[OT] Mennyit nőtt(ek) a bevétele(i)d az elmúlt 12 évben?

Valaki nagyon akkurátusan kiszámolta itt a HUP-on, hogy az elmúlt 12 évben 30%-ot gyengült a forint az euróhoz képest, ezért "mindmeghalunk", meg "mennyibeleszanyaraláskülföldönteatyaúristen"! Egy dolgot takart ki csak a képből, hogy az teljes mértékben értelmezhető legyen: mennyivel nőttek a bevételeink az elmúlt 12 évben? Elő a 2010-es adóbevallásokkal, bérjegyzékekkel, Excel-táblákkal!

csökkent
13% (84 szavazat)
0-20%
10% (67 szavazat)
21-30%
3% (20 szavazat)
31-50%
4% (29 szavazat)
51-75%
1% (9 szavazat)
75-100%
5% (36 szavazat)
101%-150%
4% (27 szavazat)
151%-200%
3% (22 szavazat)
201%-300%
9% (59 szavazat)
301-400%
8% (53 szavazat)
401-500%
4% (29 szavazat)
501-600%
4% (25 szavazat)
601-1000%
7% (49 szavazat)
1000%+
13% (86 szavazat)
Nem tudom.
11% (73 szavazat)
Összes szavazat: 668

Hozzászólások

Ez pont a partpropagandanak megfelelo brutalis manipulacio...

1) hogy definialod azt hogy "nott"? Realertekben vagy nominalisan? Ha utobbi, akkor azzal azt mondod hogy minel magasabb az inflacio, annal jobb nekunk?

2) milyen penznemben? Aki forintban kapja a fizeteset azt osszehasonlitjuk azzal akinek euroban, dollarban, stb van a bevetele?

3) Az ember ha minimalisan is normalisan csinalja az eletet, egyre tobb es tobb bevetelhez jut, meg tokeletesen egy helyben allo gazdasag mellett is.

Ez igy teljesen ertelmezhetetlen es ertelmetlen, az egyetlen ami ebbol kijon az egy jelentes nelkuli, ertelmetlen szam amire lehet mutogatni hogy "naugye", akarmi is jon ki belole :)

ROTFL

Pedig ez egy tök egyszerű kérdés. Ha 2010-ben kerestem 100 000 nettót, most meg 1M nettót, az 10x-es növekedés, vagyis 1000%-os. Közben a teljes kumulált infláció volt mondjuk 2010 óta 30-40%, de rendes leszek, legyen 50%.

Mi a kérdésed?

trey @ gépház

fent lathatoak a kerdeseim:
 

1) nominal vagy realnovekedes?

2) csak a forintos szamit, vagy az is aki mas penznemben kapja? utobbi esetben szamolja at forintra, vagy osszehasonlitjuk az almat a kortevel, eurot a forinttal?

3) ez valojaban nem kerdes, csak megmutatja hogy mennyire fals es ertelmetlen az egesz, ha mondjuk az altalanosan tapasztalt novekedeshez kepest neznenk, akkor lenne valodi informacioerteke. Mondjuk az EU-s atlagos 12 ev alatti bernovekedeshez kepest.

a "rendes leszek, legyen 50%" valojaban kevesebb mint a valosag:

https://dolgospenz.hu/inflacio-kalkulator/

2010 es 2021 kozott majdnem 40%, jelenleg mar a hivatalos  2022-es inflacios adat is 10% felett van, pedig az ket honappal ezelotti... szoval mar most is boven 50% felett van a 12 ev alatti kumulalt inflacio

Velem lehet egyezkedni, legyen 60%!

Bár, az eurónál forintra ki lehet számolni, és onnan indultunk:

Valaki nagyon akkurátusan kiszámolta itt a HUP-on, hogy az elmúlt 12 évben 30%-ot gyengült a forint az euróhoz képest, ezért "mindmeghalunk", meg "mennyibeleszanyaraláskülföldönteatyaúristen"! 

trey @ gépház

2010-ben a kaptam a fizetésemért x eurót, ma meg kapok érte 5x-et. Ez 500%-os növekedés.

Közben te jössz nekem 30%-os EUR árfolyam növekedéssel, meg 2010-2022 60%-os teljes kumulált inflációval .

Szerinted mikor éltem jobban? Ne röhögtess már ki ...

trey @ gépház

Igen, a Big Mac index mar sokkal-sokkal ertelmesebb mint nominalfizetesekkel dobalozni, az mar siman lehet hivatkozasi alap.

Hasonlitsuk ossze a Big Mac index utobbi 12 evben tortent valtozasat mondjuk egy atlagos EU-s IT dolgozo Big Mac index-valtozasaval, az mar egy nagyon jo mutato lenne, amirol lehetne ertelmesen beszelni es elemezni.

Persze ossze lehet hasonlitani mas munkakorrel is, de annak sok ertelme nem lenne, legfeljebb kiderulne amit amugy is tudunk, hogy az IT-ban lenyegesen magasabbak a fizetesek mint a legtobb egyeb munkakorben :)

Te már megint másról kezdesz beszélni. Megint más országokkal szeretnél hasonlítani. A saját 2010-es állapotod hasonlítsd a jelenlegihez ... De tudod mit? Hagyd is! Lejjebb már elismerted, hogy jobban élünk mint 12 éve, úgyhogy nekem már ez elég.

trey @ gépház

Mihez kepest masrol? Marmint az ertelmetlen szamokkal dobalozas helyett a gyakorlatrol? Ja, azt valoban :)

Igen, mas orszagokkal szeretnek hasonlitani. Mert AZ a viszonyitasi alap.

Az hogy te havonta otszor akkora utalast kapsz a bankszamladra mint 10 eve tok jo, de onmagaban nem informacio. Ha a boltban kozben 15-szor annyit fizetsz mindenert, akkor szarul jartal. Ha otszor annyit keresel mint 10 eve, de kozben korulotted mindenkinel 10 ez a szorzo, akkor szarul jartal. Ha 2, akkor meg nagyon jol.

Onmagaban egy jelentes nelkuli szamnak nincs ertelme, ezert kell valamihez viszonyitani. Abbol amit a szavazasindito postba irtal, nekem eleg egyertelmunek tunik hogy... nagyon eros joindulattal elve mondjuk azt, hogy szeretned azt megtudni hogy a forintromlast ellensulyozza vagy akar legyozi-e a bernovekedes. Itt is hasonlitasz valamihez. Nyilvan azt akarod ebbol kihozni hogy "nesztek parasztok, milyen Qrva jo nekunk, mennyivel jobban elunk mint anno", csak eppen nem artana hatralepni egyet es megnezni a kontextust amiben ezt ertelmezzuk.

"Lejjebb már elismerted, hogy jobban élünk mint 12 éve" - en jobban elek mint 12 eve, soha nem is allitottam az ellenkezojet. Sot, aki nem bassza el nagyon az eletet, az 12 ev alatt nyilvan elobbre jut, tehat jobban el. A kerdes (sok mas kozott) nyilvan az hogy ezt mihez viszonyitod. Szerinted ha valaki jobban el mint 12 eve az azt jelenti hogy minden fasza, minden szuper, legyunk boldogok? Alapvetoen ez sem feltetlenul hulyeseg. De ha azt latod hogy te "jobban elsz" es rajtad kivul mindenki mas pedig "sokkal-sokkal-sokkal jobban", az is eleg sokatmondo.

Az hogy te havonta otszor akkora utalast kapsz a bankszamladra mint 10 eve tok jo, de onmagaban nem informacio. Ha a boltban kozben 15-szor annyit fizetsz mindenert,

Mivel az infláció egy ismert szám, van mihez hasonlítani. Az infláció nem 1500%-os ...

"Lejjebb már elismerted, hogy jobban élünk mint 12 éve" - en jobban elek mint 12 eve, soha nem is allitottam az ellenkezojet.

Ez miért magától értetődő egyébként? Most, hogy a harmadik világháború közelebb van mint valaha volt?

trey @ gépház

"Ez miért magától értetődő egyébként? " - ezt is leirtam mar tobbszor itt a commentekben. Ha az ember tobb ev alatt nem jut elorebb es nem keres szamottevoen tobbet mint elotte, akkor nagyon szarul csinal valamit. Raadasul alapvetoen a vilag is jellemzoen elorefele mozdul (ossze lehet hasonlitani hogy mondjuk egy atlagos gyari munkas, vagy tanar, vagy konyvelo vagy akarki eletszinvonala milyen a mondjuk 50 evvel ezelottihez kepest).

Szoval eleve az a normalis/elvart/megszokott hogy az ember egyre tobbet keres.

Ja, most éppen visszafelé mozdul ... Ezek a kevésbé tanult emberek felételezik, hogy a gazdasági, politikai, gazdaságpolitikai stb. környezet konstans. Márpedig koránt sem az.

Szoval eleve az a normalis/elvart/megszokott hogy az ember egyre tobbet keres.

Miért lenne az? Annyi mindentől függ, hogy mennyit keres az ember. A teljesítménye állandó egyébként? Lófaszt. 

trey @ gépház

Marmint mi mozdul visszafele? Az atlagos eletszinvonal? Van erre valami hiteles forrasod? (Es most legyszi ne farasszuk egymast azzal hogy az atmeneti recesszios/stb hullamvolgyeket mutogatod).

 

"Annyi mindentől függ, hogy mennyit keres az ember. "

Persze. Tobbek kozott az adott munkahelyen eltoltott idotol, a munkatapasztalatatol. Amik idovel (tobbnyire) mind novekednek.

De ha jol ertem, te azt allitod hogy egyaltalan nem altalanos, illetve nem altalanossagban megfigyelheto hogy az ember az elete soran egyre tobbet keres (realertekben)?

Es most legyszi ne farasszuk egymast azzal hogy az atmeneti recesszios/stb hullamvolgyeket mutogatod

Átmeneti :D 2019 óta tart és hol a vége senki sem látja :D

De ha jol ertem, te azt allitod hogy egyaltalan nem altalanos, illetve nem altalanossagban megfigyelheto hogy az ember az elete soran egyre tobbet keres (realertekben)?

Általánosnak általános, mert megszoktuk a jólétet. Elvártnak is elvárt, csak éppen ez gazdaságilag nem fenntartható. 

trey @ gépház

Bocsi, nem talalom a hozzaszolasodban a hiteles linket...

(egyebkent igen, a Covid nagyon odabaszott gazdasagilag, sok iparag azota sem tudott talpraallni)

 

"Elvártnak is elvárt, csak éppen ez gazdaságilag nem fenntartható. " - ugyan miert nem? Szerinted az lenne a normalis ha a 30 ev tapasztalattal rendelkezo mernok ugyanannyit keresne mint a frissdiplomas, nulla gyakorlattal rendelkezo palyakezdo?

Bocsi, nem jatszom a hulyet, de tenyleg nem ertem mire akarsz kilyukadni.

Tenyleg nem ertem hogy szerinted miert problema ha valaki tobb evtizedes multtal tobbet keres mint akinek az nincs.

Te ugyanannyit fizetsz a 20 eves tapasztalattal rendelkezo mernoknek mint a palyakezdoknek? Akkor a kerdes csak az hogy a palyakezdo keresi gennyesre magat, vagy a tapasztalt mernok kap lofasz penzt?

Általánosnak általános, mert megszoktuk a jólétet. Elvártnak is elvárt, csak éppen ez gazdaságilag nem fenntartható. 

Próbálj meg a világgazdaság szintjén gondolkodni. 2019 óta próbál magához térni a világgazdaság, erre jött egy háború, aminek sem a végét, sem a kiterjedtségét nem látjuk. Szerinted magától értetődő, hogy az országok gazdasága egy ilyen helyzetben a végtelenbe és tovább nő, ami garantálja azt, amit az emberek elvárnak? Most lépjünk túl a CNC marós gondolkodási szintjén.

trey @ gépház

Nem állítottam, hogy ugyanannyit keressen. Azt mondtam, hogy nem fenntartható, hogy folyamatosan nőjenek a bérek, miközben a gazdaság nem teljesít.

Vagyis a különbséget úgy lehet elérni, hogy a pályakezdőt kevesebbel veszik fel, mint amikor nem volt válság. Most is ezt csinálják (reálérték).

trey @ gépház

Na de innen indultunk: "Szoval eleve az a normalis/elvart/megszokott hogy az ember egyre tobbet keres"

Vagyis az en alapvetesem az, hogy az ember 18-20-25 evesen elkezd dolgozni, es keres X osszeget, majd az evek soran ahogy egyre tapasztaltabb lesz, es lepked elore a szakmai rangletran, ugy fog egyre tobb es tobb penzt keresni (es nem azert mert hu de eros a gazdasag, hanem egyszeruen csak azert mert tobbet tud nyujtani szakmailag, vagy akar csak a lojalitasa ertek)

Erre volt az az ellenvetesed hogy ez gazdasagilag nem fenntarthato :S

 

Az, hogy a palyakezdot jelenleg mennyiert veszik fel, egy teljesen mas kerdes. Az jogos hogy ha "szarul megy" a cegnek, akkor nem fog annyit fizetni az uj munkavallaloknak mint akar regebben, de azert ez rengeteg dologtol fugg, es sokmindent befolyasol.

Mi szivesen fizetnenk sokat a jo szakembernek, de nincs (legalabbis a kinalat sokkal kisebb mint a kereslet). Jo, mondjuk mi a bunos, hanyatlo es haldoklo nyugatrol kapjuk a penzt az anyacegtol, nem a duborgo es jobban teljesito magyar gazdasagbol, de attol meg gondolom a logika ugyanaz minden cegnel, minden agazatban, a kerdes hogy hogyan viszonyul egymashoz a munkaeropiaci kereslet es kinalat.

Azt mondtam, hogy nem fenntartható, hogy folyamatosan nőjenek a bérek, miközben a gazdaság nem teljesít.

De teljesít.

Vagyis a különbséget úgy lehet elérni, hogy a pályakezdőt kevesebbel veszik fel, mint amikor nem volt válság. Most is ezt csinálják (reálérték).

Vagy úgy, hogy szumma többet termelünk. Mondjuk a senior dolgozó több értéket termel, mint a pályakezdő - ezért kap magasabb fizetést.

Ha minden ma X éves dolgozó fejlődik 10 évet, és többet fog X+10 évesen tudni, mint a most X+10 éves dolgozó, továbbá a dolgozók összlétszáma és a koreloszlása nem változik (folyamatosan konstans intenzitással érkeznek az új dolgozók a munkaerő piacra, és pont így mennek nyugdíjba is), akkor a szumma termelés folyamatosan nőni fog - konstans számú munkavállaló mellett, és ez tudja biztosítani, hogy folyamatosan nőjenek a bérek (reálértékben).

Pont ez az, tok mindegy hogy szamolja a KSH. A kornyezetunkben tapasztalt arak erdekesek szamomra.

De emlithettem volna azt is, hogy ma mar nincs ertelmes kertes haz 100M alatt. Ha jol emlekszem anno 5M korul mar egesz jo uj autot lehet venni, ez ma mar inkabb 15M.

Ha nem emelkedett volna tobbszorosere a bevetelem 2010 ota, akkor igen nagy szarban lennek.

Nem irtam, hogy onmagaban, csak kiragadtam nehany peldat. Mindennek durvan megnott az ara.

Ha a KSH fele inflacio alacsony, az csak ugy lehet, hogy a vasarloi kosarban szinte csak arszabalyzott/rezsicsokkentett tetelek szerepelnek. Es most annak fap-fap-olunk egy informatikai portalon, hogy informatikuskent sikerult az "alacsony" inflaciot legyurnunk, ezert milyen jo nekunk.

Piacgazdaságban élünk, az áruknak ára van, amit valakinek meg kell fizetnie.

