7 éve jelent meg a Windows 10

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 07. 31., v – 09:41

Repül az idő, mintha csak egy-két éve volna, hogy kijött. Persze az idő nem szépít meg semmit, nem lett jobb az évek alatt, inkább csak rontottak rajta, de hát ezt is meg kell becsülnie, annak aki Windowsra van szorulva, mert a Win11 még rosszabb, a Win12 meg még annál is rosszabb lesz, ezt garantálom. Ahogy mondani szoktam, nem a Linux desktop éve jön el (sokunknak eljött), hanem a Windows desktop éve fog elmúlni. Mintha a MS addig nem nyugodna, amíg olyan használhatatlanná nem teszi, hogy már senki se használja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A két monitor kezelése valahogy gyermetegebb, ingatagabb lett. Ha a második monitorra van több bemeneti eszköz kötve, akkor hiába kapcsolom ki azt a monitort, virtuálisan ott marad a második asztal, le kell választani Win+P-vel.

A víruskereső kikapcsolása még nehezebb lett és még kevésbé működik. Sajnos elég gyakran kell .exe fájlokat másolnom ide-oda és ilyenkor a rendszer mindig megakad 1-2-3 másodpercre, amíg "átvizsgálja" őket. Egy 700 megás fájl letöltése meg tényleg +5-7 másodperc türelemjáték. Értem én, hogy 5 másodperc nem sok, de amikor használod és benne vagy, akkor tudod milyen dühítő, ha a rossz technika akaszt meg.

Még nehezebb microsoft fiók nélkül telepíteni. 

Óriási lassú bloat, a 10-eshez képest is, nem hogy egy Linuxhoz. Erőforrászabáló, plusz inkonzisztens, kényelmetlen GUI, amiben minden el van dugva. Plusz kötelező online account, reklámok, egyéb szutyok, erre megfejelve mondvacsináltan megemelt hardverkövetelmények, secure boot kényszer, stb.. Nemrég használtam pár napig egy Win11 Pro-t, egy új laptoppal jött, kicsit teszteltem (megy-e minden hardver, nem gyári hibás-e, megjárattam játékokkal is az integrált és dedikált GPU-t is, stb.). Annyi elég is volt belőle, idő előtt ment fel inkább a Linux, mert önkínzás volt a Win11-et használni. A Win10-nek sem vagyok valami nagy barátja, de a 11-nél sikerült azt is negatív irányban überelni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ezzel egy picit vitatkoznek. Szamomra az operacios rendszer az egy lathatatlan valami, ami eszre sem veszek, csupan a kezem ala dolgozik, es kezeli a vasat, eroforrast optimalizal, es futtatja a programokat amiket hasznalol. A GUI pedig olyan, amilyen nekem tetszik, nem pedig olyan ami masok szerint jo lesz nekem.

A Windows mint OS nem a baratom, nem ertem dolgozik, hanem a gazdai zsebet szeretne tomni. Oprendszerben hirdetesazonosito? Ez nem az OS reteg feladata, ha ilyet akarok, majd telepitek kulon. Ez nem fejlodes, hanem a monopol helyzet monetalizalasa.

A GUI egy froccsontott szar, az uj technologiajuk mar nem tud olyan ergonomikus lenni mint amilyen a Classic Windows (Wimdows 2000) volt. A beallitasok inkonzisztenciajat feltetelezem nem kell bemutatnom, a pocsek tervezes es a pocsek kivitelezes valamint a teszteles elmulasztasa nem agilis ertek, es emiatt fejlodes, hanem beleszaras a felhasznalok igenyeibe, es a leheto legolcsobb termek eloallitas modszere.

Es ez nem is lesz jobb, hiszen uzletileg jobban megeri a felho fele terelni a felhasznalokat, es a gepuket ostoba vekony kliensse valtoztatni, hogy az elofizetett szolgaltatasok nelkul mozdulni se tudjanak. Ezert aztan jo minosegu oprendszerre nem lesz szukseg, sot, egyenesen karos. Ez szerintem az egyik oka a Windows rendszer lejtmenetenek, mert egyre kozelebb toljak a felhos szolgaltatasokhoz.

Egyetértek. Az a baj, hogy a MS-nál mindig újra fel akarják találni a kereket. A classic Windows GUI-nak semmi baja nem volt, az XP-Vista-Win7 teljesen szalonképes lenne ma is. Legfeljebb a tableteseknek betettek volna opcionálisan bekapcsolhatóan egy dokkot és/vagy egész képernyős, óriás ikonos launchert. Ennyi. Nem ilyen ötféle, inkonzisztens, reklámos, startmenüs borzalom, meg két helyre is elhányt beállítások (külön Settings, külön Control Panel, sőt, néha a Settings-ből is valami eldugott beállítás külön ablakba nyílik). Mikor megláttam, hogy 3-4 giga az idle memóriafogyasztást (jó, gyári előtelepítés volt, volt 1-2 gaming sallang rajta, de nem vészes) Win11-nél, lementem hídba, a Win10 még megállt stock telepítésben 1,1 gigánál, az is sok, de még a fullos linuxos desktophoz képest nem volt vészes, pedig Win10-ben is benne volt egy csomó szemét, Defender, Onedrive, telemetria, reklám, stb..

Ami még engem Windowson nagyon zavar sok éves linuxozás után, azok a default Windows fontok, a rendszeren, GUI-n, stb.. Nagyon unalmasak, nagyon vékonyak, nagyon laposak, nagyon rondák. Meg lehet persze őket változtatni, de mikor leülök egy átlagos Windows telepítés elé, vagy meglátok egy screenshotot, olyan, mintha savat löttyintettek volna a szemembe. Valahogy ezekhez az ósdi fontokhoz a végtelenségig ragaszkodnak Redmondban. Ezeket annyira utálom, hogy még Linuxon sem teszem fel az mscore-fonts-t, nehogy ezek a betűtípusok előjöjjenek valami alkalmazásban, böngészőben, mert rémálmomban a mai napig kísértenek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A Win11-nél már nem működik a hálózat nélküli telepítéses trükk. Megkér, hogy kapcsolódj a nethez, addig nem is enged tovább, ha meg kapcsolódtál, kényszeríti az online accountot. Szerencsére van másik trükk, mikor kéri a belépési adatokat az online fiókba, ott meg kell adni kamu e-mailt, meg egy kamu jelszót, reklamálni fog a telepítő, hogy nem jó, nem tud belépni, de megnyit egy olyan opciót, hogy mégis offline fiókot hozz létre. Ez a trükk sem garantált a végtelenségig sajnos.

Ezt az online fiókot már Win10-nél is nagyon erőszakosan tolták, a legutóbbi 2 nagy évszakos update után, még a Pro Win10-ben is erőszakolja rád a rendszer az online fiókot, telepítés után is írogatja a tálca rendszerértesítős területén a figyelmeztetéseit, hogy probléma van az online fiókkal, persze, hogy van, az a baj vele, hogy nem létezik, pont ez lenne benne a lényeg.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én most rákerestem erre, hogy mi ez. Pár tech-site írkált róla, hogy van ilyen "trükk", amivel meg lehet "kerülni", hogy net kelljen a telepítéshez, meg pár fórumban is leírták...de hivatalos dokumentációt nem találtam (nem, a answers.microsoft.com-on feltett kérdésekre adott válaszok nem hivatalos dokumentációk).
Ugyan a Linuxok/BSD-k mindig megkapják, hogy nem felhasználóbarátok, mert parancssorba kell litániákat írni, de bezzeg a windows, mert ott nem is lát az ember parancssort. Aha, mindaddig, amíg a gépét úgy használja, ahogy azt a microsoft akarja, pontosabban addig, amíg a gépét a microsoft használja, nem ő... Utána utánunk a szopásözön. És a parancssori litániák. És még csak nem is arról beszélünk, hogy valami driver, vagy kernelkonfig eltört és azt kell CLI-feketemágiával helyrerakni, hanem olyan hótt alap dolgokról beszélünk, mint hogy települjön már net nélkül ez a szutyok, vagy engedje már futtatni a programot, amit írtam.

És ha valaki ezt nehezményezi, akkor rögtön megkapja az evangelistáktól, hogy nem a windows egyre szarabb, hanem ő nem ért hozzá még "alap felhasználói szinten sem" (legyen szó akár egy profi windowsos fejlesztőről), hiszen a dokumentálatlan feature-ok és parancsok ismerete - mi több fejből vágása - hozzátartozik az alap felhasználói ismeretekhez. (Igen, tudom, hogy nem te írtad, nem is neked szól, ez ilyen en-generique poszt.)

Szomorú kórkép...

Ja, ezt én is mindig leírom. Jönnek azzal a userek, hogy Windowson minden megy, out of the box, nem kell terminálozni. Ez így van, minden megy, nem kell érten hozzá, és ez jó is egész addig ez a kényelem, rózsaszín köd, míg konkrétan megy, meg az ember úgy használja a gépet, ahogy a MS megengedte, elképzelte, és elég neki mindenből a default. Csak akkor van baj, ha hirtelen valami elkezd nem működni, vagy valami nonkonform megoldásra van szükség, mert akkor aztán Windows alatt is lehet a netet túrni megoldásért, csökkentett módozni, update-eknél egyes driverek frissítését tiltani, telepítő médiát bebootolva javítókonzolozni, registry-szerkesztéssel, parancssorozással, powershellel vergődni, ami semmivel nem felhasználóbarátabb, mint akármelyik unixlike rendszeren a terminál, sőt még rosszabb is, mivel a rendszer zárt, sok vonatkozása el van rejtve, nincs dokumentálva hivatalosan, hibákat debugoláni is nehezebb. Csak a windowsos felhasználók sokszor elfogultak, megszokták már, ismerik a rendszert, ezért egyes nyűgjeit hajlandóak elnézni, egy idő után természetesnek tűnik, míg pl. a Linuxtól ágálnak, de csak azért, mert az még nem ismerik, nem szokták meg. Igazából kb. majdnem ugyanannyi időbefektetés, és munka powerusernek lenni, akár Windowson, akár Linuxon, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, ez is megoldás, kicsit haladóbb, a MS ezt nehezebben lehetetleníti el, de ha annyira akarják, megoldják. Meg fogják, mert megunják, hogy sok ember kihekkeli.

Sőt, ennek a Shift+F10-zel parancssort nyitok megoldásnak egyben az is az előnye, hogy ha ez ember ott van, akkor nem csak ezt a bypass-dolgot lépheti meg, hanem a Secure Boot, UEFI boot, modern proci követelményét is kikapcsolhatja egyben. Vannak erre tutorialok, amiket rendszeresen kell ellenőrizni, mert a MS minden nagyobb update után kever valamit.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az jutott most eszembe erről (az első kávé előtt, mea culpa) a Windowst használók közül minden új verzió megjelenésekor elmondják, milyen szar. Ezért mindig az azelőtti verzió van Istenítve és használva, amíg teljesen ki nem nyírják. Szal most a legtöbb embernél épp a Win 10 a jó, a 11 a rossz, a pokol maga. Persze az igazán tökösek még mindig Win 7-et használnak, mert egyszer váltottak 8-ra és az már tényleg elviselhetetlenül szar volt.

Hajbazer külön kategória, akit már szinte tisztelek, mennyire szeret veszélyesen élni. :))

Most jobban meggondolva, linuxon mindezt be lehet helyettesíteni az aktuális DE-t használókkal és a jelszó: az új mindig szar.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

+1

Nekem igazából egyik Windowal sem volt problémám.
Szerettem a 7-et (8 kimaradt), a 10-et és most a 11 is teljesen tökéletesen üzemel. 
Mindegyiket egyszer feltelepítettem és ment a következő verzióra váltásig. Win11 ment 6 évig újra telepítés nélkül, közben volt alatta cserélve: alaplap, proci, winyó, VGA

De arra én is kíváncsi lennék, mitől tud rossz lenni egy Windows? 
Összeomlik? Lefagy? Nem indulnak el programok? Szaggatnak a játékok? 
Mert ha ezek közül valamelyik, akkor az inkább a gyenge, vagy hibás hardware, vagy driver miatt van. 

Most az hogy máskép néznek ki dolgok az másodlagos probléma. Azt meg kell szokni, illetve haladni a korral. Még jó hogy nem azt a bumfordi designt használja továbbra is mint a Windows 3!

Ne abból indulj ki, hogy mindenki olyan szinten ért hozzá, mint te magad. Egy hétköznapi ember aki szövegszerkesztésre, (közösségi)média fogyasztásra, böngészésre használja a gépet, nincs felkészülve arra, hogy nekiálljon kinyomozni, miért nem működik, miért lassú.

Jó példa: éppen ma hozta el öcsém a párjának a laptopját, hogy nézzem meg. Pavilion x360, 8GB DDR4-2400 RAM (sajnos single channel, de bővíthető), i5-8250U, és valami 1TB SSHD rettenet van benne. Azért ez nem olyan rossz spec, szerintem. Arra panaszkodott, hogy állandóan újraindul, kék képernyő, pörgő-forgó pöttyök... és nem tudja használni a gépet. Nem hát! Windows update rottyon pörgeti a procit, a SSHD 100%-on izzad. És erre mit tudok neki tanácsolni: vegyél bele egy NVMe SSD-t és még egy memória modult a dual channel-hez, azzal talán majd te is tudod használni a nem éppen olcsón megvásárolt gépedet, talán a rendszer neked is hagy némi gépidőt, amikor tudsz dolgozni :-)

A céges gépemen nekem is Windows 11 van már. Tesztelem jelenleg, hogy az általunk használt szoftverek rendben működnek-e. Komoly problémába nem futottam még bele, de azért vannak baromságai. Üres tálca bejelentkezés után, nem működik a start menü. Dokkolóra dugva a plussz 2 monitor egyszer csak elszáll, se kép, se hang, újraindítás után működik. Nálam is van, hogy otthagyom magára a gépet, mire visszamegyek visítanak a ventik, megnézem a feladatkezelőt 100%-on pörög az i7-8750H, pedig ebben azért van 6 mag 12 szál...

