Gerinckábel? Mi az?

A lent található cikkel kapcsolatban szeretnék egy vitafórumot indítani, pro és kontra.

https://index.hu/techtud/2022/07/30/franciaorszag-internet-gerincvonal-parizs-vandalizmus-tamadas-digitalizacio-ellenes-rejtely/

Ahogy én tanultam a (z)Internetet (még a Vágási Feri idejében beleléptem :P), a decentralizálás nagyon fontos, tehát sose egy kábelen jön az adat. Ez a taktika eddig, nagyon jól bevált.

Ehhez képest, többször kiderült már, hogy egy, vagy kettő elvágott kábellel, egy egész várost off-line módba lehet pattintani.
Ha én lennék egy ekkora cég informatikai vezetője, a legtöbb ponton rácsatlakoznék az Internet-re, hogy ha az egyik és, vagy másik leszakad, akkor a harmadik/negyedik még él alapon üzemel a város. (Három am agyar igazság és egy a ráadás... minimum, de ha egy 1m-es patch kábel kell jöhet az ötödik csatlakozás is.)
Úgy veszem észre, ezek a cégek nem érzékelik azt a felelősséget, ami rajtuk van. Nem a Facebookozó/Twitterező(Ádám mondta, buziság!)/napi híroldal olvasókról van szó, ők a "nagyérdemű", akik pattognak, hogy nem megy a Face', de ott a Nagy Kissebség, akiknek a fontos szolgáltatások nem mennek.

Az én olvasatomban a gerinckábel az egy(, hiszen egy gerince van az embernek). Az összes többi redundancia, amiről, hogy látom, a szolgáltatók elfeledkeztek.

Hozzászólások

Fizikailag gyűrű, nem logikai, hogy egymás mellett fut. :) Egy Telekom vagy MVM gyűrűn egyik oldalát úgy kell elképzelni, hogy Bp-Szeged-Békéscsaba-Nyíregyháza-Miskolc-Hatvan-Bp, és hasonlóképp a Dunántúlon. Ezt úgy helyből egy kicsi ISP nem tudja meglépni, hogy baj esetén Szegedről a másik irányba még mindíg körbeér az adat. Értelem szerűen legalább 1 bp-t elkerülő gyűrű páros összeköttetés kell a teljes boldogsághoz.

A kulcsszó, a bekerülési költség. Másrészt egy dolog hogy valszin ők is gyűrűs topológiával tolják, de annak át kell állnia, a kapacitásoknak mindenhol rendelkezésre kell állnia stbstb.

Azinternet, vagy tcp/ip hálózatok logikai! elve az hogy egyenrangú, és decentralizációra lehetőséget ad. Ez nem jelenti azt, hogy kötelező így kiépíteni fizikailag. Például az előfizetőkhöz végig 1 kábelen jön az adat, szóval ha beleverik a csákányt, akkor szomorúság lesz. Jellemzően a gerinchálózati részen szokták megoldani gyűrű topológiával a redundanciát, de ehhez azért igen nagy szolgáltatónak kell lenned. Olyat is láttunk, hogy az átálláskor a szupernagy szolgáltató adott eszköze DoS-ként élte meg a váltást és vége lett.

Az én olvasatom:

Három kábelköteget vágtak el, sejtésem szerint loadbalansz- redundancia volt rajtuk.

Az ilyesmi ellen nehéz védekezni, mert akié a szolgáltatás annak a kábelt az egész hosszon védeni kell, aki meg el akarja vágni annak elég egy őrizetlen pontot találnia.

Továbbá az internet megfelelően működött, egy honlapról értesültél errő a jelentős hibáról.

Akinek pedig Fontos Szolgáltatása van, az nem egy darab párizsi DC-ből adja azt.

Barabási Albert László - Behálózva című könyv megválaszolja. Decentralizált, de nem egyenrangúak a kapcsolatok. Lásd gráfok fokszáma.

