Amikor a zöld pártok támadóból védekező pozíciót kénytelenek felvenni

Fórumok

[...]

Hiszen most, amikor Vlagyimir Putyin megtámadta Ukrajnát, szinte azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy napokon belül egyetlenegy kérdés lesz a politikai vezetők szeme előtt, ez pedig az energiabiztonság. Azok a politikai aktorok – legyenek azok személyek vagy politikai közösségek –, akik nem tudnak erre az egy problémára válaszolni, azoknak politikai értelemben könnyen az életükbe kerülhet. Európa-szerte elfelejtették a politikai szereplők a hidegháború óta, hogy az európai stabilitáshoz az energiához való könnyű hozzáférés és a bőséges energiaellátás volt a kulcs – áll a Foreign Policy tűpontos elemzésében.

[...]

A német zöldeknél már beindultak a folyamatok

Ha megnézzük a zöldpártokat, akkor őket pedig az a veszély fenyegeti, hogy nem tudnak eleget tenni a politikai ígéreteiknek.

[...]

a német kormánykoalícióban is nagyon komoly konfliktust eredményez az atomenergia kérdése, miközben azt kommunikálják, hogy ez nem pártpolitika, hanem társadalmi kérdés

[...]

A mostani német hármas koalícióból a zöldek kivételével valamennyi párt megfontolta, hogy legalább időlegesen vissza kellene lépni az atomerőművek leállításától. A zöldek az utolsó csepp vérükig harcolni fognak az atomenergia ellen, még úgy is, hogy bekapcsolják a jóval környezetszennyezőbb szénerőműveket.

A zöldek számára elfogadhatatlan, hogy az atomellenességükből visszalépjenek. Ennek történelmi okai vannak, hiszen ennek a pártnak a magját, amikor 1980-ban megalakult, az atomellenes mozgalom alkotta. Hagyományosan atomellenesek, az energiafelhasználásból előbb zárnák ki szerintem az ipari szereplőket, mint hogy az atomellenességgel kompromisszumot kössenek

– nyilatkozta az Indexnek az európai parlamenti tanácsadó. Tehát szerinte itt folytonosságában kell vizsgálni a helyzetet. Ezeken túl egy óriási fordulat is végbement a párton belül, hiszen eddig egy radikális, progresszív, támadó szereplőként foglaltak helyet a politika színpadján, most pedig védekezésre kényszerülnek. „Könnyen elképzelhető, hogy a kialakult nemzetközi helyzetnek a vesztesei a zöldpártok lesznek.”

[...]

Link: https://index.hu/kulfold/2022/06/29/haboru-orosz-ukran-konfliktus-zoldp…

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 06. 29., sze – 16:13

Eddig is tudtam, hogy a zöldekkel komoly problémák vannak, de, hogy szerintük inkább a szén mint az atom ... Azért ez még nekem is új volt 🙄

Kíváncsian várom, hogy hogyan fúj majd a szél, teker a vízi erőmű, termel a napelem a fagyos '22-es télben majd Németországban ...

Európának fel kell készülnie a legrosszabbakra

Most, hogy beintettek (vagy legalábbis beinteni látszanak) a britek is ^^^

trey @ gépház

Ezt nem árt átfutni, mert a sötétzöldségnél a mostanra kialakult atomhelyzet jóval összetettebb: https://www.dw.com/en/will-germany-return-to-nuclear-power/a-62223935

Az eleve igencsak kérdőjeles volt, hogy ha energiát akarnak, akkor a teljes atomzárást mégis hogyan gondolták, mert az se gázzal, se sehogy nem váltható ki rendesen mert akkor volumen, és igencsak stabil. Ha pedig a gazdaság fejlődik, a lakossági gázt ki akarjuk váltani, akkor a fix energiafelhasználás nőni fog, azaz a villamosenergia kézenfekvően simán elfogyasztja az alaperőművek termelését.

A megújuloknál ott van a "csendes napok" jelenség, ami már megropogtatta párszor a nyugati villamos hálózatokat, és a vízenergiánál pedig a rekordalacsony vízállások okoztak problémát. A rekordalacsony vízállásnak volt egy hozadéka, miszerint a szénerőművekhez sem jutott el elég szén, mert csak félig-harmadig vagy sehogy se tudták az uszályokat megrakodni, és vasúttal nem tudták teljesen kiváltani.

