FIX 3 rétegű ablak kitörése, tűz esetén

ismertek olyan eszközt, amit egy x < 10 éves is tud használni arra, hogy kitörjön egy FIX 3 rétegű ablakot?

 

Tűz esetére..

 

Köszi!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 07. 28., cs – 09:20

Lehetne kérni, hogy a fórumtémákat a blog helyett a fórumba tedd legközelebb? Köszi.

Fórum -> Offtopik

trey @ gépház

Szerintem ilyen dolgot nem nagyon fogsz találni. Viszont tűz esetére szoktak beépíteni menekülő ablakot olyan helyen, ahol fix ablakok vannak...

Gondolom otthonra kell, ahol ez nincs meg. Különben miért lenne kritérium, hogy 10+ éves is ki tudjon vele ütni egy ablakot?

Amúgy a többrétegű ablakok rétegei között nem szokott műanyag lenni (ezáltal nem törik úgy mint a sima üveg)?

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Gondolom "sima" három rétegű gáztöltéses ablak. Ezzel az az apró gond, hogy "sima", szilánkosra törő üveget használnak hozzá, amit még tűz esetén is csak óvatosan célszerű törni, mert randa vágott/szúrt sérülés lehet belőle. Tudom, egy vágott sérülés jobban túlélhető, mint a füstmérgezés tűzben elhamvadással súlyosbítva, de akkor is érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban jó-e a nem nyitható ablak adott helyzetben.
A másik gondolkodásra okot adó tényező az üveg (legyen akár sima szilánkosra, akár morzsalékosra törő biztonsági üveg) betöréséhez szükséges erőhatás nagysága, illetve az, hogy a 10 év alatti gyerkőc hogyan tud ekkora erőhatást kifejteni?

Szerkesztve: 2022. 07. 28., cs – 12:42

Csak nyisd ki. :) 

Szerkesztve: 2022. 07. 28., cs – 20:41

Kilincs. Beépített fícsör, már feltéve, ha nem fix az ablak. Ajtót nálunk a macsek is kinyitja. Ergo se túl sok ész, se túl sok erő nem kell hozzá. Minden más bonyolultabb lehet.

Baszki, ez volt a poszt eredeti kérdése. Én se láttam még olyan szobát (vagy nem emléxem), ahol nem volt nyitható ablak, meg azt is nehéz elképzelni (számomra), hogy egy 10 éven aluli gyerek tök egyedül van (ez még szvsz büntetendő is), de ezek szerint létezik ilyesmi.

Az egész problémafevetés gáz szerintem, de ez van. Szerintem egy ilyen szobában a felnőttek jórésze is megfulladna tűz esetén (kivéve ha fasza független túlnyomásos szellőzőrendszer van, és tűzbiztos ajtó), amilyen az erőnlét és a problémamegoldó képesség manapság! :D

(De lehet, hogy rá van zárva az ajtó a kölökre! :D)

Jó, ez mondjuk jogos, de azért az alsós gyerekeknél főleg manapság necces, pláne ha járművel ingázós (lakótelep/falu még talán elmegy). Az kétségtelen, hogy nem halnak meg tömegesen, de asszem napközi van alsóban, és nagyjából valahogy megoldják a szülők. Én mondjuk nem lennék nyugodt. Anno még szinte naponta ránéztem a routerre, hogy hazaért-e a felsős-gimnazista gyerek, lehet, hogy beteges, de ez van. :D

Nem önmagától kell félteni, hanem a sok idióta embertől. Nincs még teljesen kifejlődve a veszélyérzékelése, zebránál, kanyarodó zöldnél simán rosszul mérheti fel a lehetőségeit, vagy bevállalhat olyasmit, amit reálisan nem kellene.

Attól, mert "belőlem is ember lett" még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szüleink jó döntést hoztak, és vakon kell a példájukat követni.

Én annak idején néztem a Csellengők című műsort, amikor eltévedt, elrabolt gyerekek képét nyomatták relatíve sokáig. Szívszorító volt. A blikkben rendszeresen voltak mindenféle balesetekről hírek, sok gyerekgázolásról is.

