"Nem is olyan rossz a magyar infláció, mint eddig gondoltuk"

Fórumok

A 10,8 százalékos magyar infláció a kilencedik legrosszabb értéknek minősült az összevetésben. Figyelemre méltó azonban, hogy a közép-kelet-európai régióban szinte csak ennél rosszabb eredmények születtek:

  • a cseheknél 15,2 százalékot,
  • a bolgároknál 13,4 százalékot,
  • a lengyeleknél 12,8 százalékot,
  • a románoknál 12,4 százalékot,
  • a szlovákoknál pedig 11,8 százalékot mértek.

Horvátországban kisebb volt az infláció, de csak épphogy, náluk 10,7 százalékot mértek. Magyarország nyugati szomszédai közül a szlovéneknél 8,7 százalék, az osztrákoknál pedig 7,7 százalék volt a pénzromlás mértéke.

Link: Nem is olyan rossz a magyar infláció, mint eddig gondoltuk

Hozzászólások

Jaja, magyar szokás, másnak szarabb, ezért nekünk ez jó, nincs itt semmi látnivaló.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Tehat arra eleg ez a sok arstop es az azzal jaro dolgozo reteg es cegek szopatasa, hogy jobb legyen az inflacio, mint romaniaban. Nice.

Pedig mindent megtettek, hogy szebbnek latszanak a szamok :D

Cégek szopatásáról jut eszembe, amikor a balfasz brigád a kis benzinkutakért "remeg" (természetesen le se szarja, de persze mondani kell, mert az "borsot tör a kormánypártiak orra alá"), miközben egyben a klímavédelemért is egyben. Nem értem, hogy hogyan tudja fejben ezt összeegyeztetni. Mármint, legyen 100 billió benzinkút minden szarfészekben, de közben járjon mindenki gyalog, mert az milyen zöld :D :D :D

Van egy rossz hírem ezeknek: ha egyre zöldebbek leszünk, egyre kevesebb benzinkúra lesz majd szükség. A síró-rívó "kis benzinkutasoknak" pedig azt javaslom, hogy már most kezdjenek más foglalkozás után nézni. Mondjuk ott a kaparós sorsjegy biznisz, vagy akármi.

(Horvátországban IS van benzinárstop, más országokban - pl. Szlovákia meg követelik, hogy legyen, irigykedve nézik az itteni árakat, miközben azon törik a fejüket, hogy hogyan tudnának itt tankolni olcsóbban. osztrákok dettó.)

trey @ gépház

A klímavédelem nem jelenti azt, hogy ne legyen kiszámítható az üzleti környezet. Amikor kötelező veszteséggel árulnod valamit, egyik napról a másikra, ami a bevételeid meghatározó része vagy elveszik (multi átveszi helyetted) az üzleted, amit évtizedekig építettél, az nem tisztességes és kiszámítható üzleti környezet. Aztán később, amikor még Burkina Faso is kiszámíthatóbb lesz egyes listákon, az meg nyilván Soros...

Dehogy kötelező! El kell menni kaparós sorsjegy árusnak! Nem olvasnak újságot? A fosszilis energia halálát mióta jósolják? Mikor akarnak váltani? Háborúról hallottak? Orosz szankciókról  hallottak? Ha nem lesz ársapka szerintünk 1000 Ft/liter áron is annyit fognak tankolni az emberek? Ha nem, akkor mire számítanak?

Mi a tervük? Komolyan kérdezem. Ebben a világban nincs kiszámítható környezet. El kell felejteni az egyik pillanatról másikra meggazdagodó vállakozói létet.

Tessék váltani!

trey @ gépház

Ilyet nem latok, mert Magyarorszagon ha jol tudom mar nem lehet tunteni :D

Ezt megint rosszul mondta be a svájci dezinformációs hivatal biztos. Alig egy hete "tüntettek" a tanárok a tanárok elöregedése miatt:

https://444.hu/2022/06/11/a-pdsz-elo-korfaval-tuntetett-az-emmi-epulete…

https://merce.hu/2022/06/11/hanyas-vagy-az-emmi-elott-demonstraltak-az-…

Különbség, hogy ez nem széles társadalmi tüntetés, hanem a tanárok szokásos politikai erőlködése, ami a kutyát sem érdekli. Annyira nem volt híre, hogy te nem hallottál róla Svájcban. Én viszont hallottam a belga tüntetésről, mert megbénult tőle az országuk, meg kihatással volt a repülők menetrendjére.

Tanárok :D :D :D

Akkor sem tüntetnének most, ha lehetne, mert elmentek 2,5 hónap nyaralásra (bezzeg erről nem írnak a baloldali lapok) :D

trey @ gépház

Ha most szabadságon vannak, akkor kik érettségiztetnek?

Vagy bevetted a kormányzati propagandát, hogy a tanárok egész nyáron nyaralnak, de inkább azt gondolom, hogy undorító, alantas, paraszt módon hergelsz a tanárok ellen, hiszen pontosan tudod, hogy nincs két és fél hónap szabadságuk.

Minden tanár érettségiztet? :D Ez nem kormánypropaganda, hanem megfigyelés gyerekkor óta. A társadalom nem szopja ezt be, látszik is mennyire hatékonyak a tanárok tüntetései (semennyire). Lassan minden napra jut egy, 30 fős táblatartó bohóckodások. 

Úgy látszik "a sok munka" mellett másodállásra azért futja:

Sok pedagógus dolgozik árufeltöltőként a nyári szünetben

Másik kedvencem amikor a táboroztatást előadják munkának :D Történetesen a gyerekkori gyámom a Győrújbaráti Gyermektábor vezetője volt és én több nyarat is eltöltöttem ott "nevelőként". Heti bontásban egy faház tartozott hozzám 8 gyerekkel. Azt munkának hívni :D :D :D Inkább volt nyaralás.

trey @ gépház

LOL

Tök jól álltam mindig a tanároknál általában, mert jó képességű és talpraesett vagyok. Nehezen tudtak rajtam fogást találni, akik próbáltak. Persze, mint minden emberi csoportban, köztük is voltak (és vannak) aljas emberek, akik próbáltak volna keresztbe tenni, de mivel jó tanuló voltam (sokszor osztályelső) elég nehéz dolguk volt. Nem is jártak sikerrel.

Nem ez az oka az ellenszenvnek. Hanem az, hogy 40 éve hallgatom az óbégatásukat. Meg az, hogy a tapasztalatok szerint egyre kevesebbet akarnak dolgozni. A kolléganő gyerekét mondvacsinált indokokkal küldik haza napi szinten a bölcsődéből, hogy ne kelljen vele foglalkozni:

- Anyuja, jöjjön érte, folyik az orra.

<odamegy,  a héten hetedszer>

- De, hát nem is folyik az orra.

- Csak délelőtt 10 és 12 közt folyik az orra.

Más szülőknek ugyanezt adják elő.

:D :D

trey @ gépház

Természetesen. Az a vélemény, ami neked nem tetszik, az hazugság. Nincs új a nap alatt. Azon azért elgondolkodnék, hogy ha nem juttok egyről a kettőre ezzel a nagy igazságszabadságharccal 40 év alatt, annak mi az oka. Talán az lehet, hogy tévedtek.

Pl. nem tudom ki írja az érveket a tanároknál, de majdnem beszakadtam a röhögéstől, amikor azzal jöttek, hogy Orbán fizetését megemelték, ezért az övéket is meg kéne.

Matektanár esetleg ül a PDSZ/PSZ/PFISZFASZ szervezetekben? Csakkérdem'

trey @ gépház

Nem, szerintem nem érted.  Azért nincs társadalmi összezárás és szolidaritás a tanárok mögött, mert a társadalom nem veszi be a rinyájukat. Ott is tévedsz, hogy nekem kéne bizonyítani. Egy lófaszt! Nekik kéne bizonyítani a társadalom felé, hogy nyáron (meg úgy egyébként) megszakadnak a munkában. Ezt nem sikerül 40 éve. Az ő érdekük lenne bizonyítani a társadalom számára, hogy ez a helyzet megforduljon.

De PDSZ/PSZ károgáson, folyamatos ajvékoláson kívül nem igazán hallani semmi értelmeset. Megmondom neked hogyan kezdeném a helyükben. Totyik Tamásostul, meg nem tudom mi a bányarém neve(stül) elzavarnám őket az érdekvédelmi szervezeteik éléről és életképes embereket ültetnék oda. És befejezném a ballib felé való folyamatos dörgölőzést és megfelelési kényszert és az ebből fakadó folyamatos támadásokat a kormány és kormánypárt irányába, mert inkább kérnék, mint követelnék.

Hátha többre jutnának, mert ez, amit csinálnak kurván nem működik.

Az, hogy te személyesen mint gondolsz, azt meg megtanulhattad volna már, hogy kurván nem érdekel. Nálam ezzel az érveléssel semmit sem érsz el.

trey @ gépház

40 éve nincs

Ne hazudj! Tanár szülők mellett nőttem fel, tízévente iskolát kezd egy gyerekem, pontosan tudom, milyen volt 40 éve, 30 éve vagy 20 éve a tanárok megítélése. És azt is, hogy az elmúlt 10 évben milyen. Sokat tett érte OV és bandája, hogy önálló entitásokból kvázi végrehajtókká és gyerekfelügyelőkké züllesztette le a pedagógusokat. Bónusznak pedig ott vagytok ti, a hozzád hasonló, hazudozó hergelők, akiknek köszönhetően ilyen lett a közvélekedés.

Tényleg nem értem, hogy művelt, képzett embereknek miért érdeke a tanárok és a pedagusszakma ellen hergelni? Neked miért éri ez meg?

Tanár szülők mellett nőttem fel,

Mondanod se kellett volna, pontosan tisztában vagyok vele, hogy érintett (elfogult) vagy. :D

Neked miért éri ez meg?

Nekem ez nem éri meg. Inkább köszönetet érdemelnék, amiért megvilágítom, hogy miért nem jutnak egyről a kettőre, mert úgy tűnik, hogy a saját berkeikben, egymás közt félrevezetik egymást. Esetleg kérdezzenek meg több embert, hogy mit látnak kívülről. Az is lehet, hogy az érdekvédelmi szervezeteiket lecserélve többre jutnának. De ne az ilyen opportunista NoÁr bohócokkal, mert az viccnek is rossz.

trey @ gépház

Esetleg kérdezzenek meg több embert, hogy mit látnak kívülről. 

Minek tennék? A többség visszaköpködi a propagandát, te is folyamatosan hazudozol róluk. És amikor ezzel szembesítenek, akkor meg jön a mindenféle magyarázat, hogy értü(n)k teszed, és nem érted, miért nem jár érte köszönet. Lófasz jár érte, nem köszönet.

Ja, hát ha azzal jöttök, hogy mindenki folyamatosan hazudik róluk ... :D Magukba néztek már? Önkritikát gyakoroltak? A kóklerek (Márki-Zay szerint kontraszelektáltak) kiszűrésére tettek már lépéseket? Van valami tervük? Szerinted miért olyan rossz a hírük? Mindent le lehet vetíteni csak az anyagiakra?

Ezekre a kérdésekre kéne választ találni.

trey @ gépház

Jelen esetben konkrétan te hazudsz róluk. Magadba néztél már? Önkritikát képes vagy gyakorolni?

A kóklerek (Márki-Zay szerint kontraszelektáltak) kiszűrésére tettek már lépéseket? 

Nos, hamarosan csak a kóklerek maradnak, akik árufeltöltőnek sem jók. Kinek kellene ez ügyben lépéseket tenni?

Szerinted miért olyan rossz a hírük?

Mert egy csomó hozzád hasonló ember hazug módon rossz hírüket kelti. Van, aki egy-egy egyedi esetet általánosít. Te csak úgy passzióból hazudsz (ha már egyszer állításod szerint nem fizetnek az itt tolt hazug propagandáért).

Mindent le lehet vetíteni csak az anyagiakra?

Nem. Alapvetően ti (hazug propagandisták) vetítitek le.

Ha mese kell, ajánlom a "haladó" alomtársaid szövegeit. Ha mégsem mese kell, tekints nyíltan a hozzászólásaidra.

Bár bizonyos értelemben cserben hagytak, úgy emelem a fényüket, hogy lehetőséget teremtek nektek a ragyogásra. Az eredmények harmatosak, de azzal dolgozom, amit a szél összefúj előttem.

:)

Totyik Tamásostul, meg nem tudom mi a bányarém neve(stül) elzavarnám őket az érdekvédelmi szervezeteik éléről és életképes embereket ültetnék oda.

Valamiért vajon miért a Hegedűs Zs ugrott be, aki 20 évig havi 1 millióért plusz havi 150 ezres francia pezsgőszámlákért  küzdött az éhező gyerekekért. Igaz ő csak 2-szer lemondott és 2-szer vissza is vonta.

Pontosan! Ha nem lett volna tanácsadó, most a mennybe mehetne, mert olyat mondott, hogy! Bár szerintem megrendezett volt, legalább tudtak a népek valamiről csámcsogni, aminek semmi értelme. 1 mondatot kiragadunk, rugózunk rajta, és öntjük a fost, miközben a középeurópai 4 finomítóból 3 áll.

Tájékoztatásképpen: törvény szerint 46 nap az éves szabadság: Köznevelési törvény 64. § (2a) a) szerint 21 nap alapszabadság, Közalkalmazottak jogállásáról 57. § (3) szerint 25 nap pótszabadság ("melyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató.. munkára igénybe vehet"). 21+25=46 nap (ez állandó abban az értelemben, hogy egy huszonévesnek is ennyi és egy hatvanévesnek is, azaz a korral együtt ez nem növekszik).

Remélem, így elég pontos és megfelelően alátámasztott :)

"mert jó képességű ... vagyok."

vs

"elmentek 2,5 hónap nyaralásra"

Tehat a jo kepesseged nem volt eleg, hogy 40 ev alatt megtudd, hogy a tanarok nem mennek el 2.5 honap szabira :D

De mar ha ennyire jo kepessegu vagy, akkor miert nyalod be propagandat vagy miert kozvetited, hogy benyalod? Kampany idejen is azokat a szofordulatokat hasznaltad, amiket az atlagember szajaba adott az m1 es a tobbi, tehat onallo velemenyed keves volt :)

De ha te vegig ugy erezted, hogy mindenbol jo kepessegu vagy, akkor van egy rossz hirem: https://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect

Ó, neked mindenre van válaszod. Ha ebből szeretnék megélni, akkor a tanárok ellen nem a HUP egy szándékosan eldugott fórumában írogadnék hozzád hasonló külföldieknek, hanem országos napilapban a széles hallgatóságnak :D

Ezért ki fizetne szerinted? Kössél már össze vele, mert valaki fizet is a meggyőződésből leírt véleményemért, azt a világért ki nem hagynám ....

trey @ gépház

Ha nem fizetnek, akkor tenyleg van baj. En ugy gondoltam, hogy ceg ahol dolgozol kormanykozeli vagy legalabb nem lehet ellenseges. Ezert nem lehet olyan megnyilvanulasod publikusan, ami kormanykritikus.

Ez alap dolog mindenhol az eletben. Az kutya sem harapja meg a kezet ami enni ad neki. Tehat nem gondolom, hogy direktben kapod a zsozsot a commentjeidert, hanem egyszeruen nem irhatsz mast.

Ha viszont nincs ilyen a hatterben akkor azert van baj, mert benyalod a propagandat, ami azt jelenti, hogy nem vagy mar olyan fitt, mint gondolod, hogy voltal fiatalon. De az biztos, hogy a propagandamediumok kifejezeseit/szofordulatait hasznaltad kampanyidoszak alatt foleg. Tehat amit az origo es a tobbiek talaltak ki, onallo gondolat is biztos volt melle koritesnek :D

Legutobb a ryanair 60% cuccat szoptad be tovid. Az kapasbol latszik, hogy hulyeseg, hiszen a tarsasagot igenybe vevo emberek nem onmaguk ellensege, hogy utolso pillanatban atfoglaljak egy masik ceghez meg durvabb felarert, mint a kiszabott ado. A nyugdijasok nem repkednek mar olyan sokat, hogy osszejojjon a 60% es csak oket lehetne ilyenre ravenni :D

Ha jo kepessegu voltal akkor mi tortent veled? Mert itt a hup-on minden problemat leegyszerusitesz, bagatelizalsz, relativizalsz. Hol a nacikartyat, hol a buzikartyat huzod elo, ha mar nem maradt erved es nincs ott a keznel a masik fel, hogy pofanbaszd. SZERINTEM

Tanarok egesz evben alig tudnak elmenni szabira, mert nincs aki helyettesitsen, ezert nyaron veszi ki amikor amugy sem kell bent lennie. Sokan a szunido eleji 2 hetes felugyeletet bevallaljak, van aki erettsegiztet, van aki potvizsgaztat stb. Augusztus kozepetol tobbseguk mar bent van.

Nekem 41 nap szabim van osszesen, a fentieket levonva a tanarok nyarabol ugyanannyit vagyok szabin kb. Ismetlem es lassan, tagoltan mondom: evkozben legtobb helyen nem tudjak kivenni.

Mi indokolja?

A munkavállaló javára nem tilos eltérni, van olyan cég Magyarországon, ahol mondjuk 80 nap (nem typo, ~4 hónap) az apaszabi a default 5 naphoz képest. Valahol nem számolják a szabikat egyáltalán, annyit mész, amennyire szükséged van.

Mi indokolja? Semmi. Tilosnak viszont nem tilos.

Nekem azóta mindig volt munkám, amióta végeztem az iskolával. _Én_ el tudtam dönteni, hogy mi szeretnék lenni. Esetleg tudok tippeket adni pályakezdőknek, hogy hogyan kell megfelelő pályát választani. Pl. hogy ha nem vonzó nekik a tanári pálya, akkor ne menjenek tanárnak.

"Jaj, de akkor nem lesznek tanárok!!!!!" - hozza a szél a tanárok/tanárok rokonai kétségbeesett sikolyát a HUP fórumon a szél  a távolból.

Majd ha nem lesznek tanárok, akkor a társadalom reagál erre a kihívásra. Nem csak a tanár hiányszakma és nem csak Magyarországon. Nem csak a globális éghajlatváltozás, az energiakrízis, hanem a hiányszakmák problémája is megoldandó kérdés.

Én bízok benne, hogy ezt a problémát a következő generációk megoldják. Nekem ez a probléma eltörpül számos más fontos, az emberiség által megoldásra váró probléma mellett.

trey @ gépház

Tetszettek volna kevésbé PC / érzékeny világot gyártatni a balliberális oldallal kézen fogva. Most is azok szekerét tolják.  

Részemről simán beleférne, ha a tanár kokit oszt, debilnek hív egy debilt (ált. iskola 4 osztályban tanultam a szót az akkori osztályfőnökömtől, aki így hívott egy tényleg debil osztálytársamat, aki annyira rossz volt, hogy tornaórán akkora sallert kapott ugyanettől a tanártól, hogy a bordás fal adta a másikat -> rend is volt). 🤷‍♂️

trey @ gépház

Végülis egy diszkontláncban többet lehet keresni relatív kevesebb munkával (tessék megnézni a weboldalukon az álláshirdetéseket, és megnézni a kezdő tanár, de akár a 10-20 éve tanítók fizuját). Roppant vonzó a tanár pálya valóban, és meg sincs becsülve, mert jön ez a dehát nyáron eltávoznak. Ezzel szemben nyáron továbbképzések lehetnek, pótvizsgák, érettségik, és lehet mindenféle szuper doksit írniuk magukról (lásd még portfólió). Hasonló esetben a hanyatló nyugaton instant mindenki szintén az utcára megy, és nem 100 ember elkeseredett tiltakozása. Ugyanez vonatkozik az egészségügyre, meg egy csomó közszolgálatra (rendőr, tűzoltó példul), mert ők sincsenek oly annyira megfizetve.

Miután teljesen kiégsz a nap végére, az nehéz. Te próbálkoztál akár csak minden nap 3db tanórát megtartani 25+ fős osztályban, hogy azokra fel is készülsz, és úgy rendben lemegy, majd dolgozatot javítasz, szülőit/fogadóórát tartasz, és adminisztrálsz?

Miért kéne mindenkinek itthon melllékállás/kereset? Nem lehetne azt, hogy amit úgy igazán csinálna azt simán rendesen megfizetik?

Most komolyan össze akarod hasonlítani az IT rendszermérnök melót a tantermi problémákkal? Tudod mennyit éjszakáztam/hétvégéztem/ünnepnapoztam én szutykos körülmények közt, jéghideg szerverszobákban, amikor időre kellett dolgozni nyomás alatt, amikor a 48 órázásba csak egy gyors zuhany fért bele, rendes evés nélkül?

Komolyan, ezt akarod összehasonlítani a tanári léttel? :D

trey @ gépház

Te miért nem álltál ki a problémáidért, hogy azért ezt így nem kéne? Ezeket a jellegű problémákat anno énis megéltem, de azóta leépültek amik ilyen generálnak, legyen az ügyfél vagy eszköz.

Azt azért tegyük már hozzá, szerintem, volt/van egy minimum 2-3x -os szorzó az ájti javára.

Gondolom az él a fejükben, hogy az oroszok 100k katonát vesztettek, az ukránok meg egyet sem (elvégre valamiért nem közlik a veszteségi számokat, csak azt, hogy hány oroszt öltek meg)

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

^ Tényleg ez a csóka van Summer helyett? Miért kell a HUP teljes népességét az ilyenekkel büntetni? Lassan tényleg vissza kéne hívni sj-t. Neki legalább volt személyisége, stílusa, vagy valami hasonlója, és a gyűlöletében néha megcsillant az egyediség, a szavaiban pedig az emberség.

:)

gyűlöletében néha megcsillant az egyediség, a szavaiban pedig az emberség.

Keresek neked egy apucit, hogy megvigasztoljon. SzájerJózsi jó lesz?

Mégis mond már el, miért kellene bárkit is megszánni, mert bevállalt egy melót és éjszaka vagy hétvégén robotolt vele? Azt szoktam mondani, hogy akiknek nem elég a normál munkaidő annak valószínűleg nagy a kabát, amit felvett. Visszafordítva, nagyon sok ember van akár itt a HUP-on is, aki rengeteg munkát és időt beletesz a melójában, aztán mégsem veri a mellét, hogy "bezzeg én mennyit melóztam". És a tanárok is detto.

Mégis mond már el, miért kellene bárkit is megszánni, mert bevállalt egy melót és éjszaka vagy hétvégén robotolt vele?

He?

Azt szoktam mondani, hogy akiknek nem elég a normál munkaidő annak valószínűleg nagy a kabát, amit felvett.

Eddig is tudtuk, hogy semmitmondó mondatokat szoktál mondani.

Visszafordítva, nagyon sok ember van akár itt a HUP-on is, aki rengeteg munkát és időt beletesz a melójában, aztán mégsem veri a mellét, hogy "bezzeg én mennyit melóztam".

Ez nincs "visszafordítva".

Szerencsére te kivétel vagy az "ennyi és annyi ember helyett dolgozok" dumáiddal.

És a tanárok is detto.

Mi van, ha a melldöngetésük elmaradása őszinte önkritikából fakad? Vagy pl. minek döngessék a mellüket, ha hiszik, hogy a többség felett állnak? Stb.

:)

nem akarok a tanárokba beleszántani, de sajnos most ütött ki a kontraszelekció..

Egyre nagyobb százalékban kerültek tanárnak, akiket máshová nem vettek fel - persze ezt nem lehet 100% -ban kijelenteni..

Szóval elég élhetetlen népség.

For Whites Only meeting room!

Tudom, hogy flame meg minden, de:

  • félretéve a tanárok minőségét, hozzáállását jelenleg, úgy általánosságban, szerinted van szükség erős állami oktatási rendszerre, vagy nincs? Minden aktuálpolitikai faszságot, ilyen-olyan propagandát, meg rinyát figyelmen kívül hagyva. Elméletileg vizsgálva.

Ha igen:

  • Hogyan tudja azt az állam megvalósítani, milyen feltételei vannak. Nem a mostani állapotból kiindulva, hanem általánosságban, ha erős állami oktatást akarunk, ahhoz milyen hozzávalók kellenek?

Ha nem:

  • Miért nem? Milyen következménye lehet az egész társadalomra nézve. Nem csak a jó képességű, talpraesettekre, hanem az egész társadalomra nézve, mit jelenthet ez az országnak. Nem az egyénnek, hanem az országnak?

A konkrétum az, hogy az a szakma, ami az ókor óta nem változott (felolvassa a könyvből, ami le van írva), az reformokra szorul. Minél hamarabb kezdik, annál jobb. Az új generációt nem köti le a tábla előtt bohóckodó élőerő. Neki kéne állni kidolgozni a jövőálló tanítást.

trey @ gépház

Nem közöltem, mert nincs kapcsolatom a kormánnyal, nem fizetnek azért, hogy tanácsokat adjak és ami a legfontosabb, nem imádom, számos ponton nem értek egyet a kormánnyal. Én gond nélkül fogok szavazni másikra, ha számomra az megfelelőbb lesz.

Egyébként, ha jól tudom, a kormány egyetért abban, hogy a tanárok keveset keresnek ... nem?

trey @ gépház

Szerintem két okból kell a jelenléti oktatás:

  1. Közösségi lét kell a gyereknek
  2. Otthoni tanulás nagy terhet ró a szülőkre, nálunk nincs egy keresős család modell

De simán el tudnám képzelni, ezt a MI által megtámogatott interaktív holo oktatást, viszont kellene akkor is egy humán, aki mindig jelen van, felügyeli hogy oda is figyeljen minden gyerek. Ne zavarják egymást, csinálják a feladatot stb. 

Lehetne benne qrva nagy innováció, mert a jelenlegi "online oktatás" az viccnek is rossz. Tapasztaltam 6-7. osztályban. 

Ugyanakkor azt még mindig nem fejtetted ki, hogy ezt állami feladatnak gondolod-e? Meg azért a fenti dolgoknak nem tul sok realitása van még szerintem, bár ki tudja. 

Egyre nagyobb százalékban kerültek tanárnak, akiket máshová nem vettek fel 

Mégis hova vették volna fel a tanárt? IT rendszermérnöknek? Azért jelentkezett a tanárképzőre, mert azt akarta hivatásának! Nem a IT rendszermérnökit. Azt egy indiai IT segédmunkás is elvégzi. De egy indiai IT segédmunkás jobb ha nem próbál magyar nyelvet tanítani a kölyköknek! IT rendszermérnök pozicióra van átjárás minden irányból, a tanári poziciókra nincs! Volt kollégám Fizikus végzettséggel olyan IT vezető, hogy egy miniszeter irigyli a fizuját. Tanárként kezdte, abból majdnem éhenhalt.

Jah, a tanár hivatás, amikor családi és ismeretségi körben lehet jaszkarizni, hogy micsoda értelmiségi az apám, anyám, gyerekem, mert TANÁR ... Hát igen. Ez egy hivatás lenne. Vagyis nem a pénznek kellene az elsőnek lennie. Nem kell mindenkinek tanárnak állnia. Apácának sem a fizetésért állnak, hanem hivatástudatból.

trey @ gépház

Na, ez a hozzászólás LOL. Már bocs. Amúgy mióta van nemzeti kormányunk? Mióta van a kormányunknak hatalmas felhatalmazása? Mióta egészítették ezt ki rendeleti kormányzással is? Mit is sikerült lépniük az oktatás átalakításában? Hogy szoktad mondani, mégoly kínzó kérdések ezek! 

Bár gondolom nem a kormány hibája az állami oktatás vergődése, a humán erőforrás silánysága, hanem sorosbrüsszeljunkermigránsgyurcsánylibernyákok tehetnek róla... 

Volt egy Telex vagy 444 cikk nemrég (nem találom), hogy melyik kormány mennyit tett a tanárok szerint értük. Nekem az volt az érzésem a cikk olvasása előtt és utána is, hogy a tanárok szerint a rendszerváltás óta volt összes kormány szar volt a szempontjukból. Nehéz a kedvükre tenni, na.

trey @ gépház

sztem a gyerek zavaró tényező - a tanár teljesen jól elvolna ha nem járnának be.

OK. olcsó poén volt - de sajnos a társadalom "fejlődése" nagyon meglátszik a gyerekeken - tisztelet a kivételnek.

A fizetés mellett még ez a legnagyobb probléma - és ezért nem a kormány a felelős - DE észlelhetné jobban a káros  folyamatokat - elég későn vezették be a az iskola rendfentartó erők bevetését.

For Whites Only meeting room!

Finoman jelezném, hogy 12+ évük volt mindenféle csorbaköszörülésre, és most kaptak +4-et. Még egy relatív lassú, nem patika új, és megfontolt köszörűs is haladni képes ennyi idő alatt. 12+ évvel a szoci őrület után visszamutogatni, meg jajjmivolt, az minimum necces. Az normális/jó szintű közoktatás (tehát nem a kiváló, és extrém kiváló mindenki nemzetközi dolgot megalázóan kiválóról beszélek) közérdek lenne a mindenféle versenyképességi ügyekben, mert nem csak a fenséges mernöki melókhoz kell tudni gondolkodni, írni/olvasni, hanem már jóval egyszerűbb helyeken. Ez végső soron a termelékenység/hatékonyságban lecsapódik, és ezt nem szeretik a befektetők. Hallom, hogy a modern gyári melóknál milyen fluktuáció van, és milyen problémákkal, és egyébként ez a munkaerőhiányhoz is hozzájárul.

Talán nem olyan faszságokkal kellene kampányolni, mint a tetszőleges számú ingyenes diploma mindenkinek. Mindjárt nem iskolapadban 10 éveket elhéderező, egyébként egy érettségi vizsgán simán megbukó diplomás haddal öntenék nyakon a munkaerőpiacot.

trey @ gépház

Ezzel a kérdéssel a kormányhoz kell fordulnod, nekem semmi kapcsolatom velük. Valójában, nekem teljesen megfelel a jelenlegi oktatási színvonal a jelenlegi díjazások mellett.

Jobbat szeretnél? Menj tüntetni a tanárok mellett. Apropó, ha csak annyian kimennének tüntetni a tanárok mellett, ahányan is együttérzően verik a nyálukat mellettük, már pont kétszer annyian lennének a tüntikéjükön, mint legutóbb voltak.

Miért nem mentek egyébként tüntetni? Én is tudok látod kérdéseket feltenni ...

trey @ gépház

Tüntetnek UK-ben, tüntentnek Belgiumban, tüntetnek Ausztriába, tüntetnek Hollandiában, tüntetnek Németországban, tüntetnek Franciaországban. Mindenhol tüntetnek.

A tanárok azt üzenték, hogy majd szeptembertől tüntetnek. Lehet. De miért pont szeptembertől? 🤔

trey @ gépház

Valami esetleg a topik témájához, az inflációhoz?

Minek? Ahoz már hozzászoktatok! Amúgy szerencse hogy nem alacsony, mert akkor sírhatnának a libsi-bolsik, hogy már megint utolsók vagyunk ebben is! Meg az emút 12 évben még egy valamire való inflációt sem hoztak össze... Még azt is ellopták! Jöjjenek inkább a stadionok, meg az olimpia!

Jó, hát én egy olyan kampányfilmet vártam ahol konkrét célként szerepel az oktatási rendszer reformja vmelyik ebben sikeres ország mintájára. Néhány érthető mondatban a miként, hogyan stb. De lehetne ez az EÜ vagy a mezőgazdaság bármi. A váltsuk le a kormányt csak az Orbán fóbiások perspektíváját szolgálta ki. 

Jajj, ne már... /o\

elmúlt a kampány, légyszi, ne már!

Láthatjuk, hogy rakétázzák Litvániát meg Lengyelországot, pedig ők elég durván nyomják az oroszellenes témát. Esetünkben meg csak annyiról van szó, hogy ne mi legyünk a bot a küllőben, gennyes kelés a seggen, elég ha azt se tudja egyik fél sem, hogy létezünk. Ez a semlegesség, nem a mindent is kockára teszünk egy kiafasztérdekel ortodox papért...