Várjuk akkor itt a HUP szakértőket, akik annak idején Paks 2 és egyéb témában szakértettek, hogy akkor most élesben írják meg tippjeiket a német vezetésnek. Esetleg kérjék meg Szél Bernadettet és az LMP-t, hogy kuksizzanak össze valami tervet. De, ez most nem gyakorlat, hanem éles, ketyeg az óra! Winter is coming!

trey @ gépház

Paks 2-vel az a legnagyobb baj, hogy nincs.

Pedig itt aztan se zoldek, se nemetek, ellenben van a projekt es kulonosen a valasztott kivitelezo mellett 100%-ban elkotelezett kormanyzat, aminek 12 eve szinte megszakitas nelkuli ketharmados alkotmanyozo teljhatalma van. 9 evvel a szerzodes alairasa utan meg mindig ott tartunk, hogy nincs hatosagi elbiralasra benyujthato terv sem. Valami vizzaro resfalat kezdtek epiteni, hogy ne lehessen azt mondani, hogy "kapavagas sem tortent". (Ezzel gyakorlatilag engedtek az orosz fel kovetelesenek, hogy elfogadott tervek nelkul elkezdodhessenek a foldmunkak!)

Van hozza egy kb 35-40%-ban importfuggo aramhalozatunk. Ja, der Winter kommt, nemcsak Nemetorszagban, hanem nalunk is, es ez utobbi valahogy engem jobban erint.

Azt, hogy mar most jo elore probalod rakenni az ellenzekre az esetleges teli ellatasi problemainkat, nem is kommentalnam.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Te hoztad elo Szel Bernadettet, meg az LMP-t. Gondoltam, ha mar Magyarorszagra tereled a szot, nezzunk talan szet a sajat hazunk tajan, a mi - nem kifejezetten zold parti - megoldasaink vajon mennyire mukodnek.

De nezhetjuk tovabb:

  • Panelprogram leallitasa 2011 kornyeken. Pl Ujpalotan meg most is a hazak fele van leszigetelve, vannak tombhazak, amiknek csak az egyik oldalara jutott hungarocell. Ugye nem kell magyaraznom, hogy gazfogyasztasban ez szamit...
  • Raszorultsag figyelembevetele nelkuli dotalt aron adott gaz (aka "rezsicsokkentes") - igy a korszerubb (nem gaz) futesi megoldasok megterulesi ideje kb a vegtelenbe kitolodik. Demotivalja azokat is, akik megengedhetnek maguknak a korszerusitest.
  • Atomeromu "epitese", tenderen torteno kivalasztas nelkul
  • Tudtommal meg mindig nincs olyan inverter engedelyezve, ami visszataplalas mellett kepes szigetuzemre is - valasztanod kell az ellatasbiztonsag es normal uzemi koltsegcsokkentes kozott (vagy illegalisan atkotogetni)
  • Oriasi anyagi bukta (marmint nekunk, atlagpolgaroknak) a szeneromuvunk privatizaciojabol, majd dragan visszavasarlasabol
  • Ossze-vissza kavaras a haztartasi napelemek visszataplalasi elszamolasa koruli mar evek ota, tervezhetetlen megterules
  • Fejlesztesek elmaradasa - hiaba a mobilhalozatos remote leolvashato villanyora, a Mavir-nak szinte semmi adata nincs a haztartasi eromuvek visszatermeleserol
  • Fejlesztesek elmaradasa - sok helyen lekapcsolnak az inverterek, mert tul magasra emelkedik a helyi feszultseg
  • Fejlesztesek elmaradasa - Az aram-import fuggosegunk szep fokozatosan emelkedik az elmult 10 evben, anelkul, hogy tettunk volna ellene. Kb a napelemek az egyetlen fejlesztes, ami ez ellen hatott.

Es meg biztos eszembe jutna par.

Zold programot akarsz? Invertald meg ezeket es megkapod.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

  • Tudtommal meg mindig nincs olyan inverter engedelyezve, ami visszataplalas mellett kepes szigetuzemre is - valasztanod kell az ellatasbiztonsag es normal uzemi koltsegcsokkentes kozott (vagy illegalisan atkotogetni)
     

na, hat ezt igy rosszul tudod, mar tobb mint egy eve van. Kerdes a tobbi felsorolas is ilyen pontos e.

 visszataplalas mellett kepes szigetuzemre

Pont ezt tudja a hibrid inverter, azért hibrid. Ha van grid, oda táplál, ha nincs, akkor is működik és neked a házadban lesz áramod (hogy meddig és hogyan, az pedig a hozzá kapcsolt akkuktól és/vagy aggregátortól függ). Ellentétben a "hagyományos" inverterekkel, amik alap esetben (=buhera nélkül) lekapcsolnak ha elmegy a hálózati áram.

