USB PD kábel irány

Mobiltelefon és laptop töltéséhez vettem a napokban egy adaptert és hozzá egy Type-C kábelt, egész konkrétan ezeket:

A következőket tapasztalom:

  1. Egy Macbook Airt csak 1 irányban tölti az adapter + kábel. Ha megfordítom a kábelt, akkor nem tölti.
  2. Egy Dell Latitude 7200 2in1 gépet mindkét irányban tölti, azonban abban az irányban, amellyel a Macbookot nem tölti, úgy kiírja a Windows, hogy "USB device is not recognised".
  3. Az adapter a Macbook-hoz adott Type-C kábellel mindkét irányban tölti a Macbookot.
  4. Az adapter a Macbook-hoz adott Type-C kábellel mindkét irányban tölti a Dell gépet, de mindkét irányban kiírja a Windows a fenti hibaüzenetet.
  5. A Macbook-hoz adott adapter + kábel tölti a Dell gépet, de kiírja, hogy "Slow charger"

Ez mégis mi? A 4. pontig azt hittem, hogy hibás kábelt fogtam ki, ami egyik irányba jó, másik irányba nem, de a 4. pontnál feladtam. Kérdésem: ezeknek a kábeleknek nem mindkét irányban ugyanúgy kéne működniük?

Az 5. pontot el tudom fogadni, a Mac adaptere csak 30W-os.

Hozzászólások

A termékleíráshoz csatolt képek között van egy ilyen:

https://cdn.alza.hu/ImgW.ashx?fd=FotoAddOrig&cd=BASEn4-05&i=1.jpg

Ha ebben a kábelben van elektronika, akkor elképzelhető, hogy furcsaságokat tapasztalsz.

Ha csak a kábelt dugod a gépekre, akkor mi a jelenség? Úgy értem, hogy amivel teszteled, csak abba dugd be, a kábel másik fele lógjon a levegőben - egyszer egyik kábelvéget teszteld, majd a másikat.

Az e-marker megoldásról egy kis infó:

https://www.totalphase.com/blog/2020/10/what-is-e-marker-how-does-it-wo…

Nekem még nem sikerült normális “after market” kábelt vásárolnom pedig eléggé a drágák közül válogattam. A Dell, LG, Apple készülékekhez adott gyári kábelek jók. 

Az USB-C a szokásosnál is elcseszettebb “szabvány”, ha találsz egy működő konstellációt nagyon vigyázz rá. (Talán csak a HDMI gagyisága mérhető hozzá).

A 2m-es USB-C kábel amelyik tud PD-t és 4k-t (és USB 2.0-t) és működik, az nem nagyon létezik, inkább 1m-eseket próbálj, ott jobbak az esélyeid.

És igen, a kábelnek lehet “iránya”, nagyon jó kérdés hogy mi az anyámér’ nem kell ezt a gyártónak a kábelen feltüntetnie. Az is igaz hogy általában az aftermarket kábeleknek van iránya mert így kettő centtel olcsóbb.

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2022. 06. 28., k – 08:16

Direkt e-marker chipes kábelt vettem, hogy az ne legyen szűk keresztmetszet. 60w felett csak az ilyenek tudnak.

A Dell-be dugva nem történik semmi se, mindegy melyik végével teszem.

renard-nak ment volna ez válaszul.

és erre a fosra akarják lecserélni a lightning-et..

Ugyan már, almás logóval jól túlárazva össze tud majd legózni olyan összetevőket az Apple, hogy legyen saját eszközökkel jól működő USB-C-je, ha meg valakinek gondja van más gyártótól származó kábellel/töltővel, majd jól széttárja a karját, hogy tessék eredeti cuccokat használni, ahogy a lightning-nál is, de így még az EU-nak is meg tud felelni.

Vagy félsz, hogy nem tud az Apple jól máló USB-C kábeleket gyártatni? :D

nem vágyom az egyik irányba töltő másik irányba nem töltő kábelekre. nem vágyom a csatlakozó cserékre az elbaszott tervezés miatt. nem vágyom az ez a feature működik ez a feature nem működik szívásokra. nem vágyom a kigyulladó kábelekre. van még kérdés?

Nem vágyom arra, hogy pár ember miatt tartalékolni kelljen ezt az almás fostos kábelt, nem vágyom egy szabványokon kívüli csak almás cuccokkal működő formátumra, nem vágyom ilyen nagypofájú almahuszárokra. Van kérdés?

USB-C-vel az a baj, hogy érzékeny a spórolásra és a szaktudás hiányára. Nem elég a gyártásához általános iskolai technika óra ismeretek és fröccsöntő kisiparos szakmunka, valamint a készülékekben is lehetne komolyabb védelem, ezen felül ha az USB szabványokat kezelő munkacsoport picikét többet bajlódott volna pl a PD reszelgetésével, mint a nevezéktan átbarmolásával, akkor nem járatódott volna le ennyire. Viszont idővel majd csak helyrerázzák.

Igen ezt tudom. De egyáltalán nincs minden kábelben meg az a plusz két (négy?) ér. Mert úgy kettő centtel olcsóbb, a parasztnak meg úgyse' kell (dehogynem).

A szabvány nem teszi kötelezővé az eret sem, a jelölést sem. Ezért aztán próba-szekerce alapon vagy lesz usb2-d vagy nem. 

