Jörg Schilling hagyatékát gondoznák barátai

Címkék

Aki a 2000-es években Linux alatt CD-t írt, HUP-ot vagy HupWiki-t olvasott, szinte kizárt, hogy ne találkozott volna Jörg Schilling munkáival. Sajnos Jörg kilenc hónappal ezelőtt elhunyt, így kérdéses volt, hogy lesz-e valaki, aki folytatja az általa készített programok karbantartását.

A jó hír az, hogy barátai közül néhány úgy döntött, hogy kézbe veszi a hagyatékot és gondozza azt. Elindult egy levelezési lista a fejlesztési teendők koordinálására, illetve átpakolták a schilytools kódokat a codeberg.org-ra és elkezdtek dolgozni az ismert bugokon és új feature-ökön.

A megkezdett munkához segítőket keresnek az alábbi területeken:

  • dokumentáció újra- és továbbírás
  • nemzetköziesítés/lokalizálás
  • buildelés tesztelés különböző platformokon
  • a meglevő kódbázis átnézése és fejlesztése
  • macOS támogatás gatyábarázása
  • stb.

Részletek itt.

Hozzászólások

A halálhíre hozzám sem jutott el, de a munkássága nagyon is.

Elevenen él bennem a neve CD írás kapcsán.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Nálam fordítva, mindjárt olvastam anno a hírt a redditen, de én nem ismertem ezt a figurát, annyira korai időkben nem voltam még benne a Linuxban. Ezeket a toolokat sem használtam, egy kivételével, a cdrtools, az a mai napig egy nagyon alap szoftver, minden optikai lemezekkel kapcsolatos linuxos szoftver arra épül, azt tényleg nagyon nem kéne veszni hagyni. A többit nem ismerem, nem csak hogy nem használtam őket, de még nem is hallottam róluk. Lehet kipróbálok egy-kettőt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)