Kínai, Androidos autós fejegység

Fórumok

Sziasztok! Van tapasztalatok aliexpress-ről vásárolt autós fejegységgel? Nekem kellene egy, de még soha életemben nem láttam ilyet.

Ezt néztem ki: https://www.aliexpress.com/item/1005003703372379.html

Sok információt nem találtam róla, olyasmi aggályaim vannak, hogy mennyire lehet bloatware az egész android ami rajta van, használható-e egyáltalán a 480p -s képernyő, hogy szól, meg úgy egyáltalán milyen stabilan működik és vajon meddig. Kell-e a 4G ram, vagy elég a kettő.

Szokásos használat: navigáció, közben zene streaming, OBD2 olvasgatás, stb...

Köszönöm

Hozzászólások

Személyes tapasztalatom nincs, de nemrég én is akartam venni egy androidos fejegységet. Autós hifi szerelő ismerősöm hosszasan könyörgött, hogy ne tegyem. Neki ugyan mindegy, mit szerel be, de akinek  ilyet szereltek be, az mind visszajár reklamálni. Általában mindenféle optimalizácó nélküli Android van ezeken, és a hardver sem valami tartós. A szerelő ismerősöm szerint azzal járok legjobban, ha gyűjtögetem a pénzt egy márkásabb, nem androidos cuccra - nem feltétlen a legdrágábbra - amiben van Apple CarPlay és Android Auto, és a telót tükrözöm rá.

Tekintve, hogy ezek a készülékek már bőven a fájdalomhatár felett járnak árban, így nálam marad a műszerfalra akasztott okosteló :-)

Az ismerősödnek igaza van.

Én androidos fejegységgel vettem, A proci olyan szinten gyenge benne, hogy a Waze több perc, mire betölt. BT tetheringet nem sikerült belőni, max telefon wifi hotspottal tudtam használni. Jelenleg gyakorlatilag BT vevőként funkcionál, az egyetlen plusz egy sima vevőhöz képest, hogy a kormányon levő médiavezérlő gombok (hangerő, prev, next, stb.) működnek.

Sógorom vett egyet, relative drágan. Sok minden nem működik. Here maps nincs rá, vagy ha igen, úgy kell rávarázsolni. A google maps csak internet mellett működik, ha le is töltünk egy nagyobb térképet, az havonta lejár. Én nem javaslom.

Nekem van egy Erisin nevű csoda. Szerintem nem nagy dörgés, az olcsó kategória rengeteg kívánnivalót hagy maga után, ha vásárolsz vegyél valami ismert márkát, ha kínai mellett döntesz akkor nézz körbe fórumokon. Nézz utána milyen chip van benne (kiindulásnak jó hely az XDA developers), csak bizonyos chippel rendelkező egységekre lehet custom ROM-ot telepíteni (ebből is csak valami orosz van). Én muszájból vettem, mert az eredeti megdöglött, ha most kellene vásárolni meggondolnám dolgot.

Bosszantó dolgok, amit eddig észrevettem:

  • Waze levágja a bemondások végét
  • Rádió app elég sok kívánnivalót hagy maga után
  • Rádióvétel gyengébb mint az eredeti egységnél
  • Nekem mivel erősítő is van a járgányban elsőre nem működött (probléma megoldódott a jármű fél órás áramtalanításával)
  • Hangerőt nem állítja a sebesség függvényében
  • Bluetooth hol megy, hol nem
  • Néha megbolondul és vagy fel- vagy lehúzza a hangerőt. Ilyenkor újra kell indítani, másképp nem jön helyre
  • Playstore nem frissíti az appokat, nem tudom mi baja lehet

Apple Carplay, Google Auto és DAB funkciókat nem próbáltam, fogalmam sincs hogyan kell ezeket használni.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Köszönöm a válaszokat. Úgy látszik a félelmem nem volt alaptalan, erre még aludnom kell párat.

rokonom vett egy hasznalt kocsit amibe ilyesmi volt belehakolva az eredeti gyari fejegyseg helyere. cserebe csomo beallitasat a kocsinak nem is lehet elerni, mert a gyari menujeben voltak, ez meg ugye nem ismeri. amugy is iszonyat gagyi, tetu lassu, bugos, a fele menuje/ikonja kinai vagy kinairol gepiforditott angol, ami mukodik az is iszonyat kenyelmetlen. blutooth kihangositas full hangeron teljesen torzan szol, minden hivasnal le kell halkitani de ezt nem jegyzi meg, legkozelebb megint uvolt stb. en biztos nem vennek...