Nem vagyok keményvonalas Windows/Microsoft ellenes, de azért vigye el őket az öreg ördög.

És ez igaz például az Androidra is.

az ne a windows hibaja legyen mar, hogy emberekre rasoznak combos laptopokat SSD nelkul. nem, az SSHD nem egy SSD, az egy koszos HDD (meg egy minimalis flash cache).
amugy igen, csinal a hatterben mindenfelet, elofordulnak bugok is, de ez meg ilyen, tudod a linux is csak "worksforme", amig eppen mukodik.
mostani ceges laptopon pl. azert nem linux van, mert idonkent keptelen resetelni a wireless chipet es csak a reboot segit. Leszarom, hogy ez a gyarto vagy a linux hibaja, windows alatt mukodik, azt hasznalom (pedig ahhoz a workflow-hoz ami nekem kell kenyelmetlenebb).

Nem vagyok keményvonalas Linuxellenes, de azért vigye el őket az öreg ördög. :(

a linux is szar hdd-rol

Köszönjük a bizonyítékokat erre az állításra. Szóval maradjunk abban, hogy szerinted. Én speciel több, mint 10 évig használtam úgy. Az egy dolog, hogy SSD-vel gyorsabb lett, de nélküle sem volt szar, gyors volt úgy is.

a hdd nem erre valo

s/a hdd nem erre valo/a windows olyan szar már, hogy hdd-ről kínszenvedés használni/

ha nem erted, engedjuk is el

Ne fölényeskedj, nincs mire. Semmit nem mutattál fel, csak szajkózod.

Akkor tedd vissza a HDD-t a gépedbe, tegyél fel egy MODERN disztrót egy MODERN DE-vel és után gyere vissza sírni, hogy szaralinux(tm). (nem, ne az EoL 16.04-et openbox-szal... és próbálj meg desktop szoftvereket futtatni rajta, ne csak bootold be...)

10+ éve a windows is elment HDD-ről, nem erről beszélünk. Ma meg már nem igazán baráti vele. Eljárt a pörgő rozsda felett az idő... Arról beszélek, hogy nem kellene modern masinákat HDD-vel árulni, mert a balfaszok megveszik és csodálkoznak, hogy szar. Igen, a linux is az, ellenségemnek se kívánom HDD-vel.

Semmit nem mutattál fel, csak szajkózod. < konkrétan linkeltem hivatalos állásfoglalást miszerint az MS már jó ideje próbálja seggberúgni azokat a gyártókat, akik HDD-vel árulnak gépeket. Hova mutassak még valamit? Minek? :D

Egyrészt, ugyanazt a "MODERN" (LOL) DE-t használom, mint HDD-vel: a TDE-t; a KDE 5-öt leszámítva (?) többet tud, mint bármelyik DE. Másrészt, ugyanazt a Debiant (Devuant) használom, mint előtte HDD-vel. Harmadrészt, a Linux egy kernel, nem ekvivalens egyik disztróval sem. Negyedrészt, ne terelj: hogy jöttek a képbe a "MODERN" disztrók, amikor a windows 10 2015-ös, még öregebb, mint az említett Ubuntu 16.04; hogy jöttek képbe a "MODERN" disztrók, amikor a linkelt blogposztban a winfos már akkor fos volt, a Linux meg nem? Ötödrészt, sírni itt a winfosfanok sírnak, hogy "jajmámeginbáncsákawindóztpedignemisszardehamégisakkoralinukszisaz". De. A windóz szar. És egyre szarabb. És noha az speciel igaz, hogy a Linuxok is egyre szarabbak lesznek, ez egyrészt a winfos szarsága kapcsán irreleváns, másrészt a konkrét állításodat tekitnve (HDD) bullshit is. A windóz sokkal szarabb, mint bármelyik Linux. És ennek a HDD-hez semmi köze.

És nem a HDD felett járt el az idő, hanem egyrészt a windóz felett, másrészt meg a tehetségtelen programozók pszeudoprogresszív bullshitje felett, hogy az irdatlanul és indokolatlanul lebutított szoftverek irdatlanul és indokolatlanul megnövekedett erőforrásigényét megpróbálják a haladással (ROFLMAO) megmagyarázni.

konkrétan linkeltem hivatalos állásfoglalást miszerint az MS már jó ideje próbálja seggberúgni azokat a gyártókat, akik HDD-vel árulnak gépeket. Hova mutassak még valamit? Minek? :D

Ne fölényeskedj. Nincs mire. Azt állítottad, hogy a Linux is szar HDD-n és erre nem mutattál semmit, miközben ott hevert a blogposzt, ahol fekete fehéren le volt írva a tapasztalat, hogy nem volt az vele. No comment.

Terelsz, nem vagyok windows fanboy, akkor hasznalok win-t ha a linux szar(tm), mert nem boldogul a hardverrel :)
de menjunk tovabb:

ok, tedd vissza a HDD-t a gepedbe, legyszives

tegyel fel egy ubuntu lts-t

nyomjal ra a flatpack update-re

indits el kozben egy libreoffice-t, firefoxot es egy thunderbirdot mondjuk 50k+ levellel, ez egy teljesen valid office use case.

utana gyere vissza es mond, hogy jo elmeny volt. akkor beszelgethetunk. :)

Nem, te terelsz, mert direkt fel akarsz velem pakoltatni olyan cuccokat, amik egyébként kurwára crossplatformok; windows alatt talán nincs libreoffice, firefox, meg thunderbird? De. BSD? De. macOS? De. Solaris? De. Akkor? A Linux lesz szar, ha ezek lassúak SSD nélkül? Nem. A Linuxot össze lehet rakni úgy, hogy HDD-ről is gyors legyen, a windózt nem. windows alatt esélyed nincs úgy testreszabni az alaprendszert, mint egy (bármilyen) UNIX alatt.

A HDD a gépemben van, nem zavar? Azon vannak az adataim. A Flatpack-et nem tudom mi, itt Synaptic van, de tök mindegy. Linux alatt azt rakok fel, amit akarok. Most is fent van egy "MODERN" DE és az alapfogyasztás (boot után) 200 MB és HDD-vel is teljesen elfogadható a sebessége; 2008-tól 2014-ig HDD-vel is ment a TDE. És a bootidőt leszámítva túl sok szignifikáns változást nem tapasztaltam az SSD berakása után.

Úgyhogy: jó élmény volt. Beszélgethetünk?

Ja, a winfos SSD-vel is szar, tőle meg az SSD lesz szar.

Tehat 1: nem csinaltad meg amit mondtam

2: egy modern desktop szar SSD nelkul, ebben egyetertunk :) (ertsd jol: ha nem hasznalod "desktopnak" es nezed a hatterkepet barmelyik ugyanugy jo :D)

3: terelsz, csak Te porogsz azon, hogy melyik OS gyorsabb vagy nem gyorsabb, testreszabhatobb, whatever, az elejetol kezdve nem errol volt szo, hanem a fentirol

4: Azon vannak az adataim. < ki a faszt erdekel? nem az OS van rajta, ember, fogd fel amit irok, kerlek szepen, szebben nem tudom! esetleg probalhatom lassabban irni, hatha ugy atjon :)

5: addig jo a linux amig Te dontod el mikor nyomod a flapack/yum/dnf/apt/configure;make;make install upgrade-et es nem kozpontilag toljak ra a gepedre, onnantol meg ugyanugy szaralinux(tm) lesz ha HDD van a gepedben, windows-ek azert csinaljak igy, mert a kreten user nem frissit aztan meg sir a szaja, hogy virusos a gepe, megtortek, jajjawindowsmegetteazadataimat!

6: 2014 az pont 8 eve volt :D szepek lehetnek az emlekeid, de emlekek. mondom, probald ki milyen atlag desktop OS-t es szoftvereket futtatni HDD-rol 2022-ben, majd szamolj be rola, hint: addig nem faj amig nem kell hozzanyulni a storage-hez, ja, bocs, de kell mert minden valamire valo szoftver cache-el, tolt, logoz, adatokkal dolgozik, amik jo ha nem vesznek el egy reboot soran ugyebar... :)

ugyhogy: jo elmeny volt, beszelgettunk!

szerk: amig ezt megirtam a w11 ujratelepitette magat a hatterben, mit sem vettem eszre, evett 10-20% cpu-t, meg csak a venti sem progott fel. hdd-n egy ilyen mutatvany egesz estes baszdmegolas vagy otthagyod ejszakara. (nem, nem eromu, egy kb. 250k-s 4 eves konfig, aminek a fele volt a vga, nvme ssd-vel)

Tehat 1: nem csinaltad meg amit mondtam

Direkt sületlenségeket mondtál és leírtam, hogy miért bullshit, de látom kezdődik a lesöprés.

egy modern desktop szar SSD nelkul, ebben egyetertunk :) (ertsd jol: ha nem hasznalod "desktopnak" es nezed a hatterkepet barmelyik ugyanugy jo :D)

Még jó, hogy leírtam, hogy a TDE kb. többet tud bármelyik DE-nél. (KDE 5 kérdéses.) Pont, hogy desktopnak használom, nem a TDE tehet róla, hogy nem látsz ki a szemellenzőként hordozott ablakokon...

terelsz, csak Te porogsz azon, hogy melyik OS gyorsabb vagy nem gyorsabb, testreszabhatobb, whatever, az elejetol kezdve nem errol volt szo, hanem a fentirol

Nem, még mindig te terelsz, mert a téma az volt, hogy SSD nélkül mind a kettő szar, miközben a winfos SSD-vel is lassú lesz, a Linux meg HDD-vel sem az, ha nem bloatware-t raksz rá.

ki a faszt erdekel? nem az OS van rajta, ember, fogd fel amit irok, kerlek szepen, szebben nem tudom! esetleg probalhatom lassabban irni, hatha ugy atjon :)

Kezdődik a bunkózás is? Felőlem mehet. Az ki az eres-retkes faszt érdekel, hogy te mi a savanyított és káliummal besózott rozmárganyét fosol ide, amikor szín bullshit az egész? Egyelőre te nem fogod fel, hogy én mit írok, mert nem is akarod: a winfos az SSD-vel is egy lassú trágyahalom marad, egy határ nagy fostenger, benne egy égig érő szarheggyel, a Linux meg HDD-vel sem az, ha nem baszod csüdig szájbatekert crapware-vel. Esetedben szándékosan, ráadásul. (Egyébként meg nem lassabban kéne írni, hanem értelmesebben. Az nem megy? Nem hát.)

addig jo a linux amig Te dontod el mikor nyomod a flapack/yum/dnf/apt/configure;make;make install upgrade-et es nem kozpontilag toljak ra a gepedre, onnantol meg ugyanugy szaralinux(tm) lesz ha HDD van a gepedben, windows-ek azert csinaljak igy, mert a kreten user nem frissit aztan meg sir a szaja, hogy virusos a gepe, megtortek, jajjawindowsmegetteazadataimat!

Én döntöm el, hogy mikor mi megy a saját gépemre, pont. Ha központilag basznak el valamit valamelyik buzi disztróban és ezt a melóhely direkt rátolja a munkahelyi gépemre, az megint csak nem a Linux hibája, főleg, mivel a Linux még mindig egy kikúrt kernel, nem maga az OS, annak minden picsánrakott kellékével. Van másik disztró. winfosból nincs másik. És egyelőre, napjainkban az a tendencia, hogy a winfosápdét már többször bassza szét a winfosokat, mint bármilyen linukszos csodaápdéter az adott disztrókat, ami egyébként még a disztrón belül is kurwára opcionális; winfostizenegyben le lehet már tiltani azt az atomhulladék ápdétet, vagy még mindig visszakapcsolgatja erőszakkal?

2014 az pont 8 eve volt :D szepek lehetnek az emlekeid

Még jó, hogy ezt akkor frissiben írtam és most csak beidéztem. Tellik tőled másra, mint a fölényeskedésre?

mondom, probald ki milyen atlag desktop OS-t es szoftvereket futtatni HDD-rol 2022-ben, majd szamolj be rola, hint: addig nem faj amig nem kell hozzanyulni a storage-hez, ja, bocs, de kell mert minden valamire valo szoftver cache-el, tolt, logoz, adatokkal dolgozik, amik jo ha nem vesznek el egy reboot soran ugyebar... :)

Én meg mondom, hogy ugyanazt a desktop környezetet használom, mint HDD-ről is tettem és ez nem ilyen minimáldesktop-környezet, hanem csilihuli-körmötrág-fasztvakar-és-seggetnyal kategóriás. És gyors. HDD-ről is.

ugyhogy: jo elmeny volt, beszelgettunk!

