"A katásoknak csak magánszemélyektől lehetne bevétele a kormány törvényjavaslata alapján"

Hozzászólások

Értem a célt, de ez elég nagy kapufa. Számos olyan helyzetet tudok elképzelni amikor egy katás cégnek kell, hogy számlázzon. Pedig én nem is vagyok vállalkozó...

A KATA-hoz önmagában lehet, hogy nem kell, de kevés embert ismerek, akinek kizárólag KATA-ből van jövedelme.

Ha meg csak KATA-ja van, mi okoz nehézséget? Egy átjelentkezési papír beküldése?

(Természetesen, miután megszavazták. Még ott sem tartunk.)

trey @ gépház

Átjelentkezés után már nem KATA-s lesz. Nem

De pont erre irányult a kérdés, hogy nőni fog-e a söralátét annyira, hogy már könyvelő kell hozzá. :)

Főállás, tőzsde, kripto, egyéb bevételek?

Főállást hiszed vagy sem annyira modern a NAV, hogy tudja, ugyanez van amúgy a pénztári befizetésekkel, és sokminden mással, persze ha van egyéb bevételed (jól adózik még mindig ;)) akkor azt be kell(ene) vallanod de attól teljesen függetlenül, hogy vállalkozó vagy vagy sem (ugye ezért hívják szjanak :))

Mennyire életszerű, hogy egy biciklis 24 éves futár, akinek talán az egyetlen vagyontárgya a biciklije és albérletben lakik, ő majd tőzsdézik és  bitcoinnal kereskedik 12 óra munka után a 120 ezres + rezsi  lakásbérlése után  talán megtakarított pár 10 ezer forintjából?

Amúgy ő se jókedvéből lett vállalkozó, így alkalmazzák a nagy futár cégek.

Nem segítettél. Hanem az aktuális kormányzati mantrával _megegyzően_ te megvádoltál egy teljes társadalmat csalással. Ezt úgy, hogy _tudod_ hogy az állam pontosan tudja, hogy ezen gazdasági szereplők így működnek ezt elismervén különadót is kivetnek azokra akik egy kifizetőre egy évben több mint 3 milliót számláznak. 

A politikai mantra ismételgetését szokták politikának hivni. 

Az fel sem merült a csaló KATA-sokban

Hát, eleve, a KATA-sok a társadalom egy szeglete (450K, nem is a legnagyobb), annak a csaló KATA-sok csak egy része, így a "te megvádoltál egy teljes társadalmat csalással" felütés még tőled is szokatlanul ostoba.

Kérlek ne takargasd tovább az adócsaló honfitársaidat.

trey @ gépház

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították.
 

Itt azért felmerül a kérdés, hogy ha tényleg ez lenne a probléma (tegyük fel, na, hogy igazat mondanak.... ), akkor miért nem ezt oldják meg, olyanok szopatása nélkül, akikre ez nem vonatkozik? Nem érzel itt valami zavart az erőben?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Mert a gyökérok az, hogy 12 évig loptak, csaltak, hazudtak, és azért a világgazdaság növekedett, aminek eredményeként a nagy kitettségű hazai gazdaság is haladt előre. Nem úgy mint mehetett volna, mert a régióban mindenki jobban teljesített, de azért megyegetett.

Aztán beütött a menykű a pandémia után, az ellátási láncok akadoznak, nincs termelés, a külkereskedelmi mérleg brutálisat romlott, elszabadult az infláció, brutálisan romlik a forint, és mindeközben üres a kassza. És akkor jött a villámötlet: Emeljünk adót!

Vegyük elő a trey axiómát: zabáljon mindenki kevesebbet, így lehet majd több adót fizetni, és be lehet zárni a EÜ intézményeket is!

Jó, meg van valami AI vezérelt munkacsoportjuk is, de arról sincs egy ideje hír. 

https://nav.gov.hu/sajtoszoba/hirek/kulonleges-kuldetes-megalakult-a-na…

Külön tetszik ez a rész:

egységes azonosítókon tartunk nyilván, így nem kell bonyolult kriptográfiai rendszereket létrehoznunk azért, hogy az elemezhetőség fenntartása mellett is garantáljuk a kutatott anyag anonimitását

Valami borgőzős éjszakán hallottam azt, hogy egy meg nem nevezett cégnél minden lekérdezésnél (mondjuk left outer join), minden rekordot letitkosítanak, de egyessével generálnak minden rekordhoz privát kulcsot, és természetesen a generálásnak darabára van.

El is fogyott a pénz érdemi eredmény nélkül.

Nagyon büszke vagyok rá, hogy a kamarai tagdíjat amióta újra kötelezővé tették, nem fizettem be. A BT-met azóta megszüntettem, az egyéni vállalkozásnak is vége, és senki nem jött, hogy hoppá, az elmúlt 20 vagy mennyi évre akkor fizessek a semmiért mégis inkább (pedig arra számítottam, hogy legalább az utolsó 5 évet majd elkérik).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

különben az érintettek beindítanák a "lobbizást" ellene

Én valahol jogosnak tartom, hogy ha hoznak egy rám vonatkozó törvényt, akkor állampolgárként elmondhatom a véleményemet. Ha egyedül vagyok vele, akkor így jártam, ha nem, akkor meg lehet keresni valami kompromisszumot.

A fentebbi persze egy normális világot feltételez, ha ez túl absztrakt, akkor csak egy találós kérdésem van: miért pont a taxisok a B2B kivétel a törvényben?

Na ne vicceljünk már, kérem szépen!

Baromi sokszor utaztam már taxival céges úton. Magyarországon is és más országokban is. Minden egyes alkalommal én fizettem, nyugtát kértem, aztán a cégnek lejelentettem költségként, ők meg visszafizették.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nálunk meg másként megy, a cégnek szerződése van az egyik taxiszövetséggel, és a szerződés keretében taxicsekket adnak ki, a csekk kitöltésével fizetek, azt eljuttatják a céghez, és az fizet. Legalábbis ez volt régebben, mostanában ugyanez megy, csak nem papírral, hanem kapunk egy kódszámot (egyfajta OTP-nek tekinthető), a kódszámot bemondjuk a taxisnak, ő ez alapján számláz a cég felé. A kódszám egyedi, egyszeri felhasználós, ezért írtam, hogy OTP-szerű.

A lényeg, hogy ebben a konstrukcióban én egy fillért sem fizetek, és a taxivállalatnak a cég fizet. Nyilván ez csak belföldi taxi, a külföldi a szokásos nyugtás megoldás, amit te is írtál.

Elhiszem, hogy van céges számlázós megoldás is, de azért azt csak el tudjuk képzelni, hogy ha egy taxis nem számlázhatna egy cégnek a KATA törvények miatt, akkor valahogy máshogy azért sikerülne megoldani a Pest-Paks út kifizetését és elszámolását. Pl. úgy, ahogy én írtam, de simán lehet, hogy más lehetőségek is vannak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Teljesen jogos, hogy elmondanád a véleményedet. Nem arra írtam a lobbizást, hanem arra, hogy egyesével, táska pénzzel meggyőzni a képviselőket, hogy ne szavazzák meg. Legalábbis a felét, ami itt valójában csak kb 35 kormánypárti képviselő, mivel az ellenzék ellene szavaz amúgy is.

Igen, van ilyen. Ez az eset viszont nem az. Szerintem egy csomó olyan mellékhatása lesz ennek a törvénynek, amire nem is gondoltak, és azzal, hogy egy nap alatt végigvitték, esély sem volt arra, hogy akár csak elgondolkodjanak azon, hogy ez így nem jó.

Csak néhány példa: Telex: Halasztást és több módosítást javasol a katatörvényhez a budapesti iparkamara

Pedig de. Vagyis inkább hétfőn. Ha végleges lett volna, hamarabb jóváhagyják.

A majdnem azt jelenti, hogy ott bizony voltak dolgok, amik nem mindenkinek tetszettek.

Baszki, ne mondd, hogy a képviselők ezt olvasgatják ráérő idejükben! :-)

Amúgy a többi ország akkor miért nem fogadta el olyan gyorsan, mint mi?

Ld. ratifikációs táblázat @
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lisszaboni_szerz%C5%91d%C3%A9s

Pedig de. Vagyis inkább hétfőn. Ha végleges lett volna, hamarabb jóváhagyják.

A végleges szöveg két hónappal az aláírás előtt előállt és a nem végleges szöveget is évekig véglegesítették.

Te érted amúgy, hogy miről beszélsz, amikor egy hétfőn benyújtott, senkivel nem egyeztett, kedden megszavazott és az adóéven belül durva változást okozó, 45 nap múlva életbe lépő törvényt hasonlítasz össze egy olyan szerződéssel, amit hat évig készítettek elő végtelen számú egyeztetéssel és két évet adtak az aláírástól számítva az életbe lépésre?

Pedig de. Vagyis inkább hétfőn. Ha végleges lett volna, hamarabb jóváhagyják.

Az megvan, hogy minden ország ugyanakkor írta alá és az életbe lépése ugyanakkor történt?

Amúgy a többi ország akkor miért nem fogadta el olyan gyorsan, mint mi?

Teljesen mindegy, hogy mikor ratifikálják a nemzeti parlamentek, ha ugyanúgy és egységesen 2009. december elsején lép életbe. Nem a ratifikálás pillanatában lépett életbe.

Nem gondolom, hogy legalább két hónapja ne tudták volna, hogy növelni kell az adóbevételeket, a PM ne kapta volna feladatul már egy hónappal ezelőtt, hogy dolgozzon ki koncepciót rá és ne kezdtek el volna hetekkel ezelőtt dolgozni a Kata átalakításán.

Előkészítést írtam, ettől még a kódifikációt összeránthatták két nap alatt, igenytelenül.

"Van, amikor gyorsan kell törvénykezni és nem lehet egyeztetni, különben az érintettek beindítanák a "lobbizást" ellene."

Pont azért kell egyeztetni, hogy ha az a törvény elég sok embert érint, azok beleszólhassanak... esetleg elmondhassák véleményüket... vagy netán olyan dolgok is kiderüljenek, ami a gyors törvénykezésben eszébe sem jutott a honatyáknak.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

foallas _mellett_, 5 cegnek dolgozk be a helyi IT karbantartasokra (=uj postafiok kell letrehozni, nason megosztasokat csinalni, stb). a kata miatt ezt eddig kozel 0 adminisztracioval meg tudtam oldani (online szamlazas+evenkenti abevjava). az uj kataval ezt mar nem tudom csinalni, most kereshetek valami mas cegformat (esetleg fizethetek konyvelot, kulon bankszamlat, stb), mivel a cegeknek tovabbra is szuksege van a karbantartasokra. vagy b*szokra es megoldjuk okosba. eljen a gazdasagi feherites!!!

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Tippelem, ez még mindig kisebb kiesés az államkasszából, mint amikor egy multi vezérigazgatója KATA-ban vette fel a fizetését, meg a komplett T-betűs áruházlánc KATA-s "vállalkozókkal" (akik most érdekes mód, beugrottak munkaviszonyba hirtelen) oldotta meg az IT üzemeltetését.

Természetesen, a fenti  a képzelet szüleménye. Én sem ismerek valójában olyan személyt, aki eddig KATA-s volt, ennek a cégnek dolgozott, most meg főállásban nyomja ugyanott :D

trey @ gépház

hat lehet egy/par igazgato kataval kapta a fizut, es oket most jol megakadalyoztak (nyilvan nem, mert talal masik megoldas). de a hirek szerint volt 400k katas, es nem hiszem hogy mindegyik mukormos vagy fodrasz volt. sokan szolgaltattak cegeknek (nemcsak it, hanem ahogy a lenti pelda, villanyszerelo, vizes, stb), azokkal most jol kibasztak... es jol beloktek a szurke zonaba... 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

ez még mindig kisebb kiesés az államkasszából, mint amikor egy multi vezérigazgatója KATA-ban vette fel a fizetését

Hogyan tudna egy multi vezerigazgatoja KATAs lenni? (En munkavallalo es/vagy EV voltam, akkoriban nem volt még KATA, kicsit ugy hangzik mintha a fonok EV lenne a multinal)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Üzemeltetést lehet, a fejlesztést nem valószínű, mert az elmúlt két hónapban 5 (!) volt kollégám lett alkalmazott ott (soha senkitől nem hallottam ilyet még, hogy ennyire rövid idő alatt ennyien mentek volna egy céghez). Nem lehet, hogy pont a rugalmasság miatt lett pont az üzemeltetés feltöltve vállalkozókkal?

egyéni vállalkozást és általányadózást nézd meg.

a kata miatt ezt eddig kozel 0 adminisztracioval meg tudtam oldani (online szamlazas+evenkenti abevjava)

Amúgy KATA bevétel jelentést nem havonta kellett beküldened? Nekem havonkénti abevjava volt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Amúgy KATA bevétel jelentést nem havonta kellett beküldened? Nekem havonkénti abevjava volt.

Nekem sem volt ilyen. Kiállítottam a számlát, jött a pénz, utaltam a pénzt, az év végén könyvelő beadta a bevallásomat. Aki egyébként eddig mellékállásban katázot. Nem lennék most a helyében.

 

Mod: Elbandi, bocs, benéztem.

Érdekes. Úgy emlékszem, nekem a NAV-tól jött felszólítás, hogy mittudomén 12-éig tessék töltögetni!

De lehet, hogy keverem, és ÁFA volt csak havonta? Fene tudja. Mostanában már nem kell tölteni, lehet, hogy rosszul emlékszem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Jó eséllyel meghaladta az egy kifizetőtől érkező pénz a törvényben meghatározott keretet, ami esetén külön jelezni kellet ezt. Emellett ha az összjövedelem meghaladta a 12000kHUF-ot vagy valami más miatt(export számla) akkor kellett ÁFA bevallást is beadnod. Más bevallás (járulék) nem volt szükséges.

Állítólag számlázhat de csak magánszemélyeknek. Állítólag azért változtattak, mert a KATA-t, aminek  eredetileg a kisvállalkozások adókönnyítése lett volna a célja, a nagy cégek arra használták, hogy rendes alkalmazotti jogviszony helyett válllalkozóként foglalkoztatták az amúgy csak nekik dolgozó kvázi "alkalmazottakat.

Vagyis a KATA előnyeit inkábbb a nagy cégek élvezték, mert szinte kizárt hogy egy futár havi 1 milliós bevételt érjen el. A nagy cég viszont mentesült a járulékoktól.

Ez a kormánypropaganda. Még egy éve sem volt hogy módosítottak arra vonatkozóan, hogy amennyiben 3 millió felett kapsz egy kifizetőtől bevételt akkor azt extra 40% adó terhei. Aki ezt a fentit beszívja annak nem sok agysejtje lehet, ha elhiszi, hogy nem tudta a törvényalkotó, hogy mire használják az adónemet, és ezzel legalizálta is azt. 

Épp ideje volt tenni valamit a kényszervállalkozásba erőszakolt, valójában munkavállalók érdekében!

Azok a szerencsétlen ördögök, akik Kata kényszervállalkoznak kizárják magukat munkavállalókat védő számtalan törvény hatálya alól. A partnerük munkaadóként, főnökként viselkedik velük szemben, de akkor mondja fel a szerződésüket amikor akarja. A gengszterváltás utána magyar vadkapitalizmus egyik itt maradt gonosz szelleme ez. Legtöbbet azoknak árt akik benne vannak. A valódi kisvállalkozó magánszemélyeknek szolgáltat, dolgozik, nem nála sokkal nagyobb óriás vállalatoknak.

az az infós aki (most) havi 900 000Ft-t számláz (900*12=10 800 000Ft) ebből zsebre is tesz 10 200 000Ft-t.
Uez bejelentve mennyi lenne? 
Tfh ezt ráadásul nem 1 cégnek napi 8 órás szerződéssel teszi, hanem kötetlen munkaidőben - akkor az ennyit is ér? (lézer jani után szabadon)

Ennél nettóban többet lehet keresni munkavállalóként infós állásban, szintén kötetlen munkaidóban. Nagy divat lett home office, a covid és a magas irodabérletek miatt. Így lesz jó nyugdíj is, eszközökről, licencekről a munkaadó gondoskodik. Mellette elég jó a munkavállalók jogvédelme Magyarországon. 

(off Lézer Jani felé a költői kérdésem: akkor Jakab Péter valóban "annyit is érne"?! :)

Egyrészt itt szó sem volt milliókról. De a megértéshez példálózhatnék a vízzel, ami kitölti az űrt, a fizetés picit hasonló ha a megélhetést nézzük. Az életvitelből visszavenni mindig fájdalmas csak a mértéke más ha te 200eFt-ból élsz havonta vagy 900eFt-ból.  A 30-50%-os áremelkedés a kaján mindkettőnek fáj de az elsőnek szinte megoldhatatlan probléma.

Ez nem igaz; pláne most nem, amikor kiskosárban is a kasszához tudok vinni 25 ezer forintnyi ételt.

Az a grillkolbász, ami karácsony előtt még 899 forint volt, most 1599. Attól, hogy még ki tudom fizetni, feltűnik, hogy a kasszánál az eddigi 150%-át fizetem ugyanazért.

Nagy Péter

Ha bruttó 900e, annak a kb 70%-át látja ő, és a munkáltató 1,1 milában van ha jól számolok így hirtelen. E mellett úgy kell számolni, hogy szép, hogy pár %-os adóterhe van, de nyugdíja szinte biztosan alig lesz, arra masszívan félre kell tennie, pláne ha ezt a mondjuk nettó 800e-s (miután legalább valamennyit félretett nyugdíjra) életszinvonalat akarja tartani.

De a ceg nem fog hirtelen tobbet kolteni az emberre, a keret ugyanugy 900 marad

A cég csak a munkaerőpiacról tud embert felvenni.

Ha hirtelen az összes KATÁ-s alvállalkozó veszi a kalapját és az álláshirdetésekre jelentkezők mind többet kérnek, mint 900, akkor vagy emel a kereten, vagy kevesebb embert foglalkoztat, amennyi a keretből kijön.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

nettó 800e
az bruttó 1200e
a teljes bérköltség 1356e 
(ez alapján: )

nem biztos, hogy kevésbé hatékony a fenti 800e-ből 200e-t eltenni megtakarításra, ahelyett, hogy befizeted nyugdíjként és lófa..t nem kapsz majd belőle 30-40 év múlva...

bruttó 900e esetén a nettó ~610e a teljes bérktg pedig 1017e (tehát stimmel amit írtál)

(a fentiek 1 gyermek és egyéb kedvezmények nélkül érvényesek)

Akkor pláne. Simán lehet, hogy a katás megoldás jobb volt így, ezzel nem vitatkozom, ha az illető hajlandó volt félretenni, és nem csak a számok bűvöletében volt. A megbízó és leendő munkáltató számára azért nem semmi plusz, ha teljes állásban meg akarja az illetőt tartani.

A 25 ezres mellékállású KATA-t most engedjük el, hisz' volt munkahelye.
Az 50ezer/hó -s 1évnyi KATA sem években, sem összegben nem számít egy alkalmazottként ledolgozott évnek.
Azt a havi 75ezres KATA-val lehetett kiváltani.
Az a KATA-s aki ezeket nem tudja/tudta, azért az valahol meg is érdemel pár pofont az élettől.
Én pl. ezeket tudom, azt meg csak sejtem, hogy 60év várható átlagéletkorral lesz 90év a nyugdíjkorhatár mire én nyugdíjas sosem leszek, mert ha esetleg nem halok meg, akkor addigra úgyis bedöglik a jelenlegi nyugdíjrendszer.
Fizetheted a TB-t, hogy hazaküldjenek a kórházból, húzzál sorszámot 3 hónappal előre, de vigyél magaddal WC papírt, stb, stb. Ha nem egy ilyen tolvaj banda lopná a pénzünket, lenne értelme és látszata a dolgoknak, akkor talán még fizetném is. A minimum kötelezőn kívül többet nem vagyok hajlandó a 12éve tartó ámokfutásukra beadni a közösbe.

A kata-s vállalkozó nem számlázhat a cégnek, mert az nem fér össze a a kata-val. Tehát vagy megy a szürke/fekete kasszából a fizetség, vagy drágábban fogja ugyanazt a szolgáltatást nyújtani (hiszen a vállalkozásának a fix költségei akár jelentősen is nőni fognak), és ezt az emelt árat valahol a cég is tovább fogja hárítani az ügyfeleire/vásárlóira...

CSak nem KATA-s vállalkozóként, mert magánszemélynek számlázás az nem tartható. Ja, és aki eddig magánszemélynek nyújtott szolgáltatást, az vajon mennyiről adott ténylegesen számlát/nyugtát/adóügyi bizonylatot? Na? Tehát pont azt a réteget verték orrba, akik cégeknek dolgoztak.

"A partnerük munkaadóként, főnökként viselkedik velük szemben, de akkor mondja fel a szerződésüket amikor akarja."
a munkavállalót is bármikor kirughatják ugyanúgy...ott lesz a fejed felett a bárd.

"A valódi kisvállalkozó magánszemélyeknek szolgáltat, dolgozik, nem nála sokkal nagyobb óriás vállalatoknak."
egy olyan "valódi" kisvállalkozót mutass nekem, aki nem szolgáltatott még cégnek...

"a munkavállalót is bármikor kirughatják ugyanúgy...ugyanúgy ott lesz a fejed felett a bárd."

De nem fogják infóban, mert így is nagy a szakemberhiány. Ha mégis utána jár többek között végkielégítés, ami bőven elég arra a pár napra amíg egy másik munkát talál, ahol referenciaként szolgál korábbi munkahelye. A katás kényszervállalkozó saját "munkahelye" elég sovány referencia. Többségük azt sem tudja hogyan kellene megírni egy ami követelményeknek megfelelő önéletrajzot. 

"egy olyan "valódi" kisvállalkozót mutass nekem, aki nem szolgáltatott még cégnek.."