Az a baj, hogy nincs mas alternativa.

En egy Hyundai kocsiba keresek egy jobb fejegyseget, mert nem vagyok megelegedve a gyari hangjaval (kicsereltem mar a hangszorokat, de nem igazan lett jobb a hangja). Mivel beepitett erositos a gyari, igy nem tudom csak az erositot lecserelni masra (nincs vonali szintu kimenet).

OK. Csereljunk fejegyseget. De mire? Sajnos ezek nem ilyen 2DIN-es meretu cuccok, egyedi kell. Az ilyen aliexpresszes androidos csodakon kivul nem talalok mast. Meg dragan se.

Milyen autóról van szó? (Típus, évjárat)

Még az első autómba szereltem a gyári fejegység helyett 1 DIN-es fejegységet, lehetett hozzá kapni autó típusának megfelelő beépítőkeretet, gondolom létezik szabvány 2 DIN-es is.

Első körben én is csak hangszórót cseréltettem (két utasra, a mély az ajtóba ment, a magasnak volt kialakítva hely az A-oszlopnál), de elég tragikus volt úgy is a hangminőség, annak ellenére, hogy jó minőségű hangszórószett volt. A legnagyobb eredményt azzal értem el, hogy rezgéscsillapító bitumenlapokkal kibéleltem az ajtót. (Tele volt mindenféle lyukakkal / szerelőnyílásokkal az ajtó, így tömörrebb és merevebb láda lett lényegében). Ég és föld volt a különbség. Nem az én képeim, de ilyesmit kell elkézelni: https://pitoncaraudio.hu/autohifi-beszereles/ford/ford-s-max-szigeteles…

Plusz erősítőre sem volt szükség hozzá, a nagy érzékenységű hangszórókat simán meghajtotta a fejegység.

A tesómnak a mazda premacyban is a gyári fejegség elég egyedi , de neki sikerült mégis egy 2 DIN es , kihangositós --talán- Kenwood ra cserélnie, lehetett hozzá rendelni keretet, direkt ehhez az autotípushoz.Szerintem nézz körül mert van esély rá, hogy találsz hozzá megfelelő keretet.

Szerkesztve: 2022. 08. 11., cs – 10:56

Nekem Opel-ben van egy ilyen kinai csoda, €100 volt aliexpressrol (helyben €400 folott arulnak hasonlokat, az kicsit draga volt).
Egy buta radiot valtott ki, emiatt osszessegeben pozitiv a merleg, mivel tobbet tud annal es teljesiti azokat a felteteleket amik miatt vettem, sajnos extrakat nem nagyon tud, de meg lehet szanok ra egy kis idot.

Eddigi tapasztalataim:

Negativumok:
- a kijelzo nem mukodott, korrektul kuldtek ujat (1 honapig sz*ptam vele, mert nem irtak le pontosan hogyan kell kicserelni en meg nem akartam szetszedni, mert tobb kabel logott ki belole mint szamitottam, miutan kiderult mi a gond beraktam, viszont az uj kijelzo kicsit vastagabb es emiatt 3 gomb tavolabb kerult, azok nem mukodnek, kepernyorol lehet vezerelni mindent persze)
- a radio vetel gyakran eleg sz*r (a buta radio ezt jobban tudta, mondjuk 5x olyan nehez volt)
- azt remeltem ha beallok a lakas ele majd wifi-n tudok csatlakozni az otthoni routerhez, mobilom siman "ellat" odaig, ez nem
- hangero neha ossze-vissza ugral ha a rajta levo gombbal allitom (tekerem jobbra-balra), kormanyrol allitasnal nincs ilyen gond
- a mikrofon ertheto modon nem a legjobb helyen van, igy a kihangositas elegge korlatozottan mukodik (nem volt fo cel, de orulnek neki)
- ido mire csatlakozik mobilon megosztott netre
- nincs carplay es hasonlo huncutsagok
- a lejatszott zeneszamokban nem lehet pozicionalni