The pleasure was all yours, i guess...

szerk: amig ezt megirtam a w11 ujratelepitette magat a hatterben, mit sem vettem eszre, evett 10-20% cpu-t, meg csak a venti sem progott fel. hdd-n egy ilyen mutatvany egesz estes baszdmegolas vagy otthagyod ejszakara. (nem, nem eromu, egy kb. 250k-s 4 eves konfig, aminek a fele volt a vga, nvme ssd-vel)

Még a végére is egy kis fölényeskedés, meg egy kis WORKSFORME. Amint látod, másnak meg nagyonnemworks.
Ez egyébként egy 10 éves gép és amikor még HDD-n volt az OS, a komplett dist-upgrade megvolt fél óra alatt. HDD-vel. winfos alatt ez egész estés mutatvány HDD-vel? Még mindig? windóz sux. Még mindig.

windows fikazason kivul esetleg erdemben valami mas? mondjuk tenyleg kiprobalni egy modern, nem 8 eves OS-t hddrol? ja, azt mar nem akarsz? bocs! ha ez megvolt, akkor beszelgethetunk tovabb.

hogy ertsd: ugy tolod a HDD-kurvajo mantrat, hogy Te sem teszed a fentit mar 8 eve, akkor mirol beszelunk? :D hint: nagyjabol korrelal azzal mit irtam is fentebb, kb. 6-8 eve nem lenne szabad semmilyen OS-t hdd-re tenni, foleg nem egy 10 evnel nem regebbi gepen, mert szar es olyan bottleneck a rendszeren, amit az ellensegemnek sem kivanok :)

c=+4-em mikor megvolt, akkor is ugyanez ment, csak en arra voltam rohadtul irigy akinek nem a 1531-gyel kellett baszakodni, es nem negyed ora volt egy nagyobb szoftver betoltese, nem kellett tekergetni/csavargatni/szamlalot nullazni es barmikor tudott menteni anelkul, hogy oda kellene tekernie az ures helyig...
annal mar csak az volt jobb/menobb/gyorsabb, ha volt SolidStateCartridge-od! :D
ha ebbol sem jon le hogyan korrelal a user experience vs. storage speed/latency, akkor nem tudom mit kellene meg mondanom :) biztos a commodore egy szar volt, meg a szoftver volt bloat -.-' :D

windows fikazason kivul esetleg erdemben valami mas? mondjuk tenyleg kiprobalni egy modern, nem 8 eves OS-t hddrol? ja, azt mar nem akarsz? bocs! ha ez megvolt, akkor beszelgethetunk tovabb.

Írtam egy csomó mindent a windowsfikázáson kívül és a windowsfikázást is alátámasztottam. A lesöprésen és az ignoráláson kívül esetleg érdemben valami más? Ja persze, lovaglás a "modern" kitételen és az érveim teljes figyelmen kívül hagyása. Majd, ha végre felfogtad, hogy ugyanazt a környezetet használtam HDD-vel, mint, amit most és ez modern környezet, majd akkor beszélgethetünk tovább. Egyáltalán: modern === bullshit. #define modern A TDE a régi KDE3 továbbfejlesztése, 15+ éves alapjai vannak és mégis a legfejlettebb, vagy a második legfejlettebb DE, ami csak van Linux alá. Mainstream felszopás, pszeudoprogresszió-felszopás...undorító.

Ja, egy kérdés: ha van virtuális (és "MODERN") Linuxom/BSD-m (virtuális) HDD-re telepítve, úgy, hogy a lemezkép is HDD-n van (az összeset ott tartom), az megfelel neked? Csak mert az is gyors.

hogy ertsd: ugy tolod a HDD-kurvajo mantrat, hogy Te sem teszed a fentit mar 8 eve, akkor mirol beszelunk? :D hint: nagyjabol korrelal azzal mit irtam is fentebb, kb. 6-8 eve nem lenne szabad semmilyen OS-t hdd-re tenni, foleg nem egy 10 evnel nem regebbi gepen, mert szar es olyan bottleneck a rendszeren, amit az ellensegemnek sem kivanok :)

8 évvel ezelőtt is ezt a környezetet használtam. Sokadjára írom le.

c=+4-em mikor megvolt, akkor is ugyanez ment, csak en arra voltam rohadtul irigy akinek nem a 1531-gyel kellett baszakodni, es nem negyed ora volt egy nagyobb szoftver betoltese, nem kellett tekergetni/csavargatni/szamlalot nullazni es barmikor tudott menteni anelkul, hogy oda kellene tekernie az ures helyig...
annal mar csak az volt jobb/menobb/gyorsabb, ha volt SolidStateCartridge-od! :D
ha ebbol sem jon le hogyan korrelal a user experience vs. storage speed/latency, akkor nem tudom mit kellene meg mondanom :) biztos a commodore egy szar volt, meg a szoftver volt bloat -.-' :D

Almát a körtével. Nyilván sokkal gyorsabb lesz az access a SSD-n a seek latency nélkül, de az állításod nem ez volt. Te azt állítottad, hogy a Linux HDD nélkül használhatatlan szar. Na, ez a baromság. A windóz a használhatatlan szar. HDD-vel, vagy anélkül.

A windóz a használhatatlan szar. HDD-vel, vagy anélkül. < koszonjuk, Emese! :D

hint:
https://hup.hu/comment/2815026#comment-2815026
Az, hogy egy 15+eves dolgot hasznalsz 8+eve, az minden csak nem modern, raadasul kb. 0.000001% use case, de mondom, hagyjuk, hisz' nem akarod erteni :)

Almát a körtével. < nem, nem almat a kortevel, azt Te csinalod (windowst a linuxoddal). En a storage technologiak kozti kulonbseget nezem, 30+ eve is ugyanez volt a helyzet...

Látod? Erről beszéltem. Megint semmire sem reagálsz, csak arra, amibe bele tudtál állni. Minősíthetetlen.

Az, hogy egy 15+eves dolgot hasznalsz 8+eve, az minden csak nem modern, raadasul kb. 0.000001% use case, de mondom, hagyjuk, hisz' nem akarod erteni :)

Ne fölényeskedj. Nincs mire. Megint leszartad, amit írtam. Így csak magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt, a windózét nem fogod tudni megmagyarázni. Még egyszer leírom, direkt a te kedvedért: a TDE az első, vagy a második legfejlettebb/legtöbbet tudó DE a UNIX-os világban, a mai napig. A KDE 5 lehet, hogy valamennyivel übereli, sokszoros fogyasztásért cserébe. És hangsúlyoznám: fejlesztik, a legutolsó kiadás kb. két hónapos. Ennyit a modernitásról. Meg ennyit rólad is. BTW, ki a faszt érdekel, hogy mi az use case, hm? Ez hogy jött a képbe? Ha kevesen használnak valamit, akkor az nem számít, nem létezik, lehet diszkvalifikálni? Nedves álmaidban.

nem, nem almat a kortevel, azt Te csinalod (windowst a linuxoddal). En a storage technologiak kozti kulonbseget nezem, 30+ eve is ugyanez volt a helyzet...

De almát a körtével, mert te nem erről beszéltél. Nem a Tape->Floppy vs. HDD->SSD analógia az alma-körte, hanem ennek az idekeverése, mert az állításod nem ez volt, hanem az, hogy a Linux HDD nélkül használhatatlan, márpedig nem az.

BTW, erre sem válaszoltál: ha van virtuális (és "MODERN") Linuxom/BSD-m (virtuális) HDD-re telepítve, úgy, hogy a lemezkép is HDD-n van (az összeset ott tartom), az megfelel neked? Csak mert az is gyors.

Ne fölényeskedj, inkább erre válaszolj: ha van virtuális (és "MODERN") Linuxom/BSD-m (virtuális) HDD-re telepítve, úgy, hogy a lemezkép is HDD-n van (az összeset ott tartom), az megfelel neked? Csak mert az is gyors.
Meg erre: Linuxot - "MODERN" Linuxot - fel lehet baszni a HDD-nél is lassab SD kártyára és be lehet dugni egy ARM-os SBC-be. És gyors lesz. Saját tapasztalat, több évig ilyen beágyazott rendszerekkel melóztam (nem, nem 10 éve), de idehaza is csináljuk.

Ezekre válaszolj, ezt magyarázd meg.

Szánalmas lesöprési kísérletnek voltunk tanúi újfennt. Ki a faszt érdekel itt a gúgel? Ez a tudatlanságodat bizonyítja, nem pedig az igazadat.

http://www.trinitydesktop.org/

Latest News
2022.05.01: TDE R14.0.12 release is ready!

https://wiki.trinitydesktop.org/images/0/0f/Nikolaus_Klepp_6.jpg
https://wiki.trinitydesktop.org/images/f/f6/Blu256-deKorator-autumn.png

gyonyoruen modern! pont mint 15 eve a desktopom :D

nezd mar meg, olyan projectek vannak a gitjukben ahol egy ev alatt volt 9 commit :D annak a fele a version dump kb.

szoval probalj ki egy modern de-t is egyszer, hatha megerted mirol van szo :) (a win3.1 is hasit hdd-rol, ennyi erovel az is modern, ablakok vannak!!!)

Megint üres fölényeskedés és a másik által leírtak leszarása. Na, így működik kb. a mikrofos PR-ja is. Alkalmazott vagy náluk? Jól tolod, még CEO is lehetsz!

Hiába vergődsz azzal, hogy próbálod megmagyarázni vért hugyozva, hogy ez miért nem modern, miközben a KDE 5 kivételével a porbatapossa az összes szaros "modern" környezetedet. Erőlködj csak tovább, a tényeken nem tudsz változtatni: a Linux használható SSD nélkül is, a winfos meg azzal se.

Mondok mást: Linuxot - "MODERN" Linuxot - fel lehet baszni a HDD-nél is lassab SD kártyára és be lehet dugni egy ARM-os SBC-be. És gyors lesz. Na, ezt hogyan magyarázod?

egy regi 2018-as SD kartya: "For random 4k transfers, the ADATA card hit read 2,971 IOPS read and 1,190 IOPS write"
a gepemben levo HDD:
  RND    4KiB (Q=  1, T= 1):     0.294 MB/s [     71.8 IOPS] < 13877.36 us>
  RND    4KiB (Q=  1, T= 1):     0.663 MB/s [    161.9 IOPS] <  6156.47 us>
igy erted? :)

A mai SD-k sebessége átlagban még mindig 190/70 MB/s körül mozog, de a top is 300/300 MB/s, miközben HDD-ből van 524/524 MB/s-os is, az átlag meg kb. 200/200 MB/s felett van valahol.

igy erted? :)

Szüntesd be a fölényeskedést. Nincs mire. Ha valaki itt nem ért semmit, az te vagy.

BTW, erre már kínosan nem akarsz válaszolni: ha van virtuális (és "MODERN") Linuxom/BSD-m (virtuális) HDD-re telepítve, úgy, hogy a lemezkép is HDD-n van (az összeset ott tartom), az megfelel neked? Csak mert az is gyors.

Ha valaki itt nem ért semmit, az te vagy. < megvan, hogy az iops!=throughput? mutattam szamokat egy 7200 rpm-es hdd-rol (vs SD kartya), most mertem, csak Neked, csak, hogy lasd/ertsd
0.294 MB/s read, 0.663 MB/s write, szrintem ez minden, csak nem gyors :)
amit linkeltel irjak is: 304/384 random read/write IOPS, es ez egy enterspajz csillioba kerulo HDD :)

mutass te is egy fio 4k random rad/write eredmenyt a tiedrol, kerlek.
Szoval szuntesd be a folenyeskedest es probalj meg kilepni a buborekodbol.

ha van virtuális (és "MODERN") Linuxom/BSD-m (virtuális) HDD-re telepítve < nem, mert tobbek kozt az OS cache-eli a diszk image-eket, csak szolok, van par koztes reteged a hdd-d es a virtualis geped kozt, de ne emlitsd meg senkinek, plz! :)

ahogy mondtam is, nyertel, nem kell bizonyitanod semmit, mindenki erti, hogy egy 10 eves vason futtatsz 15 eves DE-t SSD-rol es szerinted a HDD gyors

megvan, hogy az iops!=throughput? mutattam szamokat egy 7200 rpm-es hdd-rol (vs SD kartya), most mertem, csak Neked, csak, hogy lasd/ertsd
0.294 MB/s read, 0.663 MB/s write, szrintem ez minden, csak nem gyors :)

fio 4k random rad/write eredmeny

Ezt hívják rigged-measurementnek, amikor direkt olyan irreális körülményeket teremtesz, ami téged igazol. Mutass már nekem egy olyan real desktop usecase-t, ahol hosszú MB-okon át tényleg totál random blokkokból jönnek az egymást követő adatok. A valóság az, hogy a fájlrendszer többé-kevésbé összefüggő területekből áll, pláne Linux alatt, ahol a kernel már az ősidők (ext2/ext3) óta ügyel arra, hogy ne legyen töredezett; winfos alatt meg tolhattad a "töredezettségmentesítőt"...amivel jól kinyírod a csoda SSD-ket. Látod öreg, ezért van, hogy te vagy az, aki nem tudod, hogy miről beszélsz, csak lököd az üres sódert. Ezért (sem) lassú a Linux HDD-n és ezért lassú a windows SSD-n is.

amit linkeltel irjak is: 304/384 random read/write IOPS, es ez egy enterspajz csillioba kerulo HDD :)

So? Leírtam az átlagot is, hogy kb. 200 körül mozog, csak azt is leszartad magasról. Egyébként te is hiperúj SD-kártyákra hivatkoztál; a piacon lévőkkel mi lesz?

nem, mert tobbek kozt az OS cache-eli a diszk image-eket, csak szolok, van par koztes reteged a hdd-d es a virtualis geped kozt, de ne emlitsd meg senkinek, plz! :)

Mert az OS nem cache-eli be a fél fájlrendszert a HDD-ről, de az SSD-ről is, ugye? Nem ezért van, hogy az ismételt fileműveletek sokkal gyorsabban lezajlanak, ugye? Ilyen felállással a HDD használata mellett is memóriából megy a java...

