Egy sakkrobot eltörte egy gyerek ujját a Moscow Chess Openen

Minden olyan megközelítés, amely szerint a fejlett mesterséges intelligencia elpusztítja az emberiséget, hamis. Nem az erőteljes mesterséges intelligencia vagy a robotika törvényeinek megszegése fogja elpusztítani az emberiséget, hanem a kétbalkezes mérnökök :/

Videón – egy sakkrobot eltörte egy gyerek ujját a mai Moscow Chess Openen.

Hozzászólások

Lassan kéne egy robotika topik is ...

trey @ gépház

Nemsoká megdőlhet az a mondás is, hogy lehet hogy a számítógépem legyőz sakkban, de kick-boxban én vagyok a jobb. :))

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Fájdalmas lecke arról, hogy forgó-mozgó gépekbe nem nyúlkálunk bele. Ez Asimov előtt 100 évvel is alaptétel volt, és úgy tűnik, a robotok korában ugyanúgy alaptétel marad.

A robot volt lépésben, épp lenyerte a srác vezérét (ha jól látom) egy futóval, a vezért a dobozba dobta, és a futót a vezér helyére készült tenni, miközben a kiscsákó már húzta a bástyát, leütni a futót, ahelyett, hogy feladta volna (dehát gyerek). A háttérben a fekete ruhás pasi észlelte a bajt, rányomott a vészleállítóra az érintőképernyőn, a robot meg is állt, szerintem a két bábu közé szorult az ujja. Ha fél másodperccel hamarabb nyomja, szerintem a srác megússza. Egyértelműen hiányos volt a megelőzés koncepciója (szerintem).

Ehhez nem kell okos sakk robot, nalunk a mikro ajtaja csipte oda a gerek ujjat. Amikor kerdeztem, hogy ezt hogy sikerult, a gyerek azt mondta, hogy nem o tehet rola. Azota szemmel tartom a mikrot.

Gondolom piszok nehéz lett volna rátenni egy hőmérséklet szenzort, hogy ha testmeleget érez pár centin belül, akkor exit(0);

Persze, bonyolultan is meg lehet oldani, de lehetne a maximalis erot is korlatozni (elektromechanikusan - i.e. gyengebb motor / mas attetel - nem hiszem, hogy ezek a sakkfigurak annyira nehezek lennenek).

Lasd me'g:

Nem az erőteljes mesterséges intelligencia vagy a robotika törvényeinek megszegése fogja elpusztítani az emberiséget, hanem a kétbalkezes mérnökök :/

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Skynet v0.01 :D Aztán majd a rakéták meg miegymás. Arnold elmesélte jeah. 

Ui csóri gyerek az életben nem megy ipari robot közelébe, ezt most komolyan.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha jól rémlenek a robotika alapismerek akkor ezt a szitut amit a képen látunk a robot munkaterében történő kooperatív munkavégzésnek lehet nevezni. Attól most tekintsünk el, hogy itt csak sakkbábuk pakolászásáról van szó, ez az eset, hogy egy robot munkát végez, miközben egy humán is a munkaterében tartózkodik, a gyárakban kialakított robotcelláknál már egy rég bejáratott és elterjedt dolog és mint ilyennek megvannak a maga munkavédelmi előírásai. Ebből az egyik az, hogy a robotnak képesnek kell lennie érzékelnie a nem várt akadályt és megállni. Ezt felejtették el a kedves kollégák beletervezni ebbe a demóba. Örüljünk, hogy csak egy ujj törött el, miközben a képen látható robot az erejébőé fakadóan így ránézésre is bőven képes lett volna elődizéni sokkal nagyobb tragédiát is...

No igen, de akkor egyrészt be kell tartani a szabályt, hogy hol szabad tartózkodni, hova szabad nyúlni, másrészt egy ipari robotra nem feltétlen tesznek olyan finom szenzort, hogy felismerje, ha egy gyerek ellenerőt fejt ki. Vagy épp ugyanazt a munkadadrabot fogja meg, mint a robot.

Ránézésre ez a robot egy sima ipari, aminek kerítéssel elhatárolt munkatérben kellene mozognia. Ez a robot kb 1m/s- os sebességgel 3-5kg-ot tud mozgatni és onnan megállitani pontosan. Nem kérdez. Felelőtlenség a közelébe nem hogy gyereket, de felnőttet is engedni. A programozáshoz külön üzemmód létezik, ha a munkatérben kell közben tartózkodni. Ilyenkor csak csökkentett sebességgel mozog, illetve a "teach pendant"-on úgynevezett "deadman" gombok vannak, ami azt jelenti, ha elengeded akkor sem megy a robot, ha túlságosan benyomod akkor sem.

Léteznek ún. kollaboratív robotok. Az egyszerűbbek esetében valamilyen módon szkennelt munkatérben dolgozik, ha valami belekerül megáll. A teljesértékűek, ami ténylegesen dolgozhat emberrel egy munkatérben (bár nem láttam még élesben olyat, szerintem nincs munkavédelmis, aki rátegye a pecsétet) minden izülete tartalmaz nyomatékszenzort, ami valamilyen szinten képes megelőzni a baleseteket.

Nem kell túllihegni. Szerintem az alkotó Hofi-t hallgatott programozás közben :D

...a játszmában előfordul olykor, hogy a gyalogos csak úgy tud előre menni, hogyha üt. És mi ilyenkor ütünk: jobbra is és balra is.

