[POL] Hol van a pénz!?

Lehet csalódást okoz, de a téma nem pol, hanem történelmi konteó.

https://youtu.be/Zxih2xE_jYs

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 07. 29., p – 21:48

Az a korosztály vagyok, mint az említett Kajdi Csaba. Ő talán az egyik vége az impexes gyerekeknek, míg Náray a másik. Jártam olyan szórakozóhelyre rendszeresen fiatalkoromban ahol ezek a gyerekek feltűntek, többet is ismertem közülük. Közös volt bennünk az arisztokratikus viselkedés, de mind kb annyira volt az, mint bármelyikünk.  Ugyanis az oldalág az nem arisztokrácia. Ilyen alapon mindannyiunk őse között találhatunk lecsúszott nemest.  Bevallom ez az affektálás, amit pl ez a két arc képvisel mindig is zavart. Bemutatni saját magukat és mindenki főlé helyezni, és mindenki mást leparasztozni, lenézni nem egy kifinomult ember sajátja. Ez a réteg -a volt impexesek gyerekeik-, nem igazán tudták feldolgozni a rendszerváltást, még nehezebben a fideszt. A többségüknek elviselhetetlen volt az átlagember élete. Emiatt vagy drogos lett, vagy alkoholista, vagy emigrált. 

Nem ismerek sikeres és elégedett impexes gyereket. Kudarcot, keserűséget és dühöt látok rajtuk/bennük. Ezeknek a gyerekeknek nem az volt lényeg, hogy megtehette, hanem az, hogy csak ő tehette meg, csak neki volt nyugati cucca. Számukra elviselhetetlen, ha valaki többre vitte, mint amibe ő született.

Ennek semmi köze az arisztokratikus viselkedéshez. Szimplán bugris, prosztó az említettek viselkedése. Fel sem merül, h arisztokratikus lenne! Az arisztokratikus végtelenül pozitív jelentéstartalommal bír. Kvázi degradáláskénti értelmezése  a dolgok kifordítása, meghamisítása - ami sajnálatosan elterjesztésre került a közbeszédben.  Az arisztokrata nem dzsentri, nem iparmágnás : nem veri a blattot a kávéházban naphosszat, és nem sanyargatja a munkásokat.  Az arisztokrata minden módon nemesen viselkedik - önmagát meghaladva törekszik erre. Az emlitetteket értelmi fogyatékosnak, lelki nyomoréknak nevezném, nem arisztokratikusnak. 

pl. Horthy István felesége Edelsheim-Gyulai Ilona a háború alatt sebesülteket ápol a kórházban - ami hát igen-igen nehéz és fárasztó munka. Mosta ki szarból, húgyból, vérből a betegeket és műtéteknél segédkezett. Önként!  Tegye fel a kezét aki el tudja képzelni az említett agyhalott szellemi csökevényekről, h képesek lennének ilyesmire! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Jogos. Helyesen: magukat arisztokrata/nagypolgár leszármazottként nyilvántartó kommunisták gyerekei. Az ok, amiért arisztokratának/nagypolgárnak érzik magukat, hogy a szüleik valamelyik emigrált arisztokrata/nagypolgár einstandolt házát kapták.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Én 2004-2005 körül olvastam ezt a könyvet, nekem az volt ilyen szemfelnyitós élmény... Akkor realizáltam, hogy a magyarországi állapotok nem egyszerűen a politikai vezetés okozta károk miatt olyanok amilyenek, és hogy hosszú távon nincs reális lehetőség arra, hogy ott érdemben jobb legyen az átlag életszínvonal, mint itt Finnországban. Ez az élmény volt az egyik fő tényező abban a döntésemben, hogy nem költöztünk vissza az eredetileg betervezett itteni munka végén.

Csaba

Az alapvetésekkel amikkel kezdődik a videó, oké, ez volt, azt ami utána jön ->

Magyarságkutató Intézet -> már a neve is vicc -> Apró "klán" feltárás, végülis a végére csak az lett hogy Gyurcsányék loptak ki mindent is.

Azt furcsállom, hogy a másik oldalról nincsennek ilyen "dokumentumfilmek".

Pintér Sándor pl megérne egy sorozatot...

20 az túl kevés, az ilyesmi 50 évre megy. Az általános levéltári dokumentumokat is csak akkor adják ki neked cenzúrázatlanul, ha pl a keletkezés óta eltelt 75 év, vagy a benne szereplők több mint 50 éve halottak. Legalábbis amikor az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában kutattam, akkor ez volt a tájékoztatóban.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Apró "klán" feltárás, végülis a végére csak az lett hogy Gyurcsányék loptak ki mindent is

A történet szempontjából lényegtelen mellékszál, a felmenő csak 1 a sokból akik ebből gazdagodtak meg.

Attól, hogy közük volt a disznósághoz és a kormány 1bites gyurcsány kommunikációt folytatott még szerinted változik a feltárt tények igazságtartalma?

A videó pontosan az ami várható. Fókuszáljunk egy problémára, nevezzük meg azt az összes problémánk gyökerének, építsünk belőle mitikus eposzt, rakjuk körül tényekkel.

Igen ez egy probléma volt. Nem emiatt tartunk itt, ez csak egy pici ok.

Ok, de nem minden offshore lopás. Simán lehet, hogy így finanszírozta az ország a nemzetközi tevékenységét. Az is lehet hogy az országunk kent meg embereket. Ezekről a pénzekről azt gondolni, hogy ellopták szerintem butaság.

Magyarországnak a kommunizmus alatt is volt egy tucat tengerjáró teherhajója. Vitték a kávé között a kalasnyikovot Afrikába. Ezeket a tranzakciókat is fedezni kellett.

persze. ahogyan a pl a nyugati kommunista mozgalmakat is ezekből fedezték. volt egy csomó ilyen költség is. A vita alapja az lehet, hogy a hiányzó pénz 10-90%ból mennyi lett simán ellopva és mennyi volt ilyen minősített titokként kezelt esetleg teljesen dokumentálatlan költség.

Azért a kenőpénzekkel kapcsolatban mindig felmerül annak a lehetősége is, hogy a kifizető is "kér" visszacsorgatást(többet jelent le befele mint amit lefizetéskor tovább ad). ilyen ügyletekre is volt több példa...

A jelenlegi hatalomnak mások vélt vagy valós bűneire kell mutogatni, hogy elvonják a sajátjaikról a figyelmet. Ez jó sokáig még működni fog az biztos.  Kádárnak sokáig ment. Szerintem döbröginek is menni fog.