Te tudnál csatlakozni ehhez a WiFi hálózathoz?!

Címkék

Gy.k.: a kérdés, hogy ki tudnád-e számolni / meg tudnád-e fejteni / ki tudnád-e találni a WiFi jelszót ...

Igen.
16% (84 szavazat)
Nem.
80% (411 szavazat)
Egyéb, leírom.
4% (18 szavazat)
Összes szavazat: 513

Hozzászólások

El tudnek kezdeni talalgatni aztan talan 4ik-5ik probalkozasra meg is lehet. 

Azért Fourier-sort talán mindenki látott... de a konkrét an-ek, bn-ek nélkül nem lesz eredmény :)

Én arra tippeltem, hogy nincs ingyen WiFi egyáltalán, ezért trollba' kitették ezt. Jó, magamból indultam ki ... :D

Egyébként, tudod mi az ESSID? Vagy ha van valami elképzelésed a jelszóra, akkor végigpróbálgatod az összes elérhetőt? :D

trey @ gépház

Így van, így hogy nem tudjuk az együtthatókat, így kb. csak egy felírt, általános képlet, nincs mit rajta kiszámolni. Ennyi erővel kérdezhetném, hogy y az konkrétan szám szerint mennyi, ha y=x³, de azt nem mondom meg, hogy x az mennyi. De lehet, hogy arra gondolt, hogy a jelszó fourier vagy Fourier.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A technika-órán tanultakat is használom hobbiból, mégsem vagyok nem pályaelhagyó asztalos :)

A "minek" részével pedig vitatkoznék. Verset sem írok, mégsem bánom, hogy irodalomórára is jártam, mert olvasni azóta is szeretek, és szépnek találom az irodalmat. A matematika általam nem használt ágaival is így vagyok: jó, hogy tanultam, mert szép. A "minek" akkor érvényes, ha nem érezte át a szépségét, nem maradt meg belőle semmi.

Ezt picit gyakorlatiasabban látom. Sokan úgy érzik, rengeteg értelmetlen, felesleges dolgot tanulnak az egyetemen, de szerintem ez nincs így, csak fel kell ismerni azokat a helyzeteket, amikor a tanultak alkalmazhatók. Írok két példát. Egyszer egy mikrokontrollerrel történő feszültségméréshez kellett volna úgy osztani, hogy változó volt a nevezőben. A mikrokontroller hardwere-ből nem tudott osztani, software-es osztáshoz nem volt elegendő futásidő. Tudtuk ugyanakkor, hogy a nevezőben lévő változó szűk tartományon belül változik.

Deriváltam tehát a függvényt a nominális x0 helyen, s felírtam az ezen ponton átmenő egyenes egyenletét. Ha úgy tetszik, a hiperbola - hiszen osztás - x0 helyéhez húztam egy érintő egyenest. A lineáris függvény már a*x+b alakú, s ebben a mikrokontrollerben volt hardware támogatott szorzás, összeadás meg mindegyikben van, így az eredmény igen kis hibával kiszámítható lett úgy is, hogy valójában nem osztottunk.

Másik példa. NTC-vel történő hőmérsékletmérés, de nem áramgenerátorral, hanem ellenállással feszítjük elő az NTC-t. Ez valamelyest kiegyenesíti az U(T) karakterisztikát adott szakaszon, de nem teljesen. Fokonként Libreoffice Calc-kal kiszámoltattam a szükséges tartományban a függvény értékeit, majd lineáris regressziót alkalmaztam. A regressziós egyenes egyenletét megmondta a Libreoffice Calc - értelemszerűen MS Excel is jó itt -, az r^2 = 0.9999 körül volt, ami igen jó, lényegében azt jelenti, hogy a mérési pontok szinte pontosan illeszkednek a regressziós egyenesre. Ezt a lineáris a*x+b függvényt programozni megint csak nem volt fájdalmas, és megúsztam azt, hogy memóriában tároljam a mérési pontokat, majd a köztes értékekre lineáris interpolációt alkalmazzak. Az a és b együtthatókat meg ugye megmondta a LO Calc.

De volt más is, pl. tranziens vizsgálat Fourier-analízis felhasználásával. Szerintem nem felesleges, amit az ember tanul az egyetemen - vagy bárhol máshol -, ha eszébe jut, hogy itt a történelmi pillanat a tanultak alkalmazására.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sajnos nem, de wolframalphaval sikerülne

Ez egy függvény. Igazából mit is kellene kiszámolni?

Szerkesztve: 2022. 07. 03., v – 13:16

A wifi kod harom betu: WTF

:-)

Szerkesztve: 2022. 07. 04., h – 09:11

A megoldás: 42, de hogy meglegyen a karakterszám, 00000042 :)

Amúgy az "infinite" is lehet.

A viccescsávó egy-két sejtést is odaírhatott volna, hátha arra megy egy esőember...

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Free WiFi 

Az információ egysége a bit, nagyobb egysége a megabit, kisebb egysége a mikrobit.

Sándor apjának van négy fia:Béla, Csaba, László.Hogy hivják a negyedik fiut?

Az információ egysége a bit, nagyobb egysége a megabit, kisebb egysége a mikrobit.

Esetleg azért nyomtak igen-t, mert annyira meggyőzőek élőben, hogy tutira kiadná nekik valaki a jelszót :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Egyéb, leírom: attól függ, mi van alatta apró betűvel, ami már félig lemaradt a fotóról. Pl. ha az, hogy "Wi-Fi password:  ReadTheProblemFirst123", akkor igen.

Csak engem zavar, hogy nem a komplex szamos kepletet hasznaltak? Rovidebb, egyszerubb, szebb, altalanosabb. Amugy matek tagozaton kb. gimi 11. osztaly kornyeken tanultuk, szoval akkor is felismernem, ha ellogtam volna az egyetemet.

A gyakorlatban meg csak hobbi celra hasznaltam (fftw3-al), de hasonlo mar eles projecten is kellett (sima savszuro meg alulatereszto szurokent). Meg persze a jpeg is hasznalja egy variansat, szoval a legtobb ember hasznalta akkor is, ha nem tud rola.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Matek tagozat, ott azert nem kirivo. BP-en akkoriban 4 ilyen suli volt, Fazekas, Berzsenyi, Szent Istvan, meg az Arpad (utobbi Budan), plusz videken meg egy par. Berzsenyis voltam, de a tobbiben is hasonlo lehetett a tanterv. 10. osztalyban derivalas, 11-ben integralas, 12-ben egyszerubb diff.egyenletek.

Egyebkent 7. osztalyban az egyik elso temakorunk a kongruencia volt, pedig az is elsoeves, egyetemi tananyag (BME Infon BSZ I-II korul volt, mar nem emlekszem melyikben).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?