De fordítsuk meg: leírtad, hogy 12 év után 5-ször több eurót keresel. Valaki a munkádért ötször annyit fizet. Jól értem, hogy támogatnád, ha törvényileg lenne szabályozva, hogy mennyit kereshetsz, hogy az általad előállított termék, vagy szolgáltatás ára ne nőhessen ilyen pofátlan mértékben?

Jól értem, hogy támogatnád, ha törvényileg lenne szabályozva, hogy mennyit kereshetsz, hogy az általad előállított termék, vagy szolgáltatás ára ne nőhessen ilyen pofátlan mértékben?

Ugye ezt nem úgy érted, hogy csak az enyém? Ha mindenkié és átmeneti jelleggel lenne (ahogy az árstopp is), akkor igen. A bár-ár spirál megtörése idejére. Innen indultunk.

trey @ gépház

Es ezzel mit szeretnel irni? Igen, nem csak csirkefarhatot eszek, ahogy Te sem. Valoszinuleg Rolex ora es gorog nyaralas sincs a fogyasztoi kosarban.

Tehat a jovedelmed emelkedeset Neked sem a KSH-fele fogyasztoi kosarral mert inflaciohoz kell viszonyitanod, hanem az altalanosan tapasztalt aremelkedeshez (amibe beletartoznak az ingatlanok, autok, nyaralasok, stb. arai is), ami erzesre inkabb 200% folotti (2010-hez kepest).

, hanem az altalanosan tapasztalt aremelkedeshez (amibe beletartoznak az ingatlanok, autok, nyaralasok, stb. arai is), ami erzesre inkabb 200% folotti (2010-hez kepest).

ROTFL ezt min keresztül mérted?

erzesre

Műszaki emberek: gyerekek, mérjük ÉRZÉSRE! 

Ezen már végigmentünk egyszer.

trey @ gépház

Az igeny a kvantitativ meresre es a valos szamokra abszolut jogos.

Tok szivesen megneznek egy osszehasonlitast a jelenlegi es a 12 evvel ezelotti knkret arakrol.

Sajat pelda alapjan en azt tudom megnezni hogy mennyibe kerul most egy uj auto, mennyit kell fizetni a boltban adott termekekert, mennyit fizetek a kajafutarnak peldaul. Es ezeken a teruleteken baromi nagy a dragulas...

2010-ben 4kHUF-bol megvacsoraztunk ketten. Most ugyanabban az etteremben multkor ugyanazt ettuk (je, ilyen is van), es 18kHUF-ot fizettunk ugyanugy ketten. Igazabol aszem 17.3 volt, a tobbi borravalo.

Amugy nem tudom az ingatlan miert lett kiveve az inflacioskosarbol (regen benne volt), mert az igenis egy cel, hogy az ember vesz a feje fole valami hajlekot.

 

Ha mar, 5 eve vettem egy kobmeter fat akkor 56eFt/m3 volt, es szivtam a fogamat miatta. Most kellene ujra egy kis faanyag es 198eFt/m3 pontosan ugyanott veve.

 

Kellene vasat vennem. Anno (2016 majus) 185Ft/kg-ert vettem (zartszelvény), most 940Ft/kg az ara.

Anno egy cserepet 108Ft/db aron vettem. Most ugyanaz a cserep 304Ft/db áron megy.

Egy zsák cement 5 éve 837.5Ft volt, most 2262Ft-ba kerül.

egy zsalukő 2016 májusában 376Ft/db volt (50x30x23), most 1064Ft/db

 

Gyorsan vegyük ki ezeket is a fogyasztoi kosarbol, hogy ne maradjon benne csak az osanos vizes zsemle 10ft-ert.

Jah nem, mar az auchanban is 37Ft egy zsemle.

 

Hogy a f*szba jott ossze a 30-40-50-60%-os inflacio? De komolyan...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A megfejtés az infláció számítás leírásában rejlik. Nem átlagokat néznek, hanem legnépszerűbb terméket. 
Tehát jellemzően azt, ami a legolcsóbb. Ami akciós. Például tudok venni vegyileg tuningolt savanyú uborkát 330 -ért a spárban, s bár a nem fonnyadt és lyukas ubiból készült fajták 600-1200 körül vannak, azért mégicsak a 330 kerül be a ksh adatbázisába. Azt sem tükrözi, hogy egyre ótvrabb minőségű termékek a "népszerűbbek".
https://www.ksh.hu/docs/hun/modszgyors/farmodsz22.html

Maga az adatbázis nem közismert, tudtommal nem lehet lekérni adatokat regisztrált termék szinten. Csak feldolgozott és csoportokba átlagolt kivonatokat lehet elérni. Pedig szívesen látnám, hogy név szerint mit milyen áron regisztráltak be. Pár hete volt cikkezés, hogy tán kikérte valamelyik online újság és tán megkapta. Úgy jöttek ki 30-50% körüli élelmiszerár növekedések a "népszerű" termékekből, amit ellensúlyoztak a bullshit kategóriák.

Viszont kezd már kilógni a lóláb, mert már a saját márkás termékek korábban már emelt árain is becsúszott előző héthez képest 25-90% áremelés. Ahogy pörögnek ki a régi készletek úgy jönnek egyre perverzebb árak. Mert a legnépszerűbb fogy el előbb, ezért abból a friss beszerzés már magasabb árú, mint a korábban drágább. Összeérnek az árak és az olcsóbbak felkúsznak a ritkán vásárolt préméum termékek árára. Majd ahogy kikopnak a régi készletek, lesz még itt szép emelés. Spárban, saját márkás szörp (ami nem mű lónyál), 579-ről 979-re. És ugye hol vannak még a prémiumabb, egészségesebb termékek.

Jo ez a KSH inflacio szamitas ugy hulyeseg ahogy van. Nem tukrozi semelyik oldalrol a tenyleges inflaciot.

 

Senkit se erdekel, hogy valamelyik akcios ujsagban (ez a legnepszerubb ugye) talalnak valami uht tejet 200 forintert es azt nezik tejnek, amit senki se gondol annak.

 

Az embereket ilyen kerdesek foglalkoztatjak:

- mennyivel lett dragabb az elet (es erre nem az a valasz, hogy 1kg kenyer helyett most tudsz 1kg kuszobot ragni ugyanannyiert)?

- mennyivel lett dragabb az epitoanyag?

- mennyivel lett dragabb a szorakozas (strand, mozi, szinhaz, ilyesmi)?

- mennyivel lett dragabb a gyumolcs, zoldseg?

- mennyivel lett dragabb az uzemanyag?

- mennyivel lett dragabb a nyaralas?

- mennyivel lett olcsobb (vagy dragabb) egy euro a forinthoz kepest?

- mennyivel lett dragabb az ingatlan, esetleg teruletre bontva (fovaros, megyeszekhely, falu. De ez kb. csak annyira, hogy csak itt mentek fel az arak, vagy mindenhol mashol is?)

- hany evet kell dolgoznom mire megvehetem eletem elso lakasat?

 

En hoztam 2016-bol peldakat, sajnos 2010-bol most nincsenek szamlaim. De mar 2016-2022 kozott is van egy 2-400%-os dragulas.

Szerintem 2010-2022 kozott a valos inflacio az valahol oylan 3-700% kozott lehet.

De semmi esetre sem 30-40-50-60% kozott. Egyszeruen nevetseges, amivel Trey itt eloallt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Volt egy cikk nemrég, ami arról szólt, hogy az állam NAGY PONTOSSÁGGAL meg tudná mérni az inflációt, hiszen minden tranzakcióról valós idejű adatszolgáltatást kap.

Mégis egy KSH nevű államszervezet tologatja az inflációs kosárban a termékek súlyát. És akkor műszaki emberként azt mondod, hogy mérjünk ÉRZÉSRE?

Ha jól emlékszem az eredeti nem magyar volt, csak magyarul láttam róla összefoglalót. Most fél perc kereséssel nem találtam, csak Matolcsyék jegyzetét, amit itt foglalnak össze, és amúgy hasonló következtetésekre jut:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191111/valtozott-a-vilag-vagy-rossz…

Ha jol emlekszem anno 5M korul mar egesz jo uj autot lehet venni, ez ma mar inkabb 15M.

Én 9 éve vettem az autómat 4,2 M forintért (Kia Ceed). Most egy hasonló felszereltségű modell (már nincs az a motor, több elektronika van benne) ugyanattól a márkától 6,5 M forint. Az érdekesség kedvéért megjegyzem, hogy tavaly tavasszal még csak 5,3 M volt.

aki alkalmazott fix munkaberrel, forintban, annak igen, konnyu.

akinek cege van hektikusan valtozo bevetelekkel (projektek), valtozo ugyfelkorrel, adooptimalizalassal, neha eur/usd koltsegekkel vagy bevetelekkel, sok even athuzodo ugyletekkel, ott mar egyaltalan nem egyszeru kiszamolni... ugyh en nem tudom.

Ha 2010-ben kerestem 100 000 nettót, most meg 1M nettót, az 10x-es növekedés, vagyis 1000%-os.

Viszont nem 1000%-ot válaszolsz a kérdésedre, hanem 900%-ot, mivel a kérdés úgy szólt, hogy "Mennyit nőtt" (nem pedig azt, hogy hányszorosára). 900.000 forint növekedés az a 100.000-nek a 900 százaléka.

Lehet, hogy mégsem annyira tök egyszerű a kérdés? :D

-Akárhogy is, valami eredményt mégiscsak meg lehetett volna várni a "propaganda" stb "értelmetlen" jelzőkkel.
-Majd ha két hét múlva meg az lesz a vége, hogy 50% fizetése lefelé változott, akkor meg azt fogod lengetni.

^^
Igazából ennek a kettőnek az összege is értelmetlen, és ez a kettő együtt egy másik propaganda.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Lehet hogy sokan voltak 12 éve középiskolások, minimális zsebpénzzel :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Arra _onmagaban_ a szavazas nem jo, de teny hogy lehet belole ilyesmi kovetkezteteseket levonni.

Ha a HUP-latogatok "egyeni teljesitmenyet" akarod merni, arra inkabb a realjovedelem-novekedes lenne jo. Amit persze valamennyire lehet szamolni a fenti szamokhoz kepest, de azert evtizedes tavlatokban ezt nehez.

Szerkesztve: 2022. 07. 05., k – 09:56

TFH tényleg 30% (nem néztem utána)

1.3^(1/12) = 1.022 vagyis évi 2.2%-os gyengülés. Nahát!

Már megint a mások ... amikor itt rinyáltok, akkor ti mások nevében rinyáltok? Kinek a megbízásából? Milyen céllal? Milyen hátsó szándékkal?

Legközelebb a szavazásban ne azt kérdezzem meg, hogy mennyi RAM van a TE gépedben, hanem azt, hogy mennyi RAM van egy szegény ózdi közmunkáséban?

trey @ gépház

Mar megint idiotat jatszva terelsz.

Nem, nincs hozza kotve a berem.

De az allam beveteleinek nagyon nagy resze igen. Ha kicsi az atlagkereset, akkor kicsi az allamkasszaba befizetett osszeg, kisebb amit meszaros ellopha az orszag mukodesere, fejlodesere lehet kolteni. Jol mutatja egy orszag teljesitmenyet es elhetoseget hogy az allampolgarai mennyit keresnek.

Szerkesztve: 2022. 07. 05., k – 11:14

Forintleértékelődés fontosabb európai valutákhoz képest

  CZK HRK PLN RON EUR
Leértékelődés 2010 óta   49.6%  37.9%  23.8%  21.5%  42.3%
Leértékelődés 2020 óta  17.8%  14.9%    5.2%  12.4%   16.2%
Leértékelődés 2022 eleje óta     3.4%    4.2%    1.8%    4.3%    4.3%

Vagyis a fidesz és zseniális gazdaságpolitikus viktorunk mindent megtettek azért, hogy a forint sz@rt se érjen, töretlenül, már 2010 óta.

A "mennyit emelkedett a fizetésed" kérdésre eüs nővérként dolgozó nővérem, tanár sógorom és szociális munkás húgom azonnal fejszét, kapát és kaszát ragadna, és menekülnöd kellene, mert nekik a béka s@gge alatt van az emelésük emellett az elinflálódásban utazó tolvajbanda miatt.

Tudom, orbánviktor ettől is megvédett!!!44

ja nem, albán lekhez képest a forint 13%-ot romlott ez év eleje óta! A fenti táblázat lekre így néz ki:

  ALL
Leértékelődés 2010 óta       64%
Leértékelődés 2020 óta       28%
Leértékelődés 2022 eleje óta  13%

Nem vagyok nehéz helyzetben, mert kb a világ hiperinflációs valutáinak kivételével mindegyiknél szarabbak vagyunk...

Olyan különleges háborús infláció van itt, ami csak a magyar forintra hat... ez valóságos csoda!

Éljen Pártunk és Birkáinak megbonthatatlan egysége!
Mindig Viktornak van igaza és Ő mindig győz!!!!

" lgtvbb++ bejárna az óvodába"

soha nem járt be, miért hazudsz? 

a gyerekvédelmi törvény nem gyerekvédelmi, hanem homofób.

Most ha a tanár csak annyit említ meg az órán, hogy "akinek problémái vannak azzal, hogy esetleg a saját neméhez vonzódik, keressen meg óra után", azt börtönbe lehet csukni - emiatt gyerekek fognak meghalni, ugye ez megvan?

nem igazán az aljas hazug propagandisták a gonoszok, hanem az "egyszerű emberek", mint te is, akiket sikeresen lehet uszítani valamilyen gyengének tűnő kissebbség ellen

Kivonatok Amilcare Puviani olasz közgazdász Az illúzió elmélete a közpénzügyekben című könyvéből, amelyet a 1903-ban írt:

- Inkább az árukra és szolgáltatásokra vessünk ki adót, mint közvetlenül a jövedelemre vagy vagyonra, mert a piaci árak elfedik az adótartalmat!

- Finanszírozzuk az állami kiadásokat hitelből, hogy így a jövőbeli generációkat, ne pedig a mostani adófizetőket terheljük!

- Növeljük az inflációt, hogy így az államadósságot leértékeljük, a visszafizetését megkönnyítsük!

- Vezessünk be „ideiglenes” adókat „kivételes helyzetekben”, amiket aztán felejtsünk el kivezetni!

- Használjuk ki a társadalmi konfliktusokat, ellenérzéséket, hogy a népszerűtlen csoportokra több adót terhelhessünk!

- Riogassunk krízishelyzettel, az állam megnövekedett feladataival, társadalmi összeomlással stb. arra az esetre, ha nem szednénk be több adót!

- Hallgassuk el, tegyük átláthatatlanná a terhek valódi nagyságát!

Egyrészt jelenleg fele annyit dolgozok, nagyjából ugyanannyi pénzért, mint 10-12 évvel ezelőtt, de nem ugyanabban a munkakörben és nem ugyanannál a cégnél. Ugyanannál a cégnél, ugyanabban a munkakörben, ugyanannyi munkaidővel jelenleg ~ 50-55 százalékkal keresnék többet. A hivatalos inflációt éppen követné, az ingatlanárakat nagyon nem, esélyem sem lenne most fele akkora lakást se vennem, mint amekkorát akkor például könnyű volt.

Másrészt nekem 2000 januárja és 2010 januárja között 26x akkora fizetésem lett, pedig főállás-főállás. Ez akkor azt jelenti, hogy a 2000-2010 időszak kurva jó volt, mert nekem 26x akkora lett a fizetésem?

24 ezer forint volt akkor a fél évre az ösztöndíjam. most egy normális fejlesztői bérem van. 

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Elmehetsz nyaralni, de akkor hogyan lesz lakásod??

Lakásárnövekedés 2010 - 2021 vége között:
 

EU 24 átlag: +42%
Magyar átlag: +128%
Budapest: +200%

Jó fejlesztői bérhez leginkább Budapestre kell hogy költözz.

