[Megoldva] Találtam egy MÁK hatósági igazolványt

Találtam egy Magyar Államkincstár által kiállított hatósági igazolványt a Tesco-parkolóban. Kártya formátumú, sorszámos. Gondoltam, ma reggel beviszem a MÁK helyi kirendeltségébe, és leadom.

Ott viszont közölték velem, hogy nem vehetik át. Azt javasolták, hogy dobjam be az illető postaládájába. Ezért viszont nem fogok 160 km-t autózni.

Szóval várom a javaslatokat, mit tehetnék vele? Megpróbáljam a rendőrségen leadni? Vagy ott is hasonlóra számíthatok?

UPDATE: Palyesz tanácsa alapján bevittem a polgármesteri hivatalba, ott egy nyomtatvány kitöltése (helyesebben az ügyintéző hölgy kitöltötte, nekem csak alá kellett írnom) után átvették. Köszönöm a segítséget!

Hozzászólások

jah, tudni kell ezekkel a hivatali láblógatókkal bánni. Azért nem vette át, mert akkor azzal neki lett vóna dóga eljuttatni a tulajdonosához. Úgy volt vele (ne vegye magara az OP): "ha már ez a marha behozta ide jóhiszeműen, biztos van olyan hülye h. én meg le tudjam rázni magamról és amilyen hülye, majd házhoz viszi annak az embernek." 

Egyébként érdekes mód a fenti otp-nél működött. Elhagytam a bankkártyám, másnap hívtak egy közeli fiókból, h leadták nekik, mehetek érte. Sajna nem hagyott elérhetőséget (bár mikor észrevettem rögtön letiltottam), de megívtam volna egy valamire.

 

De ja, ez szimplán hozzáállás kérdése.

a MÁK postaládájába dobd be.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Add fel könyvelt küldeményként

[X] Ajánlott

[X] Tértivevény

[X] Hivatalos irat

Ez kb. 1000 forint költség. A borítékba meg írd bele, hogy küldjön postafordultával két sört, csokit akármit.

trey @ gépház

ha elolvasod a feladószelvényen a "hivatalos irat" rubrikát a mezei paraszt nem használhatja "csak úgy", az az állami nagyfejűeknek van fenntartva (csak a jogszabályban meghatarozott eljarasokhoz vehető igénybe, az h. melyik jogszabály azt keresse meg a paraszt).

Atadod a talalas helye szerint illetekes jegyzonek.

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Mert a jegyzők pont olyan jogász-állatfajta, amelyik ingyen megmozdítja akát a kisujját is!

Bankkártyánál, hitelkártyánál legalább tiszta sor, ott van a hátulján h. ez a kártya xy bank tulajdona (nem pedig a betétesé), ha megtaláltad add le a bank bármelyik fiókjában.

A jegyző az az adott önkormányzat jegyzője, van neki egy csomó kötelezettsége meg jogköre, nem keverendő össze a közjegyzővel. :)

Egyébként a MÁK-osoknak illett volna átvenni egy rövid jegyzőkönyv keretében, és postázniuk a kártyatulajnak. Node az túlságosan egyszerű lett volna, és így próbálj meg segíteni annak, aki valamit elvesztett. Marad Trey tippje a postával.

A Ptk eloirja.

5:55. § [A találó kötelezettsége]

(1) A találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni.

(2) A jegyzőnek való átadáskor a találó nyilatkozni köteles arra nézve, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. A találó igénybejelentéséről a jegyző igazolást ad.

5:56. § [A jegyző eljárása]

(1) Ha az átadott dolog átvételére jogosult személye megállapítható, a jegyző a dolgot késedelem nélkül átadja a jogosultnak.

(2) Ha az átvételre jogosult személye nem állapítható meg, a jegyző a dolgot az átadástól számított három hónapon át megőrzi. Ha ez idő alatt a jogosult nem jelentkezik, a dolgot - ha ennek tulajdonjogára az átadáskor igényt tartott - a találónak ki kell adni.

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Mötv 81 § 3.

k) rögzíti a talált dolgok nyilvántartásába a talált idegen dologgal kapcsolatos a körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló törvény szerinti adatokat, valamint a talált idegen dolog tulajdonosnak történő átadást követően törli azokat.

gyrgyvrs

Esetleg kormányablakban / okmányirodában is leadható, legalábbis más igazolványoknál az jellemzőbb.

Találtál valamit, ami nem a tied. Vidd be az első rendőrörsre. Leadod, oszt csókolom.

Rendőrség önkormányzat jegyzőhöz fog irányítani jártam már így egy igazolvány + pénztárca kombóval, de happy end lett - mert amíg ment ez a diszkurzus a police portán bejött egy turista, hogy elhagyta papírjait név azonosítás után ott helyben át is adtam - nagyon nagy mákja volt a srácnak, hogy egyszerre voltunk a rendőrségen..

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2022. 07. 04., h – 10:06

Köszönöm a válaszokat, sokkal okosabb nem lettem. Azt hiszem, a postázást fogom választani, bár lehet hogy hazafelé menet még a rendőrségen teszek egy próbát.

Azért kissé kiábrándító, hogy becsületesnek lenni se éri meg.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Üdv a nagy K betűs életben!

amúgy én is ilyen hülye becsületes ember vagyok, végigpróbálnám amiket fentebb mások is írtak, ahelyett h. otthagyom (viszont egy aktív cselekmény pl. kidobni / megsemmisíteni már szabálysértés vagy akár bűncselekmény is lehet, nem úgy mint 1 bankkártyánál h. kettévágom)

Imho használjad egézséggel. helyi közlekedés ingyenes, távolsági 90% kedvezmény. Általában csak rápillantanak, hogy MÁK, senkinek nincs türelme feleslegesen elenőrizgetni a nevet.

Pár éve volt egyfajta virtuális talált tárgyak osztálya (Civil Körözési Rendszer), ami központosította volna a sok különálló bürokrata leadási pontot:

https://web.archive.org/web/20190202062938/https://www.ckr.hu/

Tipikusan az a fajta dolog, ami világot megváltó piaci résnek tűnik (bár a magyar példa nonprofit volt), aztán a mellékelt ábra alapján nem működik a gyakorlatban.

Hát, mákod van :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”