A katás kisvállalkozást olyan szakmunkásoknak találták ki, mint festők, burkolók, vagy piaci árusok. Villanyszerelőknek már nem jó, mert túl sokat keresnek. Természetesen lakótelepen vagy kertvárosi házakon dolgozva. Aki egy irodaház felújításában vesz részt az többedmagával, rendes vállalkozásként köt szerződést. Természetesen ismert jelenség, hogy irodaházzal szerződő vállalkozó tovább passzolja a munkát fogyóeszközként kezelt katás droidoknak, ő pedig egy kis szervezésért elrakja a profitot. Többek között az ilyen jelenségeket kell végre megszüntetni. 

Dehogynem! 

Hónapokra előre kell leegyeztetni már egy szobafestőt is. És érdemes inkább többet várni egy jó referenciákkal rendelkező szakira mint gyorsan megbízni egy random arcot, aki lehet nemrég szabadult és épp az építőiparban próbálja ki magát mert azt mondták ebben most sok a lé. 

Nézd, simán van az a kisvállalkozó, aki már feltőkésedett annyira, hogy bevállal generálra párhuzamosan valahol 3-10 épület között egy szezonra, 1-2-3 alkalmazott csapattal, akiket el is tud látni folyamatosan munkával, mert falaznak, betonoznak, vésnek fasztudja, de nincs értelme neki felvenni állandóra mondjuk egy villany vagy vízvezeték szerelőt, burkolót, fűtéshez értőt, festőt, fasztudja, mert ezek épületenként valahol a pár nap és az 1-2 hét között mozognak. A cserébe a helyi kisvállalkozó remekül el lesz az egész szezonnal mondjuk azzal, hogy az ideje egy részében bedolgozik 2-3 ilyen generálosnak, és még lehet, hogy mari nénihez is kimegy pl újrahúzni a konyhát, és direktben fizeti, mert nem egy generálos éptkezés van.

Ez teljesen életszerű kisvállalkozói lét, aki kb ugyannak a rétegnek szolgáltat, kb ugyanazt.

Ebben az esetben a generálkivitelező foglalkoztathatná a villanyszerelőket egyszerűsített foglalkoztatási szerződéssel (azaz alkalmi munkavállalóként). Annak nem olyan nagy az adóterhe. Ennek vannak ugyan korlátai, pl. az alkalmazott folyamatosan egymás után max. 5 napot, havonta max. 15 napot, évente max. 90 napot dolgozhat egy munkáltatónak. Azonban ha több generálkivitelezőnek is dolgozik a villanyszerelő, akkor úgy talán ez nem lenne probléma. Emellett a villanyszerelő maradhatna katás is és vállalhatna villanyszerelést magánszemélyeknek.

Pesze, és adminisztrálgassák mindezt azért, mert valaki kitalálta, hogy nem állíthat ki cégnek számlát a szaki. Úgy, hogy közben ami történik, az teljesen jellemzően valóban egy szolgáltatás, nem pedig egy munkaviszony. Az, hogy pl a szaki nem munkaidőben dolgozik ilyenkor valójában az a legkevesebb. De pl építkezésen már igen gyanús, hogy ha munkavállaló, akkor hirtelen kéne neki munkavédelmi oktatás, teljesen másképp néz ki egy potenciális baleset. Egyáltalán nem triviális, hogy kinek a dolga a szerszám, ugye alapvetően az a munkáltató felelőssége, hogy legyen, cserébe nyilván hozza a szaki a sajátját, aztán mi van, ha éppen akkor fosik be a drága fúró. Az is potenciálisan másképp néz ki ebben az esetben, hogy pl ha villanyász barátunk elszabta, és leég a szép új kecó, akkor hogy lesz az anyagi kártérítés kérdése.

Szóval hirtelen keletkezik egy vödör hülye kérdés, mert a valóságban ez egyáltalán nem munkaviszony, hanem egy elég tiszta alvállalkozói felállás, csak ilyen hülye módon akarnak védekezni a bújtatott munkaviszony ellen.

kell a szart, 2 hétes kezdéssel találtam festőt jó referenciákkal (ismerősöknek festett, mert csak az a jó referencia. a többi szemfényvesztés).
csak győzd megfizetni. mert olyan árakat mondanak hogy csak pislogsz...

ennek az lesz a vége, hogy nagyon sokan megcsinálják inkább maguknak a festést.

aki eddig katázott és olcsó volt, az kénytelen lesz általányadózni és akkor meg is fogja emelni az árait.

aki eddig katázott és olcsó volt, az kénytelen lesz általányadózni és akkor meg is fogja emelni az árait.

Miért emelné meg az árait? Nincs jelentős különbség az adóterhekben. Persze kifogásnak éppen jó.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Remélem, ezzel nem arra szerettél volna utalni, hogy a munkavállalótól ugyanolyan egyszerű megszabadulni, mint egy alvállalkozótól. Igen, meg lehet szabadulni mindenkitől, de ennek ára van, és ez az ár függ a viszony formájától. Nem véletlen, hogy amikor épp leépítés van soron, akkor első körben a kölcsönzött munkaerőtől, másodikban a contractoroktól, és csak harmadik körben a belső munkavállalóktól szabadulnak meg.

Az azonos felmondási idő mióta adott? Egy vállalkozási szerződés esetében a felmondási idő viszonylag rövid, a munkavállalói szerződés esetében folyamatosan hosszabbodik a munkaviszony hosszától függően (cég általi felmondás esetén, de most ez számít). Ráadásul a munkáltatói felmondást indokolni kell, az indok pedig esetenként vitatható, hozzájön a felmondási idő, aminek felére a munkavállalót fel kell menteni a munka alól, valamint a végkielégítés hosszabb idejű munkaviszony esetén. Szóval van különbség rendesen, ezek egy része jogi korlát (indoklási kötelezettség), más része anyagi.

Ha én vállalkozóként projektmunkára szerződök le, akkor igen-igen nehéz engem "kirúgni" a projektmunkáról, ha megfelelően teljesítek, ugyanis ilyenkor jár nekem jelentős kötbér, mert lefoglalták az időmet vagy megyünk bíróságra, mert ugyanígy indokolni kell, hogy mi vezetett a szerződésszegéshez.

Szerintem te arról a vegytiszta esetről beszélsz, amikor az alkalmazottat kiszervezték vállalkozóvá és ugyanannál az asztalnál dolgozik ugyanabban a cégben.

Hosszú távú support- és egyéb külsős munkák is léteznek, nem csak projektmunka. Ezeknél jellemzően van egy egy hónapos felmondási idő (vagy akár rövidebb), amit indokolni sem nagyon kell. Szóval ne csak egy szemszögből (a sajátod) próbáld nézni a dolgokat. Cserébe én is próbálok így tenni :)

Hosszú távú support munka viszont általában sok céges, ott nem sírok azért, mert nem kell mennem átalányba többé egy olyan ügyfélhez, aki nincs megelégedve vagy csak heti 1-2 órában van support. Ha meg heti 40 órás a support egy cégnek hónapokon vagy éveken át, akkor lásd újra a bújtattot munkaviszonyt.

ha az alkalmazottnak felmondasz (nem közös megegyezéssel) és régóta ott dolgozott (úgy, hogy a munkáltató sem trükközött) akkor erre ott a végkielégítés.
Amennyiben az alvállalkozónak mondasz fel a szerződési idő lejárta előtt - arra pedig ott a kötbér.

A különbség az, hogy a jog talán jobban védi a munkavállalót - viszont az alvállalkozónak pedig lehet jobb ügyvédje...

ízlelgesd egy picit ezt:
"A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 53. § (1) bekezdése alapján a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő módon, az abban foglaltaktól eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni."

mindenki pótolható.
te is.

Aki semmiképpen sem szerződhet céggel arra, hogy akár 2-3-4-5 munkavállalónak tanítson mondjuk nyelvet, pénzügyi ismereteket, valamilyen konkrét szakdolgot, a sokféle IT-s miniképzéssel nem kell messzire menjünk... szóval gondold át. :)

Céggel mindenki szerződhet, akár szeret is szerződni, mert fizetőképesebbek, és jellemzően nagyobb melókat tudnak adni. Néhány gondolat: üzemorvos, jogász, gyógytornász, gyógymasszőr (igenigen, van ahol foglalkoznak a dolgozókkal, ha már ülőmunka van), nyelvtanár, médiához smink és fodrász, takarítás, építőipari munkák, szóval minden. Egyébként még céges szervezésű gyerektábor is lehet a dolgozók gyerekei számára, szóval pláne minden előfordulhat(na).

Ilyen az amikor olyan hozzászólás keletkezik ami mögött nincs információ, de jól reprezentálja a kormány által sulykolt hülyeséget. 

Azok a kényszer-vállalkozások nem fognak megszűnni. A szerencsétlen igénybe vevők fognak kevesebbet keresni. (hint: a garantált bérminimum 2400kHUF évente nem bérminimumon élőket szoktak kiszervezni KATA-ba, az átlagos havi bevétel a KATA által ha jól emlékszem valahol 400kHUF /duplája a bérminimumnak/) 

Azaz ez lesz átkényszerítve átalányadózásba. Mi fog változni?

1, javasolt könyvelő -> 80-100kHUF évente (minimum)

2, 650kHUF átalányadó helyett kb 1700kHUF átalányadót fog fizetni egy átlagos 500kHUF-ot KATA-ban hazacsorgató manus. (360kHUF jövedelem 450kHUF helyett jobb esetben a 90kHUF-ot megfelezi a vállalkozással és így 400kHUF-ra csökken a bére, ha nagyon jó fej a vállalkozása akkor meg ugyanazt viszi haza, de emelni már nem fognak neki.

Ergo ha a vadkapitalizmust akarod letörni, akkor előbb ne nyiss neki utakat, ha nyitottál, akkor pedig az esést kellene puhára venni. Sajnos ebben rohadt nagyot hibázott a kormány. 

 

Megérkeztünk a végére: család virítsd a lóvét (pont úgy nem a családok fizetik meg mint az extraprofit adót de legalább a költségvetés eltesz 100-150 milliárd plusz bevételt ha valamennyire bejön ez)  

650kHUF átalányadó helyett kb 1700kHUF átalányadót fog fizetni egy átlagos 500kHUF-ot KATA-ban hazacsorgató manus.

mellékállásban* fizetett 300 000 KATÁt, általányadózásban meg fizet 540 000 SZJA-t. Az első esetben a kiszámlázott összeg kb. 94%-t vitte haza nettóban, általányadózást válaszva meg 91%-át. Valóban, egy hangyányit többet fizet, de azért szerintem nem fog emiatt a kardjába dőlni.

* Főállásban a KATA 600k vagy 900k lenne választás alapján, az általányadózó meg a fenti SZJA-n felül fizet TB-t meg SzocHo-t is, kb. 750k (a főállást csak nagyjából tudom, én a mellékállásban voltam érdekelt, annak jártam jobban utána).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kb az összes számod rossz, kijavítom. Egyrészt lehagyod az iparűzési adót ami a KATA esetén átalány (350kHUF és 650kHUF ill. 950kHUF ra emeli az összegeket amit írtál) amennyiben viszont átalányadózás akkor a jövedelem*1.2*HIPA (mind a jövedelem számítás mind az HIPA bonyolultabb kérdés most)

A mellékállás (amire nem tértünk ki) feltételezte, hogy egy kifizető megfizeti utána a garantált bérminimumot, márpedig ez "csalós példánál"  260kHUF-al 760kHUF-ra változtatná a KATAs teljes költségét a cégnél szóval elgondolkodtató mennyi lenne az az 500kHUF ami számlázva lenne (valszeg kevesebb)

Ahogy kifejtettem fentebb a főállásnál a HIPA-t felejtetted el belerakni. Az meg hogy miért is fizetnek 900kHUF-ot nem pontosan értem/nincs komoly ellentételezése ahelyett ezt rakhatja önkéntes nyugdíjpénztárba is/. A 750kHUF számolásod ebben teljesen rossz, 500kHUF után ez kb 670kHUF és 470kHUF azaz egyben kb 1680kHUF+HIPA (670+470+540+HIPA). Ekkor még nem számoltuk, hogy bevallást kell csinálni és külön bankszámla(vállalkozási) kell ezeknek a havi költségei beköltöznek természetesen. 

(szívesen) 

KATAs vállalkozó választhat, hogy átalányadót fizet vagy tételest. Ha te tételes adót választasz akkor a másik szabály szerint a KATA bevételt 2500kHUF-nak kell tekinteni ez után bevallani. Ha az önkormányzat úgy határoz, hogy bizonyos összeg _alatt_ nem kér HIPA-t akkor az nem a KATA-sokra vonatkozik és az adott adófizetési kötelezettség keletkezik, de a vállalkozás "de minimis" támogatási keretére lesz elszámolva. Tehát ha nem fizettél akkor is fizettél :)

1, javasolt könyvelő -> 80-100kHUF évente (minimum)

Ha tudnám mennyi könyvelési meló van egy KATA-val, egy KIVA-val vagy akármivel, akkor lehet nem is lenne szükségem könyvelőre. Sajnos nem tudom, így jelenleg 1x Kft + 1x KATA EV = 70.000HUF/hó, + bérszámfejtés 3.000Ft/fő. Szerintem keveset írtál könyvelőre.

Hát, én (mi) speciel más mikro- és kisvállalkozásoknak (és önkormányzatoknak) nyújtunk IT szolgáltatásokat (10-12 rendszeres, havi vagy negyed éves díjú ügyfél), és pont ránk illett a kata adózási forma eddigi verziója, mert semmilyen jelentős költség, kiadás nincs, szellemi terméket értékesítünk.

A párom pedig fitness edző, aki ugyan javarész magánszemélyek szolgáltat, de pont ez évben több munkája volt önkormányzatnak, gyerektábornap, ilyensmiknek sportfoglalkozás tratására. Ő vagy elhagyja a katát, vagy lemond ezekről a bevételekről...

Ő vagy elhagyja a katát, vagy lemond ezekről a bevételekről...

Esetleg csináltok egy második céget az első mellé (vagy egy céget a két egyéni vállalkozás mellé), és az új cég fog számlázni a céges ügyfeleknek. Várhatóan a KATÁnál rosszabb feltételekkel lehet a pénzt kivenni belőle ugyan, de nem kell lemondani ezekről a bevételekről.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem csak bevétel, hanem profit is kell azért a végére. Ahogy nézem az átalány adózást, ott is plusz csavarok vannak. Mintha lennének terhek, amiket minimálbér (havi 200k) és garantált bérminimum (havi 260k) alapján számolnának, akkor is ha 0 ft a bevétel adott hónapban.

Vigyázz, általányadózást csak egyéni vállalkozóként lehet csinálni, szóval ha a katás egyéni vállalkozás megtartása mellett egy céget indítanál (mondjuk egy Kft-t), akkor az általányadózás nem lesz opció!

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez jó, ez eddig a nap poénja volt, köszi, hogy feldobtad a napomat :D
(Az egyik "alkalmazottam" azért KATA-s, mert nem akart dolgozni. Azt mondta, hogy neki szüksége van a szabadságra, ha tele van mindene mindennel, akkor felelősség nélkül leléphessen hetekre/napokra. Ezt egyébként be is tartja, nincs is ezzel gond, néha irigylem is. Nincs annyi szabadnap a földön, mint amennyit kivesz, de legalább nem csak munkából áll az élete. Egy másik meg nem hajlandó bejárni dolgozni.... home office, mert neki úgy megy a munka. Mondom akkor cseszd meg magad, legyél KATA-s, ha már nem felügyelhetem mit csinálsz munkaidődben, hova maszekolsz mikor én fizetem a béredet/járulékodat, akkor maradj otthon fűtsél/hűtsél magadra, vegyél munkádhoz gépet/telefont és számlázz be. Ez csak 2 példa, de alapvetően egyik sem rajtam múlt, sőt... Nem győzöm cseszegetni őket, hogy akkor legalább számlázzanak már másfele is, sorszám szerint szinte az összes számlájuk nálam van és ez nekem rohadtul nem tetszik... :/ Ennyit a kényszervállalkozókról. )

Szerkesztve: 2022. 07. 11., h – 13:48

Kedvencem  az egészben, az egyik ismerősöm volt, aki állatorvosként a katát nyomatta, míg a neje, aki szintén állatorvos, rendes alkalmazottként egy másik cégnél. 

Most, hogy a neje nyugdíjba ment, és van jó félmilliós nyugdíja (nyilván előtte sem keresett rosszul), most meg sír az ürge, hogy az a "szemét Orbán nem ad neki nyugdíjat", és nincs egy fillérje sem...

Mondtam is neki: Nem kedves barátom, te voltál idióta, hogy úgy kezdtél el katázni, hogy még félretenni sem vagy képes...

Más terület, de lazán kapcsolódik. Világszintű jelenség, hogy lassan tolószékkel tolják be az (egykori) rocksztárokat a színpadra. Katásokkal szemben ők igen jól kerestek, de többségük szintén elfelejtett megtakarítani. Sok pénz jött nekik de sokat is költöttek. Sokan azért kénytelenek idősen is koncertezni, hogy legalább részben tartani tudják az életszínvonalukat. 

Franc se gondolta, hogy annyi alkohol, kábszi meg össze-vissza kefélés után még megérik a nyugdíjas kort is. Onnan nézve logikus döntés volt nem félretenni arra az időszakra, amiről úgy gondolták, hogy sosem érik meg. :-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szóval fél éve lebeg a dolog, hogy majd átalakul a KATA és fél év után előjöttek egy ilyen javaslattal, ami átgondoltságában nagyjából azzal vetekszik, mintha tegnap találták volna ki egy húzós piálás közben...

Szóval a KATA megszűnik, mint B2B (kivéve taxi), innentől meg kell szűrni az ügyfélkört előre, hogy lakossági-e, ami mondjuk már egy műkörmösnél is kérdéses lehet egy-egy esetben, de például vízvezetékszerelő innentől kezdve nem megy ki céges munkára? Letört a vízcsap, ömlik a víz, meg kellene csinálni, ó, önök cég? Hát sajnálom, KATA-s vagyok. WTF?

Lesznek céges vízvezetékszerelők és lakossági vízvezetékszerelők? Meg céges villanyszerelő és lakossági villanyszerelő? WTF?

Másrészt mindenki át fogja terhelni ezt a plusz költséget, amit a többlet adó, a többlet adminisztráció és a könyvelő többlet költsége okoz, úgy gondolják, hogy nem fog beépülni végül a termékek árába? 11+ százalékos az infláció, már csak ezért fog minden vállalkozó árat emelni, mert emelkednek a költségei, erre még rá fog jönni az, hogy még több költsége lesz, amit szintén át fog terhelni. Komolyan még mindig abban a tudatban kormányoznak, hogy majd a cégekre, vállalkozásokra terhelt plusz költségeket a cégek és vállalkozók lenyelik? WTF?

Láttál már irodaházon kívül bármilyen más céget? Itt, ahol élek, van kb. 250 cég telephellyel, egy irodaház sincs. Ha bármi bajuk van, akkor nem letelefolnálnak a karbantartóknak, hanem felhívják a helyi vállalkozót. Aki drágább lesz vagy nem vállalja.

Szerintem a vízvezetékszerelőnek eddig sem érte meg katázni, mert az alapanyagot nem tudta továbbértékesíteni.

Nagyon is megérte nekik, mert az ügyfél nevére vették az alapanyagot és csak a munkát számlázták ki. Én hat éve házat újítok fel, az összes mesterember így számlázott.

 Nincs kedvezményi rendszer, mint az autóalkatrészeknél?

Off: tróger burkoló csempézése potyog le, azzal védekezik, hogy nem megfelelő minőségű ragasztót vettem. Szerintem ez nem lehet indok arra, hogy a leesett csempén semmi ragasztó nem található.

Mit cseszhetett el?

Nincs kedvezményi rendszer, mint az autóalkatrészeknél?

Azt pofára adják, ha van kedvezmény (amúgy én is kapok már a helyi tüzépen), és semmi nem tiltja, hogy a te nevedre kérjen számlát.

Mit cseszhetett el?

Ő semmit, összebaszta, kifizetted. Te azt, hogy megbíztad a munkával.

"Kivételként egyedül a taxisokat nevezi meg a törvényjavaslat."

ebből látni, hogy mennyire átgondolt :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Idén kezdtem a K.A.T.A.T., rendszer üzemeltetést számlázok annak az 5 cégnek, akiknél munkavállalóként besokkaltam, mert kötetlen munkaidőben is folyton volt kötekedés, hol vagyok? mit miért csinálok?, miért nem vagyok bent soha? stb. stb..

Alapvetően szeretek ezeknek a cégeknek dolgozni, mert egyébként sokat fejlődtem náluk, és folyamatos a fejlődés,  illetve a kötetlen munkaidőt kevés debreceni cég tudta volna elviselni, ha pedig igen, akkor kötetlenül szarrá terheltek volna, ahogy csak tudtak, ez 2 cégnél szerzett tapasztalat.

Novemberben beadtam a felmondásomat, és ugyan nem szerettem volna Budapesten dolgozni, mert élhetőség szempontjából nekem nem szimpatikus, de ott lett volna lehetőség.

A felmondásom benyújtásakor felhívott a vezetőség, hogy beszéljük ezt meg, és felajánlották, hogy K.A.T.A. vállalkozás keretein belül tudnám-e tovább csinálni, jobb pénzért, azt, amit eddig is csináltam. (Nem kényszer jelleggel, kizárólag egy arany középutat kerestünk, ami mindkét félnek jó)

Én ebben azzal a feltétellel voltam benne, hogy nem "bújtatott" munkaviszonyt szeretnék, hanem valódi vállalkozási szerződéssel, kötekedés mentesen dolgozni, úgy, hogy más cégeknek / magánszemélyeknek is tudjak legálisan, akár esetileg, számlaképesen is dolgozni.

Ebben benne voltak, és Én úgy éreztem, így elindulhat valami, hogy pár éven belül, a kapcsolatok és a tapasztalat szerzéssel akár egy BT.-t vagy KFT.-t is el tudjak indítani, mert egyébként elég sok magánszemélynek és cégnek is bedolgozok.

De így már kicsit úgy érzem, hogy ennek a vége az lesz, hogy újra munkavállaló leszek, akár itt Debrecenben, akár ott, ahol lehetőség adódik rá, és feketén fogok tovább "fusizni", mint, ahogy sok más ember is, aki hasonló cipőben jár.

