Csalni készülnek... (megint) (updated to: csalnak)

Fórumok

Mostantól legálisan lehet fiktív lakcímet létesíteni

[...]

Legalizálja a fiktív lakcím létesítését egy frissen elfogadott törvénymódosítás, elszabadulhat a választásokon a voksturizmus,

[...]

Miért fontos és veszélyes ez?

A TASZ szerint azért, mert az elmúlt évek választásain több alkalommal is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek – tényleges ottélés nélkül – lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson. Így történt ez több esetben is a 2019-es önkormányzati választásokon is, ahol a rendőrség feltárta és büntetőbíróság is szankcionálta a visszaélést. A 2018-as országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan, amikor a voksturizmus nagyüzemben zajlott az északkeleti határmenti régiókban, kevés elmarasztaló döntés született. Ekkor olyanok létesítettek nyilvánvalóan fiktív lakcímet, akiknek egyetlen célja az volt, hogy a párt- vagy nemzetiségi listák mellett egyéni képviselőjelöltre is szavazhassanak. A törvénymódosítás nyomán a jövőben nem lesznek büntetőjogi értelemben felelősségre vonhatóak azok (és azok segítői), akik rosszhiszeműen, kizárólag ezzel a céllal létesítenek – a tényleges ottélés szándéka nélkül – magyarországi lakóhelyet.

https://telex.hu/belfold/2021/11/16/tasz-mostantol-legalisan-lehet-fikt…

 

Mindenesetre ez még egy lépés az oroszországi választási csalások szintje felé, valamint mutatja, hogy tényleg fosnak a jövő évi választások elvesztésétől... Lehet, hogy egyszerűbb lenne megszavaztatni a 2/3-dal, hogy 30 évig ne is legyen választás, nem kellene ilyen lakcímes dolgokkal foglalkozni... :-)

Hozzászólások

Ezzel csak az egyik oldal tud csalni? :) Micsoda technika! :P

Alapvetően persze a hit fontos és sok esetben hasznos, de tény, hogy mint mindenben persze azért vannak határok.

 

Szerintem a lentebb linkelt videó nagyon jó a témában, tök értelmes a csóka, akivel Friderikusz beszél (egy kicsit talán zavaró néha Friderikusz naiv tudatlansága, de megbocsátható):

 

https://hup.hu/comment/2768448#comment-2768448

Jó ideje ebben az országban élve és negyedik hete látva egy rémisztő háború szörnyű pusztításait, de alig másfél-két héttel az országgyűlési választások előtt is fontos tisztázni, miért hisznek el olyan sokan nyilvánvaló hazugságokat és miért ragaszkodnak a végsőkig saját hiszékenységünkhöz, akkor is, ha a szemmel látható és megtapasztalható valóság szöges ellentéte annak, amihez ezek az emberek a tényektől függetlenül is görcsösen ragaszkodnak. Ugyanennek a problémának egy másik köre meg az, hogy a hatalmi mámor miért tesz vakká országvezetőket, akiknek - már elszakadva a hétköznapi realitásoktól - szinte csak a politikai haszonelvűség határozza meg a cselekedeteit és ezzel nem ritkán végzetes tragédiákba sodorják az országukat, esetenként egyesek - mint azt ezekben a hetekben is láthatjuk - a világot is. Mindezekről beszélgetni hívtuk a mai podcastba Bánki György pszichiátert.

HARCOSOK ÉS ÁLDOZATOK : Bánki György, pszichiáter / a Friderikusz Podcast 43. adása

https://www.youtube.com/watch?v=4r5GwBZPW9E

"Hát múltkor beközölte hogy a közmédia feladata az akár hamis propagandán keresztül is,"

Egyébként ezt tulajdonképpen locsemege is nyíltan kimondta. Mondjuk ő annyiban más, hogy szerinte ha Gyurcsány  (vagy bárki más) győz a választáson, akkor Gyurcsány is nyugodtan hazudhat, tolhatja az állami hazug propagandát az adófizetők pénzéből (szóval ha jól értem, ez nála nem fidesz hívőség, hanem abból táplálkozik, hogy akit megválasztanak, azt csinálhat bármit, hiszen, megválasztották és azért választották meg, hogy csinálhassa, amit akar)

Pf, ilyen bullshit cikket, meg károgást a TASZtól.

Szerintem mióta elkerültem középiskolai koliba (~10+ éve) nem a lakcímemen élek, sőt, az idő 90%-ban a tartozókodási helyem sem volt bejelentve. Legalább mostmár nem vagyok törvénysértő - bár egy tisztább lépés lenne, ha a bérleti piacot rakná rendbe a kormány, s nem fű alatt, zsebbe fizetve, nemjelenthetedbemagad lakásokkal lenne tele.

Ez nem tudom hogyan keruli meg azt, hogy Magyar allampolgarnak kell lenniuk.

Vagy ez mar nem kriterium?

Lambda calculus puts the fun into functional programming

Szerkesztve: 2021. 11. 16., k – 13:45

Persze, ezek olyanok, hogy megváltoztatják a szabályokat, ami ugyan mindenkire vonatkozik, de annyira bénán csinálják, hogy nem titkosítva jelent meg a Magyar Közlönyben, így még a DK is észreveszi, és sajnos így még az ellenzékiekre is vonatkoznak az új szabályok.

Amúgy, ha lenne egy csepp eszük, akkor megjelentetnének titkosított törvényeket. Mondjuk megjelenne a Magyar Közlönyben egy rakás randomnak tűnő karakterhalmaz, amelyhez a kulcsot csak a fideszesek kapnák meg. :P Eh, de ezek még ehhez is bénák.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Oroszországban is így csinálják, onnan másolunk. Persze még nem mindent, de azért igyekszünk. Pl azt még nem vettük át, amikor több napos a választás, hogy este lehessen csalni, vagy amikor a kamera elől próbálják takarni de nem sikerül, hogy egy kéz, aki kinyúl a szavazófülkéből, csaló szavazólapokat dob be az urnába :-) Ne aggódj, eljön majd az is.

 

De ne szégyelld már, megmondta a főni, hogy oroszország, törökország meg az ilyesmik a példák nekünk. Merd bátran vállalni a véleményedet, beállítottságodat, akkor is ha ez esetleg választási csalás pártolásával jár! Nem kell szégyellni!

Leírod nekem (tl;dr is elég), hogy egy lakcímről hogyan lehet objektíven eldönteni, hogy fiktív-e?

Persze, ha leírod nekem, hogy miért a választások előtt hoznak ilyen szabályt, mi más értlemes célja lehet ennek a csaláson kívül vagy olyan szabályt miért hoznak , hogy le lehet fényképezni a szavazólapokat, ami köztudottan a választási csalást pártolja (amivel sakkban tartják a szegényeket és a közmunkás réteget).

Bármely időpillanat a választások előtt van, tehát a feltételeid alapján sohasem működhetne a parlament, a törvényalkotás. Már feltéve, hogy lesznek még választások, de hát nekünk még diktatúrából is csak ilyen selejtes jutott, hogy lesznek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A kérdés tök egyszerű. Ha nem a csalást akarták volna pártolni, akkor szimplán megszüntették volna az egyéni jelöltes szavazást, mert ezzel at tették értelmetlenné, illetve csalásra sebezhetővé. Nem azt szüntették meg, hanem a csalásra adtak lehetőséget. Tök egyszerűen követhető a szándék. Kérlek, ne add a naivat, mert gondolom, buta csak nem vagy...

Kérlek, ne add a naivat, mert gondolom, buta csak nem vagy...

Szerintem nem értetted a kérdést. Nem a választások tisztaságáról érdeklődtem, hanem hogy hogyan lehet megállapítani, hogy egy lakcím fiktív-e. Ennél egyértelműbben és politikamentesen sajnos nem tudom feltenni ezt a kérdést.

"Ha az igazság iránt érdeklődnél, rákeresnél a neten arra, hogy mi volt eddig a szabály, vagy mit jelent az életvitelszerűen kifejezés vagy kettős adóztatást elkerülő egyezményekben hogy oldják ezt meg. Nem kerestél rá, csak kötözködsz, ez alapján a szándékod nem az igazság kiderítése."

Pontosabban az EU-s ingyenes roamingra utaltam, ami törvényileg szabályzott. Ott az előző 4 hónapos időablakot veszik alapul: méltányos használat akkor történik, ha otthon (ill. nem EU-s országban) többet voltál, mint egy másik EU-s országban. Tehát negyedévenként ~60 napot tölthetsz más EU-s országban ingyenesen roamingolva. Ennek megállapításához roaming esetén ellenőrzik a cellainformációkat.