15 eves DE-t

Befejezted a hazudozást? Ez egy két hónapos DE, ez egy. Kettő, mutass már nekem a KDE 5-ön kívül még egy linuxos DE-t, ami ennyit tud. Mert ezt eddig nem sikerült abszolválni, csak fölényeskedni. A semmire.

nem tudod, hogy miről beszélsz, csak lököd az üres sódert. < kerlek futtass a rendszereden egy find-ot es mutasd hany 1MB-nal kisebb file van ott. koszi :)
So? Leírtam az átlagot is, < lofaszt se irtal le, amirol beszelsz throughput, nem iops
Ezt hívják rigged-measurementnek < pontosan! senki nem kezdi el szekvencialisan toszogatni a hattertarat amikor desktopot hasznal, amit keresel az az iops es a latency.
memóriából megy a java... < nem, leirtam miert, ha akarod, megerted
Befejezted a hazudozást? < arra gondolsz esetleg, hogy nem erted mi a kulonbseg ket metrika kozott es az egyik miert relevans desktop felhasznalas eseten? :)
Ez egy két hónapos DE < amiben az elmult 15 evben csak patkolgatas tortent. attol, hogy karban tartjak nem lesz modern. egy 30 eves auto attol, hogy eletben tartod nem modern. ez ilyen egyszeru :)
ami ennyit tud. < mennyit? 10-et? 100-at? mi a mertekegyseg? :D
az origos clickbait cikket linkelhetd parszor, de en nem latom a vilagszintu tomeges ssd-doglest :)
szoval ha ezeknek nekifutottal megegyszer, erdemben tudunk beszelgetni, a tobbi puffogtatas es linuxfanboyizmus

kerlek futtass a rendszereden egy find-ot es mutasd hany 1MB-nal kisebb file van ott. koszi :)

Egyrészt előtte mutass már nekem egy olyan use-case-t, ahol ezek mind egyszerre fognak kelleni, kettő, az megvan, hogy 1 MB az 256 vagy akár 2048 blokk is megvan? Az 256 vagy 2048 szekvenciálisan beolvasott blokk, ha a file nincs összetörve és miért lenne?

lofaszt se irtal le, amirol beszelsz throughput, nem iops

Ezek mérési eredmények, real vason, real körülmények között. A te szándékosan bullshit felállásod az, amit az ipar tőből keresztbe kettészar. Ugye te sem gondoltad komolyan, amikor leírtad, hogy <1MB/s a HDD-k real sebessége? Ha annyi lenne, akkor semmire sem használnák őket. Nem, te direkt görcsösen lovagolsz a bottlenecken, ami Linux alatt kb. huszadakkora impact (se) lesz, mint winfoson és ezt nem akarod megérteni végre.

pontosan! senki nem kezdi el szekvencialisan toszogatni a hattertarat amikor desktopot hasznal, amit keresel az az iops es a latency.

Isoraz.

nem, leirtam miert, ha akarod, megerted

"Lófaszt se írtál le", de a fölényeskedés az megy.

arra gondolsz esetleg, hogy nem erted mi a kulonbseg ket metrika kozott es az egyik miert relevans desktop felhasznalas eseten? :)

Nem, arra, hogy nem lovagolsz azon, hogy elkezdeni kezdték a fejlesztését 15+ éve és nem teszel úgy, mintha ott meg is állt volna, miközben már pontosan tudod - belinkeltem, beidéztem neked - az utolsó release date-et, ami kb. két hónapos.

amiben az elmult 15 evben csak patkolgatas tortent. attol, hogy karban tartjak nem lesz modern. egy 30 eves auto attol, hogy eletben tartod nem modern. ez ilyen egyszeru :)

Megint hazudsz. #define patkolgatás Egy raklap dolgot backportoltak a Qt4-ből, átvettek a későbbi KDE-kből, kapott új fejlesztéseket, tonna bugfixet és sorolhatnám.

mennyit? 10-et? 100-at? mi a mertekegyseg? :D

Feature-t. És fejezd már be ezt az erőltetett smiley-zást; senki nem hiszi el neked, hogy te itt folyton röhögsz, mert olyan laza vagy, inkább azt a látszatot kelti, hogy kínodban játszod az eszed és ez nagyon gáz.

linuxfanboyizmus

Megint hazudsz. Itt feketén fehéren leírtam, hogy "a Linuxok is egyre szarabbak lesznek". Nem vagyok linuxfanboy, egy tonna egyéb OS-em is van itt; BSD-k, Solaris, macOS/OSX, Haiku, meg még ki tudja mi minden. A winfosfanboyság az, amit nem állhatok és nem is hagyom szó nélkül.

szoval megint semmi konkret :) sebaj.

Egyrészt előtte mutass már nekem egy olyan use-case-t, ahol ezek mind egyszerre fognak kelleni < nem mondta senki :)
nincs összetörve < egyreszt nem szamit, hogy az 1k-s file ossze van-e torve, mert az csak 1 file. sok file van, sok file-t kell olvasni. ext* inode table megvan? tudod egyaltalan hogyan mukodik egy filerendszer eseten az olvasas/iras? elarulom: nem szekvencialis, nem egy muvelet. nagyon nem. kerlek, edukalodj a kerdesben.
Ha annyi lenne, akkor semmire sem használnák őket < adattarolasra hasznaljak, ele tesznek egy rakat cache-t, majd szekvencialisan irnak/olvasnak. edukalodj ezen temaban is. hint: raid controller/zfs/ram/flash cache
huszadakkora impact (se) lesz < az az impact 20-adakkorakent is kurvanagy. hint: latency
Isoraz. < nem tudom ezmiez, de biztos finom :D
"Lófaszt se írtál le", de a fölényeskedés az megy. < leirtam, olvasni, ertelmezni kellene puffogas helyett
ami kb. két hónapos. < irrelevans, lasd egyel fentebb miert
#define patkolgatás: karban tartjak a regi 15+ eves DE-t
Feature-t. < #define feature
hogy te itt folyton röhögsz < bocs, hogy szorakoztat az erolkodesed :D nem szandekos \o/
a Linuxok is egyre szarabbak lesznek < nem lesznek szarabbak, csak azok ala is kell az SSD, haladnak a korral, nem ragadnak le 15+ eves technologiaknal, az IT nem igy mukodik, lehet szellel szemben, de minek.
winfosfanboyság az, amit nem állhatok és nem is hagyom szó nélkül. < akkor nem velem kell beszelgetned es nem engem kell hitteritened, mert nem vagyok az :)

szoval megint semmi konkret :) sebaj.

Kaptál konkrétumokat, csak megint ignoráltad. Megint.

nem mondta senki :)

Akkor minek tolsz ilyen bullshit requirementet?

egyreszt nem szamit, hogy az 1k-s file ossze van-e torve, mert az csak 1 file. sok file van, sok file-t kell olvasni. ext* inode table megvan? tudod egyaltalan hogyan mukodik egy filerendszer eseten az olvasas/iras? elarulom: nem szekvencialis, nem egy muvelet. nagyon nem. kerlek, edukalodj a kerdesben.

Hagyd abba a fölényeskedést és a szalmabábcséplést (a szavak a számba adogatását), valamint a szakkifejezések üres dobálását. Inkább fárassz kérlek konkrétumokkal; amikor az FS tudja, hogy a fájl, amit keresett annak a tartalma a 6502-es blokktól indul és a 6581-es blokkig tart, akkor azokat nem egyszerre, szekvenciálisan fogja felhúzni a korongról? Mert ha szerinted nem, akkor neked kéne edukálódni, de nagyon. Ha meg de, akkor meg mi a faszról beszélsz, csak nem megint a lejáratást próbálod erőltetni?

adattarolasra hasznaljak, ele tesznek egy rakat cache-t, majd szekvencialisan irnak/olvasnak. edukalodj ezen temaban is. hint: raid controller/zfs/ram/flash cache

Éééérdekes, az előbb még azt mondtad, hogy nem szekvenciális. Azért egy poszton belül rácáfolni önmagadra, azért az erős. Szóval tehát direkt hazudtál már megint?

az az impact 20-adakkorakent is kurvanagy. hint: latency

#define kurvanagy Lassabb lesz tőle? Nincs vita. Esetleg sokkal lassabb? Talán. Használhatatlanul lassú? Na, itt a különbség, hogy nem.
Viszont köszi, hogy elismerted, hogy a HDD okozta lassulás 20x akkora mértékben érinti a winfost, innentől kezdve elengedhetjük a mindkettő szar kérdést, mert ebből kiviláglik, hogy a winfos 20x szarabb. QED.

leirtam, olvasni, ertelmezni kellene puffogas helyett

Amiket meg is válaszoltam, "olvasni, értelmezni kéne", szelektív reagálás helyett.

irrelevans, lasd egyel fentebb miert

Nem irreleváns, csak szeretnéd, hogy diszkvalifikálhasd a nagy tudású és mégis gyors DE-t a mezőnyből, hogy igazad legyen.

karban tartjak a regi 15+ eves DE-t

Nem csak karbantartják, hanem fejlesztik is. Látszik, hogy le szarod, mit ír a másik. Nem csak amit én, azt is, amit TDE Team.

#define feature

A mellékelt programok száma, azok tudásának a mértéke, a különféle alrendszerek tudása, stb.; ezt most komolyan kérdezed?

bocs, hogy szorakoztat az erolkodesed :D nem szandekos \o/

Senki nem hiszi el neked. Erőlködni pedig te erőlködsz, hogy ne vegyék észre, hogy a felére nem is válaszolsz annak, amit írok.

nem lesznek szarabbak, csak azok ala is kell az SSD, haladnak a korral, nem ragadnak le 15+ eves technologiaknal, az IT nem igy mukodik, lehet szellel szemben, de minek.

De, egyre szarabbak. Egy példa: systemd. Igazából az egész informatika, sőt az egész világ egyre szarabb, mert az amcsi nagytőkéseknek érdeke, hogy egyre olcsóbban előállított szemetet adhassanek el egyre drágábban. De ez itt most off.

akkor nem velem kell beszelgetned es nem engem kell hitteritened, mert nem vagyok az :)

Akkor mit véded a winfost? Nincs mit rajta védened. Messze szarabb, mint bármi más.

Kaptál konkrétumokat, csak megint ignoráltad. Megint. < nem
Akkor minek tolsz ilyen bullshit requirementet? < terelsz. nem az _ossszeset_, de 99.9%-ban kicsi fileok, desktop felhasznalas ilyen
Hagyd abba a fölényeskedést és a szalmabábcséplést (a szavak a számba adogatását), valamint a szakkifejezések üres dobálását. Inkább fárassz kérlek konkrétumokkal; amikor az FS tudja, hogy a fájl, amit keresett annak a tartalma a 6502-es blokktól indul és a 6581-es blokkig tart, akkor azokat nem egyszerre, szekvenciálisan fogja felhúzni a korongról? Mert ha szerinted nem, akkor neked kéne edukálódni, de nagyon. Ha meg de, akkor meg mi a faszról beszélsz, csak nem megint a lejáratást próbálod erőltetni? < 1 1k-s file egy 4k-s blokkon van. + van ugye inode baszogtatas, csak Te ignoralod ezt a picit sem fontos kerdest. az inode nem ott van ahol a file, tehat nem szekvencialis a muvelet. ez mar csak ilyen.
Éééérdekes, az előbb még azt mondtad, hogy nem szekvenciális. Azért egy poszton belül rácáfolni önmagadra, azért az erős. Szóval tehát direkt hazudtál már megint? < fel kene tunjon ha kijottel a voros duhbol, es ertelmezned: amirol itt irok NEM DESKTOP felhasznalas (mert ilyet manapsag mar nem csinalunk), adattarolas. az menti meg a porgo rozsdat, hogy van elotte kontroller es/vagy cache. jo esellyel tobbszintu. szallj ki a buborekodbol, gondolkozz, olvass ertelmezon! azt is leirtam, hogy mitol lesz a vege szekvencialis. "While reads can be easily cached in RAM, writes need to be cached on persistent storage to maintain the integrity of the storage. The ZFS ZIL SLOG is essentially a fast persistent (or essentially persistent) write cache for ZFS storage." "ZIL stands for ZFS Intent Log. The purpose of the ZIL in ZFS is to log synchronous operations to disk before it is written to your array." a tobbit majd elolvasod, ha akarod. ezt csinalja egy ertelmes raid controller is.
hanem fejlesztik is. < latszatra nem, de ezen nem veszunk ossze, a kde3 a legfejletteb DE az osszes kozul!!! hiszen most jott ki ket honapja! :D
A mellékelt programok száma, azok tudásának a mértéke, a különféle alrendszerek tudása, stb.; ezt most komolyan kérdezed? < igen, mi a meroszam, mennyi az annyi, hogy kell osszehasonlitani egy kwrite-ot egy gedittel? stb. tudod, matek... bemondasra barmelyik DE lehet a legfejlettebb, csak olyan metrikakat kell talalni. :D
a felére nem is válaszolsz annak, amit írok. < a fele szimplan fanboykodas, lasd egyel fentebb, de menjunk tovabb, hany tesztet vegeztel el azok kozul amiket kertem? 0? koszi, kesz vagyunk. :D
De, egyre szarabbak. Egy példa: systemd. Igazából az egész informatika, sőt az egész világ egyre szarabb, mert az amcsi nagytőkéseknek érdeke, hogy egyre olcsóbban előállított szemetet adhassanek el egyre drágábban. De ez itt most off. < fanboybullshit, minek hoztad fel egyaltalan? :D
Akkor mit véded a winfost? Nincs mit rajta védened. Messze szarabb, mint bármi más. < nem vedem, megvedi az magat ha felnivaloja van, pont leszarom, hogy fikazod vagy sem. Te veded a KDE3-at meg a devulanyt :D azt nem tudom, hogy kitol, tolem nem kell felnie egyiknek sem, pont annyira szarom le, mint az osszes tobbi 12432587923542395006730-383475 0.0000001% altal hasznalt DE-t/OS-t, eljen a diverzitas! mindenki ugy kreten ahogy akar! :)

nem

De.

terelsz. nem az _ossszeset_, de 99.9%-ban kicsi fileok, desktop felhasznalas ilyen

Honnan az arány? Ex-has? #define kicsi Ugye te sem gondolod, hogy elsöprő többsége <1k-s, amikor a használt programok és adatfájlok többsége nagyobb annál...