Szerintem a kapzsiság miatti kapkodás részét képezi ez a "javaslat" , amit, ha valóban megszavaznak, akkor tuti, hogy az éj "leple" alatt fog történni.

Én csak annyi kivánok ennek a 133 sunyi majomnak, köztük pedig Semjén "Vadászkiállítás" Zsolt-nak, hogy ha egyszer lélegeztető gépre kerülnek, akkor annak az operációs rendszer Windows 8.1 legyen, Windows Defenderrel karöltve!

Az átalányban megállapított jövedelem után az átalányadózó főállású egyéni vállalkozó adó- és járulékfizetése
15% személyi jövedelemadó,
15,5% szociális hozzájárulási adót,
18,5% társadalombiztosítási járulékot fizet.

 

Átalányadózás  - Példa főállású, 40 %-os költséghányadot alkalmazó vállalkozóra
Éves bevétel/Megbízó költsége    15 600 000 HUF
Jövedelem a 40 % költséghányad miatt    9 360 000 HUF
Adómentesség az éves minimálbér feléig    1 200 000 HUF
Adóköteles jövedelem    8 160 000 HUF
Fizetendő jövedelemadó és járulék    3 860 650 HUF
HIPA**    112 320 HUF
Egyéb költség    1 000 000 HUF
Közteher összesen    3 972 970 HUF
Vállalkozónál maradó összeg adók, egyéb költségek levonása után    10 627 030 HUF

forrás: https://www.rsm.hu/blog/adotanacsadas/2021/12/kata-helyett-atalanyado-2…

Az átalányadónak vannak sávjai, ugye most ne kavarjunk legyen 40% a költséghányad a többi csak összezavarja az embert, emellett van egy adómentességi sáv ez a 40% esetén 2000kHUF (ennek a költséghányadra vonatkozó része 1200kHUF) azaz 1200kHUF jövedelemig nincs jövedelemadó fizetési kötelezettség, illetve, hogy a járulékminimumok figyelembe vételével a jövedelmet a mentességi összeggel csökkentet jövedelemből vonják. A pédádban a bevétel 15600kHUF a számított jövedelem 9360kHUF az adóköteles jövedelem 8160kHUF (9360k-1200k)

HIPA=9360k*1.2*HIPA% (itt a 2% 50%-a volt idén, de jövőre ki tudja nem számolhatunk a kedvezménnyel hisz jelen pillanatban arra az évre ez nem érvényes, plusz ez akár lehet 0%-is bizonyos helyeken) 

SZJA+TB+SZocho=8160k*.465 = 3794 (itt elrontották mert nem idei számokkal számoltak, ezért nálad is rosszul szerepel a SZOCHO ami 13%-> facebookkormány találkozik a régi cikkel)

HIPA-t 0-nak számolva 3794/15600 24.3% adóintenzitás normális mértékkel számolva 25.3% intenzitású az adó. 

Az egyéb költségek (külön bankszámla, könyvelő) már zsebből megy hisz költségként nem számolható el. 

Illetve az 1200eHUF SZJA-t lehet családi adóval csökkenteni (meg persze a Szocho-t de ugye ahhoz már több mint 3 gyerek kellene)

Ezért nehéz megmondani mi a százalék mert az adómentesség nem százalékos hanem diszkrét érték és függ a minimálbértől. 

a HIPA a jövedelem alapján van számolva az adómentesség nem vonatkozik rá. bevétel*költséghányad*1.2*HIPA%  általános esetet nézve a fenti esetben 9360kHUF*1.2*0.02-a 224kHUF oda a kedvezmény miatt van 112kHUF írva. 

Sőt munkaerő kölcsönzésként is eladhatnád :) de ha kérdeznek én nem tanácsolok ilyet, jobban alszanak az emberek ha így járnak el. Nehéz fogást találni rajtuk. 

Nem érted, a bevétel itt 15600kHUF a jövedelem 9360kHUF az adómentességi határ feletti jövedelem 8160kHUF. A HIPA a 9360kHUF-os jövedelem határozza meg. Persze vitázhatsz ezen, csak nem lesz igazad :) (hint: a bérjellegű költség nem vonható le a HIPA-ból ez az alapja hogy nem számít az adómentesítési határ

Es ezt a DTP-s dolgot NAV mennyire tudja ellenorizni, szamonkerni.
Nezegetem en is a TESZOR-okat hogy mibe lehetne atsuvasztani az alapvetoen programozoi tevekenysegemet, es ez is szembejott.
Amit neztem meg a 95.1 de ezt is viszonylag nehez beadni hogy USA-ba meg mas orszagokba en ezt uznem itthonrol

Az átalányadó a jelenlegi formájában sem a legegyszerűbb adózási forma. Sok szabály van, alacsony bevétel mellett akár extrém esetben akár negatív jövedelmet is eredményezhet.  9000kHUF -ra 40%-os (legalacsonyabb és általános esetet lefedő) költségátalány esetén ez kb. 2500kHUF (TB,SZJA,Szocho,HIPA) az adó kb 29%-os. Megjegyzem, ha egy kifizetőtől minden trükközés nélkül KATA-ban volt a személy akkor ez ugyanekkora bevétel esetén a KATA kb 3000kHUF lenne. Szóval magasabb. 

Ha számlázol 12 milliót, akkor 400 ezer éves egyéb költség levonása után ebből nálad marad:

KATA: 10,975 millió (~8,5% adó és költség)
Átalányadó: 8,180 millió (~31,5% adó és költség)
EV/KFT: 7,797 millió (~35% adó és költség)
Alkalmazott: 7,056 millió (~41% adó és költség)

Azért az átalányadó egy hirtelen és igen nagy ugrás. Ha a 450 ezer katás jelentős része átlép és tovább terheli (márpedig fogja), akkor az meg fogja dobni az inflációt.

Ne általánosíts azzal, hogy a 450k KATA-s mind 1000kHUF/hó-t kap de igen. A különbözet jelentősen dobni fog az infláción, én ezt kb 100 milliárd plusz befizetett adó-nak gondolom nagyságrendileg ami mellé 200 milliárd plusz inflációs hatás fog társulni, ez szinte jelentéktelen ahhoz a 2000 milliárdos energiabombához amit ledob majd a kormány lassan.

100 milliárd plusz befizetett adó

Kötve hiszem, hogy ez így csak átlag 18 ezer forintos plusz adó lenne az összes katásra, a kormány tavaly 250 milliárd kieséssel számolt csak azt tekintve, hogy a 450 ezer katásból ~150 ezer valamikor korábban az eltelt 8 év alatt munkavállaló volt és nem más vállalkozói formából lett KATA-s. Ez mondjuk azért faszság, mert én is munkavállalóból lettem katás, de soha nem dolgoztam még közvetve sem egyik előző munkahelyemnek és tipikusan mindig több ügyfelem volt egyszerre, nem hinném, hogy én vagyok az egyetlen és az a villanyszerelő, aki kilépett egy cégtől és magánzó lett, rögtön katás, az bújtatott munkavállaló lenne.

A NAV-nak amúgy meglenne az eszközkészlete arra, hogy hányan lettek közvetve vagy közvetlenül bújtatott munkavállalók, de mivel soha nem csattogott ebben az ügyben, pedig igen könnyen bizonyítható lenne, szerintem elenyésző lehet ez a szám.

A kormánynak biztos jobb számai vannak, de a 250 milliárd kiesés nem azt jelenti, hogy azt majd be is tudják szedni, mert azt az alapján számolták, hogy a mostani KATAs társaság valamilyen más adózási formátumot választ és a jövedelem nem változik, ergo az árak növekedésével kompenzálják le a vállalkozások ezt. 

Nem látom az ő számaikat, de az én számításom szerint valahol 100-150 milliárd közt lesz a bevétel növekedés a költségvetésbe abból hogy a KATA-sok egy része más adónemet választ. Azért írtam 100 milliárdot, mert ennyi sztem tuti lesz a többi az inflációs nyomás függvénye. Nem hinném azonban hogy van 200 milliárd fölötti extra bevételre lehetőség. Aközt a 450k  KATAs közt nem volt azért annyira sok a kiemelkedő jövedelmű és annak nagy része már át is tért mert az egy kifizetőtől jövő 3 millió feletti összeg esetén jobb az átalányadó (meg a békesség a NAV-al).

Én csak annyi kivánok ennek a 133 sunyi majomnak, köztük pedig Semjén "Vadászkiállítás" Zsolt-nak, hogy ha egyszer lélegeztető gépre kerülnek, akkor annak az operációs rendszer Windows 8.1 legyen, Windows Defenderrel karöltve!

És KATA-s vállalkozó szervizelje a gépet, nemde? ;)

pár éven belül, a kapcsolatok és a tapasztalat szerzéssel akár egy BT.-t vagy KFT.-t is el tudjak indítani

Akár  most is elindíthatod bármelyiket. Én annó 0 vállalkozási tapasztalattal indítottam el egy BT-t. Persze nem biztos, hogy érdemes BT-t indítanod egyéni vállalkozás helyett.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Eredetileg úgy terveztem kb 5 éven belül hagyom abba a rendszerüzemeltetős vállalkozósdit (kiégtem), addigra vagy jutúb milliomos leszek vagy elmegyek valami 8-4-ig felelősség nélküli munkába, de úgy tűnik a KATAval való cseszekedésnek lehet az lesz a vége, hogy már januárban valami mást kell keresnem, mert amennyit az ügyfelek fizetnek, max a kata mellett volt érdemes csinálni, rendes vállalkozósdiban már nem nagyon, több ügyfelet meg nem akarok, fene akar már annyit dolgozni. Szóval vár az Aldi árufeltöltés vagy valami :D
 

Hát öööö, ja... Ez tényleg nem a legjobb konstelláció, de a csatornádat követve úgy néz ki boldog vagy és van időd egyéb dolgokra. Én például annyira nem vagyok happy, sokat is dolgozok, de cserében elég jó csomag van. Sajnos van olyan a családban akiről (élete végéig) gondoskodnom kell, úgyhogy az "azt csinálom amihez kedvem" nem igazán opció... 

Átalányadózás egyszerűsítése 2022. január 1-től
2021/12/08
14:41
Ezúton szeretnénk szíves figyelmébe ajánlani az egyéni vállalkozásokat érintő adózási könnyítést. Az átalányadózás szabályai 2022-től jelentősen egyszerűsödnek és mint adózási lehetőség is olcsóbbá válik reális alternatívát kínálva ezzel sok jelenleg KATA adózást választók számára.

Ezúton szeretnénk szíves figyelmébe ajánlani az egyéni vállalkozásokat érintő adózási könnyítést. Az átalányadózás szabályai 2022-től jelentősen egyszerűsödnek és mint adózási lehetőség is olcsóbbá válik reális alternatívát kínálva ezzel sok jelenleg KATA adózást választók számára.

A benyújtott törvényjavaslat számos ponton módosítja a korábban sok szempontból bonyolult és kedvezőtlen egyszerűsített adózási módot. A “mellékállásban” vállalkozók számára is kinyílik az adó és járulékmentes értékhatár bevezetésével az átalányadózás lehetősége. Míg korábban az átalányadózó egyéni vállalkozónak, ha heti 36 órát elérő munkaviszony mellett választotta is, jövedelme, ezáltal adóalapja után társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót kellett fizetnie. 2022-től az adómentes rész ezen terhek alól mentesülni fog, ezért már munkaviszony mellett is jó választás lehet vállalkozói jövedelmünk “leadózására”.

Átalányadózás egyszerűsítése 2022. január 1-től:

megszűnik a korábbi 4+4 (=8) db költséghányad kulcs alkalmazása, helyette 3 költséghányad kulcs marad: 40%, 80%, 90%
megszűnik a kiegészítő tevékenységet végzők (nyugdíjas) egyéni vállalkozók korábbi kedvezőtlenebb 4 költséghányad kulcsa
adómentes adóalap összeghatár került bevezetésre, amely egyúttal tb-járulék és szociális hozzájárulási adó tekintetében is adómentessé válik: éves minimálbér fele 2022-es minimálbérrel számolva kb. 200.000×12/2 = 1.200.000 Ft,
200.000 forintos minimálbér esetén 1.200.000 ft bevétel adó és járulékmentes lesz 2022. január 1-től!
40 és 80%-os költséghányad esetén az éves minimálbér 10-szereséig lesz választható az átalányadózás (2021-ben 15 millió helyett): 200.000*12*10= 24.000.000 Ft
40% költséghányad esetén: 2.000.000 Ft (ár)bevétel lesz adó és járulékmentes!
80% költséghányad esetén: 6.000.000 Ft (ár)bevétel lesz adó és járulékmentes! amennyiben kizárólag a törvényben felsorolt tevékenységeket végzi a vállalkozás
a járulékmentesség feltétele, hogy 36 órát elérő munkaviszonyban, társas vállalkozóként más cégben, vagy nappali rendszerű képzés alapján biztosítottak legyünk más jogcímen
ha főállású egyéni vállalkozónak minősülünk, akkor a minimálbér/garantált bérminimum szerint tb-járulékot és szociális hozzájárulási adót meg kell fizetni az adómentességi feltétel esetén is, de az szja alól az említett bevételi határig mentesülünk
kereskedelmi tevékenység esetén az éves minimálbér 50-szereséig lesz választható az átalányadózás: cca. 200.000*12*50 = 120.000.000 Ft
kereskedelmi tevékenység esetén a 90%-os költséghányad számítással kell a jövedelmet meghatározni, amiből az 1.200.000 Ft adó és/vagy járulékmentes (12.000.000 Ft (ár)bevételig)
A fenti szabályok miatt külön figyelmet érdemel, ha valaki a heti 36 órát elérő munkaviszonya, vagy nappali hallgatói jogviszony miatt mentesül a kötelező minimum járulékok és adó fizetése alól az adómentes bevételi / árbevételi értékhatárig!
Az alábbi bevételi / árbevételi értékhatárig a nem főállású átalányadózó egyéni vállalkozó teljes adó és járulékmentességet fog élvezni:
40%-os költséghányad esetén: 2.000.000 Ft árbevételig adómentes (2.000.000 * 60% = 1.200.000 Ft jövedelemadó és járulékmentes)
80%-os költséghányad esetén: 6.000.000 Ft árbevételig adómentes (6.000.000 * 20% = 1.200.000 Ft jövedelemadó és járulékmentes) – az arra jogosító tevékenység esetén
90%-os költséghányad esetén: 12.000.000 Ft árbevételig adómentes (12.000.000 * 10% = 1.200.000 Ft jövedelemadó és járulékmentes) – az arra jogosító tevékenység esetén
Ez az árbevétel rész, így a jövedelem adómentes lesz abban az esetben is ha nem felelünk meg a járulékmentesség kritériumának, tehát nincs heti 36 órát elérő munkaviszonyunk egyéni vállalkozóként. Ez esetben is viszont csak a minimálbér/garantált bérminimum szerinti minimum tb-járulékot és szociális hozzájárulási adót kell havonta megfizetnünk a fenti bevételi összeghatárig.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a biztosított főfoglalkozású egyéni vállalkozó az átalányadózás választása esetén is legalább a mindenkori minimálbér vagy garantált bérminimum szerinti járulékok megfizetésére kötelezett.

A garantált bérminimum szerinti adó és járulékfizetés szerint köteles adót fizetni az a vállalkozó, akinek végzett tevékenysége(i) legalább középfokú képesítést, végzettséget követelnek meg.

Nem kötelezett havonta a minimálbér vagy garantál bérminimum szerinti (szocho) adó és (tb) járulék fizetésére a vállalkozó, ha:

minimum 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik (más jogcímen biztosított)
nappali tagozatos képzésben vesz részt (más jogcímen biztosított)
kiegészítő tevékenységet folytató (saját jogú nyugdíjas) egyéni vállalkozónak minősül (nem biztosított 2020. július 1-től).
Az átalányadózó biztosított egyéni vállalkozó az adómentes összegig csak a minimálbér/garantált bérminimum szerint fizet járulékot és szocho adót. Afelett pedig az adóköteles átalányadóalap szerint szja-t, tb-járulékot és szocadót.

A nem biztosított, nyugdíjas átalányadózó csak 15% személyi jövedelemadó fizetésre kötelezett az adómentes jövedelem feletti rész után továbbra is (2020. július 1-től 2022-ben is).

További előnye lehet az átalányadózás választásának, hogy a nem adómentes jövedelemrész esetén fizetendő személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulék terhére az egyéni vállalkozó is érvényesítheti bármely szja adóalap kedvezményt, akár a családi adó- és járulékkedvezményt a katával ellentétben.

Olvasható a Könyveléscentrum honlapján: https://konyvelescentrum.hu/adok-es-jarulekok-kozterhek/atalanyadozas-2…

Másodállásként még akár el is mehet az új szabályozás alapján, ahogy rekonstruáltam az itteni számítást
https://www.billingo.hu/blog/olvas/kata-helyett-atalanyado

mellékállásban 2M -re csak egy jelképes hipa jön ki. 3M-re egy mellékállásos katányi. 4M-re egy főállásos katányi adó. De ahogy írtam, ez akkor igaz, ha van mellette más főállás.

Főállásban, ha jól látom alapból 86 ezer minuszból indul minden hónap. Ha januárban bejön egy nagyobb összeg és annak kapcsán be van fizetve minden százalék, akkor is kell 86 ezernyi adót fizetni legalább havonta. Azért elég gáz szerintem, hogy a bejövő számlák ütemezésén múlik majd 1 milliónyi plusz adó kifizetése.

Főálláshoz kalkulátort is csak úgy lehet írni, hogy minden hónapra meg lehessen adni a bevételt, mert éves szinten 1 misi bizonytanaságot hordoz. Gyakorlatilag munkavállalóhoz hasonló havi kifizetést igényel optimális esetben. Mellékállásnál meg csomó adminisztráció a semmiért.
Ennyi erővel bevezethettek volna valami lépcsős megoldást katához, ha már mindenképpen kavarni akarnak.

Terméket kell értékesíteni annak 90%-os a költs|ghányada.

Ha nem telik kenyérre, akkor egyenek kalácsot. Látom a villanyszerelők, víz-gáz-fűtés szerelők, kőművesek, ácsok, asztalosok és egyéb iparos vállalkozók tömegeit, ahogy áttérnek a kereskedelemre.

Hogyne, 450 ezer új kereskedő országa leszünk. Lehetnének ennyi erővel taxisok is, csak meg kell magyarázni, hogy nem az a fő tevékenysége a kőművesnek, hogy kerítést épít, hanem elviszi a nap végén egy 60 ezer forintos körre a tulajt, a kerítés meg ajándék.

Ehhez nem értek, azért kérdem. Miért?

PC-t lehet kapni alkatrészként, meg összeszerelve is. Előbbi per alkatrész olcsóbb, de még össze kell rak(at)ni (önállóan, vagy szolgáltatást igénybe véve). Míg az utóbbi drágább, mert már összeszerelve jön, egy darab termékként (nincs szolgáltatás igénybe véve, termék lett vásárolva).

A kérdés, hogy a termék "helyszíni összeszerelése" az vajon minden esetben szolgáltatás, vagy egy összeszereltként eladott, de abban az állapotban szállíthatatlan áru szerződésben foglalt állapotba hozása?

Jó, én ezt értem, hogy van valami, ami miatt a NAV ellenőr csúnyán nézhet.

De mi az a valami?

Ha egy egyedi bútort rendelsz és a termék ára tartalmazza a kiszállítást és üzembehelyezést (== összeszerelést), akkor most terméket vettél, vagy szolgáltatást?

Társasági adó alapelv: "Ha a jogügylet (jogügyletek sorozata) alapján az állapítható meg, hogy annak fő célja vagy egyik fő célja olyan adóelőny az egyik fél vagy a felek számára, amely ellentétes az alkalmazandó adójogszabály tárgyával vagy céljával, akkor a jogügylet (jogügyletek sorozata) alapján elszámolt költség, ráfordítás nem minősül a vállalkozás érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak, illetve adóelőny nem érvényesíthető."

Személyi jövedelemadó alapelv: "Az adókötelezettséget, az adó mértékét befolyásoló, a magánszemély adójának csökkenését eredményező eltérő szabály, adókedvezmény annyiban alkalmazható, illetőleg érvényesíthető, amennyiben az annak alapjául szolgáló szerződés, jogügylet, más hasonló cselekmény tartalma megvalósítja az eltérő szabály, az adókedvezmény célját. Az alkalmazhatóságot, illetőleg érvényesíthetőséget annak kell bizonyítania, akinek az érdekében áll. Ha a felek akár a szokásos piaci értékektől, áraktól való eltérítésekkel, akár színlelt jogügyletekkel kívánják érvényesíteni, növelni az adószabályok alkalmazásának előnyeit, akkor azokat az adókötelezettség megállapítása során figyelmen kívül kell hagyni."

Tehát, ha te kőművesként adót akarsz azzal csökkenteni, hogy eladod a téglát és a habarcsot igen nagy haszonnal, majd pedig ingyen vállalod a helyszínen az összeszerelést, mert ezzel 90 százalékos a költséghányadod, akkor bizony rá fogják mondani, hogy színlelt jogügylet és már dobják is a szappant a földre.

Már csak az arcodból kell kicsit visszavenni, hogy kiférjen a hangárkapun, és máris megspórolhattunk volna jó pár értetlenkedős kommentedet.

Ezt szerintem nyomtasd ki, kereteztesd be, tedd ki magad elé a falra és amikor rád jön legközelebb, hogy valami faszságot írnál olyan témában, amihez nem értesz, akkor először olvasd fel hangosan.

Egyrészt te ugattál bele, másrészt elkövettem azt a hibát, hogy megpróbáltam értelmes választ adni az értelmetlen kérdésedre. Igyekszem a jövőben elkerülni, mert csak neked lehet igazad. Akkor is, ha halvány lövésed nincs róla és nettó faszságot írsz. Jó így?