En abbol indulok ki, hogy a cikkben volt par link, ami szerint az ugyeszseg is elkezdett nyomozni nehany esetben (eredmenyerol nem tudunk), vagyis a cikkekben leirt problema nem volt teljesen az ellenzeki sajto kitalacioja. Valoszinuleg nincs egzakt objektiv hatarvonal. De ha egy lakcimre mondjuk 350 fo van bejelentve (konkret pelda fent linkelt egyik cikkbol), az szinte biztosan valami visszaelest jelez.

En ertem az OP problemajat. Eddig egy lakcimen 350 fo mindenkeppen szabalytalan volt (valasztasi, szavazasi jogtol teljesen fuggetlenul), mert eletvitelszeruen nem elhetett egy lakasban ennyi ember. Most, hogy mar nincs torvenyileg megkovetelve a bejelentett lakcimen eletvitelszeru tartozkodas, innentol ebben onmagaban nincs semmi szabalytalan.

Mondhatni a ceges szekhelyszolgaltatok mintajara letrejohetnek a lakcimszolgaltatok is. Errol mindenki vonja le a kovetkeztetest, hogy szerinte jo-e vagy sem...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

En mondjuk konkretan nem erre gondoltam, hanem, hogy a cegek eseteben is mennyi gyakorlati csalas, visszaeles eseten hasznaljak ki, hogy a bejelentett szekhelyen a ceg elerhetetlen. Nem allitom, hogy nem lehet olyan szituacio, hogy legitim modon szukseg van szekhelyszolgaltatora, de az osszetettebb ceges csalasi, karokozasi, csodbuntett ugyekben szinten kivetel nelkul szerepel legalabb 1-2 olyan kozbeiktatott ceg, aminek nincs valodi szekhelye. Mivel nem olyan reg volt rokosagomban ilyen peres ugy, kaptam nemi ralatast arra, hogy mennyire meg tudja neheziteni a dolgodat, pl egy karteritesi perben, ha a masik fel ilyen megoldasokat hasznal.

Mivel nincs jogi vegzettsegem, csak laikuskent tippelgetek en is, de szerintem azzal, hogy formalisan eltoroltek a szabalyt, hogy a bejelentett lakcimen eletvitelszeruen ott kell lenni, egy csomo egyeb dolog megborulhat. Pl eddig hivatalos birosagi/allami hivatali ertesitesnel a bejelentett lakcimre kuldott tertivevenyes level volt elfogadott, es "nem kereste" eseten "kezbesitesi velelem" volt. Mostantol ez a szabaly is megtamadhato. Lakasberletnel is jonehany szabalyban van kituntetett szerepe a bejelentett lakcim es eletvitelszeru ottartozkodas kozotti kapcsolatnak.

Szoval a kovetkezmenyek szerintem sokkal messzebbre vezetnek, mint ahogy elsore latszik.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szoval a kovetkezmenyek szerintem sokkal messzebbre vezetnek, mint ahogy elsore latszik.

+1, alapveőten szerintem az a baj, hogy 2021-ben sokszor értelmezhetetlenné válik a földrajzi hely egy személy/vállalkozás esetében. Ha én mondjuk 3 hónapot töltök Magyarországon évente, de mindenhol máshol ennél kevesebbet, mert digitális nomád vagyok, vagy mittudomén, akkor mi van? Ha van egy cégem, amiben tíz digitális nomád dolgozik, akkor mi van? A cég székhelye csak formalitás lesz, és akkor az adózásról még nem beszéltünk.

Termeszetesen en is el tudnek kepzelni olyan jogi kornyezetet, ami megfeleloen kezeli az ilyen szekhely nelkuli cegeket, es nem valnak  gyakorlatilag megfoghatatlanna. Hogy ne neked kelljen egy szerzodes alairasa elott utanaszaglaszni a masik felnek, keresgelni, hogy nem szekhelyszolgaltatos-e, nincs-e koztartozasa, nincs vegrehajtas ellene stb. es remenykedni, hogy a cegnyilvantartasi adatbazis up to date es nem "felejtettek el" felvinni egy vegrehajtast fel evig. Majd ezekbol probalni levonni valami kovetkeztetest a masik fel reputaciojara. Raadasul most mar a cegnyilvantartasi lekerdezeseket maganszemelyek szamara le is korlatoztak...

Ebbol a szempontbol szerintem nem jo irany a bejelentett lakcim kiuresitese, ez most mar maganszemelyeket is elkezdi egyre megfoghatatlanabba tenni. Meg akkor is, ha eddig sem nagyon tartattak be a bejelentesi kotelezettseget, en valahogy rossz parhuzamot latok a ketto kozott.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Önmagában nem a kiüresítés a baj, hanem hogy nincs helyette jobb megoldás. És igazából ezzel goto 10, nem is tudok hirtelen megoldást a problémára.

Nyilván a lakcím és a székhely különböző probléma, utóbbi a témában csak példának jó, hogy mennyi gond van ezzel a módszerrel a mai világban.

Valoszinuleg nincs egzakt objektiv hatarvonal.

Én is erre tippelek, ezért is érdekel a téma, hogy hogyan lehet betiltani valamit, amit definiálni sem tudunk. Mit írsz be a törvénybe? Max N fő per négyzetméter?

De ha egy lakcimre mondjuk 350 fo van bejelentve (konkret pelda fent linkelt egyik cikkbol), az szinte biztosan valami visszaelest jelez.

Abszolút egyetértek, de ne ess a summeri hibába, a kérdésem nem valami morális találós kérdés, hanem afféle brainstorming egy konkrét jogszabályra. 350 fő nem oké, nyilván. Száz sem. Ötven sem. Húsz? Tíz? Öt? Kollégiumokba be lehet jelentkezni? Magánkollégium? Munkásszálló? Stb.

Most, hogy mar nincs torvenyileg megkovetelve a bejelentett lakcimen eletvitelszeru tartozkodas, innentol ebben onmagaban nincs semmi szabalytalan.

Ha nem volt definiálva (hiszen pontosan ezt kérdeztem fentebb), hogy mi számít életvitelszerűnek, akkor de facto eddig sem volt szabálytalan, legfeljebb ha feljelentetted magad.

Mondhatni a ceges szekhelyszolgaltatok mintajara letrejohetnek a lakcimszolgaltatok is.

Eddig mi akadályozta őket? Mi volt a tényálláshoz rendelt büntetési tétel?

"Én is erre tippelek, ezért is érdekel a téma, hogy hogyan lehet betiltani valamit, amit definiálni sem tudunk. Mit írsz be a törvénybe? Max N fő per négyzetméter?"

Ha az igazság iránt érdeklődnél, rákeresnél a neten arra, hogy mi volt eddig a szabály, vagy mit jelent az életvitelszerűen kifejezés vagy kettős adóztatást elkerülő egyezményekben hogy oldják ezt meg. Nem kerestél rá, csak kötözködsz, ez alapján a szándékod nem az igazság kiderítése.

rákeresnél a neten arra, hogy mi volt eddig a szabály

De az eddigi szabály nem érdekel, mert fentebb arról volt szó, hogy az eddigi szabályozással együtt is volt, hogy 350 lakosa volt egy ingatlannak. Tehát az eddigi szabály nem ért semmit. A kérdés az volt, hogy hogyan lehetne megcsinálni jól.

Nem kerestél rá, csak kötözködsz, ez alapján a szándékod nem az igazság kiderítése.

Nem tudom, milyen igazságról beszélsz. Nem a múltról kérdeztem, hanem egy hipotézisre voltam kíváncsi, hogy mi lenne az ideális. Az, hogy te ebbe milyen aktuálpolitikai eszmefuttatást látsz bele, nem érdekes.

"eddigi szabályozással együtt is volt, hogy 350 lakosa volt egy ingatlannak. Tehát az eddigi szabály nem ért semmit. "

A szabály és a szabály betartása (betartásának akarása) két külön dolog. Egyelőre a szabály betartásáról, annak látható jeleiről tudsz nyilatkozni, hiszen csak azt látod és magáról a szabályról a saját bevallásod szerint sem tudsz semmit sem.

 

Ismétlem: ha az igazság kiderítése vezetne, nem így viselkednél, ennyi a sztori

En azt hiszem (de nem vagyok eleg jogvegzett, hogy pontosan utanamenjek), hogy van valami minimalis m^2/fo lakoter eloirva. Ilyenekre szoktak hivatkozni a bortonok tulterheltsege eseteben is. A fent idezett cikkben bemutatott romos kadarkocka, talan 60m^2 lehetett. A pontos szamerteket nem tudom, de ha mondjuk 5m^2/fo-vel szamolunk - ami egyebkent tenyleg bortonzarkat kozelito kategoria - akkor is max 12 fo jon ki. De fizikailag is ugy szoktak szamolni, hogy mondjuk egy tomegrendezvenyen 5 fo/m^2 korul van a realis maximum, amikor az emberek meg nem nyomjak agyon egymast, igy is csak 300 fo jon ki, ahanyan egyaltalan fizikailag befernek. Szoval szerintem tobbfele modon megindokolhato, hogy 350 fo irrealis.

