"Ez fájni fog! Ennyit kell fizetnie augusztustól a gázért, áramért, aki kicsúszik a rezsicsökkentésből"

Hozzászólások

Komolyan olyan nehez a [POL] taget hasznalni meg ezeket flame/offtopik/blogba tenni?

Ez a szembejövő mai eu-rópai valóság! Magyarország eddig megúszta, tőlünk nyugatra például Hollandiában már az idei télen is ez ment az év elején, tőlünk keletre Romániában szintén. Még "átlagfogyasztásig terjedő kedvezményes tarifa sincs". 

Bekövetkezett a korábban elképzelhetetlen. Jobban fognak élni az emberek Moszkvában mint Berlinben vagy Párizsban. Moszkvában mára lett McDonald's helyett Vkuszno-i tocska ahonnan továbbra is meleg lakásokba mehetnek haza az oroszok. Eu-rópában meg vár a hideg szoba, üres gyomor 8 méteres ukrán szobor. :D 

Legalábbis az átlagembert, mert szerintem programozói fizetésekből lazán ki lehet fizetni az átlag feletti fogyasztás plusz költségét, bár senki sem örül az áremelésnek. Nem értem ezt a pánikhangulatot a hup-on. Bár ez mindig egy szociálisan túlérzékeny fórum volt. 

Ez a leírat a kezdetétől a végéig nettó kormánypropaganda és leírja miért jutottunk ide, egy példa

Még "átlagfogyasztásig terjedő kedvezményes tarifa sincs". 

De az igazi fun itt jön:

 Bekövetkezett a korábban elképzelhetetlen. Jobban fognak élni az emberek Moszkvában mint Berlinben vagy Párizsban.

Fentebb azt írtad, hogy EU-ban ez volt a rögvaló már tavaly nem? 

Eu-rópában meg vár a hideg szoba, üres gyomor 8 méteres ukrán szobor. 

Nem tudom merre jártál eddig életedben, de ez a postod szarul fog öregedni és erre emlékeztetni fogunk :) 

Azért vihorászik, , mert őt csak annyiban érinti hogy az Alma legújabb 16-os telefonja helyett meg kell tartania még pár hónapig az kőkorszaki, Windows xp kori  elavult 15-ös verziót, mire kijön a 17-es modell, ami mindenben IS jobb mint az eddigiek, azért is olyan k. drága.

Erre szavaztak az emberek, hajrá, előre megyünk nem hátra.

Kettőnk közül valószínűleg te nem láttad mikor tegnap GG a kormányinfón Rezsiszilárddal az oldalán azt mondta, hogy a kormánypárti politikusok vállalják a döntésük miatti felelősséget, ez a demokrácia, rájuk szavaztak.

Csak ugye _mielőtt_ rájuk szavazott volna Gipsz Jakab rezsisérült KATAs villanyász, elmondták neki, ha az ellenzékre szavaz, akkor megszűnik a rezsicsökkentés és adóemelés lesz. Ők majd menedzselik a problémát. Sőt, ha jól emlékszem annyira jól álltunk, hogy még az SZJA-t is visszaosztották (hátha nem generálja tovább a már meglévő inflációt /s). Na azóta nem telt el 6 hónap sem.

Ezt Viktor mondta:

"A gazdaság sikeres újraindítása képessé teszi a parlamentet és a kormányt, hogy megvalósítsa azokat a célokat, amelyeket a koronavírus negyedik hulláma előtt kitűzött. 2022. február 15-ig visszatérítjük, mert vissza tudjuk téríteni a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót"

Sőt, a cryptovalutákon realizált nyereség adója is felére csökkent (vajh miért?). Egészen május  végéig győztesek voltunk, majd minden megváltozott (emlékeztetőül az 5. szankciós csomagot április elején fogadta el az EU és a 6. csak a kőolajról szólt, sőt a vezetékest nem is érintette)

Szóval mi történt? Vlagyimir elküldte a francba? Te mond meg, látszólag több az infod. 

Ki is költekezett ki és tolta le a gatyát, holott tudta, hogy cudar idő jön? Érted mi a baj? Megígért valamit, amit tudta hogy nem tud teljesíteni, most meg ráfogja a nyuszira. 

Idézetek egy alapműből - ezt szerintem az emberek el akarták kerülni de nem sikerült:

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni...

Nézzétek. A dolog az úgy áll, hogy a legrövidebb távon nincsen választás. Veres Janinak igaza van. Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.

Én örülök, hogy nyertek mert bizonyíthatnak. Meglett a gyümölcse az eddigi kormányzásnak. Azt sajnálom, hogy ugyanoda kormányozták az országot mint az elődeik. 2006 - 2022. 2006 után jött 2008 és most is kinéz egy világválság. Kíváncsian várom a profi válságkezelést. ;-)

"Idézetek egy alapműből - ezt szerintem az emberek el akarták kerülni de nem sikerült:
...
Én örülök, hogy nyertek mert bizonyíthatnak. Meglett a gyümölcse az eddigi kormányzásnak. Azt sajnálom, hogy ugyanoda kormányozták az országot mint az elődeik. 2006 - 2022. 2006 után jött 2008 és most is kinéz egy világválság. Kíváncsian várom a profi válságkezelést. ;-)
"

A történelmi hűség kedvéért azért azt meg kell jegyezni, hogy az alapmű 2006-ban pénzpiaci bőségben hangzott el, amikor még javában fújták az ingatlanpiaci buborékot.

A mostani elk*rás két év COVID utáni kezdődő energia ár megugrása pakolódott ukrán-orosz háborúval illetve ennek kapcsán gazdasági háborúzó EU részeként (szankciók oda-vissza) történik. Egész európa hasonló gondokkal küzd.

A jelenlegi "A" csapat csak nekifutásból az elk*rásához jelentős nemzetközi segítség kellett, a másik "B" épp tartalékban lévő csapat ugyanezt helyből, külső segítség nélkül is abszolválni tudta.

 

"Kíváncsian várom a profi válságkezelést. ;-)"

Igen, mérleget majd a jövőben lehet vonni, hogy válságkezelési hatékonyságban hol végznek nem csak abszolult értékben, hanem a többi EU taghoz képest is.

A történelmi hűség kedvéért azért azt meg kell jegyezni, hogy az alapmű 2006-ban pénzpiaci bőségben hangzott el, amikor még javában fújták az ingatlanpiaci buborékot.

Szerinted mégis mi a náthás lófasz volt az utóbbi időben, ha nem pénzpiaci bőség és ingatan lufi? :D

kapcsán gazdasági háborúzó EU részeként (szankciók oda-vissza) történik

Ez még csak meg se ütött minket.

Igen, mérleget majd a jövőben lehet vonni, hogy válságkezelési hatékonyságban hol végznek nem csak abszolult értékben, hanem a többi EU taghoz képest is.

Covid-nál is milyen jól öregedett az ehhez hasonló kijelentés... :D

"Szerinted mégis mi a náthás lófasz volt az utóbbi időben, ha nem pénzpiaci bőség és ingatan lufi? :D"

Már több mint két éve permanens válságkezelési üzemmódban működik az egész világ. Durvábbnál durvább lezárásokkal indult a COVID, közben a kormányok öntötték így-úgy a pénzt a gazdaságokba, hogy talpon maradjanak. Hol volt 2004-ben olyan, hogy kijárási tilalom üzletbezárásokkal fűszerezve? Az EU-ban a költségvetési hiányok és államadósság mértékek úgy elszálltak mint a győzelmi zászló. Nem véletlenül nem foglalkoznak az egyensúlyi költségvetési kritériumok teljesítésével.

Az autóipar, de nem csak az, chip hiány miatt még izzad. A légiközlekedésben a COVID utóhatásaként sem flottul mennek a dolgok. Már tavaly az építőanygok ára, különösen a faanyagok ára úgy nőt, mintha nem lenne holnap. Kína újraindulásával a még sehol sem volt az ukrán válság már elszálltak az energiahorodozó árak.

Nem csak az EU, de az USA gazdasága is infláció elszabadulásával küszködik.

Nagyon szemellenzősnek kell lenni, hogy ahogy semmi probléma nem volt a világgazdaságban 2004-2006 között, úgy ma is 2022-ben az egész világ gazdasági szakemberei unatkoznak, mert nincsenek jelentős megoldandó feladatok.

 

"Ez még csak meg se ütött minket."

??? Infláció, gázhiány réme, recessziós veszély, stb.

 

"Covid-nál is milyen jól öregedett az ehhez hasonló kijelentés... :D"

Most akkor a COVID nálunk sokkal jobban padlóra került a gazdaság vagy még az EU oroszokkal szembeni gazdasági háborújának sincs hatása ránk? A kettő együtt anakronisztikus ellentétben van.

Már több mint két éve permanens válságkezelési üzemmódban működik az egész világ.

És 2020 előtt nem volt pénzbőség és ingatlan lufi? :D

Nem csak az EU, de az USA gazdasága is infláció elszabadulásával küszködik.

Csak ők ~3-5 százalékos maginflációval küszködnek, mi most léptük túl a 13 százalék feletti maginflációt. Utoljára ilyen infláció a 1997-ben volt, de akkor a Bokros csomag miatt lefelé csökkenő tendenciával, nálunk most épp meredeken nő felfelé.

Infláció, gázhiány réme, recessziós veszély, stb.

Így van, ez még csak most jön igazán. Most még csak az elbaszott gazdaságpolitika áldásait látjuk, az olajszankcióból kimaradtunk, gázra van szerződésünk, semmiből nincs hiány, amit most látsz, az még a politikai dackorszakát élő kormány döntéseinek rövidtávú hatásai. Készülj fel: kurvára meg fog minket ütni az infláció, a gázhiány és a recesszió.

Most akkor a COVID nálunk sokkal jobban padlóra került a gazdaság vagy még az EU oroszokkal szembeni gazdasági háborújának sincs hatása ránk?

Mondjuk úgy, hogy az egészségügy teljesen kifeküdt közben és csak meghalt igen sok ember. A gazdasági növekedés pedig, mint látszik, tisztán EU pénzből volt, önerőből az nem megy.

Fiatal lehetsz. Ez ami most van még nem a válság. A hibákat nem a héten követték el hanem előtte ez ami történik még a "saját" válság kezelése és felkészülés arra ami jön.

2008 ra ráfordulva is úgy nőttek a nyersanyagárak mintha nem lett volna holnap. Most a valaha vot legjobb ~10 év után vagyunk beleértve a COVID-ot is, akkor a dot.com lufi, egy kora 2000es évekbeli recesszió  https://magyarnemzet.hu/archivum-magyarnemzet/2002/02/nemetorszag-a-rec… és a 2008as esemény között voltunk.

Nagyon hasonló a szitu és sajnos úgy néz ki a jó évek alatt megint nem sikerült felkészülni a rossz évekre... 

Nem tudom ki az a csillagmókus akinek írsz, de mivel nekem válaszoltál és még a kontext is hasonló jelzem: a szavazókorú lakosság 40% bekajálta ezt, ezért lett a választás eredménye olyan amilyen. 

Ennél nagyobb baj, hogy nem csak ők szívják meg, hanem a bénázás és  a tavalyi és idén tavaszi osztogatás miatt mindenki. 

Ez semmit nem változtat. Nyerni akartak, osztogattak, nyertek, visszaszednek. Csak a vak nem látta, hogy ugyanaz következik, mint 89 óta minden választás után. Mindegy, ki nyer. Nagyobb problémák lesznek itt, mint azt sokan gondolják.

Egy biztos: helyreállítasi alapból soha nem kapunk egy fillért sem, amig a Fidesz van kormányon és az ellenzék van többségben az EU intézményekben. Ez egyenes út a kilépés felé. Az EU célja is valójában ez. A politikusok persze ennek nem lesznek karvallottjai. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nem, sajnos rosszul gondolod: a morál meghajtású szivattyúk 1000%-n termelnek, és jogállamiság vezetéken érkezik a gáz az LMBTQS terminálokhoz, amelyek diversity/inclusion alapon elosztják a gázt a Facebookon. Az RTL megénekli, és minden rendben. A szankciók pedig eredményesek, mert van 16 jachtunk és 22 helikopterünk.

gázárra közvetetten ható elemek nyilván voltak (nord stream 2 abortálás az elsők között, nekünk nem kell orosz gáz szájkarate + lng bohóckodás, ellenszankciókat generáló szankciók, ellátásbiztonságot érintő exportkorlátozások, stb), az áram árát pedig döntően a gáz ára viszi magával

nord stream 2 abortálás az elsők között, nekünk nem kell orosz gáz szájkarate + lng bohóckodás, ellenszankciókat generáló szankciók, ellátásbiztonságot érintő exportkorlátozások,

Ezek mind márciusi esetek, a gáz ára meg már tavaly novemberben már magas volt, ahogy az olaj ára is. Egyéb bűnbak?

Konkrétan október elején is volt már annyi, mint most és december közepén napokig több volt, mint amennyi most. Az október-február közötti átlag ~95 dollár volt, annyi, mint március közepétől egészen június elejéig; a háború kitörése utáni héten volt egy nagy csúcs 350 dollárral, azon kívül végig a 80-100 dolláros sávban mozgott, egészen október óta. Az utóbbi egy hónapban ment fel 180 dollárra, de még nem értük el árban a tavaly december 21-i csúcsot.

Igen, nyilván időben visszaható szankciók miatt van, nem azért, mert az oroszok tavaly nyártól már baszakodtak a gázmennyiséggel és most is baszakodnak.

ez a baszakodást nem először vetíted ide, az akkori gáztároló visszatöltési drámát ugyanúgy és ugyanolyan mértékben okozta amerikából történő lng import probléma, és belső termelési csökkenés mint a gázüzemi baleset miatti orosz ellátási fennakadás (ilyen norvég is volt)

ami valóban baszakodás volt, az az amerikai nyomás a németeken a ns2 kapcsán

Így van, leszámítva, hogy az oroszok baszakodtak, a norvégok növelték a szállítást és nem volt szó még akkor amerikai LNG szállítmányokról és gázüzemi baleset se volt az oroszoknál, sőt, váltig állították, hogy náluk minden rendben van. De akkor már a kasszát töltötték fel készülve a háborúra, mert veled ellentétben ők tudták, hogy egy rugalmatlan keresletű piacon pár százalékos kínálatcsökkentéssel hatalmasat tudnak kaszálni.

a németeken a ns2 kapcsán

Ez továbbra is márciusi ügy. Fél évvel korábban járunk. Te is már annyit hallottad a háborús-infláció kifejezést, hogy elhitted, hogy minden baj március óta van.

2022 feb előttről, 2022 feb előtti amerikai LNGről:

A 2014–2020 közötti, alacsony energiaáras időszakban Európa a legolcsóbb gázt vásárolta fel, és távolodni próbált Oroszországtól. De amikor a piacok szűkülni kezdtek, bajba sodorta a rohamtempóban liberalizált, és ezáltal a világpiaci trendeknek kitett energiapiaca. 2021-ben Európa Ázsiával versenyzett a gázért, és megfizette az árát.

Megástuk az oroszoknak a vermet, aztán beleestünk

 

így indultunk bele a szankciózásba

az LNG az áremelkedés egyik fő kiindulópontja, mivel ez a szegmens a globális gázpiac leginkább rugalmas része – vagyis amikor a tankereken szállítható cseppfolyós gázra nagyon nagy a kereslet, az ármeghatározó lehet az egész globális piacra.

ázsia felszívta azt, amivel az eu "diverzifikált"

És erre jött rá az, hogy az oroszok baszakodni kezdtek a szállítással, októbertől érdemes nézni a gázárat, addigra már rég lement az LNG-s buli és alig emelkedett a gáz ára. De nyilván mindenki tehet róla, kivéve az oroszok. A háborúról is az ukránok tehetnek, hogy nem adták meg magukat az első nap.

így van erre jött _rá_ pl az, amit valaki oroszok baszakodásának hív, valaki pedig nem szándékos teljesítései fennakadásnak (novi urengoji gázkeverő tűzeset, következtében jamal/urengoj kiesés)

persze senki nem tehet a saját energiaproblémáiról, minden putin's price hike

Ne is zavarjon, hogy a probléma kevésbé az ára, inkább az energia elérhetősége.