1 1k-s file egy 4k-s blokkon van. + van ugye inode baszogtatas, csak Te ignoralod ezt a picit sem fontos kerdest. az inode nem ott van ahol a file, tehat nem szekvencialis a muvelet. ez mar csak ilyen.

Akkor csak szép sorjában. Egy: ha a kérdés az volt, hogy ha a tartalma a "6502-es blokktól indul és a 6581-es blokkig tart", akkor az szerinted egy 1k-s fájlra vonatkozik? Ki terel itt? Kettő: az inode baszogatás az rohadtul nem úgy működik, hogy minden beolvasott blokk után nekiáll basztatni az inode táblát, hogy hol a következő, hanem előre kiolvassa, hogy mely blokkokhoz kell hozzányúlni, azok meg elsöprő eséllyel (ugye Linux alatt vagyunk, nem töredezik szükségszerűen az FS) szekvenciálisan fognak jönni. Ugye ezt te sem gondoltad komolyan?

fel kene tunjon ha kijottel a voros duhbol, es ertelmezned: amirol itt irok NEM DESKTOP felhasznalas (mert ilyet manapsag mar nem csinalunk), adattarolas. az menti meg a porgo rozsdat, hogy van elotte kontroller es/vagy cache. jo esellyel tobbszintu. szallj ki a buborekodbol, gondolkozz, olvass ertelmezon! azt is leirtam, hogy mitol lesz a vege szekvencialis. "While reads can be easily cached in RAM, writes need to be cached on persistent storage to maintain the integrity of the storage. The ZFS ZIL SLOG is essentially a fast persistent (or essentially persistent) write cache for ZFS storage." "ZIL stands for ZFS Intent Log. The purpose of the ZIL in ZFS is to log synchronous operations to disk before it is written to your array." a tobbit majd elolvasod, ha akarod. ezt csinalja egy ertelmes raid controller is.

Nem vagyok dühös, hiába is próbálsz folyton bohócsipkákat rámhúzni, magadat égeted vele. A többi meg kb. sehogy nem kapcsolódott ide; desktop felhasználásról beszéltünk, hogy szerinted a Linux HDD-vel ugyanúgy használhatatlanul lassú lenne, mint a winfos, miközben éppen az előbb ismerted el, hogy 20x lassabb lenne a winfos...

latszatra nem, de ezen nem veszunk ossze, a kde3 a legfejletteb DE az osszes kozul!!! hiszen most jott ki ket honapja! :D

Ekkora lúzert, ecsém... Meg ekkora hazugot. Világosan leírtam, hogy a KDE 5 esetleg übereli, dehát te lófaszt sem olvasol el abból, amit írok.

igen, mi a meroszam, mennyi az annyi, hogy kell osszehasonlitani egy kwrite-ot egy gedittel? stb. tudod, matek... bemondasra barmelyik DE lehet a legfejlettebb, csak olyan metrikakat kell talalni. :D

Pl. most is. Leírtam, hogy kb. ebben van a legtöbb segédprogram (megint ugye mínusz KDE 5), szinte minden szirre-szarra van megoldás benne és azok a programok is messze többet tudnak, mint a másik DE-kben lévő megfelelő; ha már szóbahoztad, össze lehet hasonlítani a Kate-et, meg a Geditet is.

a fele szimplan fanboykodas, lasd egyel fentebb, de menjunk tovabb, hany tesztet vegeztel el azok kozul amiket kertem? 0? koszi, kesz vagyunk. :D

Megint hazudsz. Ha szerintem egyre szarabb a Linux és van idehaza vagy 10 féle OS a Linuxon kívül, akkor mitől vagyok Linuxfanboy? Még azt megérteném, ha azt mondanád, hogy haterkedés, winfos-haterkedés...

fanboybullshit, minek hoztad fel egyaltalan? :D

Isoraz: hazudsz, ld. előző bekezdés.

nem vedem, megvedi az magat ha felnivaloja van

Nem tudja. Nincs mit védeni rajta. A legszarabb, amit valaha a világra fostak.

pont leszarom, hogy fikazod vagy sem.

Nem csak én. Nem tűnt fel, hogy a topikban a többség azon a véleményen volt, hogy egy raklap szar az egész?

Te veded a KDE3-at meg a devulanyt :D

Látod, már megint hazudsz. Hol védtem én a devulányt? Csak megemlítettem, hogy itt az van.

eljen a diverzitas! mindenki ugy kreten ahogy akar! :)

Főleg te, ugye? Bár szerintem ne szidjuk a kreténeket, te inkább politikus vagy, annyit hazudsz.

Honnan az arány? Ex-has? #define kicsi Ugye te sem gondolod, hogy elsöprő többsége <1k-s, amikor a használt programok és adatfájlok többsége nagyobb annál... < tapasztalat :) futtasd le magadnal: find / -type f -size +4096c|wc -l hatha meglepodsz :)
hogy mely blokkokhoz kell hozzányúlni, azok meg elsöprő eséllyel (ugye Linux alatt vagyunk, nem töredezik szükségszerűen az FS) szekvenciálisan fognak jönni. Ugye ezt te sem gondoltad komolyan? < he? honnan kene tudnia az FS-nek, hogy a kernel/userspace program melyik kovetkezo irando/olvasando kicsi _filet_ szeretne elovenni? gondolkozol is hogyan mukodik a komputer mielott ezeket leirod? :D
Nem vagyok dühös, hiába is próbálsz folyton bohócsipkákat rámhúzni, magadat égeted vele. < aha, egyetertunk! :) kivetel, hogyha nem Te toltad volna be a szajzaras harcikutyat par kommenttel feljebb "Most már tuti nem engedem el. :)" az biztos valaki mas volt o.O
A többi meg kb. sehogy nem kapcsolódott ide < de, arrol beszeltem mire valo a HDD, tobbek kozott az, amit linkeltel fentebb (enterspajz!!! haho!!!). akkor megertetted vegre mirol van szo es hol van letjogosultsaga a HDD-nek? hurra! :)
desktop felhasználásról beszéltünk, hogy szerinted a Linux HDD-vel ugyanúgy használhatatlanul lassú lenne < ez igy van
miközben éppen az előbb ismerted el, hogy 20x lassabb lenne a winfos... < nem, nem tudom, merd le! tudod, szamok! de tegyuk fel a linux 1 perc alatt bootol be es indit el mondjuk egy firefox/thunderbird/libreoffice-t es a windows ugyanezt <20, akkor megbuktal! :D
Ekkora lúzert, ecsém... Meg ekkora hazugot. Világosan leírtam, hogy a KDE 5 esetleg übereli, dehát te lófaszt sem olvasol el abból, amit írok. < elolvastam, bullshit
Pl. most is. Leírtam, hogy kb. ebben van a legtöbb segédprogram (megint ugye mínusz KDE 5), szinte minden szirre-szarra van megoldás benne és azok a programok is messze többet tudnak, mint a másik DE-kben lévő megfelelő; ha már szóbahoztad, össze lehet hasonlítani a Kate-et, meg a Geditet is. < tehat meglepo modon KDE5 > KDE3? ez igen!
Megint hazudsz. Ha szerintem egyre szarabb a Linux és van idehaza vagy 10 féle OS a Linuxon kívül, akkor mitől vagyok Linuxfanboy? Még azt megérteném, ha azt mondanád, hogy haterkedés, winfos-haterkedés... < egy rosszabb van a fanboyoknal, a haterek! :(
Isoraz < fogalmam sincs meg mindig ezmiez, de biztos finom lehet
Nem tudja. Nincs mit védeni rajta. A legszarabb, amit valaha a világra fostak. < fanboykodas, nem, bocs, haterkedes
Nem csak én. Nem tűnt fel, hogy a topikban a többség azon a véleményen volt, hogy egy raklap szar az egész? < jottek a haterek, szoktak, nabumm, egyesek szerint utalkozni jo! :D
Látod, már megint hazudsz. Hol védtem én a devulányt? Csak megemlítettem, hogy itt az van. < akkor csak a KDE3-at, nekem eleg...
Főleg te, ugye? Bár szerintem ne szidjuk a kreténeket, te inkább politikus vagy, annyit hazudsz. < en is! mindenki! ertsd jol: veled ellentetben nem akarlak megteriteni(mindenki ugy kreten ahogy akar), semmi hasznom nincs belole, edukalni szeretnelek a temaban, ha nem jott volna le ;) bar tul sok konstruktivitast es affinitast nem velek felfedezni :(

Hiába csűröd-csavarod, legyen HDD-n, vagy SSD-n. És még az olyan nehézsúlyú asztali környezetek is mint a Gnome és a KDE is sokkal reszponzívabb, mint a Windows. És ez nem csak az én véleményem. A környezetemben jópár gépet mentettem meg a kihajítástól, csak azzal, hogy a Windows helyett Linux van rajtuk. Megelégedve használják azóta is, böngészésre, szövegszerkesztésre, videó nézésre.

Hiaba csurod-csavarod, ez nagyon az attol fugg kategoria. A kornyezetemben (3 meteren belul) jelenleg ket gep megy winnel. Hidd el, egyik sem igy kezdte, linuxok futottak rajtuk, mert az jobban kezre all. A linux a laptopban keptelen normalisan kezelni a wireless chipet (nem tudja resetelni bizonyos idokozonkent), egyebkent kb. ugyanazt tudja az inteles integralt lassitoval. :) Az asztali pedig gondolom a hiresen jo minosegu nvidia driver miatt erezhetoen lassabb, mint winnel. Ha mar a gep aranak a fele volt a vga, legyen mar a megjeleniites normalis. Plusz nem mukodik tobbek kozt a HW video decode a bongeszoben. Ez ilyen. Ettol meg a linux nem szar, csak valami masra lesz jo. (ha lesz ertelmes energiahatekonysagu vga amikor ezt le kell cserelni a masik gyartotol, majd az lesz. Igen, engem evekkel ezelott is erdekelt, hogy ne fogyasszon sokat) Pont leszarom milyen OS-en futnak a programok amik kellenek (peldaul ezert is fut egy virtualizalt linux szerver a desktopon. 15 eve pont forditva volt, akkor a windows volt virtualizalva konyveloszoftver miatt). Azt hasznalom amelyik mukodik. Nem vagyok OS-rasszitsa, nem csinalok belole hiteleti kerdest, bocs :)

Az asztali pedig gondolom a hiresen jo minosegu nvidia driver miatt erezhetoen lassabb, mint winnel.

Éééérdekes. Nekem is nVidia driverem van és ugyanaz a 3D-s játék WINE-ból gyorsabb, mint natív winfos alól. Érdekes...

Plusz nem mukodik tobbek kozt a HW video decode a bongeszoben.

Ez a browser sara, mert mpv-ből megy a hardware decoding.

Ettol meg a linux nem szar

A winfos viszont az. Egy batár nagy szekérderék szar, lóhúggyal és nitroglicerinnel belocsolva és tejszínhabbal, meg porcukorral leöntve. Benne egy szál virággal.

Igen, engem evekkel ezelott is erdekelt, hogy ne fogyasszon sokat

vs.

Pont leszarom milyen OS-en futnak a programok amik kellenek

Hihetetlen. Már megint egy poszton belül cáfolsz rá önnönmagadra. Nem baj, hogy winfos alatt többet zabál ugyanaz a program? Tényleg nagyon érdekel, hogy ne fogyasszon sokat...

Azt hasznalom amelyik mukodik.

Azaz minden OS-t használsz, kivéve winfost? Csak mert minden OS működik többé-kevésbé, kivéve a winfost.

Nem vagyok OS-rasszitsa, nem csinalok belole hiteleti kerdest, bocs :)

Épp azt csinálod, nem baj?

"Az asztali pedig gondolom a hiresen jo minosegu nvidia driver miatt erezhetoen lassabb, mint winnel. "

nvidia driver jol megy ha teljesitmenyrol van szo,
a fo kritikak:
 - zart (mar nem annyira https://developer.nvidia.com/blog/nvidia-releases-open-source-gpu-kerne…)
 - https://wiki.archlinux.org/title/NVIDIA#DRM_kernel_mode_setting

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

tapasztalat :) futtasd le magadnal: find / -type f -size +4096c|wc -l hatha meglepodsz :)

Azon lepődtem meg, hogy te ezt komolyan gondoltad... Az megvan, hogy ha ezt a gyökeren nézed, akkor egy raklap olyan esetet fog találni <4k-s fájlokra, amik nem is a fájrendszerben vannak, mint pl. a /proc könyvtár?