Egy kollegium, munkasszallo eseten nyilvan megvan a szukseges alapterulet.

Az eletvitelszeru otttartozkodasnak ugy emlekszem van egzakt definicioja a Ptk-ban. Evi 365/2+1 napon legalabb a nap egy reszeben ott megtalalhato vagy, vagy valami ilyesmi.

Konkret szankciorol en sem tudok, de a kovetkezmenyei (pl onkormanyzati adofizetesi kedvezmeny jogosulatlan igenybevetele) mar szankcionalhato volt eddig is. Mas kerdes, hogy kirivo eseteket leszamitva nem mentek utana.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

En azt hiszem (de nem vagyok eleg jogvegzett, hogy pontosan utanamenjek), hogy van valami minimalis m^2/fo lakoter eloirva. [...]

Látod, Summer, ilyesmit vártam volna tőled is :)

Az eletvitelszeru otttartozkodasnak ugy emlekszem [...]

Alapvetően az egész lakcím-szabályozás életszerűtlen, eddig is az volt. Van mondjuk egy random egyetemista, aki vidékről felköltözik Budapestre. Költözés után elvileg 3 munkanapon belül be kell jelentkezni, gyakorlatilag meg sok sikert, ha albérletben laksz, és tízből kilenc tulajdonos nem papíroz le, mert fáj neki a pár ezer forintos adóteher. Itt megsérted a bejelentkezési kötelezettséget, illetve olyan lakcím lesz az igazolványban, ahol nem élsz életvitelszerűen.

Az viszont nem reális, hogy a hatóság az állampolgárok százezreit-millióit hajkurássza ezek miatt, ezért (helyesen) nem lesz szankció sem, ezért bullshit az egész szabályozás. Betarthatatlan a jogszabály, ellenőrizhetetlen, és nem szankcionálható, de azért sírunk, hogy a Zorbán csal. Még ha csalna is, rosszabb nem lett a helyzet, mint eddig volt.

Egyébként ennyire biztos vagy abban, hogy buktátok a választásokat? Azért kérdem, mert örömmel megnézném, hogy megnyeritek a választásokat, majd eljárásokat kezdeményeztek választási csalások miatt, majd a kivizsgálásokat követő korrekció után kiderülne, hogy a Fidesz nyert. :D

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nyilván nem vagyok 100%-ban biztos, de valószínűbb, hogy a fidesz nyer megint. Ahogy már írtam párszor, illiberális országokban nem szokott az ellenzék nyerni. Nézd meg oroszországot pl.

 

Másrészt ha véletlenül nyerne az ellenzék, nem hiszek a kivizsgálásokban (ok, most te csak a választási csalásokat említed de mindegy), mert ebben a mai rendszerben a csalás, korrupció törvényes lett, más része meg már szimplán elévülhetett. Ez a lakcímes dolog egy jó példa, arra, hogy a bűnözést hogy emelik törvényi erőre. Emiatt törvények alapján nem lehet megfogni őket (és ezt persze ők is tudják, ez nyilvánvaló).

Arra utaltam, hogy ha az ellenzék nyeri a választásokat, nem fog amiatt sivalkodni, hogy választási csalások történtek, tessék kivizsgálni, újraszámolni, megnézni, hány helyen történtek lakcímbejelentések úgy, hogy életvitelszerűen nem tartózkodtak ott. Pedig az volna a korrekt, hogy amiatt, ami miatt most megy a sírás, akkor is menjen, ha számotokra kedvező az eredmény.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mondjál már, kérlek, más indokot, hogy mi vezet egy fidesz típusú saját bevallása szerint is illiberális (tehát a saját bevallása szerint sem tiszteli a jogállamot) pártot arra egy választás előtt közvetlenül, hogy ilyen módosítást csináljon? Vagy mi okozhat olyat, hogy legálissá teszi a voks fényképezést, ami az egyik legelterjedtebb választási csalás része?

 

Vazze, ha már pártolod ezt, akkor mondd ki nyugodtan, nem értem, mit szégyenlősködtök ezzel. Bár persze az is lehet, hogy valaki végtelenül buta és még 3. elmagyarázásra és linkekkel való bizonyításra  sem érti meg, hogy az MNB nyeresége az elmúlt 10 évben mindig abból volt, hogy a forint gyengült. Az ilyeneknek felmentése van :)

"Első ránézésre tehát kiemelkedően javult a jegybank eredményessége, azonban a fenti táblázatból az is látszik, hogy a tetemes nyereség teljes egészében a devizaárfolyamon elkönyvelt profitnak volt köszönhető."

"

Volt már ilyenre példa, de akkor talán kicsit túltolta az MNB

A cikk elején említettük már, hogy nem rendkívüli a mostani rekord árfolyameredmény az MNB történetében, 2014-ben mindkét félévben magasabb volt ennél. Akkor azonban ez nem jelent meg a jegybanki profitban, mivel egyéb kiadásként feltőkésítették az akkoriban alapított Pallas Athéné-alapítványokat.

Ráadásul 2013-15 között annyira feltűnő volt a devizaárfolyamon realizált nyereség megugrása, hogy gyanússá vált. A legkézenfekvőbb magyarázat akkor az lehetett, hogy a jegybank szándékosan több devizát váltott forintra, mint amennyire valóban szüksége volt. A devizaszükséglet kiegyenlítése után pedig a fennmaradó részt aktuális árfolyamon vissza is váltották euróra. Vagyis csak azért, hogy extra nyereségre tegyenek szert, a tranzakciókkal az árfolyamnyereség jelentős részét realizálták. Ebből az extra nyereségből pedig juthatott később az alapítványoknak tőkejuttatásra. Később a jegybank sem cáfolta, hogy különbség lenne a devizaszükséglet és az átváltott tartalék között, legfeljebb a különbség pontos összegét vitatták.

"

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201006/kiderult-ki-a-rekordgyenge-f…

illiberális (tehát a saját bevallása szerint sem tiszteli a jogállamot)

Na, ez meg hogy jött ki? Már eljutottunk oda, hogy a jogállamiságot kisajátította a liberalizmus? Ezek szerint akkor felesleges megtartani a választásokat, mert már csak egyféle politikai nézet maradt legitim: a liberálisoké. És így szépen el is jutottunk a liberális diktatúrához.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te szándékosan összemosod a demokrácia, liberalizmus és jogállamiság fogalmát, miközben ezek mind mást jelentenek. Az állításod egyfajta summeri kinyilatkoztatás, amelyet nem tudsz semmivel sem alátámasztani. Már azon túl, hogy azért igaz, mert te mondtad. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az illiberális demokráciák kormányai felhatalmazva érzik magukat bármilyen intézkedésre, mindaddig amíg országukban rendszeres választásokat tartanak. Az illiberális demokráciák sajátos jellemzője, hogy a választásokon nem biztosítottak az egyenlő versenyfeltételek, hiszen valamennyi hivatalos szerv mellett a televízió és rádióadók jelentős része állami felügyelet alatt áll és a regnáló kormányt támogatja. Az illiberális demokráciák széles spektruma létezik, a közel liberális demokráciáktól a diktatúrákig

https://hu.wikipedia.org/wiki/Illiber%C3%A1lis_demokr%C3%A1cia

Politikai kérdésekben a Wikipédia mióta forrás? Már tekintve, hogy a szerzők, moderátorok is egymást moderálják ki állandóan. Műszaki kérdésekben jó a Wikipédia, mert szerencsére a fizikánk pártállástól függetlenül egyféleképpen működik.

Különben megbízható forrást nem fogsz tudni mutatni, mert a tartalom erőst függ attól, ki írja, s aki írja, milyen értékrenddel rendelkezik.

Amúgy az, hogy felhatalmazva érzik magukat intézkedésekre, rendben van, hiszen nem azért jöttek létre, hogy ne csináljanak semmit négy évig - ugye -, hanem arra kaptak felhatalmazást, hogy helyesnek gondolt, az értékrendjüknek megfelelő intézkedéseket hozzanak.

Jegyzem meg, az idézet sem tesz egyenlőséget a demokrácia, liberalizmus és jogállamiság fogalmai közé.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Az illiberális demokráciák kormányai felhatalmazva érzik magukat bármilyen intézkedésre, mindaddig amíg országukban rendszeres választásokat tartanak. Az illiberális demokráciák sajátos jellemzője, hogy a választásokon nem biztosítottak az egyenlő versenyfeltételek, hiszen valamennyi hivatalos szerv mellett a televízió és rádióadók jelentős része állami felügyelet alatt áll és a regnáló kormányt támogatja."

