15 éve jelent meg az első iPhone

Címkék

Első, original, 1st generation ... mindenki ossza be magának. Erről beszélünk ...

Hozzászólások

Kategória teremtő, revoluciónáló, innovatív.

És azóta se tudott semmi még a közelébe se érni.

iPhone SE (1.gen) telót használok. 2016-ban jelent meg, akkor 16GB-s verziót használtam, de mára kevés lett.
Pár hónapja használtan vettem 30.000 forintért egy nagyon megkímélt 64GB RAM-os verziót, de vehettem volna  70 körül egy bontatlant is, épp hirdettek egyet.
Eredeti ára 80-120k körül mozgott, használt piacon ezek fele, harmad áron mennek vagy annyi se.

Mai napig használom ezt a modelt, tehát ~6 éve és nem érzem, hogy váltanom kellene, frissítés is jön rá, gyors is. Akkuja is jól bírja még, de 5-10k körül cserélik.

Ja és ezzel fizetek.

“Őőő, copy&paste mikortól lett benne?”
 

De ezt is továbbgondolták, pl azóta van már system wide drag & drop is. Pl fogsz egy e-mailt, áthúzod a reminders appba és van egy új emlékeztetőd egy linkkel ami onnan egyből meg is nyitja az e-mailt. Vagy megfogsz 5 megnyitott tab preview-t a safariban aztán áthúzod egy jegyzetbe. Vagy megfogsz 10 e-mailt, áthúzod a fájlokba és lesz 10db kimentett eml fájlod. Kijelölt szöveget, képet ugyanígy lehet alkalmazások között. Nem érzem a lemaradást ;)

Azért érdemes megnézni hogy az iphone előtt milyen ocsmányságokat neveztek smartphone-nak. Emiatt jár a kategóriateremtő jelző. Egyébként már érett platform az iOS meg az Android is, copyznak egymástól oda-vissza. Kár számolni, hogy ki mit. Mondjuk privacy téren jobb az iOS, az fact. Customizálásban meg az Android. Legyünk igazságosak.

a telefon tárcsázó alkalmazást se frissítették azóta, tiszta fapad az androidhoz képest

"Én sosem akartam a call historyt átirni."

Én utálom hogy végtelen a history. Elég lenne kontakt alapon az utolsó hívást megtartani azért, hogy onnan gyorsan vissza tudjam hívni. Androidon ki lehetett gyepálni egy keresés -> törléssel. De talán opció is volt, hogy mennyit tartson meg.

Pár kivételtől eltekintve ugyanaz a 10-20 kontakt van a historyban többszázszor (ráadásul ki-bejövő). Nem érdekel, hogy gipszjakab 1 éve mikor hívott (vagy én mikor hívtam), ha egyszer minden nap beszélünk. Nekem nagyon hiányzik egy olyan beállítás, hogy mondjuk minden kontakthoz csak Xdb ki-és bejövő hívást tartson meg. Az is hiányzik, hogy semmilyen módon nem lehet csoportosítani, filterezni stb. Kevésbé zavarna a végtelen sok bejegyzés, ha mondjuk össze lehetne csukni per kontakt alapon. 

"tök jó hogy a messenger vagy viber voip callok is benne vannak a call historyban."
Tök jó, csak erre is betennék egy opciót és/vagy csoportosíthatóságot, fület, akármit. Hogy legyen lehetőségem _ne_ ömlesztve nézni.

A harmadik dolog, ami még nem került szóba, de kicsit ide tartozik:
nincs lehetőség 2022-ben a piac egyik legdrágább okostelefonjában blokkolni a callerID nélküli (ismeretlen szám) hívásokat. Csak ismert -számmal mentett- kontaktot lehet blokkolni.
 

Az android tudja ezt alapból 10 éve. Nem egy nagy dolog, csak egy opció. Bár mostanában ritkább, de régebben simán hívogattak ismeretlen számokról pl biztosítása ajánlatokkal stb. Aki caller id nélkül hív az eleve gyanús, én az ilyet helyből szeretem(ném) tiltani.