# find /proc -type f -size -4096c 2>/dev/null | wc -l
72814

No comment. Miért ne számoljuk bele az 1k-s fájlokba bele mindjárt a polcomon található c64-es és amigás floppy-kon találhatóakat is? Csalunk, csalunk? Meg hülyének nézzük a másikat?

he? honnan kene tudnia az FS-nek, hogy a kernel/userspace program melyik kovetkezo irando/olvasando kicsi _filet_ szeretne elovenni? gondolkozol is hogyan mukodik a komputer mielott ezeket leirod? :D

IMHO, most már fejezd be a fölényeskedést, mert baromira nincs mire: egyre nagyobb ostobaságokat írsz, mint pl. ez is. Már megint nem arra reagáltál, amit írtam. Direkt csinálod, AKA. hazudsz, vagy csak simán ennyire nem érted az egészet? Ki beszélt itt "következő fájlról"? Elolvasnád végre, amit írtam? Vagy nem tudsz olvasni? A kérdés az volt, hogy ha a tartalma a "6502-es blokktól indul és a 6581-es blokkig tart"; ez egy több blokkos file, amikor ezt olvassa be, akkor nem fog minden egyes blokk után nekiállni csesztetni az inode táblát. Miért tenné? Az elején kiolvasta, hogy mely blokkokról van szó, aztán mehet az olvasás. Direkt hazudsz? Ennyire futja? Elfogytál?

aha, egyetertunk! :) kivetel, hogyha nem Te toltad volna be a szajzaras harcikutyat par kommenttel feljebb "Most már tuti nem engedem el. :)" az biztos valaki mas volt o.O

Mondanám, hogy a kutya az te vagy, mármint a mondásbéli sánta kutya, de valójában te a hazug ember vagy a mondásból, mert már megint hazudsz. Mégis hogy sikerült kiolvasni abból, hogy "Most már tuti nem engedem el. :)", hogy dühös vagyok? Szerinted ahhoz, hogy valaki ne eresszen el egy vitát, ahol egy surmó, hazug mikrofosbérenc/fanboy (lehet választani) hazudozik, ahhoz dühösnek kell lenni?

de, arrol beszeltem mire valo a HDD, tobbek kozott az, amit linkeltel fentebb (enterspajz!!! haho!!!). akkor megertetted vegre mirol van szo es hol van letjogosultsaga a HDD-nek? hurra! :)

Megint hazudsz...ez annyira szomorú... :( Az állításod, amiből az egész kiindult, hogy a Linux is használhatatlan HDD-vel; szó szerint azt írtad, hogy "a linux is szar hdd-rol". Így: "a linux". En-bloc a Linux. Ez az, ami egy baszott nagy baromság és azóta próbálod csűrni-csavarni, engem idiótának beállítani, miközben egy kommenten belül cáfolsz önnönmagadra, hogy nem szekvenciális a blokkchain elhelyezkedése, aztán meg de. Lamer.

ez igy van

Nincs így. Továbbra sem.

nem, nem tudom, merd le! tudod, szamok! de tegyuk fel a linux 1 perc alatt bootol be es indit el mondjuk egy firefox/thunderbird/libreoffice-t es a windows ugyanezt <20, akkor megbuktal! :D

Ez valami systemd-s érvelés lehet ez a bootspeed mánia. Ironikus amúgy, mert systemd-vel kb. 10 sec, még HDD-ről is...
Egyébként sem én buktam meg, mert te mondtad, hogy hússzor annyi, én csak a hasamra csaptam, hogy mekkora impact lehet Linuxon a winfoshoz képest, te meg azt mondtad, hogy még úgy is sok.
De lentebb bocs írta, hogy 30%-kal lassabb ugyanaz a program winfoson, mint Linuxon.

elolvastam, bullshit

Amit te idehordasz, az.

tehat meglepo modon KDE5 > KDE3? ez igen!

Látod? Már megint tolod a bullshitet. Direkt vagy csicska? Egyrészt nem KDE3, hanem TDE. A KDE3 fejlesztése több mint 10 éve véget ért, a TDE-ben egy csomó dolog máshogy és jobban működik. Csakhogy értsd: TDE > KDE3. Kettő, ha már meglepő dolgok: KDE3 > KDE4. Ami meg a KDE5-öt illeti, azt mondtam, hogy lehet, hogy a KDE5 többet tud, mert azt nem ismerem. Szóval, ismét, csakhogy értsd: KDE5 ? TDE > KDE3 > KDE4. Na, erre mit lépsz, te politikusparódia?

egy rosszabb van a fanboyoknal, a haterek! :(

Tévedés. A haterek legalább észnél vannak.

fogalmam sincs meg mindig ezmiez, de biztos finom lehet

Oroszul: "ugyanaz/még egyszer".

fanboykodas, nem, bocs, haterkedes

Igen, haterkedés. És? Attól még igaz. Vagy attól, hogy haterkedés, már nem lehet igaz? Okkal nem lehet rühellni valakit/valamit?

jottek a haterek, szoktak, nabumm, egyesek szerint utalkozni jo! :D

És? Attól még igazuk van. Kérdem még egyszer, attól, hogy valami haterkedés, még nem lehet igaz? Nem vezetheti le az ember a teljesen jogos bosszúságát haterkedéssel? Nem lehet igaza, ha azért haterkedik, mert igaza van valamiben, hogy valami szar? Csak mert akkor innentől kezdve neked sem lehet igazad, amikor a kormányt szidod, mert csak haterkedsz.

akkor csak a KDE3-at, nekem eleg...

Ami még mindig nem KDE3, hanem TDE, hiába fosol lassan vért az erőlködéstől, csak a pelenkád lesz mocskos. Ennyi erővel kugli Blink motorja is ekvivalens a KHTML-lel. (Gy.k.: KHTML->WebKit->Blink.)

en is! mindenki! ertsd jol: veled ellentetben nem akarlak megteriteni(mindenki ugy kreten ahogy akar), semmi hasznom nincs belole, edukalni szeretnelek a temaban, ha nem jott volna le ;) bar tul sok konstruktivitast es affinitast nem velek felfedezni :(

Egy lószart akartál te engem edukálni, ez ilyen szar NagyZ-s duma és tempó, aminek kb. annyi hitele van, mint egy csórónak a bankban. Te nem edukálni akartál engem, hanem megalázni. Már az első két-három poszt után nekiálltál személyeskedni a burkolt célozgatással/szúrkálással, aztán rákapcsoltál és mást sem csináltál, mint azt próbáltad bebizonyítani, hogy én hülye/dühös/fanboy/hater vagyok és nem lehet igazam, a windóz a király, a Linux se jobb. De. Az. Egyetlen okból: a winfosnál bármi jobb. Még egy billentyűk nélküli írógép is.

A nagy DE -k fo verzio valtaskor midig (joval) tobbet ettek.
Ugy kb gnome3 kiadasa ota a novekedes elhanyoglahato, mar nem fer be tobb bloat ;-)

igen linux kernel is hizott, de egy GB -ban merheto memorias egysegen nem latszik.
Ha 8MB rammal probalkozol akkor izadni kell, 32MB -be meg mindig kenyelmesen lehetne routert tenni.

Egy "modern" Linux DE mar bloatabb mint a WinXP,  de gondolom ujabb windowshoz kene merni ;-)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Igen, a Linux is bloatosodik, ahogy teszik bele a nagy cégek a bloatjaikat, meg lesz egyre mainstreamebb. Nem vészes még, de megfigyelhető. Mégis, kifaragható belőle olyan rendszer, aminek szinte az XP alatt van a hardverigénye, nem hogy a Win10-11 alatt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebben annyiban nem feltétlenül értek egyet hogy Androidon is mikor megkaptam az Pixelre az egyik fő frissítést akkor smooth maradt sőt, viszont kevesebbet fogyasztott utána. Ubuntu-nál is volt így. Viszont Windows-nál a 7-snél éreztem utoljára ezt amikor végre kipofozták a Windows Search-t (vagy az már a 10-volt? fene emlékszik..)

- Az élet, a világmindenség, meg minden (DA) -

Nem tudom miért akadt be neked ennyire a HDD. Nem az volt a lényeg, már elsőre sem.

Az a baj a Windows-al, hogy nem hagyja, hogy én használjam a gépem. Vagy a Windows Update, vagy a Defender vagy a fene tudja éppen mi zabálja fel az erőforrásokat. Az szerintem nem normális, ha megnyitom a Start menüt, elkezdek gépelni és hosszú másodpercek telnek el mire megjelenik valami. Mindezt 100%-os proci terheléssel. Ezt azért a blótvernek nevezett Gnome Shell is meg tudja ugorni.

SSD vagy HDD, ide vagy oda, a Windows felhasználói élmény egy rakás szar. Nem azért veszek számítógépet, hogy a rendszer használja, hanem magamnak.

Szoftverfejlesztőként dolgozva - teljesítmény-érzékeny programokat csinálunk - durván számít a Defender overhead: egy régi 4 magos i7-en megeszik kb egy magot,.

Emellett programok indulási ideje durván nagy.
Mivel ugyanazt a szoftvert ugyanazon a gépen futtatjuk Windowson meg Linuxon, azt lehet mondani, hogy konstansan kb 30% teljesítmény veszteség a Windows-adó.

combos laptopokat SSD nelkul. nem, az SSHD nem egy SSD, az egy koszos HDD (meg egy minimalis flash cache).

És ehhez képest:
https://hup.hu/node/146649
https://hup.hu/node/146746

Fair játék: a windows 10 2015. július 29.-én jött ki, az Ubuntu 16.04 2016. Április 21.-én.

Éppen a hétvégén olvastam végig Chain-Q blogját, főleg a retro/Amiga tartalmak miatt :-)

Innen is üdv! Remélem egyszer leszek annyira divat Amigás, mint te! És ha, ne adj Isten egyszer összefutunk valami retro demo/scene/Árokparty-n, a sört én fizetem! ;-)

*szerk.: a sör neked is áll TCH!

A windows baja hogy indokolatlanul zabálja az alárakott vasat, illetve a felhasználókkal teszteltetnek.

Nálam pl asztali konfig végighúzta úgy a 7-est hogy az első kiadott verziója felkerült a gépre és kb az utolsó támogatott napjáig használva volt komolyabb probléma nélkül. Konzisztens designja volt, stabil volt, pöpecül működött. 8-as széria kimaradt, 10-re váltáskor elkezdtek jönni a problémák. Mezei winupdate-es driver pl felülírta az nvidia friss driverét, játékokban volt egy komolyabb FPS drop, a rendszer is érezhetőbben lomhább lett. Hivatalos NV driver fel, restart, minden pöpecül működik, aztán 2-3 nap múlva winupdate megint feltette a régit. Ezt játszottuk kb egy hónapon keresztül, akkor már nem akarta telepíteni a winupdates verziót.

Akkor volt a hangprobléma, ott is lehetett valami rendszerkomponens turkálás, néhány héten keresztül idegesítő cicergő hang a háttérben, aztán jött egy update és eltűnt.

A legidegesítőbb az volt amikor közölte hogy ő most újraindul mert telepíti az új verziót, aztán szépen bentragadt bootloop-ban.

Az appok frissülése winstore-on keresztül egy hulladék, hiába mondtam neki hogy updatelje az appokat, szart rá. Haver hívott hogy toljunk egy kis forzát, de nem akart onlineba lépni valamiért. Kilépek, store megnyit, frissítések keresése, jééé forza update, de ha már megnyílt a store akkor elkezdett frissíteni 10 másik kisebb UWP appot.

Ami nálam előhozta a "na jó, elég volt" lépést az kb fél éve történt, wifit elkezdte dobálni, youtube karikázott, volt hogy simán eldobta a netet pár másodpercre aztán észhez tért. Ekkor léptem át teljesen pingvinre és azóta konkrétan mint kocka unatkozom. Bekapcsolom a gépet és megy, minden szépen frissül, nincs hw gond, nem működő komponens és mindezt azonos vason gyorsabban és fluidabban mint anno W10 alatt. Játékok steam-en hibátlanul mennek (amikkel játszom legalábbis).

Most szereztem egy budget melós laptopot mert kellett a mobilitás, eszemben sem volt hogy összeablakozzam a kis freedos-al megáldott SSD-jét és nem is bánom. Szépen beállítottam rajta mindent, hulla csendben árához képest egészen jó üzemidővel lehozza amit kell neki. Tudom hogy ha bekapcsolom akkor nem vár meglepetés, azt tudom csinálni amiért bekapcsoltam és nem a rendszert kell simogatni valamilyen módon. Érdekes amúgy hogy egyre inkább ez a tapasztalatom kb az összes gépemen és ismerősöknél/családnál is: Windowst manapság többet kell simogatni és troubleshootolni mint egy linux desktopot. Pedig néhány éve még ennek a pontosan az ellentéte volt igaz, néhány update előszeretettel reccsentett el valamit amit utána kis terminalmagic-el kellett helyrehozni. Napi használatban lévő gépekkel a saját tapasztalatom az hogy ez teljesen megszűnt (nyilván HW-ja válogatja), ellenben windows alá sikerült behozni hogy ha meglátod a winupdate ablakot akkor azért felszisszensz mert legbelül te is tudod hogy ez bizony kockázat és nagyon nem ugyanaz az érzés mint anno w7 alatt hogy "ahh, update, lökjük fel oszt' jóvan".

Ja utóbbi hetekben a leggyakoribb problémák: touchpad random elszáll, de sleep/wake megjavítja. Egy ideig volt hangkártya probléma, win update felülírta. Az megoldódott most csak szimplán kapnak a felhasználók egy frissítést éééés: No bootable drive found... s a nénikéje csak win10-es pendrive bootfix-el javítja meg ami pl. sales-inknek kissé problémás, mert be kell jönniük érte hogy megjavítsuk, mert nem ért hozzá és távolról nehéz előadni hogyan javítja meg magának. Főleg hogy alapból pendrive nálunk tiltott, ergo más céges eszközön write tiltás van rá. Szép dolgok ezek.

- Az élet, a világmindenség, meg minden (DA) -

"Most az hogy máskép néznek ki dolgok az másodlagos probléma. Azt meg kell szokni, illetve haladni a korral."