A Panelprogram más formában és takaréklángon ment tovább. Ezt főleg Co2 kvótás pénzekből, meg EU-s dolgokból finanszírozták, és kamatmentes hitelt adott az MFB. Errefelé a környéken több házat is rendesen tudtak szigetelni az elmúlt években, bár főleg 3-4 éve vagy régebben kezdett projektek voltak.

Az atomerőmű az relatív érdekes kérdés, mert azt elég kevés helyen pályáztatják, illetve kérdés hogy mennyire van állami hátszél, pl. garantált olcsó hitel opció a tuti befejezéshez, és hogy mennyire kell tökúj technikát használni, vagy valamennyire illeszkedik a meglévőhöz. Ugyanakkor sötétzöldék teljesen abban vannak, hogy rögtön mindenkinek nyóc keze lesz, meg mindmeghalunk, mert elképesztő módon jön a sugárzás. Azt finoman elfelejtik hogy oké, nyilván az atom nem egy idegbeteg marhaság, de perpill stabil és nagy teljesítményű erőmű az az atom.

Ami még probléma, hogy a szélerőműveket kvázi letiltották, pedig lehetne még építeni jó helyre belőlük.

A Panelprogram más formában és takaréklángon ment tovább. ... bár főleg 3-4 éve vagy régebben kezdett projektek voltak.

Tudom, nap mint nap arra jartam. Emlekszem ra, hogy evekig alltak a felig beburkolt falakkal a hazak, aztan nagyon csigatempoban lassan befejezgettek (vagy legalabbis egy valamennyire vallalhato checkpointig eljuttattak) azokat, amik mar el lettek kezdve. Ujat mar regen nem kezdtek, pedig rengeteg szigeteletlen panel van meg.

illetve kérdés hogy mennyire van állami hátszél, pl. garantált olcsó hitel opció a tuti befejezéshez, és hogy mennyire kell tökúj technikát használni, vagy valamennyire illeszkedik a meglévőhöz.

Szerintem ezek pont ugy hangzanak, mintha palyazati szempontokat sorolnal fel.

Ugyanakkor sötétzöldék teljesen abban vannak, hogy rögtön mindenkinek nyóc keze lesz, meg mindmeghalunk, mert elképesztő módon jön a sugárzás.

Szerintem a sotetzoldek elleni leghatekonyabb fegyver pont az lenne, ha nyiltak lennenek a tervek (ertelemszeruen a terror- es katonai tamadas elleni vedelmi reszletek nelkul). Akkor minden sotetzold hulyesegukre meg lehetne mutatni, hogy konkretan kezelve van. Nem minden orszagban vannak olyan mertekben beagyazva, mint a nemeteknel.

Ami még probléma, hogy a szélerőműveket kvázi letiltották, pedig lehetne még építeni jó helyre belőlük.

Jah, igen...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nem akartam ott belemenni a kérdésbe, mert mellékszál, de a nem felújított panelok nem azért nincsenek felújítva, mert nem volt pályázat. Voltak.

A lakóközösség többségének kell megszavaznia (nem szokott sikerülni a kriptaszökevények miatt), vagy a lakóközösség olyan adósságot halmozott fel, hogy nem álltak velük szóba. Ne dőlj be az ilyen tereléseknek!

trey @ gépház

Hát, évekig nem volt 50+ lakásosnál többre, amikor volt, akkor igen hamar elfogyott a keret, mert sok ház készült rá előre. Az egyébként tényleg létező probléma, hogy vagy van 1-2 renitens aki semmiért se fizet, illetve a rossz vezetés miatt felhalmozott tartozás.

Szűkiti a fene, és azok inkább mindenféle társasházak errefelé. Sok panel megújulult, de itt Bp-n igen sok 60+ lakásos van, és ott jóval többet lehet zöldülni, ezeknek a felújítása az elmúlt 10 évben lelassult.

Természetesen lehet lovagolni rajta, hogy dehát panel az panel, meg hogy mik a számok, ahogy inflációnál is, ahogy érzed.

Tehát, ez lenne a hazai zöld program? Atomerőmű, csak nem az oroszoktól? Mert a többi pont az kb. pont annyira életképes, mint a németek - lassan bukott - zöld programja.