A sok muciológus eurokrata okosan kiszámolta hogyan lehet leggyorsabban romba dönteni az eu gazdaságát. és ez azokat is sújtani fogja, akik mindent megpróbáltak, hogy a józan ész útjára tereljék őket.

A sok muciológus eurokrata okosan kiszámolta hogyan lehet leggyorsabban romba dönteni az eu gazdaságát. és ez azokat is sújtani fogja, akik mindent megpróbáltak, hogy a józan ész útjára tereljék őket.

Leírom lassan: tavaly novemberben magas volt már mind a gáz, mind az olaj ára. Nem március óta van magas gáz ár, olaj ár és infláció.

Igazad van Franko, na es miert van ez igy? Segitek: covid. Az altalad is oly nagyrabecsult gorbelaposito handabanda eredmenye a leallitott majd szivatoval ujrainditott gazdsag. Csak ez nem ingyen van. Akik tamogattak a #maradjotthont, menjenek es szepen tankoljanak piaci aron. Most legyen nagy az arc, ne csak a kanapen!

Úgy úgy!
Remélem a fideszesek most tapsikolnak örömükben, és boldogan fizetnek akikre nem vonatkozik a rezsicsökkentés, meg kikerülnek a KATA-ból! 
Aztán meg ne lássak egyetlen fanyalgó fideszest sem! Minden nap tessék obánt éltetni, hiszen ti akartátok ezt!

Véletlenül sem akarnálak megsérteni, de szerinted miért éppen mindig a Fidesz a hunyó? Te kivel oldottad volna jobban meg, kiben bíztál volna meg, annyira hogy biztosan jobb lett volna? (De ne azzal gyere, hogy "mer ellopták"!!!)

Egyébként nincs baj velünk, mi a kisebb rosszat próbáltuk választani. (És fel vagyunk készülve ennél sokkal rosszabb "forgatókra" is. - És pontosan tudjuk, kinek köszönhetjük ezt az egészet!)

Mert mondjuk elég régóta kormányon vannak, és lényegében a fél országot lenyúlták. Lett volna itt lehetőség egy erős, reziliens gazdaságot építeni, de nekik fontosabb volt a saját hatalmukat bebetonozni. Ti pedig most erre szavaztatok, valakit krumplival, valakit meg CSOK-kal vettek meg, ez a helyet, ennyi volt az árotok. Most akkor lehet szépen fizetni.

"és lényegében a fél országot lenyúlták"

Tőkés ország lettünk és a kapitalizmust jól csinálni tőkeerős szereplők nélkül ugye reménytelen. A hatalomhoz kellően kötődő nagytőke nélkül nincs stabil kormányzás. Muszáj volt meglépni. Azt hogy ki kapta elsőként lényegtelen, a piac méri az ügyességüket és ezáltal úgy is oda fog kerülni a pénz, aki jól fogja csinálni az üzletet. A többi ügyefogyott elveszti.

Nem tud senki erre jobb alternatívát. Én például nem szeretnék semmilyen formában milliárdos lenni, mert az nagy mértékben ártana az egészségemnek. - Örülök neki, hogy vannak Lölö-félék akik felelősek a magyar kormánynak a pénzért. (Persze egy hatalmi rendszerben, a NER-ben gondolkodva.)

Az sem tetszene jobban, ha már 15 éve egyetlen magyar pénzember sem lenne. Még kiszolgáltatottabb ország lennénk.

(Az hogy szemétláda módon mégis megcsinálják a "Great Reset"-et, nem Orbánék hibája. - Arra felkészülni sem lehetett. Mert minden ütés övön alul van.)

Az nem lehet, hogy a Jakab, Dobrev, Márki-Zay, Fekete-Győr fémjelezte ellenzék semmilyen életképes alternatívát nem tudott kínálni a 12 éve országot rabló Fidesszel szemben? Mert ha egy picit hitelesebbnek tűnnek akkor talán nem futnak bele egy ekkora vereségbe? Akik zsigeri gyűlöletet éreznek Orbánékkal szemben azoknak pont elég volt az a mantra, hogy le kell váltani a Fideszt. A Fidesz szekta odaszavazott ahova kell. A két szélsőség között állók meghallgatták a rendszeresen butaságokat beszélő Fekete-Győrt, a kocsmai hőbörgő Jakabot, az állandóan félrebeszélő MZP-t és a politikai tevékenységében az elmúlt évek alapján értékelhetetlen Dobrevet. Aztán odaszavaztak ahonnan a kisebbik rossz volt várható szerintük. Most úgy néz ki tévedtek mert jelen állás szerint a kormánynak sok ez a meló. Így aztán a tavasz kérdése még mindig aktuális: kik tudják ezt jobban csinálni? Megkérdeztem a HUP egyik kormánykritikusát de egyetlen konkrét nevet sem tudott mondani. Ezek szerint nagyon nagy a baj mert alkalmatlanok vagy alkalmatlanok fogják irányítani az országot. Mi a megoldás erre a helyzetre? 

és hogy tűnik a fidesz hitelesebbnek mikor több milliárd forintot elkúrt reklámokra miszerint ők megvédik a rezsicsökkentést majd 3-4 hónap elteltével úgy tűnik mégse védik meg annyira ? :D

amikor milliók mentek el arra hogy kifigurázzák MZP kevesebbet kell fogyasztani szövegét majd a fidesz pár hónap múlva: 

...aki az átlag felett fogyaszt azt arra kell kérnünk, hogy mérsékelje a fogyasztást vagy pedig fizesse meg a piaci árat...

source

ez mi a faszomtól olyan hiteles, el tudod mondani?

Nem tudod csökkenteni? Én a havi 18k-s villanyszámlámat simán leviszem felére ha kell.

Ráadásul a gáz sem probléma. Átrakom a termosztátot a felső szintre, az alsó szinten meg hideg lesz.

A 80nm-es lakásban csökkentem a légköbmétert.

 

Ha nincs gáz klímával fűtök, ha nincs áram, gázzal.

es ahol a gaz nem elerheto, es eddig villannyal oldotta meg?

 

Mert nem energia/evet maximalizaltak, hanem maximalizaltak a gazt es villanyt kulon-kulon.

 

Plusz ugye a H. tarifat erintetlenul hagytak aki meg vezerelt arammal futott, annak most lett egy 3* szorzo.

 

Ami nekem pl. extra szivas, mert vezerelt arammal futottem es villanyos a suto, fozolap, minden.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A jelenlegi törvénytervezet alapján legrosszabb esetben dupla villanyt fogsz fizetni. Ettől még nem dől össze a világ. Azt, hogy a következő héten milyen törvény lesz, nem tudom.

Pont a kiszámítható jogalkotás miatt február végén már napelem ügyintézésbe kezdtem.

 

Minél kevésbé függsz a balfaszoktól, annál jobb neked. Mást nem tudok mondani.

Ezt nem értem.

  • A rezsiár 102 forintos köbméterenkénti gázárat és 36,4 forintos kWh-kénti áramárat jelent.
  • Ehhez képest jött végül a köbméterenkénti 747 forintos gázár és a 70 forint/kWh áramár.

 

A 70 Ft a 36,4 Ft duplája. Valamit félreértek?

 

https://telex.hu/gazdasag/2022/07/21/az-allam-furcsa-rezsiszamokat-publ…

Tudom, az idén 72db ilyen jellegű munkánk volt már (tavaly összesen volt ~50). Szerencsére novemberben leadtam rendeléseket villanyóra szekrényekre (ez most nagy hiány), úgyhogy csordogált belőle mindíg.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legtöbb telepítő ráveszi a megrendelőt a szabványosításra, pedig az alapszabály az, hogy 50% meg nem haladó teljesítmény bővítés esetén nem kell szabványosítani, ha a csatlakozás időpontjában szabványos volt a mérőhely. Márpedig csak az lehetett.

Vannak persze olyan esetek, amikor szükséges védőföldelést, EPH csomópontot, csatlakozó vezetéket cserélni, mert csak egy piros vezeték van rákötve a vízcsőre védővezetőnek, aminek a lakáson kívűli része már KPE cső, de az sem a teljes villanyóra cseréja. Csupán csak addig kell elmenni az átalakítással, hogy az EV mérés megfelelő legyen.

2 évvel ezelőtti mérőhelyek már nem szabványosak mai szemmel, mert a szolgáltató ingert érzett változtatni... Aztán egy szabványosítás 400kFt-tól a csillagos ég...

Subscribe.

Egy régi, pozdorjaszekrényes mérőhelyem van, benne 3x16A mindennapszaki, és 3x16A vezérelt. Szeretnék felrakni napelemet. Teljesítménybővítés nem lesz, a meglévő C16 biztosítékok maradhatnak, az inverterből is elvileg 3x7,3A jön ki maximum. Lehetséges, hogy nem kell szabványosítani? Technikailag csak egy ad-vesz mérőre van szükségem...

az inverterből is elvileg 3x7,3A jön ki maximum.

Itt csekkold le pl: alkalmazhato-inverterek-listaja.pdf (eon.hu)

Lehetséges, hogy nem kell szabványosítani?

Olyan doboz kell amiben a adveszmérő menü gombja elérhető. Ha az csak egy bakelit lap. akkor jó. Ha valami műanyag dobozban van, akkor azt cserélni kell. És EV mérést is csinálni kell sok helyen, annak is megfelelő minősítésűnek kell lennie. Ha ezek szabványosítás nélkül mennek, akkor nem kell.

Nekem telisobozos a merooraszekreny, azaz csak a biztositekok erhetoek el, az ora gonbja nem, megis kicsereltek az orat.

Gondot okoz az óraleolvasás.

Viszont amper boviteshez kerik az ajtot.

Embere válogatja, mert pont ott nem kéne, ha nem éri el az 50%-ot pl. 16A-ról 20A-re bővités. Van aki szeret kekeckedni.

Miért okozna gondot leolvasást? A számok szépen látszódnak, magától pörgeti is automatán. Az adatokat meg amúgy is mobilon naponta töltögeti fel a központba (vagy pullolják, azt nem tudom) az óra, az látszik is szépen az eon portálján. A számlát rendben küldik minden évben júliusban.

 

Ez, hogy ha nincs 50%-os bővítés, akkor nem kell szabványosítani, erről van valami info? Mert mind a regisztrált villanyszerelő, mind az eon üfsz is azt mondta, hogy bpvítéshez szabványosítani kell, aztán csak 16-ról 24-re szeretnék menni, az 50%-ba benne van. Meg amúgy is, mikori szabályok számítanak? Az eredeti bekötés ideje, az 50-es évekből? Amikor modernizálták (műyanagosították) a kétezres években? Amikor előfizetést kötöttem az egyetemes szolgáltatóval '19-ben, mert megszünt a versenypiaci lakossági kiszolgálás?

Miért okozna gondot leolvasást?

Azért mert az e-on azt mondja, hogy a felhasználónak érdeke, hogy bármikor nyomkodhassa, még akkor is ha többszázezrért kapja meg ezt a ficsört. Felvetettem egyszer az e-on oktatónak, hogy meg kéne engedni hogy 1 db 5mm-es furatot fúrhassanak az előlapra, amiről hallani sem akarnak. Aztán mondtam, hogy engedjék meg a regisztrált ajánlott szerelőnek, akinek van plombabontási engedélye is. Nem engedték, ajtós előlap a jó. Persze általában senki nem ellenőrzi, de a regisztrált szerelőnek akkor is le kell nyilatkoznia, hogy olyan a mérőhely.

Ez, hogy ha nincs 50%-os bővítés, akkor nem kell szabványosítani, erről van valami info?

Az üf nem releváns ők nem mennek ki a helyszínre. Mindent alvállalkozók csinálnak. Infot nem fogok keresni, ezt az oktatásokon mondják el a szerelőknek. Kérdezz rá a szerelőnél. Ha nem tud róla, akkor Ő is szeretne bezsebelni 400eFt vagy többet tőled, ezért kérdezz meg másik kettőt is. Mivel az ajánlott szerelői rendszer országos lefedettséget jelent már, bárki bárhol dolgozhat, ezért az áramkapocs.hu-n nyugodtan keresgélj. Ha mindenki le akar húzni, akkor majd mondok olyat aki nem akar mindenáron korszerűsíteni... És nem azért nem mert én ajánlom. De az alattam kommentelő is tud ajánlani szerelőt, aki nem akar szabványosítani mindenáron.

Ez milyen tekinteben lehet erdekes?

Azert kerdezem, mert szomszedunknak menugombos (ha arra gondolsz amivel leptetni lehet a kijelzett ertekek kozott) oraja van (SX631) es nala teljesen zart (zsinorozott, plombalt) dobozban van, nem lehet hozzaferni a gombhoz.

 

BTW, nem is ertem, hogy a kulso dobozt miert kell plombalni. Ugyanolyan oram van, "szabvanyos" doboz nelkul, csak az ora van zsinorozva / plombalva - ha nalam megfelel ez a biztonsagi szint, akkor mashol miert nem? Fuggetlenul attol, hogy kellett-e "ampert boviteni" vagy nem (nekem nem lett atalakitva a merohely, mert maradt a 3x16A).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nem szakemberkent, csak tapasztalat (kb. 2 honapos): 3x16A, fabol keszult dobozban, nem kellett bovites, mert 5kW-ot tud az inverter kifele, a regisztralt szerelo azt mondta, nem kell szabvanyositani, igy is lett, hoztak az ad-vesz orat, nem kerdeztek semmit, lecsereltek, szoval az ora "szabadon" all az eredeti fa oraszekrenyben, semmi extra muanyag doboz, gombhoz, megszakitokhoz (maradtak az eredetiek, nem lett cserelve), P1 porthoz hozza lehet ferni.

Regen EMASZ terulet volt, nem nagyon kovetem, hogy most kihez tartozunk, Heves megye.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A villany nagykereskedelmi ára jelenleg 0,45 EUR per kWh, ami ~180 forint per kWh. A gáz ára 1,8 EUR per köbméter, ami ~730 forint per köbméter. Ha ehhez hozzáadod a rendszerhasználati díjakat meg azt, hogy ebből még kompenzálják a rezsicsökkentett ár veszteségeit, akkor már ott is vagy a 240 forintos villanynál és a 910 forintos gáznál.

Móricka-példa: ha a piaci ár 100 forint, a fogyasztók fele 50 forintért kapja, akkor a másik felének 150 forintért kell adni, hogy nullán legyen a kereskedő.

Igen, persze, de szep nagy szam jon ki amikor azt mondjuk, hogy hanyszorosa - illetve a gyakorlati szempontbol, mostmar ertelmezhetetlen a napelemes rendszer tobblet termelesenek visszateritese (eddig sem biztos, hogy a 12-13Ft-tal megerte a macerat, de 5Ft-tal mar teljesen felesleges tenni erte, hogy visszakapja az ember).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Jó lenne tiszta vizet önteni a pohárba. 75kHUF az kb 2kWh ez a jelenlegi "rezsicsökkentett" áron 28kHUF havonta áprilisi 14Ft-os energia áron).

Nem tudom épp mit számolnak áramárnak, de mondjuk ha levonod az elosztói árat aminek nem nagyon kellene emelkednie, az bruttó 200Ft-ot sejtet energia árnak. Ebből az elektromos áram mennyiségből lenne 90kHUF áfa a 15kHUF ÁFA helyett, talán az ÁFA is keresett cikk lett hogy nem lehet csökkenteni?

Azért ha megnézed akkor a celebek mögött (ők a fidesz) ott áll a finkelsteini karaktergyilkos, gátlástalan lejárató csoport korlátlan pénzügyi eszközökkel, Pestit TV-vel, a kormány média minden eszközével. Lehet nem tökéletes MZP, Donáth, Jakab kommunikációja, de ha nem kapják a nyakukba azt a mocskot amit az elmúlt időszakban kaptak a kormányoldalról, akkor meghallottátok volna, azt is hogy van értelmes elképzelés a tenniakarásuk mögött. Dobrevet a nagyapja múltja miatt lőtte szét a fidesz, a Y generációhoz tartoző Donáthot apja miatt, MZP-t és Jakabot kommunikációs hibák miatt.