 

Csak hogy még érthetőbb legyen:

Én az ismeretlen _számokat_ nem akarom tiltani, mert pl 2FA hívásaim is vannak, amik nincsenek a kontaktjaim között, vagy bármi lehet. Pl most hívtak az autó szervizből egy olyan számról, ami eddig még nem volt meg: ezeket nem akarom blokkolni, mert fontos lehet (de mivel van hozzá szám, ezért akár el is menthetem és úgy blokkolhatom).

Viszont azt alapértelmezetten blokkolni szeretném, ahol nincs hívószámkijelzés.

Nem tudom, jelenleg így van-e, de nem olyan régen még voltak olyan vezetékes körzetek, ahol nem küldte el a hívószámot a telefonközpont. Ezzel a megoldással egy teljes körzetet zársz ki. Persze ettől még lehet, hogy ez jó neked, de én biztos nem aktiválnék egy ilyen funkciót.

"nem olyan régen még voltak olyan vezetékes körzetek, ahol nem küldte el a hívószámot"

Szerintem ilyen már nincs régóta (de ha van is, el tudom dönteni hogy vállalom-e). Ami fontos (közintézmény, stb), annak van kijelzése. Aki akarja, hogy visszahívható legyen, annak szintén van. Annak nincs, aki valamiért sumákol, direkt letiltja. Pár éve még voltak ilyen "xy biztosító/közvéleménykutató/stb megbízásból keresem" típusú hívások, nem sok, de előfordult. Ezek miatt androidon nekem be volt kapcsolva a tiltás, semmi hátránya nem volt, csak az ilyenek szépen lepattantak. 

Én tartom rosszul, vagy valóban nem lehet megadni új kontakt hozzáadásakor, hogy melyik címjegyzékbe szeretném felvenni? Ezt még a gagyi Nokia is tudja (jó, ott olyan szinten hogy phone/SIM).

Nem basic user vagyok, de nálam ezek a dolgok valahogy nem összemosandók - mint ahogy van céges gép, céges MS fiókkal, céges Google fiókkal, meg van a personal telefon, aminek köze nincs az előbbi kettőhöz. A hátamon is felállna a szőr, ha valami indiai kollega neve ott viritana az anyám meg a feleségem mellett a telefonon.

De elhiszem, hogy van ilyen use case, meg ember is, aki összemossa a különböző personáit és azok névterét.

Tegnap cserélték le a céges dual simes Samsungomat egy IPhone SE(?)-re. Eddig soha nem fogtam a kezemben Apple terméket. Első benyomás: maga a telefon minőségi terméknek látszik, a szoftwer rajta erősen nyögvenyelős. Egy normálisan kinéző (ílyen volt a régi), minden információval szolgáló, ergonomikus homescreen hiánya nálam no-go kategória.

Mivel nem dual sim a saját kártyámat visszatettem egy régi Moto G-be. Az IPhone-t, mivel nem fogok két telefonnal a zsebemben futkosni egy kábellel rákötöttem a gépre, hogy ne felejtsem el tölteni. Ezen kívül még az értesítéseket munkaidőre állítottam. Így lett nekem Apple márkájú vezetékes telefonom.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

"Egy normálisan kinéző (ílyen volt a régi), minden információval szolgáló, ergonomikus homescreen hiánya nálam no-go kategória."

A screenshotodon mindössze időjárást meg órát látok, ez simán reprodukálhattad volna a szifonon is 2db widget kihelyezésével. A widgetek stackelhetők is, és "megtanulja", hogy mikor mit mutasson. Pl reggel a napi naptárat, később az időjárást vagy zenelejátszót mutatja ugyanaz a widget (és manuálisan is lapozható a stack). 

Egyébként 1 nap alatt nem fogod megszokni -még ha akarnád sem-, a homescreen csak a jéghegy csúcsa, minden nagyon más. 

