"okos" gazfogyaztas mero es termosztat

Sziasztok... Az elozo, vizfogyasztasos topikkal kapcsolatban eszembe jutott, hogy szivesen mernem es monitoroznam a gazfogyaztast is - a Shelly-k nalam is egesz jol teszik a dolgukat es a Fronius integracio is eges jol mukodik a Home Assistant-al.

  Viszont a gazorara szivesen szerelnek valami kamerat, vagy barmi mas modon szivezen leolvasnam... Lehetoleg minnel fajdalommentesen oldanam meg, nem gond ha valami off the shelf git repo vagy hasonlo segitene, Raspberry Pi van egy marekkal talan raspi kamera is kerulne de ha nem akkor vennek egyet... De nem tudom merre induljak es nem szivesen toltenek vele napokat...

  A masik fejfajasom a futes/termostat vezerles... Eddig HIVE-ot hasznaltam arra volt kotve a padlo futes szivattyu es az emeleti raditor szivattyuk.. Viszont a HIVE az utobbi 1.5 evben KB 3-szor szivatoot meg, dobott le 2FA bohockodas miatt, teljesen megbizhatatlan es nagyon zavaro hogy nem tudok ra szamitani... Az uj megoldasnak az alabbiaknak kellen megfelelnie:

Alap funkciok: 
  Megbizhato legyen - Akkor is mukodtetni lehesen a futest (relek ki/be) ha leul a halozat
  Asszonybarat legyen - lehetoleg ne kelljen 10 percig bonyolult erintokepernyoket matatni  hogy felljebb emeld a hofokot ha fail-safe uzemmodban mukodik

  A termosztatnak legyen kijelzoje, szabalyzoja - oszver megoldasok hogy Aqara sensor meg Sonoff rele es tarsai - inkabb kihagynam...
  Wireless legyen - a homerseklet szenzorok, thermostat a szobaban van - a szivattyuk a gepteremben... A Hive ezt tudta, sok Radios termostat is tudja de nincs meg bennuk a tobbi (lasd alabb funkcio)

Extra funkciok:
  Zigbee vagy ZWave protokoll, vagy barmi egyeb ami integralhato Home Assistant-al.
  Lokalis uzemmod - Pont ez a bajom a HIVE-al hogy megbizhatatlan a felho szolgaltatasa.
   Nem gond ha van felho szolgaltatasa - ha leul a helyi Home-Assistant akkor nem banom ha a futest akkor is tudom tavolrol matatni.

Otletek ? 
Es elore is koszonom. 
 

Hozzászólások

Nem tudni, eWelink-kel megy, (szükség esetén teszi dolgát, felhős) de HA nem emlití. Igazából boltban zigbee termosztátot, (mikor kerestem, azt hittem százával lesz majd) HA kompatibilist nem látok, de azért egy nem kompatibilis:

https://www.auto-homes.com/hu/spd/ME81AH-Z/Tuya-Termosztat-Zigbee-Smart-Life-gazkazanos-es-vi erről viszont írják, hogy nem megy HA-val.

Illetve ezek vannak a kompatibilitási listán:

https://zigbee.blakadder.com/hvac.html

Szerncséd volt. Annyit azért , hogy ha leáll a HA akkor szerintem  nem megy  a termosztát . Jól gondolom ?  (ha lenne benne RF is akkor mindig müködne) 

Vagy független a  "vezérlőkábel a kazánig" változat lenne, de nálad nincs lehetőség a kábelre. Ráadásul nem látok ilyet HA hoz, nekem pedig ilyen kellene. Tud valaki ilyet ? 

 

Világításnál már megoldották, megy minden önállóan ,még távirányitóval is: 

Zigbeees érintőkapcsoló (a zigbee mellett van  RF is a süllyesztett kapcsolóban) , +RF távirányitó , Ikea lámpa +IKEA  távirányitó,  aztán ha akarod jöhet a HA, de hagyományos nem "okos/ügyes" módon is használható, a villanyszerelés után azonnal megy.