Egy biztos, a brüsszeli megállapodást kipipálhattuk volna, ha nem Orbán van hatalmon, akkor nem folytatná ámokfutását az USA-val, meg Norvégiával, és Brüsszelel. Minden jobb mint Orbán populizmusa.

Dobrevet a nagyapja és a férje miatt sem . Akiknek elegük lett Gyurcsányból azok valószínűleg nem kiváncsiak Dobrevre sem. Donáthra nem emlékszem, hogy bármivel felhívta volna magára a figyelmet de lehet, hogy tehetséges. MZP-nek ez magas volt, a kommunikációs hibái is ebből fakadtak. Jakab szóra sem érdemes, ez azóta eléggé világossá vált csak úgy mint FGYA. 

Eléggé gyenge a felhozatal mindkét oldalról ezért is nem értem, hogy miért marjátok itt egymást minden nap. 

Alapvetően szerintem a konkrét baj az, hogy a nép valami karakteres és karizmatikus vezetőt vár. Én akkor érezném magam a legjobban, ha halvány fogalmam se lenne arról, hogy ki a miniszterelnök és kik a miniszterek, mert az azt jelenti, hogy jól végzik a dolgukat.

Kinek mi az ideája. Ha megnézzük mondjuk csak az elmúlt száz évet akkor azt láthatjuk, hogy maximum olyan kormányzást kaphatunk amely ideig-óráig és többé-kevésbé végzi jól a dolgát. Közmegelégedettség pedig talán sosem volt/lesz. 

Lehet sinextonnak rá kellene eresztenie az algoritmusát a képviselőjelöltjeinkre és az alapján betoljuk azokat akiknek legjobbak lettek a pontszámaik :) 

A probléma az, hogy kb. a hitleri propaganda óta számszerűen tudjuk - mert erősen kutatott terület máig, hogy az egyirányú kommunikációban 7 százalék a szavak, 38 százalék a hang és 55 százalék a testbeszéd aránya, amivel átmegy az üzenet, szóval jó orgánummal, karizmatikus kiállással és jó testbeszéddel szinte bármit el lehet adni és annak az ellenkezőjét is. Ha csak a szavak mennének át írásban vagy szintetizált hangon felolvasva, akkor sok olyan csatorna lenne leborotválva a kommunikációról, ami csak a meggyőzést szolgálja. Konkrétan érthető szavak nélkül is el lehet mesélni egy csomó történetet.

Éppen felette a válasz. (Hozzá teszem sikerült. Nagyon nem mindegy, hogy ilyen vészterhes időben ki van kormányon. Egy évtizede összeszokott gárda nagyobb garancia az érdekeink legalább minimális védelmére. Ha pár hónappal tovább húzza, az is nyereség mindannyiunknak. - (Akkor is ha LMQB-akármi f*szom zászlót kell tűzni az EU-s pénzért az országházra. Nem bennünket minősít, ha már bent akarunk maradni. De azt is jó pár évvel később lépjük meg. - Közben alaposan megismertük a "barátainkat"! - Na ez a lényeg!!!

Elfogyott a zsozso. Van ilyen. Nemsokára jön az IMF is. 

Azert meg csak a kedvezmenyes cuccok lettek most eltorolve. Tehat sok kar meg nem erte a valasztokat max az eurhuf.

Isten áldja meg Orbán Viktort, hogy csipke Rózsika álomba tarja a szavazóit. Az biztos, hogy a szervilis utánfutók is meglepődnek majd az ébredéskor. Nyugi, az imádat marad.

"csipke Rózsika álomba tarja" - Hát, nem hiszem, hogy a korai egybesülés ettől jobb lenne a művelt nyugattal.

(Eljön annak is az ideje. De ahhoz polgárosodás kell és tömeges "feltankolás". - Néhány évtized alatt meg is lett volna, persze soros bácsi hálózata nélkül...)

A Fidesz legnagyobb hibája az, hogy időben nem hajtotta ki innen az egész NGO-s bagázst! - De Brüsszelnek is hasonlóképpen, csak neki egész Eu-ból kellett volna.

Szerkesztve: 2022. 07. 13., sze – 22:14

1729 köbméter gázzal azért szép nagy házat ki lehet fűteni. Aki meg az elmúlt 10 évben nem költött annyit az ingatlanjára, hogy legalább valami alap hőszigetelés meglegyen, nem tudom sajnálni.

Meg aki bedőlt az "energiatakarékos" Norvég fűtőpanelnek, azt se igazán.

1000 Ft volt pár éve négyzetmétere a közetgyapotnak (20 cm vastagságban), amit egy délután alatt felterítesz a padlásra.

Egy 80-100m2-es kockaház ezzel már bőven belecsökken a kedvezményes határba.

Láttam én, hogy milyenek ezek a "szegény" emberek (kedves szomszédaim), minden szarra tudnak költeni, csak az ingatlanjukra nem.

Most már ez az 1000Ft/m2 6000 Ft/m2. De még most is megérné annak, aki nem akar ezen a télen 1,5 milliót fűtésre kiadni.

Knauf számításai szerint egy jól kivitelezett födémszigeteléssel  a fűtési költség 25 százaléka spórolható meg (nem tudom, hogy az egyébként felújításra szoruló tetőszerkezet esetén is érvényes-e ez), a lenti példában lévő kocka fűtési költségét felezni kellene, hogy beférjen a kedvezményes körbe.

Gyakorlati tapasztalat alapján ~2200 m3-ről ~1500m3 volt a változás a födémszigetelés után, ez több, mint 30%.

Tetőszerkezet tök mindegy, ez a padlásfödémre ment. Persze ha beázik a tető, az nem jó.

Ha valakinek most 3000m3 a fogyasztása, ezt leviszi 2000-re, azzal is spórol fél-1 millió közt, ha a piaci gázárat nézzük.

Ha valakinek most 3000m3 a fogyasztása, ezt leviszi 2000-re, azzal is spórol fél-1 millió közt, ha a piaci gázárat nézzük.

Ez mind érthető, de most 600 ezerbe kerülne a födém hőszigetelése anyagáron vagy spórol fél milliót... de nincs se fél milliója, se 600 ezre.

Akkor fűteni se lesz pénze.

Amúgy vegyen fel rá hitelt, még a mostani szar feltételekkel is megéri. Vagy tegyen csak 10cm-et, az fele annyiba kerül, és az se rossz már.

Egyébként meg gondolt volna erre akárcsak 3 évvel ezelőtt (COVID előtt még nem szálltak el a szigetelőanyag árak). Azt senki nem mondta, hogy ne csinálj semmit a házaddal. Ha lett volna esze, a rezsicsökkentésen spórolt pénzt visszaforgathatta volna az ingatlanjába.

Amúgy megnézve az áram számlát, ez a szöveg jön szembe:

A rezsidíj csökkentésének eredményeképpen az Ön megtakarítása 2013. január 1-je óta összesen:  230978 Ft.

Ez azt jelenti hogy az elmúlt 9 évben évi kb. 25600 Ft vagyis havi 2138 Ft forintot spóroltam a rezsicsökkentésnek hála.

Kíváncsi lennék hogy ez a matek tényleg kijön e vagy csak ráírnak valamit a számlára random ?

Kíváncsi lennék hogy ez a matek tényleg kijön e vagy csak ráírnak valamit a számlára random ?

Nem random, de az a szöveg úgy készült, hogy a rezsicsökkentés 2014-es bevezetéskori piaci árhoz képest mennyit spóroltál pár százalékos csökkentéssel, fix százalékkal növekedett.

Ha a mindenkori piaci árhoz nézték volna, akkor 2016 elején már egyenesítette volna a nép a kaszát, mert mindenki többet fizetett a rezsicsökkentett árral, mint az akkori piaci ár. A különbözet meg ment NER közeli proxy cégekhez.

Így: https://kiszamolo.hu/wp-content/uploads/2022/03/g%C3%A1z%C3%A1r-768x566…

Hát, ismerős most patakokban sír: hőszigeteletlen kádár-kocka, éves 3000-3500 köbméter gáz, ez most neki 1,8 millió plusz lesz, ha ugyanúgy akar meleget, mint tavaly. Durva sokk lesz ez sokaknak, pont azoknak, akikkel elhitették, hogy a rezsicsökkentés végtelen ideig kitart és nem kell foglalkozni a ház energetikai korszerűsítésével.

Így igaz. - Elment a "szakipari hajó", az a hajó amelyik meg képes a pénzt ilyen mértékben hozni, legtöbbünknek még messze távol.

Ha az utóbbi 10 évben nem vitték volna el az építőipar ~45 százalékát az állami beruházások, akkor bőven lett volna rá szakember és pénz. Volt itt ugye egy 1300 milliárd forintos EU pénz energetikai korszerűsítésekre, de a fiúk szétlopták az egészet, a lakosság abból alig kapott, és amit kapott, az is csak a hőszivattyú volt mindenféle egyéb energetikai korszerűsítés nélkül.

És ha egy háznak 30-35 ezer kWh a primer hőigénye, az hőszivattyúval is 8000-10000 kWh villanyt jelent évente, ami most hirtelen 1,5-2 millióba fog kerülni, 300-400 ezer helyett. Mert a hőszivattyút gyorsan le lehet tenni: gázkazán ki, hőszivattyú be, aztán ennyi. Na, ők most ugyanúgy szopnak, mint akik maradtak a gáznál. És az EU pénz ellopva és eltapsolva, aztán semmivel se vagyunk előrébb.

Sok ismerősöm pályázati pénzzel a kondenzációs gázfűtésekre korszerűsített. (2, max 3 éven belül.) Egyébként sok házat újítottak fel. Vidéken mindenképpen. (Alig maradt korszerűtlen ház...,  ablakcsere, szigetelés nélkül.)

(És azt nehéz elvárni, hogy egy orosz-ukrán háborúra, és az "okos" szankciók következményeire előre felkészüljön valaki.)

Sok ismerősöm pályázati pénzzel a kondenzációs gázfűtésekre korszerűsített.

Azzal aztán meg is spórolt vagy 5 százalékot.

Egyébként sok házat újítottak fel. Vidéken mindenképpen.

Ez a vidék merre van? Mert én nem lakom a világ végén, de itt is igen sok a hőszigeteletlen kádár-kocka, ha megyek nógrádi falvakban, akkor ott elvétve van hőszigetelt ház.

És azt nehéz elvárni, hogy egy orosz-ukrán háborúra, és az "okos" szankciók következményeire előre felkészüljön valaki.

Nem is kell, az üzemanyag ára november 15. óta hatósági áras, se háború, se szankciók nem voltak. A villany és a gáz ára olyan rég hatósági áras, hogy az egyszeri ember el is felejtette már, hogy valaha évente többször is változott a gáz és villany ára. Egyszerűen annyit mondták neked a háborús-infláció kifejezést, hogy elhitted, hogy idén március óta vannak bajok.

Azt bezzeg nem mondják ki, hogy áremelkedés. Mintha minden rendben lenne. Ja nem, nincs, mert vészhelyzet van, de persze ők kezelik, így akkor tényleg mindenki megnyugodhat. Így a szavazók csak késleltetve fognak rájönni, hogy jaj elfogyott a pénz, de vajon mitől? Baloldal/Soros/Zelenszkij!

Gondolj a saját bevételeidre és a kiadásaidra reálértékben(!), hogyan alakultak az elmúlt években. Az ország gazdasága sem tett mást. Amivel pénzt tudtak keresni, folyamatosan változott és romlott. Klíma változás a mezőgazdaságot vágja már évek óta, a demográfia a munkaerő oldalt rontja, a globalizálódás a kicsik üzleti esélyeit viszi el, a külföldre távozó ütősebb munkaerő szintén visz, És akkor a "kurva soros" velünk fizetteti ki az ukránok által az oroszok gyilkolására használt fegyvereket. Mi kell még? Özönvíz, aszteroida, szuper vulkánok? Esetleg a Hold becsapódása a Földbe?

Nem is soroltam minden tényezőt, de egyesek szerint mindezért az Orbán a hibás. Tudjátok mit, még az is lehet. - De ki lenne sokkal jobb mindezek ellenében? Válasszuk meg a sorost magát? - (Ja azt nem kell, magát már megválasztotta mindenhová.) 

Gondolj a saját bevételeidre és a kiadásaidra reálértékben(!), hogyan alakultak az elmúlt években. Az ország gazdasága sem tett mást. Amivel pénzt tudtak keresni, folyamatosan változott és romlott. Klíma változás a mezőgazdaságot vágja már évek óta, a demográfia a munkaerő oldalt rontja, a globalizálódás a kicsik üzleti esélyeit viszi el, a külföldre távozó ütősebb munkaerő szintén visz,

Na, érted te, mi történik.

És akkor a "kurva soros" velünk fizetteti ki az ukránok által az oroszok gyilkolására használt fegyvereket.

Furcsán írtad Orbán nevét, illetve talán véletlenül, de felcserélted az oroszokat és az ukránokat.

Nem is soroltam minden tényezőt, de egyesek szerint mindezért az Orbán a hibás.

Hát, ha mindenért nem is tehet, eléggé sok keze van benne. Ő egy tipikus Münchausen-by-proxy szindrómás, először titokban árt, aztán nagy hangon fellép, hogy megvédjen azzal szemben, amit okozott és mindig van valaki vagy valami, ami miatt rossz.

Túl sokat képzelsz bele. Az eredeti feltételek között a terveknek megfelelően építette fel az ország működőképességéhez szükséges gazdaságot. Autóipar, mezőgazdaság (olich,) stadionok-sport, még az ország adósság állománya is kb. 80 ról 60-ra csökkent.

Tehát, nem volt a pandémiáig szidni mit rajta. (Lopás = tőkésítés! - Ezt el kéne fogadnia már mindenkinek aki ezzel dobálózik.)

A baj, hogy az azóta bekövetkező helyzethez már kevés a mozgástér. Ezzel más sem tudna mit kezdeni, max kiárusítani az országot. Az a hülyének is megy. - Persze megy ez spontán módon is. (Orbánnak is. Ha "megrendelik és aláíratják vele" ahogyan az "ingatlanozók" szokták.)

Elköteleződni, nem el köteleződni? - Ki az aki megmondta volna 2018-ban, hogy 22-ben már nem kereskedhetünk az oroszokkal?

még az ország adósság állománya is kb. 80 ról 60-ra csökkent.

Bokros csökkentette utoljára jelentőse, és amúgy ott tartottunk 2019-ben, mint ahol 2007-ben állt az ország a válság előtt: 65,5 százalékon, aztán 2020-ban már 80 százalék lett, azóta is 80 körül járunk, de idén kurvára meg fog ugrani.

Tehát, nem volt a pandémiáig szidni mit rajta.

Dehogynem a túlfűtött gazdaságot, ami megágyazott az inflációnak. Európa szerte úgy alacsonyabb most az infláció, hogy jellemzően nincsenek hatósági árak, most nálunk úgy magas, hogy augusztustól kurva magas lesz.

A baj, hogy az azóta bekövetkező helyzethez már kevés a mozgástér.

12 év 2/3-os kormányzás után azzal jönni, hogy nincs mozgástér, miközben a környező országok faszán kimozogták, az priceless.

Ki az aki megmondta volna 2018-ban, hogy 22-ben már nem kereskedhetünk az oroszokkal?

Hogy is hívták? Á, megvan. Orbán mondta 2018-ban: „A lényeg az, hogy a Romániából amerikaiak által kitermelt gáz Magyarországra érkezik majd, és ezzel az orosz gázmonopóliumnak Magyarországon egyszer és mindenkorra vége van. A szükséges importnak felét, több mint felét képesek vagyunk nem orosz forrásból behozni Magyarország területére.”

Néha azért tudsz tényszerű dolgokat is válaszképpen írni... Ez most kevés...!

Felét? - Melyik felét? :) - Egyébként meg nekünk megfelelt az orosz gáz. (Akinek nem, ha akarja az elutasíthatja. Gondolták a szankciókig abszolút normális módon.

