"Elfogyott a felhő a Microsoftnál"

Nem tud új ügyfeleket kiszolgálni Nagy-Britanniában a Microsoft felhős üzletága a termékportfólió bizonyos kulcselemeit illetően, miután a cég helyi adatközpontjainak tartalék kapacitásait gyakorlatilag teljes mértékben felemésztette az ukrán kormányzati infrastruktúra hoszting-igénye - számol be az esetről a Telegraph. A helyzet ráadásul rövid távon biztos nem fog megoldódni, mivel a még mindig tartó félvezetőhiány miatt az adatközponti kapacitásbővítés komoly nehézségekbe ütközik.

Részletek itt.

Hozzászólások

A picsába. Ha ez így folytatódik, migrálhatom vissza az M365-öt onprem Exchange-re ... Pedig alig vártam, hogy megszabaduljak tőle.

trey @ gépház

Nekünk nagyon erős performancia problémáink vannak Azure-ben, nem csak IaaS, hanem PaaS szolgáltatások esetén is.

Azure DevOps esetén a Microsoft jelenleg ott tart, hogy már alapvető Git műveletek is képesek túlterhelni az infrastruktúrát. 

Support-nak semmi rálátása nincs az infrastruktúra üzemeltetésre, hónapok alatt sem tudják megmondani a problémák forrását és teljesen irreleváns dolgokat dobnak be, a publikus dokumentációkból vagy hiányoznak fontos részletek a rate limitekről vagy fals információk vannak benne.
A status page-ekről teljes mértékben hiányoznak olyan alapvető event-ek, mint elfogyó erőforrások miatt teljesitmény spike-ok.

Itt tényleg felmerült, hogy PaaS-ból IaaS-be megyünk át, mert képtelenek kezelni a problémákat.

Azure-ben éves szinten elégetett pénzt le sem merem írni..

Több oka van, Microsoft a mi cloud migrációnkal promotálja az Azure-t számtalan helyen, a két cég között stratégiai megállapodás van.
Sokezer projektet nem triviális migrálni egyedi PaaS szolgáltatás esetén és nincs garancia rá, hogy a végén nem ezekkel a hibákkal és hiányosságokkal találkoznánk.

Az sem biztos, hogy előre képes vagy deffiniálni a követelményeket így felfedezni ezeket a hiányosságokat.
CI/CD szolgáltatásokkal, kiemelten Azure DevOps-al foglalkoztam az utóbbi években.
Elég mélyen beleástam magam, nagyon sok komoly sérülékenységről és hiányosságról tudnék írni, de szerintem nem tehetem meg.

Szerkesztve: 2022. 07. 06., sze – 15:15

Majd megoldjak aremelessel. Nem baj, ilyen cloud ize-bigyo ugysincs a KSH vasarloi kosaraban, szoval nem kapnak majd hatosagi arat a nyakukba :)

Hagyjanak már a hülyeséggel. Tesznek be extra gépeket, extra sávszéllel, vagy emelnek árat, hogy csak az maradjon, akinek tényleg szüksége van rá. Nehogy már egy MS méretű gigamulti ne tudja ezt megoldani, az vicc lenne a köbön.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Áremelésnél az első ügyfél, akinek fájna a dolog valószínűleg maga az ukrán kormányzat lenne, utána meg szegény Microsoft hallgathatná, hogy ezzel támogatja az oroszokat.

Marad tehát az extra hardver, ami meg nincs.

Szóval azért annyira nem tűnik ez egyszerűnek.

/Off de mégis ide, ezért nincs akkor eső és van szárazság mert elfogyott a felhő? :D hahahaha

Ügyfelem más régióban van és ott semmit nem érezni szóval annyira nem remegnék meg egy ilyen cikk miatt. Meg ahogy fentebb is irtak volt már ilyen, on prem időszakba is meg felhős korokba is,szóval no para.

uborkaszezon van, a hwsw firkászainak ma is kell vmiről írnia.

Új rájzen még nincs itt, új nvidia lehet h. csak jövőre jön, intel kutyát se érdekli mit ígérget ezen a héten a szaros arc vga-járól, a héten nem volt leállás mikroszoftéknál sehol lejárt tanúsítvány miatt, marad írni ezekről.

Pedig vannak hirek a nagyvilagban, pl. ez: https://www.wsj.com/articles/vast-cache-of-chinese-police-files-offered…

Allitolag ~1 milliard kinai lakos adatat loptak el a kinai rendorsegrol. Ha igaznak bizonyul, akkor ez lesz az eddigi legnagyobb data breach. Mindezt ugy sikerult vegrehajtani, hogy megosztottak egy olyan forras/konfigot, amiben hardcode-olva volt a cloud access key :)

Itt az idő a vasak halmozása helyett a kód optimalizálásának. De szép magyar szó :)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

miután a cég az ukrán-orosz konfliktus februári kitörése óta gyakorlatilag a teljes ukrán kormányzati infrastruktúrát az európai szerverein hosztolja,

Nekem ezen akadt meg a szemem a cikkben, meg tudnátok nekem mondani, hogy hogyan lehet azt a "gyakorlatilag teljes" kormányzati infrastruktúrát betolni felhőbe 4-5 hónap alatt? Bullshit radarom aktiválódott :) Komolyan ezt is az orosz-ukrán háborúra fogják? LOL

Tessék nem végtelenített for ciklusban meg thread sleepekkel dolgozni majd. Meg kitenni az indexeket. Meg értelmesen programozni.

Na mondjuk a managerek ezt úgyse hagyják.

Hát akkor majd kénytelen lesznek a fejlesztők a kódoptimalizálásra fókuszálni, esetleg kidobni a baromira nem hatékony (és mintáiban sem a hatékony kódot támogató) nyelveket, és együtt énekeljük végre hogy…

 

Bye-bye, Java!
Rossz voltál velem!
Felmentél és azóta a memem keresem…
Bye-bye Java!
Kitoltál velem!
Felmentél és azóta loadot, a loadot lesem

Vajon az ukránok piaci áron szerződtek, és precízen fizetik a számlát? Vajon a kormányközeli körök infrastruktúra-igényét is a kormányzati felhő szolgálja ki?

:)