Ezen most elgondolkodtam. Akkoriban nem mondták, de ezek szerint már 2010 előtt is illiberális demokráciában éltünk, pl.:

bármilyen intézésre: Igaztalan kampány a gyógyszerfelírási díjjal, ami nem igaz országhoz vezet -> vizitdíj
televízió és rádióadók jelentős része: Akkoriban csak a HírTV volt az egyetlen amely nem a regnáló kormányt támogatta (MTV,RTL,TV2,ATV - HírTV) most kicsit jobb is az arány (MTV,TV2,HírTv - RTL,ATV)

Az viszont jó hír, hogy illiberális demokráciában is tud az ellenzék akár kétharmadot is szerezni, ha a választók ezen sajátos jellemzők  ellenére is inkább az ellenzéket támogatják.

"Mondjál már, kérlek, más indokot"

Ez nem bizonyitek. A topik maga viszont arra bizonyitek, hogy fogalmad sincs, hogy milyen korabban letezo jogszabaly megvaltozasarol szol a cikk egyaltalan.

illiberalis pedig nemegyenlo a jogallam nemtisztelesevel

Az illiberalis a liberalis ertekek (egy reszet) veti el: peldaul a 72 gendert, a transznemuek egymas oltozojebe jarkalasat, a semleges nemu utlevelet, stb.-t. Sajat ertelmezesukben az illiberalis nem jelenti azt, hogy "a jogallamot nem tisztelnek" - leven ok tartjak fenn, es tovabbra is sok dontest csak birosag hozhat meg.

A liberalizmus egyik alapelve a törvény előtti egyenlőség. Az illiberalizmusban ilyen nincs (van viszont propaganda az LMBTQ-ról, amivel elterelik a figyelmet a problémákról, ez igaz). A törvény előtti egyenlőség hiánya jelenti azt, hogy a kormányzó párt egyenlőbb a törvény előtt. Emiatt van az, hogy a fideszre vagy Putyinra vagy Orbán vejére pl más törvények vonatkoznak, nem vagyunk velük egyenlőek a törvény előtt.

A liberalizmus egyik alapelve a törvény előtti egyenlőség.

Anélkül, hogy vizsgálnám ennek az állításnak az igazságtartalmát - tegyük fel, hogy igaz -, ebből nem következik, hogy kizárólag a liberalizmus rendelkezik ezzel a tulajdonsággal.

Ha azt mondom, nekem van egy sötétszürke télikabátom, ebből következik-e az, hogy senki másnak nincs?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

...saját bevallása szerint is illiberális...

 

Egy ettől eltérő megközelítés szerint pedig meg kell vizsgálni azt, hogy az államnak milyen mértékben fűződik érdeke ahhoz, hogy megismerje a polgár életvitelszerű tartózkodási helyét, illetve milyen mértékben veszélyes a társadalomra a fent ismertetett jelenség. A törvényjavaslat az utóbbi megközelítést követi, azaz, hogy az államnak kizárólag ott és annyiban szükséges a polgár mindennapi életét ismerni és adminisztratív módon alakítani, ahol és amennyire azt a közérdek érvényre juttatása feltétlenül megköveteli.

Nekem ez igencsak liberális felfogásnak tűnik :)

az államnak kizárólag ott és annyiban szükséges a polgár mindennapi életét ismerni és adminisztratív módon alakítani, ahol és amennyire azt a közérdek érvényre juttatása feltétlenül megköveteli.

Az, hogy hol lakom valójában nem, bezzeg az, hogy melyik nap melyik szállodában szálltam meg, az közérdek. Ez az illiberalizmus.

Mondjuk ez engem is zavar. Nem is vagyok meggyőződve arról, hogy összeegyeztethető a személyhez fűződő jogokkal, a magánélet védelmével. Értem az igényt, hogy lehessen tudni, Abdullah hol szállt meg robbanó mellénnyel, s hol támasztotta falnak az RPG-t, de másfelől a ki, kivel, hol, hányszor eléggé személyes, intim magánügy, amellyel viszont valamikor a távoli jövőben, az illető fontos pozícióba kerülésekor zsarolható lesz. S hogy, hogy nem, ezeket az információkat a sajtó elő fogja kaparni a kellő pillanatban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem is túlzás, mert az RPG-s csávók nem úgy jönnek, hogy itt az RPG, hol lehet letámasztani, a hoteleket viszont beszopatták az extra adminisztrációval. Tudnék mesélni, mert nem annyira triviális probléma üzleti vállalkozásként hitelesen személyazonosságot ellenőrizni. A privacy is nyilván bajos.

Valaki összefoglalná egy tweet hosszban, hogy megint mit haluzik DKSummer? 😂🤣

trey @ gépház

Hát, valószinűleg a Fidesz átgondolta ezt a törvénymódosítást, és nem úgy ültek le, hogy fu, az ellenzék nagyon akar utaztatni embereket a választásra, mi meg ilyet nem csinálunk, szóval segítsünk nekik.

Tényeg komolyan gondolod, hogy a Fidesz hozna egy olyan, választásokat befolyásoló módosítást, ami nem neki kedvezne? 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Legyünk rosszindulatúak, tételezzük fel, hogy igazad van. Most hétvégén lesznek a választások, így a Fidesz erre tudatosan készülhetett, míg az ellenzék nem? Van még talán szűk fél év a válaztásokig. Az nincs törvénybe foglalva, hogy ez a paragrafus ellenzéki szavazókra nem érvényes. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Most magyaráztam el."

Csak nem azt, amit kérdeztem.

Meg ahhoz sincs köze, amit írtam.

Illetve följebb még azt is leírtam, hogy amúgy jó dolognak tartom.

De oké, Kubatov hivatalosan egy műhelyben lakik. Elhiszem. Fasza. Jó neki. 

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez nem nem belátható, hanem kilátástalan. Kívülről egy ótvar ronda, igénytelen, leginkább egy börtönre hasonlító ipari épülethalmaz. Még a sétáló udvar is megvan. (Csak a Google Mapsről takartatta ki magát, a Bingen látszik. :) Igazi sikerként könyvelheti el az életét az, akinek egy ilyenben rettegve kell leélnie azt.

ami megkönyíti a választási csalást

Mindkét félnek azonos módon. Azt most tegyük is félre, hogy eleve az mekkora választási csalás, amikor összesen két fél van, mert elvtelenül összebútorozik a szélsőjobb a kommunista ballal, a zöldekkel, meg úgy mindenkivel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Őszintén, nem költői kérdés: ez a változtatás szignifikánsan megváltoztatja a csalás esélyét? y/n

Figyelembe véve, hogy a 350 bejelentett lakos egy lakásban már known issue, eddig is volt ilyen, én nem látom, hogy ez most mitől egyszerűbb. Eddig sem jött senki ellenőrizni, hogy ott lakom-e, ahol be vagyok jelentve. Ezt a logikai ugrást nem sikerült még áthidalnom a témában, hiába értem az ellenérveket.

Szignifikáns változás.

Eddig be tudtál jelenteni magadhoz 350 vendégmunkást vendégszavazót, amit nem ellenőrzött senki. Ezután be fogsz tudni jelenteni magadhoz 350 vendégszavazót, amit nem fog ellenőrizni senki.

Mármint ez egy kurva nagy flaw a rendszerben, ezt egy pillanatra sem vitatom, de eddig is az volt, másképp szólva engem a ∆(csalás esélye) érdekel.

Ez nem yes/no, de szívesen meghallgatok bármely értelmezést, véleményt. A hatályos törvény szerint:

12. § (1) A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár

a) egy egyéni választókerületi jelöltre és

b) egy pártlistára szavazhat.

(2) A magyarországi lakóhellyel rendelkező, névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgár

a) egy egyéni választókerületi jelöltre és

b) nemzetiségének listájára, ennek hiányában egy pártlistára szavazhat.

(3) A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgár egy pártlistára szavazhat.

Nekem ebből az jön le, hogy ha könnyű/könnyebb magyarországi lakóhelyet szerezni/igazolni, akkor a (3) pontból sokan átkerül(het)nek az (1) hatálya alá, tehát szavazhatnak egyéni választókerületi jelöltre is.

Jól gondolom-e, hogy ezzel gyakorlatilag  a szomszédos országokban élő kettős állampolgárok is egyszerű lehetőséget kapnak arra - már ha átjönnek személyesen szavazni a választás napján - hogy egyéni jelöltekre is szavazhassanak?

Véletlenül lemaradt a mondat első fele, így külső szemlélőnek egy aljas geciségnek tűnhet a kommented, pedig a valóság:

 A magyarok mindig az mondják rám: négyévente átjövünk ukránból Orbánért, és megszavazzuk nektek a nyomorúságot. 