Túl sokat képzelsz bele. Az eredeti feltételek között a terveknek megfelelően építette fel az ország működőképességéhez szükséges gazdaságot. Autóipar, mezőgazdaság (olich,) stadionok-sport, még az ország adósság állománya is kb. 80 ról 60-ra csökkent.

Tervezés? Fetrengek. Hajóztak a jó szélben szarul ad-hoc populista szarságokkal. Mikor *tavaly* szóltak nekik sok helyről ne osztogassanak és készüljenek föl felpörgették az osztogatást a 3-4x-ére. Majd még tejszínhabot  is küldtek rá. 
Tényleg, mi a szart vársz ettől a populista brigádtól? Mikor fog végre igazat mondani?

Lopás = tőkésítés!

Oké, tehát amikor majd az ország fele nem fizeti rendesen adót, azt sem adócsalásnak hanem tőkésítésnek fogjuk hívni? Mert ha igen akkor rendben van. (csak jelezném, a kormány épp most kollektíve csalónak titulált 450 ezer embert mert éltek a jog adta lehetőségükkel)

A baj, hogy az azóta bekövetkező helyzethez már kevés a mozgástér.

Már úgy érted, hogy ha a jó szél nincs oldalszél vagy ellenszél van akkor már nem kell elvárni hogy haladjon a hajó? Elmondom neked, hogy a lényeg az, milyen amikor ellenszélben kormányzol. Viktor 15 éve kihasználta ezt az ellenszelet és 12 évig tartó 2/3-ot csinált úgy, hogy a 2009-2010-ben elég jól sikerült kormányozni a mostani teljesítményhez képest.

 Ki az aki megmondta volna 2018-ban, hogy 22-ben már nem kereskedhetünk az oroszokkal?

Azért nekiállhatnál keresni, mert ha azt nem is írta senki, hogy *nem kereskedhetünk* (ami persze nem igaz, de aki a kormány baromságain nő fel attól ez a túlzás semmi) hanem azt, hogy *nem kellene*. Na ezt add össze. Pedig itt még nem is csak szakértők vannak, csak fotelhuszárok. 

Orbáné a felelősség, mert ő a főnök, ez még úgy is igaz, hogy a másik oldalon is hülyék vannak és nehéz a világ helyzete. És sok példa van arra, ahol egyesek leírták a konkrét stratégiai tévedéseket, de persze azokat elfogult baloldalinak címkézik és lesöprik, és a jobboldalon azt mondják, hogy á dehogy, minden rendben. Végső soron mindegy is, hogy miért szar minden, mert sose lehet igazságot tenni a két oldal között, és azt sem tudjuk, hogy mi lett volna ha, csak az biztos, hogy az utóbbi pár hónapban és főleg napban szar minden és ez a vezetők bukása by definition.

Szerkesztve: 2022. 07. 13., sze – 23:45

Namostakkor nézzük csak. 100 nm lakás, 2 felnőtt, 2 gyerek, home office, nincs klíma, a fűtés társasházi kondenzációs gázkazán, az erre gyakorolt hatást még csak felbecsülni sem tudom, de a villanyszámlám az 21 680 Ft. A számlám első oldalán az áll, hogy rezsicsökkentés nélkül 28 701 Ft lett volna a számlám, de hála a rezsicsökkentésnek, csak 21 680 Forintot kell megfizessek. Ami óta rezsicsökkentés van, 611 000 Forintot spórolt meg nekem a kormány.

Akkor nézzük a rendelkezésre álló adatok alapján mi lesz 2 hét múlva, augusztustól:

Az (kormány által vélt) átlagfogyasztásig marad minden változatlan, a fölött pedig hat és félszeresére nő az áram ára. Most tekintsünk el attól, hogy fogalmam sincs ezt hgyan fogják a vezérelt és a 24 órás órám között felosztani... ha hat és félszerese lesz az áram, akkor nekem 100 000 fölött lenne a villanyszámlám, ha nem változtatnék a fogyasztási szokásaimon. Ez azt jelentené, hogy több, mint háromszorosát fizetném ahhoz képest, ami a számlán áll, hogy mennyit kéne fizetnem ahhoz képest, ha nem lenne rezsicsökkentés...

Költői kérdés: most akkor a számlán ami áll az valami hivatalos megbízható infó, vagy oda akármit beírhatnak következmények nélkül?

FUN Második kérdés, MICSODA a különbség a között amit várhatóan fizetni fogok és a számlán álló "rezsicsökkentés nélkül Ön ennyit fizetne" közötti különbözet ~70 000+ ... oh wait, csak nem ...EXTRAPROFIT?

Szóval nagyon vicces, hogy a számla szerint 33%-kal lenne több a nem rezsicsökkentett számlám, de a kormányinfón elhangzottak szerint valószínüleg 400%-al lenne több...

Persze most az ember száműzni fogja az éjjelifényeket, végigméri minden cuccnak a fogyasztását, és kilő egy halom dolgot, vízkőteleníti a villanybojlert, nyugdíjazza a 3D kártyás asztali gépet, érzékeny búcsút vesz a NAStól, a home gateway gépet gyorsan lecseréli valami energiahatékonyabbra, mivel a lakásban már minden világítás LEDes, így csak kevesebb vagy kisebb fényerejű ledekre tudok cserélni, kb ezek jönnek első iterációban... klíma az nincs, azon nem tudok spórolni, a mosogatógépet meg nyugdíjazza az ember ... lehet mindent újra kézzel mosogatni ... legalább nem kell olyan sokat várni az edényekre.... pedig télen olyan jól fűtött... elvileg az áram még mindig olcsóbb lesz a gáznál, ami 8x drágul...

A vízkő mennyiségétől függ... persze nekem eleve csak közepesre van csavarva, a durva vízkövesedés azoknál jön akik csontra felcsavarják, de ott nagyon gyorsan...

https://bojler-javitas.hu/mennyit-fogyaszt-egy-hajdu-villanybojler/

Na, egy fizika Nobel-díj várományos villanyász. :D

Faszságot ír, de megteheti. Gondolkodjunk: ha bemegy a bojlerbe több kWh villany, abból benn mind hőenergia lesz, akkor az hol jön ki melegként? Ha nem jön ki, akkor hol gyűlik össze és hol távozik végül a bojlerből?

Végülis igazad van, csak sosem gondoltam bele :) De hát valahogy rá kell venni az embereket arra, hogy néha kihívják a "bojlerest". Kb 30 rugó volt utoljára x éve, most ennyit spóroltál nekem... persze azért majd valamikor csak meg kell majd csináltatni, csak akkor nem sürgős...

Ezzel a hőveszteséggel elbizonytalanítottál, mert valóban, hová lesz a meleg?
Ne feledjük el, hogy bojler szigetelése sem veszteségmentes. A fűtőszál pedig egy ellenállás, annak a fogyasztása fix. Ha több idő felfűteni, akkor csak nagyobb költség nem? Ez esetben a hőt vélhetőleg a bojler adja le.

Ha hiba van a gondolatmenetben kérlek, akkor mutass rá. Nem vagyok sem gépész sem villanyász.

A felmelegített fútőszál átadhatja a víznek (ez a hasznos része), jó esetben kevés veszteséggel és gyorsan. Ha viszont sok rajta  vízkő, akkor a meleg egy része megkeresi azt az utat, ahol könnyebben tud kijönni, azaz mondjuk a bojler alján. Nem feltétlenül veszed észre, mert mivel fémborítású az egész, kimegy a laplástra és hamar elillan. Tehát a víz mellett fűtötted vele a helyiséget is. Azt nem tudom megbecsülni, hogy ez mennyi veszteség, de hogy nem nulla, az biztos.

Hamarabb kapcsol le a termosztát a túlhevülő fűtőszál miatt, minthogy kijöjjön az alján a többlet hőenergia, ahol amúgy nincs annyi vízkő, mint a fűtőszálon és szabadon áramlik a víz, el tudja vinni a hőenergiát... ezt n+1 alkalommal mérték, nem okoz a vízkő többlet fogyasztás, sőt, kevesebb lesz a fogyasztás miatta.

A másik nagy urban legend, hogy az anód okozza a vízkövet.

A villanybojler fogyasztása könnyen spórolható. - Kismegszakító adott időszakra ki. (Igazából, azt kellene "napra tenni" a hálózati be-ki táplálást kikerülve. - Napközben a napelem felfűti annyira a 150 litert, hogy a meleg víz elég lesz reggelig is.)

Társasházi lakás, nem családi ház ... de erre a célra nem a napkollektor a nyerő? (nekem ugyebár a cső a bojlerből 3 szinten keresztül kellene felfele menjen a tetőig és vissza) Világítóudvar van amiben mehetne, de nem tudom a kedves tulajdonosok engedélyeznék, vagy inkább a "szomszéd tehene is dögöljön meg" ... most ugyebár vezérelt áramon van fixen, és elvileg csak így lehet, így fele az áramár most a rendesnek, ehhez képest nem tudom mennyit tudna egy napelem Budapesten, gondolom 24 órás áram lenne a pót táplálás, ami így a vezérelthez képest dupla.... nem tudom budapesti napsütéses órákkal ez realisztikus? Kb mennyi lehet egy ilyen módosítás költsége, kb mennyi felületet kellene igényelni a társasháztól a lapostetőn... majd utánanézek valahol ... havi 185 kwh van a bojler vezérelt óráján... esetleg tudsz ajánlani jó kivitelezőt, aki ilyesmit megtervez és kivitelez?

Részemről nem tudok ilyen nagy negatívumokat felsorolni napkollektoros rendszerrel...
...csőrendszer nem bonyolult (persze ehhez kellett, hogy egyenesen át tudjuk fúrni a födémet), gyakorlatilag egyenesen megy fel a csövezés a tetőig.

Nem hibásodik meg rendszeresen, teszi a dolgát.

Ami negatívumot tudok mondani, az az, hogy a szervezet, aki anno felrakta, nem igazán gondolta komolyan a karbantartást, így folyadékcserével szívni kellett, aminek az lett a vége, hogy vettem egy kézi pumpát, amivel megoldható (volt, aki megcsinálta volna, de nem volt szerszáma hozzá)...
...ezen felül egy szivattyúcserére volt szükség még tíz év alatt, azóta beszereztem még egy tartalék szivattyút is hozzá még tűrhető áron.

Ami segít még, az, amit anno készítettem hozzá vizualizáció, itt látom, ha valamiért romlani kezd a hőszállítás pl. romló szivattyú teljesítmény miatt.

Hozzáteszem, elég okos a vezérlője, de sok, szélsőséges esetre vonatkozó paramétert magam állítottam be.
(pl. nagy melegben, ha nem használod a rendszert pl. nyaralás miatt, akkor is le kell adnia a hőt, ezt éjszaka meg tudja tenni automatikusan... vagy télen, nagy hidegben megérheti inkább fűteni a kollektort kicsit, hogy ne fagyjon el - ezt is tudja.)

Ha nem jól telepítik a rendszert, nem értenek hozzá, akkor természetesen csak a baj van vele, egyébként viszont jó dolog.

Az a baj, hogy nem is találok falra szerelhető napkollektoros vagy hűszivattyús bojlert, csak földre állíthatóakat, amik kazánházba vagy alagsorba/padlásra valók lennének. Az egyetlen normális éretű az Ariston Lydos, de ez csak 100 literes... szóval éjszakai áramra téve nem hiszem, hogy elég lenne, és ennek nincs semmilyen fotovoltatikus vagy napkollektoros csatlakozási lehetősége :(

Ha jól értem a tied is földön álló fajta... nekem a lakásba kellene a fürdőszoba falára, a többi mehet a világítóudvarba meg a lapostetőre. Köszi a beszámolót!

Igen, földön álló fajta és 300 literes... ez nem igazán a falra szánt vízmennyiség szerintem.
Van benne két hőcserélő kör, az alsó 240 liter a napkollektor számára, felső 60 liter pedig a gázkazánnak - ez utóbbi részen van a tartályon egy szerelhető nyílás, ahová fűtőszálat is be lehetne tenni.

Nekem most 150 literes falim van, de van 200-as is, annál nagyobb viszont nincs..., de napkollektoros meg hőszivattyúsból csak állók vannak Hajdunak :( Az ariston csinált... de csak 100-asat és semmi műszaki leírást nem találok a neten róla, meg a családról, hogy mekkorák vannak még benne, csak annyi van amit az árukeresőn találok róla.

hogy fogalmam sincs ezt hgyan fogják a vezérelt és a 24 órás órám között felosztani

Az a baj, hogy nekik sincs. Riporter megkérdezte szomorú-bociszemű Gergelyt, hogy mi lesz a H-tarifával, de szomorú-bociszemű Gergely nem tudta, hogy mi az a H-tarifa.

Ezt a fércművet kb. a jogász Orbán és a könyvtáros RezsiSziszi találta ki két csík kokain között ma reggel, ezer kérdés van, hogy akkor most augusztus elsején mindenki leolvassa az órákat? Vonatkozik a B-, a H- és a Geo- tarifára? Mennyi lesz a B-, a H- és a Geo- tarifa, ha túlléped. Mikor léped túl a tarifák összességét? Havonta kell majd számolni vagy leolvasási év végén? Ha havonta, akkor lesz csak ebből pénz mostanában az MVM-nél, viszont kurvára más a képlet, ha havonta kell nézni a 210/144 limitet, mert télen fűtesz ugye, mintha egész évben kellene, de akkor csak jövőre lesz ebből pénz, az meg gondolom most kellene. Ugyanígy mindegy, hogy 40 négyzetméteren szorong 6 fő vagy 300 négyzetméteren egy fő.

Szóval megannyi kérdés, de ezen nem gondolkodtak egy lépést sem. Holnap benyújtják, este megszavazzák. Pont.

Az EON már lecserélte a magas számlás fogyasztókat okosmérősre. Nálunk április 1 volt a csere, teljesen tisztában voltak a jövővel. Rohadtul nem értettem, hogy beraktak egy 1F okosmérőt, amit egy hónap múlva 3F-re cseréltek a bővítés miatt.  Gondoltam pénzkidobás, de igazából pontosan tudták, hogy mit csinálnak, siettek. Nem várták meg a 3F bővítés végét, inkább duplán dolgoztak.

Szóval hiába szavalta Deutsch Tomi, hogy nincs baj, sunyiban azért rendesen előkészültek. Ha pedig pazarolsz, ők is le tudnak messziről kapcsolni.

Lehet, hogy ezért kaptam.

Mondjuk nem okozna problémát a 2000 kWh-ra átállás sem. Eddig olcsóért volt az áram, szartam rá. Fényárban úszik a lakás, este automatikusan világít a lámpa naplemente után, hogy ne sötétben érjek haza. Klíma, hogy ne legyen 40 fok,...

Ja igen azt felejtettem el beleírni, hogy akkor most a havi 70000 extraprofittal 9 hónap alatt visszafizetem a teljes 9 évnyi rezsicsökkentést és már bónuszt is fizetnék, ha nem csökkenteném a fogyasztásomat... ez ám a bombabiznisz azoknak akikhez a rezsicégek kerültek, a pénzpumpa elindult a másik irányba...

ez ám a bombabiznisz azoknak akikhez a rezsicégek kerültek, a pénzpumpa elindult a másik irányba...

Tulajdonképpen az történt, hogy évekig magasabb összeget fizettél, mint amit a piaci ár jelentett volna és NER közeli proxy cégek lefölözték ezt a hasznot. Most, amikor szopó van, addigra már csak az állami MVM maradt, szóval konkrétan az állam égeti el a pénzt az MVM-ben még így is.

OK, ok, tudom én is, hogy a valóságban nem "ilyen" egyszerű .... de ezeket a kijelentéseket és számokat büntetlenül fel lehet írni a számlákra (a számla adattartalma megbízhatósága)... na ez pl most, hmm minimum "elgondolkodtató".