PC-t alapvetően nem két-, hanem háromféleképpen vehetsz:

  • kereskedőtől megveszed az alkatrészeket (termék), és összerakod magadnak
  • kereskedőtől megveszed a kész PC-t (termék), ahogy írtad is, ezen van egy árrés, ami valakinek a munkáját fedezi (a kereskedőét, vagy a PC-összeszerelő alvállalkozót)
  • kereskedőtől megveszed az alkatrészeket (termék) és az összeszerelést (szolgáltatás), ami külön tétel a számlán

És mit írsz a feljelentésbe? Oregon ingyen beveri! :)

Lásd kivel van dolgod, mert nem mindenki akkora szar mint te. Neked kerestem:

https://www.ksh.hu/docs/osztalyozasok/teszor/teszor15_tartalom_2021_06_…

26.11
26.2

Mindkettő 80%-os költséghányadú tevékenység.

Kereskedésről volt szó. Vegyél egy 100-as doboz gipszkarton csavart 1250 forintért, majd add el nekem ezt az egy doboz gipszkarton csavart, de gyere ide, csavard be a falba mind, majd számlázd ki az egészet melót, mint egy doboz csavart 60 ezer forintért. Aztán én szépen bemószerollak, hogy csak adót akarsz kerülni, na?

Bármit bármennyiért adhatsz 3. félnek, ha az nem kapcsolt vállalkozás. Mi van ha minden csavarhoz ingyen farokverés jár? Bizonyítsd be, hogy az ajándék miatt veszik tőlem. Ez egy nagyon hosszú per lenne, a NAV nem megy ma már bele ilyenekbe, mert tud számolni. Mit csinál mennyiért. 

Ez egy általános szabály, az átalányadózásnál ezen számlákat mint kiadás nem kell nyilvántartani, de a főszabály szerint a költségszámlákat meg kell tartani. Erre a fő indok, hogy a kiállított bevételi számlák valóságtartalmát lehessen ellenőrizni, illetve kereskedelemnél a termék származására illetve a különböző (pl környezetterhelési/csomagolási/ stb)  a másik ok erre, hogy ha esetleg megszűnne az átalányadózási jogviszony illetve ha valamiért áfabevallásra kötelezett lenne a vállalkozás (akkor is ha ez nem eredményez áfalevonást, ilyen pl ha külföldre is számlázol a fordított adózás miatt).

Ezt úgy tudod elkerülni, hogy _nem kérsz_ számlát. De ugye mint tudjuk ez problémás lehet ha tényleg rád szállnak.

A tartalomtól függetlenül a törvény módosításának sebességét (holnap már szavazás) illetve a bevezetés idejét (szeptember?) mindenképpen durvának tartom. Úgy rémlik, annak idején (kb. húsz éve) még volt olyan törvény, hogy hatálybalépésük előtt minimum három hónappal előre meg kellett hozni az adószabályokat, és az év közbeni szigorításnak is megvolt a korlátja.

A katások többsége is Fidesz szavazó. Ők legalább örülnek, hiszen jól tudják, hogy a baloldal alatt már 500 000 lenne a járulék. Isten áldja meg Orbán Viktor miniszterelnök urat.

Szerkesztve: 2022. 07. 11., h – 19:47

Amúgy ez olyan helyeken is problémát okoz, amiről nem is nagyon írnak. Pl. a filmgyártásban gyakori volt a KATA-s vállalkozó, mert a munka jellegéből adódóan nem 1 hanem több cégnek dolgoztak, és a munka is időszakos volt. Ott nem életszerű, hogy majd a produkciós cégek 20-30 napokra, határozott időtartamra bejelentik a dolgozókat.

De az sem világos, hogy majd cégként olyan villany/víz szerelőt kell-e keresni, ha az irodában történik valami gond, akik nem KATÁ-sok?
Eleve szakemberhiány van, külön öröm lesz, hogy három villanyszerelőből kettő csak azért nem fog tudni kijönni, mert nem tud cégre számlázni. (Vagy csak "B kasszából", zsebből lehet majd fizetni neki, ha elfüstöl az irodában egy biztosíték.)

Nagy Péter

Az viszont majd azt hozza megint elő, hogy a lakossági ügyfeleknél nem fog számlát hagyni, hogy minél tovább tartson a járulékmentes bevétele.

Tudnám, hogy egy ilyen törvénymódosítást miért kell két nap alatt a semmiből törvényre emelni?
Értem én, hogy lassan megy az ország a csőd felé, de azon nem segít, ha 450 ezer vállalkozást hoznak nehéz helyzetbe egy már amúgy is nehéz gazdasági helyzetben.

Nagy Péter

Hát, a gyakorlatban majd kiderül, hogy hogyan fogják megoldani, van az ismeretségi körömben több KATA-s is.
Van köztük könyvelő, marketinges, programozó is, és grafikus/animátor is.

Majd év végén be fogok tudni számolni, hogy ki hogyan oldotta meg, de a mostani legális lehetőségek mellett legalább kettejüknek nem éri meg tovább csinálni.

Nagy Péter

Az idénymunka probléma. Sok minden az. De ilyen kormányt szakítottunk.

Boris is?

2022. jún. 11.Nincs, aki leszedje a termést: több száz tonna zöldség végzi a kukában. Közel 150 tonnányi salátát kellett kidobniuk a brit termelőknek a szezon kezdete óta a munkaerőhiány miatt. Mivel a brexit miatt nem tértek vissza azok a kelet-európai munkások, akik korábban a zöldséget szedték, ráadásul a briteknek sem vonzó a munka.

 

https://www.hirstart.hu/hk/20220611_visszaut_a_brexit_tonnaszam_romlik_…

Csak mondom, hogy már tavaly és tavaly előtt is gond volt, hogy mivel nem volt aki leszedje, a termés jelentős része a földeken rohadt el.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

- hülyeség, miért fizetne két külön vállalkozást. Be sem számlázhat magának. Fizethet minimálbérre mindent a kft-ben a katán felül.
- nem az ő tulajdona az eszköz
- nem az ő tulajdona az eszköz
- feketén vállalkozás, az egy új fajta vállalkozási forma lehet

de tudom, az a mantra, hogy a kata "legális adócsalás", mert épp ezt mondják a központból

Mert mondjuk van egy n fős cég. Az alkalmazottak az ügyfélnek számláznak telepítésért, de a cég adja el az árut. Lásd ablakbeépítők, etc.

Nem is kell, hogy a tulajdona legyen, mivel tovább adja. 

Nem kér számlát != fekete, ugyanis nem kell nyilvántartania. Lásd pénztárgép.

 

Full hülye vagy ehhez, nem kell tovább bizonyítanod.

miért fizetne két külön vállalkozást

Ha van A és B forgatókönyv, akkor megnézi, melyiknél marad több lóvé a zsebében, és azt választja. A KATA (egyedüliként) nem valami jó konstrukció, ha magas a költséghányada a tevékenységednek.

Be sem számlázhat magának

Nem kell magának. Hívsz egy burkolót, a Kovács Jóska Kereskedelmi Kft-től megveszed a padlólapot, Kovács 2 József e.v.-től pedig a szolgáltatást.

Amúgy én nem értem, hogy ezzel mi a gondja mindenkinek ennyire? Megvehetem a szükséges anyagot akárhol és beépíttethetem akárkivel. Semmi akadálya annak, hogy ugyan attól vegyem az anyagot és vele is építtessem be. A törvény pedig nem tiltja, hogy több vállakozása legyen az illetőnek, az egyik kereskedik, a másik szolgáltat. Ameddig a törvények adta kereteken belül mozog valaki, és minden vállalkozása után megfizeti amit meg kell az állam felé, addig miért húzzák rá, hogy adócsaló? Egyszerűen csak nem lusta ilyennel foglalkozni, és odafigyel, hogyan tud a saját zsebében tartani abból a pénzből minél többet, amiért egyébként ő dolgozott meg...

Ausztráliában 25 év alatt 2-szer változott az adózás.
Magyarországon 2 év alatt 25-ször.
Magyarország jobban teljesít!

Nem is a 12, hanem az a 32, amiota magyarorszagon "demokracia" van, es nincs egy ertelmes part/politikus, aki nem csak a sajat zsebet figyeli. Ott kezdodott, hogy a parlament osszetetele a "demokraciaban" is reszben ugyanaz maradt.

Hol vannak mar a regi "szep" idok, amikor azon ment a versenges, hogy ki epit majd tobb kilometer autpalyat, ha megvalasztjuk oket...

Most epp "megvedjuk a csaladokat", aminek ugye az a hatasa, hogy a kozmuvek evek ota nem tud sehol korszerusiteni, es kezd szepen visszautni. Kozben kibaszunk emberekkel, mert vannak koztuk csalok, es nem nyomozunk, hanem torvenyt modositunk.

Korabban privtizaltunk mindent, mert az milyen jo lesz majd (bye-bye cukorgyarak, stb.)

Megint maskor kitalaltuk, hogy tul sok a vasuti szarnyvonal, es be kell zarni oket, mert "nem lehet gazdasagosan uzemeltetni".

 

Majd ha egyszer lesz olyan politikus/part, akik az orszag erdekeit is nezik, es nem csinaljak ki oket, mielott hatalomra jutnanak, akkor talan lesz is valami ebbol az orszagbol (bar ugye most sincs elvandorlas, minden a legnagyobb rendben van).

Most, hogy motivált lettem az átalányadózás átnézésére (ellenzéki barátaim nekem írnak miatta) arra jutottam, hogy megéri minden dolgozómnak évi 1.2milla miatt kiváltani. :)

Dehat multkor irtad, hogy neked csak egy szem raktarosod/targoncasod van  mert minden automatizalt.

Es ketten vagytok cegvezetok, hogy tudj valakivel napkozben beszelni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hozzaszolast nem tudok eloasni, mert nem vagyok ilyen alapos. Ket kulon hozzaszolas volt. Egyszer meselted, hogy van egy uzlettarsad, es 200m2-es irodad van, amit csak azert bereltek mert megtehetitek, es hozza lehet szokni a tagas terhez.

 

A masik meg valahogy ugy volt, hogy annyi minden van mar automatizalva, hogy lenyegeben a raktarosodat se latod hetekig.

 

De lehet, hogy rosszul emlekszem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Figy. Ne idézz. Összevissza beszélsz. 

Összefoglalom. Mentsd el magadnak, hogy ne beszélj ennyi faszságot.
Maga az iroda 650 nm. Ebben vagyunk 4,5-en. Ebből a vezetői rész kb 250 nm. Maga szobám 70 nm  társamé 50 nm.  Nincs jelentősége a méreteknek, így alakult, ő választott. Azárt van ekkora irodánk, mert ez volt a csarnokhoz. Barnamezős beruházás. 
Létszám nálunk: harmadannyi mint az átlag versenytársé. 

Akkor ez kizsákmányolás, hiszen a te dolgozód 3-szor annyit dolgozik, mint a versenytársadé? Vagy mégis van automatizálás?

Nincs jelentősége a méreteknek

Egy 70nm-es lakás  olyan 120e  +rezsi, 4 euróval számolva az idoda is kb annyi.

Sokak szerint meg van jelentősége a "méretnek".

Az ahogyan most bele akarnak nyúlni ebbe az egészbe gáz! (Akkora, hogy már nem rettegnek a németek az orosz szállítások leállításától.)

Az alkotmányosság próbáján biztos elbukik ebben a formában. Egy évtizednyi ellenzéki törvényjavaslat olvasással a hátam mögött sikerült végre egy épkézláb módosító javaslatra bukkanom. (https://www.parlament.hu/irom42/00583/00583-0002.pdf) Mi lesz a következő? Betiltják a kenyeret?

Bokros Lajos most hátradől és kér egy kávét.

KATÁS vagyok mezőgazdasági és ételszállítási tevékenységi körrel. Az elmúlt években annak köszönhettem a talpon maradásomat, hogy rugalmasan tudtam alakítani a vevői és tevékenységi körömet kigazdálkodható vállalkozási formában. Miért bűn, hogy cégeknek is számlázok? Miért bűn, hogy kistermelőként éttermeknek szeretném eladni az általam előállított gombát? Miért bűn, hogy ezt önmagam erejéből tudom megvalósítani? Jelenleg nem kell könyvelőre pénzt áldoznom..

Egyszerűen nem értem, hogy mire fel ez a nagy buzgalom? Ez olyan hiba lesz a Fidesz részéről, amilyet nem vétett az elmúlt 12 évben. Mi lehet az a valami, amiért megéri ezt bevállalni?

Ilyen intézkedéseket hoznak amikor nem tudás alapján választanak meg döntéshozókat. Amikor elszakadnak a valóságtól. Fingjuk nincs arról, hogy mi a realitás. Gyakorlatilag semmilyen kapcsolatot nem tartanak azokkal akiknek a sorsáról döntenek. Ezt az egészet kamara hozta össze? Kész. Egyébként itt  nem sokra mész egy momentumos javaslattal. Nincs remény arra, hogy ezekkel jobb legyen. A maffia a maga köreinek menedzselésén kívül nem tud másra figyelni. Kisgömböc.

Ez egy megszorítás a gyakorlatban, mert több adót szednének be a zemberektől (akik nem fizethetik meg a háború árát), azoktól, akiknek az elmúlt sok évben próbáltak nagyon kedvezni. Nagyon sok emberbe rúgnak ezzel egy nagyot, és a legtöbbjük hozzád hasonlóan ezzel találta meg a számítását végre és nagynehezen már trükközés nélkül.

Az alkotmányosság, vagy jogszerűség próbáján miért bukna el? Ez egy sima egyszerű többséges törvénymódosítás, és ha akarják, akkor a 2/3 relatív könnyen végigtolja. Ezek az egynapos átpattintások különösen viccesek annak fényében, hogy "brüsszelnek ígérjük", hogy majd lesz konzultáció meg ilyesmik.

Eközben: https://telex.hu/belfold/2022/07/11/tuntetes-szervezodik-a-parlament-el…

Azt fizetik, akik repülnek, és bohó módon mindenféle banki utalásokat indítanak. A inflációkövet emelés néhány szolgáltatónál megvolt? Természetesen ők nem az adó miatt emelnek, hanem a piaci folyamatok ugye. Emitt: https://www.hwsw.hu/hirek/64873/magyar-telekom-aremeles-dijemeles-dijcs…

Megőrzi, persze, de olyan feltételekkel, amik az esetek döntő többségében nem vállalhatóak. Akinél meg vállalható lenne, az nagyívben tesz az adózás rendjére, meg a megemelt összeghatárra - eddig se nagyon dívott a ténylegesen csak magánszemélynek szolgáltat körben a nyugtaadás, ezután sem fog...

a zemberektől (akik nem fizethetik meg a háború árát)

Node kérem alássan a KATÁ-s nem ember, a KATÁS jogi személy, mert hogy egyéni vállalkozó! Két külön dolog! Nem az ember fizeti, a jogi személy fizeti, ami már majdnem olyan, mint a mocskos multi, úgyhogy minden szép és jó így. És eleve, nem tetszik, hogy épül-szépül!?

(legalja fideszes idióták torkán lenyomott marhagulyás várható jövőheti monológjába rejtett subscribe)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Mi lehet az a valami, amiért megéri ezt bevállalni?

Még mindig hiányzik 2000-3000 milliárd, hogy megmaradhasson a rezsicsökkentés. A rezsicsökkentést elvenni a néptől politikai öngyilkosság lenne. Viszont egyszerű ekézni az "adócsaló" KATÁzókat, könnyű prédák, csak a munkájukkal vannak elfoglalva úgy is. Valószínűleg ez nem lesz elég, ki kell majd találni új ellenségeket is.

A gazdasági részét már látták többen hónapokkal ezelőtt:

http://www.zsiday.hu/blog/speci%C3%A1lis-gazdas%C3%A1gi-m%C5%B1velet

Hogy a múltkor kedvességedet viszonyozzam: hol éltél az elmúlt 12 évben kicsi helikopter? Tökéletes modellje vagy a naiv fidesz szavazónak, aki azt hiszi, hogy amikor vele szúrnak ki, akkor majd máshogy lesz. Spoiler alert: nem, nem lesz máshogy. Befizettél a teljes Mr. Orbán's Wild Ride "élmény"útra, nincs menet közben kiszállás.

Az alkotmányosság próbáján biztos elbukik ebben a formában.

Hol éltél az elmúlt 12 évben? Lex CEU, MTA-törvény? Kit érdekel az alkotmányosság ma a kormányoldalon és a szavazóik körében? Azt hiszed, hogy majd a bajszos szar utódja nem fogja aláírni a törvényt? Persze...

Miért bűn, hogy cégeknek is számlázok?

Teljesen rosszul közelíted meg. Kit érdekel szerinted a kormányban, hogy egy kisember mit csinál, ameddig rájuk szavaz? Üres a kassza - többek között - a választási osztogatások miatt, most ki kell pótolni, és épp a KATA-sok lettek soron. Magasról tesznek arra, hogy hány emberrel szúrnak ki. A következő választás még odébb van, majd akkor megint devizahitelből osztogatnak egy kicsit és ott az újabb győzelem.

Ez olyan hiba lesz a Fidesz részéről, amilyet nem vétett az elmúlt 12 évben.

Hahaha, hol éltél az elmúlt 12 ében? Azt hiszed, hogy ettől majd csökkenni fog a fidesz támogatottsága? Francokat, még nőni is fog, jól bejáratott módszerük van erre. Ma épp a KATA-s kisember lett a közellenség, vagyis te magad is. Ma te vagy a bűnöző, aki törvénysértően nem fizet adót. Ma te vagy az, aki miatt nem lehet a tanárok fizetését megemelni. Ma te vagy a migráns, ma te vagy maga soros és brüsszel egy személyben. Ma te vagy a hazaáruló. Ma te vagy a Ryanair vezetője. Ma te akarsz háborút. Ma te akarod átműteni az óvodásokat és az ukrán frontra küldeni őket. Ma te vagy a baloldal. Ma miattad van infláció. Ma te okoztad a forint gyengülését.

Ma te vagy a 12 év ezelőtt elmúlt 8 év. Holnap más lesz, de ma te vagy mindez a kormány és szavazóik szemében. Ez a Mr. Orbán's Wild Ride élménytúra, amire szavaztál, enjoy!

Talán az ő gyomrát is megülték Gyurcsány odapofátlankodó hónaljkutyái. Tibi atya frappánsan összefoglalta:

"Na, kezdődik. Végre egy normális tüntetés, ami tényleg polgári. Erre előmásznak Gyurcsány hónaljából azok a momentumos meg párbeszédes politikusok, akik miatt Orbán Viktor immáron a negyedik kétharmadával csinál velünk azt, amit csak akar. Ők kiállnak a tüntetés mellett!

A kisvállalkozások hátán egyébként a főnökük szántott ugyanígy 2008 után, de ez őket nem zavarja. Kijönnek, szelfiznek, nekirohannak az ajtónak meg lefekszenek a földre. Nemhogy KATA, semmilyen olyan vállalkozás nem kötődik a nevükhöz, ami piaci lenne, az egyetlen, amit tehetnek a polgárokért, hogy nevetségessé teszik az ügyeiket.

Takarodjatok a tüntetésünktől, koszos, élősködő banda! Dicsértessék!"

https://www.facebook.com/tibiatya/posts/pfbid02UrjyV7wHnZEPo98ekfC9HsTC…

Abban téved, hogy Ők vitték ki a tüntetőket a hídra. (igen ott voltam) Ha ők nem teszik akkor a közpénzen felhizlalt állami médiumok szót sem ejtenek az eseményről. Már ha a parlament előtt maradunk.  Így sem sokat és azt is elferdítve más kontextusba helyezve. Ahogy szokták.
Isten áldja meg a Fideszt.
Egyébként ha kell Tibifasza bebújik bárki seggébe.

Nem.

Az állami média be sem számol a tüntetésről, társadalmi párbeszédet Tállai testesíti meg egyszemélyben:

Tállai András: A kata új szabályozása megőrzi a pozitívumokat, bezárja a kiskapukat

Origó legalább az eseményről tudósít:

Tüntetés Budapesten: az a baloldal szervezte, amelyik nem értett egyet a katával és meg sem szavazta

Nem vagyok az összefogás pártjainak támogatója, de ettől még kurva gáz, amit a Fidesz művel. :(

a  hvg is közvetített:

A HVG élő közvetítésén azonban egy nem várt pillanatot is elkaphattak a nézők. Méghozzá azt, hogy amikor Jámbor bekapcsolta a megafont, és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is reagált az ellenzéki padsorokban elhangzottakra, és ismertette, hogy 2012-ben egyik ellenzéki párt sem szavazta meg ezt az adónemet, azt döbbent csend fogadta.

A parlamenti közvetítés kikapcsolása után Jámbor arról beszélt a körülötte állóknak, hogy az eredeti kata-törvény egy salátatörvény volt, ezért nem szavazták meg. Ebből a cikkünkből, azonban kiderül, hogy ez valótlanság, a 2012-es törvény tárgya kizárólag a kisvállakozások tételes adójáról szól.

Nos gyors számolások után kb 58%-ot kellene emelnem minden ügyfélnél, hogy átalányadóval (+TB) pont annyi maradjon a végén, mint amennyi most van. Kíváncsi vagyok mit szólnak, mikor ezt beközlöm nekik. :D

Egyrészt kapásból 123 ezer forint az, hogy biztosítva vagy, tehát ez már több, mint az eddigi 50, aztán úgy számoltam, hogy nekem a 40%-os költséghányaddal számolva a maradék 60%-ra kb 47% a közteher.
Mindjárt megnézem ezt a kalkulátort, mert lehet valamit elcsesztem akkor.

Mert ebben az esetben ez nem vállalkozói nyereség, hanem bérjövedelem. Szocho maximum akkor tudod alkalmazni ha annak eredete vállalkozásból származó eredmény (kivét/osztalék) vagy árfolyamnyereség. Az átalányadóval lefedett összeg bérjellegű jövedelem (ezért vonható belőle családi adókedvezmény) azt más már nem terheli. Tehát az ilyen módon megszerzett jövedelem beszámításra kerül a Szocho maximális mértékéből, de korlátlan mértékig levonható ebből a bérjellegű jövedelemből.  Azaz ha az átalányadós jövedelmén _kívül_ lenne osztalékból származó jövedelme akkor abban tudná érvényesíteni.

Egyrészt kapásból 123 ezer forint az, hogy biztosítva vagy,

(rosszul számolsz, ez itt 86ezer)

 mint az eddigi 50 

Ennek sok köze a 86-hoz nincs.