Vagy független a  "vezérlőkábel a kazánig" változat lenne, de nálad nincs lehetőség a kábelre. Ráadásul nem látok ilyet HA hoz, nekem pedig ilyen kellene. Tud valaki ilyet ? 

Most mar latom hogy a HIVE ilyen, sot most mar jobban belelatok a lelkivilagaba... Maga a termostat a RELE dobozban van, ott vannak a temp ertekek eltarolva tulkeppen az jelentkezik be termostat-nak - pedig azt hittem a fali keszulek lesz... A fali keszulek maga egy masik radio frekvencian beszelget a reledobozzal, kilottem alola a controllert - ugyanogy kapcsolgat ki, be allithato a homerseklet, szoval megy az teljesen offline modon is uri huncutsagok nelkul... a zigbee meshben a rele doboz a termostat/router - a fali homero csak battery erteket jelent es hat tulkeppen elkuldi a mert es kivant homerseklet ertekeit maganak a reledoboznak de az a kommunikacio "a szemnek lathatatlan RF csatornan megy, fuggetlen a zigbee-tol"

  Szoval ha ilyen gondo van - elgondolkodhatsz egy HIVE-ban... offline modja mukodik megbizhatoan - minden masra ott a zigbee2mqtt.

Köszönöm... Ebből marék számra van még zigbee változat is de ezek nem külön radio relesek... Nekem a gépészet külön van a lakástol és sajnos nincs bekabelezve, a kazán/szivattyú releket a gép teremben kell rángatni, hőmérsékletet a nappaliban és az emeleti hallban merek... Ennél mondjuk bonyolultabb de ez az alap felállás... 

Ezt a "nem külön rádió relések" dolgot nem igazán értem....

Nálam is a pincében van a gépészet és az emeleten a HA... Egy jó zigbee stickel simán működik 2 vasbeton födémen keresztül is.

A zigbee stickem egy sonoff (nem tom mi) valami 7500 pénz volt. Zigbee2mqtt kezeli (azért nem a ZHA, mert a zigbee2mqtt több eszközt támogat ÉS lehet a rádió teljesítményét is tunningolni).

A lánc kb ez: zigbee stick -> zigbee2mqtt -> mosquitto -> Homeassistant. Teljesen jól működteti a kert végében lévő mágnesszelepet is.

Eeegen... Ilyet én is tudok, meg különben is... De mondok real life példát

Télen elmegyek 2 napra, közben ha+zigbee2mqtt úgy dönt valamelyikük dob egy upgrade t és amíg bele nem nyúlok nem szeretik egymást... Nekem 2 perc ha hazajovok , asszony közben nem tud fűteni és - jogosan - leszedi a fejem mert a szomszéd Marika néni bezzeg nem ilyen kütyü mániás... 

Alap követelmény nálam hogy minden működik hagyományos módon... Ha megnyomsz egy gombot felgyullad a lámpa, ha fektered a termosztátot be indul a kazán és a szivattyú... No if, no but... Nem zigbee meg kutya füle... 

Aztán mivel kisebb vagyon van a cuccra koltve, akkor már elvaras az is hogy a síelés után ha indulunk haza Zakopanebol is be tudjam roffentei, optimális esetben HA tudja a holiday uzemmodot és intézi magának, de ha nem akkor backup felhős cucc kézi beavatkozással... Nos ha ez nem muxik mindig kimagyarazhato, de rontja a családi SLA-t ha érted mire gondolok...

A fiókban hever 2-3 reles honeywell... A hőmérő, tekerő és kijelzo a nappaliban, a vevő és relé doboz a kazán mellett... Semmi okosság csak ha eltekerem a nappaliban - lesz meleg. Sajnos az nem okos...

Hát... Pont a Honeywell szivatott szét korábban. Liryc T6 talán (wifi termosztát + kazán melletti kapcsoló doboz). Minden faszán működött otthon, "csak" a termosztát mondta, hogy "NO INTRENET": megnézhettem a letöltéseimet a NAS-on, de nem volt meleg mire megérkeztem...