Bocsásd meg nekem, hogy tegnap este mobiltelefonról nem pötyögtem be neked egy komplett oktatási reformot 10 char/min sebességgel arról, hogyan lehetne a kiégett tanárokat lecserélni. Nem is ez a dolgom. Neked minden FUD, ami nem tetszik. Jól megvagyok én a te egyetértésed nélkül.

Mindegy.

+1!

trey @ gépház

Bár látnám, hogy a részetekről lenne olyan komment, amiben arról értekeznétek, hogy mit csinálnak rosszul a tanárok, nekik mi a szerepük abban, hogy ennyire szar az oktatás színvonala, hogy ők hogyan tudnának partnerek és nem ellenségek lenni a kormány mellett és nem ellen, de hát csak a szokásos DK-s duma ömlik, ami szintén egy FUD. Azt kapjátok vissza, amit adtok.

Jó reggelt!

trey @ gépház

Jó reggelt! 

Akkor most legalább elismerted, hogy FUD amit mondasz. Örülök neki, már féltem, hogy valóban elhiszed ezeket. 

Én mutattam tőled pár FUD-ot, megtenned velem te is? Már megint ez a ti, légyszi csak részemről. Az adventisták nem nagyon érdekelnek. 

Nem tudom megítélni miben tehetnek a jelen helyzetről kizárólag  a tanárok (szar oktatás). Viszont azt látom, hogy az állam nem biztosítja a feltételeket. Van köze ahoz is, hogy silányul a tanári szakma, akár DK duma, akár nem ez pénz kérdés is, ráadásul a szar oktatási rendszernek kellene reprodukálni a tanárokat is. 

Az állam a gazdája az állami oktatásnak, az ő felelőssége az állami oktatás helyzete és színvonala. 12 éve bármit megtehet a kormány, mégsincs fejlődés az oktatásban, sőt. És lehet ide sorolni az eü-t, a rendőrséget is (ezt a 3-at saját bőrömön tapasztalom merre tart, többivel nem tudom mi van). Saját elsődleges szolgáltatásait hagyja elbaszódni az állam, miért? 

Egyébként, az hogy az ország problémáinak, esetleg kormány felelősségének felvetése DK duma, az is FUD. Bár kényelmes pózt biztosít, de mégiscsak FUD. 

FUD persze. Az átlag embernek max. 30 nap szabadság jár a pótszabadságok nélkül. Mennyit dolgozik egy tanár egy összehasonlítva a 9-től 5-ig dolgozókkal? Napi óraszámok, otthon töltött napok száma?

Ne csapongj, maradj a témánál.

Őszi szünet, tavaszi szünet, nyári szünet, osztálykirándulás, ilyen-olyan továbbképzések (általában kamuk). Mennyi az effektív munkával töltött idő?

trey @ gépház

Őszi szünet, tavaszi szünet, nyári szünet

Pont annyi, amennyit a törvény előír: A tanárokat 21 nap alapszabadság és 25 nap pótszabadság, összesen 46 nap szabadság illeti meg, amelyben nincs benne a gyermekek után járó pótszabadság. Mivel a nyári szünidő sokkal hosszabb mint a kiadható szabadság, ezért a tanárok a szünidőben is dolgoznak. Ellenben a szabadságukkal sem rendelkeznek annyira szabadon, mint egy gázszerelő.

Mennyi az effektív munkával töltött idő?

Szellemi foglalkozásnál ennek a kérdésnek semmi relevanciája nincs. Nem lehet napi 8 órában orvosbiológus kutatást végezni.

Tehát, egy pályakezdő 20 nappal kezd, majd 65 éves korára eljut 30 napra. Ezzel szemben egy tanár 46 nap szabadsággal gazdálkodik. Miért?

A tanár mitől szellemi foglalkozás? Ráadásul hagyjuk már, hogy egy napközis tanárt (gy.k.: gyerekfelügyelő) mondjuk besorolunk orvosbiológussal egy szintre ...

trey @ gépház

Miért?

Csak.

A tanár mitől szellemi foglalkozás?

Mert.

Ráadásul hagyjuk már, hogy egy napközis tanárt (gy.k.: gyerekfelügyelő) mondjuk besorolunk orvosbiológussal egy szintre ...

Miért gondolod, hogy a napközis tanár nem rendes tanár is? És főként mi a helyzet az egyetemi, középiskolai, művészeti iskolák tanáraival?

De látom nem sikerült értelmezni az üzenetet: Egy szellemi foglalkozást nem lehet napi 8 órában végezni. Amikor benne vagyok egy tervezési feladatban, akkor nem rakom le 5-kor a lantot, mert nehezebb ujrakezdeni másnap, mint befejezni és másnap már nem azzal foglalkozni. Egy tanár is amikor prezentációt készít az előadására, még este tízkor is azt csinálja.

Csak.

🤣😂😂😂😂😂😂

Na, pont így állnak hozzá az emberek is. Miért keresnek ennyit?

Csak.

Előttem van, amikor a tornatanár este dolgozatot javít, vagy nyom kétszáz fekvőt, mert "készülök a holnapi napra".

😂

trey @ gépház

Akkor ne handabandázzunk, hogy a tanárok készülnek a másnapra!

A legtöbb kiégett, vén bútordarab az elmúlt évtizedek alatt bemagolt szarát adja le, a tornatanárok nem készülnek, az óvodapedagógusok sem húzogatnak csattogós lepkét, meg építenek homokvárat, hogy másnap menjen.

Miért kellenek ezek a kamuk?

Egyes tanárok készülnek a másnapra? Biztos van ilyen. De az, hogy ez a többségre igaz legyen ... Hagyjál már!

trey @ gépház

A legtöbb kiégett, vén bútordarab az elmúlt évtizedek alatt bemagolt szarát adja le, a tornatanárok nem készülnek

Amikor kezébenyom órán a gyereknek egy kinyomtatott logikai feladatlapot, akkor azt el kell készíteni előre. És a végén be kell szedni, és kiértékelni. Amikor egy audió vagy video nyagot kell előhúzni, azt is el kell készíteni. Ha az "okos" táblán akar dolgozni, akkor a feladatokat ott is előre elő kell készíteni. Láttál már "okos" táblát? Magától üres marad.

az óvodapedagógusok sem húzogatnak csattogós lepkét, meg építenek homokvárat, hogy másnap menjen.

Nagyon nem vagy képben a ovodapedagogus munkájával. Nem kell csattogós lepkét tologatnia senkinek. De halottál már arról, hogy minden gyerekről fejlődési naplót kell vezetni bölcsödében és óvodában egyaránt? Követni kell minden gyerek egyedi fejlődését, és  fejlesztési tervet készíteni egyénre szabottan, amit aztán folyamatosan felül kell vizsgálni...

Amikor kezébenyom órán a gyereknek egy kinyomtatott logikai feladatlapot, akkor azt el kell készíteni előre. És a végén be kell szedni, és kiértékelni

Hagyjuk már ezt! Emlékszem, hogy gyerekkoromban írásvetítőn bohóckodtak fóliákkal. De az 40 éve volt. Azóta interaktív táblák vannak, számítógépek. Meg kellene ezeket tanulni használni. A jobb színvonalú oktatásért a tanároknak is tenniük kellene. Pl. képezniük magukat. A COVID amikor bebaszott, jó részük azt sem tudta mit csináljon, egy számítógépet nem tudott bekapcsolni.

Miért kell bármit is kinyomtatni 2022-ben? Stencilezés 1980-as téma volt.

trey @ gépház

Szuper, hogy ekkora megrendelést kaptatok, de ezzel szemben egy képzés, és esetleg mintaanyagok gyártására nem ártott volna odafent gondolni. Valszin nem azért pislogtak az okostáblára bután, mert a negatív agykapacitásuk taszította, hanem nekik azt be kell emelni az órai munkába, értelmes módon méghozzá. Az, hogy kipattintasz egy PDF-et, ahhoz meg nem kell okostábla.

nem akarok beleszólni, de volt a tanaraknak ez irányú továbbképzés...

sőt volt olyan gimi, ahol úgy álltak hozzá:

- van ez az izé, itt a leírás, de nem értjük. Kedves szám-tec-hes kolléga segítsen már.

És volt helyben újra tanulás... és elkezdődött a használat, tananyag gyártása.

Tudom, ez nem általános - de hát emberek nem egyformák vagyunk  - és lehet seggel is hozzá állni...

For Whites Only meeting room!

Hagyjad szerintem, a tanároknak, akiknek a feladata az lenne, hogy gondolkodni tanítsanak másokat, tök felesleges tanulni és gondolkodni. Mi a holdkóros fasznak kéne? Egyszerűbb elmondani mindenkit mindenféle hülyének, illetve okolni mindent és mindenkit mindenért IS.

trey @ gépház

Fárasztasz rendesen. FUD cunami...

Nem tudom mennyi a szabadsága a tanárnak, amennyit az állam ad nekik. Szerintem ez jogszabály alapján van, amit a kormány hoz/módosít nem a tanárok. Egy tanár szerinted mikor javítja a dolgozatot, találja ki a doga kérdéseket? Van egy tanár a családban, ő azt mondja délután, otthon. Munkaidő után. Hogy ez általános-e, nem tudom. Te komolyan úgy gondolod, hogy egy tanárnak annyi a meló, amennyit bent van az órán és darálja az állam által meghatározott tananyagot az állam által meghatározott tempóban?

Ne csapongjak. LOL Mi ez irányított beszélgetés, vagy elég egyszerre egy témában FUD-olni? :)

Kamu továbbképzések. Ja, a jól sikerült életpályamodell miatt kötelezik őket rá. A zöme tényleg faszság, ahogy hallom. Nem a tanárok találják ki, elhiheted. Érdekes kérdés lehet, hogy milyen cégek profitálnak ezeknek a kamu továbbképzéseknek a tartására, ami a tanároknak jogszabályilag kötelező. Nocsak, megint mégoly kínzó kérdés...

nem ellenségek lenni a kormány mellett és nem ellen

Továbblépve a magyar nyelv ezen mondat megalkotásával egybekötve elkövetett meggyilkolásán, nézd végig az elmúlt 12 év tanárokkal és oktatással kapcsolatos topicjait, amikor az oktatást érintő kormányzati intézkedéseket utólag véleményezték (mert ugye nem kérik ki a véleményeket), prognosztizálták azok várható hatását (ami szinte kivétel nélkül mindig bejött) és javasoltak alternatívákat (amiket mindig lesöpört a kormányzat az asztalról).

Lépjünk túl az anyagiakon, nézzük a tanárok életét befolyásoló többi tényezőt: a NAT-ot; a kötelezően használandó tankönyveket; a felesleges és káros központosítást, amit azóta kicsit visszább vettek, mert már egyértelmű volt, hogy működésképtelen; a döntési hatáskörök elvonását (ez részben összefügg a központosítással, de már a csinovnyik intézményvezető szintre is lefolyt a szar és a tanárok hatásköreit is nyirbálják); a teljes közoktatás alulfinanszírozottságát (nem csak a humánerőforrás, úgy általában az egész); a kötelezően előírt 18. századi oktatásmódszertan; a folyamatosan növekvő leadandó tananyag és csökkenő értelmes óraszámok (nem a testnevelés nem az, ahogy a vallás sem); az (egyébként szintén a finanszírozásra visszavezethető) egyre táguló olló az egyházi és állami fenntartású iskolák között (bár külön szép, hogy már az egyházi iskolákban oktatók is felszólalnak oktatáspolitikai képzésekben a kormányzati döntések ellenében); a szakközépiskolai rendszer erőltetése a gimnáziumok rovására stb.

Oktatók, oktatáspolitikai szakértők, oktatásmódszertani szakemberek mind-mind felszólaltak ezek ellen a változtatások ellen, mindig előre lehetett pontosan tudni a várható negatív hatásokat, adtak alternatívát vagy részletekbe menő kritikát a hiányosságokról. Aztán mindig jött a "csakazértis" politika és ezeket elegánsan figyelmen kívül hagyta vagy meghosszabbította Bicskéig...

Az meg, hogy a szakszervezetek ellen hangolják a közvéleményt: egy olyan helyen, ahol a szó legszorosabb értelmében a pártközpontból kinevezett janicsárok gyakorolják a munkáltatói jogköröket (hány példát hallottuk, hogy a KLIK úgy nevezett ki intézmény élére igazgatót, hogy a tanári kar, a diákság és a szülői közösség teljes egyetértésben elutasította a politikai kinevezettet?), szerinted a személyes érdekvédelem járható stratégia? És ne felejtsd el, hogy nem az van, hogy legrosszabb esetben kirúgják és átmegy máshova, mert máshol is ugyanúgy politikai kinevezett igazgató van, és az életpálya-modell szerint központilag követve van a tanárok munkássága, úgyhogy inkább legrosszabb kirúgják és kénytelen elhagyni a pályát (bár ennél az intézményvezetők nagyobb geciségekre is képesek, inkább házon belül teszik elviselhetetlenné a munkavégzés, mert vannak rá törvényes eszközeik).

De tényleg, a szemét tanárok miért nem javasolnak dolgokat, és hogy képzelik, hogy nem állnak vigyázva az olajszőke fődandárfasszopóuraság színre lépésekor, meg mind biztos DK-s... aham...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ismerem ezeket a sirámokat, véleményem szerint a tanárnak az a dolga, hogy tanítson. Ne döntéseket hozzon, ne rinyáljon, ha egy bizonyos tankönyvből kell tanítania. Nem vezető, hogy döntéseket hozzon.

A szakszervezetek ellen pedig nem kell hangolni, cipőtalpat vonz mindegyiknek a stílusa, amikor a TV-ben (na, melyikben?) felbukkannak.

A kérés helyett követelőzés, az állandó ajvékolás, felbiztatott diákok és szülők a sokszor mögöttes politikai célok mentén való sírás-rívás mögött.

Szívem majd megszakad, olyan rossz a sorsuk.

trey @ gépház

Véleményem szerint egy üzemeltetőnek az a dolga, hogy üzemeltessen. Ne döntéseken hozzon, ne rinyáljon, ha bizonyos eszközöket kell használnia. Nem vezető, hogy döntéseken hozzon.

Ugye te azért ha megkapnád a feladatot, hogy X feladatra alapvetően alkalmatlan Z rendszert üzemeltess, szólnál A Vezetőnek, hogy ugye az meg van, hogy ez így szar, és arra az esetre, amikor elkerülhetetlenül elönt majd a fostenger, itt az aláírt időbélyegzett papír, hogy "énmegmontam", még időben?

Na, A Vezető 12 (legyünk fairek, említsük meg, azért előtte sem volt kánaán, bár nagyságrendekkel jobb volt a helyzet...) éve a lobogtatott "énmegmontam" cetlire azt reagálja, hogy mertazelmútnyócév. Ha pedig nincs szakmai egyeztetésre lehetőség, akkor sajnos marad az, hogy a nagy közönség (akik így vagy úgy, de nagy részt érdekeltek lennének abban, hogy legyen szakmai egyeztetés, még ha ezt próbálják is tagadni) elé állva kell elmondani, hogy ez így szar és ezen kell változtatni.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Látszik, hogy lövésed nincs az üzemeltetéshez.

Egyetlen egyszer nem vonultam az utcára, rohantam a TV-be, mert szart kellett üzemeltetnem. Üzemeltettem pályafutásom alatt épp elég szart és üzemeltetek jelenleg is.

Ezek a szarok tényszerűen le vannak dokumentálva, szerződéseink része, hogy javaslatokat kell tenni időről időre a fejlesztésre. Ha ezeket megfogadják jó, ha nem úgy is jó. Onnantól a tulajdonos felelőssége.

trey @ gépház

Ezek a szarok tényszerűen le vannak dokumentálva, szerződéseink része, hogy javaslatokat kell tenni időről időre a fejlesztésre. Ha ezeket megfogadják jó, ha nem úgy is jó. Onnantól a tulajdonos felelőssége.

Igen, ezzel próbálkozik a tanári kar és az érdekképviselet (leszámítva, hogy lassan a szerződésükbe az kerül, hogy nem hogy javaslatokat nem tehetnek, még véleményük se lehet). EZ az, amit te sivalkodásnak hívsz. A tanár elmondta először a gyerekeknek, aztán a szülőknek, most már pedig - a szakszervezeteken keresztül - az országos médiának, hogy igen, ez szar, jeleztük és jelezzük, hogy szar, nem a miénk a felelősség. Csak sajnos a tanári társadalomba szorult annyi felelősségérzet, hogy azt gondolják, legalább részben azok.

Csak láthatóan a fideszes kommunikációs gépezet működik, mert bár egy évtizede mindenki mondja, hogy elöregedik a tanári kar, mert nincs utánpótlás, mert egyre kevésbé vonzó szakma (mert a kormányzat semmit nem tesz azért, hogy vonzó legyen, sőőőőt...), te itt fentebb írod, hogy mert mindegyik "kiégett, vén bútordarab". NO SHIT, az idő már csak olyan, hogy megy előre, és ha nincs utánpótlás akivel egyrészt cserélni lehetne a tanárokat, másrészt az óraterheket normalizálni, akkor 10 év alatt kiégnek és a legnagyobb részt már akkor sem pályakezdő tanári kar kiöregedik.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Nem, én ezt hívom sivalkodásnak:

  • minket teszteljenek le!
  • engem ugyan le nem tesztelnek!
  • minket oltsanak be először!
  • minket oltsanak be először, de Pfizerrel ám!
  • engem ugyan be ne oltsanak!
  • ne legyen jelenléti oktatás!
  • nem jelenléti oktatásban nem lehet tanítani!
  • így nem lehet érettségiztetni! (kiderült, lehet)
  • bla bla bla

Ez csak az elmúlt 1-2 év és nincs benne semmi más, csak a COVID. Másoknak nem okozott a COVID problémát? Miért csak az ő hangjuktól zengett a média? PSZ, PDSZ napi szinten osztotta az észt.

Nincs utánpótlás rendes egyetlen szakmában sem. Ez nem pénz kérdése. Az IT jól fizet, itt sem tolonganak. Az emberek egyre kevesebbet akarnak dolgozni egyre nagyobb jólét mellett. A gyerekkoromban még 6 napos volt a munkahét, már csak 4-et akarnak. Ja, ha 4 napos lesz, akkor - meglepetés - ugyanazt a tananyagot még kevesebb idő alatt kell feldolgoznia majd a tanároknak. Változik a világ.

trey @ gépház

Az ujhullamos tanarok alapbol "szarok", mert az alacsony ber miatt, csak az megy tanarnak, aki masra nem jo. A regiek pedig jol tanitottak, amig nem vettek el toluk a fegyelem megtartasanak jogat.

A vilag abba az iranyba mozdult, hogy a gyereknek mindenkez joga van es semmi kotelessege nincs es tanar ha csunyan szol ra feljelentik vagy megverik. Ilyen korulmenyek kozott nem lehet a regi letszam mellett tanitani. Ahhoz, hogy ez a ratyi buzulda mukodjon nagyon kis letszamu csoportok kellenek. Ezen kivul bejott az elerheto internet es a szulokkel valo kozos munka/szocializalodas hianya. Igy figyelemzavar, viselkedeszavar, testkepzavarok. Tehat megnovekedett szamu mentalisan serult es retardalt gyerekeket kell tanitani. A retardaciot lehetett regen fixalni ugy, hogy a hulye tobbet gyakorolt. De csak szigorra lehetett erre ravenni. Azt meg mar nem szabad es a szulo nem partner benne.

Szoval sztem a tanarokkal nincs akkora baj, azt tudjak es arra kepesek, amit megtanitanak nekik. Csak max mas jellegu oktatas szukseges a fiatal retardalt tiktok degeneracionak vagy normalis szegregacio, hogy a normalisabbja legalabb tudjon tanulni.

Ha megbecsulest kapnanak, azaz fizetest es tekintelyt es ezekre biztositekot, akkor sem javulna a friss tanari kar, de a kovetkezo generacio mar igen. Ilyen hosszu 2/3-os tobbseg mellett ez vallalhato lett volna, de a kendozetlen nyilt lopas ugy tunik fontosabb volt. Lopast lehetett volna kussban offshoreba pakolva, senkit nem erdekelne. De igy a nepharag mellett meg a 2/3-al is csak egy kupac alkalmatlan szaradek az egesz bagazs.

Nem volt itt minőségi tanítás sosem és az én véleményem az, hogy ha meg lennének fizetve, akkor sem lenne. Mondanám, hogy derítsük ki, emeljük meg az összes fizetését 600 nettóra, de kicsit sokba kerülne 150 ezerszer 300 ezer forint. Az 45 milliárd forint plusz kiadás lenne minden hónapban. Az egy évben 540 milliárd.

Nem ér ennyit ez az oktatás, ami ma van és az sem, ami lehetne.

trey @ gépház

Nekem nagyon jo tanaraim voltak. De nem is feltek odabaszni annak aki nem ult kussban. Szuleim valasztottak normalis iskolat nekem. Egy szulo sem panaszkodott, ha a gyerek kapott 1-2 pofont. Rend volt minden teren. Ora elott, szunetben lehetett wcre menni, oran nem lehetett enni es kussban figyelni kellett. Ha hasmenesed volt, akkor mehettel ki. Minden ev vegen vizsga. Jofej, korrekt es okos tanarokkal.

Akkoriban is volt szar hely, ahova a ciganyok jartak, de sztem az sem a tanarok miatt volt szar :)

A netto 600 nem garancia semmire. A versenyszferai fizeteshez kell rogziteni az adott temakorben tanito tanarok fizeteset. Tobb haszna van a penznek ott, mint a rezsicsokkentesben es lolo/tiborc/orban zsebeben. De minel tobbet lop a banda, annal tobb alkalmatlan ember kerul vezeto poziciokba, mert mindig lezs valakinek a valakije, akit el kell helyezetni igy vedik egymas segget. Igy meg ugye nincs esely, hogy jobb legyen barmi is.  Az az 540 mrd meg nem 540 mrd. Hanem minden evben +1 evnyi 540mrd amig keslekednek. Tehat ekkora veszteseget okoz az orszagnak az allam, amig nem fixaljak a tanarok helyzetet. A rendbetetel utan nem a kovetkezo naptol lesz jobb az oktatas. Hanem kb 10 ev mulva lehetne merni a hatasat a dolognak. De ez a legjobb befektetes egy orszagnak, ha nem csak a penz ellopasa fontos.

A netto 600 nem garancia semmire. A versenyszferai fizeteshez kell rogziteni az adott temakorben tanito tanarok fizeteset. Tobb haszna van a penznek ott

A gond az, hogy sem nettó 600-ért sem versenyszférai bérért nem fog jobban tanítani a mostani tanár. Egyrészt azért, mert aki hivatástudatból tanár, az alapvetően a szar módszertan miatt nem tud, aki meg nem, nos, az nem azért ment tanárképzőre, mert azzal akart foglalkozni, hanem mert krumplit szedni nem akart, a pontszáma meg csak oda volt jó. Ezért nem csak pénzkérdés az oktatás (az elmúlt 12 évben módszeresen, azelőtt csak ad hoc) lerombolt helyzete.

Igy van en is ezert irtam, hogy sztem minimum 10 ev, mire a kovetkezo generacios tanarokat kitermelnenk, aki nem krumpliszedes helyett valasztja a hivatasat. De ha mindig csak halogatjak a fixet, akkor is ennyi lesz es sosem lesz valtozas. De a valtozas nem a tanarok miatt kell, hanem az orszag miatt. Hiszen nem onmagaban a tanarok szamitnak, hanem azok akiket tanitanak majd...

Pontosan az a baj, hogy miután módszeresen sikerült romlania, mostmár lehet azt mondani, hogy dehát nem ér ennyit. Ez kb. olyan, mint amikor egy halom vonat "megszűnt", akarom mondani elbaszott időben közlekedett, vagy "összevonták", és jóval kevesebb embernek volt megfelelő. Majd egyszercsak közölték, hogy óhát nincs utas, sajjjjnos be kell zárni a vonalat, akarom mondani szüneteltetni kell a személyszállítást. Párhuzamos természetesen járnak a buszok, és nem feltétlenül jobb elérhetőséggel, mint a vonat.

Nem most kéne normális fizetést adni hirtelen, hanem már 20 éve, meg 15 éve, meg 10 éve is, hogy a tényleg jó koponyák ne a versenyszférában brillírozzanak.

Itt igazából arról lenne szó, hogy igazán jó technikusokat (már a szakmunkás kevés), jó mérnököket, kiváló orvosokat és persze tanárokat képezzen az állam, mert ez vinné előre a dolgokat. Ehhez minimum erős általános és középiskolati képzés kell, minimum 1-2 nyelv középfokú ismeretével, mert a munkaerőpiacon a gondolkodni tudás mellett ez is számít. A bezzegnyugaton sem csinálnak csodát, de jóval több szellemi indulótőkét töltenek bele, próbálnak, beletölteni a népbe, aztán majd lesz valami. Ott sem minden rózsás, mert van ahol ilyen képességfelmérő alapján megy a suliválasztás, és ha az olyan, akkor máris skatulyába lehet kerülni. Valahogy meg kéne azt találni, hogy ne 9,7 millió szalagségedmunkásban, vagy 9,7 millió professzőrdoktorbölcsészuszban gondolkozzunk, mert mindkét véglet végzetes.

Az igazság az, hogy az ipar is látásmódzavarban szenved. A tchnikusnak hívott ember nem techhnikus, a mérnöknek hívott ember nem mérnök munkát végez. Jelenleg a legtöbb mérnöknek hívott ember technikus munkát végez, míg a legtöbb technikus meg szakmunkát. És nem azért mert a jelenlegi oktátási rendszer nem lenne képes, jó technikusokat és jó mérnököket képezni, hanem mert az oktatási intézményekre rákényszerítik, hogy pénzt termeljen. Egyetemeken éppen divatos DB-ket, meg atadattárházakat, meg WEB programozási nyelveket tanítanak, nagy óraszámban, miközben analízis elméletre meg gyakorlatra nem adnak időt. Amíg az egyetemeket kredit érték után finnanszírozzák, nem szabad meghúzni a szigorlaton a 2/3 évfolyam kummantót meghúzni, mert nem lesz kredit, azaz nem lesz pénz a finnanszírozásra. A középiskola hasonlóan működik, ha kivágják a lusta tanulókat az iskolából, akkor leszólnak hogy nem jó a norma. A kooperációs képzés egy nagy szar, amiben az iskolák csak kiszervezik a tanulókat a cégekhez, ahol meg azt mondják nekik, hogy be sem kell jönnötök, majd leigazoljuk a napjaitokat... És még azt sem mondom a cocik nem tehetnek az oktatás lezüllesztéséről, de a nemzeti kormány is 5. ciklusában ugyan úgy kiveszi a részét belőle mint a cocik tették.

Természetesen. Én mindíg röhögök, amikor küldjük a *mérnököt diszket cserélni.... wtf... dejólmegy, rögtön újra is tervezi a szervert? :) Bátorkodtam a szavak valódi jelentésére gondolni fentebb.

A képzés formája egy dolog (rendszer részletes összetétele nem annyira számít, hogy ha jó végeredményt ad), de most itt épp az a fő probléma, hogy aki az egészet működtetné, mint tanárok, azok hagyják el ezt a pályát.

A magániskolák tanárai nem csináltak semmit sem rosszul. Ott csúcs fizetések vannak, nagyrészt Teslaval mennek be órát tartani,  és csúcs tandijat sem szégyelnek elkérni, amiből még osztalék is van.

Az egyházi iskolák tanárai sem csináltak semmit rosszul. Ott háromszoros a fejkvóta. Nem kellenek bizonyitékok elég a hit a sikerességükhöz.

A nemzetiségi iskolák tanáraival sincs baj, mert oda is öntik a pénzt és az ingatlant.

Osztom a véleményedet,  hogy csak a magyar iskolák tanáraival van baj. Hiszen oda se pénz, se tulajdonosi részvény, se emelt tandij osztaléka nem jut.

De magyarokat amúgy is csak a baloldal oktatjak, akik mint tudjuk oltásellenesek és az ovodásokhoz való hozzáállásuk olyan Kaletás.

Sic itur ad astra!

Melyik diszkontláncra gondolsz? Csak mert az A és a L-ben kártyáznak, még a cigiszünetet sőt a WC-re menést is levonják. Gyakorlatilag 1 perc megállás sincs, ugrálnak a polcfeltöltés és a kassza között, mikor megjön a parancs a fülhalgatón. Amúgy sok a 4 órás, így a sokat keresnek se igaz.

Nyilván azért keresnek folyamatosan munkaerőt, mert olyan happy az a hajtás.

Ez egy oltári baromság. Egyrészt akkor mennek szabadságra amikor mondják nekik (igen ez épp most van és nyáron). 

Másrészt honnan jött ki a 2 és fél hónap? Júl. 3-tól lesznek szabin augustus 26-ig, ha nincs tábor, vagy .... Na most az még mindig 45 nap maximum ami egy 45+ ember esetében max 30 + amit a cég ad (persze nincs meg a 45 se)

Nem, hanem ott kőkeményen megy az érdekérvényesítés, vagy úgy is mondhatom, hogy nem hagyják magukat. Ha visszagondolsz, akkor jellemzően ha ilyen van (mint érdeksérelem) mindíg elég komoly sztrájkokkal operálnak. Lásd a francia sárgamellényes ügyet, vagy a német légidolgozók sztrájkját.

Csak annyi tennék hozzák, hogy egy német kisvárosi buszsöfőr EUR 3600-at keres(ett pár éve), szerinted a fizetése hány %-át érinti az infláció (arányaiban mennyivel kell többet költeni alapvető dolgokra), egy mondjuk hazai 250-300-350 bruttós! tanárral szemben?

Nem a benzinkutak miatt remegnek szerintem. Hanem a cegek szopatasan. A villanyt kerdezd mar meg szervertermeket mennyit fizetnek rezsicsokkentes elotti idokhoz, ha mar IT portal... Jelenleg szukseg van amugy benzinkutakra foleg egy olyan elmaradott orszagban, mint Magyarorszag. Utana is szukseg lesz, max aramot fognak adni vagy hidrogent vagy eppen, amivel akkor menni fognak az autok, max szemelyzet nem kell.

"irigykedve nézik az itteni árakat, miközben azon törik a fejüket, hogy hogyan tudnának itt tankolni olcsóbban. osztrákok dettó."

Hogy is van a csaladi potlek esete az osztrakokkal? :) Jahogy az jar. :D

Hogy ne lenne értelme, a szál elején jöttél, figuráztad az árstoppot, erre kiderült, hogy van olyan Horvátországban, sunyiban Franciaországban (rezsipajzs vagy mi a rák a neve), lassan lesz az osztrákoknál, csak ott klímabónusznak hívják ... Szerinted vannak itt nagy csodák? Ha már annyira matekozunk:

Magyarország:

Magyar infláció háború előtt (egy éve): 4,6%

Magyar infláció most (egy éve): 10,7%

~ Kétszeres szorzó.

Euró övezet:

Euró övezet infláció háború előtt (egy éve): 2,2%

Euró övezet infláció most (egy éve): 8,1%

~ Négyszeres szorzó.

Szerinted kinek fáj ez jobban?

A háború által közvetlenül (határos) országok közül Magyarországon a legkisebb az infláció. 🤷‍♂️

Nem beszélve arról, hogy mi nem szarunk be az inflációtól, láttunk már ennél cefetebbet is. Nyugaton kicsit kényelmetlenebb, ott nincsenek ehhez hozzászokva.

trey @ gépház

Tehat arstopot rakok az inflacio alapjaul szolgalo termekekre. Masra nem, majd mutagatok, hogy megeloztem romaniat inflacioban? :) Nem veletlen romlik a forint az eurohoz kepest.