  60%-ra kb 47% a közteher

rosszul számoltad, mivel van adómentességi határ, azt nem számoltad bele. 10 millió forintra kb 2300eHUF az adó ami 23% es ez a 6 millió 37%-a. 5 milliónál 1360eHUF (a minimum járulék miatt 1032 a minimális éves befizetés TB+SZOCHO ez dobja meg) 

Ha a NAV-nak nincs kapacitása a KATA-sok ellenőrzésére, mert nincsen pénz drága alkalmazottakra, akik után mindent is kell fizetni, szervezzék ki KATA-s könyvvizsgáló alvállalkozóknak az ellenőrzést.

Egyébként nem a NAV-nál volt nemrég számottevő IT fejlesztés? Az AI megtalálja a szabálytalankodókat. :)

Itt Olaszországban van egy kisvállalkozói adózás forma. Olyan, mint a KATA volt otthon. Emlékeim szerint 200.000 euró bevételig alkalmazható. Az levonás 30%, de ebből 25% a nyugdíjszámlára megy és 5% az adó. Azt hiszem nyugdíjhoz 10 évet kell lehúzni, hogy legyen az embernek.

Az adatokban lehet tévedek. 

Érdemes elolvasni amit Hadházy Ákos írt és elgondolkodni rajta:

Nem csak fideszes trollok kárörvendenek (ők készen kapják az érvrendszert, miszerint a KATA-s vállalkozók mind adócsalók), egyébként jószándékú honfitársaink is úgy vannak vele, hogy miért álljanak ki a kisvállalkozók mellett, hiszen ők sem álltak ki annak idején – például – a tanárok mellett.

Így működik a Fidesz rendszere, apránként darál be mindenkit, kihasználva a magyar társadalom egyik legrosszabb tulajdonságát, a szolidaritás hiányát.

https://www.facebook.com/hadhazyakos/posts/pfbid0h1FpZHMNT1R8Fxxuvxwnyk…

Így működik a Fidesz rendszere, apránként darál be mindenkit, kihasználva a magyar társadalom egyik legrosszabb tulajdonságát, a szolidaritás hiányát.

Pont te írod, hogy f@szság? Akkor olvasd már vissza amiket te írtál, meg az elvtársaid írtak itt a HUP-on is pl.

Nem értem.

Ha érdekel engem is meglepett a fidesz. Leginkább a határidő miatt. A másik ami miatt, hogy nincs olyan alternatíva amihez nem kell könyvelő. Ez gáz. Létezhet olyan KATA-s aki januárban leszámlázta a 12 millát. Vele mi lesz? Szóval ezzel a húzással nagyon nem értek egyet és azon agyalok mi állhat a háttérbe. Nem tudok másra gondolni, mint kell a munkaerő és onnan szabadítanak fel, ahonnan a legkevesebb bevételük van és egyben a legnagyobb adóhátrányuk.

Én is csak hangosan gondolkozom: nagyon meglepne, ha ez a mostani KATA-sok tömeges munkavállalóvá avanzsálásával járna. A környezetemben, ahogy láttam, a KATA nem a hagyományos munkahely, hanem a teljesen feketén működés alternatívája volt, emiatt lepne meg, szerintem a többség egyszerűen visszatér oda.

Ez van, ha nem hallgatják meg a szakértőket, sem az érdekképviseletet, csak pár fejetlen fejes kel fel úgy egyik nap, hogy: Anyjuk! Van egy remek ötletem, szólok is a fiúknak a wc és a kávé között, írják ki, szavazzák meg. Vannak cégben is ilyenek, de államigazgatás esetén talán picit lehetne profibban is.

PS: az internetadóról is pontosan tudta, aki kicsit is ért hozzá vagy netán használja, hogy úgy hülyeség, ahogy van. Az is vagy elterelés volt, mint az Ispán, vagy tényleg ennyire nem gondolják át, nem vizsgálják meg.

..Vezetői szinten a Pénzügyminisztériumban kiváló adótanácsadók ülnek, jellemzően több évtizedes tapasztalattal, függetlenül a regnáló hatalomtól.''

Vajon a végső döntést is ők hozzák meg? Vagy csak tanácsokat adnak, amelyeket a döntéshozók vagy figyelmebe vesznek, vagy nem?

Lássuk be a gazdasági kényszer nagy úr, s nem mindig az optimális döntések felé mozgatja a döntéshozókat.

"Share what you know. Learn what you don't."

Milyen munkaerőre gondolsz? Ezek az emberek dolgoztak. Valaki másodállásban is. Ezzel effektíve inkább csökkentik a munkaerőt a másodállásos KATA megszüntetésével.

A határidőn csodálkozni, mert elég "sweet summer child" momentum. Ez a rendszer így működik, te is tudod jól, ne játszd a naivat. Az MTA 54 percet kapott, hogy véleményezze a kivégzéséről szóló törvényt. A KATA-sok kaptak egy fél napot. A kormány részéről ez teljesen logikus. Sosem érdekelte őket mások véleménye, minek vesztegessék az időt arra, hogy meghallgatják a kritikát? El se mentek a parlamenti "vitára".

Ha ez a lépés nem csökkenti a gazdasági aktivitást, tehát nem fognak kevesebben rendelni a megnövekedett árak miatt, megmaradnak a piacon bejáratott házhozszállítást koordináló cégek.

A részmunkaidős katázás megszüntetésére viszont ez nem magyarázat, ott valószínűleg csökkeni fognak a bevételek.

Gondolom ezt a társadalmi vitát csak e hét szerdától vállalták, ezért kellett kedden ezt még gyorsan lezavarni, megszavazni. Így nem szegtek ígéretet...

Vagy lehet, csak jövő hét hétfőtől vállalták, és akkor még tartogathat meglepetéseket a hét második fele adózás terén.

Én kezdek inkább nevetni azon, hogy szeptembertől negyed milliót bukok havonta, mert ha sírok, akkor is bukom ezt az összeget.

Ha ez igaz, akkor most (szeptember 1 előtt bármikor) is ki lehet számlázni előre mindent, hogy beteljen a 12 millió.

Persze ehhez az is kell, hogy a cégek meghitelezzék neked (ha mondjuk havi elszámolásban vagy), mert be is kell érkeznie a pénznek szeptember 1 előtt. (gondolom én, mert kata-ban a pénzforgalom számit)

Nem.

A kisadózói adóalanyiság megszűnik […] a bevétel megszerzését megelőző nappal, ha a kisadózó az Art. szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez bevételt, ide nem értve a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis személyszállításból származó bevételt, továbbá a fizetési számlán jóváírt kamatot.

Mégiscsak nyert. Benéztem.

13. bevétel megszerzésének időpontja: a kisadózó vállalkozás vonatkozásában

e) az adóalanyiság megszűnésének napja, amennyiben az általa kiállított bizonylat ellenértékét az adóalanyiság utolsó napjáig nem szerezte meg;

(2012. évi CXLVII. törvény)

"Fontos megjegyezni, hogy ha év közben szünteted meg a vállalkozásod, akkor a kata kereted is kevesebb lesz az adott évre. (Kata keret számítása = az adott évben a működés hónapjainak száma szorozva 1 millió Ft. Példa: ha a vállalkozásod áprilisig működött, akkor a kata kereted 4 millió Ft). "

augusztus 31-ig  8 misi a csúcs, az lesz az érdekes hogy aki már ezt túllépte azzal mit csinálnak? megadóztatják pluszban? de hát ő nem tudta hogy idén megváltozik a kata...

feltételezem a dzsiparűzési adót is visszafogják adni ha befizetted egész évre....lóaszt szerintem.

lesz itt szar bőven...

De miért szünne meg a vállalkozás?

Az lett felvetve, hogy előre kiszámlázol 12 milliót az évre, majd szeptember után maradsz katás (elvégre maradhatsz) egyszerűen csak nem adsz számlát senkinek. (a havi 50-et meg persze fizeted decemberig)

Semmi nem tiltja, hogy valaki január elsején kiszámlázzon 12 milliót, ha utána december végéig fizeti a havi 50-et.

Nem tiltja semmi, de le kell papírozni, hogy előleget kapsz és később teljesítesz a szerződés szerint. Hangyányit nyilván kilóg a lóláb, hogy miért történt, de amúgy azzal is kb. ugyanígy jársz, ha átmész átalányadóba és ~2 millióig csak TB-t fizetsz a minimálbér alapra, mert 40% költséghányaddal 1,2 millió SzJA mentes és nem kell arányosítani. Szóval ki kell számolni, hogy jobb az ütemezése a kifizetéseknek.

jaa hogy benne maradsz? trükkös!:D de érdekes az ötlet amúgy.

engem mondjuk az érdekelne, hogy ha csak magánszemélynek számlázhatok akkor ott mennyi a plafon? számlázhatok-e többször ugyanannak? elvileg igen, mert a törvény ugye erre feszült rá.

mert akkor meglehet csutkázni 18 misit is!:D jó mondjuk ki fog neked milliókat fizetni magányemberként...

A kérdés az, hogy az újkata mellett milyen vállalkozási formában dolgozhat _még_? A másik, hogy aki főállás _mellett_ katázott, _és_ maxolta ki az éves keretet a mai napig, azzal mi a tök lesz? Mert ugye ő arra számított, hogy év végéig számlázhat x millát, amit meg is tett - viszont szeptembertől nem maradhat katás (vagy föl kell mondani a a jelenlegi főállását), de a bevételi keretet a teljes adóévre kimerítette...

Havi másfélmillióval számolhat az, aki aug. 31-gyel kilép a KATA hatálya alól, tehát továbbra is csak 12 millió felett kell fizetni:

A 2022. augusztus 31-én a kisadózó vállalkozások tételes adóját alkalmazó kisadózó vállalkozás 2022. évben – a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 8. § (6) bekezdéstől eltérően – 40 százalékos mértékű adót abban az esetben fizet, ha az adóévben augusztus 31-éig megszerzett bevétele

a) a Katv. szerinti adóalanyiság fennállásának a Katv. szerinti tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapjai és

b) 1,5 millió forint

szorzatát meghaladja.

szeptembertől nem maradhat katás (vagy föl kell mondani a a jelenlegi főállását)

Ezt miért kellene egyébként? Mi tiltja, hogy valakinek két állása legyen?

Nem csak annyi a "trükk", hogy csak egyszer kell megfizetni a TB-t és Szochót (fejből nem tudom, mi a lista, de ezek rémlenek). Nem annyi történik csak, hogy szól az ember a bérszámfejtésnek, hogy máshol megfizeti már ezeket, szóval az eddigi főállásban ezeket ne vonják már le még egyszer? És dolgozik tovább, ahogy eddig.

Nem tudom, Magyarországon hogy működik az adóbevallás, itt, Angliában, ha pl. két állásom van és mindkettőben levonják az adót és TB-t úgy, hogy a másikról nem tudnak, vagy nem érdekli őket, hogy van másik, akkor az év vége után az ember beadja a bevallást, hogy első kifizetőtől ennyit kapott, másodiktól annyit, adóba ennyit fizetett, TB-be annyit, és ha túlfizetés volt, akkor visszautalja az adóhatóság. Magyarországon nem menne ugyanez?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Faszság. Vakon mondom minimum a KATA-sok 2/3-da FIDESZ-re szavazott.  

Tegyük fel így van. Hogy jön ez ahhoz, hogy nincs szolidarítás az országban? 

Az alábbi vicc jutott eszembe a bő válaszodról:

A riporter kérdi Józsi bácsit:

- Igaz, hogy önnek beszűkült a szókincse?

- Faszt.

Ezeket ugye belinkeled akkor is, amikor a fidesz szavazott (az évekkel korábbi) önmaga ellen, illetve amikor a mindentlátó tévedhetetlen n-edszer fossa torkon a sokévvel ezelőtti sajátmagát?

(mindazonáltal az MSZP-nek is a kurvaanyját természetesen)

Ez tetszett: 

Az MSZP-s Vajda Zoltán úgy gondolja, a fideszesek magukból indulnak ki, amikor arról beszélnek, hogy a katások csalnak, mert csak a csalók gondolják azt a másikról, hogy az is csal.

Termékek esetén, ha magánszemély vásárol egy katástól, azt még eladhatja cégnek adásvételivel. 

Vegigolvasva a topikot nekem annyi jott le, hogy Oregon cege dugig lehet adooptimalizalassal, es csak a revizor joindulatan fog mulni, hogy o is adooptimalizalasnak latja-e, vagy o mar adoelkerulesnek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem vagyok ott, ez teny. Viszont ez olyan lehet, amikor valaki tarsasagban eloadja, hogy igy teszi az asztalra az asszonyt, ugy rakta hatulrol be a multkor meg minden reggel es este. Oszt a valosagban mar evek ota kulon szobaban alszanak, mert mar reg nem birjak egymast.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ha a KATA adobevetel volt keves, miert nem azt noveltek meg?

neked aztan fura humorod van...

Állítólag hónapokon át dolgoztak rajta a minisztérium legjobb emberei.

Amúgy mondhatták volna, hogy KATA marad, lakossági esetben havi 75 ezer, céges számlázás esetén 75 ezer vagy a bevételed 25 százaléka az adó, amelyik nagyobb, adózási év végén pedig egyszer átszámolod a bevételeidet és adóbevallással együtt vagy többleted vagy hiányod lesz, azt befizeted, mint az SzJA esetén. Ez ~ pártízezer forintos különbséggel követi a SzJA átalányadó adóterheit, pont ugyanúgy pofon egyszerű, mint a KATA, nem kellene hozzá könyvelő, lenne adóbevétel ugyanúgy, lenne miatta hőbörgés, de messze nem annyi, mint most.

De hát én nem dolgozok ezen hónapokat, mint a minisztérium legjobb emberei.

Szerkesztve: 2022. 07. 12., k – 19:12

Nem vagyok a kormány barátja. Leszögezem nem is szavaztam rájuk. De aki évekig KATA-zott és a kisebb összeggel annak a nyugdíja siralmas lesz. Továbbá ez is lefelé nyomta a magyar béreket amik amúgy is siralmasak. Ismerek biztonsági őröket akik KATA-ban nyomták és óránként 600 forint körül kerestek. A fővállalkozó dozsolt a KATA vállalkozó meg cumizott. 

Egy informatikus meg keressen már annyit, hogy befizeti maga után egy szakmunkás minimálbérenek az ado részét. 

Szóval ez egy jó döntés volt. Nem kellenek ezek a mutyis adózási módok akik egy normális bért nem tud osszekalapozni az inkább menjen el alkalmazottnak most kismillió helyen keresnek embert különösebben képzettnek se kell lenni brutál munkaerőhiány van. 

Azt nem is gondoltam az etelfutarok is így nyomják. Aztán persze mindegyik elmondja neked gyakorlatilag a borravalobol élnek mert az alapjövedelem semmire nem elég. Ez kizsákmányolás. Lenyomták az árakat szokás szerint a béreken spórolva. Na innen az extraprofit meg a hatékonyság sok cégnél. Normális bérek kellenek nem mutyis megoldások. És a normális berekbol pedig mutyi nélkül le kell adózni. A közszolgáltatások nem kevés pénzbe vannak. 

Én 2010-ben azért szavaztam rájuk, hogy hátha aktívabbak és határozottak lesznek. Ha a maguk bebetonozásáról volt szó, azok is voltak, amiben kellett volna, ott vagy nem mertek, vagy ilyen eszetlenül oldották meg. Ilyen szeptemberben váltani kell nem a sebtapasz lehúzása, hanem a karod letépese, seggedbe dugása, és azzal megtanulni kő-papir-ollozni határidőre.

Fenekét. Ki kell fizettetni a szolgáltatás piaci árat és abból beadozni amit kell. Áremelkedések lesznek akkor azok lesznek. Elhivsz egy normális segédmunkást /nap 20 000 forint minimum. És akkor az 50 000 forintos KATA-n megy a cirkusz. Épp a minap készítettem egy árajánlatot wifi rendszerre. Meraki Cisco mert az kell a megrendelőnek a hardver 3000 euró, a külföldi mérnökök kb 2000 euróért programmazak fel nekem meg kijött anyagkoltsegre meg a kiépítésre 800 euró. Na ennyire olcsó a magyar munkaerő még mindig. Persze a magyar kapcsolattartó a multinal húzza a száját, hogy ez sok persze akkor nem mikor a külföldi support kiküldi a számlát a telepítésrol. Ostoba idióták vagyunk. 

Bedolgozok egy cégnek 40 fok nyár. A szerver bent az irodában alatta 3000VA szünetmentes kb 70dbm zaj. Mindenkiről folyik a víz. Kismillió ventilator, kérdezem a főnököt figyelj már nem kéne ide egy klíma. Ja de azt mondja sokmindene kéne. Nemsokra rá azt mondja az egyik nő nekem te felétek is sok a hülye? Visszanyeltem de majdnem mondtam neki itt ül kettő. Én meg te. A 40 fokban egy majomnak dolgozunk fogunkat összeszoritva miközben a csavoka kocsija többet ér mint a te meg az en lakásom ára és mindketten azon agyalunk hogy tudnának neki még több pénzt megspórolni akár magunkon is spórolva.

Ez magamra nézve is kritika nekem van 1 - 2 nagyobb ügyfelem nem is KATA-zok. De egyszerűen hülyék vagyunk az élethez. Love van van csak nem merünk számlázni mert kishituek vagyunk és hasonlók. 

Ki kell számlázni szemrebbenés nélkül a piaci árakat. Sok cég szeme se rebben mikor a 30 perces supportra amit remotban a saját programjukban vegeztek kiszámlázznak 30 - 40 ezer forintot. Ők csinálják jól. 

Ha van zsozso ez a KATA most nem is lenne kérdés. Na az új telóm átírja a szövegemet bocs a minőségert. 

Nem, csak magyarországiak! Ahol az embereknek nincs pénzük, ergo nincs pénzük megfizetniük a szakembereket sem. 

Eddig tök barátságos árakat tudtam mondani, és az jó volt nekem is és a megrendelőknek is. 
És akkor most majd egyik hónapról a másikra dupláznom kell az áraimat. Biztos örülni fognak! És persze majd nekem kell magyarázkodnom! Aztán vagy meggyőzöm őket, vagy nem...

Legszívesebben a faszopó fidesz szavazókat küldeném oda magyarázkodni, akiket addig ütnék, még meg nem győzi a megrendelőimet, hogy ettől most fűűű de fasza lett az ország. Mert ugye előre megyünk nem hátra! 

Számolta a fene, azt sem tudom mi fán terem ez az alanyi adózás vagy mi. De látva az itteni kommenteket, akik már számolgattak, meg hogy egyébként is akartam emelni, mert kurvára drágul minden, kb. erre kell számítanom. 

Majd a könyvelőm kiszámolja, azért tartom. Én ezekhez nem értek és nem is akarok érteni.
Nekem csak annyi infó kell, hogy azután havonta mennyit kell utalnom a NAV-hoz. Hogy ez hogyan jön ki azt a franc se tudja...

hát lehet bunkó voltam, most számolgattam és jelentősen megnövekedhetnek a költségeid. Persze egy alap dolgot néztem de altalanyadóval havonta +70 000 körül is lehetnek a plusz kiadásaid. Éves szinten mondjuk egy 700 - 800 ezer többet kell termelni. Háát lehetséges ez a törvénymódosítás ebben a gazdasági környezetben tényleg kicsit erős. Szóval a korábbi megnyilvánulásaimért elnézést kérek. Szolidáris leszek veletek de hát az kb annyi, hogy ha lesz itt a környékemen egy tüntetés kimegyek én is. Persze beszélj a könyvelőddel mert én csak itt magamnak számolgattam és egyáltalán nem biztos, hogy jól.

Akkor elég alacsony bevétellel számoltál. Lesz az 3 millió is, teljesen kihasznált kata esetén.

Kinek mennyi. A Billingo szerint 4,3 millió volt tavaly az átlag KATA bevétel és kb. a 8 százalékuk maradhat KATA-ban. Nyilván ez saját adatbázisból adatelemezve.

És akkor most majd egyik hónapról a másikra dupláznom kell az áraimat. Biztos örülni fognak! És persze majd nekem kell magyarázkodnom! Aztán vagy meggyőzöm őket, vagy nem...

Mit tudnak tenni? Ha helyetted mást keresnek, a többiek adóterhei is megnövekedtek, ergo a többiek is magasabb árat fognak mondani.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2022. 07. 12., k – 19:11

Pesti kollégák! Volt akkor balhé Pesten, vagy nem? Akkora, amit a libsik írnak, vagy csak akkora, hogy szóra sem érdemes, mint ahogy a lakájmédia beszámolt róla (sehogy)? Utóbbiban tolták a régi lemezt (Migirigáncsok inda hauz).

Érdekelne az objektív valóság :)

Itt a HUP-on senki se tud számolni, Hollik megmondta, hogy szeptember 1-ig _3 hónap_ van még hátra, így "van idő a felkészülésre". Nincs itt semmi probléma.

Szerkesztve: 2022. 07. 13., sze – 09:03

NAV-nak van akkora számla adatbázisa, hogy - a cégadatokkal összefűzve - kb 2 perc alatt meg lehet mondani, hogy ki a kényszervállalkozó és ki nem az. (Szerintem.)
És akkor célzottan küldhetett volna levelet a hivatal (ügyfélkapus fiókba, mert az ugye hivatalos értesítésnek minősül), adott cégeknek, hogy ejnye-bejnye, tessék a munkavállalót bejelenteni!
De nem tették.
Így vagy az van, hogy a Q nagy NAV-os IT beruházások xart sem érnek, vagy azt, hogy ez vegytiszta sarabolás. Utóbbi esetben nagyon hiányolom a békemenetet (győzikével az éles, ahogy dukál), amely megvédi a nem csaló állampolgárokat az adócsaló [KATA-so] któl.

NAV-nak van akkora számla adatbázisa, hogy - a cégadatokkal összefűzve - kb 2 perc alatt meg lehet mondani, hogy ki a kényszervállalkozó és ki nem az. (Szerintem.)