Amúgy nem tudom, hogy bárki elgondolkodott-e rajta, hogy most "direkt" paprikázzák fel az embereket, és majd amikor már mindenki az utcán hőzöng (KATA-kasztrálás + rezsicsoki 2.0) ráfogják majd, hogy az EU meg a NATO miatt van ez az egész, DE HA megkötjük az örök barátsági szerződést Oroszországgal és egy szabadkereskedelmi megállapodást is velük, akkor maradhat a rezsicsoki 1.0 ... csak ki kell lépni az EU/NATO kombóból .... nálam beleillene a képbe, ami bennem kialakult, hogy folyamatosan Brüsszellel "küzdünk" és állandóan mérik a közvéleményt, hogy mennyire sikerült végre ellene hangolni...

Ezt szerintem minden politikus tudja, nem rajtunk fog múlni egy esetleges kilépés. (Kár is ezen vergődni, mert éppen annyi esélyünk lenne a kiugrásra mint 44-ben Szálasi-nak. :) ) - Nem vagyunk angolszászok, sorosék azon a kilépésen is kerestek, az angolok nem annyit mit előtte gondoltak.)

Az átlagos magyar ingatlan energetikailag (nagyon) korszerűtlen. Történelmileg úgy alakult, hogy a többség gázzal, vagy más fosszilisel fűt. Ebből az következik, hogy az átlagos magyar háztartás relatíve sok gázt használ el, és relatíve kevés villamosenergiát.

Azért jó, hogy az átlagos háztartáshoz húzták meg a rezsicsökkentés határait, mert így aki nem költött energetikai korszerűsítésre, az remekül fűthet továbbra is gázzal, jó eséllyel nagyrészt bele fog férni a rezsicsökkentett átlagos gázkeretbe, míg aki áttért a részben megújulóból, részben karbonsemleges atomenergiából előállított villanyfűtésre (hőszivattyú, stb.) az bazira nem fog beleférni a rezsicsökkentett villamosenergia keretbe. A meghatározott villamosenergia keret a világításon és a fridzsideren kívül, gyakorlatilag semmi másra nem elegendő - merthogy, az átlagos (korszerűtlen) magyar háztartás leginkább erre a kettőre használ csak villamosenergiát.

Most szépen ki lehet számolni, hogy hány százezer Ft-ot lehet megspórolni azzal, ha valaki visszaáll a legkorszerűbb, legzöldebb hőszivattyús fűtésről gázfűtésre...

Hőszivattyus futes eseten azert a napelem elegge valoszinusitheto. Nyilvan nem kotelezo, de en ahol jartam es ilyen rendszer volt, ott mindenhol volt napelem. Szoval azert nem kell visszamenni a gazra egybol.

Amugy meg messze nem fer bele mindenki, pont ez a gond. Az atlagos videki csaladi hazak, 100-110 nm el biztos nem...

de nincs annyi (megfelelő tájolású) tetőfelületem, hogy megoldja a problémát.

Ettől a falra tudok mászni. Van az optimális tájolás, és a nem optimális. De az nem azt jelenti, hogy pl az keleti vagy nyugati nem megfelelő tájolás. Egy olyan fogyasztónak aki reggel használ energiát a keleti az "optimális" tájolás. Az hogy nem full déli a tájolás, csak azt jelenti, hogy ~10%-al kevesebb lesz a termelés.

Ha piaci áron kapsz energiát, akkor lehet rakni az északi tájolású tetöre is.

hőszivattyút jellemzően gázkazán helyére raktak, mert hasonló a fogyasztása.

ahol van napelem dögivel, ott nem vacakoltak drága és bonyolult, hangos hőszivattyúval, inkább infra fűtés (panel, padló szőnyeg) vagy norvég fűtőpanel...

Tökéletesen egyetértek, a kormányinfón elhangzottak alapján totál azzal számolnak, hogy a minimál áramfogyasztást támogatják (nem az átlagot) és azzal számolnak, hogy a gyerekek száma alapján nem nő az áramfogyasztás (muhaha) de a gázfogyasztás igen, gondolom úgy gondolták mindenki gázbojlerrel csinál gyerekfürcsit meg nyilván úgy gondolták ennek a melegvizét használó mosógépben mossák a gyerekek ruháit is (van ilyen de rohadt drága) ... na igen szóval mintha Mészáros álmodta volna meg az általa falun telepített kombicirkók alapján.... más energiamix nincs is, ha van, nem támogatjuk ... remélhetőleg valami módosítóval legalább ebben észhez térnek, hogy a támogatott gáz-áram mennyiség konvertibilis legyen, és lehessen pakolni, mint a szép-zsebek között a covid alatt... mi pl a támogatott gázt semmire nem tudjuk használni, a dotált havi gázmennyiség talán harmadát eszi meg lakásarányosan a társasházi kondenzációs gázkazán, ennek ugyebár a társasház gázórájára kellene vándorolnia, a maradéknak meg a támogatott árammennyiséget növelnie... álmok...

Nem tűnt fel mióta a ◬lmbt◬kőműves◬meninblack◬etc...◬ libsi kormány van usa élen megyünk vissza az őskorba? Kiprovokáltak egy háborút és követelték hozzá a szankciókat.

sudo mount -o ro /hup.hu

Piaci árért sírtatok. A rezsicsökkentés végéért káráltatok. Ez még mindig nem az, de már sírtok.

🤔 🤣🤣🤣🤣

trey @ gépház

Ilyen problémákat azért látsz, mert magadon kívül mindenkit egy kalap alá vonsz? Szerintem nem ugyanazok sírnak a különböző dolgok miatt. Én pl. pont hasonlót tartottam volna jónak és írtam is pár napja, most meg nem is sírok. Inkább nevetek azon, hogy a fidesz mekkorát visszatáncolt.

Még csak ezt sem mondta, hanem azt, hogy rászorultság elve alapján akarja kompenzálni az energiaárakat, mert így lesz sok ember aki takartéskodni fog, és energetikai beruházásokat végez el, amihez kedvezményes állami forrásokat kell biztosítanani.

A 100%-os napelem támogatásból senki nem látott még semmit. Az 50%-os támogatás is a választások után elapadt.

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Elec…

Ha az "átlagot" úgy számolták ki, hogy az ország összfogyasztás fele marad csak a rezsicsökkentés 2.0-ban, a többi megy fel hat és félszeresére, akkor a tavalyi legdrágább EU-s villanyár több, mint dupláját sikerült kihozni piaci árnak.... define piaci...

Én ennek örülök amúgy, mert végre takarékoskodásra fog ösztönözni.

Normál esetben azért tőled elvárnék egy közepes mea culpa halmot, annyiszor hülyézted le konkrétan azokat, akik szerint fenntarthatatlan és sávos rezsit kellene bevezetni minimum, de ismerlek annyira, hogy marad a cinizmus.

Semmit sem kell csinálnom (főleg nem elnézést kérnem), mert én nem sírtam, amikor rezsicsökkentés volt, nem sírok most sem és nem fogok sírni, amikor piaci árat kell majd fizetni.

PS: alig várom a piaci áras üzemanyagot is!

Egyébként, pedig tegnap elhangzott, hogy takarékoskodni sem kell, akinek van pénze kifizetni a piaci árat, nyugodtan fűtheti tovább a medencéjét, ahogy eddig tette (a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás szintjéig ő is megkapja).

trey @ gépház

Kérjek elnézést, mert én eddig is takarékoskodtam? 🤣😂

Tessenek, kisebbe költözni, amit ki is tudnak fűteni! Aki nem bírja, ne urizáljon.

"Odaépült akkora házat! Most meg nem bírja kifűteni!"

Bödőcsöt lehet ám idézni most is! 🤣🤣🤣

Piaci áron tankolok, BTW. 🤷

trey @ gépház

_Franko_ tőled is kérünk Mea Culpa-t.

Nem tudom emlékszel-e a vitáinkra, hogy faszság-e a megújuló energia úgy, hogy közben földgázra alapoznak, ha nem fúj a szél és nem süt a nap.

Végig a földgázt dícsérted, meg hogy Németország mennyivel előttünk jár megújulók tekintetében.

Nagy hévvel bementek a németek a bozótosba és pofáraestek.

Jelen helyzetben nem hiszem, hogy osztanod kellene az észt.

Piaci árért sírtatok. A rezsicsökkentés végéért káráltatok. Ez még mindig nem az, de már sírtok.

Ugye nem hiszed, hogy csak a kedvünkért történik mindez?

Szerk: Nem az értelemes eberek sírnak, mert azok tisztában voltak a választási hazugságokkal.

A ti a fidesz szavazók sírtok most nagyon: Telex: Az egyik legharcosabb propagandaoldal is átverve érzi magát a rezsicsökkentés korlátozása miatt

Úgy tűnik jól belőtték a piaci átlagot (bár szerintem ez az átlag úgy jön ki, hogy a használaton kívüli lakások/nyaralók/garázsok külön villanyórái is bele vannak számolva, ergo fals), azokat fogja érinteni hátrányosan, ahol sok ember lakik együtt egy lakásban/házban, illetve ahol nem gáz hanem villanybojler van. Társbérletek, nagyobb családok. "Családbarát" kormány :D

Persze a módszer, ahogy a támogatott 7700 Forintot mérni fogják sem lesz mindegy... villanyóránként? lakásonként(fogyasztási helyenként)? fogyasztónként?

Elmebetegek irányítják Európát, várható volt ez, mint végkifejlet.

Szerintem egyszerűbb lett volna 2014-ben autonómiát csinálni Ukrajnában az orosz lakta területeken, de politikusaink részben megoldják a problémát fürdés nélkül, sötétben is, koszos ruhával.

Nem olyan rossz ám a középkor itt Európában, főleg ha a jutalmunk az, hogy örülhetünk az ukrán nyelvtörvénynek és az ukrán ellenzéki pártok betiltásának. A demokrácia fontosabb ám a hajmosásnál.

Tegnap 64990 volt egy erdei köbméter kalodás tűzifa, ma már 69990 forint. Tavaly ilyenkor 35 ezer volt, idén tavasszal 46 ezer. Elértük a dupla árat.

Miért? Egy erdei köbméter száraz tűzifa kb. 900 kiló, egy kiló kb. 4 kWh hőenergiát ad, vagyis jelenleg a "konyhakészre" hasogatott tűzifával fűteni ~20 forintba kerül per kWh.

Rezsicsökkentett gázzal ~11 forint, "piaci" árú gázzal 91 forint.

Rezsicsökkentett villannyal hőszivattyúval fűteni ~9 forint, "piaci" árú villannyal 60 forint.

A fával vagy szénnel fűtés nagyon versenyképes árú lett, de szerintem a megugró kereslet miatt fel fog menni az ára. És ugye aki csak fával vagy szénnel fűt, annak semmit nem ér a rezsicsökkentett ár.

Ebből van megélhetési válság lesz vagy venni kell kaszát, amíg kapni.

Mind alabecsultuk az energiahordozok inflaciora gyakorolt hatasat.

De nem csak mi, a letezo osszes kozgazdasz is.

Azoknak lett igaza, akik mar 20 eve is mindent meg akartak tenni az energiaimport megelozesere. De senki nem hallgatott erre a kisebbsegben levo velemenyre errefele. EU-ban talan egyedul a franciaknak volt erre esze.

Nem becsülte senki alá, tudtuk, hogy egy rugalmatlan keresletű piacon mennyire árfelhajtó hatású a keresletnövekedés vagy kínálatcsökkenés és azt is tudtuk, hogy szinte minden termék árába többszörösen beépül a gáz és olaj ára.

Azoknak lett igaza, akik mar 20 eve is mindent meg akartak tenni az energiaimport megelozesere. EU-ban talan egyedul a franciaknak volt erre esze.

A franciák egyedül az atomenergiát tolták, történelmi okokból, az is véges és megvan a maga problémája. Innen az látszik, hogy mostantól fog nagyon sokat érni az a megújuló kapacitás és megújuló know-how, amit például a németek építettek fel az utóbbi 30 évben. Mert nem lesz sokkal olcsóbb a gáz és olaj, idővel elfogy és erre kell készülni, hogy ennyibe fog kerülni. A németek egyedül azt baszták el, hogy olcsó orosz gázra is építettek, viszont a norvégoktól fognak kapni gázt, ha nem lesz orosz gáz, mert jelentős kapacitásokat kötöttek le.

Ok amugy eggyel tovabbleptek: aramexportra termeltek mindigis. Annak tekinteteben van is ertelme ennek az arpolitikanak.

Ez szépen hangzik, de éjjel-nappal tipikusan importőrök már egy jó ideje, most épp 6600 MW körül importálnak és 2500 MW körül exportálnak, a tipikus nap úgy néz ki, hogy az éjjel 02:00-06:00 közötti völgyidőszakban 3000 MW az import, a csúcs meg 8000 MW körül, ritka helyzet az, hogy nincs importjuk, tipikusan UK-DE-ES irányból importálnak és IT-CH felé exportálnak, ha van mit. 

"... mostantól fog nagyon sokat érni az a megújuló kapacitás és megújuló know-how, amit például a németek építettek fel az utóbbi 30 évben. Mert nem lesz sokkal olcsóbb a gáz és olaj, idővel elfogy és erre kell készülni ..."

Ha nincs gáz, olaj vagy szén a szép német megújuló össze omlik mint a kártyavár az első szélcsendesebb éjjszakán.

Hiába tolják 30 éve gőzerővel és euró milliárdokkal a megújulókat, most fel kell pörgetniük a szenet. Pedig pl. szél kapacitásban a teljes fogyasztást ki tudnák elégíteni, csak épp olyan sokat sosem fúj a szél. Amikor leesik 10%-ra, akkor kell mellé 90% szén/gáz/olaj (ha épp nincs nap, mert este van vagy borús az ég vagy épp tél van).

A megújulókat hasonló ütemben épített szivattyús vízerőművekkel kellett volna fejleszteni.

Ha nincs gáz, olaj vagy szén a szép német megújuló össze omlik mint a kártyavár az első szélcsendesebb éjjszakán.

Mondok egy meglepőt: mi előbb jóval előbb összeomlunk ugyanilyen esetben. Egyrészt 30-35 százalék az import arány, másrészt van egy öreg atomerőművünk, egy kb. soha meg nem épülő pénztemető újabb és teljesen kivénhedt erőműparkunk, plusz erre jött rá annyi napelem, amennyit még éppen elbír a hálózat.

"Mondok egy meglepőt: mi előbb jóval előbb összeomlunk ugyanilyen esetben."

Nyilvánvalóan.

Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a megújulóra erőltetett átállás és az abba ölt euró milliárdok sem mentenek meg ettől. ("nagyon sokat érni az a megújuló kapacitás és megújuló know-how")

"Egyrészt 30-35 százalék az import arány, másrészt van egy öreg atomerőművünk ..."

Az öreg mellett lenne egy új működő, akkor viszont nagy valószínűséggel nem lenne összeomlás. A kettő együttes teremelésével még exportra is lenne áramunk. Akkor is ha épp gáz van, mert nincs gáz. Akkor is ha épp téli estéken nem fúj a szél.

A hűtővízügyet megoldották már? https://g7.hu/kozelet/20181026/nyaron-nehany-fokra-most-90-centire-volt…

Ez 2018, 2019-ben volt téma de az aszály idén még erősebb is mint akkor volt. Most is apad: https://www.vizugy.hu/?mapModule=OpGrafikon&AllomasVOA=16496188-97AB-11…

Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a megújulóra erőltetett átállás és az abba ölt euró milliárdok sem mentenek meg ettől.

Később ér el. És ugye a németek időben lekötötték a norvég kapacitást, akik most már 110 milliárd köbméter gázt adnak el évente az EU-nak, leginkább UK, Dánia és Németországnak.

Az öreg mellett lenne egy új működő, akkor viszont nagy valószínűséggel nem lenne összeomlás.

De.

A kettő együttes teremelésével még exportra is lenne áramunk.

Ezt az egyet se bírja el a Duna vize. Most épp azt találták ki, hogy mindenféle csónak és hajózási tilalom van a meleg csóvánál, nehogy civilek mérjék meg függetlenül. Amilyen aszály van, lassan vissza kell terhelni így is, mert nem lesz olyan napszak, amikor szabályos lenne a víz hőfoka.

Akkor is ha épp gáz van, mert nincs gáz. Akkor is ha épp téli estéken nem fúj a szél.