Itt is volt mindig rezsisegely, csak nem csinnadrattaval van bejelentve, hanem mindig volt. Aki keveset keres, az kap mindenre tamogatast kb. Rezsire van evente max 4x igenybeveheto tamogatas. Vmennyi euro fasz tudja. 250-500 talan. Ezen kivul befizetett ado egy nagyobb reszet a szegenyek visszaigenyelhetik rezsire, attol fuggoen, hogy mennyire szegenyek. Lakhatasra is van szokasos onkormanyzati lakas es ha nincs, akkor alljak alberlet egy reszet. Aki nem dolgozik az mondjuk nagyon nincs tamogatva, de nyugdijas szomszed netto 6500 euro nyugdijat kap havonta aztan vmi basic polgarmesteri hivatalos munkaja volt.

Tehat akkor megis kinek faj ez jobban? Tehat ha 350 euro volt rezsi, akkor az mondjuk novekedett 380 eurora(Nekem egyelore nem kell rezsiert tobbet fizetnem, max kajaert, de nem szamolom)

Elmondom, hogy itt szoba se kerul. Fel sem merul rezsirol beszelni, hogy mennyire nehez lenne fizetni. De osztrakok lehet pont szarabbak, de kozelebb is van Magyarorszaghoz :D Biztos atszivarog a balsors.

Ez valami új? Én ennél tartok: https://www.portfolio.hu/global/20220614/harcba-szall-az-inflacioval-au…

"Számos szociális juttatás mértékét emelni fogják, egyebek mellett 300 eurós támogatást kapnak a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok, például a munkanélküliek és a minimálnyugdíjból élő idősek.  [kiemelésígy a cikkben]

A családoknak gyerekenként 180 eurós egyszeri támogatást adnak augusztusban, és az eredetileg 2023-ra tervezett gyermeknevelési támogatások összegét már 2022-ben megemelik."

A gyerekek után is jár. Az ugye elég szokatlan, nem?

Az üzemanyag és a fogyasztási cikkek árának ugrásszerű növekedése által leginkább sújtottak támogatása érdekében a csomag egyszeri kifizetéseket és az adótörvény módosítását tartalmazza. Ezzel összhangban az adókifizetések az inflációhoz igazodnak.

Az egyszeri juttatás minden lakosnak jár legfeljebb 1000 euróig

trey @ gépház

~ Kétszeres szorzó. vs ~ Négyszeres szorzó.

Arányszám szorzójáról ömlengeni, anélkül hogy belegondolnál mennyire szar az aminek örvendezel, a manapság divatos "hülyevagyok de jólérzemmagam" tipusú mentalitás. Nem rokonod neked a pumpedgabó?

Arról már nem is beszélek, hogy honnan esik a HUF és honnan az EURÓ... 400Ft-os euró az meg már tragédia

Igazad van! P*cs*ba a kis baloldali benzinkutakkal! Úgy is nagy számban támogatták az óvodások nemváltó műtéteit és nem engedték az óriás plakátokat.

Már régen államosíthatták volna őket - ha akarják - hogy újra osszák megbízhatóbb üzemeltetőknek akikkel ilyenkor sincs probléma.

Sic itur ad astra!

Én nem államosításról beszéltem, hanem végleges bezárásról. Ha mindenki villanyautóval fog közlekedni, nem fog kelleni ennyi benzinkút. Kevesebbet fognak tankolni, ugyanaz a haszon több felé oszlik el, kisebb lesz a bevétel. Képeztessék át magukat elektromos autó töltőfej üzemeltetőkké.  Úgyis ez az LMP-s álom, nem?

trey @ gépház

Az elektromos autók annyit fognak változni a következő öt évben hogy aki most belevág az könnyen úgy járhat mint egy öt évvel ezelőtti okostelefonnal. Lassan már töltőt sem lehet hozzá venni, nem hogy alkatrészeket vagy képernyőt. Ha megnézed hogy mennyi felárat kell fizetni ugyan arra a tipusra elektromosan (E, PHEV) mint belsőégésű motorral akkor 10-15+ évet tudsz abból a pénzből tankolni.

Ugyan ez a helyzet a napelem+inverter rendszerekkel. Öt év múlva már nem is lesznek olyan típusok amiket ebben az évben tesznek fel a tetőre.

Sic itur ad astra!

Mindenki. Weheheheheheh

Basszus ugy latszik nem latsz mar ki az igazgatoi buborekodbol mert egy normalisabb elektromos biciklire (5-6K EUR) sincs penze egy atlag magyarnak nemhogy EV-t venni...

A worksfortrey es leszarom kartyakat mar letetted mas topicokban, mi lesz most az adu asz?

Nekem a matek nem jön ki. Eu avg 8 eközben árfolyamon buktunk 12%-ot.

Inflációs adatot hasonlítasz össze árfolyam változással? Tudom, hogy én vagyok az ódivatú, de felénk csak azonos nemű adatokat szoktak össze hasonlítani. Konkrétan ritkán szoktuk a sebességet és a fényerőséget összevetni, hogy melyik a nagyobb. Inflációs adatot inflációs adattal (lehetőleg a számítási metódus is egyezzen), árfolyamot - árfolyammal.

Félig OFF:

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20220615_a_nyugat_a_szankcioival_elpu…

Az árfolyam és az infláció nem független esemény. Ugyanis, ha itt valami olcsó az árfolyam miatt, akkor arra akad majd vevő külföldről is. Ha az árfolyam nekünk kedvezőtlen, akkor a nyugati turistának kedvező és többet fogyaszt. Ez sem egy független esemény.

Az árfolyam és az infláció nem független esemény, konkrétan hol írtam ennek az ellenkezőjét? Viszont az árfolyam változás a gyakorlatban soha nem jelenik meg teljesen az inflációban. Ahhoz az kellene, hogy kizárólag import termékek legyenek jelen a fogyasztói kosárban.

Számít, hogy a tej, búza, tojás, cukor honnan van? Szerintem az árnál nem.

 

TFH: tojást exportálunk, akkor nyerünk az árfolyamon és az euro inflációján is
TFH: tojást importálunk, akkor veszítünk az árfolyamon és az euro inflációján is
 

Magyarul többszöröző hatásnak kellene fellépnie.

Lényegében: EUROS_AR * 1.088 (euro inflációja) * 1.012 (árfolyam változása)

Nem mindegy ez miből áll az infláció. Helyi építkezésből vagy nemzetközi kereskedelemben fellelhető árukból. Simán lehet az, hogy a  2% inflációt a helyi építési munkaköltségek húzzák és eközben az anyagköltség lentebb ment.

 

Az árfolyam sem mindig a gazdasági teljesítményről mond véleményt, hanem a kockázatról.

Csakhogy. Itt van nekünk a rezsicsökk, ami kb. 1000mrd-ba fog idén kerülni. Itt van még az a fránya eur árfolyam, és gyanítom bőven rátesz majd az inflációra, mert egy 360-365-ös árfolyam is jóval barátságosabb lenne. Aztán ha az üzemanyagárak elérik a rendeset, akkor sem boldogság.

Az sem mindegy, hogy lehet már ők a csúcsán vannak, vagy ez elején. Ezt kb. 6-12 hónap múlva meg fogjuk tudni. További adalék, hogy a juzer a havi bevétele hány százalékát költi alapvető dolgokra, azért ezt nem ártana megnézni, mielőtt annyira megörülünk annak, hogy mennyire szuper a helyzet.

Nemrég harangoztak be 30%-os kenyér/pékárú drágulást, mármint a meglévő fölé. Azt is gondolom, hogy mindenki jár vásárolni, és látja az árak alakulálást.

Szerkesztve: 2022. 06. 20., h – 12:22

Horvátországban is bevezették az üzemanyagárstopot

A horvát kormány az autópályák kivételével két hétre rögzítette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát – közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján.

Tehát, ahol a külföldi nyaralók mennek, ott nem. És ez a majom Plenkovic kelt ki a magyar rendszámos korlátozás ellen.

trey @ gépház

Végre tanulnak valamit azok a fránya horvátok tőlünk. Kíváncsi vagyok, mikor koppintják le a magyar jegyrendszert is.

Beláthatnák már, jobb volt nekik IV. Béla alatt mint most.

Vajon a többi EU ország mikor akar majd úgy inflálódni mint mi?

Sic itur ad astra!

Az is megvolt, hogy milyen árakon maximalizáltak? "Az eurosuper 95 árát 13,50 kunában (715,50 forint), az eurodízelét 13,08 kunában (693,24) határozta meg a kabinet."

Érzésem szerint ezen még marad valamennyi haszna a kutaknak, meg a mindenkinek. Pont ma tankoltam itt a MOL kúton, és 780Ft volt a liter, azaz lett volna, de a bónuszkártyával occó.

A külföldi nyaralóknak lehet azért annyi esze, hogy letérnek az ótópályáról, illetve kis hazánk lányai és fiai esetében meg itthon az utsó jóféle jóáras naftából telitolják a verdát.

Eddig az volt a nóta, hogy a piaci folyamatokba való beavatkozás rossz. Most, hogy lassan mindenhol ez lesz, most az áron megy a rugózás.

A külföldi nyaralóknak lehet azért annyi esze, hogy letérnek az ótópályáról,

Relativizálás.

trey @ gépház

„Sok energiaügyi szakértő szerint Orbán Viktor átverte Andrej Plenkovicot [Horvátország miniszterelnöke – a szerk.], mert nem világos, hogy mi miért nem vétóztuk meg az orosz olajimportot. Magyarországnak és más országoknak sikerült elérniük, hogy rájuk ne vonatkozzon a rendelkezés” – mondta Troskot, majd hozzátette:

Pedig tök világosan fogalmaztak Tökfej úr: Magyarországnak nincs tengeri kikötője. Se Szlovákiának, se Csehországnak. Ellenben - meglepetés - Horvátországnak van.

trey @ gépház

Csak én nem látom benne, hogy a horvátoknak kevesebbet kellene fizetni az autópályán? Érted a különbséget? Na jó elmagyarázom.

1, Hülye magyar kormány kitalálta, hogy úgy kozmetikázza az inflációt, hogy annak egy részét ellopja a vállalkozóktól, másik részét később szedi be az adófizetőktől "profitadó" néven.

2, Az egyik pillérrel semmi gond nem volt, a kereskedők azonnal reagáltak, a lenyúlást kifizettették más árukban. Az infláció nem lassult

3, Az üzemanyag minimálisan lassította az inflációs hatást de a nagykereskedők kiszállásával ellátási hiányok keletkeztek, illetve presztízsértékűen kutak zártak be eldugott helyeken.  Persze előre szóltak nekik, hogy egyrészt Európa kellős közepében vagyunk, másrészt ez nettó kommunizmus és még a bevezetés is szar, mert hozzánk fog járni mindenki üzemanyagért akinek megéri.

4, Rátromfoltak az idióták, akkor a külföldinek nem jár :)  

(persze ez a kisebbik baj a feketeleves majd jön amikor ki kell fizetni a számlát adóban)

Ezzel szemben mi történt a horvátoknál? Lekövették a baromságot (félreértés ne essék az övék is baromság, de a politikus ilyen ha nagy számokat lát rossz oldalon félti a seggét), fékezendő az inflációt üzemanyagár maximumot vezettek be, de nem a külföldieket korlátozták, hanem az olyan helyeken nem korlátoztak ahol valószínűsíthetően többségében turisták fognak vásárolni.  EU-t nem zavarja, a kassza cseng. Orbán gárda marad balfasz. 

Hogy a magyar sért-e, arra még várunk. Háborús helyzetre való hivatkozás joker kártya lehet, kb. az EU-nak STFU. A sunyi horvát mesterkedés annak tudható be, hogy a horvát ellenzék valószínűleg felrótta a horvát miniszterelnöknek, hogy Orbán tökösebb/dörzsöltebb nála. "Kár, hogy nem jutott nekünk eszünkbe" -> megköpködték -> majd kitaláltak egy sunyibb megoldást, mert ugyanazt a felköpés után már nevetséges lett volna bevezetni

trey @ gépház

Najó, csak 10-15%-kal a piaci ár alatt maximálni nem olyan nagy kunszt. és annyiért nem is biztos, hogy mindenki rögtön lehalad az autópályáról, bár ha magyar... A magyar forgalmihoz kötés egyébként nem biztos, hogy EU problémás, mert akármilyen EU állampolgárnak lehet magyar rendszámos autója. Bérelhet, vehet, üzembentarthat akármi..., szóval még csak ilyen háborús joker sem kell. A másik oldal pedig az, hogy mire "végigszalad" egy ilyen vizsgálat, hogy akkor konform, nemkonform, cikkelysértő, addig már lehet ki is vezetik. :) Gondolom az 50 lityós és 20 lityós limit, és a kannába listaáras módszert már láttad, szóval recseg-ropog ez a 480Ft-os történet, miközben 780 lenne.

Van egy munkatársam, amelyik a cégünk udvarában cigánykodta át a szlovák rendszámú autójába a valahonnan kannákban hordott üzemanyagot.

Gondolom az 50 lityós és 20 lityós limit, és a kannába listaáras módszert már láttad, szóval recseg-ropog ez a 480Ft-os történet, miközben 780 lenne.

Igen, itt a határ mentén az osztrákok már fürdőkádakkal meg dézsákkal jártak át az olcsó üzemanyagért. Itt volt az ideje még jobban szigorítani.

trey @ gépház

Hogy a magyar sért-e, arra még várunk. Háborús helyzetre való hivatkozás joker kártya lehet

Te is tudod, hogy a "háborús helyzetre" való hivatkozás az csak a rendeleti kormányzáshoz való indok, semmi nincs mögötte. Sért.

 A sunyi horvát mesterkedés annak tudható be, hogy a horvát ellenzék valószínűleg felrótta a horvát miniszterelnöknek, hogy Orbán tökösebb/dörzsöltebb nála

Mitől sunyi? Nehezen hiszem, hogy nem utaztál eddig autóval külföldön. Meglepetés, az autópálya melletti üzemanyag árak magasabbak mint máshol. Mit jelent ez a két ország tekintetében?

Magyar "rezsifight" ár:  480 HUF/l

Magyar gázolaj ár : 684 HUF/l (NAV)

Horvát "ármaximált" gázolaj : 13.08 HRK/l  (azaz 695 HUF/l)

Horvát gázolaj (most): 13.72 HRK/l (azaz 730HUF/l) (eddigi max 14.02 volt) 

 

Nagyjából látható, hogy 5% vs 30% nem ugyanaz a kategória, de te biztos letérnél 1700Ft-ért (50l) az autópályáról ha ott 5%-al magasabb lenne a benzin ár. Elő sem fordulna, hogy marmonkannába szívod le 10k/50 liter különbségért mint Magyarországon:)

Nem védek semmit, hanem azt mondom baromságot írsz (akár csak a kezdeti hozzászólás, mivel ahogy az ügyesen kikerülted az infláció jelenlegi mértékében az adóban befizetendő "rezsifight" nincs benne). A horvát beavatkozás is baromság. De egyelőre ott tartunk, te hoztad be a témát  ide (nem is olyan magas a magyar inflációs ráta)  és a téma maga a kezdő hozzászólás és az abban szereplő adatok is megtévesztőek (mivel nem veszik figyelembe a manipulációt), de amire hivatkozol az meg pláne, mivel a horvát intézkedés mértékében és módjában is teljesen eltér.

1, ha megszűnne a benzinársapka nem  5%-al magasabb az infláció, picit többel vagy picit kevesebbel (ez tud dinamikusan változni), mert a lakosság képes visszafogni (a gazdaságot jelentősen érintő hatás nélkül) a benzinfogyasztását. Azért _is_ írtam hogy ami a kezdő hozzászólásban van az bullshit

2, a probléma igazából nem is benzinnél keletkezik, hanem az áram/fűtés stb számláknál (elektromos áram esetében az egyetemes szolgáltatás valahol 40% körül van arányban) ami ha piaci áron számolnánk még az jelenleg árindexben betöltött 7% mértéken is jelentős azonnali emelkedést jelentene (5-8%). 

Azaz ami ott van az egyes pontban csökkenthető mérték ami ott a 2-esben az egy bomba amin ülünk (ahogy ellopták a magánnyugdíjt annak idején, itt 2-3x nagyságrendű lopással lehet majd egyenlíteni, vagy 4-5 év kínkeserves megszorítással. Ami ugye csak unortodox módon megy (hátulról a csúnya szolgáltatókat és a karvalytőkéseket megadóztatva -> ezek a polgárok egyébként), de az is jelentős veszély, mert az orbáni gazdaságpolitika a pénzrontáson és a belső fogyasztás pörgetésén alapul. 

De nem kell elhinned ezt az okoskodást. Várj nyugodtan pár hónapot, új kifogásokat fogsz hallani, miért kell "nemmegszorítani" és miért veszi el "brüsszel" a magyar családoktól a pénzt és azt már nem csak a szomszéd csökkenő életvitelén és panaszkodásán fogod észrevenni.

Amugy, kb paks lefedi a lakossagi fogyasztast. Azert mert a gaz dragabb hirtelen paks is dragabban termel (es ugye az eromo az mvm-en keresztul teljesen allami tulajdonban van)? Vagy tiszalokben es kiskoren (hopp, ez is allami tulajdonu) is dragabban megy at a viz mar?

"Azert mert a gaz dragabb hirtelen paks is dragabban termel (es ugye az eromo az mvm-en keresztul teljesen allami tulajdonban van)?"

Nem termel drágábban, csak EU szabályozás miatt az áram árát az utolsó áramtermelésre vásárolt gáz aukció árából kell kiszámolni. Ha emelkedik a gáz ára az EU szabály miatt emelkedik az áram ára is függetlenül attól, hogy miből mennyiért lett előállítva.

Most (csak) spanyolok kaptak ez alól felmentést, hogy csökkenthessék az áram árát náluk. (Áramtermelésre kb 15%-ot használnak gázt)

Megegy fasza szabaly amivel agyon lehet baszni a versenykepesseget.

 

Node ha allami az eromu, allami az energia eloszto, akkor miert megy a sipakolas, hogy milyen sokba kerul az adofizetoknek? Egyik zsebbol megy a masikba kb. (A gaz persze mas teszta, mert azt 100%-ban importbol lehet fedezni).

Hát ez az érvelés több ponton hibás, egyrészt, mivel pont a lakossági fogyasztás elég hullámzó ezért statikus teljesítménnyel nem egyszerű lefedni, másrészt azt a megtermelt energiát máshol is el lehet adni, ezért "azt a lakossági fogyasztásra használjuk" már önmagában rossz felfogás (ha kellene ezt vizsgálni, de nem kell mert máshogy kell vele számolni eleve). Lehetne még sorolni az érveket, ahogy amellett is, hogy a rejtett infláció mértéke meghaladja a valóst a kettő együtt meg katasztrófa, de eddig kitartott a plusz pénz..

Az mvm-nek a beker ar nem lesz magasabb, ha az eromu nem gazzal vagy olajjal vagy hasonloval megy. Szoval az egesz ertelmetlen, lehet 200 ft egy kwh aram, ha abbol 190-ez tamogataskent odaad a lakossagnak, kozben a masik zsebebe (mivel az eromu allami) visszajon, nem fog a koltsegvetesben ezer milliardos lyukat utni.

Egyszerűen nincs értelme semmit írni erre. A harmadik releváns hozzászólásom és a józan ész ellenére nem érted. Még ha lenne lehetősége, hogy kedvezményes áron számolja el, az értéke (az összeg amennyiért a piacon eladhatná) nem változik. Tehát az MVM azon az áron kell átvegye amilyen árban az eladható, ha nem abba veszi át akkor kárt okoz az erőműnek (igen a profit nem realizálása is veszteség). A többire már szavaim nincsenek "támogatásként odaad". Ezt melyik számviteli rubrikába írja be? Maximum azt teheti meg, hogy a profitot fizeti be a költségvetésbe adóként. 

A profitot nem adóként fizeti be, hanem a tulajdonos kiveszi osztalékként. Mivel az állam a tulajdonos, az megy a költségvetésbe.

Az a baj, hogy te kevered a gazdasági dolgokat, a politikaival. Ha veszteséges lesz az egész, akkor sem fogják a politikai célokat felülírni gazdaságiakkal.

Az a baj, hogy te kevered a gazdasági dolgokat, a politikaival

Nem gondolnám, hogy az fogja ezt írni nekem aki 2 írással feljebb még "támogatásként" hivatkozott és leírta ezt:

Az mvm allami tulajdonu, igy nem fogjak eladni az energiat, hogy a lakossagnak meg ne legyen es nepfelkeles legyen.  A politikai szempontok felulirjak a gazdasagit.

Pontosan az a helyzet, hogy amit te próbálsz itt hivatkozni, azt te követed el.  Nekem mindegy ha szédíted magad, de szerintem ez nem szerencsés. Pláne annyira nem, hogy a saját hivatkozásod cáfolod rövid időn belül és mindkettőt elhiszed. 

Úgy értve az eladnit, hogy a piacon, harmadik félnek (amiből nem egyetemes szolgáltatás lesz). Azaz mindegy mennyibe kerül az áram, politikai okokból az egyetemes szolgáltatás lesz az első. Ott meg ugye tudjuk, hogy rezsicsökkentett ár van.

"Hogy a magyar sért-e, arra még várunk. Háborús helyzetre való hivatkozás joker kártya lehet
Te is tudod, hogy a "háborús helyzetre" való hivatkozás az csak a rendeleti kormányzáshoz való indok, semmi nincs mögötte. Sért.
"

Valami hasonló volt 2015 után, amikor újra bevezették a határellenőrzést. A schengeni övezetben elvileg nem lehetett volna illetve csak átmeneti időre, de azt jóval túllépték.

Papír forma szerint sért. Ha mi vezetjük be biztos vagyok benne, hogy ennek érvényt is szereznek. Ha mások vezetik be, akkor nem valószínű.

Mint a csúnya magyar kerítés kontra az osztrák kapu szárnyacskákkal.

Nem tudom a kerítés kérdése hogy jön ide, mivel ott az volt a kérdés, mi döntöttünk így, az EU pedig nem akarja finanszírozni. Szankció nem volt kilátásba helyezve. A menekültek kezelése pedig botrányos volt (mielőtt nekiugrasz azt mondom amit láttam).

Ami viszont kiderült, hogy szart sem ér. Lengyel "testvéreink" ezt szépem bemutatták mikor megépítették a saját kerítésüket, utána már falat akartak, mert az sem ért semmit. Kerítésnek nincs érezhető hatása valós migrációs nyomás esetén. Orbán kiválóan ki tud védeni olyan problémákat amit ő talál ki.

De miért is ez a kerítés terelés, amikor egyértelműen diszkrimináljuk egyéb EUs országok polgárait?

"De miért is ez a kerítés terelés, amikor egyértelműen diszkrimináljuk egyéb EUs országok polgárait?"

Akkor a kettős mércére egy közelebbi:

Amikor Szijjártó bejelentette, hogy rubel átváltósban fizetünk a gázért Ursula von der Leyen sietett közölni, hogy ez a szankciók megsértése. Miután mások is így keztek el fizetni az oroszoknak szankció kompatibilissé vált ez a fizetési mód.

Ha csak nálunk van ilyen akkor az EU szabályok megsértése, ha pl. németeknél is, akkor az már megfelel az EU elveinek.

Amikor Szijjártó bejelentette, hogy rubel átváltósban fizetünk a gázért Ursula von der Leyen sietett közölni, hogy ez a szankciók megsértése.

Nem sérti a szankciókat? Felsorolnád mely országok fizetnek rubelben (hint Magyarország nem, csak törpenapóleon csicskája próbál pókerezni). Másik kérdésem az lenne, kit szankcionáltak érte?

Nincs mit felsorolni, mindenki aki május 1 után is akart gázt venni. A gazprombanknál nyitottak rubelszámlát és ott konvertálják nekik.

https://hvg.hu/kkv/20220427_Gazprom_gaz_fizetes_Europa_Ausztria

https://nrgreport.com/cikk/2022/05/20/a-szlovak-gazimportor-ugy-fizet-m…

https://novekedes.hu/hirek/olaszorszagnak-is-kell-az-orosz-gaz-az-eni-o…

Az EU-s felhördülés teljesen fölösleges volt, mert aki ki van szolgáltatva, az nem tud igazán mást csinálni. Már N topikkal arrább ki lett vesézve, hogy nincs igazán mozgástér ilyen rövid időtávon. A húmitkellettvolna, jajjmitnemcsináltak dolgokon lehet rágódni, de attól nem fog hirtelen azeri meg román gáz érkezni.

"Pontosan akkor ki fizet rubelben most?"

Elvileg mindenki aki jelenleg is kap orosz gáz az az rubel átváltos módon fizet: magyarország, szlovákia, csehország, ausztria, németország, stb.

A lengyelek, bolgárok és egy-két (talán) dán cég nem fizet, sehogy, mert nekik így nem is szállítanak az oroszok.

olvasni azert tudni kene:

Eredetileg Vlagyimir Putyin azt követelte, hogy a barátságtalannak minősített országok rubelben fizessenek a földgázért és az olajért, később azonban úgy változtatta meg a feltételeket, hogy a vásárlóknak a Gazprombanknál kell számlát nyitniuk, majd arra befizetni a megvásárolt olaj, vagy gáz ellenértékét dollárban, illetve euróban, és majd a bank váltja át ezt az összeget rubelre és utalja tovább az orosz államnak.

tehat senki nem fizet rubelben.

gazdasagilag meg van mit tanulnod, ugy latom, Oregon sem ertette, ajanlom a googlet :)

a gyengebbek kedveert hasonlitsd ossze ezt a ket scenariot:

A: veszek a szabad piacon a HUF-ombol RUB-ot, majd elutalom a RUB-ot
B: veszek a szabad piacon a HUF-ombol USD/EUR-t, majd elutalom az USD/EUR-t, es az orosz nemzeti bank a gazprommal karoltve bevaltja nekik egy mestersegesen lebegtetett arfolyamon RUB-ra

 

szerk: tegyuk hozza h nem hiaba mentek at ma reggel (tegnap este) nemteljesitesbe az orosz allami kotvenyek a kulfoldi befektetok fele -> USD-ban kellett volna fizetni, RUB-ban akartak, de nem tudtak.

Karácsony haverodnak is megtetszett:

Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében leszögezte, hogy a vonaljegyek és a bérletek ára marad Budapesten a 2014 januárja óta érvényes szinten. Csupán a főleg turisták által vásárolt termékek, például a 24 vagy 72 órás jegyek és a pótdijak fognak emelkedni.

Link: https://index.hu/belfold/2022/06/28/budapest-tomegkozlekedes-jegyarak-k…

trey @ gépház

EU egy előre meghatározott, maximált áron lenne csak „hajlandó” megvásárolni az orosz gázt

Nem tehetek róla, hogy nem tudod megkülönböztetni az eladási ár maximalizálását (különösen súlyosbítva a kötelező készlet tartásával) mint azt, hogy összehangolják a közös gazdasági érdek mentén a vásárlási maximális árat, hogy a köztudottan erre törekvő eladó ne használhassa ki az egyes vevők vásárlási étvágyát.  

Emellett  általános esetben ez is baromság, mert ugyanolyan kínálati szűkítést hozhat magával, de mint tudjuk ez az eset nem általános, hisz az adott termékek árát, tudatosan és megfontoltan tolják ebbe az irányba az eladók. 

Addig, amig Kína és India megveszi piaciáron (vagy kapnak egy kis kedvezményt) , addig nem fogják az oroszok eladni olcsóbban. Egyébként Indiából több tartályhajó érkezett Hamburgba "indiai" olajjal (ami valójában orosz), de senki nem az érdeke firtatni.

Nem lepődnek, ha LNG is megjelenne a kínálatukban - gondolom kell még idő kiépíteni az üzemet.

For Whites Only meeting room!

A horvátok meghosszabbították az üzemanyagárstopot

A horvát kormány további két héttel meghosszabbította az üzemanyagárstopot - közölte a kabinet hétfőn. A rendelet azonban továbbra is csak az autópályákon kívüli benzinkutakra vonatkozik. Így az eurosuper 95 ára marad 13,50 kuna (717 forint), az eurodízelé pedig 13,08 kuna (694 forint). A prémium üzemanyagok szabadárasak mindenhol.

Minden megtett intézkedéssel az célja a kormánynak, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban – olvasható a közleményben.

Megtetszett nekik, na! 

trey @ gépház

^--- ezt a topikot es a hozzaszolasokat borzaszto egy elmeny volt olvasni. A szokasosnal is sokkal szinvonaltalanabb, jobbrol, balrol.

Mintha a szabadbolcsesz es a hispanisztikas vitatkozna arrol, hogy a penztargepszerelonek ertenie kell-e az Avast virusirtohoz.

Hozzaszolasonkent atlagosan harmat lehetne linkelni az a.te.ervelesi.hibad oldalrol.

Azert erzem hulyen magam, mert en is bunos vagyok, hogy itt ennyi politika lett az evek alatt. De az ilyen diskurzusoknak mar tenyleg semmi ertelme.

Az inflációs riadalom margójára. Emlékeztek a rendszerváltás utáni évekre? 18-35%-os infláció, félmillió munkanélküli. A mi családunknak is nehéz időszak volt ez de megoldottuk. Azóta is erre hivatkozom, néhány rossz évet kibírunk ha úgy alakul. 

Azért elég könnyű belátni, a helyzet teljesen más. Pl. többek közt akkor az államnak rengeteg tulajdona volt, illetve teljesen más volt a befektetői helyzet. Persze ezt is túl lehet élni, de pont az nem hiányzott, hogy a kormány még sérülékenyebb helyzetbe hozza a társadalmat és ezt meg is kajálják az emberek. Lásd a  nyitó poszt. 

Ez a te véleményed ahogy azt már említettem, de sajnos a tények maradnak:

- A forint tudatos gyengítése a Fidesz kormányok bűne

- Az orosz energiafüggőség megszilárdítása és semmittevés a Fidesz kormányok bűne

-  A Fidesz által támogatott jegybankvezér tevékenyen asszisztál a teljes baromsághoz, sőt mikor az inflációs cél láthatóan nem teljesül későn avatkozik be. 

- Összeszerelő országgá alakított Magyarország válságokkal szembeni kitettsége a Fidesz kormányok politikájának a bűne,

- Az alacsony hozzáadott értékű munkaerő preferálása miatt elüldözött réteg a Fidesz kormány bűne

- Az egészségügy és az oktatás helyzete a Fidesz kormány bűne. 

A rövid távú politikai/gazdasági előnyök miatt eladott hosszútávú jövőről van szó. Most épp ott ért minket a válság ahova kormányzott minket ez az erő. Nem mond erről többet az a tény, hogy a közel félig lerombolt Ukrajna pénze is 4% pluszban van 2 éves viszonylatban a forinthoz képest (nem beszélve a többi közép-európai valuta 14%+-ról).

De akkor még szót sem ejtettünk olyan apróságokról amik nem a "politikai" bűnök csak simán köztörvényesek.  

"- Az orosz energiafüggőség megszilárdítása és semmittevés a Fidesz kormányok bűne"

Az olaj kapcsán ha jól emlékszem a korábbi (2010) majdnem 100%-ról már lement 80%-ra 2015-re és azóta a függőség tovább csökkent 60% környékére. Ami a hazi kitermelés mellett az adria vezeték igénybe vétele illetve, hogy a MOL valami 35% körüli nem urali olajat is hozzá tud keverni és azt feldolgozni.

Ettől még a függőség persze marad, mert teljesen nem tudjuk elhagyni, de a semmittevés nem feltétlenül igaz.

Szerkesztve: 2022. 06. 30., cs – 07:49

A magyar gazdaság kitettsége kimondottan magas. Az USA gazdasága stagflációba fordult. Ezt fogja követni az eurózóna is. Lassuló növekedés vagy stagnálás mellé társuló jelentős infláció recesszióba fog fordulni. Így kijelenteni hogy nem is annyira rossz a magyar infláció, hatalmas fail. Gyorsan hozzá is teszem annak ellenére kedvez a jelenlegi populista kormánynak, hogy a belső tényezőkért -12 év kormányzás után- ő maga is felelős.