Jogilag ez nem ily egyszerű, és utána pedig rá kellene szállni ezekre, amire nincs erőforrás

 

Ezt a dolgot számtalan módon meg lehet oldani, pl.: lehet korlátozni, hogy egy cég milyen mértékben rakhat be a könyvelésébe KATAs számlákat, ehhez nem tiltani kellene a KATAs számla kiállítást, hanem szigorítani a befogadást. 

De a cél nem a visszaélés szerű felhasználás megszüntetése, mivel az a volumenhez képest elenyésző (hint: a felső határok miatt) de ugye kormány szereti a társadalmi csoportokat egymás ellen hangolni fiatalok <-> nyugdíjasok, gyerekes családok <-> karrieristák, vállalkozók <-> alkalmazottak (Divide et empera)

A valódi cél az adóemelés, A KATA oldalról ezt is meg lehetett volna okosabban oldani, de nem volt cél, a cél az, hogy akit lehet azt átterelnek az átalányadóba, a többi megy a szürke zónába, nem érdekli őket.

Egyfajta okosabb megoldás a tételes adó emelése mégpedig a bevétel arányában. Így ez erős pics*füst szagú lesz és még akkor az inflációs hatásáról nem is beszélünk ennek. 

A NAV egyedülálló adatvagyonának értékére épülő kutatásokat végez a jövőben a frissen alakult MIMCS. A februári kormányhatározat alapján a cél a NAV adatvagyonában meglévő értékek kiaknázása és ennek révén a tudományos módszertanok és az adózási, adóztatási tapasztalatok szinergiájának kihasználása. Feladatai között szerepel egyebek mellett egy javaslat kidolgozása a szemantikus adatvagyon-kataszterre, valamint a gépi tanuláshoz szükséges címkézés módszertanára. Ugyancsak részei a küldetésnek a tanító algoritmusokkal kapcsolatos vizsgálatok, a validálási módszertan kidolgozása és a nem kontrollált gépi tanulás fejlesztése. A MIMCS a jövőbeni eredményeket nyilvánosságra hozza.

Innen: https://nav.gov.hu/sajtoszoba/hirek/kulonleges-kuldetes-megalakult-a-na…

Van mar ra kezdemenyezes, hogy automatizaljanak bizonyos dolgokat, es jogilag megteremtettek ennek a felteteleit. 

"Ezt a dolgot számtalan módon meg lehet oldani, pl.: lehet korlátozni, hogy egy cég milyen mértékben rakhat be a könyvelésébe KATAs számlákat, ehhez nem tiltani kellene a KATAs számla kiállítást, hanem szigorítani a befogadást."

Több olyan cég van akinek ez a modellje. Lásd ingatlan irodák. IT cégek, Építészirodák, etc....

Kata és a rezsicsökkentés ajándék volt az embereknek, főleg azoknak akik kevés jövedelemből élnek.

mind a kettő igazságtalanságot tartalmazott, de az emberek elfogadták mert előnyük származott belőle.

A Kata a régi formájában roppant igazságtalan a munkabérekkel szemben. Na de Kedves Fidesz! Akkor nem az a mód, hogy bebasszuk a kirakatot, hanem az igazságtalan részét közelítjük a valósághoz, magyarul pld az adó mértékének sávos emelésével vagy a jövedelem max évi 8 milliós határával vagy akár mással is lehetett volna korrigálni.

Akik pedig kimentek tüntetni, azokat megértem, DE a momentumos rablókkal és a dk-s trogerekkel tüntetni? Azért lehetne tartás mindenkiben, hogy a milliárdokat összetarháló un. politikusokat el kellett volna zavarni a francba onnan. Mikor érez együtt egy jámbor, csekkkati, tordai, Dobrev bárkivel Kata ügyben?

Kata és a rezsicsökkentés ajándék volt az embereknek

Attól, hogy ismételgeted magad meg a kormánymantrát nem változik semmi. Van olyan környezet ahol ennek lehet hatása, nem hiszem, hogy ez a jó portál.

A Kata a régi formájában roppant igazságtalan a munkabérekkel szemben.

Pontosan miért is? Mert a vállalkozás kevesebb adót fizet? Akkor mondjuk az átlagadózás az nem lesz igazságtalan?

A korrigálási javaslatok a postban meg viccek. ilyen "Mi Hazánk" szintig jut el :) 

A Kata a régi formájában roppant igazságtalan a munkabérekkel szemben. 

Nem is adta az alábbiakat:

  • fizetett szabadságot - azt is kifizeti a munkaadó a béredből
  • fizetett betegszabadságot - azt is kifizeti a munkaadó a béredből
  • felmondási időt - itt rezeg a léc, mert lehet kötbéres szerződést kötni, de pl ha projectmunkára szerződsz, és nem kapsz másikat, így jártál
  • kiszámítható kifizetéseket - igen, itt elismerem, voltam katás, de már akkor is gyűlöltem, hogy néha 90 napra voltak hajlandóak velem szerződni. Volt, hogy úgy jártak le a projectek, hogy csak májusban kaptam pénzt, előtte decemberben - önsajnálat vége, mea culpa
  • nyugdíjat teljes mértékben - azt is kifizeti a munkaadó a béredből
  • könyvelőmentességet
  • iparkamaramentességet
  • bürokráciamentességet
  • eszközparkot

Előnyök, hátrányok, de ha pl hiszel az öngondolkodásban, de az állami nyugdíjban nem, akkor tökéletes volt.

Szépen összefoglaltad, és ( úgyis tudod, hogy a közteherviselés mértékéről van szó ) próbálod eladni a KATA és a munkaviszony sajátosságait, mint csak kizárólag az egyikre jellemző dolgot.

DE ajánlom figyelmedbe, hogy:

- nem KATA-s egyéni vállalkozónak sincs "szabadsága", és többet fizet mint a KATA, tehát ez nem KATA specifikus dolog, hanem vállalkozói státus - specifikus ( ezen az alapon az osztalékra jogosult Kft. tulajdonos esetén is kérdés a szabadság? )

- felmondási idő szintén a vállalkozói státuszból adódik nem pedig a KATA-ból

- SZJA-hoz is kell bürokrácia, könyvelő, ha nem csak egy kifizetőtől kapsz jövedelmet, és nemcsak munkabérből van SZJA köteles jövedelmed - lehet ezt is cifrázni, szerintem ez nem szempont

Nyugdíj az egyetlen valódi kérdés, de mióta MAgyarországon a jelenlegi befizetésekből fizetik az aktuális nyugdíjakat, mert ugye a szociból üres kassza jött, akkor felteszem a kérdést: miért nem fizeted a nagymamád nyugdíját, és miért csak nekem kell mint munkavállalónak?

Értékelem, hogy kulturáltan megpróbáltad ( pl gyerek-kedvezményt kihagytad, bár biztosan téged nem érint ), de nem győztél meg, hogy pl havi 1 mill br fizetésből ( 2 gyerekes ) ha megkapsz cca, 705e ft-t ( és nem szóltam a munkáltatót terhelő adóról/járulékokról), akkor evvel szembeni KATA (cca. 930e ft) az pariban van.

És vedd figyelembe ezt is pls:

A katát jogszerűen választó kisadózó vállalkozások és kisadózók mentesülnek az alábbi közterhekkel kapcsolatos kötelezettségek alól:

  • a vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése; 
  •  társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése; 
  •  a személyi jövedelemadó és a járulékok megállapítása, bevallása és megfizetése; 
  •  szociális hozzájárulási adó, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése.

havi 50 ezer forint KATA esetén biztosítottnak minősülsz 108.000 Ft (2022) havi ellátási alapig, azaz társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési járadékra jogosult leszel.

 

És még egyszer:

  1. KATA bevezetésének céljait megértettem, elfogadtam
  2. Ne tegyünk úgy mintha a KATA nem lett volna igazságtalan a munkabéresekkel szemben
  3. KATA módosításának szükségessége nem kérdés, viszont ahogy a fidesz meglépte az hiba.

Éa ha megkérdeznéd, akkor elmondanám: hogy az őstermelői státuszban rejlő legalizált adóelkerülés is bassza a csőrömet, valamint a focista SZJA valamint a papok SZJA, és pl havi 2 mill br fizetés feletti SZJA kedvezmények, országgyűlési képviselők költségtérítései stb... :-)

Hát igen, kihagytam valóban a gyerek-kedvezményt, illetve azt is, hogy katásként banki hitelt felvenni egy fokkal bonyolultabb, és ahogy hallottam, rosszabb feltételekkel lehetséges csak, lakáshitelt meg szinte lehetetlen volt (valami Facebookos csoportban olvastam pár hónapja, nem 100%).

miért nem fizeted a nagymamád nyugdíját, és miért csak nekem kell mint munkavállalónak?

Ugyanakkor ezt az érvet nem értem. Sokan megjövendölték a felosztó-kiróvó rendszer fenntarthatóságát, most akkor azzal mi lesz? Előbb-vagy utóbb szükség lesz reformra, lehet ezt halogatni, ebből a szempontból viszont egy jó megoldásnak tartom a katát, mégpedig, ha nem a bújtatottan foglalkoztatott 1/5-be tartozik bele. Felnőtt embernek néztük az adózót.

Az, hogy mi igazságtalan, részletkérdés. Nagyon sok ismerősöm elégedett lett volna, ha csak simán 10 év óta először megemelik az összegét, vagy sávossá teszik. Utólag persze lehet őket hibáztatni, hogy kihasználták a lehetőséget. Helyette kb beszántották, pedig még jobban is jöttek volna ki szerintem a történetből (több pénz). De legyenek megnevezve az ismerőseim, ne csak arctalan adócsaló massza legyen (csak a lényeg kiemelve):

  • grafikus: "b+, az 5000 Ft-os bannerekkel voltam bújtatott foglalkoztatott".
  • angol tanár: céges angolt tart. Most vagy nem tart, vagy árat emel, ami meg a cégeknek fog fájni, és lehet, hogy kevesebben jutnak hozzá céges angolhoz, vagy nagyobb lesz a csoport.
  • vezetésoktató: 70+ osan nyugdíj mellett már ne az legyen érv, hogy ő nem fizeti mások nyugdíját, meg az, hogy ő alkalmazott.
  • Fundamenta ügynök: százalékért dolgozik, törvény szerint nem lehet alkalmazott a Fundamentánál, mégis azzal vádolják, hogy bújtatott alkalmazott. Nem baj, majd meglátjuk, mi lesz.
  • vágó: őneki pl lövése sincs, hogy a francba fog így dolgozni, mert kft-ben kb esélytelen a dolog, nem jön ki a matek, és le van szerződve fél évre előre. Hátha sikerül újratárgyalnia a szerződéseit. Kicsit felháborodott azon, hogy ha egy filmen/klippen 1-2 hetet dolgozik, és évente több produkciós cégnek, hogy lehet megvádolva adócsalással.
  • zenész: hobbiból lép fel, rendezvényeken, nem akar azért a mellékesért havi 0,5-1 napot adminisztrálni, könyvelőt tartani

És a bónusz:

  • régi könyvelőm: 39 katása van, idén nem megy nyaralni, szerencsére ő nem katás :D

Megjegyzem, talán ha sávossá teszik, és megemelik a járulékot, a bújtatott foglalkoztatottak jórésze kiesik szerintem... Egy ismerősöm valami havi 40 ezer forinttal jött volna ki jobban katásként, mint annál a cégnél alkalmazottként. Az ilyen jellegű cégek ilyen nagyságrendben gondolkodnak. 

(Tudja valaki?) Vajon  külföldi magánszemélynek sem számlázhat egy KATA-s?

Nem tudom az EU-s irányelvekkel miként fér össze, hogy az amit a KATA-val csinálnak, nem lennék meglepve ha valami uniós jogszabályt sértene, és elkaszálnák. De szerintem ha van EU-s adószáma, akkor számlázhat. Majd ha kijön valami végrehajtási utasítás, akkor lehet biztosat tudni róla.

Pongyola a megfogalmazás, mivel a 5. § (1) g. szerint Art. kifizetőt deklarál és maga az Art. kifizető definiálása is picit homályos, de nagyjából mindenki kifizető aki belföldi adófizetésre kötelezett vagy olyan személyt foglalkoztat aki belföldi adófizetésre kötelezett. Konyhanyelven a magánszemélyek akik nem munkáltatók magánszemély mivoltukban "nem kifizetők". Szóval elvileg a külföldi illetőségű vállalkozás akinek nincs magyar kapcsolata az Art. szerint nem lehetne kifizető, de a fenti törvény oda sorolja sztem.

A lényegre térve: számlázhat. (igen. Josip Tot nak is... szóval érted.)

Ez a törvény szelleméből következik, hiszen az akarat szerint a magánszemélyekre és nem a belföldi magánszemélyeknek szolgáltatást nyújtó / értékesítő lenne az adó alanya.  

A lényeg, hogy a jelenlegi formájában simán megnyersz bármilyen pert, ha külföldi magánszemélynek történő értékesítés esetén kizárnának a KATA-ból. (belföldi személy személyazonosságát sem ellenőrizheted) 

Több országban nem feltétel, hogy adószám legyen a számlán (vevőnél). Sőt! van ahol az sem feltétel, hogy a vevő neve rajta legyen. Ilyen országokban jellemzően a számlát elszámoló rábélyegez a számla hátuljára. Van ahol az is elég, hogy a befogadó számlájáról lett fizetve. 

Na most, ha ilyen helyről jön egy EV, aki magán névre vesz valamit, akkor arról tudnom nem kötelező és nem is tudhatok, hogy ezt a költséget vállalkozásában elszámolja vagy sem.  Ez az EV, az igénybe vett szolgáltatást vagy terméket tovább számlázhatja. Proxyzhatja. 

Nem értelek, kérdezted hogy lehet e, levezettem, hogy a törvényhozó szándéka szerint igen és a törvény nem tiltja szövegszerűen. 

Akkor a válasz megvan.

Az hogy milyen a számlaadási kötelezettség más országban irreleváns. Befogadás tekintetében lehet érdekes, hogy nem tudod hogy számolja el, de csak akkor lesz érdekes, ha a törvény előírja, hogy csak magánszemély lehet. Itt értsd ennek az analógiája az, hogy annak sem vághatsz hajat aki hozzád jön, ha például eddig cégesen fizette neked, de most "nem kér" a cégének számlát. Ebből már több lehet mint az előzőből, de ez is elenyésző és veszélytelen.

Nade Josip Tot az kemény veszély  :) de ugye az meg "kit érdekel". Egyébként tömeges jelenség nem lesz, csak bosszantó. 

A szlovák szabályokat nem ismerem, de pl. Angliában simán be tudok tenni költségként magánszemélyként kapott nyugtát a vállalkozásomba, ha olyan kategóriába tartozik, ami elköltségelhető és ha egy adóellenőrzés során valami épkézláb magyarázatot tudok adni, hogy miért is céges költség az.

Pl. amikor Brüsszelben dolgoztam, akkor a magánszemélyként kapott szálloda számlát, vonatjegyet, esti kajabevásárlást a közértben, fogorvos nyugtáját és hasonló dolgokat simán betettem a költségek közé.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A szlovák szabályokat nem ismerem, de pl. Angliában simán be tudok tenni költségként magánszemélyként kapott nyugtát a vállalkozásomba, ha olyan kategóriába tartozik, ami elköltségelhető és ha egy adóellenőrzés során valami épkézláb magyarázatot tudok adni, hogy miért is céges költség az.

Volt angol cégem, igen, a fő kérdéskör a második mondatrész, nem úgy megy, hogy "beteszem" a költségek közé.

Aha, 

Minden fantázia nélkül, 1 perc alatt (hidd el lesz ennél sokkal kreatívabb és kevésbé egyértelmű)

 

1, Számlatétel (Kis Géza => Jan Slovak):

Programozás gyakorlatban elő példával, letölthető kóddal, online kurzus  => ERP rendszer XY Kft rendszerében => 18 óra => 345e Ft

2, Számlatétel2 (Nagy Áron => Eva Slobodova)

UI programozás gyakorlati kihívásai, példafileokkal, online kurzus => ERP rendszer főmodul design => 10 óra => 245eFt

..

..

X, Jan Slovak, Eva .. berakja a KSC Slovakia  cégbe a költséget, mivel tök véletlenül nagyon hasonló a példa a cég megrendelője által megrendelt munkával.

X+1, KSC Slovakia => KHC Hungary  1545eFt ERP modul a XY rendszerében szerződés szerint

X+2 KHC Hungary => XY Kft XXXXe Ft 

 

Ez ha, jól átgondolt, sokkal több munkát tud adni mint ugyanez ha csak a NAV érintett. 

 

Személy szerint nem hinném, hogy ez lesz, csak azt mondjuk lehet.  Ennél van egyszerűbb megoldás. Ez csak vészmegoldás. Év végéig.

berakja a KSC Slovakia  cégbe a költséget

Eddig is lehetett volna mindezt n+1 esetben, még se művelték nagyban. Jan Slovak nem tudja "betenni" ezt így a cégébe kockázatok nélkül.

Személy szerint nem hinném, hogy ez lesz, csak azt mondjuk lehet.  Ennél van egyszerűbb megoldás. Ez csak vészmegoldás. Év végéig.

Jó megvárjuk... ez annyira egyszerű, hogy mindenki így fogja csinálni szeptembertől. Vagy az élet ennél komplexebb...

 Jan Kovach EV 

Itt a zavar, mivel itt az EV volta semmiképp nem derülhet ki, mivel még a végén külföldi  "kifizetőnek" fogják számolni. (magánszemély is lehet kifizető az Art. szerint egyébként, viszont külföldi jogi személy csak akkor lehet, ha keletkezik bármiféle munkáltatói kapcsolata a NAV-al szóval ilyen nyúlós sz*r ez jogilag)

Annyi, hogy a 18 milliós KATA keretből az ÁFA miatt csak 12 milliót lehet kihasználni.

Kivitelezés: év elején kiállítanám a 12 millás számlát és kapom a részleteket teljesítés arányosan. 

 

ps.: Ez csak ötlet. Le kell vizsgálni.

"Az alkotmányosság próbáján biztos elbukik ebben a formában."

- volt katás fideszes szavazó.

A bajszos szar utódja "alapos vizsgálat után" aláírta a katatörvényt (surprisedpikachu.jpg).

De azért kiírta fészbúkra, hogy irgum-burgum, egyeztetni kellett volna, stb. Jaj, de hát alá kellett azért így is írnia, mert: csak!

Mit kellett tolna tennie?

Van egy helyzet. Pénz kell. Kitől szedjünk be? Hmmmmm azoktól, őőőőőőőőőőőőő akiktől a legkevesebb érkezett eddig.
Van egy másik probléma az országban, hogy elfogyott a humánerőforrás. Kellene növelni a hatékonyságot vagyis az egy főre jutó megtermelt értéket. Kiket irányítsunk át  egy nagyobb hozzáadott értékű kategóriába? Talán nem a KATA-sokat? De.

Szerintem az egész mögött ennyi van és nem több. 

Ezt azért fejtsd ki. Mert a tömeg feléből nem lesz "nagyobb hozzáadott értékű". A másik a nyereség oldala, ha emeli a terheket jobban járhatott volna, ha csak 75-re egységesíti a mostani fizetendő adó mértékét az biztos 150 milliárd most meg valahol lesz az egész 150-200 milliárd közt. Megérte?

Az egésszel nem az a baj, hogy a KATA-t beszántja, mert előbb utóbb úgyis mennie kellett volna, de úgy hogy a tűrt és támogatott részből tiltottat csinál 50 nap alatt az sztem "any*d" kategória. 

Persze nálam megint az álszentség vágja ki a biztosítékot, mikor pislognak mint aki nem tudja miről van szó, meg "háborús infláció". Nomeg Tállai. Nem tudom miért, de mikor megszólal már zsigeri ellenérzésem van és ez csak romlik ahogy hallgatom. A politikus pályának is lehet alja ezt az embert onnan kaparták elő és ha csak nem ő a "majd elviszi a balhét" akkor nem tudom "mit tudhat". 

Amúgy csak a vélt logikát írtam le, nem az egyetértésem. 

50 nap szerintem is anyád kategória.  nem értek vele egyet.

Nagyobb érték úgy lesz, hogy szerintem kb a fele simán munkavállaló lesz.

 

Minden kieső KATA-st sajnálok, mert nem így tervezte a költségeit. Ez így kibaszás velük.

Jelenleg is mindenki csökkentett kapacitással, termel, vagy leállás van. És ez így marad a következő hónapokban és években is. Ebből nem lesz munkavállaló. Főleg nem Budapesten, ahol szolgáltatói szektor az erős és nem a termelő. Bónuszként COVID felfutás van. Én tagnap voltam instant PCR teszten, mert be kellett mennem egy céghez.

Itt egy példa:

A) leszámlázol egy fizetésnyi összeget
B) kapsz egy fizetésnyi összeget a Mercedes gyárban

Már magában a fizetésed után min 3x annyi az állami bevétel. További bevétel az államnak az az érték ami a gyártó haszna után befizetett adó.
A kettő nettó eredménye pedig nagyobb, mint önmagában egy KATA-snak. Most mondhatod azt, hogy de hát a Mercedesben dolgozhatott a KATA-s is, igen de az állam bevétele ekkor is nagyobb, ha bejelentve teszi ezt.

Saját példa: Egy főre jutó árbevétel ~120 milla. Nálunk a vállalati minimálbér br 400e amiután 186e megy az államnak (mínusz dolgozói kedvezmények). Egy ember minimum 20 millió bruttó eredményt hoz, amit leadózunk.
Ennek értelmében, jobb az országnak, ha egy ember nálam (vagy a Mercedesnél) dolgozik, mintha a KATA-s vállalkozóként faszkodna.

Attól a kérdéstől indultunk, hogy ugyanazt a melót alkalmazottként és alvállalkozóként végezve miért az alkalmazotti jogviszony a magasabb hozzáadott érték, erre konkrétan azt válaszoltad, hogy azért, mert az alkalmazotti jogviszony után több adót kell fizetni. Szóval ezt írtad, csak maximum nem gondoltad végig.

Tudod mit? Értsd ahogy akarod.

Az egyetlen vagyok itt köztetek, aki próbálja megérteni az intézkedést. Ti csak vitatkoztok vele, mert titeket szorít. Amíg nem értitek miért csinálja a másik, addig küzdeni sem tudtok ellene. Ha pedig megértitek, lehet rájöttök, hogy nincs esélyetek.