És a menetrendet mivel követed? Állítgatod az atomerőművek teljesítményét? Vagy hogy gondoltad ezt?

Lemaradtam volna arról, hogy a németeknél már el is készült az észak-déli távvezeték bővítés?

A két legnagyobb 2GW kapacitású HVDC, a SuedLink és a NordLink épp kivitelezés alatt van, a kábelek konkrétan a földben vannak már, viszont voltak kisebb kivitelezések és már jó ideje nem a lengyeleken és cseheken keresztül megy a transzfer, szóval valóban egy felfújt bulvártéma alapján van véleményed.

Hogy a saját udvarunkon söpörjünk: rajtunk keresztül például tipikusan több az észak-déli cross-border transfer, mint a lengyeleken és a cseheken át a németektől... most akkor nekünk jó vagy rossz?

Amiről viszont nem tudtál, az az, hogy ennél kisebbek már megépültek és az, hogy korábban se volt jelentős ez a transzfer. Ahhoz valami, hogy a mi kis országunkon is jelentős cross-border transfer? Vagy az csak akkor rossz, ha a németek elektronjai mennek a vezetéken?

Az öreg mellett lenne egy új működő, akkor viszont nagy valószínűséggel nem lenne összeomlás. A kettő együttes teremelésével még exportra is lenne áramunk. Akkor is ha épp gáz van, mert nincs gáz. Akkor is ha épp téli estéken nem fúj a szél.

Jelenleg a villamosenergia termelés 40 százalékát adja Paks, Paks II ennek a 120 százalékát tudná biztosítani. Ha éppen nincs megújuló energiaforrásból termelés és nincs gáz, akkor ez önmagában sem elég az ország energiaigényének fedezésére. Egyébként sincs realitása annak, hogy a két erőmű egyszerre fog hosszabb távon dolgozni és egyelőre Paks II-ből is csak az időhúzás látszik.

A kettő együttes teremelésével még exportra is lenne áramunk.

Az alaperőműnek az a tulajdonsága van, hogy kicsi a szabályozuási gradiense mindkét irányba (ami még asszimetrikus is) azaz nem lehet gyorsan le meg felszabályozni, cserébe viszont olcsón tud zsinór áramot előállítani. De ettől függetlenül még szükség van menetrend tartó és csúcserőművekre is. Az utóbbiakat lehet kiváltani karbonsemleges energiával, amikor rendelkezésre áll a napsütés, és a szélenergia. A kettőt egymás komplementerének szokás hívni, de Magyarországon már évtizedek óta nem adtak ki enegedélyt szélerőművek telepítésére. Arról vita van, hogy van e értelem, egyes befeketetők telepítenének szélerőművet, az állambácsi szerint meg a jelenlegi VER nem bírja el.

Nálam most akciósan lehet rendelni szórt púrhabszigetelést, kívűlre vagy belülre mehet egyaránt.

Ugyan itt szigetelő munkásokat felveszek, IT bérténél magasabb fizetéssel, 4 órás munkaidőben bejelentve minimálbérrel, a többit boritékban a hétvégén...

Szerkesztve: 2022. 07. 15., p – 11:04

Az új szabály augusztus 1-től lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák. A számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni.

https://kormany.hu/hirek/a-rezsicsokkentes-mindenkinek-fennmarad-az-atl…

Visszamenőleg. 🤗

tik-tak, tik-tak

Bontsuk ki

7750 forintot fizet az áramért, => igen mert a 13Ft-os energiárat levitték 6-ra a 16 Ft-os elosztói díjat felvitték 23-re ezért az ár most 29+áfa

ez a rezsicsökkentés nélkül 50 833 => ez hasonló számolás mellet 167Ft nettó energiadíjjal jön ki (ami .41 EUR lenne). Jelenleg az energiatőzsdén az elszámoló ár .46 EUR körül van októberig, de 23-ra van már .33 EUR is.

Nem tudom, hogy mit akar a kormány, de remélem nem napi árat kell majd fizetni a lakosságnak, mert a kereskedő nem tud előre vásárolni. Vagy esetleg kifizetjük a napi árat a kereskedő meg elteszi a különbözetet ha mégis jobb áron vásárol?

50833 forintból 10800 Ft ÁFA (többi adóról most ne) a 7750 árnál ez 1648, hogy is lesz ez?  Akkor megtömjük a kasszát arra hivatkozva, hogy energiaválság van? Azért látható, hogy itt van mit keresni egy ideiglenes ÁFA csökkentésnek.

A dolog csimborasszója:

Adósságba verjük az embereket, mivel nem tudjuk megmondani mennyit fizessenek, ezért majd a végén kapnak egy csekket, amiből sorsoláson elengedünk valamennyit, csak hogy ne vegye fel a nép a kaszát/kapát? 

Az új szabály augusztus 1-től lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák. A számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni.

¯\_(ツ)_/¯ 

Tegyuk fel (teoretikusan), hogy valakinek epp 2022. jul. 31-en szerelik fel a napelemes rendszert (nyilvan halozatba visszataplalos) es teguk felhozza, hogy tul van a limiten (mindegy mennyivel, de mondjuk nem 1-2kWh/evvel, hanem joval tobbel). Akar a 2021. jan. 1. - 2021. dec. 1. kozott nezzuk, akar 2021.aug. 1. - 2022. jul. 31. kozottit, jo sok esik bele a 2523kWh/ev feletti tartomanyba. Ezzel szemben 2022. aug. 1 es 2023. jul. 31. kozott 0 (vagy inkabb minusz) lesz a fogyasztott villamosenergiaja.

Ez esetben szerintetek 2022. szeptembereben (-tol) milyen havi szamlat fog kapni?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Persze, nem tudunk semmit biztosan, mert meg amit irnak az sem biztos, de akkor ezek szerint egy even keresztul minden honapban hitelez az ember n*10eFt-ot egeszen jovo augusztusig - igy ha valakinek pl. 13eFt volt eddig a villanszamlaja, az befizet egy ev alatt fel millio forintot (43eFt * 12 - nyilvan a jelenleg keringo arakkal szamova, ami szinten nem hivatalos) aztan majd a "futamio vegen" visszakapja, mert semennyit nem fogyasztott?

Egyebkent ez azt is jelenti, hogy augusztus 1-tol kezdve, mindenkinek augusztus elsejen fogjak leolvasni a villanyorajat? Szep lesz tobb millio haztartasban megoldani - honnan lesz erre annyi ember? Mert nem fog mindenki tavleolvasos orat kapni vagy appon keresztul felnykeppel diktalni.

Persze ezek csak koltoi kerdesek, amig nem lesz egyertelmuen meghatarozva, csak talalgatni lehet.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

07.26-tól a szolgáltatók weboldalain megjelent, hogy a fogyasztók a rezsicsökkentés csökkentése miatt rendkivüli diktálás keretében közölhetik gáz és áram mérőórájuk állását. Most már csak el kell jutnia az információnak a fogyasztókhoz és a plusz terhelést bírnia kell a szolgáltatók rendszereinek, ügyfélszolgalatainak...

A 2022. augusztus 1-jei árváltozás miatt rendkívüli lehetőséget biztosítunk a mérőállás bediktálására 2022. július 26-a és augusztus 5-e között. Azon ügyfelek is megadhatják a mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a számlákban elszámolt havi részmennyiséget.

Kérjük, ügyeljen rá, hogy tényleges mérőállását pontosan diktálja be. Az eddigi fogyasztásától jelentősen eltérő mérőállást a számlázás során felülvizsgálhatjuk, és módosíthatjuk a hálózati elosztó leolvasása alapján.

https://www.mvmnext.hu/foldgaz/Egyetemes-Szolgaltatas/Ugyintezes/Meroal…
https://www.mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsp?id=1300459
https://www.eon.hu/hu/lakossagi/ugyintezes/szamlazasi-ugyek-fizetes/mer…
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Házközpontifűtésnél hogy lesz ez egyébként? A ház teljes gázfogyasztását elosztják a lakók közt, vagy mi alapján lesz meghatározva a kedvezményes határ?

Megszólalt Rezsi Szili is, bárcsak ne tette volna, mert tovább errodálta szavahihetőségét. Nem tudom miért annyira nehéz kiállni a nyilvánosság és aztmondani őszintén:

Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon!

Ehelyett további hazugságspirálba keveredik.

Szerkesztve: 2022. 07. 17., v – 15:50

Ha nem lesz nagy változás, akkor a home IT laborokat le lehet szerelni, meg az áramzabáló desktopokat nyugdíjazni... pláne home officeban. A 16 órában futó többmonitoros home office konfigok üzemeltetése szépen meg fog ugrani... vidéki albiárakkal már az is lehet egy másik lakást megéri kibérelni a munkakonfignak :D

Szerkesztve: 2022. 07. 17., v – 23:32

Megnéztem okosmérővel, hogy miért volt "magas" a fogyasztásunk.

2 felnőtt + 3 gyermekre a 210 kWh átlag (napi 7 kWh) igencsak takarékos módban jönne ki.

 

Vannak nagyfogyasztók és sok apró szar (számítógép, set top box, töltők, router, riasztó, kerti lámpa,...)

Amikor nem voltunk otthon, 2.7 kWh volt a számla (ebből 1.6 kWh a hűtő, a maradék 1.1 kWh az állandóan áramot fogyasztó vackokból van).

 

Mosogatógép: 1.1 kWh - egy menet, minden nap megy

Mosógép: 0.8 kWh - egy menet, minden nap megy

Hűtő: 1.6 kWh - naponta

Asztali számítógép 100W körül van monitorral, 10 óra alatt 1kWh (otthoni munka).

Szivattyú öntözéshez: 0.5 kWh - egy órára

 

Még maradt a porszívó, sütő, vasaló, szivattyú öntözéshez, mint nagyfogyasztók.

Ezeken lehetne spórolni.

 

:)

Én örököltem két amazon alexát (echo dot 2), gondoltam gyerekeknek bohóckodni jó lesz, hát most mennek a levesbe.
A családban minenkinek asztali számítógépe van, 4 db, ebből kettő dual head. Kettő biztosan nyugdíjazva lesz, helyettük laptop, a dual gépek második monitorja kikapcsolva amíg a munkamenet bírja...
Érdekes módon a nagyfogyasztókkal csak elég drágán tudunk spórolni, talán 1/3-addal tudjuk visszavenni a mosógép foogyasztását egy 200 000-es cserével, de ez ugyebár a papírforma, a valódi fogyasztás lehet nem ezt fogja hozni. A hűtő és fagyasztó esetében készülékenként 400 000 ért van csak olyan ami érezhető energiamegtakarítást adna a jelenlegi helyett.
Az NVR helyett szerencsére van egy újabb típus, ami ötödannyit fogyaszt, ez most meg lesz lépve, nem is drága.
A mosogatógéppel nem tudok mit csinálni, nincs érezhetően energiahatékonyabb, és ha nem ő melegíti a vizet, akkor a bojlerből használom, és olyankor nem marad fürdeni/tusolni. Ez most is úgy működik, hogy a 4 emberből napi egy tud fürdeni, a többinek max tus. (éjszakai áramon 150l)
NAS nyugdíjazva, lesz helyette külső HDD on demand.
A kábelmodemmel és a gatewayyel nem tudok mit csinálni, de a switchet nyugdíjazni tudom, mivel nem lesz annyi ethernettel csatlakozó gép, a wifi viszont nagyobb terhelést fog kapni, eddig csak a mobiltelefonok használták.
Az éjjelifényeket már nyugdíjaztam a konnektorokból.
Asszonynak megmondtam nekem nem kell vasaljon semmit, ahogy megszárad a vállfán, jó lesz az ing ...
A gyerek croupos én asztmás, a levegőszűrőt kísérleti jeleggel kikapcsoljuk ...
Következő kör lehet a gyakran használt z izzók kisebb wattszámúra cserélése...

Felesleges a legapróbb fogyasztásokra lőni, mert nem fogsz érdemben megtakarítást elérni. Akkurátusan végig kell mérni a fogyasztókat és a legnagyobbtól indulni a legkisebb felé, amikor gondolkodni kell azon, hogy hol tudsz spórolni. Ha még nem tetted volna, akkor vegyél egy fogyasztásmérőt és nézd végig, hogy egy-egy fogyasztó tipikusan naponta mennyit fogyaszt.

Tuti, hogy az átlag fölött leszünk, nem is kicsit, ezért nekünk minden számít. Ami szükségtelen azt kilőjük. A nagyfogyasztókkal kezdtem, már a kicsiknél tartok. Hat és félszeres áramárnál már ezek is érezhetőek. Nekem csak a villanyom lenne 100khuf fölött ha nem változtatok semmin, és akkor a társasház kondenzációs gázkazánjába még egy fillért sem fizettem...

A történet vicces oldala a visszamenő hatály.

Öcsikém, te idén már megkaptad a rezsicsökkentésed, szóval augusztus 1-től minden kWh-t 242 Ft áron fogunk neked kiszámlázni.

Magasabb villanyszámlád lesz, mint a táblázatban volt, mert ott azzal kalkuláltak, hogy kapsz rezsicsökkentést, amit természetesen nem fogsz.

Tudom (ha mindent kp-nek vehetünk amit a TVben mondanak, ami persze nem igaz, de), én ezért vagyok már most kb félig összedobozolva, hogy ha kijön a rendelet (és úgy, ahogy ígérték) már lépek is ki az ajtón egy másik lakásba, ahol átlag alatt volt a fogyasztás. Hát ez van, keresztapám is lakott sokkal alacsonyabb készültségű ingatlanban, szóval túl fogjuk élni, de legalább nem lesz olyan katasztrofális a villany.

(Ez lesz az új népvándorlás, az albipiac megélénkül :D)

Továbbra se értem, hogy honnan lehet ennyi fogyasztást összeszedni... ezek szerint, ami neked az alap villany, annyival én már kompletten a házat is fűtöm hőszivattyúval... nem figyelek oda extra módon arra, hogy takarékos legyek, de azt se tudom mondani, hogy remeteként élünk... teljesen kutyaközönséges háztartást viszünk.

Nem létező problémákat az emberek nem szoktak megoldani.

Ha 44Ft a villanyáram, akkor miért ne szarnék arra, hogy 5 órát megy naponta a szivattyú?

Nem tehet arról a polgár, hogy az idióta kormány dönt és másnaptól visszamenőleg a villany 6x lesz. Előtte egy évig meg folyamatosan arról dumáltak, hogy a probléma minket ám nem érint.

Nálunk azért magas a villany, mert gáz helyett klímával fűtöttünk, de most újra gáz lesz, mert az jobban támogatott. Ennek az értelmén lehet vitatkozni, de a törvény a visszaállásra ösztönöz.

Épp napelem telepítéssel foglalkozom klímavédelem tekintetében. Eddig eszembe nem jutott volna gyertyával világítani a takarékosság miatt.

Egyrészt a napelem nem csökkenti a fogyasztásod, sőt, tipikusan többet fogyasztanak azok, akik napelemet telepítettek. Másrészt meg kurva messze vagyunk attól, hogy gyertyával világítsunk, van egy csomó kis kütyü, szenzorok, két független internet kapcsolat, szokásos háztartási gépek, elektromos fűnyíró, egyebek, de mégis ~1000-1300 kWh éves fogyasztással meg tudjuk oldani. Mert évek óta odafigyelünk arra, hogy energiát takarítsunk meg, függetlenül attól, hogy olcsó vagy drága.

de mégis ~1000-1300 kWh éves fogyasztással meg tudjuk oldani

Ez mondjuk érdekelne, hogy hogyan.

Nálunk alig van nagyfogyasztó (hűtő (papíron havi ~30kWh), mosó-szárítógép (ciklusonként ~4kWh) ami többet eszik) mégis havi 230-250kWh között fogyasztunk.

Én csináltam egy Shelly 1PM-ből, egy dugvillából és egy dugaljból egy online fogyasztásmérő hosszabbítót és mindent is megmértem. A bojlert 60-65 fokról levittem 40-45 fokra, amivel ~400 kWh villanyt spóroltam meg évente, mert ~100 watt/óra a készenléti hővesztesége és ez ~50 watt/óra lett. Most már a hőszivattyú csinálja a meleg vizet, most is 40-45 fokos.