Tehát a helyzet:

Az Eurostat eurózónáról szóló konkrét inflációs számait szemlézte az Index (mivel lövésed sincs az idézőjelről - ez ilyen libtard betegség egyébként -, gondoltam megemlítem), amire azt írta, nem is olyan rossz a _jelenlegi_ helyzet. Konkrétumok (számok) fényében írt az aktuális állapotról.

Erre te rébuszokkal, feltételezésekkel teli kommentet írsz az általad vizionált jövőről.

Mi ennek az értelme? Kérdezem másodszorra is.

trey @ gépház

Az, hogy a valós magyar infláció fele sincs a valósnak. Ezért nem lehet komolyan venni. De ne játszd az értetlent pontosan tudod te is hisz leírtad (ebben a témában):

 

https://hup.hu/comment/2800449#comment-2800449

 ha megszűnne a benzinársapka és annak nyomán 5 százalékponttal magasabb lenne az infláció. 

A "benzinársapka" által generált veszteségeket adóban fizetjük. Úgy ahogy a "rezsiharc"  generált veszteségeit is. Csak épp más rubrikában.  

Istenem, ez komoly? :D Szerinted minden inflációt csökkentő intézkedést, amit bárhol a világon hoznak, azt kiveszik? A franciában szerinted nincs benne a rezsipajzs? A németben nincs benne az ottani hasonló intézkedés? Vagy az osztrákból? A horvátból hiányzik? :D

Természetesen értem, hogy miről beszélsz, csak éppen hülyeségnek tartom.

trey @ gépház

Látom kell ismételni néhány dolgot:

1) Nagyon nem mindegy, hogy ha van infláció, akkor példul mennyit költenek százalékosan a fizuból kajára. Az sem elhanyagolható, hogy a teljes infláción belül a napi dolgok mennyire szállnak el, mert a hanyatló nyugaton jellemzően az üzemanyagár a valós képet tükrözi.

2) Egyelőre nem tudjuk, hogy ki hol tart az inflációval, bár nekem van egy tippem, hogy mi inkább az elején.

3) 10,7% volt a rezsicsökkentett inlációnk május hónapban y/y, amihez képest az eurozóna átlag 8%-os. Nyilván vannak ehhez képest lefelé-fölfelé kilengések, de lásd még 2-es pont.

Az sokat segítene, hogy ha a remek szittyaharcos tempó miatti közel 400Ft-os EUR, mondjuk csak 360-370 lenne, érdemben fékezné a dolgokat. A két legfontosabb összetevő, hogy sokmindent EUR-ért szerzünk be, nyilván áttételesen, és hogy sok cégnél EUR-ban van esetleg a profit(ráta) elvárás, illetve eur/usd alapon lehetnek komoly kötelezettségeik.

Gondolom megvolt, hogy az MNB a minap 7,75%-ra emelte az alapkamatot, amit majd a változó kamatozású lakáshitelekben viszont lehet látni, illetve hogy erősen módosított az inflációs előrejezését. https://www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-tanacs/kozlemenyek/20…

az infláció várhatóan 2023 végén tér vissza a jegybanki toleranciasávba, majd 2024 első félévében éri el a 3 százalékos jegybanki célt. A fogyasztóiár-index az idei évben 11,0 és 12,6 százalék között, 2023-ban 6,8 és 9,2 százalék között, 2024-től pedig az inflációs céllal összhangban alakul.

Eddig 10% körül várták idén, és 5-6% körülre jövőre.

Az Eurostat eurózónáról szóló konkrét inflációs számait szemlézte az Index (mivel lövésed sincs az idézőjelről - ez ilyen libtard betegség egyébként -, gondoltam megemlítem), amire azt írta, nem is olyan rossz a _jelenlegi_ helyzet. Konkrétumok (számok) fényében írt az aktuális állapotról.

 🤷‍♂️

Olvasni tudtok? A májusi számokat elemezték. Te meg jössz azzal, hogy mi lesz szeptemberben. Majd akkor arról fogunk beszélni.

trey @ gépház

Node hiába szemléznek és vonnak le következtetést egy folyamatról, aminek nem tudjuk merre járunk. Ráadásul úgy hasonlítják össze, hogy az üzemanyagár a piaci 60%-ára van maximálva (akkor is, ha csak kvázi a lakossági), és egyéb árstoppokkal erősítve.

Egyébként bezáródhatsz a győzelmi bubiba, csak aztán nehogy szomorúság legyen, amikor gyorsvonatként megjön a valóság.

le következtetést egy folyamatról, aminek nem tudjuk merre járunk

Meglepetést mondok: egy napilap (mint az Index) a napi állapotokról ír. Ez nem havi magazin, nem jövőkutató.

Ráadásul úgy hasonlítják össze, hogy az üzemanyagár a piaci 60%-ára van maximálva (akkor is, ha csak kvázi a lakossági), és egyéb árstoppokkal erősítve.

Pontosan így van ez mindenhol. ... Amikor a horvátok szabályozzák az üzemanyag árát ... Szerinted ez nem jelenik meg az ottani inflációs adatban? De, megjelenik. Tehát, nem almát hasonlítunk körtével, hanem almát almával.

Egyébként bezáródhatsz a győzelmi bubiba, csak aztán nehogy szomorúság legyen, amikor gyorsvonatként megjön a valóság.

Majd szólj, hogy mikor lesz az, amikor már szomorkodnom kell :D

trey @ gépház

A Soros álltal alapított Index mióta igazodási pont neked? (Mintha kezdenél berozsdásodni.)

Nyolc év múlva így is úgy is jó világ lesz itt mert leelőzzük Ausztriát, hiába rugózol a benzinen.

Addig meg még az is meg lehet hogy mi adjuk a következő pápát!

Sic itur ad astra!

Ja, hogy már ott tartunk, hogy az Eurostat számai sem jók nektek!

Amik a KSH számai [forrás: https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-euro-indicators/-/2-17062… - katt a PDF-re, táblázat alján a Source dataset melletti link, ott Explanatory text link és elérkeztünk ide: https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/en/prc_hicp_esms.htm ahol tételesen szerepel, hogy "National HICPs are produced by National Statistical Institutes (NSIs)"], amik egyébként évek óta nem jók, mióta nagyon... szelektíven válogatják meg a közölt adatokat.

De még ha el is fogadjuk a KSH számait (kétkedéssel szoktuk, na), akkor is ott van, hogy a vizsgált csoportok között nem egy van, ami hatósági áras termékeket tartalmaz, márpedig ha az árak közel felét elrejtjük a fogyasztó elől, akkor valóban kozmetikázott számokat kapunk...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Amik a KSH számai

Jaaa, értem! Ha én az Indexre hivatkozok, akkor azt én állítom. Ha az Eurostat a KSH-ra hivatkozik, annak ahhoz semmi köze! :D Egyre mélyebbre süllyedtek a kapálózásban. 

De még ha el is fogadjuk a KSH számait

Jaja, tudom. A kosár! A kosár! Nem csak az van benne, amit te szeretnél! Ugye?

akkor is ott van, hogy a vizsgált csoportok között nem egy van, ami hatósági áras termékeket tartalmaz

A faszt se érdekel a mellébeszélésetek.

trey @ gépház

Azért is számokkal szoktuk kifejezni a tényszerű dolgokat és nem szubjektív érzékelés nyomán kialakult közérzeti jelzőkkel.

Tehát, amikor a kisnyugdíjas ripákol, hogy _szerinte_ 70% (minden percben nő természetesen _szerinte_) az infláció, mert a piacon átbasszák a kofák, ahelyett inkább felírjuk számokkal és elhelyezzük a számot a többi közé, hogy legyen mivel összehasonlítani. Így jön ki, hogy a többivel összehasonlítva "nem is olyan rossz".

Ha a nyuggert kérdezed, akkor szerinte kurva rossz, csak ezzel a jelzővel a gazdasági élet nem tud mit kezdeni.

Remélem ez segít.

trey @ gépház

en aztan messze ruhellem a fideszt, de ez a vergodest, amit lenyomtok, ez meg nekem is kinos.

 

az van, hogy tokmindegy miert, de ha itt a vasarloi kosar csak ennyivel nott, ennyivel nott. teljesen mindegy, hogy MIERT, ahogy trey is irta mar, ezek szamok, meg lehet merni oket. itt az emberek penztarcajan levo hatast vizsgaljak, nem az okokat. errol szol a statisztika, a vasarloi kosar, meg a CPI.

azon sipakolni, hogy a rezicsokkentes miatt vagy az arsapka miatt aztan jol kibasznak mindenkivel egy teljesen ortogonalis tema, mert ugyan szerintem is gazdasagilag rossz hatassal lesz hosszu tavon mindketto, attol meg bela bacsi ugyanugy 480-ert tankol, az o penztarcajaban tobb marad, igy a merheto inflacio alacsonyabb lesz. itt meg ez a tema...

Nem is a mérhető infláció számait kérdőjeleztem meg, hanem azt, hogy a mért infláció mesterségesen ennyi és a _következtetést_ miszerint "nem is olyan rossz" jelöltem meg problémának. Mivel ha a védőernyő eltűnik akkor az azonnal meg fog szűnni és ahogy azt mindenki tudja, ezek nem tarthatóak fenn a jelenlegi formában és sok már július 1-től változni fog. 

tok mindegy, hogy mestersegesen ennyi, vagy nem. ennyit lehet most merni. a meres a miertre nem valaszol, csak megmer valamit. a beszelgetes onnan indult hogy az eurostat publikalta adott idopontban hogy melyik orszag hogy all, es hogy ezekben az orszagokban a merheto inflacio mennyi. ennyi.

amirol te beszelsz annak annyi koze van a temahoz, hogy majd egyszer, valamikor, a jovoben meg fog ugrani nagyon ez a szam. ennyi. de a meresen nem valtoztat.

"Én olvastam és egyértelműen látszik, hogy az adatokat olyan országok adataival hasonlítják össze ahol nem volt ilyen kozmetikázás és kiemelik, hogy jelentős mértékben az energiaárak növekedése hajtotta az inflációt. "

Két tévedés van ebben:

1. Nem kozmetikázás, hanem valóban ennyi az infláció. Ha nálunk 480 forintot kell fizetni a benzinért és nem 800 forintot, akkor az nem kozmetikázás, hanem infláció csökkentő lépés.

2. Mások is "kozmetikáznak". A spanyoloknál pl. megfelezték az áram árát, mert felmentést kaptak az alól az EU-s szabály alól, hogy a gáz árából kell kiszámolni az áram árát. Ha a magyart át kellene számolni arra, hogy mennyi lenne, ha elszáll a gáz, áram és benzin ára, akkor a többi országnál is át kellene számolni, ahol nem dobták a gyeplőt a lovak közé.

Ha nálunk 480 forintot kell fizetni a benzinért és nem 800 forintot

De nálunk se 480 forintot kell fizetni a benzinért, csak a különbözetet a kút fizeti. Ahogy a csirkefarhát se olcsóbb annyival, mint jobb helyeken, csak a különbözetet a bolt fizeti valami más dolog árában fizeted.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

"Ha a nagyker ár maximált, akkor hogyhogy létezik már a piaci áras 780Ft-os benya meg 800+ Ft-os dízel?"

A piaci árat a MOL az alapján állapítja meg, hogy mennyi lenne a benzin ha azt az osztrákoktól importálnánk.

A nagyker árat is 480 Ft/l-ben is maximalizálták. Ha 780 Ft/l áron tankol a külföldi, akkor azon a kútnak 300 Ft/l bevétele van.

"a különbözetet a kút fizeti." -> a különbözetet a MOL fizeti, a nagyker ár miatt.

Itt viszont jön a másik "kritika", hogy a MOL-nak hatalmas nyeresége van az olcsó orosz olajon.

Senkinek se azzal van a baja, hogy a konkrét mért számok mik. Egy árstoppos, mesterségesen visszafogott inflációt (pláne úgy, hogy az átlagemberek által érzékeltet próbálják tompítani) győzelemként hírdetni nem biztos, hogy szerencsés. Az árstoppok végével lesz még ennek egy plusz második hulláma, miközben a hanyatló nyugaton lehet megússzák, úgy, hogy ott a pénzük jóval kisebb részét költik kajára a népek.

Eurostat eurózónáról szóló konkrét inflációs számait szemlézte az Index

Először is az hogy az index ír f@szságot, és te idézed az a te "feleősséged" is. Az Index mióta átvette a NER már csak egy ellenzékinek beállított bulvárlap. 

Erre te rébuszokkal, feltételezésekkel teli kommentet írsz az általad vizionált jövőről.

Az hogy lassuló növekedéshez magas infláció társul az USA-ban és az EU-ban, az tényadat. Az hogy a magyar gazdaság kitettsége magas, ez szintén adottság. Nincs mit szépíteni, a jelenlegi infláció olyan jól esik, mint ablakos tótnak a hanyatesés. És ez is tényadat.

De a téma egy gumicsont, amin jól le tudjátok vezetni a napi frusztit. Ennél azért szinvonalasabb a napiszar.hu is.

Először is az hogy az index ír f@szságot, és te idézed az a te "feleősséged" is.

Falfaszok szerint. Amikor az RTL Klub Putyint idéz, akkor azt az RTL Klub mondta? :D

Az hogy lassuló növekedéshez magas infláció társul az USA-ban és az EU-ban, az tényadat. Az hogy a magyar gazdaság kitettsége magas, ez szintén adottság. Nincs mit szépíteni, a jelenlegi infláció olyan jól esik, mint ablakos tótnak a hanyatesés. És ez is tényadat.

Jajaja.Tényadat. Ez tényadat :D

De a téma egy gumicsont, amin jól le tudjátok vezetni a napi frusztit.

Fruszti. Ez de ratyi egy szó. Nincs itt semmi fruszti (jelentsen az bármit is). Pont azon röhögök, ahogy görcsöltök. Én jól érzem magam és ez nektek szemmel láthatóan fáj. Én lennék frusztis? :D

trey @ gépház

Fruszti. Ez de ratyi egy szó.

Ba+! Te és gazdáid akartak rendszerváltást, és szabadságot (liberalizmust) 1989-ben nem!? Ha ők nincsennek akkor a ratyik máig a sitten biomosógépet játszanának. 

https://youtu.be/WciRV3ESg_U?t=4145

'89-ben éppen végeztem az általános iskolával, szavazni pedig 18 felett lehet. 🤷‍♂️ Szóval, nem.

A liberális ratyiságot ne akard már az én nyakamba varrni, mert még komolytalanabbá válsz tőle. Aki ismer, az pontosan tudja, hogy mi erről a véleményem.

trey @ gépház

Csapkodsz összevissza. Egyik nem jön be, akkor jön a másik? :D

Bármihez is csatlakoztam közben (jelentsen ez bármit is, mármint, hogy élek a szavazati jogommal = csatlakoztam valamihez), semmiképpen sem ahhoz, hogy ilyen szavakat használjuk :D

trey @ gépház

Az Orbánék elhozták neked a kánaánt: mindenki azt csinál amit akar.

A Varsói Szerződésből és a KGST-ből kiléptették az országot, és az ideiglenesen itt állomásozó baráti orosz hadsereget is hazaküldték.

Az utcán LMBTQ felvonulások vannak, szakálas férfiak nőnek öltözve énekelnek a TV-ben, az állami vagyont kiárusították sz@rért-hugyért (lásd fidesz székház), csatlakoztunk a NATO-hoz és az EU-hoz, és most ratyinak minősítesz egy szóhasználatot? Ez most tuti? :)

Annyira buzis a "ratyi"!

 

(Szerk: Ne szenvedj már tesóka, csak szivatlak. Kurva jó, hogy csak kicsit magasabb az infláció a 18%-nál. )

Az Index mióta átvette a NER már csak egy ellenzékinek beállított bulvárlap.

Előtte meg függetlennek beállított bulvárlap volt. Nincs lényeges különbség. Legfeljebb annyi, hogy a fajtádnak új bálvány (avagy felszopandó fasz) után kellett nézni, mert számotokra ez valamiért fontos. Persze a jó és hiteles (önmagát adó) szervezésnek köszönhetően túl sokat nem kellett keresgélni. :D

De a téma egy gumicsont, amin jól le tudjátok vezetni a napi frusztit.

A topikba hányt hozzászólásaid száma mint annyiszor, most is alátámasztja, hogy a gumicsontok működnek. A gumicsont előre repül, nem hátra. A degenerált kutyák meg haladnak utána. Noha az ösztön még dolgozik benned, lassú vagy már a gumicsontok hathatós üldözéséhez, ezért az erőfeszítésed elismeréseképpen ejtek eléd egy kutyakekszet. Jó étvágyat!

:)

Nade fentebb itt megírták nekünk, hogy ez sem számít, csak a győzelmi jelentés. Szeretik a 400-as euróval számolt árakat fizetni (380-as USD-vel majd az üzemanyagot), és nem fognak meglepődni, ha majd hirtelen lejárnak az árstoppok, hiszen biztosan csak aprópénz.

Aszondják a MOL a brent USD árral számol, amikor az üzemanyagárat kalkulálja, illetve jelentős százalékban szerez be nem-orosz olajat. Az eddig elérhető infók szerint a számla eurban vagy usdben jön, és a gazprombank váltja át, szóval csak technikai változás a rubeles kiegyenlítés. Az oroszok sem véletlenül szerződtek USD-ben vagy EUR-ban, hiszen nekik kell az erős devizás bevétel.

Ők nem is emelték a keményen dolgozó kisemberek adóját, hiszen "háborús infláció" van ugye. Az hogy ezzel valszin rekord áfa bevétel lesz, azt nem biztos, hogy az egyszeri pógár átgondolja. Aztán a mindenféle rendkívüli béremelések (az Aldi épp bejelentett egy 8-15%-os rendkívüli emelést, a BKV buszok hátulján pedig nettó 434k-s fizuval keresnek söfőrt), vagy a szokásosnál nagyobb emelések szintén az államkasszára lesznek jó hatással. A kivetett adókat egyfajta luxusadónak érzékelik, értelem szerűen a szavazóik többségéről van szó, vagy esetleg eleve nem érinti a nagyon jól keresőket, hogy 4k-val több a repjegy.

Ebben már benne van a 405 Ft-os Euró?

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Az a fura, hogy amikor a baloldal alatt volt forintgyengülés, akkor a FIDESZ folyamatosan azt harsogta, hogy a kormánynak le kell mondania.

Most viszont senki sincs, aki legalább minimálisan felelősséget vállalna ezért.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Attól, hogy ezt vérlázítóan (hint: más kínját kiélvezve, ide értve most a tanárokat érintő kiszólásod) ide trollkodod,  valóban a beszarás szeptemberben fog kezdődni. Nem a tanárok részéről, mert ők nagyon vissza innen már nem tudnak visszavonulni sehova, amit lehetett elmondták, törvénytelennek nyilvánították a sztrájkjukat (amiről kiderült hogy mégsem azóta) az új komisszár meg megmondta, hogy őt nem érdekli ez a polgári engedetlenséget meg nem ismeri. 

Szóval az opportunista réteg intelligensebb része kezd majd beszarni aki áprilisban támogatta a kormányt, mert egyre kevésbé lesz hihető számukra hogy ez a kókler csapat valamit is tud felmutatni a dumáláson kívül. 

Sajnos még mindig az van, hogy ha a hozzád hasonló nagyon-nagyon okos emberek nem vállalnak felelős feladatokat a közösségben a közösségért, akkor nem ti fogtok vezető pozíciókba kerülni. Önmagatok és a közösség szembeköpése, hogy megelégedtek azzal, hogy a partvonalról ugattok, hasznos tettek és felelősségvállalás nélkül.

:)

Te vagy a kutyájuk, és én ugatok? :)

Nem akarok semmilyen politikai szervezetben vezető pozícióba kerülni, nem vagyok alkalmas politikusnak. Véleményem ettől még van, legfeljebb nem egyezik azzal, amit az m1-en hallasz. Ebben a buliban, amelyikben a nagyok eljátsszák a jövőnket, nem sok lehetőségünk van nekünk, mindössze az maradt, hogy pl. itt hülyézzük egymást. Nem, nem látok olyan politikai erőt kis hazánkban, amelyik leválthatná ezt a társaságot, talán az lehetne itt is a megoldás, ha "idegenből" hoznánk kapitányt, mint oly sok sportágban, pl. fociban, jégkorongban stb. :) Viccesnek hangzik, de pl. Rossi nagyon megbecsülte azt a lehetőséget, amit nálunk kapott, nem játszotta el a becsületét, a mi politikusaink meg már ennek a szónak a jelentését se ismerik talán.

A vezető pozíció opcionális lehetőség, más feladatok ellátásával is lehet a közösséget szolgálni.

Az M1-ről mindig a fajtád tudósít nekem. Tőletek tudom meg azt is, mit írt az Origo. Ti rohantok megosztani a HUP közönségével, mit mondott a Bayer. Stb.

Nekem jobb ötletem van: a többi ország importáljon magyar vezetőket. Exportálnánk a sok faszt, meg titeket is, hogy legyenek hasznos idiótáik. Az itthon maradt milliók pedig felhőtlenül jól éreznék magukat a kutyaugatás és a kutyaürülék nélkül. A világpiacot elárasztanánk pszeudohumán-tanúsított kutyakeksszel. Nektek nem lenne gondotok a kajára, csak ugatni kellene, ahogy szoktátok, és az asztal közepére szarni, ahogy szoktátok, és megkefélni a megfelelő emberek lábát, ahogy szoktátok, stb. Nekünk meg dőlne a lóvé.

:)

Ez most csak pár vakkantás volt. Fajtiszta vagy egyébként? Habony tenyészetéből jöttél?

Az M1 amúgy egy autópálya, onnan én nem szoktam tudósítani, az m1-et meg nem nézem.

Téged lenne jó exportálni, de nem egyszerű, mert haszontalan idióta nem kell senkinek.

Ennél kicsit több kell, hogy dobjak neked egy kutyakekszet.

Ha egy nézi közületek, akkor mind nézitek, hiszen a dominancia és az igazodás egymást maró vágya munkál bennetek, ezért mindig elsők akartok lenni, és mindig nyertesek, és emiatt gyorsan terjednek a – nektek "tetsző"* – hírek köztetek. Szerintem kár, hogy olyan rendszert alkottok, ami rengeteg bemenő adatból értékes kimenetet szinte képtelen előállítani, hangosat viszont a semmiből is.

Úgy látom, a kutyakeksz a csomagolásban marad. Sebaj! Holnap is van nap.

* a világlátásotokat** így vagy úgy alátámasztó
** világhallucinációtokat

:)

Ennél kicsit több kell, hogy dobjak neked egy kutyakekszet.

Olyan sokat kapsz, hogy még marad is? Szerintem kezdj el tartalékolni, mert szűkebb esztendők jönnek.

 

Ha egy nézi közületek, akkor mind nézitek

Nálatok, kutyáknál szokás az, hogy egyikőtök odapiszkít valahova, a többi meg követi.

Nagyon sok alternatíva lenne, elég jó gazdasági szakemberek vannak még az országban. Jelenleg teljesen felesleges lenne megemlíteni őket mivel egyáltalán nem ismertek. A főleg a Fidesz által kezdett (felszalámizás: kisgazdák, kndp, etc) polarizáció miatt árt, ha bár szakmai alapon de támadja a doktrínát. Azt is megkockáztatom, hogy a jelenlegi fidesz környékén sürgők közt is van értelmes ember, de érthető okokból nem igazán akar és tud beavatkozni és érvényesülni. Ilyen az autokrácia. Érdekmúlással fog kezdődni a változás

Akkor ha jól értem politikust nem tudsz javasolni? Általában véve vannak jó szakemberek akikre támaszkodva a politikai vezetők meghozhatják a döntéseiket, ebben egyetértünk. De kik azok az ellenzéki politikusok akik képesek minőségi változást hozni? Szerintem jelenleg nincsenek ilyen figurák, viszont az alkalmatlanságuk jól látszik. 

Pl. ez minőségi változást hozna: https://ketfarkukutya.mkkp.party/wp-content/uploads/2022/02/mkkp_kiadva… 

Egy kis szelete a gazdaságnak, de jól látni milyen az, ha úgy állnak hozzá, hogy valódi eredménye legyen a dolognak.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ha jól emlékszem tavaly októberben/novemberben mikor még nem volt "háborús infláció" még azzal magyaráztad a problémát, hogy az egész hülyeség szezonális. 
Az ellenzéki pártok ott vannak ahova küldték őket, gondolkodnak hogy tervezzék át populistára a csapásirányt, mivel látszólag csak ez működik. Nem hiszem, hogy bárhol megjelenne a közmédiában egy olyan ellenzéki politikus véleménye főleg ilyen összefüggésben megjelenhetne, maximum elrettentő példának szabad megjelenni. 

Aki mégis hallatja a hangját, azt meg te nem olvasod. Ezzel te tudsz többet tenni. 

Közel 30 százalékos az élelmiszerek árának inflációja, már a boltok sem bírják követni egymást

"olyan szinten vagyunk, ahol nem érdekes azon elmélkedni, hogy az árstop tényleg fogja-e az áremelkedés pár százalékát"

Legatyásodtak a magyarok, ezt látják a magyar boltláncok

"az alapvető élelmiszerek napi beszerzése a korábbi 3-4 ezer forint helyett ma már legalább 5-6 ezret visz el, a jellemzően 18-20 ezer forintos nagy bevásárlásoknál pedig a végösszeg esetenként 30 ezer fölé kúszott"

Jajaja, aztán mégis a magyar az egyik legelhízottabb nemzet.

Irreleváns poszt: trollkodás

Hallod, annyit amit a magyarok zabálnak, ember nem zabál a földön.

Biztos Orbánt majmolják. Az már szélesebb a magasságánál. Az Elnökasszony is kezd felnőni Orbánhoz ezen a téren.

Pedig nem. Ha egységnyi a fizetésed, de kevesebbet költesz kajára + szemétre (junk food), akkor több marad másra. Ráadásul, más elől nem vásárolod fel (majd szarod ki, dobod a szemétbe) a túlsúlyt okozó ételmennyiséget, vagyis nem pörgeted a keresletet, amikor egyébként hiány van, következésképpen nem tolod felfelé az inflációt. Tehát a problémát két végén fogod meg. 

Nem beszélve arról, hogy ha nem vagy egy teleszart búvárruha (gy.k.: elhízott disznó), akkor az egészséged is rendben lesz, kevesebbet jársz orvoshoz, nem terheled az egészségügyet és a TB-t TB által támogatott pénzekből (közpénz).

Nem beszélve arról, hogy szebb is leszel, ami egyébként nem utolsó szempont.

trey @ gépház

Amikor a hanyatló nyugaton az energia és víz okán takarékosságra kérték a lakosságot, hogy majd lesz valahogy, akkor ment a vihogás, hogy hanyatlanak. Amikor itthon masszívan drágulnak az élelmiszerek, akkor pedig jön a minek annyit zabálni szösszenet, hát érdekes együtállás.

Ahol van 1-2, vagy akár az úgymond elvárt 3 gyerek (innentől ugrik a támogatások mértéke, vagy nyílnak meg a lehetőségek), ott ha nem valami silány cuccot akar a kedves szülő a gyerek elé tenni, akkor igen tágra kell nyitni a pénztárcát. Azokról a tömegekről nem beszélve, akik nem keresnek oly jól, lásd még közalkalmazottak, ott nagyon érződik, hogy a fizetésük jelentős részét eddig is kajára költötték, és ez most igen erősen megnő. Biztosan lehet takarékosabban vásárolni, meg kevesebbet ennni, de azért ezt sem gondolnám, hogy hirtelen mindenki puff 20-25%-kal kevesebbet eszik, "tűpontosan" kiszámolja mennyit kell vennie per hét, és máris nemhogy többet, de még kevesebbet is költ élelmiszerre.

Nem, nem. Itt nem takarékoskodásról van szó, mert én sem takarékoskodok magamon. Arról van szó, hogy nem kell az elégnél _többet_ (értsd: pont annyit kell enni, amennyire a szervezetnek szüksége van) zabálni. De ez történik. Többet zabálnak, mint amire szükségük van és a - meglepetés - felesleg zsír formájában rakódik rájuk.

trey @ gépház

Látom te ehhez is értesz. :D Kár, mert én vékony, szép szál legény vagyok, tehát valamit én is értek hozzá ezek szerint.

Gasztoanyámpicsáják megnyálazhatják a végit', ha értenének a szakmájukhoz, nem lenne elhízott ember.

trey @ gépház

Biztos van ilyen is, aki összevissza mindent eszik, pláne cukrosat, mert az indítja be igazán a hízást. A többség ezzel szemben nem zabál mindenfélét valszin, sőt az lehet, hogy nem is tudnak róla, és a gyengébb minőségű kaják a cukorral felütés miatt jobban hízlalnak, mint gondolják. Bár ez már messzire vezet... :)

Nézd meg mennyibe fáj egy rendes "kézműves", de mondjuk kisüzemi biolisztből készült kenyér kovásszal, és mennyibe egy "ipari" occó, és nézd meg az ipari kvitelen az összetevőket. Ez talán a leglátványosabb különbség, bár kenyérből pláne nem kéne sokat enni, de sok minden egyébbel hasonló a helyzet az árat és összetevőket tekintve.

A többség ezzel szemben nem zabál mindenfélét valszin, sőt az lehet, hogy nem is tudnak róla, és a gyengébb minőségű kaják a cukorral felütés miatt jobban hízlalnak, mint gondolják. Bár ez már messzire vezet... :)

Haggyad már a hülyeséget, miközben én mondjuk sushit eszek ebédre, amiért gyalog megyek el, addig vannak kollégáim, akik bebasznak két zsíros pizzát ebédre, lefojtják 1 liter cukros kólával, meg rá két sütike (alsó hangon 4000 kalória), mindezt házhoz rendelve, aztán "nem értem, mitől hízok" műsor megy, amitől az egészségesebbek beszakadnak a röhögéstől :D

Nem beszélve arról, hogy egészségesebbet eszek ebédre, a harmadát fizettem érte, mint ő a napi pakkjáért.

Komolyan előadod nekem, hogy nem tudni mitől híznak / hova megy el a lóvé?

trey @ gépház

Fénykoromban, amikor telibeszartam, én is megettem kettőt. Most is meg tudok, max. rosszul vagyok tőle. Akinek ki van tágulva a gyomra, annak nem probléma. A gyomor a végtelenségig tud tágulni. Van akinek kivették a gyomra felét, hogy ne hízzon, annak is felhívják a figyelmét, hogy a maradék is kitágul, ha zabálni kezd. Javasolt sorozat:

https://www.imdb.com/title/tt2152112/

Én végignéztem. Sokat segítene, ha az elhízottak is megnéznék. Sok kamujukra derülne fény. Mármint, amit maguknak hazudoznak össze.

trey @ gépház

Szoktatok 'más szemmel' is nézni régi filmeket ? erre gondolok:

- mennyire vékonyak voltak az emberek '70-'80 -as években - DISCO hajnalán - akár itthon a Kádar alatt akár egy NSZK filmben ? Ok. idióta volt a trapéznadrág és a testhez álló felső - látszott, hogy nem elhízottak..

- Profi (1981) filmben van egy jelenet egy párizsi pályaudvarról egy részlet: egy lassú svenk után megáll a kamera középen, 95% -a fehér ember néhány népviseletbe öltözött néger - ezt mostanság is megcsinálták:

80% nigger és csak 20% fehér aki elhalad..

For Whites Only meeting room!

