28 éves lett a FreeDOS projekt!

Címkék

Használsz még DOS-t valamire?

Hozzászólások

En neha szimpla nosztalgiabol beroffentem a kis P1-en. :)

Arch Linux [Sway WM]

raktam az eeePC-re, bar hasznalni egyelore nem nagyon szoktam, azert pakoltam fel ra nehany jatekot :)

Hangot eeePC-re hogyan csiholsz? A hangchipre gondolok, nem a PC speakerre. DOS-nak ez a buktatója, bármin elmegy, amíg nem kell rendes SB/MIDI, stb.. Igazából játékra jobb az MS-DOS 6.22, abandonware, otthonra nem gáz. Ez a FreeDOS inkább cégeknek van, hogy ne üssék meg a bokájukat licencügyileg, meg esetleg kísérletezni, hogy a modern DOS határai mennyire tolhatók ki úgy, hogy még kompatibilis maradjon.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Maga a 6.22 támogatja a Y2K-t, de ez erősen függ, hogy a BIOS támogatja-e (modern gépen természetesen fogja), illetve néhány legacy DOS alkalmazás, ha gányul van megírva, akkor DOS verziótól függetlenül nem kompatibilis vele. Vegyes, nem lehet kijelenteni, attól függ, hogy mire használod.

Akár még PC DOS 2000-et vagy 7.1-et, esetleg Win98SE-t is lehet használni, mármint utóbbinak a DOS-os részét (MS-DOS 7.1). Úgy értve, hogy DOS 6.22 vagy FreeDOS helyett, csak általában nem éri meg, mert ha az ember DOS-t futtat, azt azért teszi, hogy legacy programokkal legyen kompatibilis, és nem azért, hogy Y2K, meg FAT32, és hasonló modern feature-ök kellenek neki, azokat modern OS-en érdemes amúgy is használni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 06. 30., cs – 18:52

Derekas, hogy még ennyi év után is foglalkoznak egy ilyen legacy rendszerrel. Jó lenne, ha CP/M-ből is lenne ilyen, esetleg még régebbi OS-ekből. Amigás OS-ekből is vannak modern forkok, OS/2-ből (ArcaOS pl.), a BeOS-t a Haiku élteti tovább. Unixokból, unixlike rendszerekből ugyan van egy csomó ág, BSD-k, MacOS, Linux, amik továbbviszik, azokból is van, amelyik 28-31 éves már, de a Minix sem épp fiatal. De tudtommal CP/M, RT11-ből nincs ilyen, talán csak nem találta senki hasznosnak, hogy legyen, mert ami húzóalkalmazások voltak ezekre a rendszerekre, azokat átportolták más OS-ekre is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Át is portolták, meg a lelkes keleteurópai fejlesztők már DOS-hoz és PC-hez, Spectrumhoz, C64-hez és hasonló 80-as évekbeli eszközökhöz jutottak hozzá, bármi ami régebbi ennél, Tandy TRS, Apple-2, CP/M alapú eszközök (C128-at leszámítva) naggyon kimaradtak, még használtan se jöttek át, az amcsik meg nem annyira nosztalgikusak :) Én is csak könyvekből és manapság a Youtube-ról tudok róluk.

Múltkor elsiklottam a kérdésen, hogy használok-e DOS-t valamire. Attól függ, hogy honnan nézzük. Néha egy-két régi game-et beröffentek ScummVM-ben vagy DOSBox-ban, de az nem valódi DOS. Néha virtuális gépbe nyomok be MS-DOS 6.22-őt, de akkor meg az a cél, hogy Win 3.1 menjen rajta (most egy 16 bites debugger miatt kellett), szóval ott se annyira DOS-nak kell. Így azt mondanám, hogy semmire. Pedig nosztalgikus, de a nosztalgiát át tudom élni Linuxon is, átportolt meg klónozott programokkal, pl. opencubicplayer, mc (nc helyett), dn2, stb.. Modern DOS-os játékokra sem éri meg, mert azok ugyan nem futnak rendesen DOSBox-ban, de van hozzájuk modern natív port mindenféle OS-hez, akár 64 bites is, pl. Doom 1-2, Heretic, Hexen, Descent 1-2, Quake, Duke Nukem 3D, Blood, Wolfenstein 3D, stb..

Egyébként pont erről jut eszembe, amit nemrég a redditen olvastam, hogy valami modern laptop jött újonnan FreeDOS-szal. Nem is ez a vicc benne, hanem az, hogy úgy volt megoldva, hogy Debian volt rátelepítve, és abban virtualizálva indult a FreeDOS. Mivel a laptop olyan zsír új volt, hogy még a CSM Legacy BIOS-módot se támogatta. Szigorúan tartották a beígért FreeDOS feature-t, LOL.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 07. 08., p – 15:44

Bontatlan (Win95 + DOS set + Work) kell valakinek? Bizonyos értelemben ez is freeDOS.

> Sol omnibus lucet.