De mindegy, nem akarlak én rábeszélni semmire ám. Viszont így már értem  "rádió relés" mondást.

Nincs drót a nappali és a gépészet között. A termosztát (okos vagy nem) mindenféle zigbee /zwave /wifi uri huncutsag nélkül kell rádión keresztül berantsa a saját relejet... A relé kap tápot a gépészetben a termosztát elemes...

Masneven RF szobatermosztat, de tudjon zigbee /zwave is... 

Jah. Honeywell amúgy felhős. A 'NO INTERNET" jellemzően azt jelentette, hogy nem éri el éppen a saját felhőjét. (otthon a termo + doboza közötti RF kapcsolattal sosem volt baj)

Viszont most borítékolom, hogy a zigbee2mqtt (+HA) megoldással sem lesz.

A zigbee2mqtt egyáltalán nem frissíti magát, neked kell kézzel még figyelni is. A HA pedig csak szól és manuálisan kell az összes frissítését elindítani. A zigbee kapcsolat pedig a vezérlő és a végpontok között épp olyan megbízható, mint a dedikált RF a Noneywell és társainál. Tán még jobb is a mesh megvalósítás miatt.

Mindenesetre olyan nyűgbe, mint amit real life problémának írtál, egyszer sem futottam ezzel a megoldással.

na en ma kiprobaltam. fogtam egy pici ajtonyitas-erzekelot (kis muanyag kockaban van egy reed cso), ilyet:

https://www.accesspoint.hu/Szenzor/TinyControl-Sensor-door-open-p3067.h…

sorba kotottem egy elemmel, 1kohm ellenallassal es led-del, hogy lehessen latni, es kinyitottam a meleg csapot...

par perc probalgatassal meg is lett a megfelelo pozicio. az utolso szam-tarcsaban van a magnes, amikor a 9-est mutatja akkor huzza be a reed-et (kb 8.5-0.0 kozott - szoval eleg sokaig). kb 3mm barmelyik iranyba a "hatotavja" igy nem kell tul precizen rogziteni, en egy kis osszehajtogatott papirral kiekeltem, jovanazugy.

meg ra kell kotni a tinycontrol-ra, az tudja szamlalni es snmp-n lekerdezheto rola.

Nekem még 1-2 nap amíg megérkezik. DIY verzió felé azért nem mentem, mert ehhez adnak tanusítványt, meg minden lótoszt, amit fel tudok mutatni, hogy a műanyag alatt 0 mágneses cucc van és kompatibilis a gyári kiegészítővel...ha esetleg a "draút" miatt valamelyik buzgómócsing rámküldené a szolgáltatót.

Amúgy szintén tinycontrol.... :)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

nekem a lakasban van az ora, es egy mozdulattal kiranthato belole, mivel nincs ragasztva csak egy papirdarabbal oda szoritva. amugy en nem hiszek a tanusitvanyokban sem, ha olyan kedvuk van megbaxnak azzal is... mint a villanyoras rj12 racsatlakozos topicban kiderult nem ismerik a sajat meroiket se a szolgaltatok, es minden gyanus nekik ami a merot 10cm-re megkozeliti :)

neked mukodik jol?

en tegnap megcsinaltam, muxik is, szamolja a 0.01m3-eket, viszont neha nem 1-et hanem 3-5 is ugrik egyszerre.  gondolom vagy pergesmentesiteni kene (bar azt hittem a reed-nel nincs ilyen problema), vagy a hosszu (kb 25m) utp-n a csavart erpar kapacitasa kavar be, ugy viselkedik mint egy parhuzamosan kotott kondenzator.

Még csak tegnap este óta üzemel, este ha hazaértem megnézem, hogy volt-e csúszás a mért és a fizikai számláló között...addig legalább lefut pár fűtési ciklus a víztárolóban.