Tudnál linket adni arra, hogy a hazai zöldek (= megélhetési politikus Szél Bernadett kb. egy személyben) hol beszél arról, hogy atomerőmű az kéne, de nem az oroszoktól, hanem innen meg innen és itt vannak a hozzá a számítások, tervek stb? Vagyis egy konkurens ajánlat az oroszokéval szemben? Csak, hogy a társadalom nem teljesen hülye része egymás mellé tudja tenni.

Tudod, mint amikor te kérsz két munkára ajánlatot ...

trey @ gépház

Tehát, ez lenne a hazai zöld program? Atomerőmű, csak nem az oroszoktól?

Ha azt varod tolem, hogy valami igazan sotetzold demagogiat toljak, akkor csalodast kell okoznom. Egyebkent nem azt irtam, hogy "nem az oroszoktol", hanem azt, hogy meg kellett volna versenyeztetni a tobbi szereplot is. Tudod, olyanokat, akiknek mar sikerult az EU-tag orszagon belul atomeromuvet felepiteniuk.

és itt vannak a hozzá a számítások, tervek stb?

Tok jo, hogy ezt felhoztad, ez ugyanis a masik legnagyobb problema (marmint az utan, hogy 9 ev alatt sem kezdodott el) a kormany Paks2 projektjevel kapcsolatban. Gyakorlatilag semmilyen szamitast nem latunk, nem tudjuk mennyibe fog kerulni 1 kWh aram stb. Nyilvan nem azt fogja a szeles publikum megszakerteni, hogy melyik eromutipusban mennyi egy PRISE event valoszinusege es melyikben kevesbe sulyos a kovetkezmenye.

Mert a többi pont az kb. pont annyira életképes, mint a németek - lassan bukott - zöld programja.

Erre teteles kifejtest kerek! Melyik pont miert eletkeptelen?

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Tok jo, hogy ezt felhoztad, ez ugyanis a masik legnagyobb problema (marmint az utan, hogy 9 ev alatt sem kezdodott el) a kormany Paks2 projektjevel kapcsolatban. Gyakorlatilag semmilyen szamitast nem latunk, nem tudjuk mennyibe fog kerulni 1 kWh aram stb. Nyilvan nem azt fogja a szeles publikum megszakerteni, hogy melyik eromutipusban mennyi egy PRISE event valoszinusege es melyikben kevesbe sulyos a kovetkezmenye.

Már megint maszatolsz. Az ellenzéki zöldek tervei hol tekinthetők meg? Tudod, ami miatt várják, hogy beálljanak mögéjük. Ugyanis az, hogy pofázunk valamiről (egyébként szemmel láthatóan fogalmatlanul) nem egyenlő azzal, hogy konkrét és ami fontosabb, működő tervekkel állnak elő.

Erre teteles kifejtest kerek! Melyik pont miert eletkeptelen?

A nyitót és abban linkelt cikkeket elolvastad? Vagy csak a cím alapján ugrottál fejest a flame-be?

trey @ gépház

A nyitót és abban linkelt cikkeket elolvastad?

Termeszetesen. A cikkben az altalam felsorolt pontokrol nem latok emlitest. Mivel te tereleted a szot at a nemetekrol a magyarokra, ezert en most a mi problemainkrol beszelek, nem a nemetekerol. Szoval kivancsian varom: miert volna eletkeptelen otlet, hogy a regi panelhazak szigeteleset vegre be kene fejezni? Miert volna eletkeptelen otlet, ha a gaz ara raszorultsagi alapon lenne dotalva? Miert volna eletkeptelen otlet, ha mar vannak smart meter-ek telepitve a visszataplalasnal, akkor abbol valos ideju adatokat kapjon a tehereloszto es ez alapjan tudja tervezni a csucseromuvek keszenleti kapacitasat?

Amit validnak tartok a nemetekre is: a halozatfejlesztessel el voltak maradva a megujulok kapacitasbovulese mogott, ezert eleg sok aramot exportaltak az orszag egyik (jellemzoen eszaki) felen, majd visszaimportaltak a masikon. Gyakorlatilag a kornyezo orszagok halozatat hasznaltak, pl. a csehek eleg komoly beruhazasokat csinaltak, hogy meg tudjak akadalyozni, hogy a nemet aram az o halozatukat szetterhelje.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Tehát vissza az elejére: a jelenlegi helyzetben a szénerőművek visszakapcsolása az atomerőművek helyett, illetve a baloldal+zöldek atomenergia elleni kampányolása a téma.

