Smart 5G

Hozzászólások

Parasztvakítás lvl10

hogy ontopic is legyek, lehetséges hogy ez a "funkció" érzékeli azt ha az 5g nagyon zabálná az aksit és átvált 4g -re automatice és akkor az kevesebb aksit zabál, majd ha az aksizabálás lement X értékre, akkor visszakapcsolja az 5g-t -> ami azt eredményezi hogy megint 5g zabálja az aksit -> vissza 4g :) Ez egy szép kör .... De fixme. Csak találgatok :)

Szerintem itt nem arról van szó, amit írtatok, hogy milyen az akku állapota. Az 5G tudtommal nagyságrenddel nagyobb frekvencián működik, azaz tulajdonságaiban kicsit jobban hasonlít a fényre, azaz jobban elnyelik az épületek, fák, eső stb. 

Amikor a signal minősége alacsony, akkor elkezd a készülék új tornyok után keresni. Ez a fentiek miatt az 5Gnél fokozottabban igaz, nézzétek meg az 5G tornyok eloszlását, szinte minden sarkon lesz 

Az akkut ezek a keresések merítik igazán, amit könnyen kipróbálhatsz, ha utazol valahova: ahogy haladsz az országban, úgy kapcsol át újabb és újabb toronyra a készülék és jobban merül az akksi, mintha otthon maradtál volna.

Csupán feltételezés, de szerintem a gyakori 5G átkapcsolgatás esetén (pl villamoson utazás) akku töltöttség kímélés miatt LEHETŐSÉG van rá, hogy ilyenkor inkább 4G-t használj ideiglenesen, automatikusan, hiszen sokkal nagyobb a hatótávja. Amint megérkezel és beáll a stabil jel, visszapriorizálódik a low latency és high speed és visszaáll az 5G, hiszen akkor már nem fogyaszt sokat. Makes sense, én bekapcsolnám, de annyira jó és gyors a 2017es 4G-s telefonom, és olyan sokat bír az akksija, hogy a fő os frissítések hiányában sem cserélem le.

". Az 5G tudtommal nagyságrenddel nagyobb frekvencián működik"
mukodhet. Nem feltetlen kell nagy freqin mennie.
https://cms.law/en/int/expert-guides/cms-expert-guide-to-5g-regulation-…
path loss  wavelength: https://en.wikipedia.org/wiki/Link_budget

5G elvileg energia hatekonyabb is. (energia/bit)
Amire en tipelnek, ha lat egy kozeli 4G halozatot es egy tavoli (nagyobb teljesitmenyel kell adni hogy elerje) 5G akkor jo a 4G.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Az a probléma, hogy az 5G a köznyelvben mágiának van leírva. Ez érezteti a hatását a kezdő hozzászóláson is. Az 5G sok helyen NSA (nem önálló) módban kerül telepítésre és bekapcsolásra. Hanem a 4G hálózati infra felett kínálnak 5G-t. Az 5G  alapjában az NR (new radio) hozzáférés ami SA módban támogatja az összes eszköztípust és a rádió forgalmazás több energiát használ, de ezt kompenzálja, hogy a forgalmazás lehet rövidebb idejű, kb 20%-30% spórolható. Azaz a nettó oldalán a dolognak az 5G a hatékonyabb.

Az NSA megoldásoknál viszont(ami ugye elterjedtebb mert nem kell hozzá teljesen új eszköz), főleg ott ahol eleve nem olyan jó a 4G ott könnyedén okoz ez semennyi előnyt.

Erre sok androidnál van 5G Standalone /5GSA és "Smart 5G"  ami egyrészt segít eldönteni kliens oldalról, a kliensnek megéri e az NR vagy sem, illetve te explicite megmondhatod neki, hogy nem akarod hogy NSA-ra menjen fel inkább akkor 4G/4G+