Az a baj, hogy igazából nem haladnak a korral, csak porcukrozzák a sz*rt, miközben cipelik magukkal az ezeréves örökségeket, mert kompatibilitás. Vezérlőpult / gépház párhuzamos univerzumok megvannak még (egymásra ide-oda linkelve bizonyos beállításoknál)? Átméretezhetetlen -mai szemmel miniatűr, 20 éve 800x600-ra tervezett- beállítás ablakok megvannak? Ráadásul úgy elrendezve a tartalom, hogy vízszintesen kelljen scrollozni, ha valaminek látni akarod a végét, miközben ott van az ablak körül a 8000 pixeles dual ultrawide hidpi monitor? Képernyő váltásnál az elcseszett DPI-vel megjelenő appok? A béna file kezelő, amiben a kedvenceket nem lehet átnevezni? Stb. 

 

Nekem igazából egyik Windowal sem volt problémám.

WORKSFORME.

De arra én is kíváncsi lennék, mitől tud rossz lenni egy Windows?

Helyetted dönt, kémkedik, beszarik...

Összeomlik? Lefagy? Nem indulnak el programok? Szaggatnak a játékok?
Mert ha ezek közül valamelyik, akkor az inkább a gyenge, vagy hibás hardware, vagy driver miatt van.

Aha... Az itt felsorolt adatvesztések, pofáraesések is hibás hardware, meg driver miatt voltak, ugye?
Ahogy ez a rengeteg ms-által elismert probléma is...

> Azt meg kell szokni, illetve haladni a korral.
Húzd ki a tálcát bal vagy jobb oldalra. Szerinted normális az, amit látsz?

Calendar, rákatt, random 1-3 sec mire feljön. A file manager win 3.1 szint. Random rendszer processzek nx10 másodpercekre felzabálják a CPU-t, szaggat az egér is. USB headset bedug (nem filléres), marad a laptop mic. Kihúz-bedug, ugyanaz. Másik USB port, megjön a headset mic. A Teams közben összeomlik. MS <3 Linux (ja, lenyúlni) de egy használható ssh klienst nem sikerült beletenni.

Muszáj ezt használnom a munkahelyemen, új Latitude 5420 a vas.

echo crash > /dev/kmem

"De arra én is kíváncsi lennék, mitől tud rossz lenni egy Windows? "
 

Pl. Amikor meghülyül egy update-kor a címkenyomtatóra való nyomtatás, és 4 ügyfél egyszerre nyervog bele a telefonba hogy "Már megint sz*r a címkenyomtató!"

Vagy amikor verzió frissítésnél beleszorul a verzió frissítés és kinyírja a rendszerindítót, aztán nem indul el többet..

Magam részét tudom említeni, mint kisebb/nagyobb szívásokat.
Rengeteg home office-os laptop, ki/be az irodából, halom rejtélyes hibával az irodában. Nyomtatás, wifi, hálózati meghajtók lassulása és társai. Egy újraindítás szinte mindig megoldja, de ehhez a  Fast boot opciót ki kell kapcsolni. Igaz, hogy 1mp-cel megnöveli a boot időt. :)

O365 és környezete a mikroszívásik kimeríthetetlen tárháza. Esze ágában sincs szólni, hogy pl 2FA auth problémája van, csak közli, hogy védett módban marad a doksi, nem lehet elmenteni, holott csak annyi a baja, hogy megerősítést kell neki adni.
Onedrive látszólag működik, nincs hibaüzenet, de esze ágában sincs szinkronizálni. Bezárod, kinyitod és nekilát dolgozni. Közben a felhős és a lokális változat már annyira eltér, hogy a végén két fájlt hozol létre a konfliktus megoldásakor.

Hát, én csak időelbaszásra szórakozgatok Winnel, de kb. tényleg az XP lehetett az utolsó, amikor még nem azt néztek meg Redmondban a Windowsodban, amit akartak. Ma már az se tudható, hogy mit telepít fel, meg milyen infókat gyűjt, arról nem beszélve, hogy sok "szolgáltatást", meg felesleges lófaszokat gyakorlatilag _normál_ módon le sem lehet tiltani, eltávolítani. Olyanok, mint a kínai mobilok, azt se tudod, mit csinál. Persze ez engem nem zavar!

Pontosan.

Én ezt a mentalitást 20 éve figyelem. 2001-ben kijött az XP és ment a hörgés, hogy az csak egy felcsicsázott windows 2000 és hülye aki használja.

Aztán az lett az etalon. Aztán a w7 volt az erőforrászabáló borzalom, aztán a w10. (a w8 rövid életű volt, én szerettem, gyorsabb volt mint a 7, az elmebeteg csempét meg nem kellett megnyitni)

Most egy ideig a w10 lesz a nagyonszuper és minden annál újabb az erőforrászabából szar.

xp -n jatekok gyorsabbak voltak mint 2000 -en, es mintha kevesebbet is evett volna.

Ha az XP -hez kiadnanak ujabb drivereket (vulkan+DX12) , illetve adnanak hozza egy normalis multi-core schedulert, mi hianyozna a windows usereknek ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

normális 64 bites támogatás, kereső a start menüben, multimonitor támogatás, windows snap (és a rakás új bill. kombinációk), tálcára tűzés, library, ms accounttal való belépés, vhd kezelés, SSTP VPN, kismillió biztonsági fejlesztés ami a hülye usert védi, soroljam még?

Nem véletlen irtam normális 64 bites változatot. Az xp-n még nem volt, full bug-os volt, nem véletlen szüntették be az egészet.

Tudott két monitort kezelni az xp, csak nem normálisan mint egy w10 vagy w11. (dpi aware nem is létezik benne, nem jegyzi meg, melyik program melyik képernyőn volt nyitva, stb-stb)

Nem tudom milyen letöltésre gondolsz, de ha alább azt irod, hogy az egyszeű usert nem érekli semmi ami fejlett, akkor valószinűleg 3rd party kendács start menüt sem fog letölteni. (arról nem is beszélve, hogy a 3rd party keresők tényleg maximum a start menü elemei között tudnak keresni, mig egy w10-w11 a beállitásokban és a felhasználó adaitban is keres)

Szerintem meg erősen érdekli az egyszerű usert a felsoroltak. A legtöbbet megfogalmazni sem tudja, csak használja. (ami a seggét védi w10 alatt, arról meg aztán végképp semmi fogalma, de attól még szüksége van rá)

Hát ez pedig így van, ahogy írod.

A GUI és használhatóság a Win2k óta folyamatosan romlott. Az adott oprendszer fölött mindig eljárt az idő, mindig kellett új fejlesztéseket beletenni, és ahelyett, hogy a régit megjavították volna, kiadtak egy újat, ami használhatóság szempontjából sokkal rosszabb volt. Talán a Win7 és a Win10 a kivétel, de ott az elődeik (a Vista és a Win8) olyan óriási visszalépést jelentettek, hogy azt a Win7 és a Win10 sem tudta kompenzálni.

Az xp-t maximum a 2000-es userek szidták, de a 2000-est alig használta valaki. A 9x vonalat használó többség elég gyorsan átállt rá.
A w7-re nem emlékszem, hogy azt annyira erőforrászabálással vádolták volna; az a vista volt, az falt fel mindent.

A w10/w11-gyel meg a legkisebb baj, hogy eszi az erőforrásokat. Az a nagy baj, hogy helyetted dönt, elveszi a kontrollt; önkényesen frissítgeti, vagy törölgeti a programokat, megtilt neked egy csomó dolgot, stb. És kémkedik. Mindent is jelent. És bétateszternek használja az otthoni usereket.

Szóval nem, nem a w10 az új szuper, az még mindig egy nagy szar, csak a w11 még annál is szarabb. Egy barátom mondta nemrég, hogy "A Win11-en már nem is "My Computer" van, hanem "This PC". Hiszen nem a te géped, hanem a mikrofosé."

Ez csak a szokásos pszeudoprogresszív lesöprősdi, hogy "Persze, mindig a régi a jó és az új a szar!!!4"; hát nem: windowsból volt két használható, az xp és a w7, a többi mind egy rakás szar és egyre szarabb. És ezt direkt csinálja az ms. Ez a helyzet.

Milyen fontos programodat törölte neked a w10?

https://hup.hu/cikkek/20151125/a_windows_10_felhasznaloi_programokat_tavolit_el_engedely_nelkul
https://gizmodo.com/oh-no-microsoft-dont-mess-with-notepad-and-paint-1844392352

És ez akkor csak a szándékos volt, a nem szándékos adatvesztésekről nem is beszéltünk:
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/windows-10-2004-may-break-storage-spaces-avoid-using-chkdsk/
https://hup.hu/node/169632

Mit tilt meg?

https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/recent-windows-10-updates-block-programs-from-running/
De pl. a saját fejlesztésű programomat se engedte lefuttatni. Azt, amit ott frissiben a gépen fordítottam.

Mit kémkedik

Ez ugye vicc, vagy trollkodás volt? Tökig telt az internet az elmúlt 7 évben az erről szóló cikkekkel és weboldalakkal/programokkal...
A következő válaszod mi lesz? "Oké, kémkedik a windóztíz, de a droid is, tehát oké?"

Okos gyerek lehet, mert már a w10-en is hivták

Még rosszabb.
https://hup.hu/node/169645, https://hup.hu/node/144612, https://hup.hu/node/154127
No comment.

Konkrétan kérdeztem, neked mit távolitott el, mit tiltott meg.

Első link bullshit, konkrétan nem működő, inkompatibilis programokról szól.

Második link szintén komplett hülyeség, 2 év telt el a cikk óta, azóta is benne a notepad és a paint.

Szándékos adatvesztés vs esetleges bug, ami alig érintett valakit.

"De pl. a saját fejlesztésű programomat se engedte lefuttatni. Azt, amit ott frissiben a gépen fordítottam."

Akkor valószinűleg nem tudod kezelni a windowst, alap felhasználói szinten sem. Nem akadályoz meg ismeretlen program futattásában sem, csak feldob egy ablakot, amin 2 kattintással tovább tudsz menni és futtatja (smartscreen). (ráadásul meg is jegyzi, legközelebb már nem kérdez rá)

Kémkedés, bullshit. Konkrétan kérdeztem milyen fileodat, programodat lopta el, továbbitotta engedélyed nélkül.

Konkrétan kérdeztem, neked mit távolitott el, mit tiltott meg.

Így kell mindent is lesöpörni az asztalról; ez az egyik legbénább szerecsenmosdatás, amikor azzal jön valaki, hogy "deneked"; Gyilok Béla kinyír harminc embert, én azt mondom, hogy mocskos tömeggyilkos, te meg elkezded mosdatni, hogy nekem kimet nyírta ki... Ha másnak csinálja, akkor nem számít? De. Számít. Minden ilyen eset számít. Ezzel nem fogsz lesöpörni semmit.

Első link bullshit, konkrétan nem működő, inkompatibilis programokról szól.

És?

Második link szintén komplett hülyeség, 2 év telt el a cikk óta, azóta is benne a notepad és a paint.

*facepalm* Mert ugye nem lehet visszarakni, amit letörölt, ugye? De:
https://www.howtogeek.com/243581/windows-10-may-delete-your-programs-without-asking/ - "The Fix: Just Reinstall the Program"

Egyébként sem csak ezt a kettőt törölte le, tele van a net vele, hogy engedély nélkül törölget, pl.:
https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/3twg2m/windows_10_is_uninstalling_user_apps_without/
https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/42ae7u/windows_10_still_deleting_apps_without_permission/
https://betanews.com/2015/11/24/windows-10-uninstalling-user-programs-without-permission/
https://betanews.com/2016/03/02/windows-10-deleting-some-user-apps-without-permission/
https://www.easeus.com/computer-instruction/stop-windows-10-from-deleting-files-without-asking.html
https://thenewamerican.com/windows-10-deletes-users-programs/

A másik ilyen, amikor engedély nélkül telepítget appokat; Candy Crush Saga valaki?

Szándékos adatvesztés vs esetleges bug, ami alig érintett valakit.

Szerecsenmosdató spekuláción alapuló bagatellizáció. Egyébként sem ez az egyetlen ilyen sztori, már direkt erre való tutorial is van, hogy mit csinálj, ha a WU nekiállt önhatalmúlag törölgetni:
http://recoverhdd.com/blog/how-to-recover-files-after-windows-update.html

Volt, akinek a rendszerpartícióját baszta szét:
https://superuser.com/questions/1464135/has-win10-1903-upgrade-destroyed-my-system-partition

Volt, akinek a linuxosat:
https://super-unix.com/ubuntu/ubuntu-windows-10-update-destroyed-grub-and-ubuntu-partition/

És voltak akik be is perelte a mikrofost az elveszett adatokért:
http://www.gamespot.com/articles/windows-10-destroyed-hard-drives-and-deleted-data-/1100-6449027/
https://www.techrepublic.com/article/windows-10-upgrade-destroyed-data-and-damaged-pcs-claims-lawsuit/
https://www.independent.co.uk/tech/microsoft-sued-court-windows-10-update-destroyed-people-s-data-damaged-pcs-a7651351.html

Akkor valószinűleg nem tudod kezelni a windowst, alap felhasználói szinten sem. Nem akadályoz meg ismeretlen program futattásában sem, csak feldob egy ablakot, amin 2 kattintással tovább tudsz menni és futtatja (smartscreen). (ráadásul meg is jegyzi, legközelebb már nem kérdez rá)

Na, EZ a bullshit. Egyáltalán nem engedett tovább. Teljesen ki kellett kapcsolni azt a ratyi smartscreen-t, hogy futtatni lehessen a programot.
És nem csak én jártam így vele:
https://docs.microsoft.com/en-us/answers/questions/192721/how-do-i-stop-microsoft-defender-smartscreen-block.html
Nyilván egy profi Visual C++ fejlesztő sem tudja kezelni a winfost, még alap felhasználói szinten sem, ugye? Nem lehet, hogy inkább ez a szar egy kezelhetetlen fosrakás, úgy, ahogy van? Á, ugyan...a winfos sosem hibás! Jó ég...

