Monitor csere ipari gépen (gumi centrírozó)

Sziasztok!

Adott egy nagyon régi gumi centriorozó gép, amihez egy monokróm képernyő tartozott. Sajnos a monitor képcsöve tönkrement. Amit ki tudtunk deríteni, hogy ezt a képcsövet már égen-földön nem találni. Viszont felmerült, hogy valamilyen módon tévét v. vga monitort lehetne csatlakoztatni a tönkrement monitor helyére. A kapcsolási rajzot sikerült megszerezni:

https://ibb.co/qDNzmR2

Szeretném a segítségeteket kérni, hogy ez valamilyen módon lehetséges? Ha igen, akkor milyen irányba induljak el?

Segítségeteket előre is köszönöm!

UPDATE:

Vettem egy szkópot. :)

Végigmértem a video, hsync, vsync jeleket. A vsync, hsync 5v ttl-nek tűnik 50hz/15 khz frekvenciával, viszont a video-nak sokkal alacsonyabb a jelszintje. (Szerintem VGA-ba belefér).

https://ibb.co/pyz6yzP
https://ibb.co/fvG9LBY
https://ibb.co/QjtLhy8

Megpróbáltunk rákötni ott egy CRT monitort, zöld színre kötve a video jelet. Out of range-et mondott a monitor, gondolom a 15 Khz miatt.

Most 3 utat látok:

1. SCART átalakító

http://scarthunter.blogspot.com/2012/04/how-to-make-vga-to-scart-cable…

2. VGA scaler

https://www.retrorgb.com/ossc.html

3.15 KHz-et tudó monitor:

https://www.ebay.com/itm/334501744305

Hozzászólások

van hsync/vsync/video jel. talan regi hercules monitor jo lehet helyette, de gondolom azt se sokkal konnyebb manapsag beszerezni

Gyartot kerdeztetek mar?

Amugy nekem ugy tunik VGA-ra at lehetne alakitani, de mereseket kell vegezni. Beszelj egy jobb TV/Monitor szerelo emberkevel es szerintem megoldja neked.

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 14:21

kedvencem, mikor amúgy a fő feladatára még teljesen alkalmas gépeket kell(ene) kidobni, csak mert vmi filléres (általaban egy kis bizbasz műanyag) szar tönkremegy bennük, és ettől használhatatlanná válik az egész eszköz. Alkatrész nincs, ebay-en a nyerészkedők 1000-10000szeres áron árulják a párdolláros spéci műanyagdarabokat mert abból az 1 szerencsétlen marhából akanak meggazdagodni és korai nyugdíjba menni, akinek éppen arra volna szüksége.

Pl. vaterán a régi kék szar cisco konzolkábeleket 10ezrekért árulják időnként. Aki olyan helyen dolgozott, kb tucatjával dobálták ki a szemétbe, annyira nem volt rá szükség. Akinek meg nincs, azt jól le lehet vele húzni.

A kb. másfél-2 éve kb. 40-45ezerért vett Aldi-s (MEDION gyártmányú ha érdekel vkit, még nem wifis, nem okos, cserébe bénább) robotporszívónak úgy tűnik megadta magát a Li-ion (? már ha tényleg az, látszólag ceruzaelem nagyságú cellák vannak összeszigszalagozva egy csomóba) akksija. Új állapotában 1 feltöltéssel ment 1,5 órát, most meg 15-20 perc után már rohan a töltőre. Elég lajtosan volt használva, bőven nem ment minden nap. Felhívtam a magyar cég ügyfélszolgálatát, hogy rendelnék bele új akkut. A faszi majdhogynem kiröhögött, h. még az életben nem rendelt tőlük soha senki akkut ezekbe a porszívókba. És amúgyis 25ezer lesz. Mondtam neki fasza, akkor inkább kivárom a 3 évet, és előtte 1 nappal visszaviszem az Aldi-ba h. visszaadják az árát, mert ez így pofátlanság. Azt mondta, azt nem lehet, mert ha nincs semmi baja, az akkura meg nem vonatkozik az elhasznalódás garancia. Én meg válaszul h. hálistennek nem a maga gazdájától (Medion Gmbh) vettem ezt a szart, hanem az Aldi-tól, és így nem a kibaszott Medion garanciális hozzáállásán fog múlni h. visszakapon-e a teljes vételárat. Aztán veszek vmi másikat, amihez lehet is kapni új akkut értelmes árban.