Alapvetően nem elhízott nép a magyar, nem jobban mint az amerikai, kínai vagy orosz. Akit én ismerek az mind egészségesen étkezik és néz ki, persze ez magasabb jövedelmmel rendelkezik mint pl. egy devops. Nem reprezentatív véleményem, hogy az alacsonyabb jövedelműek között több az elhízott, mint a magasjövedelműek között. Nézd meg Mészáros Lőlőt, mikor nem volt pénze hogy nézett ki, és mióta milliárdos mennyire lefogyott. Nyilván a kaviár és a feketekagyló nem hízlal annyira mint a pacal.

Régi duma, kihívlak egy mit ettünk ma és mennyiből versenyre. Szerintem nyerek. 187 centi vagyok, 79 kg.

A magyarok kedvenc csemegéje a rántott hús. Hús (abból sem ám akármi, hanem karaj vagy borjú), liszt tojás, prézli és a most geci drága ÉTOLAJ, csak, hogy ki tudja jó csömcsögősre sütni.

Ehelyett ehetne halat is, párolva. Árában ugyanott lenne / adag.

Ne vicceljél már.

trey @ gépház

Speciel ezzel egyet kell értsek. Ha tojást akar egyen reggel rántottát (nem 10 tojásból... :) ), és ki az aki még 2022-ben mindent mindíg tocsogó olajban süt? A krumpli és rizs, mint köret a másik remek szénhidrát forrás, azok is eléggé toppon vannak. Szóval a párolt/sült hús vagy hal, még kevés lenne önmagában. :)

A kispajtásod az aki beáll a konyhába a csini köntösében, és megsüti rántotthusit évente kéccer... És ő az aki még egy emberes pizzát sem vág be, mint egy rendes férfi, hanem szuszizik mert meg kell őriznie a vonalait. És mivel szuszizik meg párolthalacskát eszik csak annak is csak a zsírmenets részét, ezért testtömegre meg olyan mint egy karácsonyfadísz. Gondolom fancy smartwatchszíjból is női méretet kell vennie a kislányos csuklójára. Kollégám mindíg azt mondja, 80kg alatt egy férfi csak beszélő tampon. :)

Ja, hogy most mint az oviban? Szerinted minek köszönhető, hogy nem vagyok teleszart búvárruha? Annak, hogy egészségesen étkezem, gyalogolok nap több ezer lépést (spoiler alert: szavazás jön) és heti 3x edzésre járok.

Zabálás helyett. Szerintem az én kajálásom + kondibérletem nem kerül annyiba, mint egy kövér ember étkezése.

trey @ gépház

Ez most komoly? Mintha valami belvárosi hipszter nyavajgását hallanám.

Mi a lófasz köze van az elhízásnak (ami lehet bőven hormoláis vagy más betegség velejárója is sokaknál, de akaár csak genetikai adottság) az éppen aktuális inflációhoz?

Az általad hangoztatott BMI index sem ad hiteles képet az egyén egészségi állapotáról. Vitalij Klicsko a világképed alapján súlyosan lehízott volt világbajnokként (201cm, 112kg -> BMI: 27.72) aztán érdekelte?

Muhahah. Hosszas kommenteken keresztül vezettem le. Értem, hogy nem tetszik megint, de hát ezért tartanak ott akik, mert sosem hallgatnak arra, aki nem csak állít valamit, hanem bizonyítani is tudja saját példáján, hogy amit állít, az működik.

Most, hogy sarokba szorultál, kapálódzol.

Vitalij Klicsko a világképed alapján súlyosan lehízott volt világbajnokként (201cm, 112kg -> BMI: 27.72) aztán érdekelte?

A vérképét azért megnéztem volna :D :D

trey @ gépház

Muhahah. Hosszas kommenteken keresztül vezettem le.

Az egy baromság amit összehordtál, kb egy hülyegyerek vezetne le hasonló eszmefuttatást. A botszvanai 11,9% -os infláció azt jelenti, hogy az afrikai országban túl sokat zabálnak (a BMI indexük átlagosan 5-8), míg az EAE 1,9%-os inflációja azt, hogy nem esznek az emberek, pedig ott a dagadt nő a szépségideál (BMI>40). A törökök extrém sokat zabálnak, náluk az éves infláció 73,5% ők már nem is teleszart búvárruha, hanem teleszart bálnabőr.

A vérképét azért megnéztem volna 

Miért? Sportorvos is vagy?

Norbival az a baj (egyébként igaza van), hogy túl bő lére ereszti. Könyveket ír, DVD-t. Én egyszerűbb útmutatót adok, ráfér egy rizsszemre:

Vigyél be kevesebb energiát, mint amennyire szükséged van.

Ez a nagy recept.  Most ingyen adom!

trey @ gépház

A magyar ember azt mondja: csak az a tiéd, amit megeszel.  / YouTube,  Magyar Retro (2010) - "Amit megeszek, az az enyém"

Ha figyelünk a szomszéd országokra, akkor láthatjuk, hogy erre a Romániában is rájöttek.

Megenni vagy elinni? / 2022.06.06

Kevés kivétellel tehát, egyre nehezebb a romániai lakosság élete, nő az infláció, duzzadnak az élelmiszer-, az üzemanyag- és az energiaárak, egyre gyakoribbak a tüntetések, tiltakozó megmozdulások.

A cinizmus magasiskoláját produkálta a minap a Nemzeti Bank kormányzója, amikor – megnyugtató megoldásként – hársfateát ajánlott az egyre türelmetlenebb lakosságnak.

Ennél is jobb volt a tanácsadójának múlt heti „ajánlása”, aki egy szimpóziumon, miután felsorolta a lakosság pénzmegtakarítási lehetőségeit, félig viccesen, félig komolyan azt mondta: a legjobb „orvosság” az infláció és a drágulás ellen, ha elisszuk és megesszük a pénzünket. A többit majd meglátjuk. Szerinte ugyanis nem érdemes állampapírokba fektetni, mert az ilyen értékpapír hozama úgysem érné utol az infláció nagyságát, a bankszámla kamata sem érne az infláció nyomába.

(Román) Jegybanki képviselő: az a legjobb, ha elisszuk és megesszük a pénzünket (!!!) / 2022.06.09
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Amennyit a nemetek futenek, ember nem fut a foldon. Vegyenek vissza majd belole, kulonben fagyoskodnak! Ez milyen vicces volt neked akkoriban.

Most, hogy kajara sem lesz penz az meg nem para. Egyen kevesebbet! Fasze esznek egyaltalan. Minek vagy egyaltalan szaja? Keze jarjon, ne a szaja. Meg neha a kevesebb tobb, tehat lehet ez csak eloremutatja a gazdasagi novekedest. Solymar es vonzaskorzete meg igyon kevesebbet vagy furodjon kevesebbet! Ez teljesen normalis :) Amennyit azok a solymariak isznak, ember nem iszik a foldon.

"En valtottam eurot 370-nel." - Worksforme, nekem mar jo is, szoval minden rendben, nincs itt semmi latnivalo. :D

Negativ libernyak media azt mutatja csak, hogy az eurohoz kepest, hogy all a forint. Bezzeg a forinthoz kepest nem gyengult a forint. Ahhoz kepest granitszilardsag van.

Szerkesztve: 2022. 07. 06., sze – 15:27

417, MNB kénytelen lesz erőteljesen beavatkozni - ez pedig fájhat.

Most arról beszéltem, hogy egyrészt, nekiálltak pánikvásárolni, mert "hallottad? 450 lesz az euró", másrészt külföldön nyaralnak az emberek, forintot adnak el, eurót vesznek, ami szintén felfele tornássza az árfolyamot.

Te emelnéd a balatoni szállásod árát, ha azt látod, hogy a külföldi nyaralás gyorsan drágul?

Semmiképpen nem azon az áron, hogy jobban megérje külföldre utazni.

trey @ gépház

másrészt külföldön nyaralnak az emberek, forintot adnak el, eurót vesznek, ami szintén felfele tornássza az árfolyamot.

Dollárral szemben még talán nagyobb is a Forint értékvesztése, mint EUR-val.
Persze, nem egy új folyamatról beszélünk.
 

Most arról beszéltem, hogy egyrészt, nekiálltak pánikvásárolni, mert "hallottad? 450 lesz az euró",

Ezért kellene Orbánnak és Matolcsynak a nemzetközi nyilvánosság elé állnia.
Mindenképpen rá lesznek kényszerülve és egyre fájdalmasabb lesz halogatni.

? Félreértettél vagy nemtom. :) Arra próbáltam rávilágítani, hogy a nyaralók deviza vásárlása normál esetben nagyon kis kilengést okoz, ha egyáltalán okoz, de van egy ellenoldali viszontvásárlás, illetve a normál ügymenetben szintén történik forint vétel. Most sem ez történt, hogy hirtelen mindenki hanyatthomlok megy az eurózónába, és ezzel saját magunkat döntjük be. :)

Ha megnézed az eurhuf grafikont, akkor elég "kockásan" romlik a forint. Most épp erősödik valamennyit, lesz egy lauf, aztán meglátjuk merre indul, de sajnos esély van a további romlásra.

Az a helyzet, hogy mivel igen sok dolgot importálunk, ezért ez igencsak be fog gyűrűzni. Azt hiszem a HW piacot neked nem kell bemutatni. Vajon hány fogja elhalasztani, vagy áttervezni a beszerzést emiatt? Azért ha egy eddig mondjuk kb. 10 milás büdzsére hirtelen 12-13 milát kell bepakolni, annak nem fognak örülni sehol. (Lásd a 350-360-as USD-t, de lehet, hogy tavaly még csak 330-340-nel számolták az ideit), aztán most 410. Ott járunk, hogy egyre több helyen van napi ár, vagy eleve USD-ben árajánlat, hogy majd akkor számlázás napi árfolyamon fizeted.

Ha megnézed az autókat, ott új autónál ugyanez a helyzet, a hosszú várakozási idővel súlyosbítva. Aki mondjuk a 20-30k EUR-os normális állapotú használt verdát hozta volna be, az a 380-390-hez képest biztosan nem örül a 415-nek. Mégöregebb lesz az autópark.

Olyan apróságok, hogy élelmiszerből, pláne a jó minőségűekből, ez még pluszban rátesz a drágulásra, már nem is merek írni. (Mielőtt valaki jön a "duplánszámolsz" marhasággal, annak azért leírom, hogy a mondjuk januárban EUR 1-ről mostanra 1,1 EUR-ra drágult cuccot januárban 350-360ft-ért számolhatta, azt most nem 385-390-ért számolja, hanem 450-460Ft-ért, pluszáfa, és nem lepődnék meg ha a kereskedő még rátenni egy picit.) Azt is finoman jelezném, hogy a "ne a lakosság fizesse meg" mantra ott bukik, amikor az imént vázolt cucc árának áfa tartalmát óvatosan megnézzük.

Áhh, dehogy :D
(Szomorú, hogy efféle viccportál lett egy IT szakmai fórumból... :()

Szerkesztve: 2022. 07. 07., cs – 00:38

Rosszul öregszik ez a poszt. BTW csak az euró 18-19%-kot gyengült egy év alatt (347 vs. 410 Ft). Maga az euró is inflálódik 5-6%-kot. Tudom, hogy mert a benzin… almát mikor vettél utoljára? (Vagy bármi mást, ami nem az inflációs kosár.)

Ennek biztos van jelentosege, hogy a "naszta" nick mogotti ember kussolt vagy epp nem kussolt. Lehetseges, hogy pont ezert romlott ennyit, mert a kormanyban lattak, hogy a hupon kussolt valaki :D

De ha mas csinalja, akkor ratyi. Amikor te posztolod a hulyeseget, akkor nem ratyi, akkor az revans, mert summer nyitott par ticketet 5 eve :D

Megis mire jo a rivakolasod? Komolyan kerdezem. :D

Amiota nincs summer post azota te vetted at a szerepet, hogy benyald a propagandat mindegy, hogy melyik oldal. Talan jakubovics hoz meg letre rajtad kivul politikai postot. Szoval tukor mar nincs. A mostani kilatasok es tenyek mellett, mar csak egy hanyatlo godorben vagy egy lyuk, aki "rivakol" kifele.

Ha unatkozol amugy: https://www.youtube.com/watch?v=xy6l1pB51H8 Vigyazz, mert 444.hu toltotte fel, de m1 dolgozo beszel csomot. A 444-es ujsagirokat meg se hallgasd azokat en is skippeltem, mert erdekesebb amit a srac mond. Te is azt csinalod, amit m1 hirado, azert linkeltem.

Hallod, direkt tartottam egy 2 hetes szünetet, hogy lássam, mi változik. Semmi sem változott. SummerDK és csicskásai megszégyenülten elpályáztak az áprilisi zakó után, de maradt itt még pont elég elvtársa, hogy folytassa. Azt ugye tudod, hogy nem magammal beszélgetek ezekben a szálakban? :D

trey @ gépház

De en nem is nyitok topicokat, csak kihasznalom a lehetoseget :) De tenyleg ugyan azon a korok. Hiszen mindig ugyan azt tolod. Te vagy az ugyeletes Summer.

Raadasul te beszelsz arrol, hogy megszegyenulten tavoztak es mutogatsz rajuk meg mindig. De egy sullyedo hajorol kiabalsz kifele, hogy ez buzi, az ratyi, summer beegett, mert nem valasztottak meg akire o szavazott(micsoda eges, hihetetlen), masik orszag egy politikusa rosszul csinalt valamit, ott milyen szar lehet. De kozben nem veszed eszre, hogy korulotted mar kezd megfulladni a legenyseg.

De en nem is nyitok topicokat, csak kihasznalom a lehetoseget :)

Igazi kókler vagy te :D

Raadasul te beszelsz arrol, hogy megszegyenulten tavoztak es mutogatsz rajuk meg mindig. De egy sullyedo hajorol kiabalsz kifele, hogy ez buzi, az ratyi, summer beegett, mert nem valasztottak meg akire o szavazott(micsoda eges, hihetetlen), masik orszag egy politikusa rosszul csinalt valamit, ott milyen szar lehet. De kozben nem veszed eszre, hogy korulotted mar kezd megfulladni a legenyseg.

Hallgattam ezt 2000-es, meg 2010-es években is, csak akkor más volt nicketek, fikagyárosok. Hol vannak már zsirfeka, wholpie (vagy mi a faszom volt a neve) most éppen kiccának meg jakubovicsnak hívják őket ... új bohócok mindig termelődnek ki, majd elmennek, jönnek újak ... ez az élet körforgása.

trey @ gépház

Nekem nem a te fikazasod a celom. Van akit megvetek a hupon, de azok csak a konteo bitchute huszarok. Ott tenyleg csak fikazas a celom. Attol, hogy balos vagy vagy jobbos vagy vagy fideszes vagy vagy barmi mas nincs jelentosege. Az elvakultsagodra es az ellentmondasokra probalok ramutatni. Haszna ennek persze nincs, mert valoszinu ugyis latod te is segitseg nelkul is. De minden ilyen hirnel szeretek velemenyt cserelni, viszont izgalmasabb ugy, hogy nem csak egy propaganda szocso van a tuloldalon, aki mindent elhisz, amit szajaba adnak a mandineren/pesti sracok/444/etc oldalon.

Mostani egyik fikanick szerintem a trey amugy. Te fikazol mindent, ami a hitedben zavart kelt. Nem baj, hogy lebohocozod az embereket, legalabb kiadod a frusztraciod. Valamin le kell vezetni, mert az eros hitet nem rengetheti meg semmi :)

Ez tévedés, mindig is ilyen voltam. Akkor éppen másoknak nem tetszett a véleményem, más témában. Akkor Linux-Microsoft témában ment a flame akkor azért kaptam. Nem törekedem népszerű szerepre.

A véleményem a való életben is pont ilyen sarkosan fogalmazom meg. Fáj is a segge emiatt a sok PC -huszárnak.

Frusztrációm nem itt adom ki, hanem edzésen. Hidd el, sokkal jobb arra a testmozgás. Egyébiránt, nem úgy tűnik, hogy én vagyok frusztrált, hisz' nem én sírok folyamat mindenért :D

trey @ gépház

"Ja, ezt nem úgy hívják, hogy frusztráció, hanem úgy, hogy káröröm. :D"

De ahhoz, hogy karorvendj el kell hinned azokat. Akkor ezek szerint te komolyan elhiszed a mandiner, origo, m1 es tarsai cikkeket. Durva. :D Eddig pedig azt mondtad nem karorvendes, hanem tukor meg, ilyenek.

Akkor ez a commentem egy karorvendes, de nem a magyar valosagon, mert az inkabb siralmas. Hanem ezt most a szemelyeden, hogy benyalod ezeket :) Pedig a frusztracio egy ideiglenes es normalis allapot lenne a mostani huf mellett :)

Miket? Hogy megint kiderült, hazudtatok pl.? Ott a horvát MOL ügy. Keresztbe lenyelték a pélót a horvátok meg az itteni ellenzék is. Persze, hogy kárörvendek rajta, mikor előtte itt habzottak rajta egyesek.

Persze, ilyenkor már megy a sunnyogás, egy komment sem jön rá.

Kiderül lassan, hogy a választások alatt Romániában megrendezett színjáték volt a szavazólapos téma. Itt habzottatok rajta. Most megy a sunnyogás.

Talán nem kéne balfaszságokat idehordani és nem jönne rá a kárörvendés, ha beszopódtok.

Ilyen egyszerű ez.

Ezek után kérdezem, ki nyal be mit? A te lelki világod is megérne ám egy elemzést, aki önigazolást keres folyamat az itthonról külföldre tiplizésben ... Rossz hír számodra, hogy a hozzád hasonlók előbb-utóbb (persze kertek alatt senki se lássa) hazasunnyognak ... :D

Hosszasan tudnék írni a lelki világodról, ami a kommentjeid után lejön, csak annyi, hogy engem ez nem szórakoztat. De te folyasd nyugodtan. Csak legyél egy kicsit kreatívabb, mert hidd el, 20+ éve ugyanazokat a köröket olvasni, geci unalmas.

trey @ gépház

Megint mutogatsz a lyukbol kifele. Mi kozom van a kepzelgeseidhez? :D Kit erdekel Horvatorszag el sem olvastam mirol szolt. Meg mit szamit masik orszag neked? Mert az, hogy nekem szamit Magyarorszag es a sajat ahol lakom, az logikus. De, hogy horvatok az ki a bret erdekel rajtad kivul? :D

"Kiderül lassan"

De a topic ha jol emlekszem ott azon porogtel, hogy a telex lehozta 1 honappal azelott cikket, minthogy megtortent volna es biztos ok rendeztek meg. Legalabbis en arra reagaltam ott. Szamomra a te informatikai alkalmatlansagod volt a tema es azoke, akik beneztek. Keptelen voltal a csatlosaiddal egy google cache infot megnezni. Egy informatikai portalon, te informatikusok gyongye. :) Siralmas es szanalmas.

De mi fog itt kiderulni es mikor es milyen lassan? Hogy ki rakta oda? De tegyuk fel, hogy valami 16 eves kisgyerek rakta oda. Na oszt akkor mi lesz? Most mind meghalunk? Hirtelen jobban ertesz majd informatikahoz? Inkabb orulj, hogy tanultal belole valamit. :D

"Talán nem kéne balfaszságokat idehordani és nem jönne rá a kárörvendés, ha beszopódtok."

Te horod ide. Es csak te szopodsz. Te laksz Magyarorszagon :D Jah bocs te nem szopodsz, mert valtottal 370-nel eurot. Meg van bitcoinod. :D

"Most megy a sunnyogás."

Egy-ket hozzaszolassal ezelott meg az volt a baj, hogy reagalunk ra. Most meg, hogy nem. Ki erti ezt :D Neked semmise jo.

 

Hosszasan tudnék írni a lelki világodról, ami a kommentjeid után lejön

A lelki vilagom az meg milyen? Megoszthatod, hogy milyen nem sertodok meg. Legalabb fejlodok belole, ha olyan negativ dolgozokat sorolsz fel, ami valos es tudok rajta valtoztatni.

Kit erdekel Horvatorszag el sem olvastam mirol szolt.

Nem is csodálom. :D

De, hogy horvatok az ki a bret erdekel rajtad kivul? :D

Talán tényleg el kéne olvasnod, mert rettentő ostobának tűnsz így. Mármint, hogy mi köze Magyarországhoz a témának.

De a topic ha jol emlekszem ott azon porogtel, hogy a tele

A topik arról szólt, hogy hazudtatok. 

De mi fog itt kiderulni es mikor es milyen lassan? Hogy ki rakta oda? De tegyuk fel, hogy valami 16 eves kisgyerek rakta oda. Na oszt akkor mi lesz? Most mind meghalunk? Hirtelen jobban ertesz majd informatikahoz? Inkabb orulj, hogy tanultal belole valamit. :D

Hazudozz kevesebbet, kevesebbet kell maszatolni utána. 

Én megyek ebédelni, további jó balfaszkodást ;)

trey @ gépház

Jahogy most mar ostoba is lettem, mert nem olvasom el ami topic alapjan is erdektelen. Rendben. Ennyi volt az erv es valasz. Azt hiszed szamitottam masra? Ha IT a fo profilod es abban sem vagy jo, akkor vitaban vagy velemenycsereben miert is lennel jobb? :D

"A topik arról szólt, hogy hazudtatok. "

Ilyen nem derult ki. En pedig nem hazudtam. Pontosan te hazudsz most is ezzel. De ha en ott megis hazudtam volna, akkor mutass ra legyszives. A hazug kommentem idezd be. Komolyan elnezest fogok erte kerni, mert en megtehetem, hogy belassam, ha ilyenben hibaztam, hiszen nem a hitem fugg a dologtol.

Hazudozz kevesebbet, kevesebbet kell maszatolni utána. 

En tovabbra sem probaltam ott maszatolni. Te hozdtad be ebbe a tarsalgasba temat. Mintha koze lett volna a threadhez.

Mintha egy fullado ember kapalozasa lenne a commented :) Egyben egy tereles, nehogy veletlen koze legyen barmihez is es ne beszeljunk arrol ami negativan erintene a hited. :) Inkabb gyorsan zarjuk le azzal, hogy balfasz es ostoba vagyok, mert csak. Mert nem azt gondolom, mint te.

Siralmas. De tenyleg. Erre futja IT vezetokent. Pfejj.

Hallod, te egy követ fújtál az ellenzékkel, most meg kezded magad kicigánykodni belőle? Nem is csodálom. Olyan felsülést, amit produkáltatok, Európa nem látott 100 éve. Így kell érteni, hogy hazudtatok, csak játszod a komplett ütődöttet. Mondjuk kezdek kételkedni abban is, hogy játszod.

Inkabb gyorsan zarjuk le azzal, hogy balfasz es ostoba vagyok, mert csak.

Nekem így is jó!

Siralmas. De tenyleg. Erre futja IT vezetokent. Pfejj.

Szánalmas, olcsó elmetrükkök. Mit számít a témában, hogy mivel foglalkozom, amikor itt nem abban a minőségben vagyok jelen? Erre hivatkozni olcsó, siralmas menekülés. Te is tudod, hogy az "magánvéleményem nem feltétlen tükrözi a munkaadómét" létező dolog, ezt még az olyan egyszerű lélek is olvashatta már a neten, mint amilyen te vagy.

Ennyire felhúztad magad? :D

trey @ gépház

Sosem ciganykodtam magam ki belole. Megmondtam, hogy ha lehetne szavazni, akkor MZP/Karacsonyra szavaznek a valasztason. De ugye nem szavaztam. Ettol lettem a "ti". Meg azert, mert az egyetlen kormanyzo ero (2/3) rossz dontenseire felhivom figyelmet vagy kinevetem azt aki bologat hozza? De ugyan ugy igazat adtam neked olyan temaban, ahol ugy ereztem, hogy a te es kormanyparti velemenyed all kozelebb hozzam.

De ugye attol, hogy nem nyert az akire szavaztam volna az szamomra egy nagy felsules lenne? Ezt mibol szamoltad ki? :) Orultem volna, ha o nyer az orszag miatt, de nekem szemely szerint jobb, ha a 500 Ft lesz az euro. De ha orban marad es 200Ft lett volna az euro, annak is orulok Magyarorszag miatt es elkonyvelnem, hogy rosszul iteltem meg a helyzetet. De felsulest semmilyen poltikai eredmeny alapjan sem ereznek, akkor sem ha reszt vennem a politikaban aktivista vagy hasonlo munkakorben.

"Mit számít a témában, hogy mivel foglalkozom, amikor itt nem abban a minőségben vagyok jelen?"

Azert szamit, mert abban a temaban, amit iderangattal nem birkoztal meg egy google cachel, de osztod az eszt. Meg se tudtad nezni magadtol, de meg csak azt sem tudod mit kell nezni. Ha egy specko szakterulet lenne, akkor nem szamitana. De ez jozan paraszti esz vagy meg az sem kell hozza. Ezt szamitja a temaban.

Mostmar ostoba es egyszeru is lettem akkor, hiszen ha ilyen okos ember mondta, mint te, akkor az ugy is van :) Az osszes negativ jelzot is beteheted terelesedbe, de te meg mindig probalsz kiterni a valaszok elol :) Az en negativ jelzom, amivel szemelyedet illetem pedig alatamasztottam nem csak ugy lognak a levegoben.

Ennyire felhúztad magad? :D

Fel kellett volna huznom magam? Vagy ha valaki valaszol, akkor az azt jelenti, hogy felhuzza magat? :)

 

De amugy csak terelsz megint. Mert keptelen vagy egyenes valaszt adni. Az eredeti kerdes, hogy hol hazudtam. Egy commentet varok toled, ahol en hazudtam abban a temaban, amire utaltal. Szeretnem latni, most legyel tokos. Ne csak mellebeszelj. Vezeto vagy. Itt az alkalom, hogy bizonyits. En meg majd jol beismerem a hazugsagom.

eleje:

Ettol lettem a "ti".

A nem "mi", az "ti". Teljesen helyes a megfogalmazásom.

De ugyan ugy igazat adtam neked olyan temaban, ahol ugy ereztem, hogy a te es kormanyparti velemenyed all kozelebb hozzam.

Mi lehetett ez a ritka eset? Én ilyenre nem emlékszem. Folyamatos személyeskedésre velem szemben annál többre. 

De ugye attol, hogy nem nyert az akire szavaztam volna az szamomra egy nagy felsules lenne? Ezt mibol szamoltad ki? :)

Mert, miként könyvelted el?

Orultem volna, ha o nyer az orszag miatt, de nekem szemely szerint jobb, ha a 500 Ft lesz az euro. De ha orban marad es 200Ft lett volna az euro, annak is orulok Magyarorszag miatt es elkonyvelnem, hogy rosszul iteltem meg a helyzetet.

Az a baj veled, hogy - másokkal együtt - az eurón lovagolsz még mindig egy inflációról szóló topikban, miközben az euró csak egy eleme annak a halmaznak, ami hatást gyakorol az inflációra. Persze, ha valaki megemlíti - én pl. - hogy a kép egy kicsit bonyolultabb és hiába van euró Szlovákiában, magasabb náluk az infláció (meg az összes volt szocialista országban), akkor beleszarsz és terelsz Svájcra (tehát nem almát hasonlítasz almával, hanem almát körtével). Ezért szarok én is arra, amiket írsz. Mert szándékosan terelsz.

Meg se tudtad nezni magadtol

Helyesebben: meg sem néztem. Nekem bőven elég volt, hogy tagadjátok (ti, ellenzékiek), hogy az kamu volt.

De ez jozan paraszti esz vagy meg az sem kell hozza.

Pontosan ez kellett hozzá, hogy valaki belássa, megszopatták, beszopták a propagandát. Az, hogy a Telex annak része volt-e vagy sem, lényegtelen.

Fel kellett volna huznom magam? Vagy ha valaki valaszol, akkor az azt jelenti, hogy felhuzza magat? :)

Köptél egyet.  🤷‍♂️ Én nem szoktam nyugodt állapotomban (meg amúgy se nagyon) köpködni.

A végére megint visszatért az amnéziád, kár.

goto eleje;

trey @ gépház

Szerintem te egy masik vilagban elsz. Ahol mindenkepp csoportositani az embereket. Neked fontos a ti es a mi. Nekem meg a sajat velemenyem szamit. Igy ha mas hazudott volna, ahhoz kozom nincs. Akkor sem ha egy emberre szavaztunk, akkor sem ha egy kocsmaba jarunk vagy akkor sem, ha ugyan olyan a borszinunk vagy ugyan olyan hosszu a hajunk.

Szoval mivel nem linkeltel hazugsagot tolem onnan ahonnan emlitetted, ezert ugy velem, hogy nincs es nem is volt. Besult a terelesed es felrement kapalozas volt. Mostmar magyarazod a bizonyitvanyod. Ez alapjan, hogy lehetsz hiteles barmiben is? Legalabb mondanad, hogy benezted. En mar az elejen szoltam, hogy ha tenyleg volt ott ilyen, akkor elnezest fogok kerni. De te erre sem vagy kepes.

Egyszeruen csak szar volt az idozitese a topicnak, ezert kerult elo az euro. Hiszen nagy buszken verted a melled, hogy megeloztuk romaniat. Jol szavaztal. Aztan par nappal kesobb meg a forint durvan elore indult nem hatra. Mas meg nem veszi a faradtsagot, hogy topicot nyisson ennek gondolom. Viszont relevans, hiszen gazdasagi teljesitmeny ez is meg az is :)

Tehát továbbra is magyarázol és terelsz euróról egy inflációról szóló topikban, maszatolsz, személyeskedsz.

Hiszen nagy buszken verted a melled, hogy megeloztuk romaniat.

Már megint hazudsz. Szlovákiát, ahol euró van. Erre romániázol.  

Kikéred magadnak, hogy trollként kezellek, miközben trollként viselkedsz.

Majd ha nem köpködsz mint egy cigány és nem trollkodsz, mint egy troll, esetleg beszélgetek veled. Addig csak etetlek. Hisz, egy troll vagy.

trey @ gépház

"Már megint hazudsz. Szlovákiát, ahol euró van. Erre romániázol.  "

En en hozzaszolasom: "Egyszeruen csak szar volt az idozitese a topicnak, ezert kerult elo az euro. Hiszen nagy buszken verted a melled, hogy megeloztuk romaniat."

toicnyito te commented: "a románoknál 12,4 százalékot,"

Kiemeltem a kontextust.

Tehat hazugsag megint nem volt. Milyen szar lehet a vilag neked, ha mindenkirol azt hiszed, hogy hazudik, kozben meg csak siman kihagy a memoriad vagy diszlexiad van :D Remelem, hogy ugratas miatt hazudozol/beszelsz felre csak, mert ha meggyozodessel, akkor tenyleg beteg vagy. Valami memoriaproblemat hozott nalad az oregseg. Orvoshoz kellene menned es ezt nem cikizesbol irom, hanem komolyan.

"Majd ha nem köpködsz mint egy cigány és nem trollkodsz, mint egy troll, esetleg beszélgetek veled. Addig csak etetlek. Hisz, egy troll vagy."

Tehat, akkor ki is hatralsz ezzel. Nulla bizonyitek arra a hazugsagra, amire utaltal. Sejtettem. Igy ossze is foglaltad magad ebben a mondatban. Sehova nem valaszolsz, ahol benezel valamit. Szinte mindenhol csak terelsz, tehat ezek szerint mindenki troll, csak te nem, ha szarul all a magyarazkodasod :)

Tehát, még mindig nem vagy hajlandó szót ejteni Szlovákiáról, ahol euró van és mégis magasabb az infláció, mint itt. Lesz köpés, vagy már csak a mellébeszélés maradt? Mert akkor léptünk előre. Haladunk, fiam. Ügyes vagy :D

Hamarosan már a témához is lesz valami tőled.

trey @ gépház

Te cibaltad ebbe a szalba szlovakiat miutan en megkertelek, hogy mutass ra a hazugsagomra. Azota mar mindenfele tereles, mellebeszeles volt, de valasz es bizonyitek meg nem. Gondolom tokod/golyod nincs meg hozza, hogy tudj egyenes valaszt adni. :)

De ettol fuggetlenul, ha mar szeretnel valaszt Szlovakiadra, akkor ne engem kerdezz. Foleg ugy, hogy vannak tenyek is, amit gondolom meg tudsz talalni. De felolem aztan lehet magas is meg alacsony is az inflacio. De ettol meg nem vonom ketsegbe, hogy magasabb, de azt se vonnam, ha azt mondanad alacsonyabb, mert nem erint es nem neznek utana.