Még szerencse, hogy észrevettem a jóhiszeműen elkövetett hibát.

ha gondolod, bemásolom az egész cikket is, de most csak idaáig jutottam:

 

"Anasztázia bírósági ügyének végére gyorsan pontot tettek a hatóságok, és a nőt költségvetési csalás miatt ítélték el. A jogerős ítélet szerint:

"a fiktív magyarországi lakcím létesítést követően továbbá Ön rendszeres haszonszerzésre törekedve a finanszírozó előtt magyarországi lakcímének fiktív voltát elhallgatta. 2013. 07. 31. - 2018. 02. 06. napjáig összesen 2.774.614,- forint összegű társadalombiztosítási ellátást (családi pótlék, gyermekgondozást segítő ellátás és egyszeri anyasági támogatás, támogatott egészségügyi ellátást) vett igénybe, melyre nem volt jogosult"

– áll az ítéletben, amit februárban el is kezdtek behajtani az asszonyon. Anasztázia mindezek ellenére hálás és háláját iksszel fejezi ki, és ezzel nem ő az egyedüli ilyen kárpátaljai.

"Nem nagyon ismerek olyan kárpátaljai magyart, aki nem Orbánra szavaz. Aki az állampolgárságot megkapta, az mind rá szavaz. Az biztos, hogy az emberek 80 százaléka emiatt hálás neki. A magyarok mindig az mondják rám: négyévente átjövünk ukránból Orbánért, és megszavazzuk nektek a nyomorúságot. De, rólam ez lepereg, mert én az állampolgárságomat köszönhetem Orbánnak."

"

Csak ilyen summeri kommunikáció. Ez vár ránk ellenzéki győzelem esetén, ez maga a DK, meg úgy az ellenzék. Nem fejtik ki az igazság minden részletét, ez korábban is így volt. Vannak olyan szavazókörök, ahol kígyók... kígyók... kígyóznak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Feltételezem, a cím nem az éterből jött, hanem valaki összeollózta a kontentből, nem? Vagy ha újságíró csinálja, akkor etikus?

Manipulatív összeollózással vádolni valakit 

Hogy micsoda?

  1. Manipulatív módon lett összeollózva az idézet.
  2. Én jeleztem, hogy a komment így, ebben a formában rossz fényt vethet rád, és kijavítottam a félreérthető idézetet.

Hol itt a vádolás? :)

"Véletlenül lemaradt a mondat első fele, így külső szemlélőnek egy aljas geciségnek tűnhet a kommented,"

Hát ha ezt megmagyarázod, hogy lehet még érteni, amikor az én kommentemről beszélsz, akkor megbeszélhetjük. Mert számomra minimum félreérthető de nem állítom, hogy csak egyféleképpen lehet értelmezni de az is tény, hogy ha azt akartad volna, hogy egyértelműen valamilyen módon értelmezzük, akkor valszeg abba raksz energiát

ha ezt megmagyarázod

A kommentből nem derül ki, hogy az idézetet te vágtad meg így, vagy az újságíró. (Nem mintha ezt a baromságot egy az egyben újraközölni egyértelműen etikus lenne, de ezt a részét elengedem.)

Örülök, hogy segíthettem, viszont több energiát erre a kérdésre nem kívánok pazarolni.

locsemege, ne folytasd.

Ha eddig nem tűnt volna fel, semmi közöm a DK-hoz, az az egész onnan indult, hogy valami lökött nyitott egy topicot azzal a címmel, hogy DK-s vagyok csak aztán kimoderáltattam a címéből a DK-t. Persze kellett kicsit trey-t győzködni, mert a moderálási döntések következetessége ingatag alapon állt. Gondoltam, ha mindenki lehet hülye, akkor én is lehetek, nem? Főleg, hogy a sok észkombájnnak nem tűnt fel, hogy pl a valaszonline-ról idézgettem, aminek semmi köze a DK-s elvekhez...  Így került oda be az is, hogy  DK-s vagyok... :-)

Akkor csak dezinformáltál. Azt, hogy valójában ki vagy - funkcionálisan, mert az nem érdekel, hogy név szerint ki -, nem tudom, de felettébb sokatmondó, hogy egy alapvetően informatikai portálra jössz nyugati, liberális propagandát tolni, kizárólag politizálni rengeteg manipulatív csúsztatással, s ezt oly feltűnően teszed, hogy műszaki tartalom nincs mögötted.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az én gondolatom erről az, hogy a HUP elérte a kritikus tömeget, ezért kell már ide is legalább egy liberális véleményformáló, mielőtt rendszeridegen eszmék harapódznának el itt. Ráadásul ez a hely azért lehet kellemetlenül veszélyes, mert nem ostoba, tanulatlan emberek járnak ide, s így sokkal nehezebb marginalizálni. Tehát jöttél főideológusnak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tudod, a többiek számítástechnikával foglalkoznak jellemzően, de legalább hobbi szinten. Aztán a szakmai meglátásaikon túl van véleményük a közéletről is. Te valahogy kilógsz ebből a sorból. Kizárólag nyugati liberális propagandát tolni jársz ide.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ez vár ránk ellenzéki győzelem esetén"

Ahogy mondtam, ne izguld túl, illiberális demokráciákban nagyon ritkán győz az ellenzék. Lukasenka, Putyin azért tudják hogy kell biztosítani egy választás megnyerését (na jó Lukasenka kicsit bénább de egyelőre még pozícióban van). Vagy mondjuk Daniel Ortega is ért azért hozzá, hogy kell növelni a győzelmének a valószínűségét. Simán bebörtönözte a többi jelöltet. :-) ("Nicaraguában úgy zajlik a választás, hogy letartóztatták a regnáló elnök hét kihívóját")

Orbán nyilván nem csalhat ilyen látványosan, de tudja, hogy milyen csalásokat engedhet meg magának.

Szerkesztve: 2021. 11. 16., k – 23:04

Jók ezek a konteók, na :)

Ja és természetesen a Föld is lapos! :)

Szerkesztve: 2021. 11. 17., sze – 15:13

Komolyan nem értem a topic nagy részét, miért szégyellitek, hogy ilyen szintű választási csalások vannak magyarországon? Eddig nem esett le nektek, hogy volt voksfényképezés, meg láncszavazás meg olyan, hogy határmenti házakba 200-an átjelentkeztek??? Nem tűnt fel, hogy miért legalizálták a voksfényképezést pl?

 

Ti akartok ilyen rendszert, ami illiberális meg ahol Polt Péter kézi vezérléssel működik, akkor legalább ne szégyeljétek, vállaljátok nyíltan, hogy igen, ilyen Magyarországon szerettek élni, ahol a választási csalás vagy egy kézivezérlésű Polt Péter vagy az, hogy a miniszterelnök veje a törvény felett áll az normális.

Hogyne lett volna, fel kellett volna lépni ellene. Ez a mindenkori hatalom feladata, hogy a választások tisztaságát biztosítsa. Ezt a mostani nem tudja megtenni (na jó, a valóság az, hogy nem akarja). Ne tedd a hülyét, kérlek!

 

Ha locsemege féle hasonlatot akarnék mondani, akkor ha lopnak a boltból, akkor nem az a megoldás, hogy a lopást legálissá tesszük.

Hasonlatnál maradva, de, lehet az is megoldás. Meg kell ugyanis vizsgálni a megoldás előnyét, hátrányát, kivitelezhetőségét, ennek vagy az ellenkezőjének betarthatóságát, mérlegelni kell, majd dönteni, hogyan legyen. Az szűk látókörűségre vall, ha valamiféle dogmának tekinted, hogy a lopás nem legalizálható. Persze, valószínűsíthető, hogy tényleg az fog kijönni, hogy nem jó ötlet. De nem biztos, ezért kell megvizsgálni ezt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még van idő a választásokig, betömik addig a lukakat. Ha nem megy, meg 2/3-dal meg lehet szavazni, hogy 40 évig ne is legyen újabb választás és kész is :-) A bamba tömegnek meg eladják, óriásplakátokon, hogy a választás csak Soros manipulációja és az elhagyásával mennyi pénzt meg lehet takarítani :-)

Ez a mindenkori hatalom feladata, hogy a választások tisztaságát biztosítsa.

Maximálisan egyetértek, sajnos az ország mindenkori vezetésének az elmúlt 30 évben nem volt ideje kijavítani ezt a sérülékenységet.

Ha locsemege féle hasonlatot akarnék mondani, akkor ha lopnak a boltból, akkor nem az a megoldás, hogy a lopást legálissá tesszük.

Valóban pont annyira sántít, mint locsemege egyik-másik példája. :)

A bolti lopás egy egzakt, szabályozott tényállás, és kb. csak pénz kérdése a hatékony védekezés.

Szerintem inkább erre gondolt a költő:

Was ist ein Einbruch in eine Bank gegen die Gründung einer Bank?

                                                                                    B. Brecht

És erre rájött a mostani kormány is, sőt még ,,kreatívabb'' ötleteik is voltak/vannak.

Gyakorlati példa arra, hogy kell csalni :-)

 

 

Hajléktalanokat szervezett be választási csaláshoz, de a kormány tavalyi módosítójának köszönhetően most felmentették a közokirat-hamisítás vádja alól

[...]