Éppen ezért kérdezem hogy a thunderbolt 3 szabvány megköveteli-e az usb 2.0-t átvivő ereket.

Gábriel Ákos

Nem eleg tudni, hogy hany Wattos a kabel, a sender es a receiver. Az se mindegy, hogy hany V hany A a maximum, amit pl. a kabel tud.

Kene mar ezekre egy nemzetkozi szabvany es jogszabaly, hogy ra kelljen ezeket irni, mint az autogumikra.

Az autogumira felirt dolgok jelentos reszet szinten nem erti az atlag user. Ha ra lenne irva se sokmindenkinek segitene (tudom h nekunk igen). Ha szabvany akkor inkabb az kene, hogy tartsak magukat a szabvanyhoz es ne lehessen 100+ féle iterációja, mert akkor bazi nehéz szabványnak nevezni.

leginkább az kéne egyébként, hogy ne menjenek merőben egymásnak ellentmondó dolgok ugyanazon az aljzaton, vagy ha már mégis, akkor legalább a kábellel ne kelljen baszakodni.

(aki szerint meg bármi körülmény között rendben van, hogy alapvetően nem fixen használt kábelnek iránya van, annak egyébként is jár egy külön tornác Dante Poklának első kiegészítésében)

Legyen szíves valaki vegye ki a fogaim között világító Negro cukorkát... :-0
Ohm törvénye jár a fejemben... 65 W teljesítmény... utánaolvastam: töltéshez itt már 20 V a fesz - az adatátvitel 5 voltjához képest -, ergo, elég bő 3 ampert áttolni a kábelen... de ugye, 3 amperhez nem árt már némi rézkeresztmetszet is, ami és ahol már nem melegszik a tyúkbél... kétszer olyan 1, 1.5 mm2 rézkeresztmetszet kéne ehhez a teljesítményhez 20 V, 3 ampernál... ez hogyan megy át a C tipusú csatlakozó pinapöcögtetőnyi rézlemezkéin...? :0 Nagyobb melegedés nélkül...? :-|
Volt itt már egy USB kábelboncoló topik, aholis kiderült, hogy jobbára hajszálméretű rézdrót van majd' mindegyik USB kábelben... nem akar valaki felboncolni egy ilyen kábelt és esetleg ráakasztani az egyik töltőérre egy lakatfogót...? ;-]

120W-os töltő, vastag gyári kábellel (csatlakozó belseje piros) telefon 6A körüli töltőáramot mér. Ugyanennél a töltő-telefon kombinációnál "sima" USB-C kábellel 2.5A-ig megy a töltőáram. Nekem nincs fölösleges 4-5E Ft-om, de akinek van, az nyugodtan boncolgasson kábelt...

Az Apple cuccokon nem csak ilyen úri huncutságok nincsenek rajta.

Ezen oldal alapján mondja meg nekem valaki, mi az a 2 port az eszközön: Lightning to USB 3 Camera Adapter - Oktatás - Apple (HU)

Youtube-on review videót kellett keresnem róla, hogy milyen port az a másik (USB-t felismertem), és egyébként mire jó az adapter, mire lehet használni.

Pedig egyszeru. Ranezel es latszik, hogy egy USB-A aljzat es egy Lightning aljzat van rajta. Ha ben hiszed, akkor a lerias is irja: "Ha a Lightning – USB 3 kameraadaptert egy USB hálózati adapterrel is kiegészíted, még tovább növelheted az iPad Pro sokoldalúságát.". Az eszkoz korabol itelve, ez ugye csak Lightning lehet. Tehat Lightning. Azt is irja, hogy mire jo. Ha radugsz egy kulso merevlemezt, akkor az megjelenik pl a Files alkalmazasban is. Kepeket tolthetsz fel vele a fenykepezogepedrol az iPadedre, iPhoneodra. Ha radusz egy USB-s Ethernet adaptert, akkor a keszulek (iPhone is!) csatlakoztathato ethernet halozathoz. Ami nekem van adapter, azokkal kompatibilis is (valami realtek cucc). Amit nem ir a leiras, hogy dughatsz ra USB egeret es billentyuzetet is (szinten a telefonra is). Ofkorsz, az USB HUB is tamogatott.

Oda van irva:

Ha a Lightning – USB 3 kameraadaptert egy USB hálózati adapterrel is kiegészíted

USB hálózati adapterből meg van egy csomó fajtájuk: https://www.apple.com/hu-edu/search/USB-h%C3%A1l%C3%B3zati-adapter

Az angol (eredeti) szöveg alapján talán jobban lejön, de (még ha nem a legszerencsésebb) akkor is egységes a dolgok megnevezése az apple magyar felületén: azaz az usb hálózati adapter, az magyarán a tőltő.

Add even greater capability and versatility to your iPad Pro by powering the Lightning to USB 3 Camera Adapter with a USB Power Adapter.

USB hálózati adapter, az az én értelmezésemben egy eszköz, aminek az egyik vége USB, a másik vége meg RJ45 :D De értem most már, ezt tényleg nem raktam össze.

Ritka szarul van megfogalmazva. Nem lenne egyszerűbb a termékről egy kép, és minden porthoz/csatlakozóhoz egy nyíl, és odaírni, hogy az mi? :)