A nyitot en olvastam el pont, hiszen lattuk, hogy azt se tudod mit irtal benne. (Romania) Ez a thread pedig nem szolt szlovakiarol. (Nem a topic, hanem a thread)

De segitek. Az errol szolt es innen indult:

"Persze, amikor éppen 30 forintot erősödött 400-ról 370-re (tudod, amikor bevásároltam), akkor éppen kussoltál. Mire jók ezek a ratyi rivákolások? Komolyan kérdezem."

 

Valasz az meg mindig nincs. Mindenfele mutogatas masra az van. Raadasul minden egyes hozzaszolassal csak azt bizonyitod, hogy a memoriad mar nem a regi. Es csomoszor hazugsagot kialtasz mikor kihagy a memoriad :)

De akkor en elkonyvelem ezt itt annak, hogy gerinc es golyok hianyaban valaszt nem fogok kapni es te hazudtal azert, hogy sikeruljon a terelesed. De csak a golyoidat terelted a hasadba, mert nem a helyukon vannak az biztos. :)

Megdöbbenve fogadtam - és még mindig csak dolgozom fel -, hogy végig úgy kommenteltél ez alá a téma alá, hogy a nyitót sem olvastad el.

Most meg, miután szétoffoltad az egész témát, azzal vádolsz, hogy én a nyitóról ontopik beszélek. Ilyet sem láttam még.

trey @ gépház

En tenyleg megdobbenve fogadtam ugyan ezt. Hiszen ezt irtad: "Már megint hazudsz. Szlovákiát, ahol euró van. Erre romániázol. " Kozben meg romania ott volt nyitoban.

De offtopic subthreadben varsz ontopicra valaszt miutan besulsz az offtopic tereleseddel.

Valasz nem lesz es golyok sem ugy tunik :)

Beszéljünk Szlovákiáról. A szlovák inflációt (ahogy a többit is) azért látod magasabbnak, mivel az energiaárak emelkedése abban már benne van (ahogy azt kifejtettem) és annak ellenére, hogy ott EUR a fizetőeszköz és így a jelenlegi gazdasági problémára kevésbé érzékenyek még őket is érinti.

A baj az, hogy nálunk lévő inflációs adat nem a valós képet mutatja. Most ha picit elmegyünk mellette, érdemes megnézni más európai valuták EUR viszonylatában történt változást és rájössz rögtön, hogy a probléma nem az EUR nem-EUR kérdés _elsősorban_ hanem az EUR -> HUF ebben a tekintetben. És ez sajnos képes teljesen taccsra tenni a magyar gazdaságot amikor el kell engedni az árakat (ami egyébként már az el is kezdődött, augusztusban fogod látni az első jeleit az árakban).

A baj az, hogy nálunk lévő inflációs adat nem a valós képet mutatja.

Persze, mert az inflációcsökkentő intézkedések kezelték. Ezért hívják őket annak. 

És ez sajnos képes teljesen taccsra tenni a magyar gazdaságot amikor el kell engedni az árakat (ami egyébként már az el is kezdődött, augusztusban fogod látni az első jeleit az árakban).

Tehát, akkor elismered végül, hogy a májusi inflációs adat nem is olyan rossz. Majd augusztusban beszélünk az augusztusiról.

trey @ gépház

inflációcsökkentő intézkedések

Ezek nem csökkentik az inflációt, hanem elrejtik, ez olyan mikor találsz egy bombát de inkább nem szólsz senkinek, hanem kis homokot szórsz még rá. Tudjuk, hogy ott van csak idő kérdése mikor robban.

 májusi inflációs adat nem is olyan rossz

Semmit nem mondok arról a számról amit mesterségesen kreálnak. A 3 szám pl tök szép.  

latjatok, treyyel en nagyon ritkan ertek egyet, es teljesen mas politikai spektrumon mozgunk, de itt igazat kell neki adnom, nem hiszem el, hogy meg mindig ezt a hulyeseget szajkozod. DE, bazdki, az INFLACIO az egy MERESI EREDMENY. nem onmagaban letezik, hanem MEGMERJUK.

tehat de: csokkentik az inflaciot.

Mondod te:

https://hup.hu/node/178622

De van itt azert retrocomputing (nevemteve), politika (Hevi, jakubovics, st3v3, nevergone), van itt gazdasagi joslatok (Oregon) amibol kb. mindig az ellenkezoje jon be, van itt tozsdei hencegesek, legujabb csucsmobil hipsztervonat utasa (trey). Szoval vannak itt temak, de linuxhoz mar nincs koze:)

HUP-száj ^^^

trey @ gépház

Ha megnézed, hogy én mennyire vagyok aktív az oldalon, akkor láthatod, hogy a fenti idézet rám eső része nem igaz. Most pl. itt voltam naponta többször, máskor hetekig erre se nézek: nem véletlenül.

Ahogy egy, a HUP-hoz nagyon közelálló személy mondta: igazából a HUP mai formájában arra jó, hogy a HWSW(-csoport) reklámfelülete legyen.

Az általam idézett szöveg pedig nem is annyira politika. Hiszen semmi mást nem tettem bele, csak idéztem egy politikust, aki ráadásul még csak nem is a politikáról beszélt, hanem szimplán hülyeségeket.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Igazából lefizettem khiralyt azért a kommentért. Bevallom.

igazából a HUP mai formájában arra jó, hogy a HWSW(-csoport) reklámfelülete legyen.

 Akkor legalább többcélú. A HWSW reklámoz, a HUP fennmarad, én elütöm az időmet és szórakozom és még fizetnek is érte. Ha jól emlékszem, 2007-ben pont ebben állapodtunk meg egy HUP-hoz nagyon közel álló személlyel. Mi a hír itt?

Az általam idézett szöveg pedig nem is annyira politika. Hiszen semmi mást nem tettem bele, csak idéztem egy politikust, aki ráadásul még csak nem is a politikáról beszélt, hanem szimplán hülyeségeket.

 🤣🤣🤣🤣

trey @ gépház

Az van, hogy meg kell különböztetni egy-egy extrém kiugrás utáni visszaesést, és a tendenciát. Amit mondasz az március elején volt egy 392-es csúccsal, ahonnan 370-ig lejött. Azóta volt még egy 367-es "mélypont" pár nappal később, és azóta tendenciózusan romlik sajnos. A grafikonra pillantva különösebb függvényelemzői képesség sem szükséges. Március elején a cseh korona szintén ugrott, akkor 25,6 koronáért adtak egy eurot, viszont szépen visszajött a 24,6-7-es szintre, amit igen stabilan tart. A háború előtt 24,2-3-on volt. Ezeket ha egymás mellé teszed, akkor látszik, hogy mikor pánikolnak be régió szinten, és dobnak el mindent, és mikor mondanak le a forintról, illetve mivel érzik a gyengeségét ezért támadják esetleg.

Miközben ezt írom, 408-ról 414-re ugrottunk huncut módon.

A háború előtti 355-ös szintről érkezünk (igen, ez már a covid utáni kilábalás miatti visszaerősödés lehetett), ezt sem szabad elfelejteni, valamint azt sem, hogy se a zlotyi, se a cseh korona nem sínylette meg a dolgokat, csak pár százalékot romlottak. A bulgárok és horvátok nem számítanak, mert ERM-II-ben vannak, ami igen komoly védelmet jelent önmagában, és nyilván tettek is ezért a fázisért már előtte igen sok évig.

Egyelőre úgy néz ki, hogy teljesen hatástalan volt az MNB kiugróan magas, kétszázalékos emelése.

Ezzel az alapkamat 10 százalék környékén lesz, ha ilyen drasztikus emelésekre kényszerül az MNB, az nagyon fog fájni mindenkinek.

A választók a 12 év alatti 30%-os leértékelődés ellenére is rájuk szavaztak

Mert alapvetően prosperált a világgazdaság és a magyar gazdaság is. De biztosan így marad ez, ha az értéktelenödő Forinton túl 10 százalék felett lesz az alapkamat, 20 százalék az infláció és a gazdaság recesszióba süllyed?
Nem fognak működni azok a politikai panelok, amiket Orbán egy teljesen más gazdasági környezetben használni tudott.

Nem ez alapján szavaznak, és a kormánynak kell előre gondolkodnia, mert az egyszeri választó nem fogja átlátni a mindenféle pénzpiaci és világpolitikai folyamatokat, illetve eshetőségeket, sőt ő azt fogja gondolni, amit neki mondanak erről. A huzamosan gyengén tartott forint, a túlpörgetett gazdaság most sajnos kicsúcsodosik az inflációban, és a forint gyengülésében. A szakértők aszondják, hogy pár hetes, esetleg hónapos késessel lehet majd érezni az árakban a gyenge forintot, szóval majd meglátjuk mit fognak szólni választóék a dolgokhoz.

A bulgárok és horvátok nem számítanak, mert ERM-II-ben vannak, ami igen komoly védelmet jelent önmagában,

Ugyanilyen erős megkötést is jelent, egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy jó ötlet egy kibontakozó válság elején belépni az eurózónába.

Évek óta megy a folyamat náluk, 2014-15 óta dolgoznak ezen a horvátok, és 15-16 óta a bulgárok. Az euróbevezetés sosem volt egy kapkodó történet. Gondolom mérlegelték, hogy a deviza függetlenségének feladása nekik esetleg sokkal jobb, minthogy próbálkozzanak a saját szakálukra ügyködni. Könnyen el tudom képzelni, hogy pont egy válságban ez nekik inkább előny, mint hátrány.

Összehasonlíthatatlanul nagyobb esélye van annak, hogy Horvátország csődbe kerül, mint hogy Németország.

Ne abbólj indulj ki Németország gazdasági megitélésében, hogy az EUR - USD csere hogyan alakult, a gyengén teljesitő euró tagok kifejezetten előnyt jelentenek Németországnak, mert nem engedik erősődni a valutáját.

Na, most a vinnyogi szájúak óránként bemondhatnák ide, hogy mennyit erősödött a forint.

trey @ gépház

Nyugodtan mondd te is bátran,  hogy "elmúltnyócév" :)

https://telex.hu/video/2022/07/07/euro-forint-kormanyinfo-inflacio-ukra…

Gulyás szerint a rossz forint részben a 12 évvel ezelőtti elmúlt 8 év hibája

:D

 

Gulyás szerint (illetve ezt kell mondania) az a magyar államadósság az egyik ok, amiért a forint erősebben romlik a cseh és a lengyel fizetőeszközköz képest, amelyik államadósság az elmúlt 12 évben csökkent, miközben a másik két országé nőtt :)

https://i.imgur.com/sBm5e8N.png

 

Majd szólj, ha 300 közelébe kerülünk, jó? :D

Géniuszkám! Ha valaki igazán azt szeretné/szerette volna bármikor is a kedves vezetőid közül, hogy a ZEMBEREK járjanak jó, amit mindig hangoztatnak, akkor már forint helyett eurónak kellene lennie kis hazánkban a fizetőeszköznek. Az meg nem megy úgy, hogy egyszer lehülyézem a "másik" kormányt, ha 300 Ft fölé megy az euró árfolyama, majd akkor, amikor ők vannak kormányon, folyamatosan trükköznek az árfolyammal, majd megmagyarázzák, hogy részben az "elmúltnyócév", részben a mohácsi vész, részben a sok vándorlás ("tetszettek volna Ázsiában maradni!") az oka a forint aktuális helyzetének. Gyenge gazdaságból, gyenge forintból soha nem lesz euró.

Értelmes ember azt szeretné, ha minél hamarabb vége lenne a háborúnak (amúgy értelmes ember el sem kezdte volna). A hülyék meg azt szeretnék, hogy úgy legyen vége, hogy az ukránok önként adjanak oda mindent is az oroszoknak.

Ó, jaj! Elszakadt a cérna.

is a kedves vezetőid közül

Nem is értem, hogy a haverjaid miért nem vezették be, amikor az "úteláhozsá" düddő Medgyessy már 2008-ra hazudta, hogy be lesz. Mert ez ilyen egyszerű egyébként. :D

Az meg nem megy úgy, hogy egyszer lehülyézem a "másik" kormányt, ha 300 Ft fölé megy az euró árfolyama,

Biztos akkor is COVID-dal sújtott 3. világháború réme lebegett Európa felett. :D

Értelmes ember azt szeretné, ha minél hamarabb vége lenne a háborúnak

Úgy-úgy, éppen ezért nem fegyverezi fel az ukránokat.

A hülyék meg azt szeretnék, hogy úgy legyen vége, hogy az ukránok önként adjanak oda mindent is az oroszoknak.

Konkrétan telibe' szarom, hogy mi lesz a területeikkel. Ez két ország vitája. Majd leboxolják.

trey @ gépház

Nem is értem, hogy a haverjaid miért nem vezették be, amikor az "úteláhozsá" düddő Medgyessy már 2008-ra hazudta, hogy be lesz. Mert ez ilyen egyszerű egyébként. :D

Úgy valóban nem egyszerű, ha a "soha nem hazudok Viktorod" és b. társai érdekei mást kívánnak. Az a Járai is egyetértett amúgy azzal, hogy euró kell a magyarnak, amelyik a főhősöd első kormányában pénzügyminiszter volt.

Tudom, neked nem gyanús az sem, hogy Horvátország jövőre fogja bevezetni, hogy Bulgária is készül rá, hogy Koszóvó és Montenegró is bevezette (igaz, nem hivatalosan). Te nem szeretnéd, ha nálunk a forintot leváltaná az euró? Nem szeretnéd, ha a magyar kormányok ezen dolgoznának a trükközések helyett?

 

Biztos akkor is COVID-dal sújtott 3. világháború réme lebegett Európa felett. :D

Ne becsüld le az "elmúltnégyévet"! :D

 

Úgy-úgy, éppen ezért nem fegyverezi fel az ukránokat.

Tudom, hogy téged nem hatnak meg az emberi szenvedések, leszarod mások bármekkora problémáit is, azt is tudom, hogy volt már itt párszor, amit most megint beidézek, de beidézem, mert legalább annyi értelme lesz, hogy kicsit összehúzod majd miatta a szemöldököd:

"Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna."

 

Konkrétan telibe' szarom, hogy mi lesz a területeikkel. Ez két ország vitája. Majd leboxolják.

Az érzelmi szegénységeddel tisztában vagyunk, de mire kellett az aposztróf?

A rajongott politikusaid ezen két ország vitája miatt vannak most annyira beszarva, hogy rohamléptekben akarnak felfegyverezni kétezer embert? :D

Sajnos jó párszor beégettétek már magatokat ezzel az idézettel. Számomra szomorú, és kicsit sértő is, hogy most tőlem tudod meg: az idézet nem azt jelenti, hogy kutyaként kell ugatnotok a vakvilágba, hanem azt, hogy 1. emberként kell viselkednetek, 2. helyesen kell cselekednetek. Remélem, a szellemi képességeid lehetővé teszik számodra és mindannyiunk számára, hogy felismerd és belásd, hogy a kutyaugatásotok pont az ellenkezője annak, amire az idézet fel kívánja hívni a figyelmet. Ha ez megvan, kérlek oszd meg ezt a számotokra radikálisan új információt az elvtársaiddal is.

:)

Nehéz lenne mást írni, ha ugyanazokat az agyhalott mozzanatokat ismétlitek újra és újra. Ti nem vagytok Biden, hogy valaki kitörölje helyettetek az összeszart seggeteket. Vagy megcsináljátok magatoknak, vagy szarban maradtok. Tizenkét év telt el. Lassan ideje lenne kijönnötök a kutyaólból.

:)

Ezt is írtad már párszor.

Ami engem zavar, az a többséget nem zavarja, ezt tudomásul kell vennem (ettől még zavar). A populizmus (és a média többsége) foglalt, forradalmárnak meg már öreg vagyok, annyira futja tőlem, hogy néha megjegyzést teszek az örömódáitokra. Nem azért, mert várok tőle eredményt, mindig ugyanaz a vége, valaki megunja a válaszadást, győztes nincs, vesztesek vagyunk mind.

Magyarország 2001-ben az ERM-2 árfolyamsávjával megegyező, a központi paritás körül felfelé és lefelé is 15 százalékos árfolyammozgást megengedő sávot vezetett be, abban a reményben, hogy néhány éven belül teljesíti az euró belépési kritériumait, csatlakozik az ERM-2-höz, majd az eurózónához. Az ezt követő években azonban megfordult a magyar euró konvergencia, a gazdasági mutatók romlása miatt az ország távol került az euró bevezetésétől.

Magyarországon 2008. február 26-ától a forint szabadon lebeg. Ez a korábbi sávos árfolyamrendszert váltotta fel.

A korábbi, 2001-ben bevezetett árfolyamrendszer az euró bevezetésének előszobáját jelentő ERM-2 árfolyamrendszerhez állt közel, pont ezért alkalmazták. A bevezetése utáni években azonban Magyarországot a kormány gazdaságpolitikai hibái szinte beláthatatlan távolságra sodorták az euró bevezetésétől.

Alapvetően két dologgal van gond, az első az az hogy a mostani gazdaságpolitikának része a hazai valuta csökkentése. A másik az, hogy a régió többi valutájához képest jóval csökkent. Szóval senki sem azt várja, hogy holnaptól legyen 250Ft 1EUR. Teljesen felesleges azt a retorikát alkalmazni, hogy "a mostani szöges ellentéte sem jó". Mert nem ez a probléma gyökere amit a vezetés szemére vágyunk. Inkább azt várnánk, hogy fejezzék be a tudatos csökkentést, illetve hogy középtávon határozzanak meg egy árfolyamot (mondjuk legyen 330Ft -> akármi) amit elérve tartják és végre bevezetik az EUR-t. 

Te Trey, ez nem retorika, hanem színvalóság és a jelen. Ami az egész ország életét keseríti meg most. De ennél nagyobb a gond, mert amit most tapasztalsz az a minimális kellemetlenségnek fog tűnni pár hónap múlva és ez pont annak köszönhető, hogy mit csinált eddig a Fidesz és főleg erre tavaly és idén tavasszal mit tett rá. Ez a _probléma_ az hogy zseniálisan van a szar kommunkiálva azt mindenki elismeri, de légyszi ne gyere már azzal "a XY képzeletbeli dolog se lenne jó" mert ez megrontja amit mondani akarsz. Tipikus példa a ez az egész téma: "Nem is olyan rossz a magyar infláció, mint eddig gondoltuk"  

Te Trey, ez nem retorika, hanem színvalóság és a jelen.

Terelsz. Arról beszéltem, hogy a 270-es és 300-as eurózást be kéne fejezni, mert teljesen mindegy mi van, semmi realitása nincs. 

Tipikus példa a ez az egész téma: "Nem is olyan rossz a magyar infláció, mint eddig gondoltuk"  

Még mindig nem érted, pedig már NagyZ is kétszer próbálta neked elmagyarázni. Ezzel én nem tudok mit kezdeni. 

trey @ gépház

Tévedések:

A _te_ írásod

Az Index írása, amit én idéztem.

azt szeretné kiemelni hogy a magyar infláció nem is olyan rossz

Azt szerette volna mutatni, hogy a májusi magyar inflációs adat nem is olyan rossz, ha megfelelő kontextusban értelmezzük. Pl. összehasonlítjuk a többi tagállaméval.

Szörnyű csak épp a számok nem ezt mutatják. 

Loop. NagyZ majd segít.

trey @ gépház

Nincsenek tévedések, a _megfelelő kontextus az_ hogy a magyar inflációs adatba nem jelenik meg az energia drágulás míg a többiben igen. Ezért az összehasonlítás szép, csak mindenki tudja, hogy a mesterségesen generált állapot feszítettsége a probléma, az hogy ezzel példálózol meg full gáz.

Értem, tehát az EU benyeli a kozmetikázott adatokat szó nélkül. A horvát adatban nem jelenik meg a benzinár korlátozás stb. Kérlek ... :D

Ezért az összehasonlítás szép, csak mindenki tudja, hogy a mesterségesen generált állapot feszítettsége a probléma, az hogy ezzel példálózol meg full gáz.

Nem a full gáz az, hogy folyamatosan vonyítotok. 

trey @ gépház

A szocialistáknak valahogy nem volt szerencséjük Antallal. A néhai miniszterelnök annak idején az MDF egykori borzalmas tagságának üzente: tetszettek volna forradalmat csinálni. Nos, Szekeres Imre interpretálásában ez a mondat egészen különösen lett kifacsarva:

Antall József néhány évvel ezelőtt azt mondta az akkori ellenzéknek: tetszettek volna megnyerni a választást! Én azt mondom önöknek: tetszettek volna legalább megvitatható irányelveket ide terjeszteni!

:)

Nagyon remélem, hogy sikerül visszaerősödnie a forintnak. Végre volt bejelentés, hogy már 4 pontban sikerült megegyezni az EU-val, és hogy komolyan gondolják a megegyezést a helyreállítási alapról. Egyelőre azonban az eurhuf árfolyam által rajzolt grafikon még nem túl biztató trendet mutat. A következő hetekben kiderül, hogy a szent piac (ami ugye mindent is beáraz), mennyire veszi ezt komolyan, és esetleg valamilyen szintre beáll a forint, vagy merre megy.

Én pontosan tudom, hogy mi történik. Már tegnapelőtt előrevetítettem. Ráadásul, ha a nyugati haverjaitok nem fegyvereznék fel a félbolond ukrán standup-ost, befejeződne a háború, megszűnnének a nem működő szankciók, még tovább erősödne.

Nem? De.

Szóval fejezzétek be a rivákolást, meg a balfaszok bujtogatását a háború támogatására és előbbre leszünk!

trey @ gépház

Roppant szerencsétlen ez az állandó csoportosítási mániád, és úgy,  hogy aki esetleg a központi gondolatoknak tapsol. Lehet (sőt biztos), hogy roppant szomorúak lennének tőlem azok, akiket te "nyugati haverjaitok"-nak aposztrofálsz. Az megvolt, hogy az infláció nem a február 24-én indult, illetve a forint romlása sem?

Egyébiránt itt most a forintról, és inflációjáról van szó, és biztosan van rá hatása a háborúnak, és egyéb folyamatoknak, de sajnos bőven többről van szó.

Már megint terelsz. Nem azt mondtam, hogy kizárólag a háború miatt gyengült a forint, hanem azt, hogy ha vége lenne a háborúnak, tovább erősödhetne ... Ne magyarázd már félre amit írok ...

Elemzők szerint volt olyan nézet, hogy 10 forintot hoz, ha megegyezünk az EU-val, 10 forintot hozna, ha vége lenne a háborúnak, 10 forintot, ha vége lenne az olaj-gáz szankciónak ....

Érted mit mondok? Ha nem fegyverezné az ütődött nyugat a ukrán hülye gyereket, akinek szemmel láthatóan sosem volt reális esélye a háború megnyerésére, akkor tovább erősödhetne a forint. Vagyis, annak kéne tapsikolni, hogy vége legyen a háborúnak, nem annak, hogy még évekig tartson.

trey @ gépház

Piaci elemzők nem osztják a véleményedet, de ha így is van:

Ha ilyen körülmények között a kormány képtelen kezelni a gazdasági helyzetet, akkor adja át a helyét egy tisztán szakmai kormánynak, akit nem kötnek erősen politikai motivációk.

Egyenesen kommunikációt, világos terheket a piacok is pozitívan bírálnák el, ez pedig könnyebbséget jelentene az országnak.

Ha ilyen körülmények között a kormány képtelen kezelni a gazdasági helyzetet

Nem látok itt sem államcsődöt, sem utcára vonuló népeket, semmi olyat, ami arra utalna, hogy képtelenek lennének kezelni a helyzetet. Ezt te honnan veszed?  

Pl. most jött egy jó hír:

A Pénzügyminisztérium előzetes tájékoztatása szerint a költségvetés júniusban 155,3 milliárd forintos mínuszt halmozott fel, ami a korábbi évekkel összevetve egyáltalán nem kimagasló, sőt. 8 éve nem volt ilyen alacsony a deficit az év hatodik hónapjában

trey @ gépház

Hónapokig eltarthat, mire éhező embereket kezdhetsz látni, ha szarul mennek a dolgok. Amit ma láthatsz, az a régió legjobban zuhanó pénzneme.

Illetve a kormány tehetsége az, hogy a szar teljesítményt is le tudja tolni az emberek torkán és továbbra is rájuk szavaznak. Tehát lehet, hogy nem is fogsz látni semmit, ha nem akarod.

A "zuhanó pénznem" egy a sok paraméter közül, amivel egy kormánynak foglalkoznia kell. Attól nem fogsz éhezni, hogy mennyi az euró. Annak, hogy mennyi az euró, van kihatása az inflációra, de nem csak attól függ.

Ha azt vernyognátok, hogy a külföldi, euróban fizetendő luxusutazás mennyivel többe kerül, vagy, hogy nekem a Rolex ára mennyivel megy feljebb (mert euróban adják meg az árát), az oké lenne. De ne takarózzatok már a néppel ...

trey @ gépház

mielőtt megnevezed ezen kormány tagjait amit majd valami alkotmánymódosítással társadalmi támogatás nélkül kinevez a valaki, azt azért valljuk be, hogy a trükk csak akkor működne, ha a környezetünkben is szakmai kormányok működnének erős politikai motivációk (szankciók támogatása, nu-gmo betalicskázása környezetvédelem álarccal, stb) nélkül

No. Most járunk 410Ft-nál a lassú, de sajnos biztos esésben, miközben a háborús helyzet 1-2 hónapja hasonló. Ha 10-10Ft-tal javulnánk mostantól, akkor 390 lenne. Mindenzt elég kemény jegybanki kamat mellett. Eközben a hanyatló németeknél lassult az infláció, 7,9-ről 7,6%-ra, meglátjuk mi lesz a trend ott.

Így hogy már a rezsicsökknél is benéz a valóság, meg a KATA-sok is emelgetni fognak, lesz még itt extra hatás. Tudom-tudom, az a fránya háború, megabrüsszel (akkor van terabrüsszel is, bele sem merek gondolni). Ezzel szemben a a cseh korona és zlotyi a háború előtthöz képest alig gyengébb. Nagyon sokat számítana, ha 360-370 körül lehetne számolni az EUR-t, és nem 410-zel, bár még a 410 is lehet optimista. Eközben bónusz az USD is, mert az meg saját jogon is erősödik. Ugyanúgy 410 a dollár is, és nagyon sok dolgot, pláne az ájtiban, USD alapon importálunk (nézd csak meg, hogy exchange online fronton mit fizetnek most mondjuk 50-100 fiókra..., közben csak 1 USD-t emelt az MS). Február elején 310 volt az USD árfolyam.

Azért az árfolyamon megy a rugózás, mert ez jelentős részben tőlünk is függ, mint államtól. Ez még rátesz egy lapáttal a sanyarú helyezetre, de persze lehet brüsszelezni, de a világ dolgaira kevés a ráhatásunk. Akár az ÁFA 25%-ra csökkentése se lenne butaság, mert nominálisan nem lenne kevesebb a bevétel, sőt, és valamennyit fékezhetne. Perpill amúgy az a helyzet, hogy idén már 586 mrd forinttal több az áfa bevétel az infláció miatt, és még az üzemanyag (inyenceknek tüzelőanyag) ár le van stoppolva.

(Az áfa csökkentést nem "nyeli le" a kereskedő, egyszerűen nála az egy szorzó, viszont a költségek az egekben vannak évek óta, pláne most,  hogy egy csomó mindenki már nem KATA-val fog neki számlázni.)

Nem akarom elvenni a kedved az ünnepléstől, de az elmúlt 13 évben a magyar forint 50%-ot esett, a lengyel zloty 15%-ot, a cseh korona stabilan tartja árfolyamát. Az Orbánék 267Ft-os árfolyamnál vették át a kormányzást. Ennek fényében, mit gondolsz a forint leértékelődéséről?

Istenem, öcsém! A magam vagy te fajtádnak milyen pénzügyei lehetnek? Elmész melózol, levonják amit kiszabtak, aztán marad ami marad! Ne legyél már naív, bérből és fozetésből nincsennek pénzügyek! Az hogy majomkodsz néhány millió forinttal a tőzsdén, az a pénzpiacokon láthatatlan pénzmennyiség. Az meg hogy seftelsz a valutával, attól még globálisan nagyobbat szívsz, mint nyersz.

Ha nincs egy filléred se, mit rinyálsz, hogy mennyi az euró?

Szerrintem én már akkor pénzt kertestem, amikor te még a csattogós lepkét tologatva összefostad magad nyaktól bokáig. És mindíg jött egy szutyok orbánkormány, és verte szét a vérveritékes munkával megkeresett jövedelmemet. Valóban nem milliárdokból gazdálkodom, ahogy te sem, de ha az a kibaszott orbán megválasztatja magát prezidentnek, akkor ne az én pénzemet értéóktelenítse el!

Surány György mondott pár jót tegnap: https://www.youtube.com/watch?v=H-yn1IyTR4o

Pl. azt mondta, hogy ugyan a KSH mérését nem veszi kétségbe, de van egy repressed inflation is, amit viszont nem mérnek.

Szépen elmondta, miért átverés az árstop meg a rezsicsökkentés, és hogy miért nem tud mégis kimászni ebből a kormány, pedig már nekik is egyre gázabb.

Arról is beszélt, hogy valójában hol van az extraprofit, de nem ott, ahova kivetették, és akkor miért is így vetették ki.

Megerősített abban, hogy amikor úgy tűnik, a kormány idióta dolgokat mond, akkor az tényleg baromság, de ez mégis működik, úgyhogy miért is kéne igazat mondaniuk?

Nem mondom, hogy minden szava arany, de még ha le is szűrjük belőle az ideológiai részét, akkor is egy érdekes és jól kifejtett álláspont (amiből itt a HUP-on hiány van).

Feltételezem, az EU csak úgy bemondásra nem fogadja el az inflációs adatokat a tagországoktól, hiszen akkor az egész gazdasági társulásnak semmi értelme sem lenne. Akkor van értelme összehasonlítani a többi tagországéval, ha azonos metodika mentén mérnek. Ha itt azt mérték, hogy 10,8 volt májusban, és 8,7% Németországban, akkor azt várnánk, hogy almát az almával hasonlítanak össze. Tehát, ha létezik az, amiről a Surány (legyen az bárki is) beszél, akkor az a többi tagállamban is pont úgy jelen van, csak ott sem mérik.

trey @ gépház

Evvel egyet értek, biztos komoly metodika van mögötte és nem hazudnak *ezekkel* a számokkal. De azt biztos te is érzed, hogy pl. a benzinárstop miatt a külföldről behozott benzin valójában nem lett olcsóbb, csak máshogy fizeted ki az árát, nem az inflációban jelenik meg, hanem máshol. Szóval lehet önmagában az inflációt nézni és büszkének lenni rá, csak nincs sok értelme, mert még ezer módon lehet szarabbul teljesíteni azon kívül is. Aztán persze lehet azon vitatkozni, hogy ki mennyire ért egyet azzal, hogy az állam mire költi az emberek pénzét, és okosan teszik-e. A szavazók szerint igen, a videó szerint nem. Mond rá konkrét példákat.

De azt biztos te is érzed, hogy pl. a benzinárstop miatt a külföldről behozott benzin valójában nem lett olcsóbb,

Loop

Szóval lehet önmagában az inflációt nézni és büszkének lenni rá, csak nincs sok értelme,

Megint magyarázkodás. Ezt a tételt az EU statisztikái tagországonként egymáshoz hasonlítják. Ha hasonlítják, van értelme róla beszélni.

trey @ gépház

...mivel Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak –, az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, és az Egyesült Államoknak semmi haszna nem származik belőle

Hát a kurva anyjukat, de tényleg :D

Tényleg egy 10 milliós országon akarnak nyerészkedni?

