Az EU és az USA után Brazília is USB-C-t vár az Apple-től

Címkék

Brazília immár a harmadik a sorban, amely felszólította az Apple-t, hogy cserélje le Lightning csatlakozóját USB-C-re, arra hivatkozva, hogy a változtatás segíthet csökkenteni az elektronikai hulladékok mennyiségét.

Június elején az Európai Unió új szabályokat fogalmazott meg, amelyek értelmében minden okostelefonnak USB-C szabványt kell használnia a töltéshez. Nem sokkal ezután az amerikai szenátorok felszólították az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumát, hogy írja elő az univerzális közös töltőszabványt. Most Brazília is univerzális töltéstámogatást kért.

Részletek itt.

Hozzászólások

dE eZ gAtOlJa Az InNoVaCiOt!4!4!4

(Termeszetesen mindigis tilos volt egy uj innovativ foglalat feltalasakor a regit is meghagyni mellette kompatibilitasi okokbol. Egy telefonon nem lehet ket port soha, ezert nem volt soha rajtuk jack dugo sem termeszetesen ;) )

Én azóta tudom, hogy az Apple miért ragaszkodik a lightninghoz, amióta láttam vadiúj lightningot szétfoszlani, mert kihúzásnál rossz helyen fogtam meg. Szerintem épeszű ember nem venné meg 200 euróért a fos lightningjukat, ha lenne rajta USB-C lehetőség is.

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Szerkesztve: 2022. 06. 29., sze – 10:39

De __ez__ rendben van. xD

Szerinted rendben van? Ha igen, miert van rendben?

Azt gondolom, rendben van. Miért van rendben? Mert nem látok semmi komoly problémát vele.

Az egyetlen apró probléma, amit látok, az az, hogy nem teljesen kompatibilis az IEC 60906-1 nemzetközi szabvánnyal. A fényképen a 10A-es változat van, a szabvány szerint viszont 16A-t kellene tudnia. Meg persze nincsen a lukakat lezáró takarólap, amit a nemzetközi szabvány szintén előír. Ha már kitalálták azt a világon második országként, hogy bevezetnek egy új országos szabványt, ami a nemzetközi szabványon alapul, akkor akár csinálhatták volna ezek nélkül a kis változtatások nélkül is, kompatibilisre.

Te is erre gondoltál, vagy neked valami más az, ami miatt úgy gondolod, hogy nincs rendben?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kábelt nem látok a fényképen, csak egy villásdugót meg egy fali csatlakozót. De nem vettem észre, akármi is az, amit ti ketten észrevettetek. Nem látom, hol a hiba.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Visszamenőleg mindre :D

Az esőerdőket kivágjuk, hülye mindenki...

sudo mount -o ro /hup.hu

Remélem thunderbolt 4 lesz nem pedig valami gecc usb3.x.w.y

az úessbé a hardverek pálytonja!

Szuper. Jöhet a következő lépés, hogy az USB szabványú csatlakozó alakja mérete könnyen kezelhető és javítható legyen extra felszerelések nélkül. Magyarán, a csilli-villi high-tech telefon töltőcsatlakozója, egy 3. világbéli, útszéli műszerész által is javítható legyen egy bádogos pákával. A csatlakozó alakja és mérete olyan legyen, hogy bátmilyen irányból, egy kézzel csatlakoztatható legyen. A különféle töltési módok eldöntése ne igényeljenek aktív komponenseket és titkos kézfogásokat, stb.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ugyanúgy, ahogy az USB-C is átvisz 100W-ot a pilicka érintkezőin. 5A-t, 20V-on. Ugyebár, nem elfelejtendő, hogy a különféle teljesítményekhez más áram és más feszültség tartozik.
A 10Gbps nem az érpártól függ, hanem a mögötte lévő technológiai megoldástól. USB3.2-nél 40Gbps-et is 2 TX és 2 RX érpárral oldják meg. Erősen kétlem, hogy egy mobiltelefonnak szüksége van ekkora sávszélességre, mint ahogy azt is, hogy képes lenne kezelni ekkora adatmennyiséget. Továbbá, nem keverendő össze az USB3.2 és az USB-C. Az USB-C a csatlakozó interface-t takarja, ami nem jelenti, hogy egyben teljes USB3.2 implementációt kap rajta az user. Ugyanis USB-C csatlakozóból jöhet USB2, Data mode only USB3.1 Gen1 5Gbps, Data mode only USB3.1 Gen2 10Gbps, Thunderbolt 40Gbps és mindezek Power Delivery és Fast Charging  variációja. A szállított teljesítményt a kábelben találhatós chip és a rálógatott eszköz dönti el.
Úgy tűnik egy katyvasz az egész? Igen, mert pénzéhes gennyek tervezték az egészet.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azt felejted ki a dologból, hogy az USB Type-C nem csak mobiltelefonoknál használandó, és a 40Gbps nagyon jól tud jönni. Hasonlóan az USB PD sem csak mobiultelefonokra működik.

Pont ezért jó szabvány, mert sokrétű a felhasználhatósága. Egy device gyártó meg eldöntheti, hogy mit akar/tud támogatni, ezzel megcélozhat kispénzű felhasználókat is, stb.

Az ilyen mindenre jó megoldások valójában csak annak jók akik kitalálják és managelik. Van pár topic itt is, ami arról szól, hogy "miért nem nem megy x kábel a y eszközzel". A kispénzű felhasználókat nem egy liszenszdíjas, össze-vissza kompatibilitási mátrixú, még a kábelben is chip van rendszerrel kell megtámadni.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Úton útfélen találkozok ezzel valóban.

Én a GPU-t a gépbe szoktam tenni (már ha tényleg kell), bár egyesek valóban megoldják pl. raspberry-re is:

https://www.jeffgeerling.com/blog/2022/external-graphics-cards-work-on-…

(hint: nem type-C-n)

Értelme? Ki használja így?

Értelme? Ki használja így?

Laptop USB-C-s dokkolójában lehet grafikus kártya. Hallottam már ilyenről, de nekem nem volt, szóval nem tudom, mennyire van használatban.

Ha a laptopom USB-C-jére rákötök két külső monitort, akkor az azok felé menő adatfolyam az nem ugyanezt használja? Gondolom ha alacsonyabb lenne a sebesség, akkor nem lehetne két képernyő, vagy nem lehetne 4K csak HD, vagy valami ilyesmi?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én mondjuk még tovább növeltem volna a katyvaszt, ha már a 10+ Gigabites Ethernet nem akar otthon terjedni, akkor valami hubos/switches megoldással és optikai vagy UTP átalakítókkal megtoldottam volna, hogy ne csak két eszközt lehessen összekötni hálózaton és a PoE-t is ki lehessen vele váltani.

Az egységesítést üdvözlöm, viszont az USB C a lightninghoz képest szar a saját tapasztalatom alapján.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Ez valami környezetvédelmi kvóta része, hogy cserébe még több erdőt vághassanak?