Egy ember kevesebb eredményt hoz, ha vállalkozó, mintha alkalmazott lenne? Más munkát végez? Miért lesz nagyobb eredményed, ha őt alkalmazod, mintha szerződött vállalkozód lenne?

Az, hogy más az adóbevétele az államnak, az totál más kérdés, ezt mondod te elvileg. De miért lesz más a te bevételed? Más hozzáadott értéket ad számodra egy alkalmazott?

Ettől még miért lesz nagyobb a hozzáadott érték? A cég azért számláz többert, mert több adót kell fizetnie.

 

Vagy arra akarsz utalni, hogy megszűnik a verseny a két fél között, ezért a cég számlázhat többet? Tehát ezek szerint a legtöbb hozzáadott értéket a monopóliumok teremtik elő?

Ha ugyanaz a munka drágábban eladható, akkor az nagyobb hozzáadott érték.  Sejtem mi lesz a baj itt a fejekben. A hozzáadott érték az nem munka, hanem pénz. Emiatt van az, hogy a kereskedelem is nagy hozzáadott értékűnek számít.

Ez nem monopólium, mert nem csak 1 cég lesz.

Ha ugyanaz a munka drágábban eladható, akkor az nagyobb hozzáadott érték.

Ha én vállalkozóként veszek egy bigyót 75 petákért, veszek a bigyóhoz bigyófinomítót 25 petákért, dolgozok a bigyófinomítóval 160 órát és eladom a finomított bigyót 150 petákért és fizetek 25 peták adót, akkor az én hozzáadott értékem 25 peták per 160 óra. Ha jön az állam és azt mondja, hogy hohó, mostantól a 25 helyett 50 peták adót beszedek tőled minden egyes 160 óra után, akkor én vállalkozóként megveszem a bigyót 75 petákért, veszek minden bigyóhoz bigyófinomítót 25 petákért, dolgozok a bigyófinomítóval 160 órát és eladom a finomított bigyót 175 petákért, abból fizetek 50 peták adót és ugyanúgy 25 peták per 160 óra a hozzáadott értékem. Az, hogy milyen adózási formában dolgozok a bigyó finomításán, az nem befolyásolja a hozzáadott értékemet, azt csak az befolyásolja, hogy mennyi munkával, milyen alapanyag és eszközköltséggel dolgozva mennyiért adom el az adózást leszámítva.

Drágábban adtam el? Igen. Több lett a hozzáadott érték? Nem. Te még mindig azt gondolod, hogy az adó az hozzáadott érték.

Eltöröd a kezed. Begipszelik. Nő a GDP.  (Ezen a  vonalon. Munka kiesésed meg csökkenti.) GDP növekedés oka ugyanis: A táppénzedet adta a TB, és fizette a kórházat is. Ez is GDP növelés.

Ez pont így van, de ennek mi köze ahhoz, hogy ugyanaz az ember vállalkozóként vagy alkalmazottként dolgozva, ugyanazon munka esetén ugyanaz a hozzáadott értéke? Semmi. Csubakka-védelem.

De, ha már ezen a sínen vagyunk: ha tőlem az állam elveszi 25 peták helyett az 50 petákot és az elvett plusz 25 petákot arra költi, hogy túlárazott közbeszerzésekkel egy strómannál elveszítse a közpénz jellegét a befizetett adóm, hogy abból a politikusok kokaint szívhassanak egy adriai yachton a kurvák seggéről, akkor is pont ugyanúgy növeli a GDP-t, csak ezen felül nekem kell gondoskodnom, hogy valaki begipszelje a kezem és ez még jobban növeli a GDP-t.

De az országban ettől hozzáadott érték aránya a GDP-hez mérten csökken, ezért van a béka segge alatt az egységnyi anyagra jutó munkatermelékenység (vagyis az egy munkaórára eső hozzáadott érték) az országban, konkrétan Bulgária van még mögöttünk, mert ugyanazon munkaórára több "alkotmányos" költség rakódik: kifizetem a kurvákkal kokainozó politikusokat és a magánegészségügyet is, meg a magántanítót és a magánmindent, ugyanazon egy órás bigyófinomítási munkán. A GDP önmagában nem ad semmi információt arról, hogy mennyire magas az egységnyi munkaórára eső hozzáadott érték az adott országban.

"De az országban ettől hozzáadott érték aránya a GDP-hez mérten csökken"

src:ksh.hu

Fogalmak
Bruttó hazai termék (GDP): termelési oldalról számítva egyenlő az ágazatok vagy szektorok által előállított, alapáron értékelt bruttó hozzáadott értékek (azaz a kibocsátás és a folyó termelőfelhasználás különbségeinek) és az ágazatokra vagy szektorokra fel nem osztható termékadók és -támogatások egyenlegének összegével. E meghatározás jelen formájában 1995-től kezdődően érvényes.

Bruttó hozzáadott érték, alapáron:

+ kibocsátás (alapáron)

– folyó termelőfelhasználás (piaci beszerzési áron)

Kibocsátás: az adott gazdasági egység által más, a termelő és szolgáltató gazdasági egységen kívüli egységek számára előállított, valamint a saját végső fogyasztásra kerülő termékek és szolgáltatások összessége. A kibocsátást a nemzeti számlák alapáron értékelik.

Folyó termelőfelhasználás: azoknak a termelési folyamat során az elszámolási időszakban más termelőegységtől vásárolt termékeknek és szolgáltatásoknak az értéke, amiket új termékek és szolgáltatások előállításához használnak fel. Az állóeszközök értékcsökkenése azonban nem része a folyó termelőfelhasználásnak. A folyó termelőfelhasználás értékelése piaci beszerzési áron történik.

Bruttó hazai termék (GDP), piaci beszerzési áron

Termelési oldalról:

+ az alapáron számított bruttó hozzáadott értékek összege

+ termékadók

– terméktámogatások

Felhasználási oldalról:

+ háztartások végső fogyasztási kiadásai

+ államháztartás végső fogyasztási kiadásai

+ nonprofit intézmények végső fogyasztási kiadásai

+ bruttó állóeszköz-felhalmozás

+ készletváltozás

+ export

– import

Bruttó hazai termék (GDP): termelési oldalról számítva egyenlő az ágazatok vagy szektorok által előállított, alapáron értékelt bruttó hozzáadott értékek (azaz a kibocsátás és a folyó termelőfelhasználás különbségeinek) és az ágazatokra vagy szektorokra fel nem osztható termékadók és -támogatások egyenlegének összegével.

 

Azaz a termékadók ha nőnek, nő a GDP. Simán lehetne a végtelenségig növelni a GDP-t. Pont ezért van az, hogy alacsony hozzáadott értéknél, magas adókkal is lehet nagy a GDP. A cél az lenne, hogy alacsony adók mellett is legyen nagy a GDP.

Mert akkor nagyobb a hatékonyságod, az az, ami igazán számít, ugyanis többet tudsz fejlesztésre, növekedélsre költeni (mert nem az államnak adóként fizeted meg). Ha egy vállalat sok GDP-t termel, de a nagy részét adóként befizeti, akkor növekedni nem tud, pedig nem lenne rossz a nemzetnek, ha magyar cégek nemzetközi méretre tudnának nőni, nem? Vagy ez csak a külföldi multik kiváltsága, hogy nemzetközi méretre tudnak nőni?

 

Ileltve várj, ha ennyire jó dolog sok adót fizetni, akkor miért nem akarsz te mondjuk 12% társasági adót fizetni? Hiszen a katások nem osztanak, nem szoroznak, ezt írtad egy kommentedben ("Meg kell nézni a KATA-sok árbevételének az arányát az összbevételhez képest. Van egy sejtésem, mely szerint nem jelentős."). Akjkor inkább adót a nagyvállalatoktól kéne beszedni, nem? Megnőne a GDP, lenne elég adóbevétel. Az meg, hogy 9-ről 12%-ra nő az adó mértéke, az egy nagy cégnek sem jelent sokat.

Hogyne, mint írtam, a GDP-t növeli minden ilyesmi, viszont az egységnyi munkaórára eső hozzáadott érték teljesen más téma és még mindig arról van szó, mert onnan indultunk, hogy az adó az _én_ munkaórámra eső hozzáadott értékemet nem növeli, sőt, adott esetben csökkenti. GDP-t növel, mert a GDP az tőmondatra leegyszerűsítve hozzáadott érték + adó + külső támogatás, szépen le van írva, magyarul, csak nem érted.

Az időt nem értem. A hatékonyság önmagában nem növel semmit, csak akkor, ha a rendelkezésre álló munkaóra minden esetben ki van használva. 

Senkit nem érdekel, ha  a fix bevételedet, te képes lennél fele annyi idő alatt megtermelni, ha a maradék idődben mondjuk a hup.hu -n vitatkozol Oregonnal.

Hova akarunk eljutni? Nem értem.

 

A kiinduló pont az volt, hogy mi lehet a kormány döntése mögött. Milyen szándék. Leírtam. Kiderült már, hogy nem értetek egyet velem. Pont. Vége. De könyörgöm, ne akarjatok már meggyőzni! Köszi.

Figyelj, te tényleg nem érted, hogy mit jelent a magasabb hozzáadott érték és az miért pont ugyanannyi egy alkalmazott és egy kényszervállalkozó alkalmazott esetén, illetve miért magasabb egy valóban vállalkozó alvállalkozó esetén. Te tényleg úgy gondolod, hogy a több adó magasabb hozzáadott értéket jelent.

Az egész kommented arról szól, hogy a hozzáadott érték = befizetett adó.

 

Amúgy inflációs környezetben vállalatok adóterheit növelni nem éppen okos döntés. Sem az egyéni vállalkozókét, sem a vállalatokét (több alkalmazottat vegyenek fel partner vállalkozók helyett).

Ezt sem mondtam. ha te pl egyetlen cégnek négy szálon számláztál eddig (3 milla), akkor nekem nem fáj ha újra alkalmazott leszel. Az sem, ha pont olyan adózás alá kerülsz, mint a versenytársaid.  ha pedig ezekt után életképtelen vállalkozóvá válsz, akkor az sem fáj, ha majd munkavállalóként menedzsel téged egy tőled okosabb. Ez jobb az országnak, jobb mindenkinek.

Ohh már látom mit nem értettetek. Az eredmény nem az adó szummája, ez nem egy matematika kifejezés a korábbi adatok összesítésére. Az eredmény egy kifejezés lásd mérleg.
 

ps.: a mérleget se a közértbe keressétek plíz

 

ps2: ha az egyén bevétele nem változik (nettó) de az államé nő, akkor a GDP is nő

De itt most nem egyénekrtől van szó, hanem vállalkozásokról.

Ha van két vállalkozói entitás (két adószám), majd ezek közül az egyik megszűnik, és a végén több adót fizet az, amelyik marad, akkor nőtt a hozzáadott érték? Csak az adózási forma változásával lehet a hozzáadott értéken és a GDP-n növelni? Tiszta adminisztratív úton? Akkor nem is értem, miért nem növeljük a végtelenségig a GDP-t!

Amúgy ha megnövelnénk 15%-ra a társasági adót, akkor nőne a GDP és az adóbevétel is, miért nem tesszük?

Rosszul írtam. Az entitás lett volna a helyes.

Kevés az adat, nem tudok válaszolni. Ennyi adat alapján (ceteris paribus) az adó niminálisan csökken.

 

> Amúgy ha megnövelnénk 15%-ra a társasági adót, akkor nőne a GDP és az adóbevétel is, miért nem tesszük?

Nem. Én nem is erről pofázok.

De akkor miért nő meg a GDP attól, hogy bizonyos vállalkozásoktól több adót szedünk be? A munka ugyanaz lesz, amit elvégez,csak az adózás más. Ennyi változik most. Vagy azt gondolod, hogy a gazdaságban attól, hogy több adót kell fizetni, kevesebb igény lesz futárra, videóvágóra, tolmácsra, villamos tervezőre, és mindenki mehet q gyárba dolgozni? Ezentúl nem lesz több spanyol-magyar tolmácsolási feladat vagy kevesebb reklámvideót kell vágni Youtubera, csak mert más foglalkoztatási forma lesz az állam által elvárt?

Szerintem nem az lesz amit te gondolsz. Átalakul sok minden. Alkalmazkodik minden piaci szereplő. 
Azt gondoljátok, hogy komplett szegmensekben csak KATA-sok vannak jelen. Ez tévedés. Nagyon sok szolgáltatás külföldről is beszerezhető. Ne gondolja egy programozó, hogy neki csak a többi KATA-s kóder a versenytársa, mert ez faszság.

Mondok erre példát: 
Van egy barátom aki jelenleg WP oldalakat készít. Kitöm 2 db KATA-s vállalkozást. Elképzelhető, hogy nem emel árat, hanem átmegy TAO alá  munkát pedig külföldre delegálja, hogy többet vállalhasson. Számára e változás egy növekedésbe kényszerítés. 

TFH van egy nyelvtanár aki emel. Ekkor a piac inkább online tanul más platformon. 

TFH: operatőr rendező vágó mindenki emel. Erre az ügynökség is emel árat akinek az előbbiek bedolgoznak. Ekkor a megrendelő lehet már nem ezt az ügynökséget választja, hanem egy másikat, akár egy másik országban. Ekkor ezen szereplők alternatív bevételt fognak keresni maguknak.

Azt gondolni, hogy minden piacon áremelés lesz és ez inflációt generál tévedés. Ugyanis nem mindenki tud majd árat emelni.

Van egy barátom 100 ember dolgozik nála építőiparban. Nem KATA-sok. Ha a KATA-s versenytársai emelnek az adó miatt, ő is emelni tud, de neki csak arányosan kell több adót fizetnie (szemben a KATA-sal. Nem mellesleg nála nőni fog a hozzáadott érték (nem a több adó miatt).

Az a baj, hogy úgy értékelitek a világot, mintha csak KATA-s vállalkozókból állna. Ez az alap feltevés téves. Emiatt gondoljátok azt, hogy inflációt fog generálni ez a  folyamat. Okozhat inflációt, de csak minimálisan. Meg kell nézni a KATA-sok árbevételének az arányát az összbevételhez képest. Van egy sejtésem, mely szerint nem jelentős.

Tehát ha a magyar vállalkozó megemelt áraival nem lesz paicképes, akkor majd alkalmazottként piacképes lesz? És az mennyiben segíti a magyar gazdaságot, hogy a kieső vállalkozók helyett mások külföldről szerzik be majd a szolgáltatást? Az jó lesz nekünk, ha inflációs környezetben megemelt adók miatt versenyképtelen vállalkozások mennek csődbe, és emiatt külföldről szerzünk be szolgáltatást?

Te végiggondoltad, amit írsz?

Értem én, hogy neked az lenne a jó, ha olcsó magyar bérrabszolga dolgozna a gyáraidban, minél több, mert az neked személy szerint több profitot jelent. Az ország egészére nézve meg ez egy szar dolog.

"Én remélem, hogy lesz hamarosan valami újra."

Naiv vagy. Akkor a katával egyidőben jelentették volna be, hogy mi lesz az egyszerű vállalkozási forma. Értsd meg, a cél az volt, hogy beszántsák a katát, mert kell az adóbevétel, mert üres az államkassza, de a nagy adózókhoz nem mernek nyúlni.

Továbbra is azt gondolom - nem vitakozva! - , hogy bő többségük simán visszamegy száz százalékban feketézni (annak volt mindig is az alternatívája, nem a munkavállalásé)(vagy külföldre, ahogy az előbb olvastam), szerintem elenyésző számban konvertálódnak az állam által kívánt munkavállalóvá (ehhez minimális input volt pl. a közelemben levő KATA-sokkal való beszélgetések, nyilván nem mérvadó, de infó). Meglátjuk mi válik valóra.

Villanyszerelőknél volt (nem reprezentatív) szavazás, kb. 85 százalékuk KATA-s (is) volt, ebből ~30 százalék mellékállásban, a főállása mellett, ők mennek feketébe, ~50 százalék árat emel a többlet adózással, ~10 százalék csak lakosságot fog kiszolgálni és ~10 százalék abbahagyja teljesen. Szóval egy ilyen alapján kb. az jön ki, hogy nem lesz több adó, mert akik kiszállnak az adózásból, azok helyett nem jön be annyi új adóbevétel.

De gondolom hónapokon át készítették elő az egészet és minden szcenáriót gondosan modelleztek. Ja, nem.

Az én logikám szerint azok tudnak eltűnni, akik többségében magánszemélyeknek szolgáltatnak, mert oda nem kell számla. Ha te informatikus, videovágó, stb. vagy, akkor jó eséllyel a cég kérni fog tőled számlát, mert költségként el kell számolnia valahogy. Úgyhogy én áremelésre tippelek, nem feketézésre - esetleg a hibrid, B2C-ben, B2B-ben vegyesen dolgozók lehetnek kérdésesek.,

Abszolút értelek, ugyanakkor konkrét példákat hoztam. KATA előtt is feketéztek, most is fognak, azt meg talán el tudjuk képzelni, hogy cégek meg tudják oldani a számla nélküli kifizetést is (többségük egyébként vegyes üzemben van, ilyen tekintetben). :)

Igen, de a vállalkozásokra kb. úgy kell gondolni, mint a biológiai táplálékláncra. A gazdaságfehérítést nem minden szereplőre kell rátolni, mert a százezres nagyságrendben szaladgáló kényszervállalkozókat egyesével piszkálni sosem térül meg. Helyette azoknak kell a nyakára lépni, akik alkalmazzák őket megrendelik a szolgáltatásaikat. 

Azt persze nem mondtam, hogy ez nem fájdalmas ~mindenkinek.

Attól, hogy valami fáj mikroszinten azoknak a katásoknak, akik nem jelentenek sok bevételt ("Meg kell nézni a KATA-sok árbevételének az arányát az összbevételhez képest. Van egy sejtésem, mely szerint nem jelentős."), akkor az makroszinten még lehet szar. Cserébe mikroszinten sok számú embert megszívattál.

Te, nem tudom, mennyire követed a jogszabályokat - szerintem kb. semennyire, amiket előadsz, de nagyjából 2017 óta jóval kevesebb dologhoz kell e-napló, ha pedig nem nulláról való építésről van szó, akkor egyáltalán nem kell. Nem kell ahhoz e-napló, hogy egy villanyszerelő kicserélje egy házban az összes vezetéket, szerelvényt, majd utána a kőműves kijavítsa a falak, majd a festő glettelje és lefesse, pedig ez kb. most egy 2-3 milliós költség egy 100 négyzetméteres házon.

Pénz kell.

És ez most derült ki? :D

Kiket irányítsunk át  egy nagyobb hozzáadott értékű kategóriába? Talán nem a KATA-sokat? De.

Szalag mellé? Vagy hova irányítsuk át őket? Egy átlagos IT alkalmazott a bruttó 8 órás munkaidejéből nettó 4-6 órát tölt produktív munkával. Én a számlázott 4 órámból 4 órát. Hogy lesz nagyobb hozzáadott értékű az időm?

Szerintem az egész mögött ennyi van és nem több. 

Az egész mögött az van, hogy kurva nagyot hazudtak a költségvetés állapotáról.

>> Pénz kell.
> És ez most derült ki? :D
Igen. Tavaly még nagy királyok voltunk és idén megváltozott minden. Az osztogatásnak, akkor még volt alapja. EU-s pénzzel számoltak, villan és gáz árakba valamennyi emelkedés/kilengés belefért volna. Szóval több dolog egyidejűleg másként történt, mint a legrosszabb álmokban. Pont erről volt szó nemrég a Magyar Közgazdasági társaság podcastjában

>> Kiket irányítsunk át  egy nagyobb hozzáadott értékű kategóriába? Talán nem a KATA-sokat? De.
> Szalag mellé? Vagy hova irányítsuk át őket? Egy átlagos IT alkalmazott a bruttó 8 órás munkaidejéből nettó 4-6 órát tölt produktív munkával. Én a számlázott 4 órámból 4 órát. Hogy lesz nagyobb hozzáadott értékű az időm?
Azzal lesz, hogy nagyobb jövedelmet generál az a tevékenység ahol téged alkalmaznak.

>> Szerintem az egész mögött ennyi van és nem több. 
> Az egész mögött az van, hogy kurva nagyot hazudtak a költségvetés állapotáról.
Érdemes a linkelt podcastot meghallgatni. 

Igen. Tavaly még nagy királyok voltunk és idén megváltozott minden. Az osztogatásnak, akkor még volt alapja.

Te valahogy végtelenül naiv vagy, amikor a kedvenc pártodról van szó. Igaz, akkor is, amikor szabadjára engeded a gazdasági gondolkodásodat.

EU-s pénzzel számoltak, villan és gáz árakba valamennyi emelkedés/kilengés belefért volna.

Már egész tavaly év végén magas volt a villany és a gáz ára is. Márciusban is rekord magas volt. Ami szót keresel, azt választási költségvetésnek hívják.

Azzal lesz, hogy nagyobb jövedelmet generál az a tevékenység ahol téged alkalmaznak.

Engem ugyan nem fognak alkalmazni, csak mostantól többe kerülök majd, ami szépen végigmegy a supply chain egészén és a végén ott van a fogyasztó, aki többet fizet, aztán csodálkozik, hogy mitől van ekkora infláció.

> Engem ugyan nem fognak alkalmazni, csak mostantól többe kerülök majd, ami szépen végigmegy a supply chain egészén és a végén ott van a fogyasztó, aki többet fizet, aztán csodálkozik, hogy mitől van ekkora infláció.

Vagy igen, vagy nem. Piac majd áraz és eldönti. Ha végig megy, akkor pedig eddig farok voltál, hogy olcsón adtad. :)

Vagy igen, vagy nem. Piac majd áraz és eldönti.

Ha több adót kell befizetni, akkor azt ki fogja végül kifizetni? A gombák? Az erdei fák? A mókusok?

Ha végig megy, akkor pedig eddig farok voltál, hogy olcsón adtad.