Nem a Paks 2, hanem az atomenergia szisztematikus üldözése a részükről.

Erre kéne valamit ^^^

trey @ gépház

Szénerőműveket a kieső orosz gázszállítás bizonytalansága miatt akarják visszakapcsolni, átmenetileg, ha jól értem.

Féltételezem, hogy kiegészítő erőművekre van szükség, amikor a megújuló energiaforrások termelése alacsony.

A szénerőművek jellemzően nem a gyors felpörgetésűek, és bár van lehetőség a szabályzásra, nem arról híresek. A német tervek úgy szóltak, hogy bazisok nap, bazisok szélenergia, és mellé annyi gáz, amennyi kell. Ezért épült az északi áramlat kettő.

Ugyanaz a sötétzöld mantra jön, egyszerűen nem értik az egész történetet. Ugyanezt mondtam akkor is, amikor erről topik volt. Kell az atom, csak azt kell kitalálni, hogy mekkora léptékben, és valszin jobban mint most, hiszen ha le akarunk a gázról szakadni, akkor elektromos árammal tudjuk a szuperzöld hőszivattyúkat meghajtani.

2035-től az új belsőégésűek árusítását tiltja bé az EU, az 13 év múlva van, és még ezt azért simán kitolhatják, meg kaphatnak tagállamok haladékot.... Namármost ez az EU-ban lesz. Már most látom a nem-EU-tag közeli országokból sorjázó néhány hónapos használt autókat. :)

Trey, mi a véleményed arról, hogy Magyarország lényegében minden energiaszükségletét egyetlen irányból képes kizárólag fedezni?

"... Magyarország lényegében minden energiaszükségletét egyetlen irányból képes kizárólag fedezni?"

Ez csak a gázra igaz valamennyire. Nagyrészt az oroszoktól jön, de krki LNG terminálból a legnagyobb lekötött kapacitás (1 milliárd m3) magyar. forrás

Az orosz kőolaj import 2010-es 100%-ról 2014-re 80%-ra, 2021-re 60%-ra csökkent. forrás

Elektromos energiából az EU-s rendszer részeként minden irányból érkezhet áram. Ukrajnából is jelenleg épp 475MW-ot importálunk a 650MW-os kapacitásból. Az ukránok külön szénerőműveket tartanak fenn az EU felé irányuló exportra, ami nem a saját, hanem az EU energia rendszeréhez van szinkronizálva. Náluk olcsóbb termelni, mert mivel nem EU tagok így nincs CO2 kvóta szénre. forrás

 

A probléma nem az, hogy csak az oroszoktól tudunk venni energia hordozót, hanem az, hogy az oroszokat a többi nem tudja teljesen helyettesíteni. Csökkenteni tudjuk, megszüntetni nem, ahogy ez az EU egészére is igaz.

"A haboru kitorese utan nem atallitottak az egesz orszagot, hogy az europai resszel legyen szinkronba?"

Úgy emlékszem február végén március elején volt egy teszt üzem betervezve, hogy az EU-val szinkronizálják az ukrán rendszert. Ez ha jól tudom a háború miatt nem teszt, hanem végleges maradt.

Az EU felé termelő szénerőművek viszont korábban is az EU-hoz voltak csatlakoztatva, vagyis "sziget" üzemben nem kapcsolodtak az ukrán hálózatra, csak exportra termeltek. Ez ha minden igaz nem változott csak az ukrán rendszert húzták utána.

engem az érdekel, hogy mennyiért adják...

mert:

- gáz -> fűtés, áramtermelés (gázmotor pl. Bp. Kőérberek - Tóváros )

- gáz -> építőipar: szigetelő anyagok gyártása, cement gyártás, tetőcserép

pl.. grafitos nikecelt nem lehet kapni..

For Whites Only meeting room!

The memorandum prohibited the Russian Federation, the United Kingdom and the United States from threatening or using military force or economic coercion against Ukraine, Belarus, and Kazakhstan, "except in self-defence or otherwise in accordance with the Charter of the United Nations." As a result of other agreements and the memorandum, between 1993 and 1996, Belarus, Kazakhstan and Ukraine gave up their nuclear weapons.

Ezzel csak az a baj, hogy olyan fellel kotottek a szerzodest, aki nem a szerzodesek betartasarol hires.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?