Annak idején írtam, hogy Xiaomi Roborock S50-et kell venni, bár ez jóval drágább volt, mint az Aldis.
2017 óta van meg, semmi baja... :) Igaz Pesten nem volt minden nap használva, de mióta elköltöztem, itt elég sokat megy. Nem tűnt fel, hogy csökkent volna az aksi kapacitása.
Fillérekért lehet hozzá venni szűrőt, keféket, stb (bár én még nem vettem semmit, de ezeket már lehet kellene).. igaz az aksi 14k HUF.

Talán ugyanilyen volt nekem is, aksit aliexpressről sikerült szerezni bele pár ezer forintért. Igazából nem Medion, hanem a kínai iLife a gyártó, így már lehet hozzá alkatrészeket keresgélni.

Aztán amikor az egyik motorban eltört egy műanyag fogaskerék akkor meguntam és vettem egy Xiaomit. Az aldis megvan még valahol, szétborítva, ha érdekel szívesen odaadom pótalkatrésznek, ~10 hónapja álldogál, talán még az aksija is használható. (A robot felépítése megegyezik az iLife V7-tel, minden belső alkatrésze kompatibilis vele, a kezelőszervei pedig az iLife X5-ével azonosak.) Írj, ha érdekel.

Én sem azt mondom, hogy a saját márkás elektronikai cuccaik vacakok lennének, bár vannak erre is példák. Pl. LED -es elemlámpákat vettem tőluk sokat, és ezek szeretnek elpusztulni. A LED -es izzóikból is volt néhány ami elég hamar feladta. Van egy ALDI -s mennyezeti LED -es lámpám is (220 -as) színes-szagos távirányítós. Ennek a tápja egy kalap szar, max fényerőn összeesik néha, és vibrálni kezd. Sajnos elhagytam a számláját :(.

Visszatérve a szál eredeti témájára, a minőségnek elég speciális paramétere a szervizelhetőség. Attól, hogy amit vettél tőlük kielégítő minőségben működik, és elégedett vagy, nem biztos, hogy a szervizelhetőséggel is elégedett lennél. Az, hogy ez a szempont gazdaságilag mennyire fontos ár, és élettartam kérdése (olcsó dologra mindegy, illetve drága dologra is ha 1000 év után megy tönkre). Környezetvédelmi szempontból nyilván máshogy néz ki a dolog, mert a gazdaságilag megtérülő olcsó szar rengeteg évezredek alatt lebomló, és így hosszú távon szennyező szemetet jelenthet.

Szerintem a porszívó esetében ha a készülék teszi a dolgát, és csak az akksi miatt lesz gazdaságtalan a szervizelése az baj, és megérne egy kört az ALDI -nál, hátha a környezetvédelmi szempontok miatt nyomást gyakorolnának a beszállítóra. Egyrészt jobbá lenne a világ, másrészt a szál indítójának is megoldódhatna a problémája. Pl. mostanság az akkus szerszámaik szabvány formátumot követnek, így az akku halál miatt nem kell eldobni a szerszámot. Ha a porszívó ugyan ezt a formátumot használná, az hasznos lenne.

En speciel a robotporszivot a vilag egyik legfoloslegesebb dolganak tartom, eleve az akksit hasznalo szerszamok, haztartasi gepek nagy resze folosleges es indokolatlan modon kornyezetszennyezo az akkumulator lete miatt, a robotporszivo pedig az emberi lustasag gepiesitett szimboluma az elektromos fogkefe es a szaritogep mellett. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mióta ment naponta/2naponta, a szálló por sokkal kevesebb lett (nem rakódik le annyi a bútorokon sem). Illetve a macskaszőrt nagyon jól összeszedi, máskülönben 2naponta kellene körbeporszívózni a naggyal az egész nappalit. Így meg a 80%-a össze van gyűjtve rendszeresen. 

Én is szkeptikus voltam előtte, de határozottan hasznos házicseléd.

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 16:41

Van hsync, vsync, composite video (gondolom csak egy sima monochrome jel), a TDA1180-ból gondolva szerintem 15kHz-es monitorral/TV-vel helyettesíthető (LCD-ben is van olyan, ami megy ennyivel, de azért azt keresni kell - bár egy olyan LCD TV, amin van SCART RGB, az elvinné szerintem simán).

Meg nem ártana a video jel szintjét megtudni, ha mondjuk TTL, azt nem tenném egy VGA bemenetre - de pl. a C1084-es monitorhoz pont jó lenne :)

Ha nem aranyárban lennének azok a Commodore monitorok. Nagyon szerettem volna egyet, de ennyi penzért... Pedig jobban nézne ki a retro gépes gyűjteményem.

De van itthon egy régi Samsung "lapos" monitor, ezen van scart bemenet. Ilyet viszont olcsón lehet találni. Ahogy fentebb írják, a jelszintet kellene megnézni.