Facepalm. Tehát ha neked azt mondják, hogy barátocskám, kétszer annyi adót fizetsz jövő hónaptól, mert üres a kassza, és ezt te nem nyeled le, hanem árat emelsz, mint mindenki más, akkor korábban farok voltál? Eddig is furcsán néztem a gazdasági tudásodat és mondásaidat, de már legalább értem az okát.

> Ha több adót kell befizetni, akkor azt ki fogja végül kifizetni? A gombák? Az erdei fák? A mókusok?
a) te
b) piac, ha az emelt árat elfogadja

> Tehát ha neked azt mondják, hogy barátocskám, kétszer annyi adót fizetsz jövő hónaptól, mert üres a kassza, és ezt te nem nyeled le, hanem árat emelsz, mint mindenki más, akkor korábban farok voltál?
Feltételezed, hogy mindenki más emel. Mi van azokkal akik a versenytársaid és nem KATA-sok? Vagy ilyen nincs? :) (Milyen kicsi a te világod!) :P
BTW: Áruld már el, hogy árazásodban mi a benchmarking, hogy ez eldönthessük.
 

> Eddig is furcsán néztem a gazdasági tudásodat és mondásaidat, de már legalább értem az okát.
Én tudom mi ennek az oka. A képzetlenséged a témában.

Nézd én nem túrom fel neked a netet, de az biztos, hogy tavaly, mikor elkezdtek osztogatni jeleztem ezen a portálon, hogy ezt nem kellene és a veszélyek közt felsorolva ott volt az energia árnövekedés rapid mértéke. Talán még ezzel kapcsolatban is volt egy két váltott üzenetünk. Feltételezve, hogy ez egyszerű publikus információkból is átlátható volt, gondolom tele volt a net ilyen elemzésekkel, de ha nem volt a kormány részéről csak kellett volna valami. Ezt az egész intézkedés csomagot nem lett volna szabad megtenni (talán még Matolcsy is dünnyögött) de az legalább, átgondoltabban kellett volna, hogy ne gerjessze az inflációt ennyire.

A mögöttes okokat persze értem, de részedről nem értem ezt a "nem tudták" dumát. Rosszabb lett mint gondolták? Igen. Nálam az a szakember aki olyankor is használható ha baj van. Elvárhatjuk ezt a mostani vezetéstől?

Matolcsy és varga nincsenek egy hullámhosszon a Covid óta. Matolcsy leállította az olcsó forrásokat (NHP), Varga erre kihelyettesítette (KAVOSZ).

> Nálam az a szakember aki olyankor is használható ha baj van. Elvárhatjuk ezt a mostani vezetéstől?
Rossz döntést hoztak? KATA + rezsi? Mit kellett volna tenni  ezek helyett?

Te most azt akarod megtudni, hogy mit csinálna valaki Augusztus 1-ével miután már kiköltekeztek Márciusra? 

Egyrészt fogadatlan prókátor vagyok nem nekem kell erre válaszolni, nem én rontottam el se.  Emellett messze vagyok a teljes információ kényelmétől, de hogy ne fröcsögésnek vedd, van elgondolásom:

Mit lehet most csinálni? Lábon lőtték az országot a golyót ki kell venni. Ez fáj:

0, Azonnal javítani kell a fizetési mérleget, mivel a mostani forint árfolyam kinyír minket. Ennek érdekében, és támogatóan mellette:

1, Azonnali kiadáscsökkentés és stop a közigazgatásban, a jelenlegi finanszírozott projektek újratárgyalása (Fudan, Belgrád vasút, .... )

2. Minimumadó megszavazása január 1-i bevezetéssel

3, EU-s pénzek minél előbbi realizálása

4, Megszüntetni az üzemanyag támogatást 3 lépésben (emelve a mostani ársapkát) előre komunikáltan

5, Politikailag kihelyezett nemzeti vagyon visszavétele, részértékesítés 

6, Társasági adókedvezmények ideiglenese felfüggesztése (január 1-től)

7, Adóemelés január 1-vel. (főleg SZJA)

8, Ársapka kivezetése az élelmiszerekre 3 lépésben előre kommunikálva.

9, Konkrét akarat kifejezése az EUR bevezetésre és határozott kommunikáció. Az elhatározott konverziós árfolyamra törekvő politika.

 

Kérdeztél két konkrétat:

Mi a baj a KATA változással?

- Év közben vezették be

- 50 napos határidő

- nincs valódi erős költségvetési hatása. (tételes adó növelésből több jöhetett volna be) 

 

Mit kellene helyette? 

- megváltoztatni a bevezetést  január 1-el

- a mostani részmunkaidős tételes adó emelése 25eFt-ről 60eFt-re és megemelni a normált 50eFt-os befizetést 75eFt-re 

 

 

Mi a baj a rezsi intézkedéssel?

gyors, torzító, igazságtalan, sokkoló

Mi kellene?->

havi ármegállapítás (árképzés lenne szabályozott árak alapja, nem konkrét szám), akkor kommunikálva amikor megvannak a részletek leghamarabb szeptembertől. 

pl. áram tekintetében:

- levinni a mostani dotált árat (6Ft) limitjét 120 KWh -ra és megemelni a  piaci ár 10%-áig képlet alapján (17Ft)

- közbenső sávot létrehozni 25%-os piaci áron (képlet alapon, kb 45Ft most) dotált energia ár 300kWh fogyasztásig

- 50%-os piaci ár (képlet alapon, kb 85Ft jelenleg) -os dotált energia ár 500kWh-ig

- 500kWh felett havi ármegállapítás 100%-a 

Az elszámolás éves alapú, de az év szeptember 1-el kezdődne. Nyugdíjasok részére pedig adni energia dotálást, plusz bevétel alapon igényelhető családi támogatás az energia számla kiegyenlítésre.

Emelj árat. Ha nem akarják kifizetni, felesleges a munkád. Vagy olcsón dolgoztál. Vagy valami. Ha meg nem akarsz könyveléssel szenvedni egy pár fusi munka miatt, dolgozz feketén. Ki tárgyalták már itt az emberek, minden rendben van. Eddig voltál adócsaló. :)

Abszolút tiszteletteljesen kérdezem: szerinted ez igazolja ezt az elméletet..? Nem tudom, hogy bárki elhiszi-e/elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani KATA-sok bármekkora része egy az egyben konvertálható szalag melletti gyári munkássá. Még a normál irodai munkára sem, nemhogy betanított szintű melóra fognak menni, ha a kormány részéről ezt bárki lázálmában komolyan gondolja, nagy pofáraesés lesz ott.

Várhatjuk, de ezek szerint igen, amit bevallom, nagyon szomorúnak gondolok. Teljességgel kizártnak gondolom, hogy ez egy statisztikai hibán túlmenő mértékben eredményt hozna a kormány számára, tényleg el kéne már szakadni az összeszerelő üzem/gyári munkások országa koncepciótól. Még abban az esetben, ha az illető éppen gyártulajdonos.

Egy gyári szalagmunkásnál? Igen, jobb. Sokkal jobb, pedig nem tartom pket sokra, túl sokan is vannak..és mégis, ha ez az összehasonlítás.

Messzire vezet a második mondatod, de ez elsősorban a hosszú évek óta tartó tudatos kondicionálástól ilyen, és itt sorba vehetnénk az okait, mint az oktatás színvonalnak tudatos rombolása és hasonlók, de talán jobb, ha bele sem kezdünk. Azon kéne dolgozni, hogy az emberek egyre jobb színvonalú és magasabb presztízsű munkákat legyenek képesek elvállalni, nem rögzíteni őket a szalag mellett. Márpedig egy budapesti KATA-s ziher, hogy nem megy Kecskemétre egy gyárba dolgozni, függetlenül a rezsiszámla mértékétől. És ezzel a bő többség így lesz, ezt szilárdan gondolom.

Futárok többsége egyetem az elvégzése közben vállal futár melót, mert rugalmasan illeszthető az életébe, egy jó részük meg tanár és ez volt a mellékállása. Ha dolgozni akar, akkor bejelentkezik a futár rendszerbe, ha már nem akar dolgozni, akkor kijelentkezik.

Sokan ezt gondolják. Amikor meg kipróbálják nem akarnak visszamenni az elöző szakmájukba. 

Nálunk jó a társaság. A teljesítmény van elvárva és nem a munka. A környezet sokkal jobb, mint az átlagember otthona. Van 2x1 hét amikor full bezárunk. Egyik Karácsony és Szilveszter között van, a másik július utolsó hete. Minden évben.  A teljes bér bejelentve, lesz nyugdíj van betegszabi. Sok szakmában ez nincs így. Lásd pl futár és vendéglátó. 

Most a kivételek felsorolásába kezdesz, vagy az igényedet szeretnéd kifejezni a társadalom formálására válság idején, vagy kitöltő szöveget írsz ide? (főleg az életképtelen összehasonlítás miatt kérdem, mivel te is tudod, hogy ez még a konkurenseidnél sem általános, sőt.) 

Azért nézd meg, hogy az 50k-s kataval a "van nyugdíj" mit jelent, és mit jelent mondjuk 300k bruttóval. Szóval a kata mellett igen komolyan kell félretenni, hogy jusson valamire később. Valamint a mellékállásos kata bele sem számít. Aztán ott van a szolgálati idő, meg hogy a minimálbérnek megfeleltetve hány órás állásnak felelt meg. Szóval a "lesz", erős

Ez az összehasonlítás akkor helyes, ha tudod, hogy mennyi lesz a nyugdíjad más esetben. De te nem tudod. Jelenleg ennek két veszélye van, az egyik az elöregedő népesség, a másik pedig az államkassza finanszírozása. Az egyik ok amiatt a KATA-t beszántották, mivel innen nem volt hivatalosan TB bevétel és azzal számolnak, hogy lesz. De a plusz bevétel mértéke nem lesz értékelhető, ezt már kitárgyaltuk.

Nem szabad elfelejteni, hogy a második Orbán-kormány (2010-) azzal kezdte, hogy leépítette (ellopta) az öngondoskodás egyik alappillérét (magánnyugdíj pénztár) mivel a kassza üres volt, bármennyire jól kimanőverezte az előző Bajnai-kormány a válságból az országot, ergo lóvé kellett, ha nem akart adót emelni es megszorítani így tudott előbbre lépni. Ez a lendület elfogyott, most is katasztrofális állapot van a TB finanszírozással és ebbe még nincs benne az egészségügyi dolgozók bérének felzárkóztatása.

Szóval, ezen tényekből kiindulva mi mondatja veled azt, hogy az átlagos KATAs bármivel rosszabb helyzetben volt mint aki fizet TB-t? Nekem úgy tűnik kevés az esély. 

Egy nagyjábóli számítás végezhető adott normál bruttó fizetesből a mostani szabályok alapján. Ami biztos, hogy a kiszámoltnál csak kevesebb lesz. A kötelező nyugdíjpénztár sosem volt öngondoskodás, hanem kötelező volt, oda át volt csatornázva a nyugdíjkasszába fizetendő összeg 25%-a. Az öngondoskodás pillére az önkéntes nyugdíjpénztár, ami még létezik, használható, bár a cafeteria változtatások miatt messze nem olyan kedvező, mint volt. Perpill leginkább az SZJA visszatérítés miatt jó, de a KATA-soknál nem játszott.

A KATA-s akkor volt jobb helyzetben, hogy ha ő önszorgalomból félretett valamilyen módon a nyugdíjas évekre.

A TB mellett a munkáltató még fizet egy jó adag szociális hozzájárulási adót (vagy KIVA-t, ha olyan a cég).

Ez mekkora melléduma. A magánnyugdíjpénzárban a pénzt a saját részedre fizetted, akkor is ha kötelező volt. Nyilván volt tartva és kamatozott, kötelezettség volt rá, hogy megkapd.  3000 milliárd forint let ellopva. Fent arról írtam, hogy most sem a KATAs-nak sem az alkalmazottnak nincs semmi biztosítva, mivel a befizetett adó után semmilyen kötelezettsége nincs az államnak és tekintve hogy állunk nyugdíjat valszeg egyik sem fog kapni.

Mindig feljön a munkáltató fogalma ezekben a példákban és általában azok írják akiknek soha semmilyen mód nem voltak még munkáltatói szerepben. Egy vállalkozónak (mert a KATAs az) nem a munkavállaló világába történő visszalépés az elsődleges alternatíva, hanem az átalányadó. Ez pedig hasonlóan a munkáltatói terhekhez (de annál jóval kedvezőbben) TB, SZOCHO és SZJA megfizetése történik. Nem tudom honnan jön az, hogy valaki majd térjen vissza a munkáltatóhoz?

A KATA pont azt szívatja meg gazdaságilag akik semmi vizet nem zavarnak, a 250-400eFt  bevételű egyéni vállalkozókat akik több helyre számláztak, sokszor mellékfoglalkozásként. Aki ennél többet kapott az csak még többet fog kérni, és marad átalányadós vállalkozó, sokkal több adminisztratív teherrel. Akinek meg a fenti összegbe esik a jövedelme átmegy szürke zónába vagy abbahagyja, vagy éhen hal.

Ez nem melléduma, de ez technikailag nem része volt az öngondoskodásnak, hanem sajátszámlás rendszer lett volna, sőt saját befektetéssel meg hozammal. Többet oda nem tudtál fizetni, hiába gondoltál rá, ezért volt az önkéntes láb bevezetve, ahova viszont igény szerint tudtál fizetni, és még SZJA kedvezmény is van.

Nem visszatér a munkáltatóhoz, hanem a befizetett adók és járulékok az alapjai a későbbi ellátásnak, akkor is, hogy ha igazából a gyakorlatban felosztó kirovó rendszer van, azaz kb. azonnal elköltik a mostani nyugdíjasokra vagy az egészségügyre.

Szóval ott járunk, hogy ha KATA-ztál, akkor ott a deal része volt, hogy kutyafüle nyugdíjad lesz, meg ha valami van, akkor kutyafüle táppénzt kapsz majd. Aki 250-400e-t számlázott katásként, az túl sokat nem tudott félrerakni, mert a költségeit is nehezen termelte ki, amivel vállalkozott, kivéve ha mellékes volt. Ha mellékállás volt, akkor viszont a kata-s jövedelem bele sem számít semmibe, csak bement a 25k.

Hosszú évek óta (alaptörvény óta...) adó formájában szedik a korábban járulékként beszedett közterheket. És ez az apró különbség (jogilag adó, nem járulék) valójában igen jelentős eltérés: a járulékért valamilyen kötelezettséget vállal az állam, az "pántlikázott" pénz - az adófizetéssel szemben meg nincs ilyen jellegű kötelezettségvállalás. A járulék fejében jár(t) a nyugdíj, a TB-ellátás (ez utóbbi az alaptörvényből töröltetett, ilyen kötelezettséget sem vállal az állam a polgárai felé), az adót meg arra költi az állam, amire akarja (és amit a parlament nevű szavazógép jóváhagy...).

Perpill leginkább az SZJA visszatérítés miatt jó

Imho így is csak akkor, ha a munkáltató ad bele olyan pénzt, amit máshogy nem kapnál meg. Például ha a fizudból egyből odautal X%-ot, és ad hozzá még egyszer X%-ot.

Most így van: befizetés + MIN(befizetés * 20%; 150000) - sávos költségek + hozam - alapkezelői költségek = ???. Ez így egy elég gyenge.

Ez hosszútávú, nem lesz elvadult hozam, amit ráadásul az adóvisszatérítéssel együtt kell nézni. Lehet próbálkozni állampapírral, az éppen most jól fizet, meg aki még 1-2 éve beszállt dollár/eur alapon részvény az esetleg, de ott perpill inkább a forint árfolyam az erős, mint a részvény vagy ETF. A másik tényező, hogy ki mekkora kockázatot vállal a megtakarításainak mekkora részére.

Nem teljesen értem, hogy amit írsz, az miért releváns. Ugyanazt az értékpapírt, amit a nyugdíjpénztár megvesz, te is megveheted*. A kérdés az, hogy az adóvisszatérítést és a költségeket is beleszámolva megéri-e a nyugdíjpénztáron keresztül venni, vagy sem.

Szerintem nem.

szerk: * általában úgy néz ki hogy ügyfél --> ÖNYP --> befektetési alap --> ETF. Van egy egyszeri adóvisszatérítés befizetéskor, amiből rögtön le is vonnak 4-8%-ot, pénztárfüggő. A pénztár befektetési alapokat vesz, aminek van egy éves fix, 1-2%-os költsége. Értsd: minden évben a teljes tőkéd hozama ennyivel kevesebb. Ha 6%-ot hoznának a papírok, megkapsz mondjuk 4-et. Ha nullát, akkor "kerestél" -2%-t, mert a költséget akkor is vonják. Közben sok befalap csak annyit csinál, hogy a pénzt beteszi 1 db ETF-be, aminek van mondjuk 0.1-0.3%-os költsége. Ezt az ETF-et te is megvehetnéd, middleman nélkül.

Azért nézd meg, hogy az 50k-s kataval a "van nyugdíj" mit jelent, és mit jelent mondjuk 300k bruttóval.

Szóval akkor van nyugdíj és betegszabi? Onnan indultunk, hogy nincs.

Szóval a "lesz", erős

El tudom képzelni, hogy pont annyi lesz a KATA-s nyugdíj, mint a bruttó 500 ezres. Mert hiába jár, ha nem jut. A deklaráltan piramisjátékra alapozott nyugdíjrendszer rulez, ugye.

Szerkesztve: 2022. 07. 22., p – 15:07

Láttam okos elemzőket, akik megszakértették, hogy az inflációt a kereslet csökkentésével is lehet fékezni.

Na ebbe a logikába teljesen beleillik, hogy 450 ezer emberrel kibasszanak, munkanélkülivé tegyék őket. Plusz az is, hogy a rezsicsökit csökkentsék, vagy legalábbis fenyegetve érezzék magukat az emberek.
Abból kiindulva, hogy például az aldiban napi szinten rengeteg leértékelt határidős áru van, gondolom a reformok működnek, mert kevesebbet vásárolnak az emberek.

De azért remélem majd a ksh az 50%-ra leértékelt lejárati napos árukészleteket veszi bele az inflációs számításába, mint népszerű terméket.

Végiggörgettem. Pár hozzászólást elolvastam. Szeretném felhívni a "progresszív" antidemokrata kommunisták figyelmét a krónikusan magukban hordozott, szinte végtelen fejlődési potenciálra.

:)

Lett volna itt jogos kritika, nem annyira a Kata megváltoztatása miatt, inkább a statáriális gyorsaságú hatálybalépése miatt. De amint a gyalázatosan leszerepelt ellenzék politikusai rávetették magukat a spontán szerveződő tüntetésekre (mint takonyra a tyúk) a saját érdeksérelmük miatt tüntetők többségének el is ment a kedve a további demonstrációktól. Az "aftert" érdeklődés hiányában már maguk az ellenzéki politikusok próbálják szervezni, az eredmény eléggé komikus. Eljöttem a Momentum tüntetésére, hogy legyünk ketten

Áh, tehát, ha vannak visszaélők valamivel, akkor az egész valamit kell megszűntetni? :D

Hogy kb. arányaiba tegyük: ez a 10 év alatt összehozott 9 milliárd adókülönbözet amúgy a nagy összegű adóhiánnyal rendelkező adósok 2022Q3 listáján az első három cég összes adókülönbözete. Anyjuk picsája, szüntessük meg az összes céget, nem?

10 év alatt 2,5% 9 milliárd forint
Akkor 10 év alatt 100% az 360 milliárd forint.
Évente 36 milliárd forint és nem 300.
Persze, lehet mondani, hogy 36 milliárd kieső adóbevétel sok évente (nem, nem az - ez még egy normális stadion ára sincs) Csak éppen ez eltörpül a költségvetésben, de a másik oldalon többszázezer ember kerül szarabb helyzetbe.

Sztem nem gondolja, hanem ez definiálja az esetleges "csalás" maximális értéket.

Ugyanis ha az ellenőrzés célzott, akkor ugye akkor az a 2.5% is sokkal nagyobb, akár 100% közelében is lehet. (mellékszál: Perszet, ha a NAV valakinél adókülönbözetet állapít meg, még nem jelenti azt, hogy az meg is áll).

Szóval a fenti adatból tudható, hogy 10 év alatt valahol 9-360 milliárd forint közötti összeg lehet (nagy valószínűséggel a 50-60 milliárd közelében) amit ezzel sejthetően törvényellenesen visszaéltek. Ha ebből mind stadion épült volna be szép is lenne az ország...

Na de vissza a komolysághoz. A probléma azonban nem ez mindenki tudja, hogy az egy kormányzati retorikai duma és kamu, hogy ezzel évi 300 milliárdot csaltak volna el, ezt úgy akarták mondani, hogy 300 milliárdnyi pénzt máshogy adóztak _törvényesen_.

Ők a törvényes lehetőséget szüntették meg, és nem azt, hogy valaki visszaéljen az adónemmel. Aki visszaélt eddig az most is vissza fog (ismeretlen magánszemély nevére kiállított számla), itt az adóbevétel számít csak.

Az viszont nem fog annyival nőni, mintha meghagyták volna a KATA-t és emelik az alapdíjat. Azonban nem akarták azt az adónemet ami nem fizet SZOCHO-t meg egyéb biztosításokat. Kell a lóvé.

Nem csak ezzel a tevékenységükkel, de ezzel különösen feljogosítottak mindenkit, hogy tolvajnak hívja az összes kormánypárti politikust, hisz ők is simán leadócsalóztak közel 300e embert, beleértve azokat, akik törvényesen éltek az adózási forma kisebb adóterhével. Nosza, attól még lopás, hogy törvényes :)

Az ellenőrzések során az adóellenőrök összesen 9006,5 millió forint adókülönbözetet tártak fel, ebből a tételes adó, azaz a kata mindössze 521,2 millió forint nagyságrendet képviselt.

ha jol olvasom akkor ez igazabol 0.5 milliard.. 10 ev alatt.... az evi 50 misi. ha az osszes katast ellenorizte volna, akkor se jonne ossze pl egy vizesvb... \o/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az ukrán ötödig/ördög szarból tolom ide:
Egyszerű a lépőnk, kényelmes a talpa, egy pedofil szörnyeteg kötelet érdemel nyakba.!
https://youtu.be/jIlaWuF0lIY

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!