Immár képes Windows Server 2003 kernellel működni a ReactOS

Címkék

Újabb mérföldkőhöz ért a ReactOS projekt: számos workaround és Windowsból szedett helyettesítő segítségével első alkalommal tudták működésre bírni a ReactOS-t a Windows Server 2003 kernelével. Vagyis, egy újabb lépést tettek a teljes kompatibilitás felé vezető úton.

Hozzászólások

Hasznaltam ReactOS-t oldschool gamingre. Volt olyan bug, ami vboxban elojott, vmware-ben nem. Es volt olyan bug, ami meg csak vmware-ben jott elo, vboxban nem. Aztan jott egy update a vmware-hez, onnantol kelhalal jott login screen helyett. Kabare volt mindigis meg ezeknek az amugy igencsak generikusnak mondhato drivereknek is a tamogatasa.

Te a ReactOS saját opensource kernelével használtad a rendszert, ott voltak kompatibilitási problémáid, de itt arról beszélünk, hogy a windows saját kernelével használják. Tudom, hogy a mikiszoftról van szó, de azért a saját drivereivel csak kompatibilis a windows kernel... :P

Az a baj, hogy ez mire elkészül, addigra elavult lesz.

Ez inkább egy olyasmi hobbi munka, mint amikor valaki elkezdi építeni a vasútmodelljét és még 50 év múlva is építi. Egy remekmű. Lehet nézegetni, próbálgatni, de arra senki ne számítson, hogy napi használatban sok haszna lesz.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Kemény. Lehet hajbi mégis megmenekül, ha kidöglik neki a turionos ősi cucca, Ryzenen lehet tovább tudja hajtani az XP-jét, igaz egy retró GPU az kell neki hozzá.

Őszintén szólva nem tudom hogyan oldotta meg, hogy B450-es lappal menjen, ahhoz nincs 2k/XP/2k3 chipset driver. GPU-nál világos, hogy retró kártyákat használt, azokhoz van driver, meg az összes memóriát is eléri PAE patch-csel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Elmegy, de ahogy mennek az évek, úgy dögöl ki sorban az a 6 generáció is. A Ryzen B450 még sokáig használható lesz, bár ez a retró GPU-król nem mondható el, azok is szeretnek sorban dögleni, bár ezen újrapasztázással, új hűtővel, újrakondizással lehet segíteni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mondjuk a REWE-Systems CentOS-en futtatott Virtualboxban XP-t használ az összes REWE-Group által üzemeltetett üzletében (REWE, Penny, Toom, Nahkauf, Billa, Bipa, Merkur meg ki tudja menyi még európa szerte), ráadásul lokál szerver célokra és nem szándékozik megválni tőle. Köszöni, elvan vele. Saját V-Lan hálózaton, ki sem lát az internetre, nem zargatja a kutya sem és az alatta futó CentOS-en keresztül mégis modern alapokra helyezve. Nincs ami elavuljon, ha célfeladatokhoz van beállítva, ahogyan a 2.x.x linux kernelek is futnak a mai napig frissen a szalagról érkező készülékekben. Mindent arra helyre, ahová való!

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Máris elavult. Az 2k, XP, 2k3 az a 2000-es évek elejének a technológiája szoftveresen is. Kb. 20 évet elkéstek máris vele, egy másik 30-at, mire készen lesz. Persze erre inkább érdemes egyfajta retró/legacy hobbiprojektként tekinteni, kicsit olyasmi, mint a FreeDOS, hogy nem arra van, hogy azt használd mindennapos fő OS-ednek, hanem ha valami régi szutykot kell futtatni bare metal, akkor van egy modernebb alternatíva rá, mint a régi abandonware cucok meg a warez.

Annyi haszna azért mindenképp van, hogy fejlődik vele a Wine projekt is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, nincs verziója, de az API-nál az NT5.x-et lőtték be, és szándékosan nem emulálnak annál újabbat, a kompatibilitás miatt, ha meg újabb kell, akkor úgy vannak vele, hogy használj modern Windowst.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ismerek a mai napig olyan iparban használatos berendezést, aminek a kezelőszoftvere Windows 2000-et igényel. (Úgy, hogy a mai napig árulják, sőt veszik is a berendezést)

A Windows 2000 beszerzése egyre nehézkesebb, nekik érdekes lehetne a ReactOS. (pláne, hogy nincs rajta internet vagy hálózat, így security szempontból is megfelelne)

Nagy Péter

Legalitás miatt nehézkes, a Microsoft már nem árulja vagy 15 éve.
Vannak még kereskedők, akiktől be lehet szerezni eladatlan példányokat, de egyre kevesebb van, és egyre drágább.

Maga a berendezés, amihez szükség van rá, az pedig egy sok 10 milliós eszköz. Nem mutatna jól rajta egy tört Windows.