Nekem sajnos csak olyan Philips van, aminek "luminance" és hang bemenet van, kicsit kontaktos a fényerő , de 10-ért eladó, ha valaki Debrecen környékén megveszi (ha már aranyára lett, ingyen én sem adom, csak jutányosan :)

PS: Közben el is kelt annyiért :) kössz a tippet, három éve a kutyának sem kellett még, nekem meg szabadult fel hely a garázsban.

Köszi, kezd összeállni a kép. Mivel monokróm a kijelző, ezért gyanús, hogy TTL a videójel. Emiatt direkt bekötés nem nagyon jöhet szóba.

Ahogy látom a SCART-tal meg az a probléma, hogy ott nincs külön vertical meg horizontal sync, ráadásul még nem is ttl.

Úgy látom az első dolgom, hogy szerezzek egy szkópot, és megnézzem ezt a video jelet közelebbről.

Ahogy látom a SCART-tal meg az a probléma, hogy ott nincs külön vertical meg horizontal sync, ráadásul még nem is ttl.

 

Összekötöd a két sync vezetéket, és máris van composite synced. Ha meg TTL, és SCART kell (azthisztem az 1V p-p), akkor egy megfelelő ellenállás megoldja (feszültségosztó max. 5V-ról 1V-ra, a SCARTon a bemeneti ellenállás 75 ohm, így kb. 300 ohm-ra adódik az előtétellenállás).

SCART-on viszont a blanking inputra 12V-ot kell adni, hogy RGB módra váltson.

A 12V-ot rosszul mondtam, mert az az input switch, az RGB switch az:

  • 0 V–0.4 V means composite.
  • 1 V–3 V (nominal 1 V) means RGB only.

Feszültségosztóval megoldható azért a 12V-ból, nem kell túlbonyolítani.

 

Valóban, az egyszerű CSYNC az vagy egy AND, vagy inkább XNOR. (Én svideoból csináltam régen compostie videot, hogy simán összekötöttem a két vezetéket, nem volt rossz az eredmény.)

Köszi, most én  is SCART átakalításra hajlok. A VGA-val az a baj, hogy a 15 khz miatt a legtöbb monitorral nem fog menni, és kell hozzá egy olyan scaler mint amit XMI ajánlott, az meg már tényleg fölösleges bonyolítás.

Tény, hogy itt a képminőség kb huszadrangú, inkább a berendezést féltem, nem mai darab. :)
 

Nem tudom, ez mennyire releváns mostanában, de szép nagy lista:

http://15khz.wikidot.com/

Egyébként még megoldás lehet a komponens (YPbPr) is, az még az új tévéken is fellelhető, az RGB->YPbPr konverzió mono jelnél nem túl bonyolult (szerintem ha mindháromra ugyanazt a jelet adod, abból kijön egy fekete-fehér), csak a syncet kell az Y-ra keverni.

Megépítettem a nyitó HSZ-ben szereplő SCART átalakítót, olyan módon, hogy a video kiementet a green scart bemenetre kötöttem. A CSYNC signalt pedig egy tranzisztoros kapcsolással állítottam elő.

A blankingot a 12V-ból állítottam elő egy 600 ohmos előtét ellenállással. Ezt ki is mértem bekötés után, és szépen előállt kb 1,35 V.

Egy pillanatra felvillant egy torzult kép, majd no signal jött:

https://ibb.co/qN3h1nC

Ezután fogtam és az általad javasolt megoldást választottam: egy ~470 ohmos előtét ellenállás után egyszerűen összekötöttem a hsync-vsync vezetékeket, és az ment a 20-as PIN-re. Az eredmény sajnos ugyanez.

Mivel valami kivehető egy pillanatra a képből, ezért gondolom a video jelszint rendben van, valami a Sync-kel lehet. Esetleg itt az interlaced/progressive mód nem kavarhat be?

Ezeket a PIN-eket használtam SCART oldalon:

Pin 20        Composite video input S-Video Y input
Pin 17        Composite video ground (pin 19 & 20 ground)

Pin 11        RGB Green up - green
Pin 9        RGB Green ground (pin 11 ground)

Pin 16        Blanking signal up
Pin 18        Blanking signal ground (pin 16 ground)

Ez...sokminden lehet :) De tényleg úgy néz ki, hogy nem áll rá a syncre.

Ahogy nézem az eredeti jelalakokat, azokon pozitív mind a hsync, mind a vsync, de ezek általában negatívok szoktak lenni, próbáld meg invertálni. A jelszint is jó? TTL sok lenne oda.