Kémkedés, bullshit. Konkrétan kérdeztem milyen fileodat, programodat lopta el, továbbitotta engedélyed nélkül.

A bullshit az az, amit te tolsz. mikrofosfelszopó bullshit. Ne rám mutogass folyton, mert ezzel nem fogsz lesöpörni semmit. A fél net ezzel van tele, hogy kémkedik ez az operációs rendszernek csúfolt fosrakás.
http://bitsabout.me/en/windows-10-remains-a-privacy-nightmare/
http://medium.com/geekculture/how-to-stop-windows-10-from-spying-on-you-b071134a11f6
http://slate.com/technology/2015/08/windows-10-privacy-problems-heres-how-bad-they-are-and-how-to-plug-them.html
http://www.geckoandfly.com/25083/free-tools-disable-stop-windows-spying-tracking-you/
http://thenextweb.com/news/even-after-tweaking-your-privacy-settings-windows-10-is-still-a-privacy-nightmare

Csak azt remélem, hogy te is körberöhögnél, ha pl. a linuxos hibákról raknék neked ide ilyen szinvonalú linkeket, hogy beszart valakinek a filerendszere alatta, meg nincs hang, meg nem tud sleep-elni, meg amúgy is szar az egész.

Te ilyen félidióták által irt hirekből levonod, hogy kémkedik, meg töröl programokat, miközben életedben nem láttál még hasonlót se, attól meg fényévekre vagy szakmailag, hogy mondjuk bizonyitsd, sniffeld, monitorozd, mérd.

Torkonszarom a Linuxot, felőlem annyi linket posztolsz linuxos szarságokról, amennyit akarsz, csak ne ide, mert itt irreleváns, itt a winfos szarsága a téma és nem a Linuxé. Ez a legalja, amikor a winfos szarságainál rögtön megindul a terelés és a Linuxra kezdetek mutogatni. Kit érdekel itt a Linux? Hogy jön ide a Linux? Mi egyáltalán az a Linux? Valami mosószer? Mi köze van a winfoshoz?
BTW #1, a Linux még mindig ingyen szar, a winfos meg még mindig kurwa sok pénzért.
BTW #2, a Linux még mindig kevésbé szarabb, mint a winfos, mert a winfosnál még maga a szar is kevésbé szarabb.
BTW #3, senki sem hiszi el neked, hogy röhögsz az egészen; akkor nem védenéd ilyen vehemenciával és ilyen alja módon a winfost: ez csak a szokásos görcsös megjátszása a nagy lazaságnak...

Személyeskedünk, személyeskedünk? Elfogytak az érvek? Mondjuk tekintve, hogy semmire nem válaszoltál...de miért kell személyeskedni? Ennyire fáj, hogy szar a winfos? Sérül a vallásod? Mert amikor már te döntöd el, hogy ki a félidióta, az már vallásos szintű butthurt. Azt meg már nem is minősíteném, hogy már megint rám mutogatsz, hogy "denekedmittörölt"...na jó, de: SZÁNALMAS.
Ami a szakmaiságot, meg a fényéveket illeti:
Ad 1.: A security nem az én szakterületem, kimérték és bebizonyították helyettem a témában kompetensebbek, azonfelül én legalább linkeket szolgáltattam, te viszont mást sem csináltál, csak mindent lesöpörtél, meg rám mutogattál, hogy deaszongyamhogynekemmit...
Ad 2.: Te meg tőlem vagy szakmailag fényévekre, mert én a saját szakterületemen raktam le az asztalra bőven, többek közt olyat is, amit AFAIK a világon senki nem csinált meg sem előttem, sem utánam (nem simán LPT-s 1541 emulátort, hanem, hogy ez memóriavédett, multitaszkos és multi-CPU-s környezetben is működik), tőled meg nem látni semmit sem, csak terelést, hogy Linux, meg "denekemmit", meg vinnyogást, hogy báncsák a winfost, meg személyeskedést és mocskolódást, hogy aki olyat mond, ami sérti a vallásod, az félidióta, meg a többi; ismered talán a becitált Visual C++ fejlesztőt, hogy csak így látatlanban lefélidiótázod? Honnan tudod, hogy ő hány fényévet verne rád szakmailag?

Iszonyatosan szánalmas a mikrofosnak ez a szintű felszopkodása így 2022-ben. (Igazából mindig is az volt, de most, amikor már tényleg csak a totál elvakultan vallásos fanboi-ok nem látják, hogy ez nem csak, hogy nem jó, pláne nem nekik jó, hanem csak az élősködő mikrofosnak, na így már tirplán égés.)

Akkor már csak az a kérdés, hogy mekkora tűréshatára van a usereknek/cégeknek. Amíg egy cégnek belefér, hogy az alkalmazottak nagy része minden nap azzal van elfoglalva az edejének x%-ban, hogy foltozza a munkaeszközét, addig nem lesz előrelépés. Amúgy magam is elsődlegesen Win user voltam 6-7 évvel ezelőttig. Nekem valahogy ezek a széles körben ecsetelt gondok sosem jelentek meg, csak szimplán sokkal lassabb volt az hw, mint linux alatt. Most már csak egy külön játékoknak tartott gépen van Win 11, mert azzal van a legkevesebb szopás, ha gamepad-et akar az ember használni. Amint ez is megoldódik, szerintem arra is linuxot fogok rakni inkább.

A Win10 megjelenésével mindig hackelni kellett, hogy ne legyen se tűzfal, se defender, mert azok működése közben tényleg lehetetlen normálisan dolgozni. (Főleg szoftverfejlesztőként.) Sajnos az ntfs lomhaságán már semmi sem javít és az ntfs-hez még az Ms sem nyúl még bottal sem, ahogy hallottam. :) Szal váltottam linuxra és boldog vagyok vele. Jelenleg I use arch btw.

Személy szerint nem vagyok hajlandó olyan cégnél dolgozni, ahol nem én választom meg a munkaeszközömet.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Valószínűleg ők is valami Gnome-szerű szabályokat követnek a UI lebutításával kapcsolatban. Pl. a széles monitorok világában többé nem lehet függőleges a taskbar. Nem értem a logikát azon kívül, hogy a QA-n spórolnak. Továbbá csak csoportosított ikonok vannak, címke nélkül a taskbaron.

Általában joggal mondják. Főleg a Win8 óta van nagyon erős és tartós mélyrepülésben, verzióról verzióra használhatatlanabb.

Hajbazerrel az a baj, hogy szemellenzős, most beleteszi a munkát az XP-be, de előnye nincs, és nem érti meg, hogy lesz egy pont, ahol kifogy az út az XP alatt, annyira elmegy mellette a web, hogy nem fogja tudni használni, és egy ponton túl már a kínaiak és az orosz-ukrán hekkerek sem fognak neki működő böngészőt összehozni XP-re. Ha ezt a munkát a Linuxba tenné, annak van jövője, ki tudna belőle faragni egy olyan klasszik desktopos rendszert, aminek a hardverigénye az XP környékén lenne, kicsivel még alatta is. Még így se lenne baj, ha XP-zik, mondjuk egy retró gépen, de ő fő rendszernek veszi még mindig komolyan.

Linuxon meg aztán végképp jogosan reklamálnak az emberek, mikor a Gnome, meg Canonical a hülyeség irányában reformálgat dolgokat, meg elvesz beállításokat, Unity-t, Snap-et kényszerítenek, stb.. Az a baj, hogy ezek a nagy multik nem értik meg, hogy az átlag linuxos user nem lehet úgy hülyének nézni, mint egy átlag windowsos és mac-es usert, mivel átlagban jobban ért a PC-hez, OS-ekhez, szoftverekhez, nem lehet corporate trendeket rájuk tolni, meg amazonos telemetriás adatküldözgetéssel trükközni a háttérben, mert igen, észre fogják venni. A Linux usereknek saját elképzelésük van, beállították maguknak a rendszert, minden apró beállítást saját preferencia alapján, eleve azért is használnak Linuxot, mert nonkonformisták, meg Linuxon minden testre szabható, és nem véletlen, hogy valami deafult rájuk tolt kereskedelmi OS-t használnak, mert nem elég nekik a tömegbirkákra butított egyenmegoldás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Gondoljunk azokra is, akiknek win-only szoftvert KELL használni és CSAK emiatt vannak még desktop windowson. Lásd én. De biztos sok ezren vagyunk még.

Bohócsipka az van, érv az nincs. Persze mit várunk attól, aki ennyire nem látja, hogy a topicba posztolók többsége osztja a "véleményemet" miszerint a windóz 10 és 11 egy fos, tehát ez nem csak a trécéhá véleménye, meg, hogy mindent alátámasztottam forrásokkal és érveléssel, azaz valójában ez a valóság, hogy a winfos egy fos?

Törődjetek bele: windóz sux.

Egyetértenek veled? Biztos vagy benne? Vagy csak nem mondanak neked ellent? A kettő nem ugyanaz.

Ha gondolod csinálj róla egy szavazást, egy ellenszavazat máris van.

Nem tudom feltűnt-e neked a honlap neve?

H(ungarian) U(nix) P(ortal) => Nem H(ungarian) W(indows) P(ortal)!!!

Még az se számítana semmit, ha mindenki egyetértene veled. A Windows megítélésében ez az oldal se nem reprezentatív, se nem mértékadó. Hogy még egyértelműbb legyek => Sz@rt se számít az itteniek véleménye a Windowsról. 

A fröcsögésed amúgy baromi idegesítő. Ezzel csak elijeszted a kezdőket.

Nem neked szólt a hozzászólásom, de ha már bizonyíték:

https://ranking.gemius.com/hu/ranking/systems/

Ja és nem kell válaszolnod. Magaddal fogsz beszélgetni.

Egyetértenek veled? Biztos vagy benne? Vagy csak nem mondanak neked ellent? A kettő nem ugyanaz.

Most gyűjtsem össze, hogy hányan mondták még rajtam kívül a topikban, hogy a windows 10 és 11 egy fos, hogy hányan osztották meg a vele kapcsolatos kálváriájukat?

Ha gondolod csinálj róla egy szavazást, egy ellenszavazat máris van.

Sajnos trey bekapcsolta a regisztráció nélküli szavazás lehetőségét, úgy pedig bármilyen irányból szét lehet spammelni...ha nem lenne így, már rég kiraktam volna ilyen szavazásokat, hogy hányan szeretik/utálják a winfost en-bloc és per-verzió (sic).

Nem tudom feltűnt-e neked a honlap neve?

H(ungarian) U(nix) P(ortal) => Nem H(ungarian) W(indows) P(ortal)!!!

Még az se számítana semmit, ha mindenki egyetértene veled. A Windows megítélésében ez az oldal se nem reprezentatív, se nem mértékadó. Hogy még egyértelműbb legyek => Sz@rt se számít az itteniek véleménye a Windowsról.

Gratulálok, csak a következő ostobaságokat/logikai bukfenceket sikerült abszolválnod:
- Az, hogy ez egy UNIX portál, az nem jelenti, hogy akik itt vannak, azok mind UNIX userek, akik nem értenek a winfoshoz és nem tudják helyesen megítélni, hogy mekkora fos.
- De az, hogy valaki UNIX user, az egyébként szintén nem jelenti, hogy nem ért a winfoshoz és nem tudja helyesen megítélni, hogy mekkora fos.
- Az, hogy valaki UNIX user, az végképp nem jelenti azt, hogy winfos témában ne számítana a véleménye.
- És a legnagyobb ostobaság: nem te döntöd el, hogy kinek számít a véleménye. Te ugye "liberális" vagy, hogy így gondolkodsz, hogy csak így, önkényesen kizársz embercsoportokat a szabad véleménnyilvánításból? (És de, ezt tetted, mert ha valakinek nem számít a véleménye, akkor hiába mondja el, olyan, mint ha el sem mondta volna.)

Sz*rk: Jaj, ezt el is felejtettem: ha akik itt - egy UNIX portálon - írkálnak, azoknak a véleménye nem számít winfos témában, akkor a tiéd se számít? Te is ide írkálsz. Vagy csak azoknak a véleménye számít, akik felszopják a mikrofost?

A fröcsögésed amúgy baromi idegesítő. Ezzel csak elijeszted a kezdőket.

Én? Én a mikrofost meg a winfost szidtam. A windózjúzerek meg engem. Ki fröcsög itt? Ki ijeszt el itt kit? (Sz*rk: Apropó idegesítő: így te fogsz agyvérzést kapni, ha ennyire felidegesíted magad, hogy valaki szidni meri a szent céget...)

Nem neked szólt a hozzászólásom, de ha már bizonyíték:

https://ranking.gemius.com/hu/ranking/systems/

A market share mire is bizonyíték? Az ég egy adta világon semmire sem. Ez egyfelől az "együnk tehénszart" "érv", ami nem érv. Az én adagomat megeheted. Másfelől ez pedig hatalmi pozícióból való "érvelés", amikor valaki ex-katedra kijelenti, hogy minálunk a hatalom (piaci többség), úgyhogy nekünk van igazunk. Te ugye "liberális" vagy, hogy így gondolkodsz, hogy pusztán egy csoporthoz tartozásod miatt felsőbbrendűnek képzeled magad?

Ja és nem kell válaszolnod. Magaddal fogsz beszélgetni.

Get real. Ameddig válaszolsz, addig veled beszélgetek, ha meg nem válaszolsz, akkor meg nem fogok beszélgetni.

Ha valakinek itt elszakadt a kapcsolata a valósággal, az te vagy.