Ez ugye nincs benne az infláció számításban, vagyis ez még durván rátesz a megélhetési költségre.

De értem én, a ballipsik mindig csak sírnak, még akkor is, ha zseniális gazdasághoz IS értő tábornok urunk folyton készíti nekik a kolbászkerítést...

Csak hogy legyen viszonyitasi alap, ugy gondoltam tegyuk oda melle az orszag, a kormany teljesitmenyet. Mivel ok munkaado is, es nyilvanosag es altalanos ervenyuek a berek, ezert remek alap az osszehasonlitasra.

Kozalkalmazotti bertabla 2011 (ezt talaltam hirtelen, ha valakinek van 2010-es, akkor plz dobja be): http://berkalkulator.net/berkalkulator-2011/kozalkalmazotti-bertabla-20…

A1-es kategoria (legkisebb): 78 000 HUF

J17 kategoria (legnagyobb): 289 300  HUF

Kozalkalmazotti bertabla 2022: https://officina.hu/gazdasag/4-kozalkalmazotti-bertabla

A1-es kategoria (legkisebb): 69 000 HUF

J17 kategoria (legnagyobb): 321 746 HUF

 

Szerintem ez remekul megmutatja hogy az allam mint munkaltato mekkora bernovekedest tart realisnak :)

Ez mar megint nem igaz. Attol meg hogy a tanar elmegy McDonaldsba sult krumplit kiadni, lehet hogy o ketszereset keresi a korabbinak, cserebe teljesen osszeomlik a mar most is kb mukodeskeptelen oktatasi rendszer, amit MINDENKI meg fog erezni, es bizony meg tobben fognak sirni. Csak persze egyreszt ez nem azonnali hatas, masreszt ugye a toletek megszokott gondolkodasmoddal "ki nem szarja le, engem nem erint" sokaknal a valasz. Aztan mire erinteni fog, addigra mar keso...

Attol meg hogy a tanar elmegy McDonaldsba sult krumplit kiadni, lehet hogy o ketszereset keresi a korabbinak, cserebe teljesen osszeomlik a mar most is kb mukodeskeptelen oktatasi rendszer, amit MINDENKI meg fog erezni, es bizony meg tobben fognak sirni.

Igen, ezt hallgatom 40 éve. Már az utolsó tanár is elhagyta az országot ... 15 évvel ezelőtt ... a tanárok szerint. A valóság: mégis 140+ ezren vannak. Ami számomra egy megdöbbentően nagy szám.

trey @ gépház

Akkor most kerem a HITELES linket arra, hogy "az utolsó tanár is elhagyta az országot ... 15 évvel ezelőtt ... a tanárok szerint".

Nalunk harom gyerek jar iskolaba a csaladban. A munkatarsaim kozott is tobbeknel vannak iskolas gyerekek.

A sajat borunkon tapasztaljuk hogy katasztrofalis a helyzet.

"Iskolarendszerű nevelés-oktatásban 1,8 millióan vesznek részt"

Vagyis egy 25 fos osztalyra jut cakompakk KETTO tanar osszesen (marmint jutott masfel eve, amikor ez a statisztika keszult). Szerinted ez a 'megdobbentoen nagy szam'?

Illetve ne felejtsuk el a statisztikaval nem merheto, de a letszamnal sokkal fontosabb kerdest: hogy milyen MINOSEGUEK ezek a tanarok? Tekintve hogy kb szanalmas alamizsnat kapnak fizetes cimen, csak az megy el tanarnak aki sehova mashova nem tud, vagy akiben akkora hatalmas nagy a hivatastudat hogy az sem erdekli ha ehendoglik csak tanithasson (aztan par ev mulva rajon hogy ezt igy rohadtul nem akarja, es palyat valt)

Egy középiskolában egy tanár tanít minden tantárgyat?

Egy osztályt egyszerre egy tanár tanít. Tehát statisztika szempontjából teljesen mindegy, hogy 30 osztály heti 30 óráját osztályonként ugyanaz az 30 tanár tanítja, vagy egy-egy osztály egy-egy óráját 30 különböző tanár. Ugyanannyi tanár fog kelleni ehhez.

Megpróbálom újra: a tanár nem lesz attól tanító, mert általános iskola alsóban tanít. A tanító nem lesz attól tanár, hogy középiskolában tanít, de nem is taníthat ott. A tanár és a tanító két külön szakképesítés. Ha valakinek tanár szakképesítése van, nem attól tanító, hogy alsóban tanít egy darab osztályt, attól ő még tanár marad.

Tudom tudom, szerinted aki altalanos iskolaban tanit az nem tanar, de az ovoneni az tanar :D

MOD: jobban belegondolva, nem ertem... az elobb, amikor "140+ ezer tanar"-rol beszeltel, akkor beleszamitottak az altalanos iskolai _tanitok_ is. Most mar hirtelen nem? Akkor most hany tanar is van az orszagban? :D

A gyereket egy tanító tanítja. Ugye? Vagyis általános iskolásról beszélünk.

Nagy általánosságban tanító tanítja az alsósokat, de ez nem evidencia, taníthatja őket éppenséggel tanár is, ha nincs elég tanító szakképesítésű az iskolában.

végzettség vs. munkakör, beosztás

Amikor kérdeztem, hogy tanító, azért kérdeztem, hogy a gyereke alatt általános iskola alsóst kell érteni, vagy felsőst (faszom tudja a 12 osztályosban ezt hogy hívják). Kurván nem derült ki abból, amit írt.

trey @ gépház

végzettség vs. munkakör, beosztás

A tanító és a tanár is egy-egy végzettség.

Akinek tanító végzettsége van, általános iskola alsós tagozatot taníthat, felsős tagozatban a szakjainak óráit, illetve bizonyos körülmények között általános iskola hatodik osztályig bármit.

Akinek tanár végzettsége van, általános iskolában taníthat bármit, amit egy tanító is, ezen felül a felső tagozatban és középszinten a szakjainak óráit. Ha általános iskolai alsós tagozatban tanít, akkor se lesz belőle tanító, hanem tanár lesz, holott ugyanazt a munkát végzi, mint egy tanító.

Mondom másképp, hátha ebből a megközelítésből sikerül átadni: ha alap és mesterképzésben vett részt a tanár, akkor az alapképzése tanító, a mesterképzése tanár, a végzettsége tanár lesz. Ha a mesterképzésben már nem vesz részt, akkor az ő végzettsége a tanító lesz. Ha osztatlan mesterképzésben vett részt, akkor is a tantárgyainak alapja a tanító képzés, és a mesterképzése a tanár, a végzettsége tanár lesz. Minden tanár képesítve van arra, hogy általános iskolában olyan munkát végezzen, mint egy tanító, erről szól az alapképzése.

Teccikérteni?

Kurván nem derült ki abból, amit írt.

Szerintem kb. egyedül te vagy az, aki nem érti még, de úgy tesz, mintha értené, csak szokás szerint mindenki más a hülye.

Most ezt komolyan nekem magyarázod el?

Igen, neked próbálom elmagyarázni, mert még mindig nem érted.

Magyarázd el doc haverosnak, aki szerint a gyerekét 1 szem tanár tanítja :D

Igen, van ilyen. Próbálok rövid tőmondatokat írni, hátha úgy átmegy. A tanár taníthat általános iskolában is. Az egész osztályt folyamatosan ő taníthatja egyedül. Ettől nem lesz tanító. A tanító egy másik szakképesítés. Nekem tanár végzettségem van. Én taníthatok általános iskolában is és középfokon is. Alsósoknak is minden órát taníthatnék, egyedül. Ettől én még tanár maradok, mert nekem ez a szakképesítésem. Akinek tanító végzettsége van, az csak alsósokat taníthat, illetve felsősöket a saját két vagy több szakjára, vagy hatodikig speciális helyzetben. Nem attól lesz egy tanár tanító, hogy általános iskolában alsósokat tanít, mint egy tanító. Attól ő még tanár marad.

Nem, csak meglepődtem. Ugyanis egy tanára az embernek régen ált. isk. 4 osztályig volt. Tanítónak hívták. Utána már tanárai voltak. Jelzem, a tanár kikérte magának, hogy ő nem tanító.

Arra nem reagáltál, hogy 41 fős osztályban ültem. Ahhoz képest a 25 elég pazarlónak tűnik.

trey @ gépház

ismetlem: TE MAGAD linkelted a cikket a "foallasu pedagogusokrol", ugy hogy ugyanabban a hozzaszolasodban ketszer is TANARnak titulaltad mint a 140ezret. Vagyis peldaul a tobb mint 30ezer ovonot is "tanar"-nak nevezted, kozolve hogy tul sokan vannak.

Majd ezek utan fel vagy haborodva amiert en hozzad hasonloan tanarnak nevezem az altalanos iskolas fiam tanarat...

 

Mit reagaljak a 41 fos osztalyodra? Mi gimiben 33-an kezdtuk, 23-an fejeztuk be. 41 szerintem kurva sok egy osztalyba, de nem ertem ez most hogy jon ide.

A 25 egyaltalan nem "pazarlo", igy sincs az egy szem tanarnak energiaja normalisan foglalkozni veluk, pedig ilyen fiatal gyerekeknel ez baromi fontos lenne.

Hogyhogy hogy jön ide? :D

Ha 41 fős osztályok lennének, kevesebb tanár kéne. Az, hogy neked mi a véleményed, vagy éppen egy állandóan mindenért is nyivákoló tanárnak az irreleváns.

igy sincs az egy szem tanarnak energiaja normalisan foglalkozni veluk

Ó, szegények! Remélem a nyári szünetben ki tudják majd pihenni a nagy hajtást! :D

trey @ gépház

Nyilvan az en velemenyem irrelevans. A szakember velemenye irrelevans. Csak az relevans hogy a fidesz-szavazo mit gondol, mindenki mas le van szarva, ugye... Bar vegul is ja, aki a hanyatlo, liberalfertoben fuldoklo nyugaton havo sokmillioert tanittatja a gyereket, annak kurva mindegy hogy az egyszeri pornep tanul-e barmit az iskolaban.

 

"Remélem a nyári szünetben ki tudják majd pihenni a nagy hajtást! :" - kurva mindegy hogy mennyire pihen a nyari szunetben, semmivel nem lesz tobb lehetosege a gyerekkel foglalkozni tanidoben.

De most tenyleg, nyugodtan kezd el az agyatlan hisztit hogy milyen kurva jo a tanarnak hogy az eves ~30 nap szabadsagat o nyaron veszi ki (hiszen maskor ha akarja sem tudja), ez aztan meg kurva sokat hozza fog tenni a temahoz...

milyen kurva jo a tanarnak hogy az eves ~30 nap szabadsagat

Ez a múltkor még 41 volt. 

o nyaron veszi ki

Most nem találom a hivatkozást, de volt szó arról, hogy változtassanak a nyári szünet hosszán és cserébe máshova tegyék, de állítólag a tanárok ezt nem nagyon díjazták volna ... Esetleg ha hallottál róla te is és megvan a link ...

trey @ gépház

Melyik multkor? Amugy arra utaltam hogy egy atlagos munkavallonak kb 30 nap fizetett szabadsaga van egy evben, aminek adott reszerol o maga rendelkezik, a tobbirol a munkavallalo, de normalisabb helyeken az ember azert kb akkor megy szabadsagra amikor szeretne. A tanaroknal ilyen opcio nincs, o ezt a szabadsagot nyaron koteles kivenni.

Errol a nyari szunet-atrakosdirol nem hallottam.

Amugy arra utaltam hogy egy atlagos munkavallonak kb 30 nap fizetett szabadsaga van egy evben

LOL, 20-szal kezd, majd a végére éri kb. el a 30-at (pótszabadságok nélkül).

de normalisabb helyeken az ember azert kb akkor megy szabadsagra amikor szeretne.

Mítoszok :D  Kb.

Errol a nyari szunet-atrakosdirol nem hallottam.

Kár. Mert látszik, hogy nem kényszer ez, hanem akarat is egyben.

trey @ gépház

"LOL, 20-szal kezd, majd a végére éri kb. el a 30-at (pótszabadságok nélkül)."

LOL, hazudsz. Nekem 29 van a gyerekek utan jaro szabadsag NELKUL (csak az alap + eletkorbol adodo), pedig konkretan kozelebb vagyok az 'elejehez' mint a 'vegehez' ha a munkavallalokent toltott eveimet nezem.

 

" normalisabb helyeken az ember azert kb akkor megy szabadsagra amikor szeretne.

Mítoszok :D  Kb."

LOL, hazudsz. Vagy csak otvar szar helyeken dolgozol. Nekem szerintem kb soha nem mondtak olyat egy tervezett szabira hogy nem vehetem ki.

 

"Errol a nyari szunet-atrakosdirol nem hallottam.

Kár. Mert látszik, hogy nem kényszer ez, hanem akarat is egyben."

 

Mibol latszik? Megirta a mandiner? Nyilvan a tanar kurva boldog attol hogy szeptembertol juliusig nem vehet ki szabadsagot, o ezt igy akarja.

Na, eljutottunk oda, hogy "hazudsz". Ez esetben folytasd tovább az eszmecserét magaddal.

A törvény értelmében az alapszabadság mértéke 20 (húsz) munkanap.

  • huszonötödik életévétől egy,
  • huszonnyolcadik életévétől kettő,
  • harmincegyedik életévétől három,
  • harmincharmadik életévétől négy,
  • harmincötödik életévétől öt,
  • harminchetedik életévétől hat,
  • harminckilencedik életévétől hét,
  • negyvenegyedik életévétől nyolc,
  • negyvenharmadik életévétől kilenc,
  • negyvenötödik életévétől tíz munkanap.

Gyermek után járó pótszabadság

Erre a gyermek születésének évétől jogosult a munkavállaló, utoljára pedig abban az évben, amelyben a gyermek betölti a 16. életévét.

  • egy gyermek után kettő,
  • két gyermek után négy,
  • kettőnél több gyermek után, összesen hét munkanap.
  • Amennyiben a munkavállaló gyermeke fogyatékos, abban az esetben két munkanappal nő a pótszabadság mértéke.

További pótszabadságok fajtái

A fenti szabadságok a legtipikusabban jelentkező eseteket mutatják be, de vannak olyan pótszabadságok is, amelyek kevésbé gyakoriak:

Az apának, gyermek születése esetén, legkésőbb a születést követő második hónap végéig, öt, ikergyermekek születése esetén, pedig hét munkanap pótszabadság jár.

Fiatal munkavállalóként - hogyha a munkavállaló még kiskorú - évenként öt munkanap pótszabadság jár – utoljára abban az évben, amikor betölti a 18. életévét.

A föld alatt állandó jelleggel, vagy ionizált sugárzásnak kitett munkahelyen a naponta legalább három órát dolgozó munkavállalókat is megilleti az öt munkanap pótszabadság.

Abban az esetben, ha a dolgozó megváltozott munkaképességű, fogyatékossági támogatásra jogosult, vagy vakok személyi járadékára jogosult, ugyancsak öt munkanap pótszabadság jár.

Tehát, 20-szal kezd, és 30-ig megy fel, utána már nem nő. Pótszabadságok nélkül. Ahogy írtam. Szóval, ki hazudik?

trey @ gépház

En ezt irtam: " egy atlagos munkavallonak kb 30 nap fizetett szabadsaga van egy evben"

Erre jott reszedrol a LOL. Majd most beidezted a jogszabalyt ami tokeletesen igazolja azt amit mondtam :D

Egy harmincas evei vegen, negyvenes elejen jaro munkavallalo szerintem abszolut tekintheto "atlagos munkavallalonak". Ha van egy vagy ket gyereke (ami megintcsak teljesen atlagosnak tekintheto) akkor siman tobb mint 30 nap szabadsaga van. Vagyis igen, teljesen igaz az hogy " egy atlagos munkavallonak kb 30 nap fizetett szabadsaga van egy evben", nincs benne semmi LOL

Trollkodás. Hogy egy pályakezdő 45 éves korára fog 30 nap szabadsággal rendelkezni. Az komoly bazmeg.