Ráadásul ha pl. AND kapcsolatot csináltál a hsync meg a vsync közé, akkor az inaktív vsync az összes hsyncet is 0-ra húzza az aktív időszakban - gyakorlatilag nincs hsnyc (ami a lépcsős képből akár feltételezhető is).

Ha az eredeti SYNC úgyis TTL, akkor egy 74LS86-al simán lehetne negatív aktív CSYNC-et csinálni (2 kapuval XNOR).

Köszi! A jelszintet előtét ellenállással állítottam be (470 ohm), szóval szerintem az rendben van.

Nem kapuztam, hanem simán összekötöttem őket, az ellenállás után. Kb ezt csináltam meg, csak nem 1k-s ellenállással:

https://www.geocities.ws/podernixie/htpc/cables-en.html

Persze pont nem volt nálam szkóp, hogy ránézzek a kimenetre. A negálásban viszont lehet valami. Itt az a fájdalmam, hogy nincs csak 12V táp, ezek a  kapuk meg 5/3.3V-tal mennek, tehát még valami konverter is kell elé....

Az idegesít, hogy több százmillió eszközt legyártottak SCART tévéből, mégis ahány fórum, annyi kapcsolást találni, a jelalakról már ne is beszéljünk...

Erre van szükség:

hsync=0 vsync=0 csync=1

hsync=1 vsync=0 csync=0

hsync=0 vsync=1 csync=0

hsync=1 vsync=1 csync=1 (NOR akkor lenne jó, ha ilyenkor is csync=0)

A finomság a NOR-hoz képest annyi, hogy a XNOR meghagyja a hsync impluzusokat a vsync aktív állapotában is. Az is lehet, hogy a TV elmenne azzal is, meg az is, hogy nem.

Nagyon szépen köszönöm, akkor ezt kipróbálom!

Siker!!!!

https://ibb.co/PmnK5Nr

Köszi szépen, az általad ajánlott kapcsolás tökéletesen működik.

Már csak egy utálom rész következik: próbanyákon megcsinálni a végleges kapcsolást.

Open Source Scan Converter lehet, hogy segit. HDMI kimentet tud csinalni mindenbol is. Kozvetlen tapasztalatom nincs vele, de retro gepes korokben kulso videokimenet nelkuli, teljesen custom idozitest hasznalo, beepitett CRT-s gepekre (pl legelso macintosh-ok) is ra tudjak konfiguralni.

https://www.retrorgb.com/ossc.html

Ahogy felettem is irtak mar paran, a jelszinteket mindenkeppen meg kene merni. Bar asszem az OSSC tudja a TTL jelszintet is, de ezt elobb nem art ellenorizni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ha szabad megkérdeznem, miből gondolod, hogy a képcső ment tönkre?

Egy 40 éves CEMB -ben egy interface kártya cserével tudtam VGA kimenetet varázsolni. .

Ez milyen gyártmány?

Ismerek valakit, aki csinált már ilyet, elektronikával.

Szólok neki.

A SCART átalakító nem fogja ezt megoldani, de javítsatok ki, ha tévedek. A 15 kHz-et támogató (természetesen nem CRT, mert azt lassan kapni se lehet) monitor (leánykori nevén multisync) a jó irány, de az is elég ritka, drága, mint a fehér holló. Ami még itt ebben az esetben húzós, hogy centrírozás, így olyan speciális kijelző kéne, ami bírja a vibrációt, ipari körülményeket, és nem fingik ki pár hónapon belül. Így lehet mégis egy ipari VGA lapmonitor lesz a megoldás, olyan VGA scalerrel, ami tud 15 kHz-et átalakítani szabvány 31-re.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem egy olcsó scan scaler.el jársz a legjobban, azok  gyakran támogatják az egzotikus videó jeleket is és a jövőben is használható marad.

Szerkesztve: 2022. 08. 17., sze – 21:50

RTD2550 board és bármely akár egy bontott laptop LCD nem lehet megoldás?

Nem tudom, hogy ezt a videójelet tudná-e feldolgozni. Én olyat csináltam vele, hogy a gyári menürendszer kidobtam belőle, és egy random kínai LCD panelt illesztettem, HDMI-n küldöm rá a képet.
A panelnél mindenféle időzítésekkel tudtam játszani és persze azzal is, hogy milyen formátumban menjen rá a kép. Bemeneti részt nem birizgáltam, így nem tudom, hogy ez jel típus bemeneti oldalon feldolgozható lenne-e.

Ilyen paneleket lehet venni ali-ról, akár még TV tunerrel együtt is. Szoftver és mindenféle toolt pedig netről le lehet vadászni.

Itt valami ilyesmiről van szó: https://www.jagdroid.org/video-board-programming-and-modification/
Érdekes felbontás, 15 kHz