200+ panelből veszi ki a zoxigént ... teccikérteni?!

Hogy a villanyautó töltőnek értelme is legyen, 200+ napelem panelből szipkázzuk hozzá a delejt ... Mire villanyautót veszek, addigra szépen ki is épül nálunk az infrastruktúra hozzá ... 😜

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 07. 27., sze – 15:20

Üzemel már? Mennyit termel (% az elméleti maximumhoz képest)? (Látom vannak ellentétes oldalon is panelok)

Láttam, hogy a megtérülés topicban is feszegetted ezt a témát. Nincs igazán ilyen telepítői kamu ígérgetés meg csodamondás. Illetve persze van, hogyne lenne, a nagyon trógereknél... De ezek minden szakmunkánál jelen vannak sajnos. A normál és korrekt piacon az a jellemző, hogy az inverter gyártója által adott tervezőt és kalkulátort használják beállítva az egyedi paramétereket, sok esetben még garanciát is kapsz az éves termelésre (bővítenek, ha nagyon eltér az ígérttől). Ha nem tiszavirág életű "fúú mekkorát lehet most kaszálni a napelemmel, gyorsan csináljunk rá egy céget" telepítőről van szó, akkor nem igazán vernek át ezzel, nem éri meg nekik, 1 év múlva úgyis kiderül (az okosabbjánál már pár hónap után), és mennek vissza asztalt borogatni.

Valamint te is ki tudod számolni magadnak ezzel a tool-al nagyon könnyen, elég jó közelítéssel. Egyébként ez is pesszimista inkább, jellemzően alá lő 10%-al. Nálam ~11MWh-t adott 10kWp-re (5% loss-t állítottam be) 2021-re. A valóságban 12.3MWh lett, pedig ez közel sem egy ideális rendszer, pl. késő délután árnyékot is kap egy része. Jó, persze panaszra sincs okom, mert rossznak sem mondanám, mondjuk hogy egy erős négyes fölé :) Szóval a számokat nyugodtan hidd el, csak nézd meg jól hogy ki mondja őket.

Nem biztos hogy számít, mert azok más évszakban fognak jobban termelni. Tegyél be a fent linkelt PVGIS -be 1kWp-nyi napelemet, és állítgasd a szöget, majd nézd meg az éves grafikont meg a teljes éves termelést. Számottevő eltérést csak a 0-15 fok (szinte fektetett) és a 75-90 fok (szinte álló) beállítás közelében fogsz kapni éves szinten nézve, de főképp a "szinte álló" esetén, ott romlik vagy 30%-ot. Egyébként pont ezért van az, hogy nem nagyon látsz motoros forgatható konzolokat sehol (létezik, de ritka), egyszerűen annyival nem lesz jobb a hosszútávű termelés mint amennyibe kerül (a karbantartásáról nem is beszélve). 

Ekkora rendszernél gondolom a tervezés is komolyabb volt, így ránézésre árnyékot nem kaphat, szóval éves szinten szerintem minimum hozza a kWp érték * 1.1 -et MWh-ban. Elcseszni max úgy lehetett ezt, ha eltérő síkokban szerelt paneleket tettek ugyanazon a sztringkre, nem megfelelő technológiával (a panelenkénti "vezérlés" miatt pl. ez simán megtehető a SolarEdge inverterekkel büntetlenül). Egyébként elvi dolog ez is, szinte biztos hogy egy halom inverter szolgálja ezt ki, még tájoláson meg tetősíkon belül is. Nagyon hülyének kell ahhoz lenni, hogy ezeket valaki keresztbekötögesse. Persze ha árnyékot kapnak a magasabb épülettől az alacsonyabb épületen levő panelek, akkor mindez negatívan változhat.

nice

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.