Nagy Péter

Most kellett Win95-öt telepítenem egy Abit alaplapra, mert egy optikai szenzor csak azzal ment. Megfrissítettem OSR2-re, az USB miatt ;)

Persze van hozzá Windows 7-es driver is, 1-2 milláért oda is adják a japánok....

http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

Eszem megáll bazdmeg, amikor a 15-20 éves technika árait ma 2022-ben elkezdik felbaszni az égbe. "Itt rohad ez a windows 2000 CD a polcon már 2001 óta, de bazdmeg 2022-ben hátha el tudom adni valami hülyének, akinek éppen ez kell, és ezen az 1 darab szaron akarom az éves bevételemet megkeresni!"

A kovid miatti hiány kapatta rá az embereket az otthon kallódó használt cuccok / ill. elektronikai szemét felárazására?

Épp nem olyan régen ajánlottam egy ismimnek a ractos-t, mert nagyon honvágya támadt az win95 időkre.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Ez egy saját fejlesztésű "Windows Server 2003 kernellel" vagy az ami a Windows Server 2003-ban van?
Mert utóbbi esetben ez egyszerűen lopás.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Mert utóbbi esetben ez egyszerűen lopás.

Igen™, 400 millió ember számítógépét, nyomtatóját, szkennerét kidobatni az XP-támogatás szanálásával pedig tisztességes™ üzleti™ magatartás™. Ahogy 900 millió ember számítógépét, nyomtatóját, szkennerét is az, a Windows 7 szanálásával.

Apropó, a Rendőrséget értesítetted már a lopásról™? Vagy azt majd talpnyalt multikád jogi osztálya fogja?

HW venni tudni kell :)

ThinkPad X60s, March 22 2006 ThinkPad X60 review: ThinkPad X60 - CNET

Windows 10 eldöcög, Linux Mint hasít, megy vele az összes nyomtató, szkenner stb...

Tehát már csak 399.999.999 xp felhasználóról írhatsz. Lépj tovább engedd el.

sudo mount -o ro /hup.hu

Windows 10 eldöcög, Linux Mint hasít, megy vele az összes nyomtató, szkenner stb...

Köszönöm, de nincs szükségem a Red Hat idealistái által óvodás szintűre butított desktopra, sem döcögő rendszerre. Mondhatnám úgy is, a HP-Compaq 6715b-men a Windows XP hasít.

Lépj tovább engedd el.

Vedd meg, dobd ki.

Pedig a Mint valóban nem rossz, főleg, ha még előtte nem Linuxoztál. Egyedül a Cinnamon-verziót nem ajánlom, mert az a te muzeális gépednek kicsit sok lesz, max. az Xfce-s verzió, esetleg kézileg telepített Trinity desktop vagy IceWM, JWM, ilyesmi. Red Hat cucc sincs sok benne, systemd, pulseaudio vagy pipewire, de az lassan minden Linuxban van.

YouTube-on van egy csóka, MiyoLinux csatornán, Devuan+JWM alapokon egész pofás desktopot ütött össze magának, nuku systemd, pulseaudio helyett csak ALSA, rendszer 100 mega körül eszik boot után, igaz a 32 bites verzió, a 64 bites kicsit többet. Letöltheted tőle, saját disztrója van.

Most míg alkatrészre várok a ryzenes laptopomhoz, egy pár napig vissza kellett tértem a 10 éves, ősrégi ThinkPad X220-amra, amit már 6 éve is vaskos 30 ezer HUF körüli valutának megfelelő összegért vettem, igaz felbővítettem, SSD-k, 16 giga RAM. Jelenleg OpenBSD van rajta bspwm-mel, ez boot után 88 megát eszik 64 biten, de ezt nem ajánlom, nagyon lyukkártya kényelmetlenségű, fapados rendszer, nálad kiverné a biztosítékot, főleg XP után.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Devuan+JWM alapokon egész pofás desktopot ütött össze magának, nuku systemd, pulseaudio helyett csak ALSA, rendszer 100 mega körül eszik boot után, igaz a 32 bites verzió, a 64 bites kicsit többet.

Ez nem is a Red Hat-es cyberpojácák által szarrá butított desktop kategóriás setup.

Csak azért hoztam fel, mert az XP-nél is soványabb, de modern rendszer, és egy csepp Red Hat sincs benne, amit kifogásolt. Ahhoz képest milyen minimalista, egész kulturált desktop, rendes panel, indítómenü, használható grafikus alkalmazások (arra az esetre, ha a termináltól ódzkodna kezdetben), és az egész még jobban is néz ki, mint egy XP. Innen letölthető.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Pontosan ugyan úgy néz ki, mint bármelyik mai mainstream desktop Linux/BSD környezet. Ez mondjuk nem ezt a deklaráltan minimalista és - állításod szerint - relatíve takarékos környezetet minősíti, hanem a gnómhármat, meg a többi tyúkszar-minimalista szemétdombot. Az meg, hogy mi néz ki jobban, vagy rosszabbul: ízlés kérdése.