Menjenek a picsába.

Kétoldalú szerződés már csak ilyen: egyoldalúan is felmondható.

Tényleg egy 10 milliós országon akarnak nyerészkedni?

Nem nyerészkedés ez, hanem nem szeretik az offshoreozást, és az ebből adódó világgazdasági kockázatokat. Tanultak a gazdasági válságokból ők is. Nekünk is jobb lenne, ha az adóelkerülésen kívűl valami más tenne vonzóvá. Voltak multik akik jöttek, felvették a támogatásokat, kihasználták az alacsony béreket, éltek az adókedvezményekkel, aztán meg leléptek. Jó ez nekünk?

Ezt meg is értené az ember, ha a Microsoft, Amazon, Alphabet, Google és társai fizetnének bárhol adót, vagy lenne rá törekvés, hogy ne bújhassanak el adóparadicsomokba. A globális minimumadó pont miattuk lett kitalálva, pont rájuk nem lett érvényes a végére :D

Tudom fura, de az emberek és az országok jó esetben közös akaratból írnak alá ilyen egyezményeket. Nem nyerészkednek rajtad, hanem kiveri a biztosítékot náluk, hogy pofátlanul állunk a kérdéshez. Amit Szijjártó  vizionál bele (miszerint ha ezt a minimumadót bevezetjük elveszítjük vonzóerőnket) az nettó baromság. 

Gyönyörű látni azért, de amikor a kormány kiszab egy adót amit "nem a családok, hanem a csúnya cégek fizetik meg" (minden adót a családok fizetnek) akkor harcos globalizáció ellenes támogató hangokat hallok, amikor arról van szó, hogy a globális cégek kihasználva az egymás alá ígérő országokat a lehető legkisebb adót fizetik meg (ha megfizetik) akkor eltűnik a globalizációellenesség... Mi lenne, ha csak normálisan állnánk hozzá, befektető ösztönző stabil környezet lózungok nélkül?

Az oltásellenes baloldal szarvai le vannak már törve, hiszen nyolc év múlva utolérjük Ausztriát. Addig meg hiába rágódsz az infláción, úgy is jó lesz majd nekünk.

Amúgy a Kossuth rádióban most beszéltek az eur haláláról. Ott úgy is a pedagógusok bérének a csöükkentésén dolgoznak.  Szóval hagyjuk már a kamu félelmeket. Orbán is csak falsból akar onnan lovettát, megvannak neki a jól bevált mecénásai.

Sic itur ad astra!

Szerkesztve: 2022. 07. 14., cs – 08:40

A 10,8 százalékos magyar infláció a kilencedik legrosszabb értéknek minősült az összevetésben.

Évvégére lesz ez 31% is!

Ne szaladjunk előre, kb 2000 milliárd az a bomba amit a talpunk alá rejtettek -> talpunk azért, mert mi adófizetők fizetjük ezt nem pedig az aki élvezi, és mi fogjuk fizetni az inflációs hatást is. Most kb 500-650 milliárdnyit engedtek ebből el (rezsi módosítás). -- Itt jegyezném meg, hogy ezzel a döntéssel (az irányával) maximálisan egyetértek, számok és a megvalósítás tekintetében tudnék vele vitázni, de ezt kifogásoltam ennek az álságos szarnak az indulása óta. -- Ez a *mért* inflációt kb 4-6%-al fogja megdobni. Azonban közben ugye az egyéb intézkedések által elkezdtek folyamatok indulni, azzal valahol kb 20% körül lesz a mért infláció szeptemberre. 

Szóval ebben van még kb 1200-1300 milliárdnyi bomba, az egyik része időzítve van októberre, a többi még kérdés. A vége valóban lehet 30% de éves szintű a kérdés és hogy jövő évre vonatozóan lesz e jövőre is éves szintű 15% feletti a késleltetett intézkedések és a balf*sz osztogatás miatt.  

Semmi meglepődés eddig a részemről, mennek a kijelölt pályán. 

khm, nem volna baj, ha olyan hírcsatornát választanál ahol legalább törekednek az objektivitásra. Az energia árnövekedés ebből több mint a 1/3-a. Nálunk ez ugye meg sem látszik benne (ahogy azt már kifejtettem). Hogy is volt ez a politikai kivonulás? (vagy  a "hirado" általi megállapítás nem volt egyértelmű a nyitó hozzászólásból?

külön fetrengős:

"Az országértékelő elemzések rámutatnak, hogy az elmúlt tíz évben hatalmasat romlott a szlovákiai lakosság életszínvonala, amely elsősorban a háborús inflációnak köszönhető."

Newsflash, ezzel nem értek semmit. Miért? Kicsit később következik be a _sokkal_ brutálisabb hatás.

Ha nem spórol Gipsz Jakab, mert "nem lesz gázáremelés" és "megvédjük a családokat" és "a háború árát a családok nem fizethetik meg",  hanem él mint "(Zöld) Marci Hevesen" és még tele is tömöd a zsebét némi talált pénzzel (SZJA visszatérítés) mire számítasz?

Őszintén válaszolj légyszi.

Most meg "brühühü nem tudjuk megvédeni a családokat". Tudtuk, newsflash. 

Kormány kiszór egy rakás pénzt a lakosságnak, és azt mondja költsétek (ez nem politika ez tény)

Kormány nem ösztönzi a spórolást az energiahordozókon sőt azt sugallja amíg a világ a világ ez így marad.

Sok pénz a lakosságnál > nem korszerűsítésre költve és nem elrakva a spájzba -> inflációt növelő tényező vagy sem?

Lakossági energiahordozó > mért inflációs kosár miatt nincs kimutatva, de közben növekszik az ára  > nincs spórolás ösztönzés az árban  -> mikor nem bírja a két ár közötti feszítést akkor feloldja a korlátozást -> sokkot okoz -> nagyobb az inflációs hatás mintha ezt nem tette volna. 

Mi ebben a politika? Az hogy ezt mind a kormány csinálta? Ha igen akkor nehéz politika nélkül beszélni az inflációról. 

"Kormány kiszór egy rakás pénzt a lakosságnak, és azt mondja költsétek (ez nem politika ez tény)"

Ez növeli a GDP-t és az inflációt is. 

 

"Lakossági energiahordozó > mért inflációs kosár miatt nincs kimutatva, de közben növekszik az ára  > nincs spórolás ösztönzés az árban  -> mikor nem bírja a két ár közötti feszítést akkor feloldja a korlátozást -> sokkot okoz -> nagyobb az inflációs hatás mintha ezt nem tette volna. "

 

Ha egy kormány tesz valamit az infláció növekedése ellen, és közben GDP-t növel, azért még nem kapott ki sehol. Csak a magyar baloldal szeret szenvedni, és láttatni a szenvedést.

Ha nem lenne a FIDESZ, akkor nem 10% lenne az infláció, hanem 31. AKkor most megköszönjük neki, vagy szenvedünk azon, hogy 31%!!!!444!

Ha nem lenne a FIDESZ, akkor nem 10% lenne az infláció, hanem 31

A jelenlegi infláció kb 22-24% jövő hónapban lehet hogy benéz a 26% is. Októbertől lesz az 28-30% is. Persze tudjuk nem így van, és ha nagymamámnak töke lett volna ő nagyapám ugye?

A többibe már bele sem megyek, nem tudok azzal vitatkozni aki a GDP-t idekeveri. 

Van egy érzékelt, és egy statisztikai módszerrel mért "vegytiszta" infláció. Az érzékelttel minden nap találkozol a boltokban, azért ne mondd, hogy ezek a számok épphogy 10%-kal magasabbak az egy évvel ezelőttinél itt Magyarországon. Fejből egy rakás termék mindenféle árait fel tudom sorolni, hogy kb mikor, kb mennyi volt. Nagyon messze vagyunk a 10%-tól, és felfelé, amit a KSH számai alátámasztanak.

A statisztikailag mért infláció egy darab központi száma csalóka, mert abban aztán minden is van. Például van benne rezsi, ami itthon kb. mostanáig be volt fagyasztva. Ugyanakkor a KSH szépen részletezi termékcsoportonként, hogy mennyi az annyi június hónapra: https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok#/hu/document/far2206

Az élelmiszerek ára 22,1%-kal emelkedett, [nézd meg a linken, hogy egyébként a sűrűbben vásárolt dolgok még ennél is jobban emelkedtek] ... A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 7,3, [ez lehúzza, és sokakat nem is érint] ...  A tartós fogyasztási cikkekért 12,4, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 20,1, a szobabútorokért 19,7, a használt személygépkocsikért 17,6,  [látod, hogy itt iss valami lehúzza, mert minden amit felsoroltak több]...

Ebben még nincs rezsi, az csak valamikor a szeptemberben kijövő augusztusi, de lehet csak az októberben kijövő szeptemberi adatokban lesz benne, ha egyáltalán mérik valahogy ezt. Mivel kis hazánkban a havi büdzsé jelentős része a rezsi+kaja vonalon megy el, ezért különösen erősen érzékelhető a dolog.

Minden igaz csütörtök-péntek körül jön a júliusi adat, majd meglátjuk mi lesz.

Attól félek: "a parlamenti választások előtt a kormány által kiosztott hatalmas pénzösszeget vissza kell szívni a gazdaságból. Ez nem más, mint a Jó reggelt, Magyarország! pillanat.

Felkészülnek: az árstopok."

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220714/jo-reggelt-magyarorszag-itthon-is-elerkezett-az-igazsag-pillanata-556161

Azért ami le van stoppolva, az elég korlátozott mértékben kapható, ezt gondolom látod a boltban napmintnap. A rezsiről pedig épp levették a stoppot, úgy hogy a nép kb. 75%-át érinteni fogja többé kevésbé. Ezek az árstoppok nagyrészt arra jók, hogy a statisztika szép legyen, kivétel a rezsicsökkentés, ami a hazai helyzet miatt tényleg olyan, hogy nem lehet ráengedni a népre azokat a számlákat.

Valahol kishír volt, hogy megszűnt a 20ft/literes benzinkút dotáció, és ez rögtön egy csomó kis kút végét is jelentheti. Ne abban gondolkodj, hogy Győrött vagy Bp-n ha akarjuk, akkor a vízcsapból is benzin jön, bár látom itt is a lezárt kútfejeket szépen sorban, meg ugye lett 50 literes limit a tankolásra véletlenül.

Namármost innentől gondold újta, hogy a 12%-os szlovák, vagy 8%-os német inflációval mi a helyzet (náluk a felét, harmadát a rezsidémon hőbörgése adja), hogy ha szerinted csak a stoppok miatt nem 31%-os itthon, meg azt is, hogy mit írtunk le többen 2-3 hete erről.

A gyorsvonat meg a valóság, ahogy linkelték a cikket is: https://hup.hu/comment/2801984#comment-2801984 :)

Egyre szarabban néz ki ez a téma, mondhatni már már ciki is.

Szerkesztve: 2022. 08. 02., k – 12:45

Ha már előkerült a topic: júniusra be is hoztuk a szlovákokat, 12.6%-os inflációval.

Érdekes még, hogy a fent említett közép-kelet-európai régióban - ahol a poszt szerint szinte csak nálunk rosszabb eredmények születtek - április óta folyamatosan lassuló infláció figyelhető meg, míg idehaza egyre gyorsuló.

Írtam volt vala, még amikor a topik indult, hogy az fog számítani, hogy épp hol tart a miénk, és hol az övék. Az adatok szerint a hanyatló helyeken az infláció kb. felét a rezsi adta, ugye ez nálunk egész szeptember-októberig nem lesz ott a képletben. Külön gyorsító hatású a gyenge forint.

Ott is van kajás infláció, de ott igazán a rezsi tekerte meg. A másik dolog, amit hajlamosak elfelejteni, hogy hol mekkora részét költik az emberek a keresetükre kajára, vagy rezsire, na ez a nagyon nem mindegy. Biztosan nem örül senki, hogy ha mondjuk 150-200EUR-ral többet kell egy hónapban valamire költeni, de ott messze nincsenek úgy kiszámolva általában a népek, mint itt.

Négy bolt (Aldi, Lidl, Penny, Tesco) árait vizsgálták, és a mérésük szerint a zsemle és a kifli ára 120 százalékkal emelkedett, a félbarna kenyéré 107 százalékkal, a spagetti tésztáért legalább a dupláját kell fizetni.

jó sokat megtudtunk a mérés körülményeiről a cikkben. Ez aztán mérés volt :D 

Amíg ilyen erős kamatot ad, és például az önkéntes nyugdíjakasszáknál előírás az állampapírkészlet, addig lesz kereslet, és hiába lesz a magas kamatok miatt drága a refinanszírozás, ki fogja fizetni az állam. Nézd meg, hogy az infláció miatt mekkora extra (terven felüli) áfabevétel volt, ami már bőven extraprofit kategória. Erre rájön még ősztől a rezsifelcsökkentés miatti extra áfa bevétel, és az MVM finanszírozásának csökkenése, a soronkívüli béremelések miatti extra adóbevételek... Aztán szerencsétlen KATA-sokból is több adó fog bejönni, még akkor is, ha lesznek a kevésbé fényes zónák felé tendálók. Egyelőre úgy néz ki, hogy a forint erősödget, bár nem áll erős lábakon, lásd a finom kis olajgixeres kilengést. Októbertól igen jó eséllyel megszűnik néhány ársapka, az üzemanyagra mindenképp számítok, ott megint egy vakos áfabevétel emelkedés jön. Erre évre már nem lesz jelentős, de 2023-ra igen kemény extrát jelent majd.

Erre már szavakat nem tudok írni. A legjobb momentum mikor elhiszed hogy a KATA-ból több fog befolyni. Na, akkor írjuk le ide a KATA 25eFT-al való emelése (tételes adórész) 112 milliárd forint lenne. A KATA-ból kieső emberek után kevesebb plusz fog bejönni mint ez a szám, de ha mégis meghaladná akkor sem fogja elérni a 160 milliárdot. Csak hogy legyenek számok is itt.

Nem a KATA-ból fogg több bejönni, hanem azoktól, akik át vannak kényszerítve másba. Mivel óriási az ugrás (50k vs. 100k körül egy értelmezhető fizetésjellegűnél), ezért akkor is valamivel több jön majd be, hogy ha sokan átfordulnak a nemvilágos vonalra. Nézd meg a WOLT-osokat, akik 20-120k-ig menő kompenzációt ajánlanak a futároknak, illetve az exKATÁsoktól hallom, hogy áratemelnek és kész, ez van, majd átalányadóznak.

Hogy miért nem a KATA-t emelték, már évek óta kellett volna követni az inflációt..., az rejtély.

A számokat majd meglátjuk 2023 elején, hogy mennyi extra jött be nemKATA-ból, és 2024-ben pedig, hogy egy teljes évben mi jön be.

Egyáltalán nem biztos, hogy recessziót fog hozni az inláció, épp ez ellen próbálnak tenni az EU-ban (itthon nemnagyon látszik), meg az amcsiknál. Egyébként hint: recesszió == két egymást követő negyedév növekedés nélkül. tehát lehet nulla növekedés, meg 10%-os GDP csökkenés is, egyelőre a lesz majd valahogy c. műsort nézzük. Szóval perpill az van, hogy vannak tényszerű adatok, azokból relatív rövid távra lehet következtetni, ami vagy bejön, vagy nem. Sajnos tetszőleges mennyiségű közgáz könyv elolvasása után is ez a helyzet, meg egyetemi fokozattól függetlenül. Akinek bejön, arra valami szuperemberként fognak tekinteni, akinek meg nem, arra jön a "még ezt sem tudta, mert idióta" c. történet.

Eközben a németeknél SZJA határokat igazítanak utána, hogy kövesse az inflációt, illetve emelik a családi pótlékot szintén ezt követve. Ez minimum szintentartja a fogyasztást.

Helyett (kiemelés az eredeti szövegből): "Az élelmiszerek ára 27,0%-kal emelkedett, ezen belül a leginkább a margarin (65,8%), a kenyér (57,9%), a sajt (52,6%), a száraztészta (49,1%), a tejtermékek (43,8%), a baromfihús (38,8%), a péksütemények (38,5%) és a tojás (37,5%) drágult. Átlag alatti mértékben, 13,0%-kal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára. A csokoládé, kakaó 12,7, a cukor 8,4, az étolaj 6,9%-kal került többe. "

Emitt: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far2207.html

Itthon a nagy problémát az adja, hogy alapból jelentős százalékot költenek a népek fizuból/nyugdíjból rezsire (még a csökkentettre is), meg kajára. A mégnagyobb probléma, hogy a sűrűn vásárolt kaják ára valóban 50%-kal emelkedett, de csak találni azért olyat, ami az illetőnek fogára való, de annyival drágrult. Sőt, az sem lenne probléma, hogy nem eszik meg a nép minden nap félkiló fehérkenyeret per fő, pláne nem élesztőset. Kérnémszépen "száraztésztából" a csomagoláson lévő per kopf adag 90-100g. Namármost ehhez képest jóval többet felszippant a dolgozó, aztán csodálkozik a kardiológián, meg előtte a laboreredményén. Ez már valamilyen topikban előjött, lehet, hogy pont ebben.

Az emberek és a cégek fosnak, hogy nem lesz üzemanyaguk, emiatt betankol, aki teheti. Ezért nem ők a felelősek, hanem azok, akik ilyen helyzetet teremtenek. Piaci áron kellene adni a termékeket, és segíteni kellene a rászorulóknak. A jelenlegi helyzet csak ideig-óráig fenntartható, és komoly károkat okoz, amik előbb-utóbb jelentkezni fognak.

Ez mit jelent? A fajtád végre elkezd felelősséget vállalva Magyarországért dolgozni? Ha jól sejtem, a lehetőségek közül pont azt választottam, amit biztosan nem jelent. De akkor mit? Maradtok a szokásos másra mutogatásnál, mint az elmúlt tizenkét évben, és így a következő négy évben minden másképp fog alakulni, mint az előző tizenkettőben? Tátva tartjátok a szátok, hátha végre berepül a külföld által eleresztett galamb, addig meg valahogy elvagytok azzal, amit a diktatúra rak a szátokba?

:)

Fordítva ülsz a lovon (még akkor is, ha az csak egy hintaló). A felelősséget a mindenkori magyar kormánynak kell vállalnia a tetteiért, mi csak az elszenvedői vagyunk azoknak.

Mi a véleményünket próbáljuk itt leírni, te meg csak kötözködsz. Nem gond, megszoktuk, nyugodtan folytasd tovább.

Tehát jól tippeltem. Kár.

A jelenlegi mindenkori kormány sorban a negyedik kétharmaddal lett elszámoltatva. Gondolom, tudod, hiszen sírtok miatta. Ti csak az elszenvedői vagytok ennek, mert a kötelezőn kívül semmit nem tesztek be a közösbe, mert azt hiszitek, hogy a rendszerek maguktól működnek, maguktól fejlődnek és maguktól adaptálódnak a világ változásaihoz, de ha mégsem, nektek nincs más felelősségetek, mint a minimumot beadni a közösbe és a határtalan online térré nyílt négy fal között hangosan ugatni, ha valami nem a szájatok íze szerint van (tüntetni már nem mentek ki, mert az a közösségért végzett erőfeszítés lenne).

Talán nem csak én értékelném, ha kevesebb szemét lenne az ún. véleményetekben.

:)

A jelenlegi mindenkori kormány sorban a negyedik kétharmaddal lett elszámoltatva.

Ne haragudj, de mi ezen nem csodálkozunk, hanem te vagánykodsz azzal, hogy sötét opportunisták lakják az országot, és mindenki más felelős csak _te_ nem:

mert a kötelezőn kívül semmit nem tesztek be a közösbe, mert azt hiszitek, hogy a rendszerek maguktól működnek, maguktól fejlődnek és maguktól adaptálódnak a világ változásaihoz, de ha mégsem, nektek nincs más felelősségetek, mint a minimumot beadni a közösbe és a határtalan online térré nyílt négy fal között hangosan ugatni

 Kb mindenki kérte a kormányt, hogy ne csinálja a hatósági árat, vagy ha hozzákezd ne ilyen módon tegye. November óta, nem tegnap. Itt ezen a fórumon is. De te megtalálod azokat az embereket akik egyrészt nem biztos, hogy rájuk szavaztak és erős véleményt alkotsz róluk. 

Nem meglepő, hogy ennyire hányaveti "nem tudom hova írok és mit" véleménnyel még te írod ezt:

Talán nem csak én értékelném, ha kevesebb szemét lenne az ún. véleményetekben.

Jóska parasztnak van a telephelyén egy 10.000l-es tartály, és amikor eladta a múlt év végén a termését vett 3,5MFt-ért gázolajat. Neki minimum nagykereskedelmi ár + párszázalék vagy valami hasonló szerződése van a benzinkutas Pista kutassal. Ha Pista most elkezd vagánykodni, hogy piaci ár (de a 481Ft már piaci árnak számít!?) akkor Jóska átnyergel Imréhez a szomszéd kutashoz naftát venni, és még össze is vesznek örökre... Mert hát Jóskának van olyan gépe ami nem megy közútra mert nincs is forgalmija, meg hát neki őstermelőként jár a 480Ft-os ár, meg ha Jóska nem szánt és vet, akkor a megye nem eszik pár hónap múlva... tehát Jóska meg fogja kapni a korlátlan mennyiségű naftát 480Ft-ért. Nos hát ezért baromság az ársapka, és kétélű fegyver ez a szarakodás amit orbánék művelnek...

Ez egy tipikus mozzanat a hiánygazdálkodásban. A másodlagos piac. Meg lehet találni az embereket is hibásnak, de a viz is arra folyik amerre a meder van. 

Az meg különösen vérlázító amikor a politikusok részéről azt hallom vissza "senki nem látta előre".  Csak ez a fórum tele van ezzel és nem épp egy közgazdasági fórum. Ezzel ellentétben mindenki aki számít, elmondta mi fog következni. De kormány szerint még egy hónapja is ezek csak _riogatások_. 

Meg kell védenem a kormányt, a jelenlegi helyzetben a legjobb választás, hogy a rendelkezésre álló "olcsó" orosz olajat ársapkával forgalmazva felhasználjuk, a szükséglet maradékát pedig importáljuk külföldről és drágábban értékesítjük.

Az "olcsó" orosz olaj világpiaci áron értesítése egyedül az egyébként történelmi profit rekordot (450 milliárd HUF egyetlen negyedév alatt) elérő MOL számára lenne kedvező, fogyasztók a kárvallottjai lennének.

Az ársapkával érintett kör csökkentésével együtt nő az import mennyisége. Ezzel tud játszani a kormány.

Ne felejtsük el, hogy a százhalombattai finomító kiesése ideiglenes, szeptemberi újraindulása után az ország fogyasztásának kb. 85 százalékát biztosítani tudja az orosz olaj.

értelmesen

:)

Ezt sokan megtették már feléd, de nem volt hatása eddig sem...

 

megpróbálok segíteni

Az öreg Csurka próbált mindig segíteni a határainkon kívül élő magyaroknak, és ezt olyan jól végezte, hogy pl. az újvidékiek mondták neki, hogy most már ezt abbahagyhatná, mert amikor ő "segít", akkor nekik ott Újvidéken mindig egy kicsit rosszabb lesz...

Idézhetnél tíz példát. Ha lehet, az ötven legmagasabb színvonalú közül válassz, mert másképp nincs racionális esélyed.

Az anekdota kiváló példa arra, amit a buzikkal művel a fajtád. Ha akarsz, újrapróbálkozhatsz. Félretettem neked egy kutyakekszet, mert hiszek a képességeidben.

:)

Furcsa szokásaitok lehetnek otthon, kérlek ne avass be minket. De ha arra gondolsz, hogy a _MOL_ átvállalta a neki szállítandó kőolaj szállítási díját, én nem nevezném háború finanszírozásnak, hacsak nem az lesz, hogy az orosz nem vonja le a fizetendő díjakból. Te ezt már előre tudod? Belsős infó?

nem ertem a logikadat. Mol fizet ukranoknak, amiert eddig nem kellett fizetni. Ez a tobbletpenzt az ukranok a haborura koltik.

 

Nem ertem, hogy lehet ezt felremagyarazni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Oroszok fizetnek Ukrajnának tranzitdíjat. Eddig is fizettek. Ezután is fognak. Most annyyival olcsóbb az olaj ( vagy többet küld), mint amennyivel mi most többet fizettünk a tranzitért.

Egyébként Ukrajna megsértette Energia Charta Egyezmény (Energy Charter Treaty, ECT) 7. cikk és 27. cikk szerinti mechanizmusok tekintetében. De neki lehet. Meg az oroszoknak is felrúgni a Budapesti egyezményt. Szóval ennyit érnek a nemzetközi egyezmények. Addig ér valamit, míg mindkét fél betartja.

MK_99_027.pdf 1850 oldaltól, ha valakit valaha is érdekel.

Hasit a gazdasag:

1 CHF 422 HUF 

Augusztusi KSH adatok: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far2208.html

A hazai infláció tovább gyorsul, már 18,6%-nál tartunk (a harmonizált indexet nézve).
A KATA-ból kiesettek árkorrekciója, cégautók üzemanyag ársapka eltörlése, rezsiemelés, plusz az előzőekből következő áremelések ebben még nincsenek is benne.

Hónap közepén szokott kijönni az EUROSTAT táblázat. Félő, hogy abban már csak a törökök és a három balti állam számai lesznek ennél is meredekebbek.

en 30.9%-ot latok. Ugye ne higgyuk, hogy a rezsicsokkentett villannyal es a befagyasztott benzinnel kalkulalhatunk?

Tekintve, hogy mind a kettonel mennyisegi plafon van, es csak maganszemelyeknek jar.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hónap közepén szokott kijönni az EUROSTAT táblázat. Félő, hogy abban már csak a törökök és a három balti állam számai lesznek ennél is meredekebbek.

Pontosan ez történt

https://twitter.com/EU_Eurostat/status/1570699538972962818?s=20&t=Q93GU…

Augusztusi adatok szerint csak a 3 balti állam van mögöttünk..

Na és miért nem vállaljátok a kormányzással járó munkát és felelősséget? Miért a barom állatokat külditek a nép elé a kiváló példányaitok helyett? Ja, tudom, majd a külföld elintézi helyettetek a dolgokat, és akkor tök jó lesz minden. Addig meg nem jó ~semmi.

:)

Én nem ígértem semmit. Ha abban a helyzetben lettem volna, hogy ígérhetek, a bőröndjeiteket már kipakoltátok volna (sajnos jobbára külföldön).

Kb. senki előtt nem kérdéses, hogy ők hazudnak (bár ti ebben is jóval "előrébb" tartotok). Szánalmas, hogy a rest fajtád ennek ellenére sem képes legyőzni őket. Pedig a külföld eddig is sokat segített, de ti annyira lusták vagytok, és annyira szerettek térdelni, hogy megvárjátok, hogy a külföld mindent megcsináljon helyettetek. Nehéz megérteni, miért kell szétbaszatnotok Magyarországot ahhoz, hogy nektek jó legyen.

:)

A fajtád szereti ezt idézgetni. Se önkritika, se önállóság nincs bennetek, helyette önhittségből és önmagasztaló önfeladásból taknyolt gerinc térdre rogyásig. A fajtád elszórakozta, elbaszta az elmúlt tizenkét évet, ahogy az előtte lévőket is. De ugatni nagyon tudtok. Dióhéjban ennyi a sztori.

:)

Az ne zavarjon ossze, hogy 12 eve mar nem mo-n elek

Vegyél szövegértést az Amazonon, hátha segít.

:D

Amazonra fel!

En egyforman ekezem barmelyik kormanyt.

Minden kormány egyenlő, hehehe.

Nem a lozungokra kell figyelni hanem az eredmenyre.

Az eredmény: ugattok, nem haraptok. A külföldnek drága manapság, hogy jó műfogsorotok legyen.

Amugy visszabbvehetnel mert kritikan aluli ahogyan kommunikalsz.

Többek között kalvi, sj és tompos mesterektől tanultam. Nagyon odafigyeltem az érzékenyítő és kommunikációs tréningen, amit a HUP-on tartottak. Képlékeny az elmém. Vagy képtelen? Már nem emlékszem, mit mondott a doktor, de sokan azzal vádolnak, hogy élénk a fantáziám, szóval inkább az első lehet.

:)

Nade ezt kinek írtad? Nagyon nem kéne senkit sem egyetlen oldalra sem bepakolni. Nagyon nem szeretném se fletókát, se valami sötétzöldet, csak hogy meglegyen a kép.

Mi lenne, akkor, hogy ha mondjuk a választás előtti osztogatást, meg a mindenféle nagydumákat értékelnéd a jelen helyzetben. Lehetőleg úgy, hogy a gonoszbrüsszel nélkül, mert a sugárzott okossággal szemben jelentős részben a mindenféle elmúlt10éves (2012+, hogy ne legyen félreértés esetleg) dolgok fogják a népre rárúgni az ajtót.

Nem pakoltalak egyetlen oldalra sem. Azon csoport tagjaként kezeltelek, amelyikbe a hozzászólásaiddal helyezted magad.

Azokon mit kell értékelni? Ti kb. minden szinten azért töltitek ezzel az időt, mert nincs érdemi mondanivalótok per érdemi ajánlatotok az emberek (társadalom) számára, na meg lusták vagytok kimenni tüntetni, és valószínűleg egy jelentős részetek undorodik is attól, hogy azért tüntessen, hogy a magyar embereknek jobb legyen.

:)

Esetleg előfordulhat az, hogy konkrétan nem látni érdemi alternatívát, akire vagy akikre azt lehetne mondani, hogy "és tessék". Harcolni sem kell semmin. Egyrészt a mélyentisztelt aktuális vezetésnek be kéne látnia, hogy vannak dolgok (lásd szélerőmű), amiket nem kéne kvázi tiltani, meg például az energiahatékonyságot kéne mindenáron tolni, és nem a stadionokat. A stadion egészen addig volt oké, amíg 1db rendes nemzetközileg érdemi épült, de hogy minden bokorban, minden csapatnak állami pénzből sokmilliárdot kell adni, az nonszensz. A hovatovább szétszórt (minden tekintetben) ellenzéket meg nem tudod kritizálni, mert erős izgalmi állapotban van kb. 30%-uk a parlamentben, ami a kormányzópárti fogadókészséget tekintve arra sem elég, hogy bejárjanak melózni, szóval kb. nulla hatásuk van a törvényalkotásban. Önkormányzati szinten pedig ott járunk, hogy miután szépen minden bevételt kivettek az önkoriktól, jön az alkalmatlanos duma. Csakhogy a fideszes nagy önkormányzatok sorra nagyon komoly rezsiproblémával néznek szembe (lásd Székesfehérvár, Győr, XII. kerület így elsőre), és nekik se nagyon látszik, hogy hipphopp menne a segítség.

Ha úgy általában a ziccereket sikerülne berúgni (energiahatékonyság, szélenergia, stb, tanári, közmindenkinek a fizuja), akkor nem biztos, hogy ennyire mindenki idegeskedne. 12 év 2/3-ados kormányzás után minimum vicces emútnyócévezni, illetve összevissza beszélni a lassan eu rekord inflációról.

Mielőtt eszedbe jutna, hogy mindenkivel piaci rezsit akarnék fizettetni, nem akarok, elég sok olyan nyilvánvaló megoldás van, amivel kecske-káposzta alapon kezelhető lennének a dolgok.

Az külön szomorú, hogy az elvárások az egekben vannak az állammal szemben, de igazából adót azért ne kelljen fizetni, na mind1. Az egész történet egy róka fogta csuka helyzetté kezd válni, amiből nemnagyon lesz elmozdulás.