Pozitivumok:
- tudok mobilrol zenet lejatszani, ez volt az elsodleges cel (kihangositas is van, gondokat lasd feljebb)
- tobb telefont is siman lekezel
- "gyarilag" van rajta iGO, nem tul gyors az interface, de mukodik hasznalhato sebesseggel ha kell es offline ami elony neha
- kulso GPS antennat adtak hozza (muszerfalra ragaszthato es kell is, egyebkent nincs jel)
- ra lehet kotni tolato kamerat, stb. (ez nem erdekelt, nem is vettem/hasznalok ilyesmit)
- van 2 extra USB portja (pl. pendrive, toltes, 4g modem, stb. csatlakoztatashoz) es hozza kabelek kivezetni a muszerfal alatt
- kormanyon levo hangero, csatorna valto, stb. gombok kivaloan mukodnek
- helyileg letoltott zenet is lejatszik, ehhez elvileg meg dalszoveget is mutat ha van hozza info letoltve :)

Nem voltak nagy igenyeim, azokat teljesiti, de tobbet vartam tole. A hardver nem tul eros, elmegy (android 10, quad-core, 2GB RAM). Komolyabb appok megizzasztjak vagy internet hianya miatt nem erdemes veluk faradni. Erre a problemara lehet keresek megoldast.

[szerk.]: ODB jo lett volna, de a kocsi ODB tuskei lazak, nem piszkaltam nagyon es az en ODB olvasom sem tul jo, igy ezt a reszt nem nagyon probaltam ki.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Igen, itt is mint a telóknál az 1-2G ramosokat nem érdemes megvenni.

Na igen, erre rajottem en is kozben :) (bar az elsodleges celt meg mindig kielegiti amit vettem, internet hianyzik es a gyorsabb reakcioido ha tennek ra tobb alkalmazast, amihez az internet feltetel lenne)

Most nezem, hogy azota kb. ugyanolyan arban van 8-core + 64GB RAM model is.... (szerk.: most latom ez is csak 2GB RAM es a hattertar 64GB, akkor nem izgalmas annyira)
https://www.aliexpress.com/item/1005003484826271.html
Ha lecserelnem a mostanit akkor is a €400 ar felenel jarnek :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Azért ott a 4/64-es is...

Megvan a 4GB/64GB is + Carplay/AdnroidAuto: https://www.aliexpress.com/item/1005003484826271.html
Mikor korabban neztem vagy nem volt vagy tul draganak talaltam (nem szoktam €100 korul vagy folott rendelgetni aliexpress-rol)
 

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Elobb utobb ugyis megveszed az Alpine-t/Kenwood-ot/Pio-t, a kerdes csak az hogy elotte mennyi penzt szorsz el kinai szemetre :)

igen, spec. az auto egy eleg durva hely. hideg/meleg, paras/szaraz, bejovo fesz osszevissza ingadozik/rangatozik, EMI van mindenhol, es ugye az auto razkodik folyamatosan -- ezeken vereznek el #1 a kinai csodak, mert ide 120%-os build quality kell, kulonben bekrepal.

en alapvetoen utalom a 'nyugati' gyartok pepecseleset es profit margin-jat, de ali-rol csak illatositot meg gps-tartot vennek, nem fejegyseget.

Amikor hardverileg szinte majdnem minden kinában készül a szoftver meg ha nem is az aktuális verziójú de pár generációval korábbi akkor ez csak bebeszélése ennek, több autóba több éve használok pár fajtát , egyikkel sincs olyan probléma ami hardveres lenne. Egy 20 éves tervezésü 15 évet bírt gyári cucc nem összehasonlitható egy ilyennel se tudásban ma már. A carplay meg android auto a telefontól függ elsősorban.