Inkabb sulyozott grafrol van szo, es az el sulyarol. Tavkozlesi halozatnal ugy logikusabb, ha a node-ok a csomopontok/halozati eszkozok, az elek meg a kapcsolatok/atviteli csatornak.

Persze lehetne maskepp is. Peldaul egy terkepnel lehetnek az elagazasok meg terek a graf csucsai, es az utcak a graf elei. Viszont ha az utcak kozepere teszed a graf csucsait, es osszekotod egy iranyitott, sulyozott ellel azokat a masik utcakozepeket, ahova el tudsz jutni egy lepesben (a mozgas iranyaba iranyitott, es a sulya adja mondjuk az atjutas idejet/koltseget), akkor rogton az egyiranyu utcakat es az ilyen "balra kanyarodas tilos" tablakat is le tudja kezelni az utkereso algoritmusod, mindenfele plusz kod nelkul. (az iGO-ban pl. igy van megoldva)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

> a legtöbb ponton rácsatlakoznék az Internet-re

igen ez a szandek meg is van sok cegben (sokban meg nincs), de hiaba, ha az egyes ISP-k meg egymastol berlik a kabelt. es hiaba kot 2-3 kulonbozo szolgaltatoval is szerzodest, ha a vegen a gyakorlatban ugyanazon a kabelen jon mind...

egyik ugyfelemet pl. rabeszelte az ISP-je hogy vegyen extra penzert toluk vdsl-t is az optika melle (mind2 berelt vonal!), mert hogy 2 kulonbozo media nagyobb redundancia stb. aztan mikor mind2 egyszerre mult el, kiderult, hogy a rezkabel csak a pinceig megy, onnan ugyanazon az optikan megy tovabb az a kapcsolat is :)

a legjobb strategia talan a foldi kabel (optika/koax) melle valami levegos (mikro/gsm) backup, de ott is megvan a kockazata, hogy a tuloldali eszkoz uplinkje is azon az optikan megy...  raadasul komolyabb savszelessegre/adatforgalomra az keves is lenne.

én - amikor az Ügyfeleimnek redundáns hozzáférést adok el - meggyőződök arról, hogy tényleg redundáns... amennyiben nem 100%-ban akkor erről tájékoztatom őket a megrendelés előtt...

azért lássuk be, ez nem akkora truváj, hiszen a legnagyobb szolgáltatók saját (egymástól független) gerinckábel nyomvonallal rendelkeznek...
(megyeszékhelyekre minimum)

A fenti esetben remélheti a Partnered, hogy a szerződésben redundáns hozzáférésként vette - és így van minimális esélye visszakérni a pénzt (v egy részét) a szerződés aláírásig visszamenőleg (ha már átba..ták mint sz.rt a palánkon)

Egyszer volt egy meetingem egy nagyobb ISP mérnökcsapatával. Az akkori cégem szállított nekik valami nagy rendelkezésre állású cuccot, aminek szerződés szerint két telephelyen kellett mennie nagy rendelkezésre állással és az egészet egy harmadikról érték el. Jó hosszan átbeszéltük a hálózati integrációt, milyen vasak - nekik mi van, mi fér bele a büdzsébe, etc. - , milyen routing protokoll, milyen beállításokkal, hogy reagál a rendszer a különböző hibákra stb.

A több órás meeting végén már épp menni akartunk de még előtte szerettem volna egy gondolat kísérletet végezni. Megkérdeztem hogy ok, akkor nézzük meg hogy mi történik ha ezt az optikai kábelt a központ és az első telephely között elvágja egy markoló.

Pár perces zavart csend után közölték hogy hát akkor sok minden nem fog történni mert ugyan a két telephelyre két fizikai kábel megy, de ugyanabban a csőben...