Összekevered a tanárokkal biztos!

(ez állandó abban az értelemben, hogy egy huszonévesnek is ennyi és egy hatvanévesnek is, azaz a korral együtt ez nem növekszik).

trey @ gépház

A trollkodas az, hogy nagy pofaval jatszod a fogyatekost.

ATLAGOS MUNKAVALLOrol es "kb 30 nap" szabadsagrol irtam.

Jelenleg a nyugdijkorhatar 65 ev. Ha valaki 20 evesen all munkaba es 65 evesen nyugdijba megy, akkor 42-43 evesen szerintem  a "szolgalati idejet" tekintve tokeletesen illik ra az "atlagos munkavallalo" kifejezes. Ebben a korban eleg altalanos az hogy az embernek van legalabb egy gyereke, igy ez is "atlagos"-nak tekintheto. Vagyis igen, szerintem egy 42-43 eves, legalabb egy gyerekkel rendelkezo munkavallalo "atlagos".  Az eletkor utan 28-29 napot kap (ami szerintem siman "kb 30"), a gyerek utan pedig egy gyereknel 2-t, kettonel 4-et, vagyis egy gyerekkel is lesz neki 30-31 nap szabadsaga. Ami szerintem megintcsak "kb 30".

Mit szurtel le ebbol te a hatalmas bolcsessegeddel? Azt hogy 20 es 45 eves kora kozott "tulajdonkeppen 30 nap eves szabadsaggal bir" a dolgozo.

"ha valaki 20 évesen munkába áll 20 nap alapszabadsággal, se kutyája se macskája, majd 45 éves korára eléri a max. 30 napot, akkor ő tulajdonképpen 25 évig 30 nap éves szabadsággal bírt :D"

 

Gratulalok, ilyen kognitiv es matemakai kepessegekkel mutatva a legkevesbe sem lepodok meg sem a politikai meggyozodeseden, sem azon a "kreativ" es "alternativ" matematikan amit felvonultatsz...

LOL, ott látszik, amikor elfogysz, hogy egyre idegesebb vagy és személyeskedsz. Tanároknak (fizetnek téged ezért?) 30 nap szabadágról hadováltál, kiderül 46, munkavállalóknak, akiknek max. 45 éves korára lesz 30, simán behúzod a 30-at. Szégyelld magad ezért :D

Átlag :D

trey @ gépház

Igen, ideges vagyok, felbasz az ontelt idiotizmus amivel toljatok a partpropagandat.

"Tanároknak (fizetnek téged ezért?) 30 nap szabadágról hadováltál" - mar megint nem... "Erto olvasas", ahogy irtad. Meg is magyaraztam hogy milyen 30 napra gondoltam, ha mar nem esett le (bar teny hogy ez felreertheto lehetett): " arra utaltam hogy egy atlagos munkavallonak kb 30 nap fizetett szabadsaga van egy evben", ezt, es ennek a felhasznalasat hasonlitottam ossze a tanarokkal, akik UGYANEZT a kb 30 napot csak nyaron vehetik ki.

 

Az a "46 szabadsag" meg qrvara nem 46:

"Demagóg hülyeség (épp ideje lenne végleg elfelejteni) ezt a 70 nap pedagógust megillető szabadságot! Felejtsük már el azt, hogy a pedagógusnak “legkésőbb július 1-jén elkezdődik a nyári szünet”, mert ez idén például július 5., így ez a szünet “legalább augusztus 20-ig”, véletlenül sincs 30 nap, mindjárt csak 25. A kedves ismerősöm szerint ehhez “hozzá jön” további 15 nap az őszi, téli, tavaszi szünet miatt. Ehhez képest őszi szünet 5 nap (halottak napját ne számítsuk, mert az mindenkinek szabad), a téli szünet (a két ünnep között) elvileg 4 nap, amiből a pedagógusokkal előtte két szombaton ledolgoztatják a szenteste napját és a szilveszter napját (!), azaz a valóságban ez 2 nap, a tavaszi szünet csak a nagypéntek előtti csütörtök és a húsvét utáni kedd (nagypénteket és a húsvétot szintén ne számoljuk, mert azt mindenki megkapja), tehát ez a “szünet” valójában 2 nap. Adjuk össze: 5 + 2 + 2 = 9. Még csak véletlenül sem 15! Tehát a “kimutatott” 45 nap pedagógust megillető nagy-nagy szabadság (amit a köznép kő-bunkó része eleve teljes három hónapnak gondol) az a valóságban eleve nem több, mint 34 nap. A kedves ismerősöm abból az előfeltevésből indult ki, hogy “egy 35-40 év körüli, kétgyerekes szülőnek 30 nap szabadsága van egy évben” és ehhez viszonyítva “kimutatta” hogy ennél a pedagógusoknak “15 nappal (azaz három munkahéttel) több” van. A valóság ezzel szemben az, hogy ez a “15 nap” legfeljebb 4 nap, nem egészen egy munkahét. Ez lenne az a “híres-neves, kurva nagy tobzódás a szabadságban”. Ezt kellene végre tudatosítani az elhülyített társadalomban, akik ezt az egyszerű pár tételt sehogyan sem bírják dekódolni és még mindig izomból “háromhónapoznak”."

 

" munkavállalóknak, akiknek max. 45 éves korára lesz 30, simán behúzod a 30-at. Szégyelld magad ezért :D"

43 eves vagyok, 36 nap eves szabadsagom van, egyaltalan nem szegyellem magam. Utalsz, mi?

BTW 37 evesen 2 gyerekkel (ami megintcsak tokeletesen lefedi az "atlagos munkavallalot" akirol beszeltem) mar jar az evi 30 nap.

" normalisabb helyeken az ember azert kb akkor megy szabadsagra amikor szeretne.

Mítoszok :D  Kb."

LOL, hazudsz. Vagy csak otvar szar helyeken dolgozol. Nekem szerintem kb soha nem mondtak olyat egy tervezett szabira hogy nem vehetem ki.

Nézzük, hogyan fogalmaz a törvény:

Munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ennek során a 121. § megfelelően irányadó. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

Tehát mítoszok. Az, hogy én hol dolgozom, ott hogyan adják ki a szabadságot stb. annak semmi köze a valósághoz, sem a törvényhez.

trey @ gépház

Szerinted mitosz, szerintem meg valosag :D 

Idezheted a jogszabalyt, ez meghatarozza hogy het napot KOTELES a munkaltato odaadni a munkavallalonak akkor amikor az keri. Azt nem mondja hogy a tobbit nem adhatja oda ugy ahogy az keri.

Kb ket ledolgozott evtized alatt meg sosem mondtak nekem azt hogy nem mehetek szabadsagra. Szerinted persze ez csak "mitosz" :)

 

"Az, hogy én hol dolgozom, ott hogyan adják ki a szabadságot stb. annak semmi köze a valósághoz, sem a törvényhez." - tehat torvenyellenes modon foglalkoztatnak/foglalkoztatsz masokat? :-O

Full igazuk van. Ha már úgysem választhatják meg, hogy mikor legyen a szabadságuk kiadva, akkor az legyen legalább nyáron, amikor jó idő van. Én pl. kurvára nem cserélném be a július-augusztusi időt egy fostos decemberi-januári szar időre, amikor lehet kb. otthon ülni.

És, nem teljesen mellesleg, már júniusban sem lehet meglenni az iskolákban, olyan meleg van. Szóval az egész koncepció eleve szar volt.

Akkor minek a gagyi "azért nyáron mennek el, mert akkor adják ki" faszság? Azt kell mondani, hogy "igen, ez ennek a szakmának az egyik előnye". Pont.

A társadalom meg beárazza. Mondjuk az emberek nem hülyék, kb. be is árazták. Ezért sem látsz mögöttük felsorakozó széles tömegeket.

Ja, a pécsi számolni nem tudót most hagyjuk, amelyik össze akarta gyűjteni a tanároknak a fizuemelésre valót, de aztán feladta, miután valaki elmondta neki, hogy 150 ezer x százezrekről van szó, ráadásul ezt havonta kéne a kalapból előrántani.

trey @ gépház

Most csak úgy általában a tanár témára:

https://www.researchgate.net/figure/Teachers-salaries-and-GDP-per-capit…

Szerintem nem kell őket fikázni. Bőven többet dolgoznak, mint amennyit kapnak érte. Nekem kb. napi 2 óra munkaidőmből kijön(ne) egy kezdő tanári fizetés.

Próbálj meg egész nap órákat tartani. Amikor két órán keresztül folyamatosan kell beszélnem, én abba is belefáradok.

Én hét évig voltam tanár, kurvára messze jársz a valóságtól... te ezt a témakört (is) - szokásodhoz híven - úgy kezeled, hogy van egy idealizált hamis képed róla és amúgy fogalmad nincs a valóságról, hogy milyen dolog tanárnak lenni és amíg nem téged érint, addig el se tudod hinni.

Jaaa, így értetted :)

Bár ahogy sokszor felvetem, ha annyira jó szakma a tanárság (pl. az ennyi szabadság miatt), akkor miért nincs több? Vagy épp miért nem vagy te is tanár? Ha annyira jó dolog ez a 46 nap, miért van, hogy Pesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett is kb. 4-5 fizikatanár végez? (Még ha mindegyik tanár is lenne, akkor se lenne elég, évente több fizikatanár megy nyugdíjba országosan.)

Mire mutassak keszseget? Mondok valamit, erre nekiallsz trollkodni, mellebeszelni, vagy szandekosan orbitalis baromsagokat irkalni, csak ne kelljen valaszolni.

Hogy ertelme van-e? Szerintem eddig sem volt.

De ha esetleg erre jarna mas is, akit tenyleg erdekel a tema, konkret tapasztalatkent hirtelen ket podcastot is tudok ajanlani, a Szinfolt Cafesok 13 (fixme ha rosszul emlekszem) ev angliai tartozkodas utan koltoztek haza az iskolas koru gyerekkel, tobbszor is volt hosszasan tema a ket oktatasi rendszer kulonbozosege es a konkret tapasztalatok. A masik a Spacebar Podcast, ahol az egyik host Finnorszagban el, az o ket gyereke szinten iskolas, ott sokkal ritkabban es rovidebben, de tobbszor szoba kerult az o oktatasuk.

NAGYON mas mint ami itt megy...

A mellébeszélés a részedről itt kezdődött, aztán eszkalálódott. :D A nyitóban levő kérdés konkrét, kb. egy osztás-szorzás után megválaszolható. Bepipálod, mész tovább. Erre jöttél a tereléseiddel. Értem, hogy miért nem a rövidebb utat választottad. Mert az eredmény a politikai monológjaidat nem támasztaná alá.

trey @ gépház

nem fejlődik, évszázadok óta egy helyben topog

Ez így egyáltalán nem igaz. Egyrészt a digitalizációval is sokat fejlődött (más kérdés, ki mennyire használja ki a lehetőségeket), de a folyamatos kutatások eredményeképpen is jelentős változások vannak a módszerekben. Csak 17 éve vagyok tanár, de a pályám kezdetén és most máshogy tanítunk (nem csak én, az idősebbek is). Esetleg a fejedben élhet az ún. frontális módszer, ami kb. annyit tesz, hogy a tanár kiáll, magyaráz, a diák meg ül és befogad (jó esetben). Ezt már felváltotta a differenciált oktatás különböző módjai (egyéni, páros, csoportos; persze a frontális módszer is kell, új anyag közlésnél ritkán van jobb módszer). Sokak használják azt is, hogy nem a szokott padsorokban ülnek a diákok, hanem 4-5 fős csoportokban körben ülnek. A tankönyvek is nagy változáson mentek keresztül (ha megtalálod, nézd meg egy régi tankönyvedet, újakat itt találsz letölthető formában).

A kompetenciamérés (2005 óta van) idén digitálisan volt, és amennyire tudom, az érettségi is előbb-utóbb digitálisan lesz (ott tart már a dolog, hogy vannak bevont iskolák, ahol ezt tesztelik) - ez is sok változást igényel (majd) az oktatási módszerekben.

A fejlődés nem feltétlen csak a fizikai eszközök fejlődését jelenti, ahogy írtam is.

Egyébként vannak hozzáértők, hidd el. Ha arra gondolsz ("másik szál"), amikor felszereltétek egy iskolában és csak mindenki nézett, hogy az mi - te is egy vadiúj, általad nem látott dologra, amiről csak annyi infót kaptál, hogy nemsokára lesz ilyen is, így nézel. Aztán ha ott van, akkor előbb-utóbb elkezdjük használni, lesz olyan, aki csak alapdolgokra, és lesznek olyanok is, akik komolyabb dolgokra is képesek. Viszont ez a két felosztás nem egyezik azzal a felosztással, hogy rossz illetve jó tanár (azaz attól, hogy a csodadolgokat képes valaki használni, nem azt jelenti, hogy ő jó tanár, meg persze azt sem, hogy rossz).

Előbb szakmailag húzzák fel magukat, aztán tartsák a markukat.

Igen, vannak ilyenek is, és általában ezektől zeng a média, és a köznéphez rendszerint ez jut el. Sokan viszont nem húzzuk fel magunkat és tartjuk a markunkat, hanem tesszük a dolgunkat - tőlem sehol sem olvashattál olyan panaszkodást, amit a teljes pedagógus társadalomra próbálsz ráhúzni (és a nagy többségtől sem).

Vannak megoldásra váró problémák, nem is kevés, de úgy vettem észre, hogy azok a leghangosabbak, akik az előrelépésért nem sokat hajlandóak tenni - személy szerint ahogy a lehetőség adódott, beadtam ped2-re (gyk. magasabb fizu - persze ehhez portfóliót kellett írni), az átsorolásom másfeledik évében meg mesterre (gyk. még magasabb fizu, de ehhez is portfólió kell valamint valami többlet (esetemben ld. pl. a honlapomat)). Az előrelépésért nem tevők: nem adom be (márciusi a határidő), mert a) megvárom a választást, hátha eltörlik; b) nem vagyok hajlandó portfóliót írni, elég ha én tudom, hogy jó vagyok; c) annyi idő elmegy a portfólióval, hogy nem éri meg a pénz; d) ...

Megoldásra váró problémák:

  • bérrendezés: jelenleg a helyzet kicsit visszás, ui. a "bértábla" alapján a kezdő pedagógus nem kapná meg a garantált bérminimumot (azaz azt a pénzt, ami az olyan munkák végzéséhez kell, ami szakképzettséget igényel). Most az a helyzet, hogy ami alacsonyabb összeg, az fel van tornázva bruttó 260-ra.
  • tanárhiány: ahogy látom, tapasztalom, olvasom, ez inkább szakspecifikus, nem pedig általános. Azaz jellemzően humán tárgyakra viszonylag sok tanár van (magyar, töri, elterjedt idegen nyelvek (angol, német)), viszont reál szakos tanár (fizika, kémia, matek, informatika) kevés. Kb. 20 éve, ha jól tudom, Angliában is volt ilyen időszak, ott a hiányszakos tanároknak a bérét jelentősen megemelték.
  • digitális fejlődés: az eszközök tudása elszáguld a legtöbb tanár mellett. Hiányoznak (vagy hozzám nem jutott el) az olyan továbbképzések, amiket nem a gyártó cég tart, hanem olyan tanárok, akik használják az eszközöket (előbbi típusú képzések távol állnak a pedagógiától, a cég megoldásait erőltetik; az utóbbiak inkább tényleg gyakorlatorientáltak és használhatóak). Arról nem is beszélve, hogy szerintem a legtöbb iskolai dokumentumot inkább Markdown-ban kellene csinálni és verziókezelni, hogy ne szülessenek mindenféle hosszú fájlnevek :)
  • infrastruktúra: elavult fűtésrendszerek, csukott állapotban is igen jól szellőző ablakok, stb.
  • természettudományok magasabb óraszámmal (jelenleg 9-10. évfolyamon van a fizika-kémia-biológia-földrajz, 11-12. évfolyamon semmi sincs, vö. második gondolattal)

Jó dolgok:

  • növekvő informatika óraszám
  • a pedagógus életpályamodell alapötlete szerintem jó, azaz az előrelépés és ezáltal a magasabb fizu motiváló (csak sajnos a bértábla be van fagyasztva)
  • matematika anyag változtatása (pl. a trigonometrikus egyenleteket teljesen kivették középszintről) - viszont a fizika eléggé le lett butítva, szinte csak ismeretterjesztés az elvárás
  • éves szabadság mennyisége :)

Hm, bocs, nem akartam ennyit írni, de majd szemezgetsz, ha meg nem érdekel, nem olvasod el. De talán kicsit értelmesebb és előremutatóbb ilyen módon társalogni, mint ahogy egy másik szálban történik.

Egyébként mi ez az öt munkaszüneti nappal való rendelkezés? Milyen értelemben rendelkezhet vele a pedagógus?

Meglep, hogy nem tudod, de pedagógus is mehet szabadságra akkor, amikor szüksége van rá, anno 2007-ben ez évente öt nap volt, időben szólnom kellett, aztán ugyanúgy helyettesítettek, mintha beteg lettem volna, azóta abszolút nem követtem, de szerintem ez nem változott meg.

Igen, elvileg igy mukodik, ha van helyettesites akkor mehetsz szabadsagra.

"szerintem ez nem változott meg."

Maga a metodus szerintem sem, csak azota eltunt az oktatasbol olyan 15 000 pedagogus, vagyis ennyivel nehezebb a helyettesitest megoldani. Van olyan magyartanar ismerosom aki fizikat tanit. Ugyan kepesitese nincs ra, de kozoltek vele hogy muszaj, fizikatanar kell de nincs, igy innentol o a fizikatanar... (vagy tanito, fogalmam sincs, de remelem nem kezdunk el megint ezen lovagolni).
Szoval ilyen kornyezetben a "szakszeru helyettesites" kb eselytelen...

Hm, erről nem tudok (2005-ben kezdtem a pályát). Mindig úgy kaptuk a 46 napot, hogy a szünetekre lett kiszámolva. A 326/2013. 30. § (4) szerint

A nevelési-oktatási intézményekben a pedagógus szabadságát - a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével - elsősorban a nyári szünetben, óvodákban a július 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszakban kell kiadni, annak figyelembevételével, hogy a gyermekek óvodai nevelését a teljes óvodai nevelési évben biztosítani kell. Ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki, akkor azt az őszi, a téli vagy a tavaszi szünetben, a szünet munkanapjait meghaladó szabadságnapokat pedig a szorgalmi időben, illetve a nevelési év többi részében kell kiadni.

Hirtelen átfutva ezt a törvényt, nem találok benne olyat, amit mondasz - ettől persze lehet, hogy van valamelyik másikban (imádom, amikor öt helyről kell összerakni a dolgokat) illetve hogy ez előtt úgy volt (sose volt igényem ilyen szabadon választott napra, lehet, ezért se tűnt fel).

Nem fogok ennek utánamenni, de alapvetően a munka törvénykönyve is érvényes rád, plusz a közalkalmazotti törvények, amelyek ezt megváltoztatják, plusz minden egyéb törvény, ami a munkával kapcsolatos, szóval salátában kell összevadászni. Ha tényleg érdekel, keress meg egy munkajogászt, vagy kérdezz rá az iskolában, de 2007-ben biztos, hogy volt még jogod 5 - azaz öt - nap szabadságra, amivel te rendelkeztél. Azóta vagy elvették ezt vagy azóta is van, csak nem nagyon hangoztatják. Vagy megoldottátok okosba egymás között.

A közszférában más fajta vasakat visztek ki? Azokat a rendszereket nem ugyanúgy kell karbantartani ? Ha véletlen megtörik akkor az olyan mintha a ötszörösen fizetett Kis János Zrt gépeiről lopnak adatot? Az NKI-s pajtik két hétre rá ébrednek rá, hogy itt az emonet? Miután a fél országot megkínálták feltört mail fiókokból szerzett vírusos emailekkel ? (Hála annak , hogy állam bácsinál még ma sem ismerik a BCC-t ;))

Gondolom zéró jelentett incidens volt ;)

Volt pár email ami necces volt (vagy mi vagy ők), de rájöttem, hogy valószínűleg  valamelyik fidesz kedvenc megoldásszállító , hagyta rárohadni (kis pénz kis foci ugye Trey?) az "olcsón" közbe-szerzett fortinetet a feladóra ;) remélem felderítik és lecsukják az érintett kollégát ;)

Biztos, jól beállított rendszer volt, hogy ruszki haverjaink csak úgy ki be jártak rajta

Én nem hoznám ide a fideszkedvenc részt :)

Elég a BCC hiánya.. amikor a MÁKból úgy érkezik a levél hogy CC -be van mindenki is .. akkor kicsit mindig elkap az ideg :) És ott ugye lehet a CCbe bárki is aki érintett... mittudomén egy v.reg frissítés... stb.. arra írtam hogy katasztrófa... a "sajátjainkról" meg ne is beszéljünk... mikor jön a telefon, hogy "visszapattant az összes anyag amit ki kellett volna küldeni!!!!4444 szar a rendszer!!!!!!!!! azonnal ki kell mennie!!!! mi az hogy nem megy ki?!!!!?!" ..

jah, nem wordből kellett volna kijelöléssel átmásolni (nem copy link! kijelöl, ctrlc-v!) az outlookba és akkor esetleg mukodne.. 

szóval na.. katasztrófa :)

és hiába magyarázod el neki hogy csináljon egy listát outlookba.. és úgy küldje.. holnap utánra elfelejti azt is hogy csinált egy listát ...

Inkompetens felhasználókkal

Igen, erről beszéltem. Inkompetens, "nyugdíjig valahogy ellébecolunk", láblógató stb. dolgozókkal van tele a közszféra. 

a "közbeszversenyszféra" által szállított "megoldásokkal" szopatjuk magunkat ;)

Megoldásszállítót választani tudni kell. Ha nem teljesít, akkor kérjétek számon rajta.

trey @ gépház

Megoldásszállítót választani tudni kell. Ha nem teljesít, akkor kérjétek számon rajta.

Ebben egyetértünk :) Kár, hogy a "megoldások" legtöbbje fentről érkezik, vagy olyan (általában tök értelmetlen) pályázatos "beszerzés" amivel akkor találkozik először az ember amikor megkapja, hogy nesze paraszt ez is rád tartozik mostantól. Ez utóbbi tipusnál gyakori , hogy a szállító a teljesítésigazolás és számla kiállítása után eltűnik mint a kámfor. 

"A forinttal nincsen nagyobb baj, a forinttal akkor lesz baj, hogy ha nem tudjuk a bizalmi válságot megoldani. A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak"

"Lám Szlovénia is könnyebben éli túl a válságot, sőt az előszobában tartózkodó Szlovákia is fölényes nagy hangon oktatgathat bennünket, csak azért mert az euróbevezetés árnyékában érezheti magát"

Röpül az idő.

"Ma délben a forint átlépte a 300 Ft/euró átváltási árfolyamot. (...) Ez az egyetlen szám jól jelzi a kormányzati politika kudarcát."

Mintha csak tegnap lett volna.

Amellett hogy szerintem is felesleges ezt idehozni, egyaltalan nem ok vagy alap nelkuli.

Te magad ezzel kezdted a fenti postot: "Valaki nagyon akkurátusan kiszámolta itt a HUP-on, hogy az elmúlt 12 évben 30%-ot gyengült a forint az euróhoz képest, ", o csak erre reflektalva idezett az uralkodotol.

Semmi bajom azzal, hogy az euró miatt sipárogtok, inkább azzal, hogy úgy próbálod beállítani, mintha azt a miniszterelnököt kizárólag az euró árfolyam miatt akarták volna leváltani.

Az emberek telibe'szarják a sipárgásotokat, 405 forintos euróárfolyam mellett mennek külföldre nyaralni. 

trey @ gépház

" úgy próbálod beállítani, mintha azt a miniszterelnököt kizárólag az euró árfolyam miatt akarták volna leváltani."  nem remlik hogy barki ilyet mondott volna, ez honnan jott? O csak beidezte amit a Bolcs Vezeretek mondott a szar forintarfolyamrol. Vagy azota ez a nagy eleslatas mar nem valid?

 

" 405 forintos euróárfolyam mellett mennek külföldre nyaralni." - tekintve hogy itthon milyen elmebeteg arak vannak pl a Balatonon, ez horvat/szloven nyaralas sem szamottevoen dragabb. Es mivel a magyar arak es a forint/euro arfolyam erosen osszefugg, igazabol  ilyen ertelemben "tokmindegy" mennyi egy euro, ha a kulfoldi nyaralas a szar forint miatt "draga" (ertsd: nominalisan sok forintot kell fizetni erte) akkor az ittoni is draga (ertsd: nominalisan sok forintot kell fizetni erte)

De ki a fenével van tele az összes szálloda és strand, a "megfizethetetlen" árakon? Ha csak a tizede igaz amit a baloldal mond, akkor 1-2 fidesz párttag lézengene ezeken a helyeken, mindenki más kenyéren és vizen szenvedne otthon, sőt a hid alatt. Ehelyett tömve van minden, nyaraló, szálloda, strand, étterem. Miközben itt állitólag mindenki éhenhalt, már lassan 12 éve minden évben.

Ez van amikor a valóság találkozik a propagandával.

Mire leírtad ezt a hozzászólást már 406,5 lett az árfolyam. :D

Nem akartam egyáltalán úgy beállítani, hogy csak az árfolyam miatt kellett leváltani. A mostanit se csak amiatt kellene, csak nem akartam fölöslegesen offtopikot idehozni.

Amikor 500 Ft lesz 1 EUR, akkor is mennek majd külföldre nyaralni emberek. Sőt, jönnek ide a külföldiek és veszik majd mint a cukrot az ingatlanokat. De attól még az országnak nagyon nem lesz jó.

Amikor 500 Ft lesz 1 EUR,

Igen, amikor a fizetésük meg x-szer akkora lesz, mint most. Erről szól a szavazás. HTH

Ti nem néztek mást, mint "jaj, mennyi az euró, megint felment 4%-kal (ugyanezen idő alatt a bére meg nőtt 8%-kal).

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 07. 05., k – 11:10

Nem túl korrekt a kérdés, a gazdaságot nem lehet értékelni egyeni szempontból, mindig lesznek nyertesek és vesztesek. Ráadásul nyilvánvalóan egy átlagos embernek mondjuk 25 és 37 éves kora között elég jelentősen növekszik a keresete normális esetben, de ez még nem jelenti azt, hogy a fejlődik gazdaság.

A korrekt összehasonlítás két ugyanolyan helyzetben lévő ember összehasonlítása 2010-ben és 2022-ben (azaz hasonló életkor, munkakör, lakóhely), de alapvetően a bruttó átlagkeresetek alakulása nagyjából jó képet ad, ami az elmúlt 12 évben 200k körülről 430k körülre emelkedett. Szóval ez nagyjából 115% növekedés. Ennél az infláció nyilván jelentősen alacsonyabb volt (valahol 40-50%-ot tippelnék), de ha az ország teljesítményét szeretnéd értékelni, akkor ezt még mindig össze kellene hasonlítani a környező országok teljesítményével, de nehéz ilyen friss nemzetközi számokat találni.

Elmondom én miért sírok:

  • nincs bölcsőde, mert ugye nem jut rá pénz a befizetett adómból. Helyette fizethetek 160 ezret havonta/gyerek, ha azt szeretném, hogy mielőtt bekerül az állami óvódába (ahol két kiégett óvónő "vigyáz" majd rá 3x másik mellett) szocializálódjon kicsit
  • nincs víz, mert a közműszolgáltatók hatósági áron dolgoznak, amiből nem hogy fejlesztésre, de karbantartásra sem telik
  • a gyerekem osztályában egy év alatt öt tanár cserélődött le, a fiatalok legfeljebb addig jönnek el, míg rá nem jönnek, hogy ez nem nekik való, illetve nem találnak mást, vagy el nem érik a második(?) trimesztert, hogy elvonulhassanak szülni
  • a beteg anyám öt hónapra kap vizsgálati időpontot, ami miatt százezrekért kell ide-oda hordanunk, hogy egyáltalán kiderüljön, hogy mi baja

És hasonlók. Nézd, én tökre megvagyok a nevadai szintű állami szolgáltatásokkal, ha cserébe hasonló szintű elvonások járnak ÉS nem azt hazudják a pofámba, hogy "megvédünk a magas költségektől", meg minden szuper.

Röviden: ezek az emberek azért sírnak, mert veled ellentétben képesek rendszerben gondolkozni, és gondolnak a saját gyerekeikre, szüleikre, esetleg más emberekre is.

Ez még rendben is volna, de akkor hogy jön ide az euró árfolyam? Semmi köze ahhoz, hogy én hogy teljesítettem az elmúlt 12 évben. A forint értékét a teljes ország gazdasága és a kormány politikája befolyásolja, míg a saját fizetésmet (némi túlzással) csak én.

Az OP-ből az jött le, hogy azt akarod sugalmazni, hogy rendben, hogy az eur nagyjából 50%-kal drágult a forinthoz képest, de ezt ellensúlyozzák a fizetések növekedése. Erre volt a válasz, hogy egy ember fizetése természetszerüleg növekszik, ahogy idősödik, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a két dolog ellensúlyozza egymást. Ezért javasoltam, hogy nemzetközileg érdemes az átlagfizetések növekedését megnézni, ha azt szeretnéd tudni, hogy az EUR-HUF árfolyam elszállását ellensúlyozza-e a fizetések növekedése.

(Zárójelben azért azt szeretném megjegyezni, hogy ez sem annyira egyértelmű, hogy nettó, bruttó vagy PPP számokat érdemes nézni, mert nálunk kicsit máshogy vannak az adónemek aránya: nálunk a jövedelemadó viszonylag alacsony, cserébe jelentősen magasabb az ÁFA, így a statisztikában magasabb nettó bérek jönnek ki, de a magas ÁFA miatt alacsonyabb a vásárlóértéke ugyanannak az összegnek.)

Az OP-ből az jött le, hogy azt akarod sugalmazni, hogy rendben, hogy az eur nagyjából 50%-kal drágult a forinthoz képest, de ezt ellensúlyozzák a fizetések növekedése.

Mert ez így is van. Mármint nem az, hogy rendben van, hanem az, hogy ellensúlyozza a fizetések növekedése. A teljes képhez ez is hozzátartozik.

Erre volt a válasz, hogy egy ember fizetése természetszerüleg növekszik, ahogy idősödik, ezért egyáltalán nem biztos,

Ez egyáltalán nem biztos.

trey @ gépház

"bruttó átlagkeresetek alakulása nagyjából jó képet ad"

annyiból nem, hogy abból jól ki van optimalizálva elég sok ember. 

Viszont, ha megnézed a ksh háztartások jövedelmi decilisét per fő, mellé nézed a decilisek háztartásainak létszámát és összeszorzod, akkor kijöm, hogy mennyiből él a jövedelmi decilisekben az egész család. És akkor kijön az, hogy a 3adiktól a 8adik decilisig a háztartások havi összes nettó jövedelme 300-400 ezer forint közé esik. A háztartás létszáma alapján a felsőbb decilisek főleg a kevesebb gyerek miatt kerülnek magasabb jövedelmi szintre, de pénzben szinte ugyanott vannak.

A teljes országos átlag decilisek nélkül pedig valami 330 ezer összes jövedelem / háztartás (2.3 fővel).
https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0005.html
https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0002.html

A 2020-ast még mindig módosítgatják így előfordulhatnak elmászások egy-egy decilisben, de ugyanúgy siralmas. Frissebbet majd 2-3 év múlva.
Közben 2020-ban a nettó átlagkereset 268eft volt, ha jól látom. 

Végtelen opció nincs? Kénytelen voltam csak az 1000%+-ot jelölni, mert 2010-ben még diák voltam és nem dolgoztam, ma meg már igen. Vagy legalább egy 100000%+ opció? Csak mert így a tényleges emelkedések átlaga nagyon alá lesz becsülve...

12 éve havi 10.000 eurót kerestem a Nokia alvállalkozójaként… hát annyit most nem…

127.000 bruttóval kezdtem. Ennél ma már jobban keresek.

Szerkesztve: 2022. 07. 05., k – 15:34

Összes szavazat: 237

MZP népe távol maradt, kellemetlennek érezheti a valóságot.

trey @ gépház

A szavazás létrehozása óta ~6 Ft-ot romlott az árfolyam ~5x beállítva új történelmi mélypontot... Pénteken meglesz a 420,69?

Ez mekkora lofasz szavazas :D

Mi a fene koze van annak hogy a forint nem er szart se mert ezek a szarhazik elinflaltak ahhoz hogy en mennyit tanultam, fejlodtem, dolgoztam, allast valtottam, rizikot vallaltam az elmult 12 evben?

Csokkent, leven tejbol, kenyerbol, benzinbol, energiabol, ingatlanbol kevesebbet tudok venni, egeszsegugybol is kevesebbet tudok venni, es a gyerek oktatasat is kevesbe erzem ugy, hogy az adombol fenntartott allami oktatas maradektalanul megoldja. Szoval a fizetesem erteke csokkent.

Egyszerűsítsük a kérdést. 2010-ben mennyi BigMac-et tudtál venni a fizetésedből és most mennyit. Átlag ár Magyarországon. Meg lehet találni az árakat. Nekem 2010-en 175 darabra futotta, most 320-ra.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Meanwhile @hanyatló "nyugat": Az EP is megszavazta: a horvátok január 1-én bevezethetik az eurót. 2013-ban léptek csak be az EU-ba...

Bíztam benne, hogy legalább ez évi. Mit tudhat ez az ember ennyire? Mert konkrétan annyit keres 1 év alatt, mint egy átlag egy vagy több diplomás mérnök úgy általában Magyarországon kb. 50 év alatt. De lehet, hogy keveset mondtam. Szóval már tudjuk, idén mitől nőtt az átlagfizetés.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2022. 07. 05., k – 22:41

~23 éve jobban kerestem, mint most. ( ugy 3* ; semmi infláció meg árfolyam, egyszerűen csak számjegyekkel leírva 3x annyi volt a havi bevétel rovatban )

viszont manapság valahogy minden idegesito user/ügyfél mesterkedésének ellenére nyugodtabban telnek napjaim, holott a népek semmivel sem lettek kevésbé kreatívak :D

HUP te Zsiga !

Adalék: május elején vettem új laptopot, 719 ezer forint volt, most megnéztem 809 ezer forintba kerül, ez 12,5 százalék három hónap alatt, dollárban nem változott az ára, ennyi dollár pedig egy éve 550 ezer volt. Egy év alatt ~50 százalékkal lett drágább az, ami "dolláriából" jön.

de ha trey logikáját követed és 10%-al többet dolgozol, akkor nem lenne drágább, sőt, ha céget váltottál és dollárban keresed meg ezt, akkor még csökkent is az ára! :)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

ez a topic még hup mélységekben is durva :D

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

mi meg azt ertjuk, hogy miert nem akarod felismerni Oregon haveroddal egyutt, hogy szoporoller van, csak mostmar ugye nehez lenne elismerni ennyi ev partpropaganda tolasa utan...

tudjatok ti ezt jol, csak mivel nem erzitek a borotokon, igy mindenki hulye, aki nem igy gondolja.

(jakab peter az egyik legunszimpatikusabb, prolibb politikus akit ismerek, orulok, hogy lassan eltakarodik - remelem legalabbis)

Mit nem ismerek fel?

Szopóroller van én is látom, azt tartom ostobaságnak, hogy a kormányt hibáztatjátok.

A kormány adott egy csomó pénzt az embereknek és így is csak ennyi az infláció. Mi lett, volna ha nem adna? Olcsó árak, üres pénztárcák, csődbe ment vállalkozások, munkanélküliség? Az jobban tetszene?
Jelenleg én jobban szopok, mint aki hitellel van kitömve és az állam alányúlt. A jelenlegi gazdaságpolitika a többséget védi és nem a megtakarításaimnak kedvez. Szolidaritásból elfogadom, majd csinálok pénzt később vagy máshol. Számomra is most is van sok lehetőség. Akik a tőzsdén vannak és bérből élnek jól, mint pl te az nagyobbat szopik. Lehet te is rossz ütemben mentél át a tőzsdéről az ingatlanra. 

a kormany ellopott egy csomo penzt, kitolta a haveroknak - nehez massal magyarazni a haveri kor gazdagodasat. a kerdes az, hogy szerinted ez hazugsag, vagy sem?

ha hazugsag szerinted, nincs mirol beszelnunk, mert a racionalitas teljesen hianyzik a te oldaladon. ha szerinted is igaz, akkor pedig azt a penzt (nem szamitva azt a tizenparmilliard eurot, amit elbuktunk azert, mert faszkodik a kormany) lehetett volna gazdasagfejlesztesre kolteni - mondjuk hogy ne az oroszoktol fuggjunk.

 

en teljesen jo utemben mentem at ingatlanba, pentek delutan (kopp-kopp) nalunk az uj lakas kulcsa, amin annyi az oneronk a felesegemmel, hogy eletemben nem gondoltuk volna, hogy lesz ennyi penzunk - mindezt hala a tozsdenek. amikor osszejottunk 14 eve, az OTP szamlam epp -600 ezer forint korul volt... :)

Mit hívsz lopásnak? Az árrést? Magyar embereknek az nem jár? Csak idegen kereshet és realizálhat profitot?

Lölö és Tiborc gazdagodik? Bumm. Nekem mindegy, x és y tulajdonságai között szerepel-e a rokon vagy a barát rész. Nekik a legnagyobb versenyelőnyük, hogy több olcsó forráshoz férhetnek hozzá és megrendeléshez. A munkát el kell végezni. Számomra lényegtelen ki aszfaltoz. Kommunista vagy Fideszes. Csak legyen aszfalt.
Megjegyzem: A Dél-Európai tengereken lévő yachtok így sem képviselik a gazdaságunkat az EU-ban.

Nekem az elmúlt 12 évben a kedvenc gazdaságpolitikai döntésem a támogatott hitelek. Azok kapják akik visszatudják fizetni és saját döntésük alapján felveszik. Lényegében az életképeseket tolják. Ami előtte volt attól hánytam. 50 km-rel arrébb lévő versenytársam kapott mindenféle támogatást az EU-tól és az életképtelennel kellett versenyeznem. 

Mit csináltál volna másként? Tudom oktatás. Hogyan motiválod az embereket amikor még az egyetemeken is olyanok vannak akik meg akarják úszni?
Hogyan adtad volna el a népnek azt, hogy most elverünk 500 mrd huf-ot, hogy aztán kétszer annyiért legyen gáz vagy olaj?
 

Amúgy mit érdekel téged a magyarok nyomorult élete? Én is leszarom, hogy mi van svájcban.

A munkát el kell végezni. Számomra lényegtelen ki aszfaltoz.

Az mindegy. Az a nem mindegy, hogy 1, 2 vagy 3 egységért csinálja.

Mit hívsz lopásnak? Az árrést?

Segítek: az extraprofitot. Ha versenykörülmények között 1 egységért megcsinálná valaki, de helyette Lölő elviszi 3 egységért a melót verseny nélkül, majd 1 egységért megcsináltatja mással, a 2 egységből meg a Riviérán vesz magának kastélyt. Egyébként vannak projektek, ahol az "alkotmányos költségek" már inkább a 80-90% körül vannak (azaz nem 2 egységet tesznek zsebre, hanem inkább 8-9-et az 1 egységnyi valódi munkával szemben), ellentétben mondjuk a 20-25 évvel ezelőtti időkkel, amikor még 10% körül meg lehetett ezeket úszni.

Nekik a legnagyobb versenyelőnyük, hogy

Nekik az a legnagyobb versenyelőnyük, hogy sógor-komaként akkor is ők kapják a megbízást, ha sokkal többet kérnek a munkáért.

Mit csináltál volna másként?

Segítek: ahol rendesen üzemelő verseny van, ott nincs extraprofit. Az állam feladata, hogy legyen rendes verseny.

Tudom oktatás. Hogyan motiválod az embereket amikor még az egyetemeken is olyanok vannak akik meg akarják úszni?

Segítek: ha nagyítóval keresik az adott munkahelyre az embereket, akkor kb. bárkit fel fognak venni. Azt is, aki éppen csak átment a vizsgákon. Úgy lehet motiválni a tanulásra az egyetemistát, ha mondjuk a végzetteknek csak a 70-80%-át veszik fel tanárnak (és a legjobbakat - ehhez ugye versenyképes fizetés és viszonyok kellenek), a többi mehet a balettba ugrálni. Ehhez az is kell, hogy eleve ne a középszar kategóriás emberek menjenek csak tanárképzőbe, mint most.

Hogyan adtad volna el a népnek azt, hogy most elverünk 500 mrd huf-ot, hogy aztán kétszer annyiért legyen gáz vagy olaj?

Nem most kellett volna elverni, hanem a fostos stadionok helyett kellett volna rákészülni a hét szűk esztendőre (akkor, amikor voltak 1000 milliárdok szarságokra), és mondjuk a lakossági fos minőségű lakóházakat kellett volna modernizálni (szigetelés, ablakcsere, stb), hogy fele ennyi legyen a fogyasztás. Az mondjuk igazi rezsicsöki lett volna. De nem, helyette inkább hazudunk a gáz áráról, nehogy leessen az ostoba Fidesz-választópolgárnak, hogy mekkora szopás jön most.

Nekik a legnagyobb versenyelőnyük, hogy több olcsó forráshoz férhetnek hozzá és megrendeléshez. [...] 50 km-rel arrébb lévő versenytársam kapott mindenféle támogatást az EU-tól és az életképtelennel kellett versenyeznem.

Az egészben az a félelmetes, hogy pontosan érted, mi a baj a piactorzítással, amikor a saját céged találkozik vele közvetlenül, de semmi bajod nincs vele, ha nem érint közvetlenül.

Ráadásul hozzá kell tenni, hogy az EU nem nyomta a mindenféle közvetlen vissza nem térítendő támogatást: az EU adott pénzt egy elvileg felnőtt államnak, hogy nesze, költsed el úgy, ahogy szerinted a legjobb a gazdaságodnak, mégiscsak te ismered legjobban és nyilván ott és úgy költöd el, ahol és ahogy a legnagyobb hatékonyságot reméled. Lehetett volna minden EU pénzt úgy felhasználni, hogy támogatott hitelre megy, semmi nem tiltotta, de ehelyett konkrétan ellopták, nagyrészt úgy, hogy vissza nem térítendő támogatásként odaadták mindenféle baráti cégeknek, mert az nem igényel utólagos gazdasági teljesítményt.

Vagyok annyira patrióta és elvárom azt is, hogy a hazánkat hazai cégek építsék és üzemeltessék. Számomra ez stratégiai kérdés és mindennek az alapja, amiből szerintem nem szabad engedni.

Jön a kérdés, hogy kik legyenek ezek a cégek? Te kit bíznál meg vele? Akit ismersz vagy egy vadidegent? A tét a hazád és az állásod. Kit választanál? Olyat aki jogilag simán kibújik a felelősség alól, vagy olyat akire rászólsz és igazodik? Magyarán: ugyanezt csináltam volna kis gondolkodás után, mint a kormány. 

2010 előtt kapták a haveri cégek az ingyen pénzt (vissza nem térítendő)
2012 után érdem szerint kaptak a cégek, a mérlegük és eredményük alapján HITELT amihez adott az állam kamattámogatást. Ez nekem holy holy Orbán Viktor!

Miért is? Sokkal olcsóbb így a pénzelosztás. Jó helyre kerül. Nincs korrupció, mert versenypiaci szereplők adják a pénzt az állam csak a kamattámogatást.

Tudom, hogy minden balos lelkű azt szeretné látni, hogy mindent ellopnak, de kurvára nem. Pont most épül az ország. Menj csak végig Budapesten (én azt ismerem). Minden külföldi ismerősöm ámul, hogy mi történt itt az elmúlt 10 évben. 

Vagyok annyira patrióta és elvárom azt is, hogy a hazánkat hazai cégek építsék és üzemeltessék.

Miért nem támogatott hitellel? Miért vissza nem térítendő EU pénzből és túlárazott közbeszerzésből ingyen pénzből?

Számomra ez stratégiai kérdés és mindennek az alapja, amiből szerintem nem szabad engedni.

De azért láthatóan zavar, ha a konkurens - szerinted életképtelen - cég van kiszemelve erre a célra?

2012 után érdem szerint kaptak a cégek, a mérlegük és eredményük alapján HITELT amihez adott az állam kamattámogatást.

Lófaszt kaptak kamattámogatást. Nagyon nagy részt ingyen pénzt kaptak a közbeszerzésen keresztül, vagy úgy, hogy megvettek az államtól egy céget, kiürítették a kasszát, majd az állam visszavette több pénzért. Pont az történik, ami téged különösen zavar, hogy egy támogatásokkal megtolt életképtelen céggel kell versenyezz, mint prudens cég. Ezek a hazai cégek csak itthon világhírűek, mert verseny- és életképtelen cégek, soha nem kellett versenyezniük, ezeket az tartja életben, hogy lógnak az állam csöcsein.

Félremagyarázod amiket írtam. 

A konkurens cég nincs kiszemelve. Simán csak olyan megyében van, ahol igényelhető a  támogatás. Engem az a rendszer zavart, hogy átmenet nélkül két szomszéd település között ilyen különbség lehet. 

Ingyen pénzt senki sem kapott. Szerintem nem látsz az irigységtől. Minden támogatott dolog mellé kell vállalni valamit. pl.: hogy nem küldesz el senkit, nem csökken az árbevételed, etc...

Félremagyarázod amiket írtam. 

Te kezdted.

A konkurens cég nincs kiszemelve. Simán csak olyan megyében van, ahol igényelhető a  támogatás. Engem az a rendszer zavart, hogy átmenet nélkül két szomszéd település között ilyen különbség lehet. 

Panaszkodj a kormánynál, ahol ez a rendszer kialakult, nem az EU kényszerítette rá az országra ezt így.

Ingyen pénzt senki sem kapott.

Hogyne kapott volna.

Szerintem nem látsz az irigységtől.

Én nem irigy vagyok, hanem szomorú, hogy mennyit lopnak és nemhogy következménye nincs, ki van magyarázva, sőt, meg van ideologizálva. Ugyanott tartunk, mint 120 éve, csak a Tóth Benőéket már Mészáros Lőrincéknek hívják.

Minden támogatott dolog mellé kell vállalni valamit. pl.: hogy nem küldesz el senkit, nem csökken az árbevételed, etc...

Lófaszt... Öveges program 13 milliárdját szó szerint szétlopták, bírósági ítélettel megtámogatva immár, semmit nem kellett vállalni, a vesztesek azok az iskolák, ahol ez a 13 milliárd hiányzik. A túlárazott közbeszerzések plusz pénze sima ingyen pénz, semmit nem kellett érte vállalni, még csak magyarázkodni sem, hogy miért kétszer annyi. Nem tudom egyelőre eldönteni, hogy ennyire naivan állsz hozzá, vagy csak beüt ilyenkor a kognitív disszonancia.

--

Amúgy te ugyanaz az Oregon vagy, aki anno a FidoNET-en volt ezzel a névvel a kilencvenes évek elején?

Mikre nincs időd! Én annyira emlékszem, hogy kb káromkodni jártunk oda meg flémelni. Már a nevekre sem. Rád sem emlékeztem amíg royal egyszer amikor a Fidorol beszéltünk nem  mondta, hogy te is Fidos-vagy.  

Legenda? A mai életemet hasonlítod összes a kb 25 évvel ezelőttivel? Sem tudásban, olvasottságban, viselkedésben nem ott tartok. Te még igen?

Nyugodtam leírhatod mi az ami nem tiszta. Ezek a sejtelmes semmik, csak arra jók, hogy bizalmatlanságot keltsenek. Öreg indexes kommunista megoldás. 

Mi került a helyére? Nem lehet csak megtetszett egy gondolat amitől jobban érzed magad a bőrödben és most örülsz neki? 

Ha nem akarsz mondani semmit, akkor ezeket is kár volt leírnod.

Na, megtaláltam, amit kerestem a témában, kellemes jóslás (1991-es amúgy).

2016. április 20. - 19:54

Egy kiváló öröknaptárt találtam a feltörekvő országok értelmezéséhez egy elemzésben, mellékelem is a jelenlegi cikkhez. Akit érdekel egy kicsit is Magyarország gazdasági jövője, az mindenképp olvassa el, mert természetesen nem csak latin-amerikai, hanem K-EU országokra is érvényes. Röviden magyarul összefoglalva: Első fázis: A gazdaság újraszervezése a belföldi szektorokra koncentrálás és a külföldi szereplők eltávolítása/kiszorítása mellett. Ehhez gyakran árfolyamrögzítés és tőkekontroll is tartozik. Általában párosul hozzá fiskális stimulus (Magyarország esetén EU-stimulus), amely megemeli a jövedelmeket, amely nagyobb lakossági fogyasztáshoz, miközben az olcsó deviza exportboomhoz vezet. Az új gazdaságpolitika sikeresnek tűnik, a vezetők kijelentik hogy feltalálták a spanyolviaszt, harmadik utat, csavaros brazil mentalitást, stb. Második fázis: A gazdaság elkezd túlfűtötté válni. Nagyjából itt vagyunk most Magyarországon. Habár nő a lakossági fogyasztás, de új magánszektorbeli beruházások nincsenek és a különböző szabályzókkal eltorzított félpiacgazdaságban megjelennek a problémák. A gazdaság gyakran hitelre épülő fellendülést mutat, megjelenik és nőni kezd az infláció. A kormányzat fiskális és monetáris eszközökkel próbálja fenntartani a növekedést ahelyett, hogy a hosszútávú növekedési potenciált emelné (infrastruktúra, oktatás, jogrend, kiszámíthatóság, intézmények függetlensége, innováció, stb. stb.) Harmadik fázis: A modellben rejlő belső önellentmondások felszínre kerülnek, a növekedés megbicsaklik, miközben az infláció tovább nő, az ár-bér spirál inflációhoz, hiperinflációhoz, devizaösszeomláshoz vezet, ami politikai összeomlást is okoz. Ebben a fázisban van jelenleg Brazília és Venezuela. A jó hír az, hogy a második fázis sokáig tarthat, pl. a braziloknál is kb 2005-6-7-től 2012-13-14-ig ment a szekér. A rossz hír az, hogy ha nincs pályamódosítás, akkor a második fázist szinte elkerülhetetlenül a harmadik követi.

http://www.zsiday.hu/blog/%C3%B6r%C3%B6knapt%C3%A1r-felt%C3%B6rekv%C5%9…

azt hivom lopasnak amikor gyokereknek es strommanoknak kiszervezi kedvenc partod a munkak, akik aztan olyan arrest raknak ra, amit akarnak, hogy leadjak azoknak utana alvallalkozonak a munkat, akik piaci arert megcsinaljak. es ezt CSAK AZERT tehetik meg, mert a nyelvuk jo seggekben van.

egyszeru dolgot kerdeztem te meg terelsz 500 fele. szokasos. eldontendo kerdesre kerdessel valaszolni proszto dolog.

igy nehez beszelgetni ha nem tudsz erdemben egy eldontendo kerdesre valaszolni sem.

 

te nem csak azt szarod le, hogy mi van svjacban, hanem azt is leszarod, hogy mi van a sajat hazadban, hiszen ha barki barmit mondd neked ami nem osszeegyeztetheto a partpropagandaval, akkor befogod a fuled es salalalalala, plusz terelsz (lasd fent). neked jol megy, az szamit, a partpropagandat felmondod rendesen treyyel, este megsimogatod a buksid, hogy ma is okos voltal, aztan holnap indul megint minden.

Dehát a nyugat haldoklik, meg nincs víz, gáz, sokkal magasabbak a megélhetési költségek, a vesztükbe rohannak. És akkor te azt mondod, hogy egy abszolút globális piacon dolgozó ember itthon képtelen boldogulni, de Svájcban egy nálánál sokkal hülyébb is lazán megél?

Hogy a francba jön össze a kettő?

És akkor te azt mondod, hogy egy abszolút globális piacon dolgozó ember itthon képtelen boldogul

Nem, ezt ő mondta. Éppen tegnap példálózott vele, hogy -600 000 volt a számláján mielőtt kiment.

de Svájcban egy nálánál sokkal hülyébb is lazán megél?

Biztos vagyok benne, hogy van nála hülyébb Svájcban, aki megél.

Mi a kérdés valójában? Hány éves a kapitány?

trey @ gépház

Mégis rendszeresen felteszitek. Te vadász, te vadász ... te szopni jársz ide vaaaagy ..., mégiscsak érdekel az én véleményem is. Nincs abban semmi szégyen, ha bevallod. Én is meghallgatom mások véleményét.

Ha az előbbi vagy, az nagyfokú butaságra vall (mármint, hogy csak magadat szopatod), az utóbbi a normális.

trey @ gépház

A te "ellenvéleményed" kb. kimerül az épp aktuális kormányzati vezényszavak visszaböfögésében. :)

(nyilván erre meg azt válaszolod, hogy én pedig a 444-ről idézek, nem mintha az elmúlt három hónapban megnyitottam volna)

Szerintem ezt a szálat itt befejeztük. Ha gondolod esetleg mondd majd el a véleményed azokról is, amikre fent nem reagáltál.

igen, a svajcban a hulye is megel, en meg elmenekultem egyszeruen, nincs mas magyarazat! hiszen itt kolbaszbol van a kerites, dolgozni se kell, az allam alanyi jogon ad mindenkinek fizut, hazat, autot! csak a vizzel kell sporolni es a gyerekeket mar az oviban atmutik, igy erted?

Ha tudsz konkrét esetről, akkor javaslom küld el Hadházynak. :)

Ma ez a második kommented amivel indokolatlanul belém állsz. Miközben a falat csiszoltam olvastam az elsőt. Volt időm gondolkodni rajta. Azt kérdeztem magamtól: olvastam már NagyZ-től olyat, hogy valamit elismert volna? Hm. Nincs ilyen emlékem. Kerestem a saját hibámat is, mert hajlamos vagyok rá, hogy a negyedét írom le, mint amit gondolok és sokszor az nem fejezi ki azok számára a kommunikáció szándékát, akik nagyon eltérő alapokkal rendelkeznek. Ilyen esetekben egy teljesen más kép is kialakulhat az olvasóban. 

Azt mondtad nekem a másik poszt alatt, hogy megmondom a tutit. Vicces módon, azt mondani valakinek, hogy megmondod a tutit, önmaga is a tuti megmondása.  :)

 mert hajlamos vagyok rá, hogy a negyedét írom le, mint amit gondolok és sokszor az nem fejezi ki azok számára a kommunikáció szándékát, akik nagyon eltérő alapokkal rendelkeznek. Ilyen esetekben egy teljesen más kép is kialakulhat az olvasóban. 

Ezt jó, hogy írod, mert nálam ugyanez van. Energiát meg nem teszek bele abba, hogy hosszan magyarázzak. Annyit nem ér.

trey @ gépház

A középiskolai magyartanárom védekezett azzal mindig, hogy azért nem értik meg, mert gyorsabban gondolkodik, mint beszél, ezért néhány dolog kimaradhat, így zagyvaságnak tűnhet a mondandója olykor. Felnőtt koromra értettem meg. Minden nap találkozunk a parkban, szívesen megbeszélném vele, de már csak ritkán vannak tiszta pillanatai. 😐

trey @ gépház

Ugyanez itt is.

Pl.: https://hup.hu/comment/2803759#comment-2803759

Te itt megértetted félszavakból is, hogy mire gondoltam. Egyszer reklamál, hogy gyengült az euró a forinthoz képest, majd ugyanazzal a lendülettel számolja az euró gyengülésének inflációra gyakorolt hatását _is_. Nem állok neki magyarázni, a faszom se. Te érdekes, megértetted mire gondoltam :D

trey @ gépház

nem azt mondtam, hogy torvenytelen volt. hadhazy minden esetben lukra fut - jogilag. (FIXME, ha nem igy lenne).

 

nem indokolatlanul allok beled, szimplan megkerdeztem egy eldonteni kerdest, amire terelo valaszt adtal. ne adj terelo valaszt, es nem fogsz ilyen valaszt kapni te sem. egyszeru a keplet. az elismert dolgokra: mit kene elismernem? szakmai teljesitmenyt? vagy mondjuk ha tevedek? szerintem a masodikra boven van korirat az interneten, hogy en hulyeseget mondtam, es termeszetesen ha az, akkor elismerem.

de tessek, elismerem itt es most, hogy szerintem jo cegvezeto vagy. megy a ceg, a covidot tuleltetek siman (nottetek is, ha jol tudom), es azt allitottad (amit en elhiszek), hogy nem a NER tol. ha igy van, le a kalappal!

a tuti megmondas meg persze, iylen: te is azt gondolod, hogy nalad az igazsag, en is, ezert is kezdtem el alaptezistol bontani a dolgot, miszerint azt allitom, hogy lopnak - nem feltetlen jogi ertelemben. latod, meg az EUnak is engedtek bizonyos pontokban (egyszereplos kozbeszerzesek, ugyeseg ha elutasitja a nyomozast lehet feljelentest tenni), amik erre reflektalnak.

A jelenlegi gazdaságpolitika a többséget védi és nem a megtakarításaimnak kedvez.

Senki megtakarításainak nem kedvez! És ez nem "jelenlegi" gazdaságpolitika, mert amióta Viktor van, azóta ez a módi (12 éve). Kvázi deklarálva van, hogy aki megtakarítana, azt szopatni fogják gazdaságilag.

Szerintem ez egy gazdasági öntökönbökés, amiért Viktorék a felelősek (és kb. be is ismerik, hogy ezt ők csinálják így, és direkt is csinálják), szerinted meg "azt tartom ostobaságnak, hogy a kormányt hibáztatjátok".

Szolidaritásból elfogadom, majd csinálok pénzt később vagy máshol.

Ki a fasszal szolidarítasz? Ez senkinek nem jó, legfeljebb a hónapról hónapra élőknek kevésbé szar, meg ők ugye jellemzőbben nem is tudnak számolni, ergó nem értik, hogy mi merre hány méter.

nagyszeru, buksisimi! az atlag ember meg rohadjon meg.

Mi informatikusok vagyunk, minket nem képeztek ki világmegmentésre.  Az azért elvárható lenne, hogy informatikusként, ha most vettél 20-30 milliós autót (jaj, mennyi éhező ehetne ennyiből), akkor ne fakadj sírva, hogy milyen rossz a sorod. Ha megteszed és képen röhöglek, akkor meg ne csodálkozz.

trey @ gépház

acsi! en sehol nem allitottam, hogy _nekem_ rossz a sorsom. nekem nagyon jo sorsom van, de ezert kemenyen meg is dolgoztam, amig mas bulizott az egyetem alatt, en meloztam ket munkahelyen es kepeztem magam, es tok veletlen utana leleptem kulfoldre. biztos vagyok benne, hogy ha otthon maradtunk volna, akkor en es a csaladom ugyanugy nem elne rosszul.

szinten biztos vagyok benne, hogy neked, vagy oregonnak is nagyon jo sorsa van, mint ahogy nagyon sok embernek innen, es egyikunknek sem kell megneznie a boltban az arcimkeket amikor bevasarolunk, vagy sporolni valamire, amire kell.

 

ez kizarja azt, hogy foglalkozzak masok problemaival, amik raadasul nem egy-egy embert, hanem tobb millio embert erintenek? foleg ugy, hogy a kozvetlen csaladi koromben van ember, akit erint ez? szerintem nem.

ez kizarja azt, hogy foglalkozzak masok problemaival, amik raadasul nem egy-egy embert, hanem tobb millio embert erintenek?

 Nem, de azok sajnálása nem a HUP közösség feladata. A HUP közösségé, aminek tagjai többnyire geci jómódban élnek. Visítanak itt olyanok, akik 20x jobban élnek mint én. Kurvára visszás ez.

Amikor azt mérjük fel a HUP-on, hogy az informatikus hogyan él, akkor gecire nem érdekes, hogyan él a tanár, a vasutas, az ózdi közmunkás. Nem arra vagyunk kíváncsiak.

trey @ gépház

Nem, de azok sajnálása nem a HUP közösség témája, akik többnyire geci jómódban élnek. Visítanak itt olyanok, akik 20x jobban élnek mint én. Kurvára visszás ez.

nem hiszem, hogy lenne osszefugges az egyeni jomod es a kozott, hogy valaki kritikat tud megfogalmazni az ot korulvevo gazdasaggal kapcsolatban, foleg ha ez nem egy hirtelen folyamat, hanem mar evek ota megy a parasztvakitas.

Amikor azt mérjük fel a HUP-on, hogy az informatikus hogyan él, akkor gecire nem érdekes, hogyan él a tanár, a vasutas, az ózdi közmunkás. Nem arra vagyunk kíváncsiak.

marmint kik? es honnan tudod, hogy a hup nepe (amennyiben itt a tobbesszam rank vonatkozott) mire kivancsi? lathatoan masra, mint te, hiszen masrol megy a beszelgetes is.

Lemegy a 444 vagy pqartizán egy faszom faluba. Akiket nappal hétköznap otthon talál eljajjogják milyen szar nekik. Eközben a  falu 90%-a pesten dolgozik az építkezésen. Hagyjuk már. Igazi önbaszás ez a videó készítőjétől. Te  meg beszopod. A cigány segédmunkás is kap már 20e-t egy napra, mert különben fel sem kell.

en nem nezek partizant, mert nem birom oket, szoval ez igazan felre ment. ha volt is ilyen 444-es video, azt sem lattam. birom, hogy feltetelezel dolgokat, amik aztan kurvara nem igazak.

nekem nagyon kozvetlen forrasaim vannak erre, ugyanis az osszes rokonunk otthon el. eleg megkerdeznem oket. de mostanaban kerdeznem kell, mondjak maguktol.

Egyébként annak mi a lényege, hogy valaki állandóan mással foglalkozik? Ha mindenki magával törődne, kevesebb lelki nyomorék és elbaszott életű lenne. Állampolgárként nem feladatom másokkal foglalkozni. Azért találták fel a mindenféle szervezeteket, hogy azok ezt hivatásszerűen, szakszerűen, profin, folyamatosan végezzék.

