"Leállt Németországban az Oppo és OnePlus mobilok értékesítése"

Szabadalomsértés miatt tiltották be a két ismert kínai márka mobiljainak forgalmazását, miután a Nokia javára ítélt a bíróság.

A kínai okostelefon-gyártó Oppo és almárkája, a OnePlus leállította az okostelefonok értékesítését Németországban, miután veszített a Nokia távközlési gyártóval (nem összetévesztendő a Nokia márkát birtokló HMD Globallal) szembeni szabadalmi perben. A szabadalmi ügyekkel foglalkozó Juve Patent hírportál szerint a Nokia azzal vádolta meg a két mobilcéget, hogy licencdíj nélkül használják az általa szabadalmaztatott, 4G és 5G jelek feldolgozására kifejlesztett technológiájukat. A OnePlus szerint a Nokia indokolatlanul magas licencdíjakat akar felszámítani a szabadalmak használatáért, de amennyiben a későbbiekben is szeretnék folytatni az értékesítést, csengetniük kell a finn óriásnak, máskülönben mellőzniük kell a pronlémás technológiákat a jövőbeli modelleknél.

A bíróság a Nokia javára ítélt, és az értékesítés leállítását rendelte el múlt hét pénteken. Az Oppo és a OnePlus az utasításnak eleget téve módosította németországi webáruházának kínálatát: az Oppo oldala már nem tesz említést a hardverekről, sem okosórákról, sem telefonokról, a OnePlus esetében szintén csupasz felülettel találkozhatnak a német netezők, semmilyen mobillal kapcsolatos oldal nem töltődik be, vagy hibaüzenettel tér vissza.

[...]

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 08. 09., k – 14:54

Ez a OnePlus esetében nem igaz.

Mármint jelenleg még betöltödik àr is van, csak a store üres.

"ismert kínai márka" - hallottam róluk, de soha nem láttam még előben egyiket sem

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Igy konnyu olcsonak lenni.

Mondjuk az iPhone se arrol hires, hogy befizetnenek minden licensz dijat (ha jol emlekszem).

Nyugi, a tobbi (tier-1) gyarto sem. :) Csak az a kulonbseg, hogy nekik van egy vaskos sajat szabadalmi portfoliojuk, ezaltal oda-vissza fenyegetettseg van. Ilyenkor altalaban kotnek egy keresztlicensz megallapodast, penz nem cserel gazdat (max valami jelkepes osszeg), es a vegen mindket konkurens fel hasznalhatja a masik fel szabadalmait.

Ahogy ez az egesz szabadalmi rendszer ma mukodik, az az iparjogvedelem eredeti celjanak a kicsufolasa.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Manapsag egyre kisebb az atfedes a mobil kommunikacio/technologia fejlesztoje (pl. Nokia, Ericsson, Qualcomm, stb.) es a mobil keszulek gyartok (Apple, Google, OnePlus, stb.) kozott. Talan a Huawei es a Samsung van benne mindkettoben. Mindenesetre igy nem igazan van visszairanyu szabadalmi "fenyegetettseg".

A gond inkabb az, hogy borzaszto lassu az ilyen szabadalmi perek kivizsgalasa es szankcionalasa. Hany 5G kepes keszuleket eladtak mar, es csak most talaljak ki, hogy lehet megse kellene engedni egy adott orszagban. Ha mar a piacradobaskor atesne egy keszulek a szabadalmi bevizsgalason, akkor a gyartoja erdekelt lenne a gyors megegyezesre.

Szerintem az ilyen 5G essential szabadalmak is azert dragak, mert bele van arazva, hogy a legtobb eladott keszulekbol nem tudjak beszedni a dijat.

Akkor akinek ilyen kell, az Oppon marad.. Ja vaja', pont hogy nem... :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Épp tegnap a Xiaomi telefonom Témák nevű MIUI system appját kártékonynak minősítette a Google és letiltatta velem.