2019. október 13-án a vádlott Nagykanizsáról Várföldére szállította a hajléktalanokat, közben ételt-italt vásárolt nekik, majd elmagyarázta, hogy a választáson kikre kell szavazniuk. A szavazatok leadása után a vádlott a helyi italboltban még italt vett a férfiaknak, majd átadott nekik fejenként ötezer forintot, és visszaszállították őket Nagykanizsára.

 

https://444.hu/2022/01/28/hajlektalanokat-szervezett-be-valasztasi-csal…

Összefoglalom a topikot sms méretben: Summer fórumtárs heroikus küzdelme a tényekkel. Alul maradt.

> Sol omnibus lucet.

Már nem csak készülnek, már csalnak:

A punctul.ro/pontmaros helyi portál újságírója Cristian Teodorescut telefonon értesítette egy anonim olvasó arról, hogy mit talált Jedd község határában és néhány fotót is küldött róla. Az újságíró kiszállt a helyszínre és videófelvételt készített. A képsorokból kiderül, hogy már kitöltött szavazólapokról van szó, néhányon az is jól látható, kikre adták le szavazatukat azok, akiknek borítékja az illegális hulladéklerakat szemétkupacai között végezte. Az egyik szavazólapon kivehető az ellenzéki koalícióra behúzott X, a másikon pedig jól látható, hogy egy választópolgár a Mi Hazánkra adta le voksát.

https://telex.hu/valasztas-2022-videok/2022/02/01/kidobott-levelszavaza…

 

Nem értem, miért van a nyílt csalásra szükségük, teljesen hülyék, elegendő más tisztességtelen de kevésbé tetten érhető eszközt bevetettek már.

Ismerősök voltak egy full fideszes városban (van ott üdülési joguk és évente kétszer járnak). A szállodában a fideszes tv csatornák jó minőségben jöttek a TV-n, de érdekes módon az RTL klub hangyás, nézhetetlen minőségű volt.

 

Nem vicc.

 

 

Van ahol meg kábelbeégés van :-)

„Kábelbeégés” miatt nem kap áramot Debrecenben az ellenzéki összefogás

https://444.hu/2022/03/31/kabelbeeges-miatt-nem-kap-aramot-debrecenben-…

A szállodában a fideszes tv csatornák jó minőségben jöttek a TV-n, de érdekes módon az RTL klub hangyás, nézhetetlen minőségű volt.

Szerintem rájöttek a szállodások, hogy az ismerőseid nem fideszesek és ezért direkt bekapcsolták a hangyásítást a retekklubra! Más területeken nem érezték a hangyákat?

Esetleg az lehet, hogy a egy NER-es kinézte magának az üdülési jogukat és azt próbálja megszerezni. Nekik nincs milliárdos cégük, ami életük munkája és a szemet vetett rá a NER, de valszeg a túloldali NER-es is valami kispályás, nem egy Lölö kvalitású ember, hogy már egy fránya üdülési jogért is hangyásítja a retek klubot :-).

hasonlóan elmeroggyant moslékos ismerősöm meg azt adta elő teljesen komolyan, hogy "sistereg" a vezetékes telefonja, őt biztos lehallgatják a fideSSnácik
amikor komoly arcot vágva megkérdeztem, hogy mi adhat okot az ő lehallgatására, akkor az volt a válasz, hogy támogatta valamelyik maszopos önkormányzati képviselő kampányát x éve, és ezért került "feketelistára" :DDD

gondolkodtam hogy rájátszok egy kicsit a paranoiájára egy kis telefonbetyárkodással, de mentálisan sérülteken való szórakozásnak nincs sportértéke

let's go Brandon!

Számodra a videó melyik része volt perdöntő abban a tekintetben, hogy ott valódi dokumentumok szerepelnek? Román "barátaink" mióta ilyen serények a szeméttelepen talált ilyen papírok tekintetében?

A háborús időkre való tekintettel, lehet-e ez egy szándékos hangulatkeltés?

trey @ gépház

Sokkal hihetőbb lenne, hogy komolyan elkezdtél kritikusan gondolkodni, ha közben amúgy meg nem osztanál meg mindenéle faszságot (és szándékos hangulatkelést) errefelé :)
Az meg egész aranyos ahogy perdöntő bizonyítékokat követelsz, úgy hogy te magad szoktál ide nyilvánvaló hazugságokat linkelni :)

Na de ugorjunk.

Ami itt van, az egy alapos gyanú, hogy választási csalás történt (aminek már a lehetősége sem szabadna, hogy felmerüljön egy kicsit jobban megszervezett (és kevésbé a lehetséges csalásra kihegyezett) választásokon), de ha már itt van, akkor illene, hogy
- az emberek informálva legyenek róla
- arról is, hogy a egyáltalán lehetéges ilyen a szar választási rendszer miatt
- ki legyen vizsgálva
- és ha kell, legyenek következményei.

Meg merném tippelni, hogy ebből egyikre sem lesz képes az állam.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"Sokkal hihetőbb lenne, hogy komolyan elkezdtél kritikusan gondolkodni,"

 

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ha végignézed a lenti videót (ok, nem rövid), ott szépen el van mondva trey és hasonlók gondolkozása. Szerintem tök érdekes, megéri megnézni

 

 

Jó ideje ebben az országban élve és negyedik hete látva egy rémisztő háború szörnyű pusztításait, de alig másfél-két héttel az országgyűlési választások előtt is fontos tisztázni, miért hisznek el olyan sokan nyilvánvaló hazugságokat és miért ragaszkodnak a végsőkig saját hiszékenységünkhöz, akkor is, ha a szemmel látható és megtapasztalható valóság szöges ellentéte annak, amihez ezek az emberek a tényektől függetlenül is görcsösen ragaszkodnak. Ugyanennek a problémának egy másik köre meg az, hogy a hatalmi mámor miért tesz vakká országvezetőket, akiknek - már elszakadva a hétköznapi realitásoktól - szinte csak a politikai haszonelvűség határozza meg a cselekedeteit és ezzel nem ritkán végzetes tragédiákba sodorják az országukat, esetenként egyesek - mint azt ezekben a hetekben is láthatjuk - a világot is. Mindezekről beszélgetni hívtuk a mai podcastba Bánki György pszichiátert.

HARCOSOK ÉS ÁLDOZATOK : Bánki György, pszichiáter / a Friderikusz Podcast 43. adása

https://www.youtube.com/watch?v=4r5GwBZPW9E

tl;dr:

Tehát, már a rendőrségi nyomozás is lezárult?

Funfact: Az ukránokat lábon lövik videó az hamis. Ez 100% biztosan valós.

😂

(updated to: csalnak)

Ja, látom! Nem csak a nyomozás zárult le, az ítélet is megszületett! :D :D :D 

trey @ gépház

Ebben nyilván igazad van. Ami árnyalja a képet, hogy a levélszavazás jelenlegi rendszere önmagában egy csalás.

  1. ha megnézed, hogy pl az angliai magyarok hogyan szavazhatnak és egy erdélyi magyar hogyan szavazhat,
  2. ha megnézed, hogy a kormány szándékosan hagy ekkora csalást lehetővé tévő lukakat a választási rendszeren (hasonlóan a kamupártok esetéhez)
  3. illetve ha azt is tudod, hogy Mikola nyíltan kimondta, hogy a határontúli magyarok választójoga azért kell, hogy a fidesz győzelmét évtizedekre bebetonozzák.

ha van humoruk, úgy, ahogy a szájbarágójaitok szoktak menni hohol donbaszi cselekmények vagy amerikai választás témában:

 

Állítás: választási csalás történt

Tény: semmiféle bizonyíték nincs rá, hogy választási csalás történt

 

fun fact: marosban azt is a szeméttelepen ásnák el, aki a gyurcsánykoalícióra szavaz

> fun fact: marosban azt is a szeméttelepen ásnák el, aki a gyurcsánykoalícióra szavaz

Hát éppen ezért kell először ellenőrizni, hogy választó esetleg nem tévesen szavazott-e, mert ha igen, akkor éppen az ő érdekében megsemmisítik a tévesen kitöltött szavazólapot, és tesznek a helyére egy helyeset.

Egyébként is, megírta a zorigo, hogy Gyurcsány. Akkor Gyurcsány. Ennyike.

Én meg arra, hogy hogyan született ez a produktum.

Vannak, akik kitöltötték a szavazólapot úgy, hogy nem a Fideszre szavaztak, és... és elbattyogtak a postára, ahol a zárt borítékban feladták, viszont a gonosz (értsd: fideszes :D ) postások egyesével kibontották, és a nem fideszes lapokat a szeméttelepre vitték, a fideszeseket szépen visszaragasztgatták, hogy ne látszódjon a felbontás.