Szerintem cseppet sem néz ki úgy. Igen, minimalista. Látnád a bspwm-es rendszeremet, az még ennél is minimalistább, se ablakdíszítés, se ikonok, se grafikus menü, se grafikus semmi se. Az oka: ahogy átáll az ember terminálos és billentyűzetvezérléses workflow-ra, onnantól nem kell neki az a sok grafikus giccs és sallang, amit sok DE próbál az ember torkán lenyomni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, a Unity borzalom volt. A Gnome 3.x/4x-et se szeretem, de az egy fokkal tűrhetőbb, abban nem az zavar, hogy le van butítva és boat, hanem beállítási lehetőségeket is elvettek. A minimalista WM-nél hiába a minimalizmus, minden testre szabható, meg scriptekkel extra funkcionalitás is bedrótozható, ebben verik a Gnome-et, töredék memóriafogyasztás mellett.

Igazából ma már minden nagy DE szar lett, és ez nem a Red Hat miatt van, hanem egy általános divat trend, Windowson is egyre butítottabbak a felületek, miközben egyre bloatabbak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

nem az zavar, hogy le van butítva

vs.

hanem beállítási lehetőségeket is elvettek

A kettő közt elég nagy az átfedés azért. Szóval nem az zavar, hogy kevesebbet tud, hanem, hogy azt a kevesebbet kevésbé lehet testreszabni? Nem mindegy, hogy nem tudod beállítani, ha nincs is mit beállítani?

Igazából ma már minden nagy DE szar lett

A TDE és a CDE nem. (Igen, még mind a kettőt fejlesztik.)

hanem egy általános divat trend, Windowson is egyre butítottabbak a felületek, miközben egyre bloatabbak.

Vagyis hajbazernek már megint még mindig igaza van. :)

Igen, pontosan. Az nem zavarna, hogy minimalista, de legalább azt, amit így minimalistán tudna, azt lehessen rendesen beállítani. Sőt, tovább megyek, még az se zavar, ha nem lehet állítani, de akkor meg ne egyen 1 gigát, és erőforrások mentén legyen meghálálva az egyszerűség.

A CDE-t tudtommal nem fejlesztik, de fejlesztik egy forkját, az nsCDE-t (not so common desktop environment, a különbség csak annyi, hogy nem motif-on alapul, hanem fvwm-en, de ugyanúgy néz ki és működik. Sok hasonló van, pl. Window Maker is játszhat, ha valakinek ilyen retró stílusú felület kell, sőt, valaki elkezdte újra gondozni az mlvwm-et is (régebben el volt törve, nem működött), ami MacOS 7-9-es felületre hajaz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hát, te tudod. Csak mert a beállítási lehetőségek elvétele is butítás, szóval ha az zavar, akkor igazából zavar a butítás.

Tévedés, mind a Motif, mind a CDE fejlesztés alatt áll. Előbbiből 2017 decemberében jött ki a 2.3.8, utóbbiból tavaly januárban jött ki a 2.4.0.
A TDE egyébként nem retró. Többet tud, mint bármelyik környezet, ill. a KDE5-ben nem vagyok biztos.

Esetleg hajbinak még erre a FreeBSD-s videóra is érdemes lenne ránéznie. Egy az egyben ugyanazt a Turion-os 6715b-s laptopot használja a videón a fószer, mwm-mel (motif windows manager), ez talán nem fog bejönni, de másféle WM-ekkel is lehet telepíteni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Na, lőttek az OpenBSD-nek is, kidöglött alóla az 5 éves Crucial MX300 SSD, csak 5,5 TB írás volt rajta. Hiába volt kímélve, ennyit bírt. Így most a másik SSD-t használom a gépben, az egy Samsung 860 EVO, azon most Win10 van, így visszavedlettem Win10 normivá, nem hittem volna, hogy egyszer ez az idő is eljön.

Elég szar Win10-et használni. Hihetetlen, hogy milyen erőforrás-pocsékoló az egész platform, a köré épített ökoszisztéma is. Pl. szótárazáshoz és gpg-titkosításos jelszóadatbázis kezeléséhez ilyen 100-133 megás programokat kell használni, ugyanezt Linux alatt megoldottam terminálos programokkal, sdcv, ami egy párszáz KB-os program, meg gpg blabla | less és ugyanazt megkaptam ezerszeres hatékonyság mellett, az egész gyorsabban is futott. Mindegy, úgyis csak 1-2 napig használom, utána vagy megjön az alaktrész a linuxos laptophoz, vagy hétvégén telepítek egy Archot. Előtte nem, csúnyán letepert valami kórság, elég beteg vagyok, fekszek, nyögök, most nincs idegem új rendszert felhúzni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igazából nem kértek senki sem rá, hogy dobja a kukába a gépét.

Mindenkinek a maga döntése, hogy tovább használja támogatás nélkül, rak rá egy támogatott linux disztrót, vagy vesz magának újat.

Én például azokat a régi gépeket, amik már nem alkalmasak nekem, de még működőképesek, általában feltelepítem egy gyors linux disztróval, és eladományozom™.

Nagy Péter