A nyomtató stand-by például 12 watt, ez ~100 kWh évente, szóval nincs bekapcsolva. A klíma stand-by 19 watt volt, az ~166 kWh, azt se kapcsolom csak úgy be. A hőszivattyú stand-by 9 watt, az ~80 kWh évente. A mélyhűtőt lecseréltük újabbra, a régi ~400 kWh körül fogyasztott, az új ~190 kWh, ugyanakkora és ugyanaz van benne fagyasztva. A világítás LED szalag, nyomókapcsolóval dimmelhető, mozgásérzékelős, ha nincs mozgás, 5-5 perc után fele fényerőre csökken, ha arra sincs mozgás, akkor kikapcsol. Mosógép tipikusan hideg vízzel mos, mindennapi ruhák esetén teljesen felesleges a 30 fokos víz is, össze kell várni egy adag jobban foltos ruhát, azt érdemes magasabb hőfokon mosni, de az kéthetente egyszer van, ez mosásonként ~0,5 kWh megtakarítás. Szárítógép nincs, az egy feneketlen tó a villany kapcsán, a mosógép időzítve mos, kb. rögtön kiteregetünk, megszárad.

Amit most itt összeírtam, abban minimális komfortcsökkenés van és éves szinten lett 1100-1300 kWh megtakarítás. És ezt én évekkel ezelőtt már megléptem.

Nálunk két gamer PC megy szinte egész nap, persze nem mindig vannak 100%-on pörgetve. Sosem számoltam, de tuti ezek eszik a legtöbbet. Munkaeszköz, szórakozás, stb. ezeket nem iktathatom ki. 

Van még egy házi server, de az egy R.Pi 4, némi körítéssel. Ez adja a Twitch, Youtube és egyéb streaming adásokat is a TV-re, plusz az otthonautomatizálásért is ez felel. Ezt sem iktathatom ki.

Nyilván van mosó / mosogatógép, hűtő. Itt max. a mosogatógépet lehetne kevesebbszer használni.  
Vannak még dekorációs dolgok is, mindenféle LED-es hangulatvilágítással. 

A fentieket lehetne nem, vagy kevesebbet használni, na de ennyi luxust az ember had engedjen már meg magának! Nem a középkorban élünk! 
Ez a rezsi baszogatás nem mást mint az lakosság életszínvonalának a sárba tiprása. Pont ott húzták meg a határt, amit sok ember ép átlép.
Most megnéztem a villanyszámlát és aszerint pont 4 kW-al vagyunk a határ alatt! Csücskös, de majd kevesebbet használom a világítást és jók leszünk. Mondjuk elég szárul látok sötétben / szürkületben, de majd megszokom (nem).

És a kötelező zárószó: Köszi fidesz szavazók ezt is! 

Nálunk két gamer PC megy szinte egész nap, persze nem mindig vannak 100%-on pörgetve. Sosem számoltam, de tuti ezek eszik a legtöbbet. Munkaeszköz, szórakozás, stb. ezeket nem iktathatom ki.

Nálam gamer laptop van, a csúcs fogyasztása 220 watt, amikor csak így böngészgetek, az ~35 watt, ha komolyabban dolgozok, akkor átlag ~45 watt. A külső monitor 15 watt. Ha nem használom a gépet, 5 perc után elmegy a kép, akkor ~25 watt a fogyasztás, aztán elmegy hybrid sleep, akkor ~10 watt körül van, ekkor még megmaradnak a hálózati kapcsolatok is.

Ha a hőszivattyús fűtést nem számolom, akkor ~1300 kWh az éves fogyasztásunk (~110 kWh havonta), ebből ~1000 kWh a ház (~80 kWh havonta, ebből ~15 kWh a laptop) és éves ~300 kWh az udvar (betonkeverő, flex, szerszámok, fűnyítás, egyebek, havonta ~25 kWh).

Szóval én eddig is odafigyeltem az energiahatékonyságra és még van hova csökkenteni és nem spártai vagy erdei remetei körülmények között élünk.

Szerkesztve: 2022. 07. 21., cs – 10:07

Van egy olyan érzésem, hogy komplett hülyék irányítják az országot.

Idáig az volt a nóta, hogy a villamosáram túlfogyasztást brutálisan büntetni fogják, ezért visszaállunk télen a földgáz fűtésre, mert az jobban támogatott.

Most kijött a kormányrendelet, földgáz túlfogyasztás esetén 102-ről 747-re emelkedik a földgáz, a villamosáram meg 36 Ft-ról 70,1-re.

Átmorfondírozva a dolgot, a gáz necces, mert a gatyánkat is rákölthetjük egy hideg télen, ha túllépjük a keretet, szóval kisebb kockázat klímával fűteni.

 

Bölcsen mondtátok, hogy bezzeg a lakosság nem gondolkozott előre, nem cserélt energiatakarékos rendszerekre, csak élvezte a rezsicsökkentést.

A fenti példát tekintve értelmes ember egy kanyit nem fektet be semmibe, mert változik a törvény, azt lehet, hogy holnaptól másképp van minden.

 

A tegnapi és a mai törvényjavaslat megfordította az egyenlet végeredményét. Tudják egyáltalán, hogy mit akarnak és miért, vagy csak random ötletelnek?

Épp most építünk napelemet, azt mindig úgy tervezik, hogy az éves fogyasztásnál kicsit többet termeljen.

Gondolom az EON megveszi fillérekért a termelt áramot és eladja a szomszédoknak világpiaci áron.

Jó biznisz, Rikárdó is megirígyelné.

:)

Ha nem lesz gáz, akkor villany se nagyon, paksi erőmű ide vagy oda... 2026 MW a paksi kapacitás, ezen túl 4095 MW a földgáz kapacitás, 1166 MW a szén és leginkább lignit (de ez kvázi áll, papíron létezik csak) és 420 MW az olaj. A szél kb. lófasz se ugye, a PV meg télen nem játszik alapvetően, dacára annak, hogy kb. 10000 MW beépített kapacitásunk van, ez a mix annyira le van rongyolódva, hogy megy a paksi erőmű meg valamennyi napelem, aztán a többi gáz és import. Télen marad a gáz és az import. Ha nem lesz gáz, akkor se saját termelés nem lesz, se import. A paksi erőművet meg kb. lehetetlen szabályozni, szóval a fogyasztókat fogják ki-be kapcsolni random, ha idáig eljutunk.

A világ az éhes polgárokra hasonlít, lásd Németország esetét.

Hiába tárolsz magadnak mondjuk élelmiszert, ha a rejtett erőforrások éhesek, akkor bejönnek és felfalják.

Németország már jelentkezett, hogy igényt tart a mi tárolt gázunkra (is).

Ebben még lehet is logika. Az szerintem alap, hogy a lakosság ellátáshoz jut. A nagyfogyasztók lennének korlátozva. Az értékláncok összeköttetése miatt előfordulhat, hogy nem ott lesz elég energia mint ahol kéne a gazdasági térségen belül. Könnyű mondani, hogy nálunk menjen a termelés a németeknél meg nem. De ott a hiba, hogy ha náluk nem megy akkor nálunk sem, mert vagy onnan jön alkatrész, vagy oda menne tovább a félkész termék...

Viktor egy idióta: bejelenti, hogy senkinek nem szállítunk gázt, csak magunknak tartalékolunk, a németek meg felmosatják vele a padlót.

Ezután a következő héten meg kiderül, hogy mégis szállítunk. A realitások 0%-os pontosságú felmérése.

 

Ha annyit mondana, hogy tárolunk és lehetőségeinkhez mérten másoknak is segítünk, valszeg nem takarító néniként kezelné a többi állam sem.

Szállítunkk: https://telex.hu/kulfold/2022/07/18/szerbia-foldgaz-magyarorszag-tarola…

A politikai imázsához ez a viselkedés illik. A valóságban viszont az történik (fog történni) amit írsz.

Vészhelyzetben az összefogás a túlélés záloga. Sajnos a megbízhatatlan, kiszámíthatatlan partner szerepét játsza ami rendkívül káros.

Most hoztál egy cikket amiben már az alcímben tobzódnak a feltételes módok.

„Ha az Európai Bizottságon múlna, akkor az Európai Unió április óta nem vásárolna orosz gázt” – mondta Hortay Olivér.

Konkrétum meg annyi, hogy 15%-os csökentést javasoltak.

Megbízhatatlanságnál ilyenre gondoltam: https://hu.euronews.com/2022/06/01/magyar-szankcios-veto-kirill-patriar…

Ismét blokkolja Magyarország az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, amelyről pedig hétfőn este már megállapodtak az állam- és kormányfők - írja a hvg.hu. Budapest most Kirill pátriárkát védené az uniós büntető intézkedésektől.

Magállapodás utáni kérés.

Másik példa:

Május 16: https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/05/a-lengyelek-is-tartjak-a-…

Jun 17: https://telex.hu/gazdasag/2022/06/17/globalis-minimumado-europai-unio-m…

~1 hónap alatt teljes fordulat.

Az oroszok technikailag nem tudják hosszú távon elzárni a gázt... megy a verbális chicken-game, de ez egy kicsit aszimmetrikus egymásra utaltság. Ha az EU nem veszi meg a gázt, akkor az oroszok nem tudják máshova eladni az elkövetkező 1-2 évben és az elzárt gázmező tönkremegy, vagy kiengedik a szabadba 1-2 éven át; ha az oroszok nem akarják eladni az elkövetkező 1-2 évben, akkor az EU meghúzza a gáz-nadrágszíjat, csökkent 15-20 százalékot a gázfelhasználáson (amúgy ez a 2014-es gázfelhasználást jelentené), szóval katasztrófát nem okozna, de az oroszoknál ugyanúgy tönkremennének a gázmezők vagy ki kellene engedniük egy-két éven át a gázt a szabadba. A kérdés az, hogy az oroszoknak megéri-e beáldozni egy csomó gázmezőt és/vagy gázt ezért.

honnét tudja bárki is, hogy milyen tél lesz ?

Ha lesz egy erős -20°C vagy -15°C -os  2-3hét, mindenki fog fűteni - persze kifizeti a magasabb árat, de nem fog megfagyni..

Eddig se az ablaknyitással szabályoztuk a hőmérsékletet, nem véletlen voltak ablak cserék, házak szigetelése - mindenki próbált magától energiát megtakarítani..

Szabályozni, se lehet központilag a gáz fogyasztást - a kormány ígérje meg, hogy a népe - majd 15%-al kevesebbet fűt ?? -ezt mégis hogy gondolták ?

Egy nagy probléma van idősek:

lényegesen magasabb szoba hőmérsékletet igényelnek - nekik nehéz lesz, hogy a támogatott gáz fogyasztáson belül maradjanak.. 150ezer forintos nyugdíjból nehéz lesz 2-300ezer forintos gáz számlát kifizetni.

For Whites Only meeting room!

Eddig se az ablaknyitással szabályoztuk a hőmérsékletet, nem véletlen voltak ablak cserék, házak szigetelése - mindenki próbált magától energiát megtakarítani..

Megint az a rohadt általánosítás. Amúgy a gáz spórolás pár százalékban lehet lakossági. A valódi spórolás az ipari fogyasztók felhasználása. Ez szervezéssel csökkenthető, sztem ha törekszünk a 15%-ra akkor 5-10 mindenképp. Ezt hívjuk összefogásnak.  

ipari gáz fogyasztok : évi xx ezer m3 -re leszerződnek a gáz szállítóval - polgárjogi szerződés.

A gáz szállító ír egy levelet pl. a merci gyárnak - hogy kevesebb gázt kap, mert van ez EU izé... A merci szépen vissza ír, ha nem teljesít, akkor bezony kötbér lesz...

Milyen összefogásról beszélsz ?? Két cég között van egy polgárjogi szerződés - ebbe, nem fér bele a jóemberkedés az EU -val, mert éppen Németország elbaszta és nem lesz neki gáz..

 

"szervezéssel csökkenthető" - ennek mennyi az energia tartalma, hogy be lehet rakni a gáz helyett a kazánba ??? Ezt hiszed, hogy cégek eddig is nem voltak rajta az ügyön - miért alkalmaznak az ipari vállaltok energetikust?

For Whites Only meeting room!

A gáz szállító ír egy levelet pl. a merci gyárnak - hogy kevesebb gázt kap, mert van ez EU izé... A merci szépen vissza ír, ha nem teljesít, akkor bezony kötbér lesz...

Nem fog, mert része a szerződésnek, hogy vészhelyzet esetén korlátozzák a szállított gáz mennyiségét.

Ezért kérdezte az EU megfelelő szakhatósága a múlt héten a kormányt, hogy akkor most valóban vészhelyzet van a magyar energiapiacon, mert akkor életbe lépnek az EU szolidaritási és piacvédelmi mechanizmusai, vagy csak valami politikai fogás az egész és még messze nincs az emergency plan szerint definiált vészhelyzet.

mindenki próbált magától energiát megtakarítani..

Nem, nem próbált megtakarítani. Lakások fele, házak harmada van csak hőszigetelve úgy egyáltalán, arról nincs felmérés, hogy ez mennyire elégséges. Akitől vettük a házat hat éve, hőszigeteltette, felkerült 4-5 centi EPS, lábazatra semmi, födémre semmi. Nyilván valamekkora megtakarítás, de messze nem elégséges.

Szabályozni, se lehet központilag a gáz fogyasztást - a kormány ígérje meg, hogy a népe - majd 15%-al kevesebbet fűt ?? -ezt mégis hogy gondolták ?

Tipikusan az ipart kapcsolják le először, gondolom te nem tudsz arról, hogy van vészhelyzeti terv, ami szerint a lakosság védett fogyasztó: https://ec.europa.eu/energy/sites/default/files/documents/2020.09.16_-_…

150ezer forintos nyugdíjból nehéz lesz 2-300ezer forintos gáz számlát kifizetni

„A titkaink és a hazugságaink határoznak meg minket. Amikor feltűnik az igazság, akkor csak hazudunk és hazudunk, amíg már nem is emlékszünk, hogy van-e ott egyáltalán igazság. Pedig ott van. Minden hazugság, amit elmondunk, adósság az igazság felé, és előbb vagy utóbb ezt az tartozást ki kell fizetni. Így robban fel egy RBMK reaktormag. Hazugságokkal.”

Nálunk most a rezsicsökkentés nevű politikai termék robbant fel. Hazugságokkal.

Te hogy a pitypallatba' csökkentenél rezsit egy panelház 4. emeletén az 50nm-es lakásodban?

Hőszigetelés + nyílászáró csere csodát tesz.

Anno, amikor panelben laktam, akkor a szomszéd panelházban ezt meglépték, ott az épület szintjén harmada lett a távfűtés költsége és aki beérte kevesebb hőmérséklettel, mert korábban se bírta a 28-30 fokot és inkáb résnyire nyitott ablakkal közvetlenül az utcát fűtötte, hogy 20-22 fok legyen nála, még jobban járt.

Akkor mégis van pitypallat?

Megnéztem, mert felírtam, az 55 négyzetméteres panellakásomban fizettem 2012-ben ~200 ezret a fűtésre és meleg vízre a Főtávnak. Az elmúlt szezonban a 135+10 négyzetméteres családi házban jött ki a ~ 244 ezerre mindez (~3800 kWh villany a hőszivattyúval + kettő erdei köbméter fa) és még van bőven potenciál a ház hőszigetelésében. A panelnél ~3600 forint per év per négyzetméter volt fajlagosan, a családi házban meg ~1700 forint per év per négyzetméter. Összehasonlításképp, egy 38 négyzetméteres 20 éve épült lakásban ~40 ezer volt a fűtés és meleg víz költsége évente, ez ~1100 forint per év per négyzetméter.

Szóval bőven van mozgástér. És bizony Jóskának kell kifizetnie a panel hőszigetelést, mert mindent nem lehet adóból és támogatásból fizetni évtizedeken át, mert az adót és támogatást is valakinek ki kell fizetnie.

