Wordpress gondolatok

Kicsit félve írom, mert egyrészt szakmai dolog (mit keres a hup blogszekciójában?), másrészt előrebocsátom,hogy nem értékítélet vagy puffogás a célom, csupán megosztanám a tapasztalataimat. Minden CMS-nek megvan a maga létjogosultsága és helye. Én most egy közepes/nagyobbacska méretű iskola honlapjához keresgéltem megoldásokat.

A Drupal szuper választás lehetne, mert robusztus és sok mindentmeg lehet vele csinálni. De erőforrásigényes és a felhasználókat is meg kell tanítani a tartalom létrehozására, ami szintén körülményes kicsit. A joomlát elvetettem, mert nem szeretem a logikáját. Ez nem a CMS hibája, hanem az én hülyeségem.

A wordpresst régóta használom, elég jól ismerem is, Jó lesz. Nosza keressünk témát. Illetve pontosabb lenne manapság már page buildert keresni. Van egy kedves barátom (tanári pályát hagyta el és most weblapokat készít) ő megvásárolta a divit. Kipróbálhattam én is. Szemem szám elállt. Fantasztikus dolgokat tud, semmi programozói/webszerkesztési tudással. Egyszerűen hihetetlen. Szerintem abszolút megéri az árát. A másik konkurens persze az Elementor. Ennek még nem láttam a full fizetős verzióját, de a free is nagyon szuper dolgokra képes. Ezt telepítettem egy free sablonnal. Az egészet feldobtam egy docker konténerbe, hogy tudjak vele játszani, ismerkedni. Szerintem egyszerű a felülete elég gyors a tanulási görbéje, néhány óra alatt összedobtam egy manapság tetszetős csili-vili honlapot.

Ami már nem annyira bejövős. A WP egyszerű tartalomlétrehozása, amiért annyira szeretem elveszik. A felhasználóknak, akik a tartalmakat létrehozzák tovább kell tanulni a keretrendszer működését, és nem is mindenhol érzem konzisztensnek. (Persze lehet, hogy ez is csak az én hülyeségem). A másik, hogy a free verzió szuper, ha nem akarod megváltoztatni. Ha már jön a kérés (minig jönni fog), hogy a keret miért fekete és miért nem hupikék a képek körül, akkor persze jöhet a custom css. Nem vagyok egy elveszett ember, elég jól kiismerem magam a html, css, js, világában (még egy kis php-t is tudok, de azt mindig letagadom :D) de amikor belenézek a forráskódba a chrome fejlesztői eszközével csak fogom a fejem. Melyik sablon, melyik child leszármazott, melyik beágyazott div-je... Egyszóval rettenetes...

Mindenesetre tanulási célzattal jó ez, de már látom, hogy nem az én világom a web. Azt is látom, hogy amit én szeretek azok a szkriptnyelvek (python, sql, jaml, bash, stb) és persze az örök szerelmem a virtualizáció. Most dockert tanulok mellette pythont és a norvég nyelvet. Imádom.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 06. 28., k – 11:14

A WP egyszerű tartalomlétrehozása, amiért annyira szeretem elveszik.

Tartalom létrehozására ne használd az Elementort, mert a tartalom nem a post része lesz, hanem a metaadatok (_elementor_data) közé kerül be, így ha váltani szeretnél az Elementorról, gyakorlatilag újra kell csinálni mindent.

Szerkesztve: 2022. 06. 28., k – 14:17

A divi meg az elementor alá is illik erős vasat tenni. bár ilyen árak mellett könnyű bemondani a 16 giga ram-ot meg a 8/16-os xeont. egy nyavajás weblapnak, aminek információt kéne átadni. nem végtelen áramot zabálni.

http://motherfuckingwebsite.com/

Szerkesztve: 2022. 06. 28., k – 17:00

Elementor nagyon igénytelen html kódot készít; két tökegyforma 'dobozt' képes úgy legenerálni, hogy mindegyiknek ugyanazokat a css tulajdonságokat külön külön class vagy id-re szedi ki.

divi-vel pont most szívtam egy komolyabbat: valahogy eltűnt a Theme builderből egy template - vélhetően valamelyik szerkesztő letörölte, sose derül már ki az ok - de szar az export - import funkció, mert ugyanaz a cucc ami exportálta a template-et nem volt képes importálni - csak a db-t kapcsoltam erről arra alatta, és mégsem. Hibaüzenetnek pedig egy szép X ikont kaptam mert mindent el kell rejteni ami belül van...

Mondjuk xdebugoltam fél napig mire rájöttem hogy et_template / et_body_layout post_type -okat keres a post táblában, és a divi környékén van a megoldás - nem ismertem eddig ezt a részét

De hogy miért a postok közé szemetel ez is érhetetlen...

 

A 'motorjában' és a pluginjaiban mindenhol előforduló php és html egybe keverés, rengeteg global használata nagyon nosztalgiás, 2000-es évek érzést ad az egésznek.

Elementor nagyon igénytelen html kódot készít; két tökegyforma 'dobozt' képes úgy legenerálni, hogy mindegyiknek ugyanazokat a css tulajdonságokat külön külön class vagy id-re szedi ki.

Igen, épp ezt szerettem volna én is megfogalmazni. És amikor módosítanál keresheted és írhatod a custom CSS kódot mindegyikhez külön.

Csoda, hogy még senki sem említette, de nekem a WPBakery a kedvenc szerkesztőm.

Divit elviselem, Elementort meg egyenesen utálom! 

Érdemes megnézned az Oxygen builert. Tiszta HTML kódot generál, te hozhatsz létre classokat, stb.