Meztelenség-ellenőrzőt vezetett be az Apple a Messages-ben

Címkék

Az Apple olyan mechanizmusokkal ruházta fel a Messages-t, amelyek figyelmeztetik a gyerekeket és hasznos erőforrásokat biztosítanak számukra, ha azok meztelenséget tartalmazó képeket kapnak, vagy ilyen képeket akarnak küldeni. Az Apple állítja, hogy a funkciót úgy alakították ki, hogy az Apple ne férhessen hozzá a fényképekhez. Az ügyfelek készülékein futó gépi tanulásos megoldás elemzi a csatolt képeket és az állapítja meg, hogy tartalmaznak-e meztelenséget. A funkció alapértelmezetten nincs bekapcsolva.

Részletek itt.

Hozzászólások

Én utóbbiakkal találkoztam. Előbbivel nem valósznű de az is lehet, hogy annyira sokkolt, hogy kiégett az elmémből :D

Mostanában egyre több ilyen mindenféle műtéti videókat látni. Például amikor széjjel cincálják a nagy csöcsöket hogy kissebb legyen (vagy nemtudom miért) az úgy elég gusztusos. Ha meg egy Normagróf, Riddler - Parazita klippet akarok megnézni, akkor be kell jelentkezni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Csak csöcsöset tudok, ami nem volt régebben kicenzúrázva, cserébe EU országokból nem engedte nézni a YouTube, csak ha igazoltad a korodat. Úgyhogy szerb VPN-nel tudtam megnézni, kicsit kiakadtam az EU elmebeteg szabályozásán, de hát ilyen ez a kommunizmus. Ja, a videó, immár cenzúrázva, csöcsökkel: https://youtu.be/EPu4aUY8uDE

na mar hup.hu-n is mesztelen csajos kepek mennek a fooldalon!

Rengeteg üzletember vált majd muszájból androidra, hogy haza tudja küldeni a ph-ra oldódó festékkel aláírt rudazat fényképét :DDD

sudo mount -o ro /hup.hu

Nagyon helyes! Jó ha már kamaszként szembesülnek az emberek azzal, hogy az Apple korlátozza a szabadságukat.

A funkció alapértelmezetten nincs bekapcsolva.

egyébként az mitől szabadság korlátozás, hogy a 12 éves Annácska telefonjára érkező kép a faszodról alapból homályosan jelenik meg? szabadabb ember lesz Annácska, ha instant látja a szőrös faszod és nem kell a View Photo gombra kattintania?

Nem kívánnék belemenni a digitális szabadság filozófiai vonatkozásaiba (ahhoz most túl meleg van), de adja magát itt egy logikai probléma.

Mi fogja megakadályozni Annácskát a kérdéses gombra való kattintásban?

Mert ugye, amíg nem kattint rá, addig nem látja, hogy mi van a képen. Ha meg rákattintott, akkor látja, hogy egy karnis vége rojtos szélű függönnyel.

Na de akkor most nem ugyanott tartunk, mint eddig?

Ugy erted, hogy aki dohanyzik, az a cigaretta dobozarol tudta meg eloszor az egeszsegugyi kovetkezmenyeit? Szerintem aki meztelen kepeket kuld magarol, tisztaban van vele, hogy mit tesz, es nem egy plusz popup (biztos el akarod kuldeni?) fogja ebben megakadalyozni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A kolléga csak rosszul fogalmazott, a probléma valószinüleg az, hogy valakik valahol ("a varázsfelhő") elemzik ezeket a képeket, igy a magánszférához való jogodat sérti. Az meg kissé wishful thinking 2022-ben, hogy kizárólag arra használnák az elemzett adathalmazt, amire bevallottan megcélozták.

Mivel jelenleg opt-in feature, én nem látom igazából aggályosnak.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

igazából, ha félreteszed a szokásos puffogást (mindkét oldalról), akkor a "baj" nem az opt-in/opt-out, vagy a felhő, az egy részletkérdés. Nem jelentéktelen, de a fő csapáshoz képest csak részletkérdés, leginkább abban, hogy mekkora a rizikója annak, ha rosszindulatú támadó hozzá tud/akar férni.

De a lényeg, hogy ha a technológia, amivel automatán elemezni lehet a képeid rendelkezésre áll, és be lehet építeni úgy, hogy nem sunnyogás van, akkor utána innen már sokkal kisebb barrier ezt az infrastruktúrát átalakítani, akár arra, hogy máshogyan működjön, akár arra, hogy mást figyeljen. És ez hosszú távon nem tűnik jó bulinak. Míg persze a másik oldalon meg ott van, hogy a konkrét usecase, bár vitatható mennyire, de alapvetően hasznos. 

És persze a tech rendelkezésre áll, így is, úgy is meg lehet csinálni, azt is értem én.

"Mi fogja megakadályozni Annácskát a kérdéses gombra való kattintásban?
Mert ugye, amíg nem kattint rá, addig nem látja, hogy mi van a képen. Ha meg rákattintott, akkor látja, hogy egy karnis vége rojtos szélű függönnyel.
Na de akkor most nem ugyanott tartunk, mint eddig?"

Ha ráböksz a hírben lévő linkre, akkor látni fogod, hogy mi a különbség. Annácska figyelmeztetve van többféleképpen, hogy olyasmi lehet a blur-ölt képen, amit nem biztos, hogy látni akar. És ott vannak a javaslatok és opciók, hogy mit tehet (pl szóljon valakinek, akiben megbízik). Ha Annácskát a szülei normálisan nevelik, akkor érteni fogja, hogy ilyenkor mi a teendő és oda fogja vinni megmutatni a telefont pl az anyjának/apjának, hogy "nézd miket küldözget nekem a zenetanárbácsi". Kisgyerekes apukaként szerintem ez egy jó funkció. Akkor lenne mégjobb, ha nem csak a messagesben, hanem system wide működne (pl bármilyen képi/videó tartalmat elemezne az on device ai, ami megjelenik a képernyőn, integrálnám a safariba, stb).

BTW nálunk nem elérhető ez a funkció (lehet nem is lesz soha), mert a sunyi apple egy csomó ilyen nagy csinnadrattával bevezetett funkciót régiófüggően tesz elérhetővé. Például a fotókon állatok / növények felismerése sem működik magyar régió beállítással, nem tudom miért, biztos az usában máshogy néz ki egy kutya vagy egy macska, mint itt.

"Nem kívánnék belemenni a digitális szabadság"
Kár is lenne, mert itt nem erről van szó. 

Gréczy Zsolt Samsung-ra vált.

Gréczy Zsolt a DK országgyűlési képviselője a jövőben már csak Android operációs rendszerrel üzemelő mobil telefont használ és ezt tanácsolja minden jóérzésű embernek. Az Apple agresszivitásával, zárt rendszerével a liberalizmus és a szabadság elveit lábbal tiporja, nem hagyja az emberi kreativitás előre törését, gátolja az iparág fejlődését.

Elmondása szerint a DK petícióval tiltakozik az USA nagykövetségén az Apple antidemokratikus lépései ellen, mely megfosztja az embereket a szabad önrendelkezéstől.

A Demokratikus Koalíció számára elfogadhatatlan az Apple viselkedése, mely visszaél erőfölényével, ez támadás a szabad világ ellen! - zárja tájékoztatóját a DK politikusa.

Ha felöltözve megyek iskolába, akkor beírnak a meztelenség-ellenőrzőmbe?