A bőséges időjárás infó (napfelkelte, napnyugta, harmatpont, UV sugárzás, stb.) mellett van rajta kalendárium (mutatja az időpontokat, hét számát), tárhely, memória, stb. információ és a háttere is átlátszó. Több helyet is megadhatsz neki, egy tapi és váltogatni tudsz a helyek között, ha a heti időjárásra böksz akkor átvált óránkéntire és vissza.  Ezen kívül meg ott vannak alatta a hasznos gombok, amikkel WiFi, csengőmód, lámpa, BT, fényerősség ki-be kapcsolható. Nem kell ehhez semmit le vagy fel húzni. Mióta Androidos telefonom van így nézett ki nálam a homescreen. Próbából benéztem az Appstore-ba is, hátha látok valami hasonlót, de nincs.

Másik idegesítő dolog: back gomb hiánya. Billentyűzet túl kicsi, jelszavakat mindig elgépelem, nincs lehetőség (vagy nem találtam meg) arra, hogy lássam a begépelt jelszót.

Igazad van, nem fogom megszokni mert azon kívül, hogy havonta egy-két alkalommal valaki felhív nem fogom semmire használni (arra nem kötelezhet senki sem, hogy munkaidőn kívül bekapcsoljam és magammal hordjam). Sajnos muszáj telepíteni rá a Company Portalt, így nem tudom bevágni fiókba és a kártyát áttenni egy normális telefonba. Nem is értem miért nem adnak egy akármilyen más, olcsóbb telefont, nem utazok, nem vagy főnök, aki egész nap telefonját nyomkodja. Elég szomorú, hogy valaki egymaga eldöntötte, hogy ilyent kell adni minden alkalmazottnak mert ez a jó és kész. Ez a telefon egy vagy megszoksz vagy megszopsz kategóriába esik.

Pozitív az egészben, legalább nem halok meg hülyén, hogy sose volt Apple termékem.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Ez hatalmas +1. Párom droidos telefonján rendszeresen tévedek el, valahol a back gombra kilép az appból, valahol valami submenüt hoz be vagy épp lép ki belőle, valahol tényleg back-ként funkcionál, appja válogatja, az egész egy inkonzisztens katyvasz.

A gesztusvezérlés a világ legkirályabb dolga, el sem tudnám képzelni a mobilozást nélküle. A back gomb mint ilyen tökéletesen felesleges cucc.

A gesztusvezérlés a világ legkirályabb dolga, el sem tudnám képzelni a mobilozást nélküle. A back gomb mint ilyen tökéletesen felesleges cucc.

Ha fejbol tudod az osszes "ujkombinaciot" es azt, hogy melyik app melyiket tamogatja akkor biztos jo. En nem kovetem, hogy mi a legujabb ujtechnika, 3 ujjal balra, aztan kettovel jobbra, stb. tul van mar bonyolitva. A back gomb mukodese egyertelmu, vagy visszalep vagy kilep (mivel az is vissza egy szinttel).

Kedvencem a gomb nelkuli iphone-nal a hogyan varazsoljuk elo a futo appok listajat, aki azt kitalalta... min. 3x kell probalkoznom, hogy eltalaljam a megfelelo ívet, meg egy ilyen sz*patast b*szki...

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Egyet kifelejtett: Home Screenen lefele swipe: Spotlight. Gyakran használom, mert a gyakran használt appjaim általában ott vannak (napszaknak megfelelően), vagy ha nincs, akkor egyszerűbb rákeresni a nevére, mint megtalálni az ikonját.

Plusz ugye a Safariba is bejött a swipe a tabok nézetéhez.

Koszi, a linkelt videobol vegre megtudtam, mi az az idegesito "fel kepernyos mod" amit "reachability"-nek hivnak. Ki is fogom kapcsolni.

A task switcher-t nem tudtam, hogy maskepp is elo lehet hozni, nem csak ugy ahogy anno lattam, a bal sarokbol kisivben...

imádom ezeket a sületlen baromságokat amiket kitaláltok és ide hánytok :D:D:D

Nem kell egybol lehulyezni azt aki nem iphone-al a seggeben szuletett vagy nem a hobbija kitanulni tobbfajta mobil OS vezerleset.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

szar az ájfón meg a gesztus vezérlés, én egyszerre 12 ujjal szoktam a task switchert előhozni, úgy kell nem? fontos hogy a +2 az a bal lábaddal legyen. és még így se sikerül mindig! 

nemtom, nekem fura, hogy anyámnak és apámnak sikerül, de vér IT-s emberek vért izzadnak ilyeneken :D

Igen, ez ilyen vérIT-s berögződések. 60+ éves anyámnak sikerült 10 perc alatt megtanulnia iphone-on és gépen is a trackpad gesztusokat, pedig elhiheted hogy nem egy született IT királynő. Nemrég hackintoshról átraktam ubuntu-ra, ott picit másképp működik, negyed óra alatt sikerült felvenni az új dolgokat, azóta használja boldogan.