Nálunk is így van, de közvetlenül föld alatti szekrény van az épület mellett, ami beton. Oda a markoló nem ás be. Onnan pedig a kábelek mennek a szélrózsa minden irányába. Ha annyi nem is, de legalább 3 felé, aztán 10-20 méter után elkezdneek jelentős mértéken oszlani (elágazni). Nyilván ha van az a hülye, aki körbeássa az egész épületet, akkor nem marad semmi kábelen, de vannak még rádiós megoldások is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Itt - ha jól emlékszem - valami olyasmi volt hogy az optikai kábelek mind elmentek az első telephelyre, ott az egyik be lett kötve lett míg a másik ment tovább a második telephelyre. Azaz bárhol vágták el a központ és az első telephely között a kábeleket akkor mindkét telephely elesett. De az arcuk alapján erre akkor döbbentek rá - mármint hogy nem markoló álló a hálózatuk - amikor rákérdeztem erre a meetingen. Hogy mi lett vele később, nem tudom, mi leszállítottuk amit kértek és utána már ők üzemeltették.

1024 éve, egy messzi-messzi galaxisban... Adott ügyfélhez nem lehetett alépítményben internetet "vinni", úgyhogy felkerült a megfelelő helyekre egy-egy 2x2Mbit-et tudó Mikrohullámú eszköz. Ügyfél megkapta az egyik 2Mbit-et, kereskedő meg eladta a másikat egy másik szolgáltatónak. Ez a másik szolgáltató meg eladta tartalék vonalként az eredeti ügyfélnek - merthogy ők sem tudtak kábelt húzni hozzá.
Egészen addig ment a dolog, amíg ezt az Erik fia eszközt nem kellett valamiért karbantartani... Üf. és másik szolgáltató megkapta időben a jelzést a tervezett leállásról, aztán pár nap múlva visszajelzett az üf. hogy neki nem jó, mert adott időszakban a tartalék vonalát sem tudja igénybe venni...

Egy még régebbi sztori: itt a szolgáltató saját(!!!) rendszeréhez vitt oda 2*64kbit/s-os vonalat azért, hogy legyen tartalék, ha az egyik megszakadna... Apró homokszem került valahol a gépezetbe, merthogy a rendezőben ez egy érpáron és egy Siemens modemen jelent meg...

 

nem feltétlen - de ha el akarja adni a szolgáltatását, akkor némi kompromisszumra hajlandó. Pl megmondod az egyik nyomvonalat és (szerződésben) kéred, h a másik NE egyezzen ezzel. Ha egy vágás (ami 2 utcával odább történik) mégis kiesést okoz - és beigazolódik, h átba..tak, akkor -szerintem- joggal kéred vissza a pénzt.

Legutóbbi projektem kapcsán ellenőriztettem a nyomvonalat (annak ellenére, h egyik vonal piros a másik magenta) - másik utcában mennek, másik oldalán mennek be a házba.

A legtöbb Ügyfelemnek elég, hogy van pl egy kábelTV/GPon link, és egy másik alternatíva (jellemzően helyi ISP-től) akik -általam ellenőrzötten- másik útvonalon mennek fel Pestig.

Még ha térképet is kapsz, az a térkép a szerződéskötéskori állapotot mutatja. Arról nem fogsz értesítést kapni, ha a nyomvonal változik. Így simán előfordulhat, hogy létesítéskor megvolt a két külön nyomvonal, viszont pár év múlva már nem, ez persze csak akkor derül ki, ha egyszerre megáll. Meg persze előfordul, hogy van két külön nyomvonal, de a szolgáltató a berendezéseket csak együtt tudja upgrade-elni, függetlenül attól, hogy földrajzilag távol vannak egymástól :)

Gerinckábel? Mi az?
Gerinckivétel után a politikusok fejét és seggét összekötő madzag.

Tudom, flame...

Egyszer volt egy nem túl vicces élményem ezzel kapcsolatban. Akkoriban még egyik szolgáltatónál dolgoztam és véletlenül pont odatévedtem az egyik központba. Ahol azt látom, hogy egy tök idegen autó utánfutóval beállva, ajtó nyitva, tök idegen figura vagdossa a kábeleket és hordja ki. Valami hasonló szóváltás történhetett:

-Ahoj! Kivagy?
-XY Pistike, akit megbíztak, hogy bontsa el a régi koaxos hálózatot.
-Okéjó. A koax fekete... csak úgy szólok.
-Tudom én mit kell, megmondták.