(a Tinycontrol megfingatott a fw frissítéssel: a HW3.6-ot az istenért nem tudom az 1.36os fw fölé frissíteni, de legalább beáll valami köztes állapotba amiben még a hw reset sem működik...aztán random sikerül valahogy kibillenteni ebből...mire az ember fellelkesül, hogy na majd most...és kezdődik a szopóroller az elejéről....az új HW3.8 meg 1.50a-s fw-el érkezett, amiről még changelog sincs a honlapon :D )

Nekem most ~8m (majd változik ~20m-re) SFTP-n fut ideiglenesen egy lengő elektromoskábelhez (lámpa) gyorskötözőzve POE-s betáppal.

Amúgy a linkelt cucc ránézésre ugyanúgy egy sima reed, egy 3D nyomtatott, nem túl masszív vázba ágyazva, szóval nem várok nagy különbséget, csak a plecsni...

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

na, ma reggelre előreszaladt nálam is pár századot :/ Ahogy nézem az mqtt logot, az inpd1 állapota hol 0, hol 1 huzamosan konstans óraállás (energy1) mellett, ami azt jelenti, hogy valószínűleg igazad lesz: nem húz vissza low state állapotba.

Másodperces pontosságot érzésre a bistable opcióval is meg lehetne oldani (1s után automatice húzzon vissza 0 állapotba), de szerintem van olyan fogyasztás, hogy jobban pörög az óra mint 0,01m3/s. Sajnos úgy látom ms-os beállítást nem támogat a sw. :/

Illetve tegnap ökörséget írtam...a tinycontrol sftp-n lóg ugyan, de az egész cumó ott van az órán, szóval az eszköz és a szenzor között van ~50cm kábel szumma.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

nekem az RC tag beepites ota jonak tunik, azota egyesevel szamol.  amugy en csinaltam videot az orarol tokig kinyitott csappal (nem modulacios a kazan, tehat maxon megy ilyenkor) es kb 2 secig van behuzva a rele es 11 secig nem. nekem az 1 sec delay boven jo.

nehezen tudok elkepzelni 0.01m3/s fogyasztast, azzal 2 perc alatt elszallna egy m3 gaz... az azert eleg durva lenne. foleg hogy a lakossagi gazmerok altalaban 4 vagy 6 m3/ora kapacitasuak.

szerk:  tobb nap utan is pontosan szamol.

Megkérdezhetem, hogy mit csinálsz a leolvasott értékekkel? Mi a célja? Csak kíváncsiság.

Home assistant energy dashboard... Jelenleg merem a bejövő áram 3 fázis fogyasztást, a fronius inverter adatait, a napkollektor szivattyú és puffer tartály hőmérsékletet, jó lenne tudni mi a helyzet télen a gázzal... Tavasztól őszig a kazán ki van kapcsolva, a kollektorok mindent is felfutenek de télen kell a gáz is... Lusta vagyok leballagni a pincébe és jobban tudnám optimalizálni a fogyasztást ha lenne adatom külső hőmérséklet, időjárás, fűtés és radiátor szivattyú állapot szerint is...

Nomeg mosmaa aktuális rezsicsoki miatt is :P

Köszi. Anomália detektálást végezhetnél 2 fajta módon is (1 dimenziós adaton statisztikával és sok dimenzióson gép tanulással). Ez segíthet felderíteni az extrém együttállásokat, az meg választ adhat optimalizációs lehetőségekre.

Van ugye egy táblázatod timestamp-el és több oszloppal. Az egészet dobd be egy izolációs erdőbe (python, sklearn / isolation forest). Ez értelmezi az adatokat és kidobja neked a furcsa sorokat. Elég erős algó, minden rejtett furcsaságot észrevesz és nagyon gyors. (Emberiségünk egyetlen lineáris időben skálázódó AD eljárása, mely az egyik legokosabb megoldás a földön.) Ehhez előtte kell egy kis feature engineering. A timestamp-ből csinálj több oszlopot, például hét napja, hónap napja, óra, perc külön stb. És utána futtathatod.