De erre van több példa is, lásd pl villanyautós topicok, ott pl trey kimondottan hisztizett arra hogy mi az hogy amikor hazaérek fel kell dugni tölteni a kocsit, pedig 10 másodpercnél nem több (legalábbis nekem, biztos a rutin). Vagy jött a botladozok a kábelben érv, 2 éves kisfiam egyszer sem esett el még benne, egy 40+ éves informatikusnak pedig dealbreaker, vagy legalábbis valid(nak tűnő) vitaérv.

Fura világban élünk na, nagyon sokan a szokások rabjai és ezeket iszonyat nehezen dobják le. Én így szoktam meg x éven át, jóvanazúgy, minden más hülyeség és csak az én igazam létezik.

Ezzel nem azt mondom hogy minden újítás jó (sőt), de a gesztusvezérlés pl határozottan jó dolog. 5-10 perc alatt belejössz és onnantól kezdve az ilyen back gomb és hasonló dolgok kőkorszaknak hatnak.

A vita a back gomb vs gesztusvezérlésből indult.

De kérdésedre: Így elsőre pl droidon én nem találtam spotlight szerű keresőt sima home-on lehúzással ami keresne kontaktokban, appokban, képekben, váltana pénzt, keresne neten, stb. Nincs böngésző tetejére "koppintva" fel a tetejére opció (vagy csak én nem találtam). Ezek nekem a telefon használatának egy jelentős (90+) százaléka.

Viszont hozzátenném hogy droidon rengeteg launcher van, biztos van amelyik tudja ezeket is de amik elém kerültek azok nem tudták.

De kérdésedre: Így elsőre pl droidon én nem találtam spotlight szerű keresőt sima home-on lehúzással ami keresne kontaktokban, appokban, képekben, váltana pénzt, keresne neten, stb. Nincs böngésző tetejére "koppintva" fel a tetejére opció (vagy csak én nem találtam). Ezek nekem a telefon használatának egy jelentős (90+) százaléka.

Androidon lentrol felhuzva feljon egy kereso + osszes app, lehet kozottuk keresni es a felso sorban ott vannak a legutobb hasznaltak. A fokepernyon van egy google box, ott lehet neten keresni es csinalni barmit amire a google.com kepes, penzvaltas, stb. Kepek kozott a Google Photos-ban szoktam keresni kontaktok kozott pedig a telefonszamok kozott, nem tudom hogy hivjak az appot, tarcsazo(?). Nekem ez megfelelo, macOS alatt a spotlight-ot kizarolag programok inditasara hasznalom, iOS-en szinten app keresesre.

Oszinten szolva nem hianyzik, hogy ha appot keresek dokumentumok jelenjenek meg vagy ha kepet akkor kontaktok vagy forditva, mindez kiegeszitve random internetes linkekkel minden esetben.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"Ha fejbol tudod az osszes "ujkombinaciot" es azt, hogy melyik app melyiket tamogatja akkor biztos jo."

Nem tudom miről beszélsz, nincsenek "ujjkombinációk" (vannak esetleg extra funkciókra, pl 3 ujjas bökés copy-paste, de az más tészta). A gesztus vezérlés az alap funkciók gesztusokkal történő eléréséről szól: home, back, app switcher, keresés (spotlight). Kb ennyi. Mindegyik egyujjas. 

"A back gomb mukodese egyertelmu, vagy visszalep vagy kilep (mivel az is vissza egy szinttel)."