Forrás:
https://www.youtube.com/watch?v=bZMrFP7DzYs

Kempelen Farkas törökje lehet le is kaszabolta volna a kis hitetlent.

HUP te Zsiga !

Szerkesztve: 2022. 07. 24., v – 18:23

Ez minimum fura. Rendes sakkversenyeken általában ember, fejlesztő, képviselő, bíró lépi le a számítógép lépéseit. Meg a videón is azért látszik, hogy a gyerek hibája, mert többször odanyúlkált a kar alá, ami azért is gázos, mert megint, versenysakkban nem illik a bábukat fogdozni, nyúlkálni, hacsak nincs bejelentett igazítás, vagy ilyesmi, nem megengedett, és ezt szigorúan veszik, ez azzal is jár, ha valamit megfog az ember, nincs bejelentett igazítás, akkor azzal lépni kell, és nincs az, hogy ó bocs, mégse azt akartam, már látok jobb lépést, stb..

Mondjuk nem is értem, hogy ki játszik gép ellen ma már versenyen, főleg gyereknél. A sakkprogramok és a hardverek már a P4-es korszak óta olyan erősek, hogy kb. nem mestersakkozónak reménytelenek, kb. Core i korszak óta meg nagymestereknek, világbajnoki szinten is verhetetlenek, így nincs sok értelme ellene játszani. Már egy okostelón is olyan erősen játszanak ezek, hogy nagymestereknek is reménytelen. Modern, sok magos hardveren ilyen 3700-4000 ELŐ pont erősséggel tudnak, embernek esélye nincs, max. csak gyakorlásnak, megnyitások teszteléséhez, meg játszmaelemzéshez jön jól.

Épp most teszteltem egy Ryzen 6800H-s gépen a Stockfish legújabb dev verzióját (ami majd a 16-os verzióként lesz kiadva, ha kijön), scid GUI alatt. Félelmetes. 16 szálon alig néhány másodperc alatt 30-40+ féllépés mélységbe lát (néha mélyebbre, állástól függ) átnézve több mint 1 milliárd csomópontot. Max. csak benchmarknak jó, játszani nem éri meg ellene, mert 25-40 lépésből (nem mattig, de döntő előnyik játszva) lever, mint vak a poharat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Ne piszka peti, mert szikra veti!"... :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem látjátok a mögöttes üzenetet:

a gonosz Putyin programozta biztos...

Biztos az újabb cobotok (UR és tsai.) cocom listán vannak már megint és csak valami random ócska hegesztőrobotra futotta amin meg nem lehetett/ szartak a rendes nyomaték határolásra.

OFF: Egy érdekes Drupal 8/HUP bug: abban az esetben , amikor a fórumtopik van a főoldalon cikkként megosztva, az új hozzászólások számolása nem működik.

Legközelebb a fejét veszi...

Ma Tornapapucs, HOLNAP A VILÁG!!!!

XD

sudo mount -o ro /hup.hu

Az AI jelenleg a legnagyobb hype és parasztvakítás. Nincs olyan, hogy mesterség intelligencia, mert még az emberi intelligenciát sem tudjuk definiálni, hogy a pélóba tudnánk utánozni. Vannak szoftverek, meg bonyolultabb szoftverek. Amire nincsenek felkészítve arra nem képesek.

Ez egy sakkszoftver volt egy robotkarral és ennyi. Aki ez intelligenciának tarja, annak nincs olyanja...
 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A legtöbb sakkprogram a mai napig nem AI. Sima klasszikus algoritmus vizsgálja a lépéseket. Semmi intelligenciája nincs ezeknek. Azért van kivétel, Leela Chess Zero (lc0), ez egy GPU-n futó sakkmotor, neurális hálót használ, magától tanulta a szabályokat, fogásokat, azokat adatbázisba elmentve, elég erősen is játszik, de csak a top20 vége felé tanyázik (bár ez attól is függ, hogy melyik gépi versenyt nézzük, melyik rating oldalt), de a legerősebb sakkprogramok továbbra is CPU-n futó hagyományos sakkmotorok, ember programozta őket, emberi preferenciákkal. Igaz az évekkel szofisztikáltabbak lettek ezek is, de igazából nem ettől lettek ennyivel erősebbek, hanem a CPU-k lettek gyorsabbak alattuk, meg több memória, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A tervezési is tesztelési hibák mellett a legnagyobb hiba az volt, hogy egy nagy teljesítményű ipari robot közelében ember nem tartózkodik vagy mozog, azt minden esetben elzárt területen üzemeltetik. A gyerek nem lehet hibás, de aki engedélyezte, az igen.

Életre kelt a SkyNet és egyből leszámolt a legveszélyesebbnek tartott ellenségével.

Szerkesztve: 2022. 07. 28., cs – 19:11

Tényleg, van egy ilyen sakkautomatám, érdekel valakit? :) (Ujjtörésre nem jó! :D) (Nem új, a kép csak illusztráció.)

Ipari gépeknél van két-nyomógombos megoldás. Nyomni kell a két gombot, hogy a műveletet végrehajtsa a gép, így el van foglalva a melós keze.
https://blog.rockfordsystems.com/wp-content/uploads/sites/2/2017/03/Two…

Itt a sakktáblánál legalább egy virtuális falat felhúztam volna a tábla és a humanoid közé. Ha az átlépésre/átnyúlásra kerül, akkor vészleállás/visszavonuló a robotnak.

Szerintem Csubakkával nem mert volna szórakozni a robot.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.