> És bizony Jóskának kell kifizetnie a panel hőszigetelést, mert mindent nem lehet adóból és támogatásból fizetni évtizedeken át

A panel lakások a 70-es években modern lakásnak számítottak, az akkori fiatalság oda költözött be a nyomorúságos vidéki viskókból.

És ott is maradtak ma is, csak 50 év elment azóta. A mi régi házunkban is majdnem mindenki megvan még, nem költözött el.

Jelenleg nyugdíjasok és örülnek, ha a rezsit ki tudják fizetni.

Nem egyértelmű számomra, hogy a 70-es évek panelházainál a TNT, vagy a korszerűsítés a helyes választás.

Ha életképes lenne a panel, lehetne adóból fedezni, de ebben sem vagyok meggyőződve.

Nem az a technológia szerintem, hogy 300 évig használjuk és érdemes legyen belefektetni.

Nem tudom, a panel stabilabbnak tűnik, mintezek a mai monobetonos váz+tégla térelválasztós társasházak. A panelekben a gépészet ami általában kegyetlenül le van rohadva, de az 50 év mulva a mai újépítésűben is le lesz rohadva.

Nem egyértelmű számomra, hogy a 70-es évek panelházainál a TNT, vagy a korszerűsítés a helyes választás.

Nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy te szeretnél-e több adót fizetni azért, hogy az állam fizetni tudja az ingatlanok energetikai korszerűsítését?

Amennyiben értelme van, úgy az adóbevételek egy részét lehet erre költeni kedvezményes hitel formájában.

Azzal nem vagyunk messze egy jól működő államnál a piaci hiteltől, olyankor 2-5 százalék az éves kaamt... miért legyen kedvezmény a hitelre?

Amennyivel csökken a rezsi, annyival fizeti a korszerűsítést.

Erre oktatni kellene a népet, de ez a hajó elment a rezsicsökkentéssel.

De a lebontandó putrik korszerűsítésével kapcsolatban vannak fenntartásaim.

Mi van akkor, ha a te házad kerül a lebontandó putri kategóriába 30 év múlva?

Jól működő állam... Te melyik országban élsz?

Amelyik országban én élek, az mióta az eszemet tudom válságban van. Most talán annyi változott, hogy Nyugat-Európa felzárkózott hozzánk és már ők is négykézláb közlekednek.

 

> Mi van akkor, ha a te házad kerül a lebontandó putri kategóriába 30 év múlva?

Te cserélnél nyílászárókat egy repedt falú házon, amelyiknek az oldala meg van támasztva, hogy ne dőljön össze?

Az takarékosság, ha kicseréled a nyílászárót, utána 2 év múlva összedől az egész?

Itt nem jótékonykodásról van szó, hanem józan észről. Ha jótékonykodni akarsz, ajánlj fel nekik ideiglenes lakhatást, hátha nem dől minden a fejükre.

Jól működő állam... Te melyik országban élsz?

Akkor először egy jól működő állam kellene... aztán minden más tud működni önerőből atyáskodó és gondoskodó állam nélkül is.

Amelyik országban én élek, az mióta az eszemet tudom válságban van.

Tevékeny részed volt benne, hogy így legyen, nem?

Most talán annyi változott, hogy Nyugat-Európa felzárkózott hozzánk és már ők is négykézláb közlekednek.

Messze vannak ők attól, hogy válságnak lehessen nevezni.

Te cserélnél nyílászárókat egy repedt falú házon, amelyiknek az oldala meg van támasztva, hogy ne dőljön össze?

A legtöbb ingatlan igen messze van attól, hogy összedőlne, ami nincs energetikailag korszerűsítve. Másrészt a kérdés az volt, hogy ha 30 év múlva a tiedre mondják ezt, arról mi lenne a véleményed.

Hőszigetelés nem megoldás, mert azt a társasház csak egyben tudja meglépni ha van megtakarítása (vagy csinálhatod belül maximum), a nyílászárócsere működik, és meglepő módon a fűtés mérése (átkötés a fűtőtest előtt, így azt le lehet zárni) talán a leghatékonyabb. Ameddig nem azt fizeted amit használsz, addig egy csomó embert nem érdekel a fogyasztás, méréssel pedig érdekeltté vagy téve (mondjuk nálunk ha jól emlékszem csak 60% volt a mérés része a számlában, a többi légköbméter alapján arányosítva + voltak különböző szorzók is (belső lakás, panel szélső lakásai, teteje, alja, ...)). 

+1

hőszigetelés, légrésmentes nyílászárók, jó hatásfokú kazánok és fűtésrendszerek, geotermikus - és napenergia felhasználása..

Persze az új építés esetén a tervezéssel kezdődik - épület tájolása, ablak méretek - benapozási területek.. (nyáron árnyékolás megoldása)

For Whites Only meeting room!

Egy kockaházban összemérhető a födém és a falfelület nagysága, de a födémet sokkal egyszerűbb és olcsóbb vastagabban szigetelni. Társasházban meg csak a felső lakók érdeke a födémszigetelés, ráadásul ha padlás is van, nem biztos, hogy le akarnak mondani a járhatóságról - azaz drágább lesz.

Nálunk most a rezsicsökkentés nevű politikai termék robbant fel.

Még Hiena is esetleges kormánybukást vizionált. Ott vagyunk már? Vagy ez még mindig az a bombatölcsér, ahová a demokráciát gyűlölő, önző, hozzád hasonló jólértesültek robbantották az országot?

:)

Szerkesztve: 2022. 07. 21., cs – 11:48

- (szerk: bocsi, nem ide. van jobb topic is a kérdésemnek) - 

500 Euró felett 1MWh zsinoráram ára: https://hupx.hu/hu/

Paks csökenett kapacitáson termel, a vízerőművek exportpotenciálja alacsony az aszály miatt, csökken a fogyasztás, de növekszik az import Szlovákia és Ausztria felöl.

Érdekes jelenség, hogy amikor a német tőzsdén növekszik az áram ára, akkor a HUPX megy utána, de amikor csökken akkor késleltetve követi.

Ki tudja, hogy milyen fogyasztási jelleggörbével számolják neki a gázt?
Úgy néz ki nem mindegy és valahogy ezt sem sikerült normálisan kommunikálni.

Telex: Adminisztrációs furcsaság miatt kapnak sokan brutális gázszámlákat augusztusra

444: Eddig nem gondolta senki, hogy ez fontos, most több ezer forinttal megdobja a gázszámlát
Ez a cikk ugyan már csak előfizetéssel olvasható végig, de kommentekből is látható a lényeg:

( mtoma72 )
Hát én az mvm online felületén csak számlázási módot találok. Ezeket:
1. havi diktálsá
2. Hőmérsékletfüggő részszámlázás
3. Egyenletes részszámlázás

Na most melyik melyik?

( Válasz - Sanyi00 mtoma72 )
 A második az, ami a cikkben "fűtési" néven van, a harmadik a "lineáris".
 Az, hogy a havi diktálás milyen jelleggörbeként manifesztálódik vagy hogy hol lehet kiválasztani a cikkbeli "vegyes" görbét, az nem világos.
 Az együttállás egy kicsit azt sugalmazza, hogy a diktálással lehet elérni a vegyes jelleggörbét, de ez azért sok szempontból problémás lenne.

--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

gondolom ez nem online allitgathato. az, hogy mire hasznalod a gazt (futes/melegviz/fozes) attol fugg milyen berendezeseid vannak, azt pedig minden esetben a gazmuvekkel kell engedelyeztetni beuzemeleskor, tehat naluk dokumentalva van.

egyebkent ha a 2.-at kivalasztod akkor kiirja szerintuk melyik honapban mennyit fogyasztasz, abbol latszik, hogy nyaron 0 vagy 15-16 koruli az ertek (csak futes vagy egyeb).

Szerkesztve: 2022. 10. 26., sze – 17:08

Nem lesz karácsonyi díszkivilágítás Budapesten, amivel 28 milliót spórol a főváros.

https://index.hu/belfold/2022/10/26/sporolas-budapest-fovaros-diszkivil…

 

Nem tudom, hogy mi lehet az önkormányzatoknál, de egy 2 milliós városban lakosonkét 14 Ft spórolás eszméletlen nagy eredmény.

Szorgos népünk győzni fog.

 

Olyanokat hallottam, hogy embereket azért fizetnek, hogy hőmérővel szaladgáljanak, ráadásul egyes önkormányzatok a telefontöltést is megtiltották.

Érted: 10W-os töltést megtiltották az alkalmazottaknak, ami 1 órán át tartana legfeljebb naponta. Alkalmazottanként 0.01kWh-t megspórolnak naponta, új áron 0,7 Ft-ot.

Egész hónapra vetítve 21 Ft-ot is elérhet a megtakarított összeg alkalmazottanként.

 

Vagy őrült nagy gond van, vagy csak a szokásos szarevés megy ezerrel megint.

Kalácsony Gelgőnek, illetve a hivatalnak van 100 vagy rossz nyelvek szerint közel 500 külsös szagértő - átlag 900 - 1,2M juttatással - 30-at kirúgnak vagy amit most kaptak 15%-os emelést nem adják oda, akkor már meg is lenne a fedezete a díszkivilágításnak.

Külföldi vagy belföldi turista mit lát ?? - vagy akár én szerettem éjjel a belvárosban járni, fotózgatni a fényeket / hangulatot - és ha még hó is van nagyon szép...

Most olyan lesz mint Ukrajna orosz rakéta támadás után.. sötét b+

For Whites Only meeting room!

Érdekes párhuzamok. Aki hajlandó fizetni a díszkivilágítást, az kiteszi. Ennyire egyszerű.

A 28 milliót sem önmagában kell értelmezni, hogy ezt is meg kell spórolni. Egyébként lesz majd meglepetés a 2023-as szerverhosting díjaknál, aztán majd lehet hüppögni, hogy húha milyen lehúzós, meghogyképzeli.

A 20db új CAF villamos beszerzése, a korábbi tender alapján a lehívása az opciónak, az valahogy hiányzik az indexről.

Mese.

Én nem fogok idén karácsonyi díszkivilágítást tenni, függetlenül attól, hogy lesz addigra napelem.

Az indok egyszerű: nagyon sok ember provokációnak venné és nincs szükségem arra, hogy betörjék az ablakom elmeháborodottak.

Fizess 30 milliót Kari Gerinek és meglátjuk, lesz-e karácsonyi díszvilágítás.

Erre a fokozódó nemzetközi helyzet miatt 0%-os esélyt adnék. Tudod, politika. Ha fizetsz sem kapsz.

Sőt, ha biztosítanád magad az áramot a napelem farmodról, az sem lenne garancia semmire. Eltervezték hogy spórolnak és jópéldát mutatnak neked.

Nem a megoldásban érdekeltek, hanem a látványos performanszokban.

> Nem lesz karácsonyi díszkivilágítás Budapesten, amivel 28 milliót spórol a főváros.

Szerintem annál jóval több lesz az. Gondold el, hogy az Andrássy-n darus kocsival szerelik napokig fel a lámpákat. Meg nyilván máshol is engeteg ember dolgozik rajta, nem tudom elképzelni, hogy az egész városban csak a szerelés ne kerülne ennyibe. Ha csak az áramot számoljuk, akkor elhiszem.

Egyébként meg azt figyeltem meg, hogy a karácsonyt valamiért különösképpen nem szeretik a balosok általában.

Egyszerű: gyűlöli a keresztény ünnepeket. Meg amúgy a magyarokat is, főleg a kisvállalkozásokat. 4 hónappal december 1 előtt bejelenti, hogy már nincs idő elkészülni a karácsonyi vásárra. Mert ugye váratlanul érte az,  hogy amúgy  27 éve van karácsony előtt vásár az Oktogon mögötti utcában.

A biciklisávokra viszont rá tudott készülni 1.5 nap alatt a kis patkány. 2 évig szívtak a "vírus" miatt a KKV-k, most miatta a kézművesek is elesnek a bevételtől.

Amúgy: A Meska Magyarország legnagyobb kézműves design piactere - különleges egyedi, kézműves és vintage ajándékok lelőhelye. Én bőrövet is  rendeltem vagy 5 éve, olyan 5-6 ezerért, egyben bőr, kb. 4mm, a hátsó rész szőrös vagyis lezáratlan, csak elszineződött, de semmi baja, az ennyibe vagy 2-4x ennyibe kerülő "réteges"  övek  szétmállanak a csatnál IS, illetve annál a luknál ahova sokat van bedugva.

https://www.meska.hu/

Őket támogassátok.

https://www.meska.hu/p4607358-ferfi-borov-kezmuves-borov-ferfiaknak-mar…

"Rendelésre készül, elkészítési idő: ~ 8 munkanap", ár 15500 Ft.

Kicsit soknak tűnik a 8 nap. Amúgy egy villanyszerelő 20 perc munkáért elkér 40-50 ezer Ft-ot,  számla nélkül, plusz anyag, már csoki helyett WAGO? gyorcsatlakozót raknak, ami pillanatok alatt kész.

Ez alapján  8 nap = 200 ezer is kevés lenne érte.

Egyszerű: gyűlöli a keresztény ünnepeket. Meg amúgy a magyarokat is, főleg a kisvállalkozásokat. 4 hónappal december 1 előtt bejelenti, hogy már nincs idő elkészülni a karácsonyi vásárra. Mert ugye váratlanul érte az,  hogy amúgy  27 éve van karácsony előtt vásár az Oktogon mögötti utcában.

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20220719/karterites-nelkul-allamosito…

Szar dolog, ha a valóság pofán ver ugye?

Ennek értelmében az államhoz került a Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi tér, illetve a csatlakozó József Attila utcát.

Azon felül, hogy magyartalan a mondat, a kirakodós vásár az az Oktogon mögötti Jókai utcában szokott lenni, az pedig fővárosi taulajdon maradt. Ha jól emlékszem, a téren általában sütögetés, forralt bor ment.

Amúgy tényleg elszomorító hogy sz.ros 2 éves szerződés kifogásával akadtak el a tárgyalások. Az lehet hogy politika miatt szivatja egymás a főváros és a kerület, a kisember meg szív.  Abba kellene hagyni ezt a pártoskodást,  mert a gyűlölködésen kívül sehova sem vezet.                                  

"Olyanokat hallottam, hogy embereket azért fizetnek, hogy hőmérővel szaladgáljanak, ráadásul egyes önkormányzatok a telefontöltést is megtiltották.

Érted: 10W-os töltést megtiltották az alkalmazottaknak, ami 1 órán át tartana legfeljebb naponta. Alkalmazottanként 0.01kWh-t megspórolnak naponta, új áron 0,7 Ft-ot."

Most kell nyomógombos Nokia mobil boltot nyitni! :) Azok simán kibírják a napot otthoni töltéssel :D 

En meg olyat hallottam (asszem a kozszolgalati egyetemen), hogy ellenoriztek a hofokot, es valamelyik helyisegben melegebb volt mint 18c (gondolom a nagy ablakok miatt), emiatt bekapcsoltattak a klimat, hogy hutse vissza a homersekletet 18c-ra. Teljesen hulyek.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Most meg fogsz lepődni.

A Parlament jó nagy ám! A "hiteles hőmérsékletet" hol is kell mérni? Bár nem olvastam, de benne van a törvényben? Bizonyára létezik valamilyen normatíva.

A valóságban akár +/- 5..10 ℃ eltérés is lehet egy terem különböző pontjain.

Egy ember meg 160-180W hőt ad le. Ha valaki kivonul egy ülésről, akkor rezsivétség miatt meg kell bírságolni!

Hogyan szol a rendelet? Mit merunk, milyen magasan, milyen eszkozzel, ki hitelesitette, mekkora idotartamban kell merni es milyen intervallumban kell tartani a mert erteket, mekkora terem telitettseg mellett, milyen funkcioju a terem (hamarabb melegszik a testhotol egy tornaterem mint egy osztalyterem). Stsbtb. Amig ezek a kerdesek nincsenek tisztazva, addig ez a meres tokeletes. :)

Egyebkent pedig ott amugy tul sok a lehuto, tehat eppen hutesben van. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség