"Nem is olyan rossz a magyar infláció, mint eddig gondoltuk"

Fórumok

A 10,8 százalékos magyar infláció a kilencedik legrosszabb értéknek minősült az összevetésben. Figyelemre méltó azonban, hogy a közép-kelet-európai régióban szinte csak ennél rosszabb eredmények születtek:

 • a cseheknél 15,2 százalékot,
 • a bolgároknál 13,4 százalékot,
 • a lengyeleknél 12,8 százalékot,
 • a románoknál 12,4 százalékot,
 • a szlovákoknál pedig 11,8 százalékot mértek.

Horvátországban kisebb volt az infláció, de csak épphogy, náluk 10,7 százalékot mértek. Magyarország nyugati szomszédai közül a szlovéneknél 8,7 százalék, az osztrákoknál pedig 7,7 százalék volt a pénzromlás mértéke.

Link: Nem is olyan rossz a magyar infláció, mint eddig gondoltuk

Hozzászólások

Jaja, magyar szokás, másnak szarabb, ezért nekünk ez jó, nincs itt semmi látnivaló.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Tehat arra eleg ez a sok arstop es az azzal jaro dolgozo reteg es cegek szopatasa, hogy jobb legyen az inflacio, mint romaniaban. Nice.

Pedig mindent megtettek, hogy szebbnek latszanak a szamok :D

Cégek szopatásáról jut eszembe, amikor a balfasz brigád a kis benzinkutakért "remeg" (természetesen le se szarja, de persze mondani kell, mert az "borsot tör a kormánypártiak orra alá"), miközben egyben a klímavédelemért is egyben. Nem értem, hogy hogyan tudja fejben ezt összeegyeztetni. Mármint, legyen 100 billió benzinkút minden szarfészekben, de közben járjon mindenki gyalog, mert az milyen zöld :D :D :D

Van egy rossz hírem ezeknek: ha egyre zöldebbek leszünk, egyre kevesebb benzinkúra lesz majd szükség. A síró-rívó "kis benzinkutasoknak" pedig azt javaslom, hogy már most kezdjenek más foglalkozás után nézni. Mondjuk ott a kaparós sorsjegy biznisz, vagy akármi.

(Horvátországban IS van benzinárstop, más országokban - pl. Szlovákia meg követelik, hogy legyen, irigykedve nézik az itteni árakat, miközben azon törik a fejüket, hogy hogyan tudnának itt tankolni olcsóbban. osztrákok dettó.)

trey @ gépház

A klímavédelem nem jelenti azt, hogy ne legyen kiszámítható az üzleti környezet. Amikor kötelező veszteséggel árulnod valamit, egyik napról a másikra, ami a bevételeid meghatározó része vagy elveszik (multi átveszi helyetted) az üzleted, amit évtizedekig építettél, az nem tisztességes és kiszámítható üzleti környezet. Aztán később, amikor még Burkina Faso is kiszámíthatóbb lesz egyes listákon, az meg nyilván Soros...

Dehogy kötelező! El kell menni kaparós sorsjegy árusnak! Nem olvasnak újságot? A fosszilis energia halálát mióta jósolják? Mikor akarnak váltani? Háborúról hallottak? Orosz szankciókról  hallottak? Ha nem lesz ársapka szerintünk 1000 Ft/liter áron is annyit fognak tankolni az emberek? Ha nem, akkor mire számítanak?

Mi a tervük? Komolyan kérdezem. Ebben a világban nincs kiszámítható környezet. El kell felejteni az egyik pillanatról másikra meggazdagodó vállakozói létet.

Tessék váltani!

trey @ gépház

Ilyet nem latok, mert Magyarorszagon ha jol tudom mar nem lehet tunteni :D

Ezt megint rosszul mondta be a svájci dezinformációs hivatal biztos. Alig egy hete "tüntettek" a tanárok a tanárok elöregedése miatt:

https://444.hu/2022/06/11/a-pdsz-elo-korfaval-tuntetett-az-emmi-epulete…

https://merce.hu/2022/06/11/hanyas-vagy-az-emmi-elott-demonstraltak-az-…

Különbség, hogy ez nem széles társadalmi tüntetés, hanem a tanárok szokásos politikai erőlködése, ami a kutyát sem érdekli. Annyira nem volt híre, hogy te nem hallottál róla Svájcban. Én viszont hallottam a belga tüntetésről, mert megbénult tőle az országuk, meg kihatással volt a repülők menetrendjére.

Tanárok :D :D :D

Akkor sem tüntetnének most, ha lehetne, mert elmentek 2,5 hónap nyaralásra (bezzeg erről nem írnak a baloldali lapok) :D

trey @ gépház

Ha most szabadságon vannak, akkor kik érettségiztetnek?

Vagy bevetted a kormányzati propagandát, hogy a tanárok egész nyáron nyaralnak, de inkább azt gondolom, hogy undorító, alantas, paraszt módon hergelsz a tanárok ellen, hiszen pontosan tudod, hogy nincs két és fél hónap szabadságuk.

Minden tanár érettségiztet? :D Ez nem kormánypropaganda, hanem megfigyelés gyerekkor óta. A társadalom nem szopja ezt be, látszik is mennyire hatékonyak a tanárok tüntetései (semennyire). Lassan minden napra jut egy, 30 fős táblatartó bohóckodások. 

Úgy látszik "a sok munka" mellett másodállásra azért futja:

Sok pedagógus dolgozik árufeltöltőként a nyári szünetben

Másik kedvencem amikor a táboroztatást előadják munkának :D Történetesen a gyerekkori gyámom a Győrújbaráti Gyermektábor vezetője volt és én több nyarat is eltöltöttem ott "nevelőként". Heti bontásban egy faház tartozott hozzám 8 gyerekkel. Azt munkának hívni :D :D :D Inkább volt nyaralás.

trey @ gépház

LOL

Tök jól álltam mindig a tanároknál általában, mert jó képességű és talpraesett vagyok. Nehezen tudtak rajtam fogást találni, akik próbáltak. Persze, mint minden emberi csoportban, köztük is voltak (és vannak) aljas emberek, akik próbáltak volna keresztbe tenni, de mivel jó tanuló voltam (sokszor osztályelső) elég nehéz dolguk volt. Nem is jártak sikerrel.

Nem ez az oka az ellenszenvnek. Hanem az, hogy 40 éve hallgatom az óbégatásukat. Meg az, hogy a tapasztalatok szerint egyre kevesebbet akarnak dolgozni. A kolléganő gyerekét mondvacsinált indokokkal küldik haza napi szinten a bölcsődéből, hogy ne kelljen vele foglalkozni:

- Anyuja, jöjjön érte, folyik az orra.

<odamegy,  a héten hetedszer>

- De, hát nem is folyik az orra.

- Csak délelőtt 10 és 12 közt folyik az orra.

Más szülőknek ugyanezt adják elő.

:D :D

trey @ gépház

Természetesen. Az a vélemény, ami neked nem tetszik, az hazugság. Nincs új a nap alatt. Azon azért elgondolkodnék, hogy ha nem juttok egyről a kettőre ezzel a nagy igazságszabadságharccal 40 év alatt, annak mi az oka. Talán az lehet, hogy tévedtek.

Pl. nem tudom ki írja az érveket a tanároknál, de majdnem beszakadtam a röhögéstől, amikor azzal jöttek, hogy Orbán fizetését megemelték, ezért az övéket is meg kéne.

Matektanár esetleg ül a PDSZ/PSZ/PFISZFASZ szervezetekben? Csakkérdem'

trey @ gépház

Nem, szerintem nem érted.  Azért nincs társadalmi összezárás és szolidaritás a tanárok mögött, mert a társadalom nem veszi be a rinyájukat. Ott is tévedsz, hogy nekem kéne bizonyítani. Egy lófaszt! Nekik kéne bizonyítani a társadalom felé, hogy nyáron (meg úgy egyébként) megszakadnak a munkában. Ezt nem sikerül 40 éve. Az ő érdekük lenne bizonyítani a társadalom számára, hogy ez a helyzet megforduljon.

De PDSZ/PSZ károgáson, folyamatos ajvékoláson kívül nem igazán hallani semmi értelmeset. Megmondom neked hogyan kezdeném a helyükben. Totyik Tamásostul, meg nem tudom mi a bányarém neve(stül) elzavarnám őket az érdekvédelmi szervezeteik éléről és életképes embereket ültetnék oda. És befejezném a ballib felé való folyamatos dörgölőzést és megfelelési kényszert és az ebből fakadó folyamatos támadásokat a kormány és kormánypárt irányába, mert inkább kérnék, mint követelnék.

Hátha többre jutnának, mert ez, amit csinálnak kurván nem működik.

Az, hogy te személyesen mint gondolsz, azt meg megtanulhattad volna már, hogy kurván nem érdekel. Nálam ezzel az érveléssel semmit sem érsz el.

trey @ gépház

40 éve nincs

Ne hazudj! Tanár szülők mellett nőttem fel, tízévente iskolát kezd egy gyerekem, pontosan tudom, milyen volt 40 éve, 30 éve vagy 20 éve a tanárok megítélése. És azt is, hogy az elmúlt 10 évben milyen. Sokat tett érte OV és bandája, hogy önálló entitásokból kvázi végrehajtókká és gyerekfelügyelőkké züllesztette le a pedagógusokat. Bónusznak pedig ott vagytok ti, a hozzád hasonló, hazudozó hergelők, akiknek köszönhetően ilyen lett a közvélekedés.

Tényleg nem értem, hogy művelt, képzett embereknek miért érdeke a tanárok és a pedagusszakma ellen hergelni? Neked miért éri ez meg?

Tanár szülők mellett nőttem fel,

Mondanod se kellett volna, pontosan tisztában vagyok vele, hogy érintett (elfogult) vagy. :D

Neked miért éri ez meg?

Nekem ez nem éri meg. Inkább köszönetet érdemelnék, amiért megvilágítom, hogy miért nem jutnak egyről a kettőre, mert úgy tűnik, hogy a saját berkeikben, egymás közt félrevezetik egymást. Esetleg kérdezzenek meg több embert, hogy mit látnak kívülről. Az is lehet, hogy az érdekvédelmi szervezeteiket lecserélve többre jutnának. De ne az ilyen opportunista NoÁr bohócokkal, mert az viccnek is rossz.

trey @ gépház

Esetleg kérdezzenek meg több embert, hogy mit látnak kívülről. 

Minek tennék? A többség visszaköpködi a propagandát, te is folyamatosan hazudozol róluk. És amikor ezzel szembesítenek, akkor meg jön a mindenféle magyarázat, hogy értü(n)k teszed, és nem érted, miért nem jár érte köszönet. Lófasz jár érte, nem köszönet.

Ja, hát ha azzal jöttök, hogy mindenki folyamatosan hazudik róluk ... :D Magukba néztek már? Önkritikát gyakoroltak? A kóklerek (Márki-Zay szerint kontraszelektáltak) kiszűrésére tettek már lépéseket? Van valami tervük? Szerinted miért olyan rossz a hírük? Mindent le lehet vetíteni csak az anyagiakra?

Ezekre a kérdésekre kéne választ találni.

trey @ gépház

Jelen esetben konkrétan te hazudsz róluk. Magadba néztél már? Önkritikát képes vagy gyakorolni?

A kóklerek (Márki-Zay szerint kontraszelektáltak) kiszűrésére tettek már lépéseket? 

Nos, hamarosan csak a kóklerek maradnak, akik árufeltöltőnek sem jók. Kinek kellene ez ügyben lépéseket tenni?

Szerinted miért olyan rossz a hírük?

Mert egy csomó hozzád hasonló ember hazug módon rossz hírüket kelti. Van, aki egy-egy egyedi esetet általánosít. Te csak úgy passzióból hazudsz (ha már egyszer állításod szerint nem fizetnek az itt tolt hazug propagandáért).

Mindent le lehet vetíteni csak az anyagiakra?

Nem. Alapvetően ti (hazug propagandisták) vetítitek le.

Ha mese kell, ajánlom a "haladó" alomtársaid szövegeit. Ha mégsem mese kell, tekints nyíltan a hozzászólásaidra.

Bár bizonyos értelemben cserben hagytak, úgy emelem a fényüket, hogy lehetőséget teremtek nektek a ragyogásra. Az eredmények harmatosak, de azzal dolgozom, amit a szél összefúj előttem.

:)

Totyik Tamásostul, meg nem tudom mi a bányarém neve(stül) elzavarnám őket az érdekvédelmi szervezeteik éléről és életképes embereket ültetnék oda.

Valamiért vajon miért a Hegedűs Zs ugrott be, aki 20 évig havi 1 millióért plusz havi 150 ezres francia pezsgőszámlákért  küzdött az éhező gyerekekért. Igaz ő csak 2-szer lemondott és 2-szer vissza is vonta.

Pontosan! Ha nem lett volna tanácsadó, most a mennybe mehetne, mert olyat mondott, hogy! Bár szerintem megrendezett volt, legalább tudtak a népek valamiről csámcsogni, aminek semmi értelme. 1 mondatot kiragadunk, rugózunk rajta, és öntjük a fost, miközben a középeurópai 4 finomítóból 3 áll.

Tájékoztatásképpen: törvény szerint 46 nap az éves szabadság: Köznevelési törvény 64. § (2a) a) szerint 21 nap alapszabadság, Közalkalmazottak jogállásáról 57. § (3) szerint 25 nap pótszabadság ("melyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató.. munkára igénybe vehet"). 21+25=46 nap (ez állandó abban az értelemben, hogy egy huszonévesnek is ennyi és egy hatvanévesnek is, azaz a korral együtt ez nem növekszik).

Remélem, így elég pontos és megfelelően alátámasztott :)

"mert jó képességű ... vagyok."

vs

"elmentek 2,5 hónap nyaralásra"

Tehat a jo kepesseged nem volt eleg, hogy 40 ev alatt megtudd, hogy a tanarok nem mennek el 2.5 honap szabira :D

De mar ha ennyire jo kepessegu vagy, akkor miert nyalod be propagandat vagy miert kozvetited, hogy benyalod? Kampany idejen is azokat a szofordulatokat hasznaltad, amiket az atlagember szajaba adott az m1 es a tobbi, tehat onallo velemenyed keves volt :)

De ha te vegig ugy erezted, hogy mindenbol jo kepessegu vagy, akkor van egy rossz hirem: https://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect

Ó, neked mindenre van válaszod. Ha ebből szeretnék megélni, akkor a tanárok ellen nem a HUP egy szándékosan eldugott fórumában írogadnék hozzád hasonló külföldieknek, hanem országos napilapban a széles hallgatóságnak :D

Ezért ki fizetne szerinted? Kössél már össze vele, mert valaki fizet is a meggyőződésből leírt véleményemért, azt a világért ki nem hagynám ....

trey @ gépház

Ha nem fizetnek, akkor tenyleg van baj. En ugy gondoltam, hogy ceg ahol dolgozol kormanykozeli vagy legalabb nem lehet ellenseges. Ezert nem lehet olyan megnyilvanulasod publikusan, ami kormanykritikus.

Ez alap dolog mindenhol az eletben. Az kutya sem harapja meg a kezet ami enni ad neki. Tehat nem gondolom, hogy direktben kapod a zsozsot a commentjeidert, hanem egyszeruen nem irhatsz mast.

Ha viszont nincs ilyen a hatterben akkor azert van baj, mert benyalod a propagandat, ami azt jelenti, hogy nem vagy mar olyan fitt, mint gondolod, hogy voltal fiatalon. De az biztos, hogy a propagandamediumok kifejezeseit/szofordulatait hasznaltad kampanyidoszak alatt foleg. Tehat amit az origo es a tobbiek talaltak ki, onallo gondolat is biztos volt melle koritesnek :D

Legutobb a ryanair 60% cuccat szoptad be tovid. Az kapasbol latszik, hogy hulyeseg, hiszen a tarsasagot igenybe vevo emberek nem onmaguk ellensege, hogy utolso pillanatban atfoglaljak egy masik ceghez meg durvabb felarert, mint a kiszabott ado. A nyugdijasok nem repkednek mar olyan sokat, hogy osszejojjon a 60% es csak oket lehetne ilyenre ravenni :D

Ha jo kepessegu voltal akkor mi tortent veled? Mert itt a hup-on minden problemat leegyszerusitesz, bagatelizalsz, relativizalsz. Hol a nacikartyat, hol a buzikartyat huzod elo, ha mar nem maradt erved es nincs ott a keznel a masik fel, hogy pofanbaszd. SZERINTEM

Tanarok egesz evben alig tudnak elmenni szabira, mert nincs aki helyettesitsen, ezert nyaron veszi ki amikor amugy sem kell bent lennie. Sokan a szunido eleji 2 hetes felugyeletet bevallaljak, van aki erettsegiztet, van aki potvizsgaztat stb. Augusztus kozepetol tobbseguk mar bent van.

Nekem 41 nap szabim van osszesen, a fentieket levonva a tanarok nyarabol ugyanannyit vagyok szabin kb. Ismetlem es lassan, tagoltan mondom: evkozben legtobb helyen nem tudjak kivenni.

Mi indokolja?

A munkavállaló javára nem tilos eltérni, van olyan cég Magyarországon, ahol mondjuk 80 nap (nem typo, ~4 hónap) az apaszabi a default 5 naphoz képest. Valahol nem számolják a szabikat egyáltalán, annyit mész, amennyire szükséged van.

Mi indokolja? Semmi. Tilosnak viszont nem tilos.

Nekem azóta mindig volt munkám, amióta végeztem az iskolával. _Én_ el tudtam dönteni, hogy mi szeretnék lenni. Esetleg tudok tippeket adni pályakezdőknek, hogy hogyan kell megfelelő pályát választani. Pl. hogy ha nem vonzó nekik a tanári pálya, akkor ne menjenek tanárnak.

"Jaj, de akkor nem lesznek tanárok!!!!!" - hozza a szél a tanárok/tanárok rokonai kétségbeesett sikolyát a HUP fórumon a szél  a távolból.

Majd ha nem lesznek tanárok, akkor a társadalom reagál erre a kihívásra. Nem csak a tanár hiányszakma és nem csak Magyarországon. Nem csak a globális éghajlatváltozás, az energiakrízis, hanem a hiányszakmák problémája is megoldandó kérdés.

Én bízok benne, hogy ezt a problémát a következő generációk megoldják. Nekem ez a probléma eltörpül számos más fontos, az emberiség által megoldásra váró probléma mellett.

trey @ gépház

Tetszettek volna kevésbé PC / érzékeny világot gyártatni a balliberális oldallal kézen fogva. Most is azok szekerét tolják.  

Részemről simán beleférne, ha a tanár kokit oszt, debilnek hív egy debilt (ált. iskola 4 osztályban tanultam a szót az akkori osztályfőnökömtől, aki így hívott egy tényleg debil osztálytársamat, aki annyira rossz volt, hogy tornaórán akkora sallert kapott ugyanettől a tanártól, hogy a bordás fal adta a másikat -> rend is volt). 🤷‍♂️

trey @ gépház

Végülis egy diszkontláncban többet lehet keresni relatív kevesebb munkával (tessék megnézni a weboldalukon az álláshirdetéseket, és megnézni a kezdő tanár, de akár a 10-20 éve tanítók fizuját). Roppant vonzó a tanár pálya valóban, és meg sincs becsülve, mert jön ez a dehát nyáron eltávoznak. Ezzel szemben nyáron továbbképzések lehetnek, pótvizsgák, érettségik, és lehet mindenféle szuper doksit írniuk magukról (lásd még portfólió). Hasonló esetben a hanyatló nyugaton instant mindenki szintén az utcára megy, és nem 100 ember elkeseredett tiltakozása. Ugyanez vonatkozik az egészségügyre, meg egy csomó közszolgálatra (rendőr, tűzoltó példul), mert ők sincsenek oly annyira megfizetve.

Miután teljesen kiégsz a nap végére, az nehéz. Te próbálkoztál akár csak minden nap 3db tanórát megtartani 25+ fős osztályban, hogy azokra fel is készülsz, és úgy rendben lemegy, majd dolgozatot javítasz, szülőit/fogadóórát tartasz, és adminisztrálsz?

Miért kéne mindenkinek itthon melllékállás/kereset? Nem lehetne azt, hogy amit úgy igazán csinálna azt simán rendesen megfizetik?

Most komolyan össze akarod hasonlítani az IT rendszermérnök melót a tantermi problémákkal? Tudod mennyit éjszakáztam/hétvégéztem/ünnepnapoztam én szutykos körülmények közt, jéghideg szerverszobákban, amikor időre kellett dolgozni nyomás alatt, amikor a 48 órázásba csak egy gyors zuhany fért bele, rendes evés nélkül?

Komolyan, ezt akarod összehasonlítani a tanári léttel? :D

trey @ gépház

Te miért nem álltál ki a problémáidért, hogy azért ezt így nem kéne? Ezeket a jellegű problémákat anno énis megéltem, de azóta leépültek amik ilyen generálnak, legyen az ügyfél vagy eszköz.

Azt azért tegyük már hozzá, szerintem, volt/van egy minimum 2-3x -os szorzó az ájti javára.

Gondolom az él a fejükben, hogy az oroszok 100k katonát vesztettek, az ukránok meg egyet sem (elvégre valamiért nem közlik a veszteségi számokat, csak azt, hogy hány oroszt öltek meg)

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

^ Tényleg ez a csóka van Summer helyett? Miért kell a HUP teljes népességét az ilyenekkel büntetni? Lassan tényleg vissza kéne hívni sj-t. Neki legalább volt személyisége, stílusa, vagy valami hasonlója, és a gyűlöletében néha megcsillant az egyediség, a szavaiban pedig az emberség.

:)

gyűlöletében néha megcsillant az egyediség, a szavaiban pedig az emberség.

Keresek neked egy apucit, hogy megvigasztoljon. SzájerJózsi jó lesz?

Mégis mond már el, miért kellene bárkit is megszánni, mert bevállalt egy melót és éjszaka vagy hétvégén robotolt vele? Azt szoktam mondani, hogy akiknek nem elég a normál munkaidő annak valószínűleg nagy a kabát, amit felvett. Visszafordítva, nagyon sok ember van akár itt a HUP-on is, aki rengeteg munkát és időt beletesz a melójában, aztán mégsem veri a mellét, hogy "bezzeg én mennyit melóztam". És a tanárok is detto.

Mégis mond már el, miért kellene bárkit is megszánni, mert bevállalt egy melót és éjszaka vagy hétvégén robotolt vele?

He?

Azt szoktam mondani, hogy akiknek nem elég a normál munkaidő annak valószínűleg nagy a kabát, amit felvett.

Eddig is tudtuk, hogy semmitmondó mondatokat szoktál mondani.

Visszafordítva, nagyon sok ember van akár itt a HUP-on is, aki rengeteg munkát és időt beletesz a melójában, aztán mégsem veri a mellét, hogy "bezzeg én mennyit melóztam".

Ez nincs "visszafordítva".

Szerencsére te kivétel vagy az "ennyi és annyi ember helyett dolgozok" dumáiddal.

És a tanárok is detto.

Mi van, ha a melldöngetésük elmaradása őszinte önkritikából fakad? Vagy pl. minek döngessék a mellüket, ha hiszik, hogy a többség felett állnak? Stb.

:)

nem akarok a tanárokba beleszántani, de sajnos most ütött ki a kontraszelekció..

Egyre nagyobb százalékban kerültek tanárnak, akiket máshová nem vettek fel - persze ezt nem lehet 100% -ban kijelenteni..

Szóval elég élhetetlen népség.

For Whites Only meeting room!

Tudom, hogy flame meg minden, de:

 • félretéve a tanárok minőségét, hozzáállását jelenleg, úgy általánosságban, szerinted van szükség erős állami oktatási rendszerre, vagy nincs? Minden aktuálpolitikai faszságot, ilyen-olyan propagandát, meg rinyát figyelmen kívül hagyva. Elméletileg vizsgálva.

Ha igen:

 • Hogyan tudja azt az állam megvalósítani, milyen feltételei vannak. Nem a mostani állapotból kiindulva, hanem általánosságban, ha erős állami oktatást akarunk, ahhoz milyen hozzávalók kellenek?

Ha nem:

 • Miért nem? Milyen következménye lehet az egész társadalomra nézve. Nem csak a jó képességű, talpraesettekre, hanem az egész társadalomra nézve, mit jelenthet ez az országnak. Nem az egyénnek, hanem az országnak?

A konkrétum az, hogy az a szakma, ami az ókor óta nem változott (felolvassa a könyvből, ami le van írva), az reformokra szorul. Minél hamarabb kezdik, annál jobb. Az új generációt nem köti le a tábla előtt bohóckodó élőerő. Neki kéne állni kidolgozni a jövőálló tanítást.

trey @ gépház

Nem közöltem, mert nincs kapcsolatom a kormánnyal, nem fizetnek azért, hogy tanácsokat adjak és ami a legfontosabb, nem imádom, számos ponton nem értek egyet a kormánnyal. Én gond nélkül fogok szavazni másikra, ha számomra az megfelelőbb lesz.

Egyébként, ha jól tudom, a kormány egyetért abban, hogy a tanárok keveset keresnek ... nem?

trey @ gépház

Szerintem két okból kell a jelenléti oktatás:

 1. Közösségi lét kell a gyereknek
 2. Otthoni tanulás nagy terhet ró a szülőkre, nálunk nincs egy keresős család modell

De simán el tudnám képzelni, ezt a MI által megtámogatott interaktív holo oktatást, viszont kellene akkor is egy humán, aki mindig jelen van, felügyeli hogy oda is figyeljen minden gyerek. Ne zavarják egymást, csinálják a feladatot stb. 

Lehetne benne qrva nagy innováció, mert a jelenlegi "online oktatás" az viccnek is rossz. Tapasztaltam 6-7. osztályban. 

Ugyanakkor azt még mindig nem fejtetted ki, hogy ezt állami feladatnak gondolod-e? Meg azért a fenti dolgoknak nem tul sok realitása van még szerintem, bár ki tudja. 

Egyre nagyobb százalékban kerültek tanárnak, akiket máshová nem vettek fel 

Mégis hova vették volna fel a tanárt? IT rendszermérnöknek? Azért jelentkezett a tanárképzőre, mert azt akarta hivatásának! Nem a IT rendszermérnökit. Azt egy indiai IT segédmunkás is elvégzi. De egy indiai IT segédmunkás jobb ha nem próbál magyar nyelvet tanítani a kölyköknek! IT rendszermérnök pozicióra van átjárás minden irányból, a tanári poziciókra nincs! Volt kollégám Fizikus végzettséggel olyan IT vezető, hogy egy miniszeter irigyli a fizuját. Tanárként kezdte, abból majdnem éhenhalt.

Jah, a tanár hivatás, amikor családi és ismeretségi körben lehet jaszkarizni, hogy micsoda értelmiségi az apám, anyám, gyerekem, mert TANÁR ... Hát igen. Ez egy hivatás lenne. Vagyis nem a pénznek kellene az elsőnek lennie. Nem kell mindenkinek tanárnak állnia. Apácának sem a fizetésért állnak, hanem hivatástudatból.

trey @ gépház

Na, ez a hozzászólás LOL. Már bocs. Amúgy mióta van nemzeti kormányunk? Mióta van a kormányunknak hatalmas felhatalmazása? Mióta egészítették ezt ki rendeleti kormányzással is? Mit is sikerült lépniük az oktatás átalakításában? Hogy szoktad mondani, mégoly kínzó kérdések ezek! 

Bár gondolom nem a kormány hibája az állami oktatás vergődése, a humán erőforrás silánysága, hanem sorosbrüsszeljunkermigránsgyurcsánylibernyákok tehetnek róla... 

Volt egy Telex vagy 444 cikk nemrég (nem találom), hogy melyik kormány mennyit tett a tanárok szerint értük. Nekem az volt az érzésem a cikk olvasása előtt és utána is, hogy a tanárok szerint a rendszerváltás óta volt összes kormány szar volt a szempontjukból. Nehéz a kedvükre tenni, na.

trey @ gépház

sztem a gyerek zavaró tényező - a tanár teljesen jól elvolna ha nem járnának be.

OK. olcsó poén volt - de sajnos a társadalom "fejlődése" nagyon meglátszik a gyerekeken - tisztelet a kivételnek.

A fizetés mellett még ez a legnagyobb probléma - és ezért nem a kormány a felelős - DE észlelhetné jobban a káros  folyamatokat - elég későn vezették be a az iskola rendfentartó erők bevetését.

For Whites Only meeting room!

Finoman jelezném, hogy 12+ évük volt mindenféle csorbaköszörülésre, és most kaptak +4-et. Még egy relatív lassú, nem patika új, és megfontolt köszörűs is haladni képes ennyi idő alatt. 12+ évvel a szoci őrület után visszamutogatni, meg jajjmivolt, az minimum necces. Az normális/jó szintű közoktatás (tehát nem a kiváló, és extrém kiváló mindenki nemzetközi dolgot megalázóan kiválóról beszélek) közérdek lenne a mindenféle versenyképességi ügyekben, mert nem csak a fenséges mernöki melókhoz kell tudni gondolkodni, írni/olvasni, hanem már jóval egyszerűbb helyeken. Ez végső soron a termelékenység/hatékonyságban lecsapódik, és ezt nem szeretik a befektetők. Hallom, hogy a modern gyári melóknál milyen fluktuáció van, és milyen problémákkal, és egyébként ez a munkaerőhiányhoz is hozzájárul.

Talán nem olyan faszságokkal kellene kampányolni, mint a tetszőleges számú ingyenes diploma mindenkinek. Mindjárt nem iskolapadban 10 éveket elhéderező, egyébként egy érettségi vizsgán simán megbukó diplomás haddal öntenék nyakon a munkaerőpiacot.

trey @ gépház

Ezzel a kérdéssel a kormányhoz kell fordulnod, nekem semmi kapcsolatom velük. Valójában, nekem teljesen megfelel a jelenlegi oktatási színvonal a jelenlegi díjazások mellett.

Jobbat szeretnél? Menj tüntetni a tanárok mellett. Apropó, ha csak annyian kimennének tüntetni a tanárok mellett, ahányan is együttérzően verik a nyálukat mellettük, már pont kétszer annyian lennének a tüntikéjükön, mint legutóbb voltak.

Miért nem mentek egyébként tüntetni? Én is tudok látod kérdéseket feltenni ...

trey @ gépház

Tüntetnek UK-ben, tüntentnek Belgiumban, tüntetnek Ausztriába, tüntetnek Hollandiában, tüntetnek Németországban, tüntetnek Franciaországban. Mindenhol tüntetnek.

A tanárok azt üzenték, hogy majd szeptembertől tüntetnek. Lehet. De miért pont szeptembertől? 🤔

trey @ gépház

Valami esetleg a topik témájához, az inflációhoz?

Minek? Ahoz már hozzászoktatok! Amúgy szerencse hogy nem alacsony, mert akkor sírhatnának a libsi-bolsik, hogy már megint utolsók vagyunk ebben is! Meg az emút 12 évben még egy valamire való inflációt sem hoztak össze... Még azt is ellopták! Jöjjenek inkább a stadionok, meg az olimpia!

Jó, hát én egy olyan kampányfilmet vártam ahol konkrét célként szerepel az oktatási rendszer reformja vmelyik ebben sikeres ország mintájára. Néhány érthető mondatban a miként, hogyan stb. De lehetne ez az EÜ vagy a mezőgazdaság bármi. A váltsuk le a kormányt csak az Orbán fóbiások perspektíváját szolgálta ki. 

Jajj, ne már... /o\

elmúlt a kampány, légyszi, ne már!

Láthatjuk, hogy rakétázzák Litvániát meg Lengyelországot, pedig ők elég durván nyomják az oroszellenes témát. Esetünkben meg csak annyiról van szó, hogy ne mi legyünk a bot a küllőben, gennyes kelés a seggen, elég ha azt se tudja egyik fél sem, hogy létezünk. Ez a semlegesség, nem a mindent is kockára teszünk egy kiafasztérdekel ortodox papért...

Bocsásd meg nekem, hogy tegnap este mobiltelefonról nem pötyögtem be neked egy komplett oktatási reformot 10 char/min sebességgel arról, hogyan lehetne a kiégett tanárokat lecserélni. Nem is ez a dolgom. Neked minden FUD, ami nem tetszik. Jól megvagyok én a te egyetértésed nélkül.

Mindegy.

+1!

trey @ gépház

Bár látnám, hogy a részetekről lenne olyan komment, amiben arról értekeznétek, hogy mit csinálnak rosszul a tanárok, nekik mi a szerepük abban, hogy ennyire szar az oktatás színvonala, hogy ők hogyan tudnának partnerek és nem ellenségek lenni a kormány mellett és nem ellen, de hát csak a szokásos DK-s duma ömlik, ami szintén egy FUD. Azt kapjátok vissza, amit adtok.

Jó reggelt!

trey @ gépház

Jó reggelt! 

Akkor most legalább elismerted, hogy FUD amit mondasz. Örülök neki, már féltem, hogy valóban elhiszed ezeket. 

Én mutattam tőled pár FUD-ot, megtenned velem te is? Már megint ez a ti, légyszi csak részemről. Az adventisták nem nagyon érdekelnek. 

Nem tudom megítélni miben tehetnek a jelen helyzetről kizárólag  a tanárok (szar oktatás). Viszont azt látom, hogy az állam nem biztosítja a feltételeket. Van köze ahoz is, hogy silányul a tanári szakma, akár DK duma, akár nem ez pénz kérdés is, ráadásul a szar oktatási rendszernek kellene reprodukálni a tanárokat is. 

Az állam a gazdája az állami oktatásnak, az ő felelőssége az állami oktatás helyzete és színvonala. 12 éve bármit megtehet a kormány, mégsincs fejlődés az oktatásban, sőt. És lehet ide sorolni az eü-t, a rendőrséget is (ezt a 3-at saját bőrömön tapasztalom merre tart, többivel nem tudom mi van). Saját elsődleges szolgáltatásait hagyja elbaszódni az állam, miért? 

Egyébként, az hogy az ország problémáinak, esetleg kormány felelősségének felvetése DK duma, az is FUD. Bár kényelmes pózt biztosít, de mégiscsak FUD. 

FUD persze. Az átlag embernek max. 30 nap szabadság jár a pótszabadságok nélkül. Mennyit dolgozik egy tanár egy összehasonlítva a 9-től 5-ig dolgozókkal? Napi óraszámok, otthon töltött napok száma?

Ne csapongj, maradj a témánál.

Őszi szünet, tavaszi szünet, nyári szünet, osztálykirándulás, ilyen-olyan továbbképzések (általában kamuk). Mennyi az effektív munkával töltött idő?

trey @ gépház

Őszi szünet, tavaszi szünet, nyári szünet

Pont annyi, amennyit a törvény előír: A tanárokat 21 nap alapszabadság és 25 nap pótszabadság, összesen 46 nap szabadság illeti meg, amelyben nincs benne a gyermekek után járó pótszabadság. Mivel a nyári szünidő sokkal hosszabb mint a kiadható szabadság, ezért a tanárok a szünidőben is dolgoznak. Ellenben a szabadságukkal sem rendelkeznek annyira szabadon, mint egy gázszerelő.

Mennyi az effektív munkával töltött idő?

Szellemi foglalkozásnál ennek a kérdésnek semmi relevanciája nincs. Nem lehet napi 8 órában orvosbiológus kutatást végezni.

Tehát, egy pályakezdő 20 nappal kezd, majd 65 éves korára eljut 30 napra. Ezzel szemben egy tanár 46 nap szabadsággal gazdálkodik. Miért?

A tanár mitől szellemi foglalkozás? Ráadásul hagyjuk már, hogy egy napközis tanárt (gy.k.: gyerekfelügyelő) mondjuk besorolunk orvosbiológussal egy szintre ...

trey @ gépház

Miért?

Csak.

A tanár mitől szellemi foglalkozás?

Mert.

Ráadásul hagyjuk már, hogy egy napközis tanárt (gy.k.: gyerekfelügyelő) mondjuk besorolunk orvosbiológussal egy szintre ...

Miért gondolod, hogy a napközis tanár nem rendes tanár is? És főként mi a helyzet az egyetemi, középiskolai, művészeti iskolák tanáraival?

De látom nem sikerült értelmezni az üzenetet: Egy szellemi foglalkozást nem lehet napi 8 órában végezni. Amikor benne vagyok egy tervezési feladatban, akkor nem rakom le 5-kor a lantot, mert nehezebb ujrakezdeni másnap, mint befejezni és másnap már nem azzal foglalkozni. Egy tanár is amikor prezentációt készít az előadására, még este tízkor is azt csinálja.

Csak.

🤣😂😂😂😂😂😂

Na, pont így állnak hozzá az emberek is. Miért keresnek ennyit?

Csak.

Előttem van, amikor a tornatanár este dolgozatot javít, vagy nyom kétszáz fekvőt, mert "készülök a holnapi napra".

😂

trey @ gépház

Akkor ne handabandázzunk, hogy a tanárok készülnek a másnapra!

A legtöbb kiégett, vén bútordarab az elmúlt évtizedek alatt bemagolt szarát adja le, a tornatanárok nem készülnek, az óvodapedagógusok sem húzogatnak csattogós lepkét, meg építenek homokvárat, hogy másnap menjen.

Miért kellenek ezek a kamuk?

Egyes tanárok készülnek a másnapra? Biztos van ilyen. De az, hogy ez a többségre igaz legyen ... Hagyjál már!

trey @ gépház

A legtöbb kiégett, vén bútordarab az elmúlt évtizedek alatt bemagolt szarát adja le, a tornatanárok nem készülnek

Amikor kezébenyom órán a gyereknek egy kinyomtatott logikai feladatlapot, akkor azt el kell készíteni előre. És a végén be kell szedni, és kiértékelni. Amikor egy audió vagy video nyagot kell előhúzni, azt is el kell készíteni. Ha az "okos" táblán akar dolgozni, akkor a feladatokat ott is előre elő kell készíteni. Láttál már "okos" táblát? Magától üres marad.

az óvodapedagógusok sem húzogatnak csattogós lepkét, meg építenek homokvárat, hogy másnap menjen.

Nagyon nem vagy képben a ovodapedagogus munkájával. Nem kell csattogós lepkét tologatnia senkinek. De halottál már arról, hogy minden gyerekről fejlődési naplót kell vezetni bölcsödében és óvodában egyaránt? Követni kell minden gyerek egyedi fejlődését, és  fejlesztési tervet készíteni egyénre szabottan, amit aztán folyamatosan felül kell vizsgálni...

Amikor kezébenyom órán a gyereknek egy kinyomtatott logikai feladatlapot, akkor azt el kell készíteni előre. És a végén be kell szedni, és kiértékelni

Hagyjuk már ezt! Emlékszem, hogy gyerekkoromban írásvetítőn bohóckodtak fóliákkal. De az 40 éve volt. Azóta interaktív táblák vannak, számítógépek. Meg kellene ezeket tanulni használni. A jobb színvonalú oktatásért a tanároknak is tenniük kellene. Pl. képezniük magukat. A COVID amikor bebaszott, jó részük azt sem tudta mit csináljon, egy számítógépet nem tudott bekapcsolni.

Miért kell bármit is kinyomtatni 2022-ben? Stencilezés 1980-as téma volt.

trey @ gépház

Szuper, hogy ekkora megrendelést kaptatok, de ezzel szemben egy képzés, és esetleg mintaanyagok gyártására nem ártott volna odafent gondolni. Valszin nem azért pislogtak az okostáblára bután, mert a negatív agykapacitásuk taszította, hanem nekik azt be kell emelni az órai munkába, értelmes módon méghozzá. Az, hogy kipattintasz egy PDF-et, ahhoz meg nem kell okostábla.

nem akarok beleszólni, de volt a tanaraknak ez irányú továbbképzés...

sőt volt olyan gimi, ahol úgy álltak hozzá:

- van ez az izé, itt a leírás, de nem értjük. Kedves szám-tec-hes kolléga segítsen már.

És volt helyben újra tanulás... és elkezdődött a használat, tananyag gyártása.

Tudom, ez nem általános - de hát emberek nem egyformák vagyunk  - és lehet seggel is hozzá állni...

For Whites Only meeting room!

Hagyjad szerintem, a tanároknak, akiknek a feladata az lenne, hogy gondolkodni tanítsanak másokat, tök felesleges tanulni és gondolkodni. Mi a holdkóros fasznak kéne? Egyszerűbb elmondani mindenkit mindenféle hülyének, illetve okolni mindent és mindenkit mindenért IS.

trey @ gépház

Fárasztasz rendesen. FUD cunami...

Nem tudom mennyi a szabadsága a tanárnak, amennyit az állam ad nekik. Szerintem ez jogszabály alapján van, amit a kormány hoz/módosít nem a tanárok. Egy tanár szerinted mikor javítja a dolgozatot, találja ki a doga kérdéseket? Van egy tanár a családban, ő azt mondja délután, otthon. Munkaidő után. Hogy ez általános-e, nem tudom. Te komolyan úgy gondolod, hogy egy tanárnak annyi a meló, amennyit bent van az órán és darálja az állam által meghatározott tananyagot az állam által meghatározott tempóban?

Ne csapongjak. LOL Mi ez irányított beszélgetés, vagy elég egyszerre egy témában FUD-olni? :)

Kamu továbbképzések. Ja, a jól sikerült életpályamodell miatt kötelezik őket rá. A zöme tényleg faszság, ahogy hallom. Nem a tanárok találják ki, elhiheted. Érdekes kérdés lehet, hogy milyen cégek profitálnak ezeknek a kamu továbbképzéseknek a tartására, ami a tanároknak jogszabályilag kötelező. Nocsak, megint mégoly kínzó kérdés...

nem ellenségek lenni a kormány mellett és nem ellen

Továbblépve a magyar nyelv ezen mondat megalkotásával egybekötve elkövetett meggyilkolásán, nézd végig az elmúlt 12 év tanárokkal és oktatással kapcsolatos topicjait, amikor az oktatást érintő kormányzati intézkedéseket utólag véleményezték (mert ugye nem kérik ki a véleményeket), prognosztizálták azok várható hatását (ami szinte kivétel nélkül mindig bejött) és javasoltak alternatívákat (amiket mindig lesöpört a kormányzat az asztalról).

Lépjünk túl az anyagiakon, nézzük a tanárok életét befolyásoló többi tényezőt: a NAT-ot; a kötelezően használandó tankönyveket; a felesleges és káros központosítást, amit azóta kicsit visszább vettek, mert már egyértelmű volt, hogy működésképtelen; a döntési hatáskörök elvonását (ez részben összefügg a központosítással, de már a csinovnyik intézményvezető szintre is lefolyt a szar és a tanárok hatásköreit is nyirbálják); a teljes közoktatás alulfinanszírozottságát (nem csak a humánerőforrás, úgy általában az egész); a kötelezően előírt 18. századi oktatásmódszertan; a folyamatosan növekvő leadandó tananyag és csökkenő értelmes óraszámok (nem a testnevelés nem az, ahogy a vallás sem); az (egyébként szintén a finanszírozásra visszavezethető) egyre táguló olló az egyházi és állami fenntartású iskolák között (bár külön szép, hogy már az egyházi iskolákban oktatók is felszólalnak oktatáspolitikai képzésekben a kormányzati döntések ellenében); a szakközépiskolai rendszer erőltetése a gimnáziumok rovására stb.

Oktatók, oktatáspolitikai szakértők, oktatásmódszertani szakemberek mind-mind felszólaltak ezek ellen a változtatások ellen, mindig előre lehetett pontosan tudni a várható negatív hatásokat, adtak alternatívát vagy részletekbe menő kritikát a hiányosságokról. Aztán mindig jött a "csakazértis" politika és ezeket elegánsan figyelmen kívül hagyta vagy meghosszabbította Bicskéig...

Az meg, hogy a szakszervezetek ellen hangolják a közvéleményt: egy olyan helyen, ahol a szó legszorosabb értelmében a pártközpontból kinevezett janicsárok gyakorolják a munkáltatói jogköröket (hány példát hallottuk, hogy a KLIK úgy nevezett ki intézmény élére igazgatót, hogy a tanári kar, a diákság és a szülői közösség teljes egyetértésben elutasította a politikai kinevezettet?), szerinted a személyes érdekvédelem járható stratégia? És ne felejtsd el, hogy nem az van, hogy legrosszabb esetben kirúgják és átmegy máshova, mert máshol is ugyanúgy politikai kinevezett igazgató van, és az életpálya-modell szerint központilag követve van a tanárok munkássága, úgyhogy inkább legrosszabb kirúgják és kénytelen elhagyni a pályát (bár ennél az intézményvezetők nagyobb geciségekre is képesek, inkább házon belül teszik elviselhetetlenné a munkavégzés, mert vannak rá törvényes eszközeik).

De tényleg, a szemét tanárok miért nem javasolnak dolgokat, és hogy képzelik, hogy nem állnak vigyázva az olajszőke fődandárfasszopóuraság színre lépésekor, meg mind biztos DK-s... aham...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ismerem ezeket a sirámokat, véleményem szerint a tanárnak az a dolga, hogy tanítson. Ne döntéseket hozzon, ne rinyáljon, ha egy bizonyos tankönyvből kell tanítania. Nem vezető, hogy döntéseket hozzon.

A szakszervezetek ellen pedig nem kell hangolni, cipőtalpat vonz mindegyiknek a stílusa, amikor a TV-ben (na, melyikben?) felbukkannak.

A kérés helyett követelőzés, az állandó ajvékolás, felbiztatott diákok és szülők a sokszor mögöttes politikai célok mentén való sírás-rívás mögött.

Szívem majd megszakad, olyan rossz a sorsuk.

trey @ gépház

Véleményem szerint egy üzemeltetőnek az a dolga, hogy üzemeltessen. Ne döntéseken hozzon, ne rinyáljon, ha bizonyos eszközöket kell használnia. Nem vezető, hogy döntéseken hozzon.

Ugye te azért ha megkapnád a feladatot, hogy X feladatra alapvetően alkalmatlan Z rendszert üzemeltess, szólnál A Vezetőnek, hogy ugye az meg van, hogy ez így szar, és arra az esetre, amikor elkerülhetetlenül elönt majd a fostenger, itt az aláírt időbélyegzett papír, hogy "énmegmontam", még időben?

Na, A Vezető 12 (legyünk fairek, említsük meg, azért előtte sem volt kánaán, bár nagyságrendekkel jobb volt a helyzet...) éve a lobogtatott "énmegmontam" cetlire azt reagálja, hogy mertazelmútnyócév. Ha pedig nincs szakmai egyeztetésre lehetőség, akkor sajnos marad az, hogy a nagy közönség (akik így vagy úgy, de nagy részt érdekeltek lennének abban, hogy legyen szakmai egyeztetés, még ha ezt próbálják is tagadni) elé állva kell elmondani, hogy ez így szar és ezen kell változtatni.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Látszik, hogy lövésed nincs az üzemeltetéshez.

Egyetlen egyszer nem vonultam az utcára, rohantam a TV-be, mert szart kellett üzemeltetnem. Üzemeltettem pályafutásom alatt épp elég szart és üzemeltetek jelenleg is.

Ezek a szarok tényszerűen le vannak dokumentálva, szerződéseink része, hogy javaslatokat kell tenni időről időre a fejlesztésre. Ha ezeket megfogadják jó, ha nem úgy is jó. Onnantól a tulajdonos felelőssége.

trey @ gépház

Ezek a szarok tényszerűen le vannak dokumentálva, szerződéseink része, hogy javaslatokat kell tenni időről időre a fejlesztésre. Ha ezeket megfogadják jó, ha nem úgy is jó. Onnantól a tulajdonos felelőssége.

Igen, ezzel próbálkozik a tanári kar és az érdekképviselet (leszámítva, hogy lassan a szerződésükbe az kerül, hogy nem hogy javaslatokat nem tehetnek, még véleményük se lehet). EZ az, amit te sivalkodásnak hívsz. A tanár elmondta először a gyerekeknek, aztán a szülőknek, most már pedig - a szakszervezeteken keresztül - az országos médiának, hogy igen, ez szar, jeleztük és jelezzük, hogy szar, nem a miénk a felelősség. Csak sajnos a tanári társadalomba szorult annyi felelősségérzet, hogy azt gondolják, legalább részben azok.

Csak láthatóan a fideszes kommunikációs gépezet működik, mert bár egy évtizede mindenki mondja, hogy elöregedik a tanári kar, mert nincs utánpótlás, mert egyre kevésbé vonzó szakma (mert a kormányzat semmit nem tesz azért, hogy vonzó legyen, sőőőőt...), te itt fentebb írod, hogy mert mindegyik "kiégett, vén bútordarab". NO SHIT, az idő már csak olyan, hogy megy előre, és ha nincs utánpótlás akivel egyrészt cserélni lehetne a tanárokat, másrészt az óraterheket normalizálni, akkor 10 év alatt kiégnek és a legnagyobb részt már akkor sem pályakezdő tanári kar kiöregedik.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Nem, én ezt hívom sivalkodásnak:

 • minket teszteljenek le!
 • engem ugyan le nem tesztelnek!
 • minket oltsanak be először!
 • minket oltsanak be először, de Pfizerrel ám!
 • engem ugyan be ne oltsanak!
 • ne legyen jelenléti oktatás!
 • nem jelenléti oktatásban nem lehet tanítani!
 • így nem lehet érettségiztetni! (kiderült, lehet)
 • bla bla bla

Ez csak az elmúlt 1-2 év és nincs benne semmi más, csak a COVID. Másoknak nem okozott a COVID problémát? Miért csak az ő hangjuktól zengett a média? PSZ, PDSZ napi szinten osztotta az észt.

Nincs utánpótlás rendes egyetlen szakmában sem. Ez nem pénz kérdése. Az IT jól fizet, itt sem tolonganak. Az emberek egyre kevesebbet akarnak dolgozni egyre nagyobb jólét mellett. A gyerekkoromban még 6 napos volt a munkahét, már csak 4-et akarnak. Ja, ha 4 napos lesz, akkor - meglepetés - ugyanazt a tananyagot még kevesebb idő alatt kell feldolgoznia majd a tanároknak. Változik a világ.

trey @ gépház

Az ujhullamos tanarok alapbol "szarok", mert az alacsony ber miatt, csak az megy tanarnak, aki masra nem jo. A regiek pedig jol tanitottak, amig nem vettek el toluk a fegyelem megtartasanak jogat.

A vilag abba az iranyba mozdult, hogy a gyereknek mindenkez joga van es semmi kotelessege nincs es tanar ha csunyan szol ra feljelentik vagy megverik. Ilyen korulmenyek kozott nem lehet a regi letszam mellett tanitani. Ahhoz, hogy ez a ratyi buzulda mukodjon nagyon kis letszamu csoportok kellenek. Ezen kivul bejott az elerheto internet es a szulokkel valo kozos munka/szocializalodas hianya. Igy figyelemzavar, viselkedeszavar, testkepzavarok. Tehat megnovekedett szamu mentalisan serult es retardalt gyerekeket kell tanitani. A retardaciot lehetett regen fixalni ugy, hogy a hulye tobbet gyakorolt. De csak szigorra lehetett erre ravenni. Azt meg mar nem szabad es a szulo nem partner benne.

Szoval sztem a tanarokkal nincs akkora baj, azt tudjak es arra kepesek, amit megtanitanak nekik. Csak max mas jellegu oktatas szukseges a fiatal retardalt tiktok degeneracionak vagy normalis szegregacio, hogy a normalisabbja legalabb tudjon tanulni.

Ha megbecsulest kapnanak, azaz fizetest es tekintelyt es ezekre biztositekot, akkor sem javulna a friss tanari kar, de a kovetkezo generacio mar igen. Ilyen hosszu 2/3-os tobbseg mellett ez vallalhato lett volna, de a kendozetlen nyilt lopas ugy tunik fontosabb volt. Lopast lehetett volna kussban offshoreba pakolva, senkit nem erdekelne. De igy a nepharag mellett meg a 2/3-al is csak egy kupac alkalmatlan szaradek az egesz bagazs.

Nem volt itt minőségi tanítás sosem és az én véleményem az, hogy ha meg lennének fizetve, akkor sem lenne. Mondanám, hogy derítsük ki, emeljük meg az összes fizetését 600 nettóra, de kicsit sokba kerülne 150 ezerszer 300 ezer forint. Az 45 milliárd forint plusz kiadás lenne minden hónapban. Az egy évben 540 milliárd.

Nem ér ennyit ez az oktatás, ami ma van és az sem, ami lehetne.

trey @ gépház

Nekem nagyon jo tanaraim voltak. De nem is feltek odabaszni annak aki nem ult kussban. Szuleim valasztottak normalis iskolat nekem. Egy szulo sem panaszkodott, ha a gyerek kapott 1-2 pofont. Rend volt minden teren. Ora elott, szunetben lehetett wcre menni, oran nem lehetett enni es kussban figyelni kellett. Ha hasmenesed volt, akkor mehettel ki. Minden ev vegen vizsga. Jofej, korrekt es okos tanarokkal.

Akkoriban is volt szar hely, ahova a ciganyok jartak, de sztem az sem a tanarok miatt volt szar :)

A netto 600 nem garancia semmire. A versenyszferai fizeteshez kell rogziteni az adott temakorben tanito tanarok fizeteset. Tobb haszna van a penznek ott, mint a rezsicsokkentesben es lolo/tiborc/orban zsebeben. De minel tobbet lop a banda, annal tobb alkalmatlan ember kerul vezeto poziciokba, mert mindig lezs valakinek a valakije, akit el kell helyezetni igy vedik egymas segget. Igy meg ugye nincs esely, hogy jobb legyen barmi is.  Az az 540 mrd meg nem 540 mrd. Hanem minden evben +1 evnyi 540mrd amig keslekednek. Tehat ekkora veszteseget okoz az orszagnak az allam, amig nem fixaljak a tanarok helyzetet. A rendbetetel utan nem a kovetkezo naptol lesz jobb az oktatas. Hanem kb 10 ev mulva lehetne merni a hatasat a dolognak. De ez a legjobb befektetes egy orszagnak, ha nem csak a penz ellopasa fontos.

A netto 600 nem garancia semmire. A versenyszferai fizeteshez kell rogziteni az adott temakorben tanito tanarok fizeteset. Tobb haszna van a penznek ott

A gond az, hogy sem nettó 600-ért sem versenyszférai bérért nem fog jobban tanítani a mostani tanár. Egyrészt azért, mert aki hivatástudatból tanár, az alapvetően a szar módszertan miatt nem tud, aki meg nem, nos, az nem azért ment tanárképzőre, mert azzal akart foglalkozni, hanem mert krumplit szedni nem akart, a pontszáma meg csak oda volt jó. Ezért nem csak pénzkérdés az oktatás (az elmúlt 12 évben módszeresen, azelőtt csak ad hoc) lerombolt helyzete.

Igy van en is ezert irtam, hogy sztem minimum 10 ev, mire a kovetkezo generacios tanarokat kitermelnenk, aki nem krumpliszedes helyett valasztja a hivatasat. De ha mindig csak halogatjak a fixet, akkor is ennyi lesz es sosem lesz valtozas. De a valtozas nem a tanarok miatt kell, hanem az orszag miatt. Hiszen nem onmagaban a tanarok szamitnak, hanem azok akiket tanitanak majd...

Pontosan az a baj, hogy miután módszeresen sikerült romlania, mostmár lehet azt mondani, hogy dehát nem ér ennyit. Ez kb. olyan, mint amikor egy halom vonat "megszűnt", akarom mondani elbaszott időben közlekedett, vagy "összevonták", és jóval kevesebb embernek volt megfelelő. Majd egyszercsak közölték, hogy óhát nincs utas, sajjjjnos be kell zárni a vonalat, akarom mondani szüneteltetni kell a személyszállítást. Párhuzamos természetesen járnak a buszok, és nem feltétlenül jobb elérhetőséggel, mint a vonat.

Nem most kéne normális fizetést adni hirtelen, hanem már 20 éve, meg 15 éve, meg 10 éve is, hogy a tényleg jó koponyák ne a versenyszférában brillírozzanak.

Itt igazából arról lenne szó, hogy igazán jó technikusokat (már a szakmunkás kevés), jó mérnököket, kiváló orvosokat és persze tanárokat képezzen az állam, mert ez vinné előre a dolgokat. Ehhez minimum erős általános és középiskolati képzés kell, minimum 1-2 nyelv középfokú ismeretével, mert a munkaerőpiacon a gondolkodni tudás mellett ez is számít. A bezzegnyugaton sem csinálnak csodát, de jóval több szellemi indulótőkét töltenek bele, próbálnak, beletölteni a népbe, aztán majd lesz valami. Ott sem minden rózsás, mert van ahol ilyen képességfelmérő alapján megy a suliválasztás, és ha az olyan, akkor máris skatulyába lehet kerülni. Valahogy meg kéne azt találni, hogy ne 9,7 millió szalagségedmunkásban, vagy 9,7 millió professzőrdoktorbölcsészuszban gondolkozzunk, mert mindkét véglet végzetes.

Az igazság az, hogy az ipar is látásmódzavarban szenved. A tchnikusnak hívott ember nem techhnikus, a mérnöknek hívott ember nem mérnök munkát végez. Jelenleg a legtöbb mérnöknek hívott ember technikus munkát végez, míg a legtöbb technikus meg szakmunkát. És nem azért mert a jelenlegi oktátási rendszer nem lenne képes, jó technikusokat és jó mérnököket képezni, hanem mert az oktatási intézményekre rákényszerítik, hogy pénzt termeljen. Egyetemeken éppen divatos DB-ket, meg atadattárházakat, meg WEB programozási nyelveket tanítanak, nagy óraszámban, miközben analízis elméletre meg gyakorlatra nem adnak időt. Amíg az egyetemeket kredit érték után finnanszírozzák, nem szabad meghúzni a szigorlaton a 2/3 évfolyam kummantót meghúzni, mert nem lesz kredit, azaz nem lesz pénz a finnanszírozásra. A középiskola hasonlóan működik, ha kivágják a lusta tanulókat az iskolából, akkor leszólnak hogy nem jó a norma. A kooperációs képzés egy nagy szar, amiben az iskolák csak kiszervezik a tanulókat a cégekhez, ahol meg azt mondják nekik, hogy be sem kell jönnötök, majd leigazoljuk a napjaitokat... És még azt sem mondom a cocik nem tehetnek az oktatás lezüllesztéséről, de a nemzeti kormány is 5. ciklusában ugyan úgy kiveszi a részét belőle mint a cocik tették.

Természetesen. Én mindíg röhögök, amikor küldjük a *mérnököt diszket cserélni.... wtf... dejólmegy, rögtön újra is tervezi a szervert? :) Bátorkodtam a szavak valódi jelentésére gondolni fentebb.

A képzés formája egy dolog (rendszer részletes összetétele nem annyira számít, hogy ha jó végeredményt ad), de most itt épp az a fő probléma, hogy aki az egészet működtetné, mint tanárok, azok hagyják el ezt a pályát.

A magániskolák tanárai nem csináltak semmit sem rosszul. Ott csúcs fizetések vannak, nagyrészt Teslaval mennek be órát tartani,  és csúcs tandijat sem szégyelnek elkérni, amiből még osztalék is van.

Az egyházi iskolák tanárai sem csináltak semmit rosszul. Ott háromszoros a fejkvóta. Nem kellenek bizonyitékok elég a hit a sikerességükhöz.

A nemzetiségi iskolák tanáraival sincs baj, mert oda is öntik a pénzt és az ingatlant.

Osztom a véleményedet,  hogy csak a magyar iskolák tanáraival van baj. Hiszen oda se pénz, se tulajdonosi részvény, se emelt tandij osztaléka nem jut.

De magyarokat amúgy is csak a baloldal oktatjak, akik mint tudjuk oltásellenesek és az ovodásokhoz való hozzáállásuk olyan Kaletás.

Sic itur ad astra!

Melyik diszkontláncra gondolsz? Csak mert az A és a L-ben kártyáznak, még a cigiszünetet sőt a WC-re menést is levonják. Gyakorlatilag 1 perc megállás sincs, ugrálnak a polcfeltöltés és a kassza között, mikor megjön a parancs a fülhalgatón. Amúgy sok a 4 órás, így a sokat keresnek se igaz.

Nyilván azért keresnek folyamatosan munkaerőt, mert olyan happy az a hajtás.

Ez egy oltári baromság. Egyrészt akkor mennek szabadságra amikor mondják nekik (igen ez épp most van és nyáron). 

Másrészt honnan jött ki a 2 és fél hónap? Júl. 3-tól lesznek szabin augustus 26-ig, ha nincs tábor, vagy .... Na most az még mindig 45 nap maximum ami egy 45+ ember esetében max 30 + amit a cég ad (persze nincs meg a 45 se)

Nem, hanem ott kőkeményen megy az érdekérvényesítés, vagy úgy is mondhatom, hogy nem hagyják magukat. Ha visszagondolsz, akkor jellemzően ha ilyen van (mint érdeksérelem) mindíg elég komoly sztrájkokkal operálnak. Lásd a francia sárgamellényes ügyet, vagy a német légidolgozók sztrájkját.

Csak annyi tennék hozzák, hogy egy német kisvárosi buszsöfőr EUR 3600-at keres(ett pár éve), szerinted a fizetése hány %-át érinti az infláció (arányaiban mennyivel kell többet költeni alapvető dolgokra), egy mondjuk hazai 250-300-350 bruttós! tanárral szemben?

Nem a benzinkutak miatt remegnek szerintem. Hanem a cegek szopatasan. A villanyt kerdezd mar meg szervertermeket mennyit fizetnek rezsicsokkentes elotti idokhoz, ha mar IT portal... Jelenleg szukseg van amugy benzinkutakra foleg egy olyan elmaradott orszagban, mint Magyarorszag. Utana is szukseg lesz, max aramot fognak adni vagy hidrogent vagy eppen, amivel akkor menni fognak az autok, max szemelyzet nem kell.

"irigykedve nézik az itteni árakat, miközben azon törik a fejüket, hogy hogyan tudnának itt tankolni olcsóbban. osztrákok dettó."

Hogy is van a csaladi potlek esete az osztrakokkal? :) Jahogy az jar. :D

Hogy ne lenne értelme, a szál elején jöttél, figuráztad az árstoppot, erre kiderült, hogy van olyan Horvátországban, sunyiban Franciaországban (rezsipajzs vagy mi a rák a neve), lassan lesz az osztrákoknál, csak ott klímabónusznak hívják ... Szerinted vannak itt nagy csodák? Ha már annyira matekozunk:

Magyarország:

Magyar infláció háború előtt (egy éve): 4,6%

Magyar infláció most (egy éve): 10,7%

~ Kétszeres szorzó.

Euró övezet:

Euró övezet infláció háború előtt (egy éve): 2,2%

Euró övezet infláció most (egy éve): 8,1%

~ Négyszeres szorzó.

Szerinted kinek fáj ez jobban?

A háború által közvetlenül (határos) országok közül Magyarországon a legkisebb az infláció. 🤷‍♂️

Nem beszélve arról, hogy mi nem szarunk be az inflációtól, láttunk már ennél cefetebbet is. Nyugaton kicsit kényelmetlenebb, ott nincsenek ehhez hozzászokva.

trey @ gépház

Tehat arstopot rakok az inflacio alapjaul szolgalo termekekre. Masra nem, majd mutagatok, hogy megeloztem romaniat inflacioban? :) Nem veletlen romlik a forint az eurohoz kepest.

Itt is volt mindig rezsisegely, csak nem csinnadrattaval van bejelentve, hanem mindig volt. Aki keveset keres, az kap mindenre tamogatast kb. Rezsire van evente max 4x igenybeveheto tamogatas. Vmennyi euro fasz tudja. 250-500 talan. Ezen kivul befizetett ado egy nagyobb reszet a szegenyek visszaigenyelhetik rezsire, attol fuggoen, hogy mennyire szegenyek. Lakhatasra is van szokasos onkormanyzati lakas es ha nincs, akkor alljak alberlet egy reszet. Aki nem dolgozik az mondjuk nagyon nincs tamogatva, de nyugdijas szomszed netto 6500 euro nyugdijat kap havonta aztan vmi basic polgarmesteri hivatalos munkaja volt.

Tehat akkor megis kinek faj ez jobban? Tehat ha 350 euro volt rezsi, akkor az mondjuk novekedett 380 eurora(Nekem egyelore nem kell rezsiert tobbet fizetnem, max kajaert, de nem szamolom)

Elmondom, hogy itt szoba se kerul. Fel sem merul rezsirol beszelni, hogy mennyire nehez lenne fizetni. De osztrakok lehet pont szarabbak, de kozelebb is van Magyarorszaghoz :D Biztos atszivarog a balsors.

Ez valami új? Én ennél tartok: https://www.portfolio.hu/global/20220614/harcba-szall-az-inflacioval-au…

"Számos szociális juttatás mértékét emelni fogják, egyebek mellett 300 eurós támogatást kapnak a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok, például a munkanélküliek és a minimálnyugdíjból élő idősek.  [kiemelésígy a cikkben]

A családoknak gyerekenként 180 eurós egyszeri támogatást adnak augusztusban, és az eredetileg 2023-ra tervezett gyermeknevelési támogatások összegét már 2022-ben megemelik."

A gyerekek után is jár. Az ugye elég szokatlan, nem?

Az üzemanyag és a fogyasztási cikkek árának ugrásszerű növekedése által leginkább sújtottak támogatása érdekében a csomag egyszeri kifizetéseket és az adótörvény módosítását tartalmazza. Ezzel összhangban az adókifizetések az inflációhoz igazodnak.

Az egyszeri juttatás minden lakosnak jár legfeljebb 1000 euróig

trey @ gépház

~ Kétszeres szorzó. vs ~ Négyszeres szorzó.

Arányszám szorzójáról ömlengeni, anélkül hogy belegondolnál mennyire szar az aminek örvendezel, a manapság divatos "hülyevagyok de jólérzemmagam" tipusú mentalitás. Nem rokonod neked a pumpedgabó?

Arról már nem is beszélek, hogy honnan esik a HUF és honnan az EURÓ... 400Ft-os euró az meg már tragédia

Igazad van! P*cs*ba a kis baloldali benzinkutakkal! Úgy is nagy számban támogatták az óvodások nemváltó műtéteit és nem engedték az óriás plakátokat.

Már régen államosíthatták volna őket - ha akarják - hogy újra osszák megbízhatóbb üzemeltetőknek akikkel ilyenkor sincs probléma.

Sic itur ad astra!

Én nem államosításról beszéltem, hanem végleges bezárásról. Ha mindenki villanyautóval fog közlekedni, nem fog kelleni ennyi benzinkút. Kevesebbet fognak tankolni, ugyanaz a haszon több felé oszlik el, kisebb lesz a bevétel. Képeztessék át magukat elektromos autó töltőfej üzemeltetőkké.  Úgyis ez az LMP-s álom, nem?

trey @ gépház

Az elektromos autók annyit fognak változni a következő öt évben hogy aki most belevág az könnyen úgy járhat mint egy öt évvel ezelőtti okostelefonnal. Lassan már töltőt sem lehet hozzá venni, nem hogy alkatrészeket vagy képernyőt. Ha megnézed hogy mennyi felárat kell fizetni ugyan arra a tipusra elektromosan (E, PHEV) mint belsőégésű motorral akkor 10-15+ évet tudsz abból a pénzből tankolni.

Ugyan ez a helyzet a napelem+inverter rendszerekkel. Öt év múlva már nem is lesznek olyan típusok amiket ebben az évben tesznek fel a tetőre.

Sic itur ad astra!

Mindenki. Weheheheheheh

Basszus ugy latszik nem latsz mar ki az igazgatoi buborekodbol mert egy normalisabb elektromos biciklire (5-6K EUR) sincs penze egy atlag magyarnak nemhogy EV-t venni...

A worksfortrey es leszarom kartyakat mar letetted mas topicokban, mi lesz most az adu asz?

Nekem a matek nem jön ki. Eu avg 8 eközben árfolyamon buktunk 12%-ot.

Inflációs adatot hasonlítasz össze árfolyam változással? Tudom, hogy én vagyok az ódivatú, de felénk csak azonos nemű adatokat szoktak össze hasonlítani. Konkrétan ritkán szoktuk a sebességet és a fényerőséget összevetni, hogy melyik a nagyobb. Inflációs adatot inflációs adattal (lehetőleg a számítási metódus is egyezzen), árfolyamot - árfolyammal.

Félig OFF:

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20220615_a_nyugat_a_szankcioival_elpu…

Az árfolyam és az infláció nem független esemény. Ugyanis, ha itt valami olcsó az árfolyam miatt, akkor arra akad majd vevő külföldről is. Ha az árfolyam nekünk kedvezőtlen, akkor a nyugati turistának kedvező és többet fogyaszt. Ez sem egy független esemény.

Az árfolyam és az infláció nem független esemény, konkrétan hol írtam ennek az ellenkezőjét? Viszont az árfolyam változás a gyakorlatban soha nem jelenik meg teljesen az inflációban. Ahhoz az kellene, hogy kizárólag import termékek legyenek jelen a fogyasztói kosárban.

Számít, hogy a tej, búza, tojás, cukor honnan van? Szerintem az árnál nem.

 

TFH: tojást exportálunk, akkor nyerünk az árfolyamon és az euro inflációján is
TFH: tojást importálunk, akkor veszítünk az árfolyamon és az euro inflációján is
 

Magyarul többszöröző hatásnak kellene fellépnie.

Lényegében: EUROS_AR * 1.088 (euro inflációja) * 1.012 (árfolyam változása)

Nem mindegy ez miből áll az infláció. Helyi építkezésből vagy nemzetközi kereskedelemben fellelhető árukból. Simán lehet az, hogy a  2% inflációt a helyi építési munkaköltségek húzzák és eközben az anyagköltség lentebb ment.

 

Az árfolyam sem mindig a gazdasági teljesítményről mond véleményt, hanem a kockázatról.

Csakhogy. Itt van nekünk a rezsicsökk, ami kb. 1000mrd-ba fog idén kerülni. Itt van még az a fránya eur árfolyam, és gyanítom bőven rátesz majd az inflációra, mert egy 360-365-ös árfolyam is jóval barátságosabb lenne. Aztán ha az üzemanyagárak elérik a rendeset, akkor sem boldogság.

Az sem mindegy, hogy lehet már ők a csúcsán vannak, vagy ez elején. Ezt kb. 6-12 hónap múlva meg fogjuk tudni. További adalék, hogy a juzer a havi bevétele hány százalékát költi alapvető dolgokra, azért ezt nem ártana megnézni, mielőtt annyira megörülünk annak, hogy mennyire szuper a helyzet.

Nemrég harangoztak be 30%-os kenyér/pékárú drágulást, mármint a meglévő fölé. Azt is gondolom, hogy mindenki jár vásárolni, és látja az árak alakulálást.

Szerkesztve: 2022. 06. 20., h – 12:22

Horvátországban is bevezették az üzemanyagárstopot

A horvát kormány az autópályák kivételével két hétre rögzítette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát – közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján.

Tehát, ahol a külföldi nyaralók mennek, ott nem. És ez a majom Plenkovic kelt ki a magyar rendszámos korlátozás ellen.

trey @ gépház

Végre tanulnak valamit azok a fránya horvátok tőlünk. Kíváncsi vagyok, mikor koppintják le a magyar jegyrendszert is.

Beláthatnák már, jobb volt nekik IV. Béla alatt mint most.

Vajon a többi EU ország mikor akar majd úgy inflálódni mint mi?

Sic itur ad astra!

Az is megvolt, hogy milyen árakon maximalizáltak? "Az eurosuper 95 árát 13,50 kunában (715,50 forint), az eurodízelét 13,08 kunában (693,24) határozta meg a kabinet."

Érzésem szerint ezen még marad valamennyi haszna a kutaknak, meg a mindenkinek. Pont ma tankoltam itt a MOL kúton, és 780Ft volt a liter, azaz lett volna, de a bónuszkártyával occó.

A külföldi nyaralóknak lehet azért annyi esze, hogy letérnek az ótópályáról, illetve kis hazánk lányai és fiai esetében meg itthon az utsó jóféle jóáras naftából telitolják a verdát.

Eddig az volt a nóta, hogy a piaci folyamatokba való beavatkozás rossz. Most, hogy lassan mindenhol ez lesz, most az áron megy a rugózás.

A külföldi nyaralóknak lehet azért annyi esze, hogy letérnek az ótópályáról,

Relativizálás.

trey @ gépház

„Sok energiaügyi szakértő szerint Orbán Viktor átverte Andrej Plenkovicot [Horvátország miniszterelnöke – a szerk.], mert nem világos, hogy mi miért nem vétóztuk meg az orosz olajimportot. Magyarországnak és más országoknak sikerült elérniük, hogy rájuk ne vonatkozzon a rendelkezés” – mondta Troskot, majd hozzátette:

Pedig tök világosan fogalmaztak Tökfej úr: Magyarországnak nincs tengeri kikötője. Se Szlovákiának, se Csehországnak. Ellenben - meglepetés - Horvátországnak van.

trey @ gépház

Csak én nem látom benne, hogy a horvátoknak kevesebbet kellene fizetni az autópályán? Érted a különbséget? Na jó elmagyarázom.

1, Hülye magyar kormány kitalálta, hogy úgy kozmetikázza az inflációt, hogy annak egy részét ellopja a vállalkozóktól, másik részét később szedi be az adófizetőktől "profitadó" néven.

2, Az egyik pillérrel semmi gond nem volt, a kereskedők azonnal reagáltak, a lenyúlást kifizettették más árukban. Az infláció nem lassult

3, Az üzemanyag minimálisan lassította az inflációs hatást de a nagykereskedők kiszállásával ellátási hiányok keletkeztek, illetve presztízsértékűen kutak zártak be eldugott helyeken.  Persze előre szóltak nekik, hogy egyrészt Európa kellős közepében vagyunk, másrészt ez nettó kommunizmus és még a bevezetés is szar, mert hozzánk fog járni mindenki üzemanyagért akinek megéri.

4, Rátromfoltak az idióták, akkor a külföldinek nem jár :)  

(persze ez a kisebbik baj a feketeleves majd jön amikor ki kell fizetni a számlát adóban)

Ezzel szemben mi történt a horvátoknál? Lekövették a baromságot (félreértés ne essék az övék is baromság, de a politikus ilyen ha nagy számokat lát rossz oldalon félti a seggét), fékezendő az inflációt üzemanyagár maximumot vezettek be, de nem a külföldieket korlátozták, hanem az olyan helyeken nem korlátoztak ahol valószínűsíthetően többségében turisták fognak vásárolni.  EU-t nem zavarja, a kassza cseng. Orbán gárda marad balfasz. 

Hogy a magyar sért-e, arra még várunk. Háborús helyzetre való hivatkozás joker kártya lehet, kb. az EU-nak STFU. A sunyi horvát mesterkedés annak tudható be, hogy a horvát ellenzék valószínűleg felrótta a horvát miniszterelnöknek, hogy Orbán tökösebb/dörzsöltebb nála. "Kár, hogy nem jutott nekünk eszünkbe" -> megköpködték -> majd kitaláltak egy sunyibb megoldást, mert ugyanazt a felköpés után már nevetséges lett volna bevezetni

trey @ gépház

Najó, csak 10-15%-kal a piaci ár alatt maximálni nem olyan nagy kunszt. és annyiért nem is biztos, hogy mindenki rögtön lehalad az autópályáról, bár ha magyar... A magyar forgalmihoz kötés egyébként nem biztos, hogy EU problémás, mert akármilyen EU állampolgárnak lehet magyar rendszámos autója. Bérelhet, vehet, üzembentarthat akármi..., szóval még csak ilyen háborús joker sem kell. A másik oldal pedig az, hogy mire "végigszalad" egy ilyen vizsgálat, hogy akkor konform, nemkonform, cikkelysértő, addig már lehet ki is vezetik. :) Gondolom az 50 lityós és 20 lityós limit, és a kannába listaáras módszert már láttad, szóval recseg-ropog ez a 480Ft-os történet, miközben 780 lenne.

Van egy munkatársam, amelyik a cégünk udvarában cigánykodta át a szlovák rendszámú autójába a valahonnan kannákban hordott üzemanyagot.

Gondolom az 50 lityós és 20 lityós limit, és a kannába listaáras módszert már láttad, szóval recseg-ropog ez a 480Ft-os történet, miközben 780 lenne.

Igen, itt a határ mentén az osztrákok már fürdőkádakkal meg dézsákkal jártak át az olcsó üzemanyagért. Itt volt az ideje még jobban szigorítani.

trey @ gépház

Hogy a magyar sért-e, arra még várunk. Háborús helyzetre való hivatkozás joker kártya lehet

Te is tudod, hogy a "háborús helyzetre" való hivatkozás az csak a rendeleti kormányzáshoz való indok, semmi nincs mögötte. Sért.

 A sunyi horvát mesterkedés annak tudható be, hogy a horvát ellenzék valószínűleg felrótta a horvát miniszterelnöknek, hogy Orbán tökösebb/dörzsöltebb nála

Mitől sunyi? Nehezen hiszem, hogy nem utaztál eddig autóval külföldön. Meglepetés, az autópálya melletti üzemanyag árak magasabbak mint máshol. Mit jelent ez a két ország tekintetében?

Magyar "rezsifight" ár:  480 HUF/l

Magyar gázolaj ár : 684 HUF/l (NAV)

Horvát "ármaximált" gázolaj : 13.08 HRK/l  (azaz 695 HUF/l)

Horvát gázolaj (most): 13.72 HRK/l (azaz 730HUF/l) (eddigi max 14.02 volt) 

 

Nagyjából látható, hogy 5% vs 30% nem ugyanaz a kategória, de te biztos letérnél 1700Ft-ért (50l) az autópályáról ha ott 5%-al magasabb lenne a benzin ár. Elő sem fordulna, hogy marmonkannába szívod le 10k/50 liter különbségért mint Magyarországon:)

Nem védek semmit, hanem azt mondom baromságot írsz (akár csak a kezdeti hozzászólás, mivel ahogy az ügyesen kikerülted az infláció jelenlegi mértékében az adóban befizetendő "rezsifight" nincs benne). A horvát beavatkozás is baromság. De egyelőre ott tartunk, te hoztad be a témát  ide (nem is olyan magas a magyar inflációs ráta)  és a téma maga a kezdő hozzászólás és az abban szereplő adatok is megtévesztőek (mivel nem veszik figyelembe a manipulációt), de amire hivatkozol az meg pláne, mivel a horvát intézkedés mértékében és módjában is teljesen eltér.

1, ha megszűnne a benzinársapka nem  5%-al magasabb az infláció, picit többel vagy picit kevesebbel (ez tud dinamikusan változni), mert a lakosság képes visszafogni (a gazdaságot jelentősen érintő hatás nélkül) a benzinfogyasztását. Azért _is_ írtam hogy ami a kezdő hozzászólásban van az bullshit

2, a probléma igazából nem is benzinnél keletkezik, hanem az áram/fűtés stb számláknál (elektromos áram esetében az egyetemes szolgáltatás valahol 40% körül van arányban) ami ha piaci áron számolnánk még az jelenleg árindexben betöltött 7% mértéken is jelentős azonnali emelkedést jelentene (5-8%). 

Azaz ami ott van az egyes pontban csökkenthető mérték ami ott a 2-esben az egy bomba amin ülünk (ahogy ellopták a magánnyugdíjt annak idején, itt 2-3x nagyságrendű lopással lehet majd egyenlíteni, vagy 4-5 év kínkeserves megszorítással. Ami ugye csak unortodox módon megy (hátulról a csúnya szolgáltatókat és a karvalytőkéseket megadóztatva -> ezek a polgárok egyébként), de az is jelentős veszély, mert az orbáni gazdaságpolitika a pénzrontáson és a belső fogyasztás pörgetésén alapul. 

De nem kell elhinned ezt az okoskodást. Várj nyugodtan pár hónapot, új kifogásokat fogsz hallani, miért kell "nemmegszorítani" és miért veszi el "brüsszel" a magyar családoktól a pénzt és azt már nem csak a szomszéd csökkenő életvitelén és panaszkodásán fogod észrevenni.

Amugy, kb paks lefedi a lakossagi fogyasztast. Azert mert a gaz dragabb hirtelen paks is dragabban termel (es ugye az eromo az mvm-en keresztul teljesen allami tulajdonban van)? Vagy tiszalokben es kiskoren (hopp, ez is allami tulajdonu) is dragabban megy at a viz mar?

"Azert mert a gaz dragabb hirtelen paks is dragabban termel (es ugye az eromo az mvm-en keresztul teljesen allami tulajdonban van)?"

Nem termel drágábban, csak EU szabályozás miatt az áram árát az utolsó áramtermelésre vásárolt gáz aukció árából kell kiszámolni. Ha emelkedik a gáz ára az EU szabály miatt emelkedik az áram ára is függetlenül attól, hogy miből mennyiért lett előállítva.

Most (csak) spanyolok kaptak ez alól felmentést, hogy csökkenthessék az áram árát náluk. (Áramtermelésre kb 15%-ot használnak gázt)

Megegy fasza szabaly amivel agyon lehet baszni a versenykepesseget.

 

Node ha allami az eromu, allami az energia eloszto, akkor miert megy a sipakolas, hogy milyen sokba kerul az adofizetoknek? Egyik zsebbol megy a masikba kb. (A gaz persze mas teszta, mert azt 100%-ban importbol lehet fedezni).

Hát ez az érvelés több ponton hibás, egyrészt, mivel pont a lakossági fogyasztás elég hullámzó ezért statikus teljesítménnyel nem egyszerű lefedni, másrészt azt a megtermelt energiát máshol is el lehet adni, ezért "azt a lakossági fogyasztásra használjuk" már önmagában rossz felfogás (ha kellene ezt vizsgálni, de nem kell mert máshogy kell vele számolni eleve). Lehetne még sorolni az érveket, ahogy amellett is, hogy a rejtett infláció mértéke meghaladja a valóst a kettő együtt meg katasztrófa, de eddig kitartott a plusz pénz..

Az mvm-nek a beker ar nem lesz magasabb, ha az eromu nem gazzal vagy olajjal vagy hasonloval megy. Szoval az egesz ertelmetlen, lehet 200 ft egy kwh aram, ha abbol 190-ez tamogataskent odaad a lakossagnak, kozben a masik zsebebe (mivel az eromu allami) visszajon, nem fog a koltsegvetesben ezer milliardos lyukat utni.

Egyszerűen nincs értelme semmit írni erre. A harmadik releváns hozzászólásom és a józan ész ellenére nem érted. Még ha lenne lehetősége, hogy kedvezményes áron számolja el, az értéke (az összeg amennyiért a piacon eladhatná) nem változik. Tehát az MVM azon az áron kell átvegye amilyen árban az eladható, ha nem abba veszi át akkor kárt okoz az erőműnek (igen a profit nem realizálása is veszteség). A többire már szavaim nincsenek "támogatásként odaad". Ezt melyik számviteli rubrikába írja be? Maximum azt teheti meg, hogy a profitot fizeti be a költségvetésbe adóként. 

A profitot nem adóként fizeti be, hanem a tulajdonos kiveszi osztalékként. Mivel az állam a tulajdonos, az megy a költségvetésbe.

Az a baj, hogy te kevered a gazdasági dolgokat, a politikaival. Ha veszteséges lesz az egész, akkor sem fogják a politikai célokat felülírni gazdaságiakkal.

Az a baj, hogy te kevered a gazdasági dolgokat, a politikaival

Nem gondolnám, hogy az fogja ezt írni nekem aki 2 írással feljebb még "támogatásként" hivatkozott és leírta ezt:

Az mvm allami tulajdonu, igy nem fogjak eladni az energiat, hogy a lakossagnak meg ne legyen es nepfelkeles legyen.  A politikai szempontok felulirjak a gazdasagit.

Pontosan az a helyzet, hogy amit te próbálsz itt hivatkozni, azt te követed el.  Nekem mindegy ha szédíted magad, de szerintem ez nem szerencsés. Pláne annyira nem, hogy a saját hivatkozásod cáfolod rövid időn belül és mindkettőt elhiszed. 

Úgy értve az eladnit, hogy a piacon, harmadik félnek (amiből nem egyetemes szolgáltatás lesz). Azaz mindegy mennyibe kerül az áram, politikai okokból az egyetemes szolgáltatás lesz az első. Ott meg ugye tudjuk, hogy rezsicsökkentett ár van.

"Hogy a magyar sért-e, arra még várunk. Háborús helyzetre való hivatkozás joker kártya lehet
Te is tudod, hogy a "háborús helyzetre" való hivatkozás az csak a rendeleti kormányzáshoz való indok, semmi nincs mögötte. Sért.
"

Valami hasonló volt 2015 után, amikor újra bevezették a határellenőrzést. A schengeni övezetben elvileg nem lehetett volna illetve csak átmeneti időre, de azt jóval túllépték.

Papír forma szerint sért. Ha mi vezetjük be biztos vagyok benne, hogy ennek érvényt is szereznek. Ha mások vezetik be, akkor nem valószínű.

Mint a csúnya magyar kerítés kontra az osztrák kapu szárnyacskákkal.

Nem tudom a kerítés kérdése hogy jön ide, mivel ott az volt a kérdés, mi döntöttünk így, az EU pedig nem akarja finanszírozni. Szankció nem volt kilátásba helyezve. A menekültek kezelése pedig botrányos volt (mielőtt nekiugrasz azt mondom amit láttam).

Ami viszont kiderült, hogy szart sem ér. Lengyel "testvéreink" ezt szépem bemutatták mikor megépítették a saját kerítésüket, utána már falat akartak, mert az sem ért semmit. Kerítésnek nincs érezhető hatása valós migrációs nyomás esetén. Orbán kiválóan ki tud védeni olyan problémákat amit ő talál ki.

De miért is ez a kerítés terelés, amikor egyértelműen diszkrimináljuk egyéb EUs országok polgárait?

"De miért is ez a kerítés terelés, amikor egyértelműen diszkrimináljuk egyéb EUs országok polgárait?"

Akkor a kettős mércére egy közelebbi:

Amikor Szijjártó bejelentette, hogy rubel átváltósban fizetünk a gázért Ursula von der Leyen sietett közölni, hogy ez a szankciók megsértése. Miután mások is így keztek el fizetni az oroszoknak szankció kompatibilissé vált ez a fizetési mód.

Ha csak nálunk van ilyen akkor az EU szabályok megsértése, ha pl. németeknél is, akkor az már megfelel az EU elveinek.

Amikor Szijjártó bejelentette, hogy rubel átváltósban fizetünk a gázért Ursula von der Leyen sietett közölni, hogy ez a szankciók megsértése.

Nem sérti a szankciókat? Felsorolnád mely országok fizetnek rubelben (hint Magyarország nem, csak törpenapóleon csicskája próbál pókerezni). Másik kérdésem az lenne, kit szankcionáltak érte?

Nincs mit felsorolni, mindenki aki május 1 után is akart gázt venni. A gazprombanknál nyitottak rubelszámlát és ott konvertálják nekik.

https://hvg.hu/kkv/20220427_Gazprom_gaz_fizetes_Europa_Ausztria

https://nrgreport.com/cikk/2022/05/20/a-szlovak-gazimportor-ugy-fizet-m…

https://novekedes.hu/hirek/olaszorszagnak-is-kell-az-orosz-gaz-az-eni-o…

Az EU-s felhördülés teljesen fölösleges volt, mert aki ki van szolgáltatva, az nem tud igazán mást csinálni. Már N topikkal arrább ki lett vesézve, hogy nincs igazán mozgástér ilyen rövid időtávon. A húmitkellettvolna, jajjmitnemcsináltak dolgokon lehet rágódni, de attól nem fog hirtelen azeri meg román gáz érkezni.

"Pontosan akkor ki fizet rubelben most?"

Elvileg mindenki aki jelenleg is kap orosz gáz az az rubel átváltos módon fizet: magyarország, szlovákia, csehország, ausztria, németország, stb.

A lengyelek, bolgárok és egy-két (talán) dán cég nem fizet, sehogy, mert nekik így nem is szállítanak az oroszok.

olvasni azert tudni kene:

Eredetileg Vlagyimir Putyin azt követelte, hogy a barátságtalannak minősített országok rubelben fizessenek a földgázért és az olajért, később azonban úgy változtatta meg a feltételeket, hogy a vásárlóknak a Gazprombanknál kell számlát nyitniuk, majd arra befizetni a megvásárolt olaj, vagy gáz ellenértékét dollárban, illetve euróban, és majd a bank váltja át ezt az összeget rubelre és utalja tovább az orosz államnak.

tehat senki nem fizet rubelben.

gazdasagilag meg van mit tanulnod, ugy latom, Oregon sem ertette, ajanlom a googlet :)

a gyengebbek kedveert hasonlitsd ossze ezt a ket scenariot:

A: veszek a szabad piacon a HUF-ombol RUB-ot, majd elutalom a RUB-ot
B: veszek a szabad piacon a HUF-ombol USD/EUR-t, majd elutalom az USD/EUR-t, es az orosz nemzeti bank a gazprommal karoltve bevaltja nekik egy mestersegesen lebegtetett arfolyamon RUB-ra

 

szerk: tegyuk hozza h nem hiaba mentek at ma reggel (tegnap este) nemteljesitesbe az orosz allami kotvenyek a kulfoldi befektetok fele -> USD-ban kellett volna fizetni, RUB-ban akartak, de nem tudtak.

Karácsony haverodnak is megtetszett:

Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében leszögezte, hogy a vonaljegyek és a bérletek ára marad Budapesten a 2014 januárja óta érvényes szinten. Csupán a főleg turisták által vásárolt termékek, például a 24 vagy 72 órás jegyek és a pótdijak fognak emelkedni.

Link: https://index.hu/belfold/2022/06/28/budapest-tomegkozlekedes-jegyarak-k…

trey @ gépház

EU egy előre meghatározott, maximált áron lenne csak „hajlandó” megvásárolni az orosz gázt

Nem tehetek róla, hogy nem tudod megkülönböztetni az eladási ár maximalizálását (különösen súlyosbítva a kötelező készlet tartásával) mint azt, hogy összehangolják a közös gazdasági érdek mentén a vásárlási maximális árat, hogy a köztudottan erre törekvő eladó ne használhassa ki az egyes vevők vásárlási étvágyát.  

Emellett  általános esetben ez is baromság, mert ugyanolyan kínálati szűkítést hozhat magával, de mint tudjuk ez az eset nem általános, hisz az adott termékek árát, tudatosan és megfontoltan tolják ebbe az irányba az eladók. 

Addig, amig Kína és India megveszi piaciáron (vagy kapnak egy kis kedvezményt) , addig nem fogják az oroszok eladni olcsóbban. Egyébként Indiából több tartályhajó érkezett Hamburgba "indiai" olajjal (ami valójában orosz), de senki nem az érdeke firtatni.

Nem lepődnek, ha LNG is megjelenne a kínálatukban - gondolom kell még idő kiépíteni az üzemet.

For Whites Only meeting room!

A horvátok meghosszabbították az üzemanyagárstopot

A horvát kormány további két héttel meghosszabbította az üzemanyagárstopot - közölte a kabinet hétfőn. A rendelet azonban továbbra is csak az autópályákon kívüli benzinkutakra vonatkozik. Így az eurosuper 95 ára marad 13,50 kuna (717 forint), az eurodízelé pedig 13,08 kuna (694 forint). A prémium üzemanyagok szabadárasak mindenhol.

Minden megtett intézkedéssel az célja a kormánynak, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban – olvasható a közleményben.

Megtetszett nekik, na! 

trey @ gépház

^--- ezt a topikot es a hozzaszolasokat borzaszto egy elmeny volt olvasni. A szokasosnal is sokkal szinvonaltalanabb, jobbrol, balrol.

Mintha a szabadbolcsesz es a hispanisztikas vitatkozna arrol, hogy a penztargepszerelonek ertenie kell-e az Avast virusirtohoz.

Hozzaszolasonkent atlagosan harmat lehetne linkelni az a.te.ervelesi.hibad oldalrol.

Azert erzem hulyen magam, mert en is bunos vagyok, hogy itt ennyi politika lett az evek alatt. De az ilyen diskurzusoknak mar tenyleg semmi ertelme.

Az inflációs riadalom margójára. Emlékeztek a rendszerváltás utáni évekre? 18-35%-os infláció, félmillió munkanélküli. A mi családunknak is nehéz időszak volt ez de megoldottuk. Azóta is erre hivatkozom, néhány rossz évet kibírunk ha úgy alakul. 

Azért elég könnyű belátni, a helyzet teljesen más. Pl. többek közt akkor az államnak rengeteg tulajdona volt, illetve teljesen más volt a befektetői helyzet. Persze ezt is túl lehet élni, de pont az nem hiányzott, hogy a kormány még sérülékenyebb helyzetbe hozza a társadalmat és ezt meg is kajálják az emberek. Lásd a  nyitó poszt. 

Ez a te véleményed ahogy azt már említettem, de sajnos a tények maradnak:

- A forint tudatos gyengítése a Fidesz kormányok bűne

- Az orosz energiafüggőség megszilárdítása és semmittevés a Fidesz kormányok bűne

-  A Fidesz által támogatott jegybankvezér tevékenyen asszisztál a teljes baromsághoz, sőt mikor az inflációs cél láthatóan nem teljesül későn avatkozik be. 

- Összeszerelő országgá alakított Magyarország válságokkal szembeni kitettsége a Fidesz kormányok politikájának a bűne,

- Az alacsony hozzáadott értékű munkaerő preferálása miatt elüldözött réteg a Fidesz kormány bűne

- Az egészségügy és az oktatás helyzete a Fidesz kormány bűne. 

A rövid távú politikai/gazdasági előnyök miatt eladott hosszútávú jövőről van szó. Most épp ott ért minket a válság ahova kormányzott minket ez az erő. Nem mond erről többet az a tény, hogy a közel félig lerombolt Ukrajna pénze is 4% pluszban van 2 éves viszonylatban a forinthoz képest (nem beszélve a többi közép-európai valuta 14%+-ról).

De akkor még szót sem ejtettünk olyan apróságokról amik nem a "politikai" bűnök csak simán köztörvényesek.  

"- Az orosz energiafüggőség megszilárdítása és semmittevés a Fidesz kormányok bűne"

Az olaj kapcsán ha jól emlékszem a korábbi (2010) majdnem 100%-ról már lement 80%-ra 2015-re és azóta a függőség tovább csökkent 60% környékére. Ami a hazi kitermelés mellett az adria vezeték igénybe vétele illetve, hogy a MOL valami 35% körüli nem urali olajat is hozzá tud keverni és azt feldolgozni.

Ettől még a függőség persze marad, mert teljesen nem tudjuk elhagyni, de a semmittevés nem feltétlenül igaz.

Szerkesztve: 2022. 06. 30., cs – 07:49

A magyar gazdaság kitettsége kimondottan magas. Az USA gazdasága stagflációba fordult. Ezt fogja követni az eurózóna is. Lassuló növekedés vagy stagnálás mellé társuló jelentős infláció recesszióba fog fordulni. Így kijelenteni hogy nem is annyira rossz a magyar infláció, hatalmas fail. Gyorsan hozzá is teszem annak ellenére kedvez a jelenlegi populista kormánynak, hogy a belső tényezőkért -12 év kormányzás után- ő maga is felelős.

Tehát a helyzet:

Az Eurostat eurózónáról szóló konkrét inflációs számait szemlézte az Index (mivel lövésed sincs az idézőjelről - ez ilyen libtard betegség egyébként -, gondoltam megemlítem), amire azt írta, nem is olyan rossz a _jelenlegi_ helyzet. Konkrétumok (számok) fényében írt az aktuális állapotról.

Erre te rébuszokkal, feltételezésekkel teli kommentet írsz az általad vizionált jövőről.

Mi ennek az értelme? Kérdezem másodszorra is.

trey @ gépház

Az, hogy a valós magyar infláció fele sincs a valósnak. Ezért nem lehet komolyan venni. De ne játszd az értetlent pontosan tudod te is hisz leírtad (ebben a témában):

 

https://hup.hu/comment/2800449#comment-2800449

 ha megszűnne a benzinársapka és annak nyomán 5 százalékponttal magasabb lenne az infláció. 

A "benzinársapka" által generált veszteségeket adóban fizetjük. Úgy ahogy a "rezsiharc"  generált veszteségeit is. Csak épp más rubrikában.  

Istenem, ez komoly? :D Szerinted minden inflációt csökkentő intézkedést, amit bárhol a világon hoznak, azt kiveszik? A franciában szerinted nincs benne a rezsipajzs? A németben nincs benne az ottani hasonló intézkedés? Vagy az osztrákból? A horvátból hiányzik? :D

Természetesen értem, hogy miről beszélsz, csak éppen hülyeségnek tartom.

trey @ gépház

Látom kell ismételni néhány dolgot:

1) Nagyon nem mindegy, hogy ha van infláció, akkor példul mennyit költenek százalékosan a fizuból kajára. Az sem elhanyagolható, hogy a teljes infláción belül a napi dolgok mennyire szállnak el, mert a hanyatló nyugaton jellemzően az üzemanyagár a valós képet tükrözi.

2) Egyelőre nem tudjuk, hogy ki hol tart az inflációval, bár nekem van egy tippem, hogy mi inkább az elején.

3) 10,7% volt a rezsicsökkentett inlációnk május hónapban y/y, amihez képest az eurozóna átlag 8%-os. Nyilván vannak ehhez képest lefelé-fölfelé kilengések, de lásd még 2-es pont.

Az sokat segítene, hogy ha a remek szittyaharcos tempó miatti közel 400Ft-os EUR, mondjuk csak 360-370 lenne, érdemben fékezné a dolgokat. A két legfontosabb összetevő, hogy sokmindent EUR-ért szerzünk be, nyilván áttételesen, és hogy sok cégnél EUR-ban van esetleg a profit(ráta) elvárás, illetve eur/usd alapon lehetnek komoly kötelezettségeik.

Gondolom megvolt, hogy az MNB a minap 7,75%-ra emelte az alapkamatot, amit majd a változó kamatozású lakáshitelekben viszont lehet látni, illetve hogy erősen módosított az inflációs előrejezését. https://www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-tanacs/kozlemenyek/20…

az infláció várhatóan 2023 végén tér vissza a jegybanki toleranciasávba, majd 2024 első félévében éri el a 3 százalékos jegybanki célt. A fogyasztóiár-index az idei évben 11,0 és 12,6 százalék között, 2023-ban 6,8 és 9,2 százalék között, 2024-től pedig az inflációs céllal összhangban alakul.

Eddig 10% körül várták idén, és 5-6% körülre jövőre.

Az Eurostat eurózónáról szóló konkrét inflációs számait szemlézte az Index (mivel lövésed sincs az idézőjelről - ez ilyen libtard betegség egyébként -, gondoltam megemlítem), amire azt írta, nem is olyan rossz a _jelenlegi_ helyzet. Konkrétumok (számok) fényében írt az aktuális állapotról.

 🤷‍♂️

Olvasni tudtok? A májusi számokat elemezték. Te meg jössz azzal, hogy mi lesz szeptemberben. Majd akkor arról fogunk beszélni.

trey @ gépház

Node hiába szemléznek és vonnak le következtetést egy folyamatról, aminek nem tudjuk merre járunk. Ráadásul úgy hasonlítják össze, hogy az üzemanyagár a piaci 60%-ára van maximálva (akkor is, ha csak kvázi a lakossági), és egyéb árstoppokkal erősítve.

Egyébként bezáródhatsz a győzelmi bubiba, csak aztán nehogy szomorúság legyen, amikor gyorsvonatként megjön a valóság.

le következtetést egy folyamatról, aminek nem tudjuk merre járunk

Meglepetést mondok: egy napilap (mint az Index) a napi állapotokról ír. Ez nem havi magazin, nem jövőkutató.

Ráadásul úgy hasonlítják össze, hogy az üzemanyagár a piaci 60%-ára van maximálva (akkor is, ha csak kvázi a lakossági), és egyéb árstoppokkal erősítve.

Pontosan így van ez mindenhol. ... Amikor a horvátok szabályozzák az üzemanyag árát ... Szerinted ez nem jelenik meg az ottani inflációs adatban? De, megjelenik. Tehát, nem almát hasonlítunk körtével, hanem almát almával.

Egyébként bezáródhatsz a győzelmi bubiba, csak aztán nehogy szomorúság legyen, amikor gyorsvonatként megjön a valóság.

Majd szólj, hogy mikor lesz az, amikor már szomorkodnom kell :D

trey @ gépház

A Soros álltal alapított Index mióta igazodási pont neked? (Mintha kezdenél berozsdásodni.)

Nyolc év múlva így is úgy is jó világ lesz itt mert leelőzzük Ausztriát, hiába rugózol a benzinen.

Addig meg még az is meg lehet hogy mi adjuk a következő pápát!

Sic itur ad astra!

Ja, hogy már ott tartunk, hogy az Eurostat számai sem jók nektek!

Amik a KSH számai [forrás: https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-euro-indicators/-/2-17062… - katt a PDF-re, táblázat alján a Source dataset melletti link, ott Explanatory text link és elérkeztünk ide: https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/en/prc_hicp_esms.htm ahol tételesen szerepel, hogy "National HICPs are produced by National Statistical Institutes (NSIs)"], amik egyébként évek óta nem jók, mióta nagyon... szelektíven válogatják meg a közölt adatokat.

De még ha el is fogadjuk a KSH számait (kétkedéssel szoktuk, na), akkor is ott van, hogy a vizsgált csoportok között nem egy van, ami hatósági áras termékeket tartalmaz, márpedig ha az árak közel felét elrejtjük a fogyasztó elől, akkor valóban kozmetikázott számokat kapunk...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Amik a KSH számai

Jaaa, értem! Ha én az Indexre hivatkozok, akkor azt én állítom. Ha az Eurostat a KSH-ra hivatkozik, annak ahhoz semmi köze! :D Egyre mélyebbre süllyedtek a kapálózásban. 

De még ha el is fogadjuk a KSH számait

Jaja, tudom. A kosár! A kosár! Nem csak az van benne, amit te szeretnél! Ugye?

akkor is ott van, hogy a vizsgált csoportok között nem egy van, ami hatósági áras termékeket tartalmaz

A faszt se érdekel a mellébeszélésetek.

trey @ gépház

Azért is számokkal szoktuk kifejezni a tényszerű dolgokat és nem szubjektív érzékelés nyomán kialakult közérzeti jelzőkkel.

Tehát, amikor a kisnyugdíjas ripákol, hogy _szerinte_ 70% (minden percben nő természetesen _szerinte_) az infláció, mert a piacon átbasszák a kofák, ahelyett inkább felírjuk számokkal és elhelyezzük a számot a többi közé, hogy legyen mivel összehasonlítani. Így jön ki, hogy a többivel összehasonlítva "nem is olyan rossz".

Ha a nyuggert kérdezed, akkor szerinte kurva rossz, csak ezzel a jelzővel a gazdasági élet nem tud mit kezdeni.

Remélem ez segít.

trey @ gépház

en aztan messze ruhellem a fideszt, de ez a vergodest, amit lenyomtok, ez meg nekem is kinos.

 

az van, hogy tokmindegy miert, de ha itt a vasarloi kosar csak ennyivel nott, ennyivel nott. teljesen mindegy, hogy MIERT, ahogy trey is irta mar, ezek szamok, meg lehet merni oket. itt az emberek penztarcajan levo hatast vizsgaljak, nem az okokat. errol szol a statisztika, a vasarloi kosar, meg a CPI.

azon sipakolni, hogy a rezicsokkentes miatt vagy az arsapka miatt aztan jol kibasznak mindenkivel egy teljesen ortogonalis tema, mert ugyan szerintem is gazdasagilag rossz hatassal lesz hosszu tavon mindketto, attol meg bela bacsi ugyanugy 480-ert tankol, az o penztarcajaban tobb marad, igy a merheto inflacio alacsonyabb lesz. itt meg ez a tema...

Nem is a mérhető infláció számait kérdőjeleztem meg, hanem azt, hogy a mért infláció mesterségesen ennyi és a _következtetést_ miszerint "nem is olyan rossz" jelöltem meg problémának. Mivel ha a védőernyő eltűnik akkor az azonnal meg fog szűnni és ahogy azt mindenki tudja, ezek nem tarthatóak fenn a jelenlegi formában és sok már július 1-től változni fog. 

tok mindegy, hogy mestersegesen ennyi, vagy nem. ennyit lehet most merni. a meres a miertre nem valaszol, csak megmer valamit. a beszelgetes onnan indult hogy az eurostat publikalta adott idopontban hogy melyik orszag hogy all, es hogy ezekben az orszagokban a merheto inflacio mennyi. ennyi.

amirol te beszelsz annak annyi koze van a temahoz, hogy majd egyszer, valamikor, a jovoben meg fog ugrani nagyon ez a szam. ennyi. de a meresen nem valtoztat.

"Én olvastam és egyértelműen látszik, hogy az adatokat olyan országok adataival hasonlítják össze ahol nem volt ilyen kozmetikázás és kiemelik, hogy jelentős mértékben az energiaárak növekedése hajtotta az inflációt. "

Két tévedés van ebben:

1. Nem kozmetikázás, hanem valóban ennyi az infláció. Ha nálunk 480 forintot kell fizetni a benzinért és nem 800 forintot, akkor az nem kozmetikázás, hanem infláció csökkentő lépés.

2. Mások is "kozmetikáznak". A spanyoloknál pl. megfelezték az áram árát, mert felmentést kaptak az alól az EU-s szabály alól, hogy a gáz árából kell kiszámolni az áram árát. Ha a magyart át kellene számolni arra, hogy mennyi lenne, ha elszáll a gáz, áram és benzin ára, akkor a többi országnál is át kellene számolni, ahol nem dobták a gyeplőt a lovak közé.

Ha nálunk 480 forintot kell fizetni a benzinért és nem 800 forintot

De nálunk se 480 forintot kell fizetni a benzinért, csak a különbözetet a kút fizeti. Ahogy a csirkefarhát se olcsóbb annyival, mint jobb helyeken, csak a különbözetet a bolt fizeti valami más dolog árában fizeted.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

"Ha a nagyker ár maximált, akkor hogyhogy létezik már a piaci áras 780Ft-os benya meg 800+ Ft-os dízel?"

A piaci árat a MOL az alapján állapítja meg, hogy mennyi lenne a benzin ha azt az osztrákoktól importálnánk.

A nagyker árat is 480 Ft/l-ben is maximalizálták. Ha 780 Ft/l áron tankol a külföldi, akkor azon a kútnak 300 Ft/l bevétele van.

"a különbözetet a kút fizeti." -> a különbözetet a MOL fizeti, a nagyker ár miatt.

Itt viszont jön a másik "kritika", hogy a MOL-nak hatalmas nyeresége van az olcsó orosz olajon.

Senkinek se azzal van a baja, hogy a konkrét mért számok mik. Egy árstoppos, mesterségesen visszafogott inflációt (pláne úgy, hogy az átlagemberek által érzékeltet próbálják tompítani) győzelemként hírdetni nem biztos, hogy szerencsés. Az árstoppok végével lesz még ennek egy plusz második hulláma, miközben a hanyatló nyugaton lehet megússzák, úgy, hogy ott a pénzük jóval kisebb részét költik kajára a népek.

Eurostat eurózónáról szóló konkrét inflációs számait szemlézte az Index

Először is az hogy az index ír f@szságot, és te idézed az a te "feleősséged" is. Az Index mióta átvette a NER már csak egy ellenzékinek beállított bulvárlap. 

Erre te rébuszokkal, feltételezésekkel teli kommentet írsz az általad vizionált jövőről.

Az hogy lassuló növekedéshez magas infláció társul az USA-ban és az EU-ban, az tényadat. Az hogy a magyar gazdaság kitettsége magas, ez szintén adottság. Nincs mit szépíteni, a jelenlegi infláció olyan jól esik, mint ablakos tótnak a hanyatesés. És ez is tényadat.

De a téma egy gumicsont, amin jól le tudjátok vezetni a napi frusztit. Ennél azért szinvonalasabb a napiszar.hu is.

Először is az hogy az index ír f@szságot, és te idézed az a te "feleősséged" is.

Falfaszok szerint. Amikor az RTL Klub Putyint idéz, akkor azt az RTL Klub mondta? :D

Az hogy lassuló növekedéshez magas infláció társul az USA-ban és az EU-ban, az tényadat. Az hogy a magyar gazdaság kitettsége magas, ez szintén adottság. Nincs mit szépíteni, a jelenlegi infláció olyan jól esik, mint ablakos tótnak a hanyatesés. És ez is tényadat.

Jajaja.Tényadat. Ez tényadat :D

De a téma egy gumicsont, amin jól le tudjátok vezetni a napi frusztit.

Fruszti. Ez de ratyi egy szó. Nincs itt semmi fruszti (jelentsen az bármit is). Pont azon röhögök, ahogy görcsöltök. Én jól érzem magam és ez nektek szemmel láthatóan fáj. Én lennék frusztis? :D

trey @ gépház

Fruszti. Ez de ratyi egy szó.

Ba+! Te és gazdáid akartak rendszerváltást, és szabadságot (liberalizmust) 1989-ben nem!? Ha ők nincsennek akkor a ratyik máig a sitten biomosógépet játszanának. 

https://youtu.be/WciRV3ESg_U?t=4145

'89-ben éppen végeztem az általános iskolával, szavazni pedig 18 felett lehet. 🤷‍♂️ Szóval, nem.

A liberális ratyiságot ne akard már az én nyakamba varrni, mert még komolytalanabbá válsz tőle. Aki ismer, az pontosan tudja, hogy mi erről a véleményem.

trey @ gépház

Csapkodsz összevissza. Egyik nem jön be, akkor jön a másik? :D

Bármihez is csatlakoztam közben (jelentsen ez bármit is, mármint, hogy élek a szavazati jogommal = csatlakoztam valamihez), semmiképpen sem ahhoz, hogy ilyen szavakat használjuk :D

trey @ gépház

Az Orbánék elhozták neked a kánaánt: mindenki azt csinál amit akar.

A Varsói Szerződésből és a KGST-ből kiléptették az országot, és az ideiglenesen itt állomásozó baráti orosz hadsereget is hazaküldték.

Az utcán LMBTQ felvonulások vannak, szakálas férfiak nőnek öltözve énekelnek a TV-ben, az állami vagyont kiárusították sz@rért-hugyért (lásd fidesz székház), csatlakoztunk a NATO-hoz és az EU-hoz, és most ratyinak minősítesz egy szóhasználatot? Ez most tuti? :)

Annyira buzis a "ratyi"!

 

(Szerk: Ne szenvedj már tesóka, csak szivatlak. Kurva jó, hogy csak kicsit magasabb az infláció a 18%-nál. )

Az Index mióta átvette a NER már csak egy ellenzékinek beállított bulvárlap.

Előtte meg függetlennek beállított bulvárlap volt. Nincs lényeges különbség. Legfeljebb annyi, hogy a fajtádnak új bálvány (avagy felszopandó fasz) után kellett nézni, mert számotokra ez valamiért fontos. Persze a jó és hiteles (önmagát adó) szervezésnek köszönhetően túl sokat nem kellett keresgélni. :D

De a téma egy gumicsont, amin jól le tudjátok vezetni a napi frusztit.

A topikba hányt hozzászólásaid száma mint annyiszor, most is alátámasztja, hogy a gumicsontok működnek. A gumicsont előre repül, nem hátra. A degenerált kutyák meg haladnak utána. Noha az ösztön még dolgozik benned, lassú vagy már a gumicsontok hathatós üldözéséhez, ezért az erőfeszítésed elismeréseképpen ejtek eléd egy kutyakekszet. Jó étvágyat!

:)

Nade fentebb itt megírták nekünk, hogy ez sem számít, csak a győzelmi jelentés. Szeretik a 400-as euróval számolt árakat fizetni (380-as USD-vel majd az üzemanyagot), és nem fognak meglepődni, ha majd hirtelen lejárnak az árstoppok, hiszen biztosan csak aprópénz.

Aszondják a MOL a brent USD árral számol, amikor az üzemanyagárat kalkulálja, illetve jelentős százalékban szerez be nem-orosz olajat. Az eddig elérhető infók szerint a számla eurban vagy usdben jön, és a gazprombank váltja át, szóval csak technikai változás a rubeles kiegyenlítés. Az oroszok sem véletlenül szerződtek USD-ben vagy EUR-ban, hiszen nekik kell az erős devizás bevétel.

Ők nem is emelték a keményen dolgozó kisemberek adóját, hiszen "háborús infláció" van ugye. Az hogy ezzel valszin rekord áfa bevétel lesz, azt nem biztos, hogy az egyszeri pógár átgondolja. Aztán a mindenféle rendkívüli béremelések (az Aldi épp bejelentett egy 8-15%-os rendkívüli emelést, a BKV buszok hátulján pedig nettó 434k-s fizuval keresnek söfőrt), vagy a szokásosnál nagyobb emelések szintén az államkasszára lesznek jó hatással. A kivetett adókat egyfajta luxusadónak érzékelik, értelem szerűen a szavazóik többségéről van szó, vagy esetleg eleve nem érinti a nagyon jól keresőket, hogy 4k-val több a repjegy.

Ebben már benne van a 405 Ft-os Euró?

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.