Közben látom, hogy lóg ott egy pár marék! optikai kábel is elvágva. Kicsit szörnyülködtem egy sort, mert nem igazán szoktam vágott optikát látni lógatva szárítva sehol. Főleg nem ennyit. Na mindegy is. Egyre gyanúsabb lett, hogy egyre több a szolgáltatáskiesés a környéken. De úgy rendesen, 10-esével jöttek percenként. Jólvan mindegy, biztos csak túlgondolom. Ilyen nem lehet. valszeg csak egy berendezés állt meg, majd mindjárt jó lesz minden. Ekkor csörög a telefonom:

-Ahoj kivagy? Kivagyok.
-Látjuk a GPS adatok alapján, hogy ott vagy az XY rendezőnél.
-Igen.
-Mt csináltál?
-Ééééén? Semmmmit, Miért?
-Mert a környéken nem látnak semmit és utána is offline minden. De úgy minden, hogy a mobil bázisállomások javarésze, a tv, telefon, internet, béreltvonalak, adatvonalak, minden. És úgy a környéken, hogy kb. Siófoktól délre és nyugatra a határig.
-Nagyot nyeltem... tudjátok mit? Itt se voltam :D Aztán mondtam a szárogatott optikai kábeleket, amiket állítólag nem XY Pistike csipkedett el egyedül, mert ő tökéletesen biztos a dolgában és tutira tudja mit kell vinnie a kis utánfutón.

Pár perc alatt megjöttek a kollégák. Útközben felkészítettem őket a legrosszabbra. Egész végig azt hitték viccelek. Azt mondták, néhány évtized alatt ilyen rombolást még nem láttak. A helyreállítás úgy történt meg ideiglenesen, hogy a kögyűrűn másik irányba átkonfigurálták a forgalmat. Ez 1-2 óra lehetett maximum. A végleges javítás több nap volt a rengeteg hegesztés és újrakonfigurálás miatt. Az okozott kár helyben a 10 millió forintot elérte + a kötbérek amiket a kiesés miatt a szolgáltató fizetett + az egyéb veszteségek. A fószert pár héttel később láttam egy másik ugyanilyen rendezőben. Oda nem engedték be egyedül. Azóta nem láttam :D

Ez olyan 6-8 éve lehetett.

Igazából néhány megyében megállt a közigazgatás. A rendőrség, katasztrófavédelem, határátlépés, kórházi, banki rendszerek, benzinkutakon ragadtak akik kártyával akartak fizetni stb. Nyilván a belügyi szerveknek van rádiója, de a belső hálózatnak konyec volt pár órára. Azóta valamennyire vannak alternatív útvonalak más szolgáltatók által, de a valóságban kitudja hogyan teljesítenének ha lenne mégegy hasonló eset.

Egyébként a szolgáltató is helytállt, mert minden erejével a helyreállításon dolgozott és a körülményekhez képest egész gyorsan megoldódott. Mi a tanulság? Pistike többet nem megy be egyedül ilyen helyre ha élve ki akar jönni :P Simán el tudom képzelni, hogy eleve nem mehetett volna be egyedül, csak valaki bekamuzta valahol, hogy kísérettel van.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Blood Steve-nek valószínűleg kiadták a munkát. Aki kiadta neki, annak kellett volna tisztában lennie az ő képességeivel. Ha egy alkalmazott a rendelkezésére álló információk alapján dolgozik és hibát okoz, akkor sokszor az őt megbízó a felelős/hibás. Persze Pistike is lehet segghülye, de akkor talán nem jut el odáig, hogy kritikus eszközben kárt okozzon könnyen.

Mindezek kizárják a szándékos károkozás / szabotázs lehetőségét, az teljesen más tészta.