Vagy egy gonosz (előbbi definíció) postás azoknak eleve nem is kézbesítette, akik köztudottan nem fideszes érzelműek, az ő borítékjukat kibontotta, mindegyikre tett egy ikszet, és kidobta a szeméttelepre kis égetés után.

Vagy...?

Engem inkább az egy nap különbség fogott meg - ha jól látom, már kb. két hete le lehet adni a leveles szavazatokat, de épp a választás előtti egyik napon jelenik meg egy cikk, hogy a román posta nem megbízható (ezt honnan is tudjuk? valaki tudja, hogy a szavazatos levelét nem vitték el?), majd rá egy napra hirtelen találnak egy halom szavazólapot, amin egyiken sincs(?) fideszes voks.

A trükk ott van, hogy már az egy nagy probléma, hogy egyáltalán lehetőség van relatíve egyszerűen választási csalást elkövetni. (ha elsőre nem érted miért, nyugodtan gondolkozz rajta hosszabban)

A másik trükk meg ott van, hogy a fidesz kapásból bejelentette, hogy a baloldal csalt, ami két dolgot jelenthet 
- nem tudják, hogy mi történt, csak ráfogták valakire ész nélkül, hogy legyen hír a gombáknak.
- tudják, hogy mi történt, ez meg csak úgy lehet, hogy közük volt hozzá, így megint csak az az eredmény, hogy hazudtak egyet

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A levélszavazatok kezelésével nem csak Erdélyben van probléma. A 444 a múlt héten számolt be róla, hogy a Vajdaságban a postától Fidesz-közeli civil szervezetekhez köthető aktivisták vették át a levélszavazatok kiszállítását, és sok helyen az aktivista jelenlétében töltették ki a szavazólapokat, és/vagy az aktivista vállalta, hogy visszaviszi és leadja a beborítékolt szavazatot. Közben voltak olyan helyben ismert nem Fidesz-szavazó civilek, akik nem kapták meg a szavazólapjukat.

 

https://444.hu/2022/03/31/az-ellenzeket-tamogato-kitoltott-szavazolapok…

 

nyugi, nem nyernek a haverjaim, mert a fidesz szétcsalja az egészet. BödŐcs így még sokáig sikeres maradhat.

Szerintem túlkomplikálod, nincs ilyen komplex döntési folyamat, amit leírsz. Bármi rossz történik, akkor Gyurcsány, Soros, Migránsok (na jó, a migránsozás most kiment a divatból, maradt az első kettő).

 

A másik dologban igazad van, ahogy írtam feljebb, az aktuális hatalomnak a feladata a választások tisztaságának biztosítása. Ezt a mostani hatalom nem akarja biztosítani, ez tény (tehát nem az, hogy nem tudja, nem is akarja)

Szép, csak a felvetésemre felejtettél el válaszolni :D

arra kéne valami ütős konteó még, hogy a Fidesz bujtatott szekciójának tartott Mi Hazánk szavazata miért landolt volna a szeméttelepen :D

Az köztudott mindenki által, hogy abban az irányban 100 választó közül elvétve találni ballib szimpatizánst. Tehát a "kidobták az összeset válogatás nélkül" az eléggé öntökönlövés lenne.

trey @ gépház

De az is lehet, hogy onnan tudják mi történt, hogy egy pegazusnál is pegazusabb eszközzel lehallgatták a telexeseket.

Vagy a telexben árulók vannak. Már a megalakulásakor beépítettek gaz árulókat, aki ürgebőrbe, burkolva csempészik ki az információt.

Úgy hívják, hogy a gyanú elterelése. Mert ugye ezt a Fidesz csinálta (mert mindenre is képes, hát még erre), és hogy ne kerüljön gyanúba, az összefogásos szavazatok mellé kevert egy kis mihazánkosat is. És látod, rögtön nem is gyanús, hiszen miért csinálná ezt?

A következő a probléma ezzel: 96 db fideszes szavazatot kell megsemmisíteni ahhoz, hogy 4 darab ellenzéki szavazatot ki lehessen emelni. Mert a lezárt borítékot külsérelmi nyom nélkül kinyitni nem lehet. Van még a röntgenszem effektus, ez nem tudom mennyire működőképes, de majd elmondod. Sima provokáció az egész.

A februárban elkészült jövőbelátó telex-cikkről ne is beszéljünk.

Döglött ló, lehet leszállni róla.

> Sol omnibus lucet.

Maradt még az a (rendkívül valószínűtlen, de elméletileg kivitelezhető) lehetőség, hogy a lezárt borítékot kinyitjuk, a benne lévő papírost egy másik borítékba tesszük (értelemszerűen a hibásan kitöltött szavazólapot egy helyesen kitöltöttel helyettesítve), és úgy teszünk, mintha az lett volna az eredeti boríték.

" Van még a röntgenszem effektus, ez nem tudom mennyire működőképes, de majd elmondod."

De az is lehet (bár valószinűtlen, hiszen illegális lenne), hogy a pártoknak vannak listáik a szavazók pártpreferenciáiról...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Pár nappal ezelőtt szürreális jelenetek játszódtak le a pécsi főtéren: miközben egy óriáskivetítőn az ellenzék kampányfilmjei mentek, Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő és kultúráért felelős volt államtitkár egyszerűen odaslattyogott, és kihúzta a LED-fal tápkábelét a konnektorból.

https://telex.hu/belfold/2022/03/31/felmillios-buntetest-kapott-a-pecsi…

 

hasonlóság :-)

"az ismert baloldali aktivista, Parászka Boróka lakhelyétől nem messze kidobva találtak 25-30 szavazólapot. A baloldal gyakorlatilag alig pár perccel a hírek megjelenését követően egyből közleményeket adott ki, és csalást emlegetve jelezték: az eddig beérkezett összes, mintegy 150 ezer levélszavazatot meg kell semmisíteni."

 

minden. egyes. alkalommal.

Nyilván akkor a többivel is minden rendben van.

Ja, nem.

Nincs két baloldal, egy baloldal van, a Gyurcsány-Bajnai-féle baloldal minden aljasságra képes, 2006-ban tévészékházat gyújtottak fel a hatalom megtartásáért, most szavazólapokat

Igen, a TV-székházat is a baloldal gyújtotta fel, sőt a vízágyút is. Ez a baloldal mennyire mindenre képes, mennyi mindenre van ideje, energiája…

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Jó is, hogy emlegetted a csalást!

Kiderült, honnan jöhettek a rejtélyes ellenzéki SMS-üzenetek

Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adathalász cégcsoportja állhatott annak az SMS-kampánynak a hátterében, amelynek során mintegy egymillió választó kapott gyakran névre szóló üzenetet Márki-Zay Péter kampányközpontjától. Sajtóinformációk szerint a nagy felháborodást kiváltó műveletet illegálisan kiépített adatbázis felhasználásával hajthatta végre a DatAdat osztrák leányvállalata.

A szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálatából kiderült, hogy a rendszerváltás óta a legnagyobb és a legtöbb embert érintő választási csalást követte el a DatAdat-csoport osztrák leánycégének megrendelésével Márki-Zay Péter kampánycsapata – értesült a Magyar Nemzet, amely arról írt, hogy körülbelül egymillió embert értek el az ellenzéki kampányközpont működtetői, amikor a napokban egy közbeiktatott cégen keresztül SMS-cunamit indítottak.

 [...]

A Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere által létrehozott cégcsoportról már korábban kiderült:

  • Ők dönthették el az ellenzéki előválasztást Márki-Zay Péter javára.
  • A magyar választók személyes adatait külföldre viszik.
  • Egy vecsési kampányrendezvénynek a DatAdat fizette fizette Márki-Zay Péter és csapata ebédjét, ami tiltott kampányfinanszírozásra utal.
  • A cégcsoport külföldi szakemberei Ausztriából dolgoznak a baloldal kampányán, és facebookos álprofilokat kreálva, valamint bérkommentelőket alkalmazva erősítik fel a baloldal számára fontos tartalmakat a közösségi médiában.
  • A céghálózat offshore hátterű vállalatokkal is kapcsolatba hozható, nem tudni, kik invesztáltak a DatAdatba.
  • A cégcsoport az amerikai Demokrata Párt szélsőbalos szárnyánál kialakított kapcsolatrendszerét felhasználva profilozza a választókat, ami az április 3-i választásokba való külföldi beavatkozás szándékára utal.

 

trey @ gépház

Várjá' van jobb! 🤣🤣😂😂

"Átugott" a dátum! 🤣🤣🤣

Levélszavazatokat találtak építési törmelék között Erdélyben. A Párbeszéd, a DK, a Jobbik és Momentum képviselői az NVI-től kérik az ügy kivizsgálását. Az NVI feljelentést tett. Közben felvetődött a gyanú, hogy az ügyről beszámoló Telex cikke már február 1-jén készen lehetett.

[....]