Gesztussal ugyanezt teszi androidon, csak nem gombot nyomkodsz hanem a képernyő széléről besuhintasz egy rövidet.
Az iOS megvalósítás szerintem rosszabb, mert ott a "back" csak az adott alkalmazáson belül, az alkalmazás gyökeréig működik, de ha elértem a gyökeret, akkor már nincs back, nem lép ki az appból vagy nem megy vissza az előző appra. Ez nekem eleinte zavaró volt android után, de igazából ez egy koncepcionális kérdés.

"Kedvencem a gomb nelkuli iphone-nal a hogyan varazsoljuk elo a futo appok listajat, aki azt kitalalta... min. 3x kell probalkoznom, hogy eltalaljam a megfelelo ívet, meg egy ilyen sz*patast b*szki.."

Rosszul próbálod. Semmilyen ív nem kötelező. :D Felsuhintasz (akár csak 1 centit) és megállítod az ujjad egy tized másodpercre. Vagy -méggyorsabb- ha a képernyő bal alsó sarkából kicsit jobbra felfelé suhintasz egyet.
 

Az iOS megvalósítás szerintem rosszabb, mert ott a "back" csak az adott alkalmazáson belül, az alkalmazás gyökeréig működik, de ha elértem a gyökeret, akkor már nincs back, nem lép ki az appból vagy nem megy vissza az előző appra.
 

Az iOS féle megvalósítás a logikus és jó. A böngésző tabod se záródik be, ha a back gomb nyomkodásával elérted a tab-history elejét. Meg is ütne a guta, ha úgy működne, hogy random bezárogat nekem tabokat, appokat.

Erre mondom, hogy koncepcionális kérdés. Szerintem az android jobb. A "gyökér" a főképernyő, mindig onnan indulsz, ha back-et nyomkodod oda is kellene visszajutni. Sosem léptem ki véletlenül androidon sem a browserből, mert az utolsó back egy üres browser kezdőoldalra vitt ésakkor ott már láttam ,hogy mégegy back már kilépés lenne.
Btw: a safariban sem szeretem, hogy a back-re nem megy vissza a kezdőoldalig:
kezdőoldal -> hupindex -> fórum ->[back]->hupindex->[back]->??
Itt a kérdőjel helyén újra a kezdőoldalnak kellene lenni a könyvjelzőkkel, ehelyett be kell zárni a tabot és újat nyitni. Miért nem a kezdőoldal a gyökér?

iOS-ban az is "rossz" hogy a back gesture csak egy oldalról működik (jobbkezesként bal oldalra kell átnyúlkálni), androidon mindkét oldalról működik. A harmadik amit ezzel kapcsoaltban nem nagyon szeretek, hogy ha egy appból nyílik meg egy másik app, akkor oda sem lehet back gesture-rel visszajutni, csak az alsó alkalmazásváltó suhintással (vagy baloldalon legfelül egy hangafasznyi kis nyíllal). Androidon 1 gesture-re rááll az ember izommemóriája, és minden megoldható a back-el: visszamegy a home screenig, vagy visszalép a másik appba (ha onnan érkeztél). iOS-en erre 3 gesture van: alkalmazáson belül a back, home screenre a külön home gesture, ha másik appba mész vissza, akkor alkalmazásváltó. 2 év használat után már ezt is megszoktam, de az androidon egyszerűbb és egységesebb a back logikája. 

Androidon 1 gesture-re rááll az ember izommemóriája, és minden megoldható a back-el: visszamegy a home screenig, vagy visszalép a másik appba (ha onnan érkeztél). iOS-en erre 3 gesture van: alkalmazáson belül a back, home screenre a külön home gesture, ha másik appba mész vissza, akkor alkalmazásváltó

És nem lehetséges olyan use case, amikor az aktuális appban nem akarsz visszalépni, mégis előtérbe akarod hozni az előző appot? :)

"És nem lehetséges olyan use case, amikor az aktuális appban nem akarsz visszalépni, mégis előtérbe akarod hozni az előző appot? :)"