Ezenkívül az oszlopok értékeit külön is vizsgálhatnád, hogy van-e statisztikailag extrém nagy érték. Ehhez kell tudni, hogy az értékek eloszlása normál-e vagy exponenciális. Az értékek harmadik momentuma megmondja (skewness), ha -1 és 1 között van akkor normál. Ehhez tudok képletet adni, amely megmondja, hogy mely érték feletti számít normál határon túlinak, mely nem normál hatások eredője és furcsább eseményből következhet nagy eséllyel.

Ezzel a 2 metódussal (oszlopokat egyben és külön elemezve) kapsz pár tűnek látszó tárgyat a szénakazalból, melyet így automatizálni is tudsz, hogy ilyen eseményeknél alertet kapjál. És ezeket meg tudod vizsgálni emberileg, hogy milyen értékekről van szó és mi történhetett akkor és mit lehet tenni, hogy kiküszöböld a nagyobb fogyasztást.

Nem tőlem kérdezted, de mondok pár példát:

Nem kell havonta lemászni a dzsuvás vízóraaknába (tudom, van átalány, de így legalább havi szinten követed/kontrollálod a fogyasztási szokásodat)

A gáznál meg tudsz pl külső hőmérséklet/gázfogyasztás görbét össszenézni. De a kazánbeállítások kihatását is sokkal gyorsabban és közvetlenebbül tudod mérni.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Félig off-topic.

A nagy winter is coming riadalom miatt felgyorsítottam (az amúgy is tervezett) cserépkályha projectet. A kályhát abba a helyiségbe építjük, ahol az egyetlen (vezetékes) thermosztát van egy 4 éves Ariston Evo kazánhoz kötve. Nyilván ha melegít majd a kályha, akkor becsapja a thermosztátot és az emeleten szibéria lesz.

  1. Laikusként hozzá tudok adni ehhez a rendszerhez egy vezeték nélküli thermosztátot vagy inkább kéne egy szaki (akik most még jobban nem érnek rá főleg nem egy ilyen kis munkára)?
  2. Ilyenkor a két thermosztát felállása mi lesz? Egyiket "ki kell nevezni" elsődlegessé? Vagy a kazán simán megy ha legalább egyiken beállított hőmérséklet alatta van a helyiség hőmérsékletének?

Köszi!

Annyit tudnal epiteni, hogy a vezetekes termosztatot nem kozvetlenul a kazanra kotod, hanem egy Relere - a rele kimenete lenne a kazanra kotve, es a rele vezerlese jonne egyreszt a termosztatbol, masreszt valami mas - vezetek nelkuli termosztatbol... Ha nem kell okos akkor kilora mogyoroert lehet venni.

  Magyarol: A kazant egy rele kapcsolja, mig magat a relet 2 termosztat... De lehet okosok mondanak neked ennel jobbat...

A fentiek akkor igazak ha azok a termosztatok csak siman ki/be kapcsolnak ket kontaktot...

Annyi  termosztátot kapcsolhatsz rá párhuzamosan a kazánra amennyit csak akarsz. Vezetékest, sima RF vezérlésest (pl Computherm)  ,vagy okos/ügyes termosztátot. 

Gondolom hagyományos szelepek vannak a radiátorokon, de az hogy egy minimum hőmérsékletnél bekapcsoljon a kazán , megoldható. A kályhás helyiséget meg jobb híján  kézi csavargatással behangoljátok.

A fentiek akkor igazak ha azok a termosztatok csak siman ki/be kapcsolnak ket kontaktot...

Köszi, sima RF vezérléses Computhermet néztem én is, csak azt nem tudom, hogy ehhez kell-e szerelni valamit a kazánba, vagy plug-and-play módon csak párosítom hozzá?

Hagyományos szelepek vannak fent, mármint ha a sima számokkal beosztott thermo fejre gondolsz ez alatt. Tehát nem Honeywell vagy hasonló programozható digitális szelep.

Igen én is így gondoltam, hogy a két helyiséget amit fullban fűt majd a kályha, ott manuálisan tekergetem, vagy esetleg arra a kettőre veszek valami digitálisat.