A hírről azonnal beszámolt a Telex. A Mandiner szerint a kidobott erdélyi szavazólapokról szóló cikket viszont már február 1-jén megírhatta a lap. A cikk megszületésének és publikálásának ideje közti eltérésre a Transzparens Újságírásért Alapítvány által felkért független választási médiafigyelő delegáció bukkant rá.

A Facebook fejlesztői oldalán található URL alapján a Telex cikkét még 2022. február 1-jén írták meg. A cikk URL-je azóta is módosult, de a Transzparens Újságírásért Alapítvány rámutat, hogy a Google keresőmotorja által tárolt változat is azt támasztja alá, hogy a Telex valójában február 1-jén hozhatta létre a cikket.

A Telex főszerkesztője utóbb azt a magyarázatot adta az esetre: „a cikk a Transtelexen jelent meg ma reggel 8:55-kor”, és állítása szerint a „cikk szerkesztőségi rendszerünkbe való átvételekor technikai hiba történt a dátumozással, visszaugrott egy véletlen időpontra, ezt azonnal megjavítottuk”.

[...]

Link: https://index.hu/belfold/2022/03/31/ellenzek-valasztasi-csalas-hataront…

😂🤣😂😂😂🤣😂😂🤣🤣

trey @ gépház

Az országos listák szavazólapi sorrendjének sorsolása a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Irodában 2022. február 26-án. Az ülésen kisorsolták, hogy az április 3-ai parlamenti választáson az országos pártlisták milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon

Van 1 megjobb elmelet. Feb 1-en a telex elrejti a szemettelepen a bizonyitekokat, amiket akkor meg ki sem nyomtattak, lefenykepezi, megirja a cikket. Marc 31-en pedig szol a roman lapoknak, hogy a valasztasi papirok meg mindig a szemettelep tetejen vannak.

Ez ugy teljesen hihetonek tunik. Radasul egy ilyen honapokig tervezgetett alusapka, pont ilyenen bukna el :D Erre pont nem gondoltak.

Nekem inkabb az jon le ebbol, hogy masterbe ne pusholjon senki direktbe. Legalabb +1 ember nezze at mindig mielott elesitenek. Raadasul nem artana egy changelog sem minden cikk melle.

Van 1 megjobb elmelet. Feb 1-en a telex elrejti a szemettelepen a bizonyitekokat, amiket akkor meg ki sem nyomtattak, lefenykepezi, megirja a cikket. Marc 31-en pedig szol a roman lapoknak, hogy a valasztasi papirok meg mindig a szemettelep tetejen vannak.

Vagy a másik elmélet: felépítettek előre egy sztorit, egyeztettek a szereplőkkel, hogy kinek mi lesz a dolga. Megírták a forgatókönyvet (cikk) előre és a várakozási sorba tették. Amint kijöttek a szavazólapok és azokat kézbesítették, az ottani emberük megszerzett párat, megbuherálta (a Mi hazán csak a "dupla csavar" miatt került bele), kivitte a szeméttelepre elégette, vigyázva, hogy jól látsszanak a szavazatok. Lefényképezték, körbetáncolták, elküldték a képeket, amit az előre megírt sztoriba beillesztettek.

Ebben mi a hiba?

trey @ gépház

A summer nicket most jegelik egy ideig. Valószínüleg '24 végén, '25 elején fogják újra feltámasztani, egy-másfél évvel a választások előtt.

Kérdés, hogy ugyanaz a kolléga lesz a nick mögött, vagy valaki más veszi-e át a suttogó propaganda terjesztését...

ezek szerint a HUP fórum - politikailag fontos terület, saját operatív tisztet vezényelt ide a DK, de legalábbis jegyzik !

- hallod Trey !! - ez ám a megtiszteltetés :-D

(sztem, DK vonatkozásában eltekintenénk a megtisztelő figyelemtől)..

For Whites Only meeting room!

Megmondtam én is, csak hülyének néztek. A 444 akkor teli szájjal üvöltötte, most korrigál.

Most rámutatok, hogy igazam volt. Ragequit.

Egyébként SummerDK-nak tökéletesen igaza volt ebben az esetben:

Csalni készülnek... (megint) (updated to: csalnak)

:D :D :D

trey @ gépház

A "A sajtónak rendezhették meg " pont azt jelenti, hogy a sajtó nem tudott róla, ellenben a fenti elmélettel, amire azt írtam, hogy semmi nem támasztja alá /o\
 
És amit még most sem támaszt alá semmi.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

sajtónak rendezték meg

- ez sztem nem azt jelenti, hogy nem tudott róla, pl, ha nekem rendeznek egy házi bulit, arról tudok, hacsak nem meglepi buli - de hát ki csinál hamisítást megrendelés nélkül - csak úgy elvárna majd érte valamit...

For Whites Only meeting room!

Kedves harlequin polgártárs, kíváncsi lennék a véleményedre, ha bizonyságot nyerne (amire elég nagy esély van) - hogy milyen erkölcsi tartás szorult az elkövetőkbe szerinted ??

MI a véleményed ? Milyen jogi és erkölcsi szabályokat lépták át, akik ezt megrendezték, tudtak róla, asszisztáltak hozzá ?

A szádból elhangzik-e, hogy a FIDESZ ellen minden eszköz bevethető - ilyet már hallottunk...

Mi lesz a következő ? 

For Whites Only meeting room!

A választási csalásról a véleményemet megtalálod bárhol (akár ebben a topicban is).

Nem gondolom, hogy a Fidesz ellen bármi bevethető, ha erre vagy kiváncsi.

Te is olvasd végig a threadet :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

 Akkor két állításom elméletem volt volt:

  • megrendezett
  • az Telex is tudott róla

Ebből a megrendezett már nagyjából igazolva látszik (messziről bűzlött), tehát én előre léptem, míg te - hogy is szoktátok csinálni? -, aki beszopta a propagandát, hogy a Fidesz volt, beszoptad.

trey @ gépház

Ügyes, a probléma az, hogy sehol nem írtam, hogy nem megrendezett. 

Ellenben írtam, hogy azt, hogy az az ötleted, hogy a cikkek előre meg voltak írva, faszság.(ezt azóta sem támasztja alá semmi amúgy)

Illetve írtam, pl. ezt, ami még most is ül.

Végig lehet olvasni a threadet :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az, hogy ha ennyire megterveztek, akkor miert lenne feb 1? :D Raadasul miert nincs webarchiveon ha kozben meg guglin ott van.

A datepublished metainfo: 2022-02-01 13:33:00 GMT

A google 2022 03 31 08:41:47 GMT -kor cachelte be. A cachelt assetek 2022-03-31 08:13:56 GMT kor keletkeztek. Mar a februari datumos cikkben levo kep is Mar 31 07:55:58 GMT datummal van. De ossze van baszva minden datum amugy. Nem csak published, ha ez megnyugtat.

Fuu bazz ezde kurvjajó szál, le is mentem a ‘csába :) 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Jajjde szeretem az Orbánhívő keménymagot, amikor szemérmesen félremagyarázzák az ordító választási csalásokat.
Tárgyi bizonyíték Erdélyben, videofelvételek Vajdaságban persze nem számítanak, csak a narancssárga vallásos világkép...

Ha valami fatális véletlen folytán mégiscsak az ellenzék alakítana kormány az illiberális állam szervezett csalásai ellenére, kíváncsi vagyok, hogy a 133 jelenlegi fideszes képviselőből hány megy börtönbe? 4-5 egészen biztos, 25 necces, jól elsimították a nyomokat a fijjug...

Nézd már, most derült ki, hogy lakóhelyem közelében a fideszes Martos Dániel frakcióvezető (aki amúgy EUs pénzből felújított házakba rokonokat és fideszeseket költöztetett be) lepasszolta a 3 milliárdos nyereségű COVID tesztes cégét egy 19 éves, borsodi faluban lakó srácnak, majd felvette a profitot...

tiszta ügy, a magyar vállalkozók megsegítése :D :D :D :D :D
haladjunk tovább, nincs itt semmi látnivaló...

...MOCSKOS TOLVAJOK...

Summer6529 hazudni készül... (megint) (updated to: hazudik)

Hát, az hogy a választáso bizottság még csak vizsgálni sem hajlandó a kidobott szavazólapok ügyét, eléggé belövi, hogy ki lehetett az elkövető...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

nem, de a román rendőrség nem íratott alá senkivel tanú vallomást, hogy mit láttak - mert akkor egy aláírt példányt vissza kell adni. Ez eddig nem történt meg. 

szóval még nincs ügy, lehet hogy csak a választás után kezdenek bármit is csinálni.

For Whites Only meeting room!

A random asszociációkat nyugodtan beírhatod önálló hsz-be

Ama releváns hozzászólásom oda írtam, ahová való.

Itt most az újságírónő elleni lejáratókampányt kellenene helyeselni/folytatni.

Elfogadom, hogy a fajtád így működik, de én mint normális, bolond ember, nem.

:)