Lehet félreérthető voltam. App váltás androidon is van, nem kötelező csak a back gesture-rel navigálni, de nagyon sok esetben elég ha csak azt használod, és erre eléggé rááll az ember agya/keze.
Pl ha chrome-ból egy link átdob a Youtuebe appba, akkor a back visszavisz a Chrome-ba. Tök logikus, onnan jöttem, az rányílt a stack tetejére. Egy pillanatig sem kell gondolgkozni, hogy most melyik módon megyek vissza. iOS-en a mai napig (2 év után) előfordul néha, hogy megakaszt egy tizedmásodpercre, hogy nyomok mondjuk 2 back-et és a harmadik már nem megy, nem csinál semmit: ott már át kell nyúlni alulra az alkalmazásváltó csúszkára.
Pedig egyszerű lenne: ha back-et nyomok és az előző "layer" a home volt vagy egy másik app, akkor menjen oda vissza. Minden más esetben (alkalmazáson belüli stack-ben voltam pl) jó a jelenlegi működés.

 

Rosszul próbálod. Semmilyen ív nem kötelező. :D Felsuhintasz (akár csak 1 centit) és megállítod az ujjad egy tized másodpercre.

Igen, rajottem a fenti video alapjan, az iPhone csak a "muszaj" telefon (=ceges).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ezen a homescreenen mi az az információ, amire valóban prompt, mindig szükséged van? A használt RAM mennyisége? Az nem mindegy? A napfelkelte/naplemente ideje is mindig fontos neked? A felhasznált storage is olyan információ, amely annyira sűrűn változik nagyot, hogy fontos folyamatosan látnod?

Én meg tudom érteni, régen én is ilyen voltam de kinőttem (igaz én PC-n).

Volt szanaszét konfigurált conky, 10 percenként ránéztem a task managerre, néztem hogy mennyit eszik a böngésző vagy épp magamat húztam fel feleslegesen hogy miért eszik a rendszer feleslegesen sok memóriát indulás után.

Aztán jött a váltópont, nem is tudom pontosan mikor és miért, de azóta nem is nagyon érdekel. Bekapcsolom, működik, kész.

Nyilván ha valamiért érezhetően belassul a rendszer akkor ránézek hogy mi okozza de nem jellemző mostanában hogy ebből gond lenne, így a top/htop/task manager is pihenőpályán van.

Szerkesztve: 2022. 07. 01., p – 00:11

nekem volt 1st gen, par hettel megjelenes utan egy kollegam mutatta, hogy vett valami csempesz ismerosetol es azonnal kellett nekem is, hat szerzett :)  150k volt, ami akkor horror draganak szamitott.

lehet ezert megkoveztek de a fapados lassu buta nokia utan feludules volt.

a legnagyobb innovacio a kapacitiv touchscreen es a hasznalhato virtualis billentyuzet volt szerintem, sokkal kenyelmesebb volt vele emailezni, mint a rezisztiv touch-os ceruzas pda-kkal meg windoz mobile-okkal. es mindez egy pici vekony keszulekben, nem feltegla mint az akkori pda-k vagy pl. a nokia communicator...

es ugyan az apple kisse lassan reagalta le, de par hettel a megjelenes utan mar szet volt hackelve, visszafejtve az api-k (nem volt nehez dolguk, eleg nagy atfedest mutatott a macos-el), volt unofficial app store mindnefele hackkel appokkal, irtak ra terminalt, jatekokat, skineket, cella alapu helymeghatarozot stb, eleg komoly hacking community epult kore. aztan amikor megnehezitettek hardveresen is a jailbreaket par evvel kesobb, akkor az egesz elhalt :(

Szerintem mara az iPhone lett a konzervativ, kiforrott telefon. Az uj dolgokat az androidos telefonokon probaljak ki, majd amikor beerik az Apple adaptalja. Legelabbis nekem ez a benyomasom.

En nemreg valtottam Androidrol, kicsit furcsa volt megszokni de most mar nem mennek vissza.

:wq

egy kiforrott(abb) "üzleti" mobilplatform

Nem tudom. Most kezd egy kicsit enterprise baratabba valni, de meg van hova fejlodni. Kulon 3rd party szoftver kell, hogy kicsit cégbaráttá lehessen pofozni az Apple cuccokat.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."