Az ajvékolás nem segít. Ha egy ilyen szervezetet segítesz, az segít.

trey @ gépház

Te viccből írtad, de ők tényleg ezt gondolják. A "kedvencem", amikor egy békemenetes rokonnak mutattam egy friss _magyar közlönyt_ és nem hitte el, ami benne szerepelt. Nem is tudtam mit válaszolni rá. Mintha nem ugyanazt a nyelvet beszélnénk. Rossz belegondolni, hogy miután a természet elvégezte a dolgát, hány évtized kell majd, hogy ezek a mélyen beteg emberek meggyógyuljanak. Jelentős része menthetetlen.

a ksh szerint Magyarorszagon is sajnos, eleg sokan, gyerekek is.

evekkel ezelott volt egy varos hose program, ahol lehetett csaladokat tamogatni kozvetlen, amiert jart etteremben kedvezmeny (*) de sajnos nem volt atlathato, igy nem tamogattam tovabb oket.

*: latod, igy kell ezt csinalni amugy: adj a jomoduaknak (a pesti disznoban siman elkoltott az ember egy vacsira 20kt evekkel ezelott) valamit, amiert adnak a kevesbe tehetosebbeknek penzt. tobb ilyen program kene :)

Tovább csökkent a szegénység Magyarországon

A járvány ellenére is mérséklődött Magyarországon a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett lakosok aránya, miközben uniós szinten ezzel ellentétes folyamat játszódik – ez derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Eszerint: 2020-ban hazánk lakosságának 19,4 százaléka tartozott a veszélyzónába az előző évi 20 után, amivel Magyarország a tagállamok között a középmezőnyben helyezkedik el, sőt a 21,9-es átlag alatti mutatóval számos nyugat-európai országot is megelőz. Hosszabb távon pedig még látványosabb a javulás: 2015 óta közel egymillióval kevesebb embert fenyeget a szegénység Magyarországon.

[...]

Továbbra is Románia áll a lista elején 35,8 százalékos rátával, majd Bulgária (33,6), Görögország (27,5) és Spanyolország (27) követi.

Spa .. spa ... SPANYOLORSZÁÁÁÁÁÁG?!? Egy nyugati orszááááág?!?!

HAZUDIK AZ EUROSTAT!

trey @ gépház

Ha magamat nézem nem azon múlt a növekedés, hogy a magyar gazdaság kiemelkedő lenne, hanem, hogy rossz kezdő fizum volt, és közben meg külföld, meg az IT bérek extrém nőttek a világban.

Ha a forintárfolyam és a magyar politika hatásaira vagy kíváncsi, akkor torzítani fogja az, aki ez alatt az idő alatt országot váltott. (Persze van, aki éppen a politika hatására költözött el, szóval az is a magyar politika hatása, de nem biztos, hogy erre a hatásra volt kíváncsi a kérdés feltevője.)

Már a kérdésfelvetésnek sincs túl sok értelme. Mit akarunk megtudni?
- hányan tagnak húzták ki az ötösét a lottón?
- kinek nem volt biztosítás a házán?
 

Ha már itt a nagy gazdasági fellendülés nyomait kutatjuk:

2020:

Magyarország össz GDP: 152 B EUR
Magyarország EU egyenlege a költségvetésben: +4.668 B EUR

Azaz a GDP 3%-os növekedését csak ez teszi ki. Ami afölött van, az a mi teljesítményünk. (Vagy ami az alat... ;) )

A topik nyitása óta 11 Ft-ot romlott az árfolyam... 414 az új rekord.

STOP THE COUNT!!!

Sírni még nem kell, sőt, örömmel értesítelek, hogy elnyerted a

 ___                    ___                          ___  _  _ 
/ __| ___ _ _ ___ ___  / __|_  _ ___ _ _ __ _ _  _  |   \(_)(_)
\__ \/ _ \ '_/ _ (_-< | (_ | || / _ \ '_/ _` | || | | |) | || |
|___/\___/_| \___/__/  \___|\_, \___/_| \__, |\_, | |___/|_|/ |
                            |__/        |___/ |__/        |__/ 

lakossági fokozatát, mivel az épp tönkremenő hazád valutáját shortolod, és még annak is szurkolsz, hogy még szarabb legyen minden. Szívből gratulálok a díjhoz!

Ha lenne minimális pénzügyi ismereted, akkor hallgatnál a tanácsra: diverzifikálj

Ahhoz, hogy Soros György díjat kapjak, kicsi vagyok, mindenesetre arra van eszem, hogy a PMÁP, mellé eurót is vegyek. Sőt, az sem kizárt, hogy az államkincstárnál eurós állampapírt (PEMÁP) vegyek, 2,85% kamatot fizet.

A magyar államnak is hitelezője vagyok, jó pár gurigát tartok forint állampapírban is. :D

Ja, egy másik helyen említettem, hogy a BTC-m is EUR-ban van elszámolva, ezért is elnézést kérek (mármint, hogy az BTC ma ment fel 5%-ot, az euró mögötte mit tudom én mennyit) :D

Azért nem juttok egyről a kettőre, mert vagy lövésetek, vagy bátorságotok nincs ehhez.

De, hogy legyen valami rossz hír is: ma adtam el kicsike bukóban OTP pakkot, mert arra számítok, hogy esni fog. Majd lejjebb visszaveszem. A kutyafáját, még egy short!

trey @ gépház

Akkor csak azt nem értem, miért vagy pipa, ha valaki megemlíti, hogy megint mennyire szar lett a HUF? Hiszen neked (részben) az az érdeked, hogy szar legyen. Régen napi szinten frissítetted, hogy mennyit nyertél %-ban BTC-vel. Ugyanezt megcsinálhatnád HUF-fal is. :) Viszi-e önmagán a forint eséséből származó nyereséged a többit, stb. Még érdekes is lenne látni abszolút számok nélkül az arányokat. Azzal ne törődj, hogy közben kvázi beismered, hogy inkompetens barmok vezetik az országot és ezt te is tudod/tudtad jól, ilyen apróságokon ma már senki se akad fenn.

 

Ahhoz, hogy Soros György díjat kapjak, kicsi vagyok

Ezért írtam oda, hogy "lakossági fokozatát". :) Egyébként meg merj nagyot álmodni!

Apró megjegyzés, ha 370-en veszek, 450-en eladok, az nem short. Ez egy long.

 😂

Akkor csak azt nem értem, miért vagy pipa, ha valaki megemlíti, hogy megint mennyire szar lett a HUF?

Nem pipa vagyok, hanem röhögök. Azon, hogy a zéró kockázatosok (ti) mit összesírtok egy 12 év alatti 30% gyengülésen, miközben a tőzsdén akár napon belül is lehet ilyet látni ... A kriptót meg nem is említem ....

trey @ gépház

miközben a tőzsdén akár napon belül is lehet ilyet látni ... A kriptót meg nem is említem ....

Az a nagy kulonbseg, hogy tozsdezni es kriptozni nem kotelezo. Csinalhatja az, akinek van kedve hozza.

Ellenben a Forint gyengulesebol nem lehet kimaradni. (Tudom, tudom, dolgozzak remote EUR/USD/akarmiert)

Ha lenne minimális pénzügyi ismereted

Azért nem juttok egyről a kettőre, mert vagy lövésetek, vagy bátorságotok nincs ehhez.

De, hogy legyen valami rossz hír is: ma adtam el kicsike bukóban OTP pakkot, mert arra számítok, hogy esni fog. Majd lejjebb visszaveszem. A kutyafáját, még egy short!

Izé.

Megfejtettem mi kell nektek, morgók!

Beavatkozás a piaci folyamatokba és valami euróár-sapka!

🤣

trey @ gépház

Mondjuk az jól jönne. 

Amit egy hete vettem merevlemez, és még nem bontottam ki, árukeresős árak alapján ma 7%-al többért adhatnám el. Úgy, hogy a piac legolcsóbb árán kínálnám eladásra, pedig nem azon vettem.(Ironwolf Pro 14TB, június 28.-án vettem bruttó 170 ezerért, ma a legolcsóbb ajánlat rá 182 800)

Nagy Péter

"A Portfolio egész nap élőben követte a forint gyászos teljesítményét, és egy gyorselemzéssel is szolgáltak. A gazdasági lap szerint a következő okok miatt gyengült ilyen gyorsan ilyen nagyot a forint:

  • a kormány és az Európai Bizottság vitája a helyreállítási alapról,

  • a magyar gazdaság külső pénzügyi mutatóinak romlása,

  • a különadók, melyek negatív üzenetet jelentenek a piac számára,

  • és a közelgő energiaválság.

A lap is utal arra, hogy az orosz-ukrán háborún kívül a többi tényező csak Magyarországra jellemző és ez meg is látszik azon, hogy a magyar deviza a környező országok fizetőeszközeihez képest is romlott."

Azért vicces az hogy két milliomos osztja az észt.. ebben a témában.

Mert van egy sejtésem, hogy az egyik én lehetek, te a másik. De a helyzet az, hogy én nem vagyok milliomos abban a tekintetben, ahogy ő gondolja.

A milliomossal meg lassan kár dobálózni, amikor egy havi bér utalás lassan eléri a rendesen dolgozóknál is a milliót. A "milliomos" kb. a '80-as években volt nagy szó, amikor egy havi fizetés 10 ezer volt.

trey @ gépház

2010-ben még nem volt saját bevételem, szóval.. végtelen?

Pont ezt akarom írni én is, hogy nem sok értelme van ennek a szavazásnak. Nekem pl. volt bevételem 2010-ben, de szégyenletesen kevés, ahhoz képest, most hogy nyugaton dolgozok, 1000+%-os növekedés volt, de ez sem jelenti azt, hogy hű de gazdag vagyok, szerintem itt a HUP-on a normálisabban megfizetett hazai fejlesztők és rendszergazdák tuti jobban keresnek nálam, akkor is, ha csak 10-30%-os növekedés volt náluk saját magukhoz képest.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

2009-ben koltoztunk kulfoldre, ugyhogy sokszoros.

Egyelore nem koltozenk vissza, tobbek kozott azert sem, mert ilyen posztokkal kell megindokolni, hogy miert is annyira jo otthon, mint amennyire. A masik ok pedig, hogy szerintem attol, hogy nem ert egyet 2 (3, 5, 8) part, attol meg lehet ugyanugy, hogy jot akar a masik is. Vegyuk peldaul, ha a nejemmel nem ertek egyet abban, hogy mire koltsunk. Attol meg nem lesz sem hazaarulo, sem Soros-berenc, vagy segitsetek, hogy mi az aktualis... 

Amig a mashogy gondolkodas otthon tilos, illetve az iskolaban is a birkasagra nevelik a gyerekeket, addig nem erint meg, ha otthoni boldok kollegak harmincszor annyit keresnek, mint en.

Annyira azért hiányzik  a hazád, hogy magyar oldalra írod ezt le. 

Nem értem azokat akik elmennek, majd magyar fórumokat látogatják napi szinten. Nem lehet, hogy mégis hiányzik valami és a fájdalmad íratja veled amit?
Te tagja vagy az adott ország Linux/Unix közösségének? Melyik ottani oldalakat látogatod, hol fórumozol?

Amikor a kérdésben elrejtve már eleve egy orbitális hazugságot közölsz, jól bevált trükk. A forint nem 30%-ot romlott, hanem 404/267(2010 április) ==> 51,31%-ot.

2002.04 avg: 242.41
2010.04 avg: 265.44 Vagyis 8 év, szumma 9.5% ami évi 1.14%
2018.04 avg: 311.56 Vagyis 8 év, szumma 17.4% ami évi 2.02%

A két időszak különbsége a 2008-as válság kezelése. A romok eltakarítása, lásd CHF és egyéb adósságok.

Persze régen minden jobb volt. Nekem is hiányzik egy jogállami szemkilövés, a nemzeti ünnepi viperázás. Tetszett, hogy lakossági CHF mánia az én vállamon is landolt. Visszasírom. Imádtam amikor Gyurcsány 2 hónapra ÁFÁ-val variált. Jó volt  az 2 év is, amíg a vagyonosodási vizsgálatom tartott egy feljelentés alapján (eredménytelenül zárult). Jó volt amikor megtudtam, hogy el lehet innen menni. 

Váltsd át ezt is euróra:

2010 avg: 275.41
2020 avg: 251.17
https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0003.html

Megtenned, hogy mellozod ezt a Gyurcsany szemkilovetos temat es a tenyekre szoritkozol? Ki nem allhatom azt az embert. Orban mellett a masik legrosszabb dolog ami tortenhetett a jelenkori magyar politikaban.

A 2010-es kormanyvaltas idejen 267 forint volt egy EUR, ma 404. En alapvetoen a hamisan feltett kerdesre reagaltam.

Fogalmam sincs mit akarsz bizonyitani ezekkel a semmilyen szempontbol nem relevans szamokkal? 2010-2020 idoszak? A cimben a szokasos elmult 12 ev szerepel. Eskuszom, olyan mintha hoemberrel vitatkoznek.

Rohadtul zavar a 404 HUF/EUR arfolyam, annak ellenere, hogy tisztan EUR bevetelem van es magyarorszagon elek. En semmivel nem leszek gazdagabb ettol, ellentetben mindenkivel aki itt el es forint alapu jovedelme van. Na ok viszont szegenyednek.

Jogállamiságot jogállamisággal, 8 évet 8 évvel.
Ha nem így nézem, akkor ilyen alapon műveltségi vetélkedőt is tolhatnék a lányommal aki 6 éves.

Nem lett rögzítve a jelenlegi árfolyam. Most rossz? Igen. Holnap is rossz lesz? Nem tudom, majd a piac megoldja, ahogy eddig is. Az árak és a bérek kikompenzálják.

Az ország tragédiája, hogy az emberek többségének fejében ez a két véglet létezik kizárólagosan, valaki vagy Orbán imádó fideszbérenc vagy szemkilövető táncosFeri fan. Holott mindkettőnek kiemelt helye van az elmúlt két évszázad legkárosabb magyar politikusai között, pedig nem gyenge a mezőny.

Így lesz a "valaki kiszámolta"-ból, "a szám tőletek jött". Régi kommentes trükk más szájába adni olyat amit nem is mondott. Én 51-nek számolom még mindig, de úgy látom új matematika van kialakulóban bizonyos körökben.

12 év távlatában mindenkinek kell hogy emelkedjen a fizetése ahogy halad előre a ranglétrán, szerez tapasztalatot, stb. Nekem konkrétan 70% körül emelkedett az órabérem EUR-ban, ha ehhez hozzáveszem a forint 51%-os leértékelődését, akkor azt hihetném, hogy mennyivel gazdagabb lettem, de valójában csak forintban keresők szegényedtetek. És ezt őszintén rohadtul sajnálom.

Így lesz a "valaki kiszámolta"-ból, "a szám tőletek jött".

Így bizony, hiszen, ha tőletek jött, akkor tőletek jött. 

Én 51-nek számolom még mindig

Nyugodtan add hozzá a kamu "nem tudom"-ot is. 

12 év távlatában mindenkinek kell hogy emelkedjen a fizetése ahogy halad előre a ranglétrán

Igen. Ettől még igaz, hogy ha 12 éve 80 ezret keresett és 270 (majd ide írj amit akarsz) volt az euró, most meg keres 1 milliót és 404 az euró, akkor most jobban él. Színezheted ezt bárhogy, csak nem értem minek. Az, hogy miért él jobban, az a holdkóros faszt se érdekli.

trey @ gépház

Dehát leírta:

2010-ben 80 ezret kerestél, most meg 1 milliót keresel. Azaz 12,5-szeresére nőtt a béred, szóval az, hogy a forint feleannyit ér az euróhoz képest nem számít.

Mindez a hivatalos adatok szerint úgy néz ki, hogy:

2010-ben 202 ezer volt a bruttód, ami 275-ös árfolyamon 736 eurót ért

2021-ben 438 ezer volt a bruttód, ami 358-as árfolyamon 1225 eurót ért.

Mínusz infláció (ami euróban is van).