Én nem tudom, ki hogy van vele, de nekem, ha megadatna, hogy gyerekem legyen, felsős koráig biztos, hogy elkísérném a suli közeléig, mert különben szénné aggódnám magam.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Az mindig érdekes kérdés, hogy mikor, miben kell egy gyereket önállóságra szoktatni. Fokozatosság a lényeg, és közben figyelni, hogy mi történik. Annak idején a fiamat nyilván eleinte elkísértem az iskoláig, aztán egy idő után (talán másodikban?) már csak a buszon mentünk együtt, leszállni már egyedül szállt le (egy sarokra volt a megállótól az iskola, közben nem kellett úttesten átmenni), és harmadikos-negyedikes korában már önállóan közlekedett. Igaz, ez >20 éve volt, de szerintem olyan nagyon sokat nem változott a világ.

... de. Sokkal rosszabb tud lenni a közbiztonság, 20 év alatt lényegesen több autó lett az utakon, rengeteg olyan vezetővel, akire egy kecskét is csak felügyelet mellett bíznék, nem egy autót. Ne "szerinted" nézd, hanem objektíve.

Engem évi szinten 2-3 alkalommal akarnak elcsapni zöld lámpánál zebránál. Jórészt a tapasztalataimon, a reflexeimen és a szerencsémen múlik, hogy még nem sikerült. Na most egy gyereknek ebből az első pl erősen hiányos.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Lakástűzben nem a tűzben halnak meg elsősorban, hanem már előtte a füstmérgezésben. Az ablak kitörés meg nem biztos, hogy egy adott tűz esetnél a legjobb ötlet, mert könnyen huzat lesz belőle ami még nagyobb tüzet generálhat. (A tűzoltók se szoktak ész nélkül ablakot törni).

No rainbow, no sugar

Szerkesztve: 2022. 08. 01., h – 23:08

Arra kell készülni, hogy x < 10 éves gyerek semmivel sem fog tudni ablakot kitörni, mert pánikba esve fog bömbölni. Egyszerűen nem annyira fejlett még az agyuk, hogy képesek legyenek pláne ilyen stresszhelyzetben tiszta és logikus döntést hozni. Ez minden esetben a szülő felelőssége! Lehetnek kivételes gyerekek (mindjárt jön itt tíz komment, hogy "az én 8 éves gyerekem túlélt a dzsungelben egyedül két hétig"), de ettől még ez az átlag, erre kell lőni. 12-14 év alatti gyereket nem hagyunk teljesen egyedül a lakásban max 5-10 percnél tovább, akármilyen okosra neveltük. És igen, ez is része annak, hogy nem egyszerű a gyereknevelés.

Ami az ablakokat illeti, fentebb írják is többen, hogy a kitörés - főleg tűz esetén - nagyon kockázatos is lehet, szerintem érdemes lehet átalakításra költeni inkább, hogy a fix ablak nyithatóvá váljék. Több előnye is lehet a dolognak.

Illetve ilyen kérdések felmerülése esetén én elbeszélgetnék valakivel, aki nálam jobban ért a tűzvédelemhez, hogy milyen megoldásokat érdemes alkalmazni a lakásban, amivel kordában tartható/minimalizálható az emberekre leselkedő veszély tűz esetén. Pl több, mint egy poroltó elhelyezése könnyen elérhető helyeken, évente egyszer átvenni a családtagokkal, hogy hogyan kell használni a poroltót. Hogy elektromos tüzet nem akarunk magunktól eloltani. Ez rettentesen unalmas, és fárasztó lehet, de stressz esetén jól jön, ha nem a múlt ködéből kell elővarázsolni, hogy ugyan mi a francot kell ezzel a piros izével kezdeni, és mennyivel egyszerűbb lenne fejhangon sikítozni inkább.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Nem macerás, csak pénzbe kerül. :)

Magának a készüléknek (ha porral oltó) az élettartama általában 20 év, addig nyilván tölteni/pótolni, karbantartani, stb. kell. Ami gond szokott lenni, hogy az átlag user a hatezer forintos tescós oltóra nem fogja a vételár többszörösét rákölteni az üzemeltetésre, pedig ha egyszerre veszed meg a kocsival, utóbbi jó eséllyel előbb fog tönkremenni. :)

... majd ha kigyullad a kocsi, és bennég valaki, akkor rá fogsz jönni, hogy megéri a kínszenvedés, mert a gyász SOKKAL nagyobb szenvedés.

Bocs, ha nagyon cinikusnak tűnök, de a tűzvédelem az tipikusan az a terület, ahol max az aktuális pénztárcádhoz mérten érdemes megoldást keresni, de lespórolni nem jó ötlet, mert a tűz az nem viccel. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-