Thunderbird 102

Címkék

Megjelent a Thunderbird levelezőkliens 102-es kiadása. Ez egy nagy kiadás, ennélfogva tele van régen ígért és várt új funkciókkal:

  • 📨 Vadonatúj címjegyzék
  • 📨 Új Spaces Toolbar
  • 📨 Import/Export varázsló
  • 📨 Újratervezett üzenet fejléc
  • 📨 Gyönyörű új ikonok stb.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Új ikonok helyett megoldhatnák mondjuk azt, hogy tudjon értelmesen beszélgetni a gmail/office365/exchange hármassal. Nem, az IMAP meg a POP3 support ehhez nem elég.

mert ertelmes helyen mar reg tiltva van, de mar a gmail is szopat ha hasznalni akarod.

masreszt naptar/cimjegyzek nem jon vele, csak a levelek.

meg smtp is kene a kuldeshez, es azt vegkepp nem szeretik az o365/exch rendszergazdak engedni kivulrol spammeles miatt

és hogy kapnak/küldenek emailt SMTP nélkül? milyen protokoll van IMAP helyett amivel jön a címjegyzék is és a gmail+többi is tudja?

a gmail is imap/smtp-t használ csak oauth2-t kér hozzá.

fogtam most a Thunderbirdet (91.7.0), mondtam neki új létező fiók, beírtam a gmail email címet, feldobta a google logint, google bekérte a jelszót, engedélyeztem a mobilomon a hozzáférést és a Thunderbird frankón szinkronizálja a címjegyzéket, a naptárat és az emaileket gmailról. (imap.gmail.com és smtp.gmail.com).

ha kliens-szerver kommunikációról beszélünk

tisztában vagyok vele és később rájöttem magatól is, csak ez itt nem erről szólt:

meg smtp is kene a kuldeshez, es azt vegkepp nem szeretik az o365/exch rendszergazdak engedni _kivulrol_ spammeles miatt

kívülről én egyelőre maradok az SMTP mellett, mások meg úgy tiltják ahogy nekik jólesik. :)

de pontosan arrol szolt. mert hat az imap kliensek szerinted hogy kuldenek emailt, ha nem smtp-n keresztul (authentikalva nyilvan)? na ezt nem szeretik.

amugy exchange sajat smtp portjat eleg ritkan rakjak ki kozvetlenul a netre, szinte mindig van elotte valami vedelem, l7 tuzfal, vagy valamilyen spamszuro megoldas, gateway. mar a microsoftnak is van erre valami kulon cucca, ok se biznak benne :)

es azok mar nem igazan tudnanak authentikalni klienseket...

Bevallom, én nem értem, miért várjátok egy dedikáltan levelező klienstől sokan (ami ráadásul open source formátumokat és protokollokat szeret támogani), hogy O365/Exchange csoportmunka kliens legyen? Arra ott van az Outlook... Minek írnák meg mégegyszer?

A naptár/névjegy szinkronizálására meg ott a CalDav/CardDav, gondolom részükről ezzel le is van zárva a kérdés. Majd ha valami új iparági elfogadottá válik ezek utódjaként (open source módon), akkor gondolom gyorsan be is építik majd a támogatását.