Rodete - A Google házon belüli desktop Linuxa

Címkék

A Google 2012-ben kezdte el promotálni a desktop Linuxot munkavállaló körében. A "különleges biztonsági problémákkal küzdő" Windows operációs rendszert akkor már a munkavállalóknak kifejezetten kérniük kellett, hogy munkájukhoz használhassák. A Google Ubuntura váltott, a házon belüli Ubuntu változat a Goobuntu nevet kapta. Öt évvel később a Google bejelentette, hogy Ubuntu alapokról Debian alapokra váltja házon belüli operációs rendszerét. A rolling Debian-alapú gLinux-ot (Rolling Debian Testing) napjainkban mintegy 100 ezer eszközön használja a keresőóriás.

Arról, hogy a Google hogyan tart karban házon belül 100 000+ eszközön egy Debian-alapú rolling disztribúciót, itt lehet olvasni.

Hozzászólások

Ez elég ciki a Canonicalnak, nem? Komoly lett volna egy ekkora partner a falon.

Ja, elég ciki, főleg, hogy nem csak lett volna, hanem konkrétan ott volt a falon, és elvesztették ezt az ügyfelet. Igazából nem értem, hogy mit akarnak a Debian-nal is. Annyira áthekkelték, hogy ennyi erővel csinálhattak volna egy teljesen független, saját disztrót, vagy építhettek volna Gentoo-ra (azzal tapasztalatuk is van konkrétan a ChromeOS miatt) vagy LFS-re, vagy akármire. Összességében az is nagy munka lett volna, de 1) úgy függetlenedtek volna mindenkitől, míg most a Debianra vannak szorulva, 2) nekik megvan hozzá a pénzük és erőforrásuk. 100 ezer gép már az a méret, aminél egy ilyen gigászi billiós cégnél megéri költeni ilyesmire.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem kell más disztrójától függeni, saját ütemterv szerint frissíthetik a gépeket. Mint írtam: függetlenség. A kérdésed sem értem pontosan. Mit nyernének vele, de kik? A Google vagy a Canonical? Az utóbbi azt nyerné vele, hogy iszonyat reklám, hogy még egy multimilliárdos globális mutlicég is az ő disztrójukat használja, szerintem anyagilag is sok esett volna le belőle.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amikor a Google Ubuntura váltott, a Canonical azt nyilatkozta, hogy a Google nem tartozik a nagy ügyfelei közé. Ebből nekem az jött le, hogy a Google használta az Ubuntut, de nem fizetett érte, vagy nem olyan számban, hogy nagy partner lett volna. Így nem hiszem, hogy a Canonical-t ez nagyon megérintette volna.

trey @ gépház

torrent van-e hozzá? :D

I hate those Smurfs!

Biztos a Snap-pal nem voltak kibékülve.. :)

Windows operációs rendszert akkor már a munkavállalóknak kifejezetten kérniük kellett, hogy munkájukhoz használhassák

Én meg sírok, amikor interjúkon mindig azt válaszolják a kérdésemre, hogy náluk csak Windowst lehet használni. (Nehogy a végén még hatékonyan tudjak dolgozni...)

Ez általában berögződés náluk, meg üzemeltetési kényelem. Hiszen ha minden gépen Windows van, akkor csak egyféle rendszert kell az informatikai üzemeltetésnek támogatni, mindent egységesen kezelhetnek, domainből korlátozhatnak, egységes policy mindenre, stb.. Én is utálom, mert már sok esetben akkor is ragaszkodnak a szerencsétlen nyílászárók-jukhoz, mikor tényleg teljesen indokolatlan, mert nincs a munkamenetben semmi MS-specifikus, Win only szoftver, és adott esetben megfelelne a Linux, amin Chrome, Edge, Zoom, Web Office 365, sztenderd fejlesztői eszközök épp úgy mennek. Ráadásul szerintem a Windows komolyabb in-production környezetekben csak kockázat, az alkalmazottak csak összevírusozzák, malware/ransomware-kockázat, bevisznek rá játékokat, szutykot, plusz produktivitási szempontból a Windows dög lassú, a működése, frissítése, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha van egy ceg, ahol az alkalmazottak donto resze hozzaerto, akkor miert ne uzemeltessek joreszt a sajat gepeiket? Az mas kerdes, hogy a HR meg adminisztratorok meg hasonlok gepeit es technikai problemait megoldjak, de gondolom keves uzemelteto ert annyira a fejleszteshez hasznalt eszkozokhoz, mint a fejlesztok.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ki számít hozzáértőnek? Önbevallásos, vizsgázni kell, vagy cost center alapján kapsz ilyen jogot?

Felelősséget ki vállalja, ha valami bukta van?

Törvényben előírt, és/vagy józan ész által diktált compliance szabályokkal mi legyen?

Licencmenedzsment hogy nézne ki? 

De miért a Clear Linux logója van az ábrán?

"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)