Nincs ma olyan megnevezhető erő Magyarországon ami méltó lenne arra, hogy támogatást kapjon. Ennek sok oka van, de a fő ok pont a jelenlegi vezetés és az általa választott ellenpólus (Gyurcsány). 
Tudatosan mérgezik az országot és a tudatot egyszerű üzeneteket használva, ultimate megoldásokat kínálva bonyolult problémákra. 

Az utóbbi 12 évben közel teljes hatalommal rendelkezve azzal töltötte az egész regnálását a jelenlegi politikai vezető réteg, hogy végletekig leegyszerűsítse a demokráciát egy bináris rendszerré "ti és mi". Hogy be tudja mutatni, hogy a "ti" rossz.  Most, újabb 4 éves megerősítést kaptak és megint nem csinálnak semmi mást minthogy meghosszabbítsák a hatalmukat. Az, hogy értelmes hozzáértő embereket engednének a problémákhoz az teljességgel kizárt, ők tudják a megoldást. Ha nem sikerül akkor azért mindig _más a hibás_. 

Ezért nincs olyan értelmes ember akit itt említeni lehetne. Mert vagy idegbeteg bólogató droidot kell játszania, vagy rövid távon le van építve. 

Ezen akkor láthatsz változást, ha valóban egyességekre kell hogy támaszkodjon az uralkodó hatalom. Ezért láttam volna szívesebben az ellenzéki összefogást hatalmon vagy egy épp 50%-ot súroló Fidesz-t. 

A világ nem csak jókból meg rosszakból áll ezt használni a politikai kommunikációban mindig red flag. 

De miben látod a megoldást?

Legyen beleírva a gránitszilárdságú alaptörvénybe, hogy max. 2 ciklusban lehet miniszterelnök egy ember, vagy az hogy Magyarország nem az Orbán klán királysága! És legyn most Lézer Janó a miniszterelnök, és Semjén Zsótit rúgják már ki a picsába!

Pont az ilyen hozzáállás miatt tud kormányon maradni évtizedekig pár szardarab.

Ha rossz a kormány, le kell váltani, ha a következő rossz, azt is. Akár egy év után, tüntetésekkel. 

A jó vezetők nem a levegőből jönnek létre ősmagyar mágiával, hanem a választóknak kell őket kinevelni... igen, sokáig tarthat. De sajnos a rosszabb alternatíva meg még tovább. És nem kell félni, az ország bőven elmegy ideiglenes, ügyvezetó kormánnyal is, sőt, még talán kevesebb is lesz az ostoba random ötlet.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ha rossz a kormány, le kell váltani, ha a következő rossz, azt is. Akár egy év után, tüntetésekkel.

És miért nem mentek tüntetni? Nem rossz a kormány?

(Megjegyzem, nem azt kérdeztem, miért nem tüntet az ország nagy része, hanem azt, hogy te és a fajtád miért nem tüntettek gyakran és rendszeresen, netán folyamatosan.)

A jó vezetők nem a levegőből jönnek létre ősmagyar mágiával, hanem a választóknak kell őket kinevelni...

Mégsem mentek ki tüntetni, és nemigen éltek egyéb véleménynyilvánítási lehetőségetekkel sem, csak teleszarjátok az internetet. Miért?

igen, sokáig tarthat.

Hát igen, a külföld a saját tempójában osztja nektek a lapot, nincs beleszólásotok, csak térdeplő türelmetek.

nem kell félni, az ország bőven elmegy ideiglenes, ügyvezetó kormánnyal is

No de kaptok-e külföldről lábat és kabátot a tüntetéshez, meg pénzt és paripát a forradalomhoz? Jól van, hagyom a butaságokat, hiszen az A, B, C... terv minden bizonnyal a türelmes várakozás, mert tüntetni erőfeszítés lenne.

:)

Amíg arra várok, hogy értelmes ember módjára mutatsz rá az elkövetett hibámra, addig megismétlem kakaóban szétázott foszlós kalácsot idéző elméd számára: a tüntetések általános képe azt támasztja alá, hogy az emberek nem annyira és/vagy nem úgy/azért elégedetlenek, mint amit a fajtád kamuzik róla. Megjegyzem, az általatok kikiáltott orbáni diktatúra nem lehet magyarázat a tüntetéseitek nemlétére ill. viccbe hajlására, hiszen ha Magyarországon diktatúra lenne, a fajtád többsége külföldről osztaná az észt. A fejetekben lévő "diktatúra" viszont lehet magyarázat a tüntetések gyatraságára. Hasznos információ: pszichológus talán tud nektek segíteni megszabadulni az ilyesfajta hallucinációitoktól.

:)

Tudod hogy a béka sem tiltakozik ha hideg vízben kezded el főzni. Akkor kezd el mozgolódni mikor már késő. Azok pedig akiktől a tüntetést és a rombolást várod nem szoktak ilyet csinálni. Attól, hogy pisiték nem borogatnak kukákat nem jelenti azt, hogy elégedettség van.

Szóval a Q.e.d nem működik olyan egyszerűen ahogy te azt gondolod. De, ezzel még nem is lenne baj a baj az amilyen módon elmondod a véleményed. Nem tudom miért érzed úgy, hogy az undorító stílus célravezető.

Tőletek várom a tüntetést. Igen, azt én is látom, hogy nem szoktatok tüntetni, hanem mindig csak pofáztok róla.

A rombolást tőletek várom, és csináljátok is. Értékelem, hogy kamuzással próbálkoztál, de szerintem eltekinthettél volna tőle. Már ha az oxigénszinted jó.

Miért, mi a cél?

:)

Egyszerű a képlet: Van sokszázezer agymosott a fajtádból, akinek ugyan úgy szavazati joga van, mint egy "értelmes" embernek. Azon kívűl vannak a határon túlról megvett szavazatok. Ti vagytok egy nagy tömeg az agymosottak, míg a fővárosban élő normálisan gondolkodni tudó, minden információhoz hozzájutó szavazók a kissebbség.

Ne told a felelősséget a kormányodat kritizáló szavazókra, mert nem az ő felellősségük, hogy ti kormányban tartjátok a túktolvajokat!

És miért tartalak titeket értelmetleneknek,? Mert nektek elég korményprogram a "Stop Soros", "Állítsuk meg Brüsszelt", "Jajj uramatyám jönnek a migráncsok!", meg "MZP háborút akar" tipusú lózungok.

Ha olyan egyszerű, miért nem sikerült helyesen megoldanod a képletet?

Értem én, hogy a szovjetek után várod az új külföldi urakat, és az útmutatásukból már megtanultad, hogy a verseny csak akkor jó, és a győztes csak akkor győztes, ha a fajtád nyer, de ugyebár itt arról van szó, hogy a jobb versenyző legyőzte a rosszabbat. A probléma az lehet, hogy a tehetségtelen és lusta versenyzőket a külföldi szellemi* és anyagi szponzoráció sem tudta értelmes formára kikupálni. A nyugati segítséggel az ukrán hadsereg lényegesen többet fejlődött nyolc év alatt, mint a fajtád az elmúlt tizenkét évben. Pedig Ukrajnában nem voltak olyan jók a körülmények, mint Magyarországon.

Azok a lózungok a fajtádnak szólnak. A szomorú ábra azt mutatja, hogy beválnak, a kormány újra és újra megszopat velük titeket. Egy szimpla kecske képes megtanulni, hogy a villanypásztornak látszó izét érdemes elkerülni, de ti képtelenek vagytok nem ráugrani a rendszeres lózungokra. Miért nem kaparjátok össze magatokat? Ha így folytatjátok, előbb-utóbb a nyugatiak is észreveszik, hogy pocsék alapanyag vagytok, és lehúznak titeket a klotyón. Mi lesz akkor? Az oroszoktól vagy a kínaiaktól kunyeráltok majd?

Legalább annyi igényességed lehetne baszd meg, hogy a pirossal aláhúzott szövegeket kijavítod.

* LOL

:)

Szerkesztve: 2022. 09. 27., k – 21:29

Igaz, hogy napi szükségleti cikkek ára 20+ százalékkal ment feljebb az idén itthon, de a toronydaru ára csökkent.  Simán ki is jön a 10,8%.

(Ahogy a mondás is tartja, mi a hazugság fokozása? Kis hazugság, nagy hazugság, statisztika.)

https://kiszamolo.hu/lidl-arak-egy-eve-es-ma/

mennyivel drágult a Lidl az adott termékeknél egy év alatt.

Update: ahogy olvasom a hozzászólásokat, hogy mennyivel olcsóbb rengeteg minden a környező országokban, lassan megint el fog indulni a bevásárlóbusz az összes nagyvárosból, ami éppen csak átmegy a határon az első szlovák/horvát/szlovén/osztrák Aldi-Lidl boltig és hozzák haza a műtrágyás füles táskákban az emberek a tésztát, vécépapírt, csokoládét, mint a kilencvenes évek elején.

--
Légy derűs, tégy mindent örömmel

Lefordítom, az export kitettségünk nagy. :) Akár EUR akár USD alapon jön valami (földgáz, kőolajtermék, alapanyagok). Egy távoli galaxisban épp most bukik valaki 150k-t 410-414-ről 430-ra ugró USD-n egy kisebb IT beszerzésen, nem boldogok... Amit meg már írtam, hogy ha épp nem az import a fontos, akkor a profit elvárás USD-ben vagy EUR-ban megadott, ergo a forintos árakat emelni kell, hogy szép legyen karira az excel, és jöjjön a bónusz.

Tisztában vagyok az árakkal, és a százalékokkal, de egy statisztikában súlyozva szerepelnek dolgok. Például esetleg a száraztészta ami "csak" 20% körül drágult, meg valszin az árstoppos kaják.

Emitt a hivatalos adat, bár már bemásoltam pár hete: https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/#/hu/document/far2208

"Az élelmiszerek ára 30,9%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a margarin (66,9%), a kenyér (64,3%), a sajt (61,0%), a száraztészta (57,9%), a tejtermékek (54,7%), a vaj és vajkrém (54,5%), a péksütemények (45,4%), a tojás (42,0%), a rizs (40,9%), a baromfihús és az édesipari lisztesáru (40,4%) drágult."

Ha EUR-ban van bevételed a határ mellett, akkor ha EUR-ban tudod elkölteni, akkor oké. Ha a forintod költöd, és simán bankkártyázol (tehát nem Revulut vagy Wise) kint, akkor elég hamar meglepődsz majd a váltási árfolyamon.

425Ft az Euró! Mi most a tanmese!?

ezt elbasztunk, nem kicsit nagyon

ilyen böszmeséget...

A magyar forint, mint háborgó tengeren csak dobál van..

látszik, hogy nem lehetünk itt se szépek se okosak, mindig basztatni fognak - mert ...

okosan be kéne vezet az eurot és szólni az Audinak, hogy kész eddig volt ingyen a magyar munkaerő - vagy kicsit még lehet várni, még a BMW gyár fel nem épül - de nem lehet tovább húzni..

For Whites Only meeting room!

Jó de ez most jó nekünk? Mi a tanmese?

Közben emelkedésnek indult a Brent ára az elmúlt hetek csökkenő tendenciáját követően. Szeptember végén 84 dollárról 87 dollárig emelkedett vissza. Nos a mi "erős" forintunk eredményeként hamarosan (érted 3$ alapanyagáremelkedés után) brutális  üzemanyagáremelkedésnek (minimum 25Ft) nézünk elébe.

Szerkesztve: 2022. 10. 04., k – 21:19

Törökországban már 83% az infláció, ami reálisan nézve inkább 186%. A kiemelkedő infláció leginkább Recep Tayyip Erdogan török elnök makacsul unortodox gazdasági víziójának köszönhető, amelyet akkor is végig akar vinni, ha az ország belegebed. Az elnök kicsit több, mint egy éve a fejébe vette, hogy a török gazdaság igazi problémája az, hogy túl nagyok a kamatok.  Akkoriban a világ összes jegybankja éppen kamatemelési ciklusba kezdett, hogy ellensúlyozza a járvány alatt a gazdaságba öntött milliárdok keltette inflációs nyomást.

A BBC közölt a fentiekről egy terjedelmes cikket: Inflation in Turkey surges to 83% - BBC News

Mr Erdogan has described interest rates as "the mother and father of all evil", and his economic policies include intervening in foreign exchange markets.

Szerkesztve: 2022. 10. 07., p – 09:52

Nem túl pesszimista ez a topikcím? Hogy-hogy nem is olyan rossz? Az élmezőnyben szárnyal!

“Any book worth banning is a book worth reading.”

20,1% az infláció, a maginflációt ne keverd ide. Egyébként milyen lassúlásra gondolsz?

  • június: 11,7%
  • július: 13,7%
  • augusztus: 15,6%
  • szeptember: 20,1%

Még itt van nekünk a benzinárstop, bár már csak részlegesen, a mindenféle árstop, és sokan csak mostanában vezették át a nyakukba vert brutál áram és gázárakat. Eközben az állítólag nem befolyásoló EUR és USD árfolyam 427, illetve 439Ft-on pihenget. Hogy maradjunk ájti fronton, azért aki mondjuk USD 100 körül vett valami online cuccot az most nem 30k, hanem 44k már (és középárfolyammal), euróban 36k helyett 43k, szóval végülis ott nem annyira rossz a helyzet, de segíteni egyik sem segít.

Nem kevertem ide a maginflációt, az un. harmonizált fogyasztói árindex 20,7% szeptemberben. A topicnyitó is ezt tartalmazta, mert ennek a számítása hasonlítható össze a környező országokéval és a KSH is ezt küldi az EUROSTAT felé.

Amúgy nagyjából kis késéssel leköveti a lakossági árindex a harmonizáltat, lásd a múlt havi 15,6% vs 18,6% -ot. Ennek egyik oka, hogy az utóbbiba beleszámítanak a cégek költségei is, amik hamar bekerülnek a lakossági termékek árába, a másik ok pedig, hogy a lakossági infláció számításakor a kifizetés esedékességét veszik alapul, a harmonizáltnál meg a fogyasztást. Így pl a rezsiemelés a lakosságiban csak most jelent meg, a harmonizáltban meg már múlt hónapban.

Szerkesztve: 2022. 12. 09., p – 14:35

Minden hónapba 20%! Az 12 hónap * 20% + az élelmiszerek az még 60% + még az euró is gyengűt = 360% !!!!!

^ egérszáj, amelyiknek a YoY semmit sem mond

trey @ gépház

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20221219…

 

"Uniós országok szerinti átlagkereset". Tessék tippelni, hogy melyik végéhez vagyunk közelebb.

 

Trey, mondj valami biztatót, mi a válasz az ilyen tényekre a kenyéradó gazdáknál? Gondolom helikopter az EU és a szankciók miatt, ugye?

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Mi lenne, ha nem abból indulnál ki, hogy az ország lakossága _kizárólag_ jól fizetett informatikusokból áll?

Persze értem, aki alulról verekszi fel magát, abban dúl a kivagyiság.

Máshogy viselkedik az, aki az utóbbi X évben lett gazdag és máshogy az, akinek már a nagyapja is gazdag volt.

A Rotary klubban máshogy látják a világot, de ezt te nem fogod megérteni.

Némiképpen máshogy látjuk a társadalmat és az egyes emberek életét, engem aztán senki nem vádolhat meg baloldalisággal, kifejezetten rühellem őket, mégis úgy gondolom, hogy hosszú távon nem lehet senkiről, senkikről sem lemondani, mert az egy feszültséggel teli társadalmat eredményez. Pláne akkor, ha az említett "jobbágyokból" tevődik ki a kedvenc pártod szavazóbázisának a java része.

Ha lenne működő stratégia a felzárkóztatásra, akkor más lenne a helyzet, de 1990 óta ilyet még nem nagyon láttam. Az öngondoskodás meg meg a hatékony önmenedzselés tényleg nem a magyar társadalom erőssége, ebben egyetértek veled.

Az megvan ugye, hogy az átlagkeresetben benne van az enyém, a tied és a gyári melós bére is? Nem az én béremről beszélünk, hanem az országos átlagról, ahol kőkeményen le vagyunk maradva.

 

PS.: igen, fáj, hogy összeszerelő ország vagyunk

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

szomszednek van egy tehene, akkor biztos libsigeci, oljuk meg, es vegyuk el a tehenet

 

A nemzettudatot nem csak az elmúlt 70 20 év alakította, csak szólok. Tudod a közös nyelv, a közös kultúra, a gyökerek amik összekötnek minket, meg az, hogy eleink a vérüket hullajtották azért a földért, amit ma Hazának nevezünk. Persze, amikor elfelejtik az újgazdagok, hogy honnan is indultak (vagy az őseik), akkor születnek az ilyen Treyhez hasonló entitások, akik a Hazát nem otthonnak tekintik, amíg neki tetszik neki amit lát addig boldog (struccpolitika). Ekkor születnek azok a dölyfös kijelentések, mint a "hát, de ha én ki tudtam magamnak kaparni a gesztenyét, akkor mások is tudnák". Ja, csakhogy nem mindenki születhet a nyugati határ mellé.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

trey politikailag teljesen analfabeta es nem ertem miert fideszberenc, mert ennel lehetne okosabb is, de az 100%-ig biztos, hogy abban igaza van, hogy mindenki ki tudja maganak kapargatni a mogyorot, ha akarja. csak ehhez dolgozni kell, meg akarni kell, nem a tv elott a valovilagra hereverezni ket WoW raid kozott.

Szerkesztve: 2022. 12. 20., k – 13:30

Még jó hogy ilyen kiválló szakértőink vannak:

2022. febr. 4.

Balatoni András: Az árstop és a kamatemelések megállíthatják az infláció növekedését

https://hirtv.hu/napi_aktualis/balatoni-andras-az-arstop-es-a-kamatemel…

22. december 17
Balatoni András cikke: “Ársapkák és infláció: mit üzen a múlt és mit mutat a jelen?” címmel.

A tanulmány első fele az élelmiszerekre rakott ársapkákkal foglalkozik. Bemutatja, hogy a kiskereskedők elképesztően felemelték a nem hatósági áras termékek árát, arra hivatkozva, hogy be kell hozniuk az ársapkák miatt elszenvedett veszteséget. Emlékeztet a szerző, hogy az 1970-es évek Amerikájában már próbálták árbefagyasztással letörni az inflációt, és már akkor sem működött a kísérlet, ugyanezért.

Leginkább az úgynevezett helyettesítő termékek esetében látszik, hogy micsoda brutális áremelkedést okozott az ársapka. Ezek azok a javak, amiket akkor vesz az ember, ha az ársapkásból pont kifogyott a bolt. Hétköznapi tapasztalat, hogy ez igen sokszor előfordul.

A kristálycukor ugyan ársapkás, de a porcukor 222 százalékkal drágult február óta. A sima liszt ársapkás, de a rétesliszt 146 százalékkal, míg az étolajat kiváltó sertészsír 215 százalékkal drágult. A hatósági áras sertéscombhoz hasonló karaj 152 százalékkal lett drágább. A csirkemell ársapkás, de a szabadáras csirkecomb 167, míg a pulykamell 180 százalékkal drágult. A 2,8 százalékos UHT tej árát nem engedik emelni, de az 1,5 százalékosé 190 százalékkal ment fel, szintén február óta.

https://www.vg.hu/mnb-blog/2022/12/arsapkak-es-inflacio-mit-uzen-a-mult…

Szerkesztve: 2022. 12. 20., k – 13:37

Amúgy a kereskedők mesterségesen gerjesztik is az inflációt, ahogy valaki régebben írta.

Amőgy sose szavaztam az Gyurcsány, MZP félékre, de azért vak se vagyok.

Aztat szeretném kérdezni, hogy az infláció miatt kissé megszaladt áfa bevételtől esetleg nem jutott eszükbe, hogy csak a klasszik 25%-ra csökkentsék a világbajnok áfakulcsunkat? Meg azt, hogy amint a benzinárstopnak vége volt, még a +20Ft-ot is visszapakolták a jövedéki adóra. Hogy van ez itt, hogy amint lehet minden bőrt lehúz a fenenagy ársapka bajnok kormány, amikor a _saját_ hatókörében még lenne lehetősége enyhíteni az istenadta nép terhein.

Én közben milliókat keresek a befektetéseimen. 🤷‍♂️

jakubovics: blbblbbabablblbaaa

én: Ja, hát kérem a fogasztói kosara más mindenkinek ... valaki csak margarint zabál egész évben a fizetéséből ... én nem ...

trey @ gépház

Amit te itt leírsz semmi köze nincs az inflációhoz közvetlenül. Még ha kamatnyereség lenne azt mondanám jó picit csökken a veszteséged. De hogy te 25%+ kamatnyereséget realizálj az nem épp valószínű. 

Az meg már szinte epikus, mikor azt kívánod bebizonyítani, hogy az infláció rád nem hat, mert ... ez ilyen facepalm, 3s belátni. Maximum a hatása más mint arra aki más fogyasztói kosárból él, de jelentős különbség nincs.

Nem állítottam azt, hogy nyomorogsz, de persze rámutathatsz, hogy hol írtam ilyet. (sőt még projekció sem végezhető ebből)

Az éves átlagos infláció mértéke hivatalosan valahol 14.6-14.7% körül lesz, ezt követi az átlagos éves kamat késve 3-7% (kamatadó nélkül). Mivel az elismert infláció decembere 25-26% lesz, akkor nem vesztesz pénzt decemberben ha 25%+ feletti kamatot kapsz, illetve ha az átlagos kamatszinted elérné a 16%-ot. A milliók már csak attól függnek mennyi az annyi. 1-200 millióból simán lehet 1-2 millió nyereség ha van 16%-os _átlagos_ éves betéti kamatod, ha esetleg tudsz ilyet ne rejtsd, sokan kíváncsiak erre!

Az éves átlagos infláció mértéke hivatalosan valahol 14.6-14.7% körül lesz,

Tehát, ha decemberben megállapítják, hogy az éves infláció 2022-ben mondjuk 15% volt, akkor millióim februártól 16,5%-kal kamatoznak 1 éven keresztól a PMÁP-ban, ugye (jelenleg 11,75%-kal mennek, ugye)? Ezekre a pénzekre semmilyen kamatadó nincs. Nyilván tudod.

Ha 2023 decemberében az éves inflációt 20%-ra állapítják meg, akkor nekem 2023. decemberétől a pénzem egy éven keresztül 21,5% éves kamatot fog hozni, szintén kamatadó mentesen. Miközben 2024-ben az éves infláció mondjuk "csak" 6% lesz. Ugye?

Érted gondolom a késleltetett kifizetés elvét.

És ez csak a legbiztonságosabb (zéró kockázatú) állampapír-befektetés.

Most komolyan, kit akarsz megvezetni?

trey @ gépház

Te most tényleg értetlenkedsz? Ez a legpurdébb befektetés, amivel a pénzt lehet keresni. Ez a zéró kockázatú, nem hogy tőke, hanem még hozamgarantált befektetés is. Magyarul, ennél kevesebbet nem tudsz keresni :D

Csak többet. Hallod, olyan dezinformációkat nyomtok, hogy az ember pofája leszakad. Tényleg van vevőtök ezekre a bullshitekre? Mert akkor le a kalappal ... :D

trey @ gépház

Figy, nem kell ehhez értened, de legalább ne kérkedj vele ha nem értesz hozzá. Fent _átlagos_ _éves_ inflációról beszéltünk. Ami azt jelenti, hogy az átlagos kamatjövedelem mellett (3-7%) a 2022 januári 100 egység 90 egységet  ér ma, és jövő év végén érhet 95 egységet ha (mondom ha) megkapod rá a 16% éves kamatot és az éves _átlagos infláció_ csak 9% lesz (valószínűtlen).  

Az meg különösen gáz, hogy beteszel egy olyan diszkont kincstárjegyet ami jelenlegi szeptemberi összevetve az aktuális időszakra vonatkozó inflációval (23%) valamint a jövőre vonatkozó (jelenleg ismer adatok alapján januárban is 25% fölött várható az infláció mértéke, nem tudom mennyi lesz az átlag, de február és márciusban 9% vagy az alá kéne menni hogy ne bukjál a kincstárjegyen) adatok alapján átlagosan 10%-át a pénzednek dobod ki az ablakon, amit te "pénzkeresésnek" hívsz.

Hahaha, ti vagytok azok, akik az éves infláció helyet YoY balfaszságokon rugóztok, meg adogatjátok össze a havi 20%-okat :D ... Még mindig várom a reakciódat a PMÁP-osra. Tudom, most jön a willy-féle érzet, itt olvasgass:

https://hvg.hu/gazdasag/20220511_GKI_lakossag_inflacio_erzekeles

tl;dr: a lakosság a valós inflációt a duplájának _haluzza_

Ezért van az, hogy amikor 20% a havi YoY, akkor 50%-ról hadováltok.

trey @ gépház

A pénzkeresés egy dolog, de a reálértéke a másik kérdés. Nagyon szépen mutatnak a 15% körüli mindenféle DKJ, PMÁP (ami várható jövőre, mert most 11,75) kamatok, de közben "csöppet" vesztett a pénzed a vásárlóerejéből.

Ha az éves inflációt tényleg 15%-ra hozzák, hát akkor nem tudom hogy hogyan számolnak, ráadásul még lesz egy kör mert az energiárak most fognak begorombolni egy rakat szolgáltatáson. E mellett a magánzók át fogják szépen tolni a 700ft körüli üzemanyagárat a kedves vevőkre (lásd még az 5-8-10k-s kiszállási díj mondjuk 7-10-12k lesz, jó esetben). Több szolgáltatótól már megkaptuk a körlevelet, és az áramon kívüli minden egyébre 15% körüli emelés lesz, úgy, hogy egyébként csak februártól szoktak az éves inflációt ismerve, vagy nem is emelnek. Ebből következően továbbhárítás jön, majd mások is, és így tovább, nincs ebben semmi csoda.

Hidd el, látom mi mennyi. A vásárlói kosár összetétele a lényeg, hogy kinek milyen súllyal szerepelnek a dolgok benne. Megnyugtatlak, nem igazán érint.

Beleférek a rezsivel az átlagfogyasztásokba mindenhol -> energia kérdés nem érint

Az elmúlt fél évben 3-szor tankoltam -> nem igazán érint

Tudatosan táplálkozom, sosem pazarolok -> minimálisan érint

Tudatosan utazom -> nem igazán érint (már most tudnám foglalni a nyári nyaralásom a tavalyi árnál több száz euróval _olcsóbban_)

Komolyan eljátsszuk ezt? Milyen szolgáltatásokra gondolsz? Magam javítok szinte mindent, festek, szerelek, fúrok, faragok ha kell.

trey @ gépház

Egy percig nem izgultam, pláne amilyen frenetikus attitűddel szórakoztatsz minket, hiszen semmi se számít. Mindennek emelkedik az ára. A festéket jó, hogy említed. 1 éve 8600 pénz volt 5 liter, most nemrég 11500-12500 körül vehető meg ugyanaz (és 5 literrel nem biztos, hogy egy rendes méretű háznál vagy lakásnál ki vagy segítve). Már várom, hogy írod, hogy dehát nem is veszek minden nap 5 liter festéket, és valóban nem.

Ha tönkremegy a mosógép, a klímával van valami, vagy bármivel, akkor majd látod, hiába vagy ezermester (meg is lepődtem volna ha nem).

Lehet, hogy az utazás az egyetlen, ahol EUR 100 épp kiadja, hogy kb. annyiért mész, mint 1 éve, de azon ne lepődj meg, ha esetleg a helyben költésed euróban is több lesz, pláne forintban.

Hiába nem pazarol valaki, vagy tömi magát jó szokás szerint halálra, attól még 20-40%-os drágulás volt étterem, illetve menza/kifőzde szinten, illetve a boltban is drágább a kaja. Akárhogy csavarod, meg szeretnéd magaddal feledtetni, a pénzed értéke/vásárlóereje bőven romlott annyi, hogy igazi pénzkeresésről alig lehessen beszélni. Az előfordulhat, hogy nagyjából pénzednél vagy, ezzel nem is vitázik senki.

A pénzem vásárlóereje minden évben romlott. A nagy inflációtok előtt is sírtatok. 3%-nál, 4%-nál. A nagyjából a pénzemnél vagyok az kurva jó. Ha már a negatív oldalt sorolod, akkor sorold a pozitívat is. Nem a semmire lesz idén 15-40% béremelés ... Ja, ugye, a szelektív szemüveg megint mi?

Arra sem mondtatok semmit, hogy a pénzemre még javában 20+ százalék hozamot fogok kapni, mikorra egy számjegyű inflációt jósolnak. Ezeket miért felejtitek el nagyvonalúan? Hmm?

trey @ gépház

Nagyon abba kéne hagyni az állandó általánosítást. A 3-4% -nál én biztosan nem sírtam.

Egy számjegyű inflációt szeretnének, és valszin ha akarják, akkor ki lesz mutatva, hogy 9,7%. Utólag valóban megkapod a hozamot, ez kétségtelen, és kb. így leszel talán a pénzednél. Egyébként ha mondjuk 18,5%-os éves inflációt mutat a KSH, akkor kapsz majd kerek 20%-ot a PMÁP-ra. Ehhez képest perpill 15% körül várják az éveset, amivel 16,5%-ot kapsz. ( Nyilatkoztak erről hivatalosabban, de itt bankmonitor számolása: https://bankmonitor.hu/cikk/mennyi-lesz-a-2022-evi-inflacio-igy-szamolj/ )

A befektetések lényege az lenne, hogy apró lépésekben tudod reálértéken gyarapítani.

A béremelés remek dolog valóban, bár 40% nem lesz sok helyen, és ahol annyi, ott az általad említett vásárlói kosárban erősen érintettek vannak.

De akkor be kéne fejezni a "bukod a pénzed" dumát is.

A befektetések lényege az lenne, hogy apró lépésekben tudod reálértéken gyarapítani.

Békeidőben. 

A béremelés remek dolog valóban,

Ugye? Kár, hogy kihagyjátok folyamat a sirámokból. Nekem januártól 43,5% néz ki. Ebben benne van az inflációkövetésen felül más is, de 15% inflációkövetővel számoltam csak :D

trey @ gépház

Mármint micsoda? Hogy még a befektetési tanácsadók is a befektetés kockázatossága alapján csoportosítják a befektetéseket? Vagy mi?

Sosem hallottál a tőkevédett, hozamvédett, nem védett, tőzsdei, spekulatív befektetésekről és arról az összefüggésről, hogy a biztonságossága fordítottan arányos a hozam nagyságával? :D

trey @ gépház

Ha állampapírba, vagy más kockázatmentesbe fektetsz, akkor alapvetően minimális reálérték növekedéssel kell számolnod (ha az aktuális lehetőségben egyáltalán ott van), de a nominálisan több pénz, nem feltétlenül jelenti azt, hogy gazdagabb lettél. Ha egy 5%-os inflációs környezetben mondjuk 7%-os nettó hozamot értél el az adott évben, az arra jó, hogy picit gyarapodjon a befektetés, és a reálértéke is nőjjön, de ez megtakarítás jellegűleg működik. A pénzkeresés az, amikor akár egy jó megérzéssel, vagy simán szerencsével, de vállalt akár teljes bukós kockázattal valami kézzel fogható nyereséged volt.

Ha nem egy trendi céget veszel, hanem mondjuk az AMD-t, akkor USD 5-10-15 körül voltak pár éve a részvényeik, akkor kb. 1 éve USD 140-en voltak, most pedig USD 70-en. Ha sikerült USD 100-140 között eladnod, akkor egyrészt USD-ben szép nyereséget értél el egy vállalt kockázattal, illetve esetünk a forintos árfolyamnyereség se kicsi. Talán közben még valami osztalékot is fizettek, de lehet keverem valamivel.

Természetesen lehet nyelvtankodni, hogy dehát mindenképp pénzkeresés, mert hát utaltak a számládra (ha értékpapírszámlára, akkor oda), oké, akkor az. :)

tehat ha van mondjuk 1 milliard forintom (euroban/chfben lassan mar csak 3 millio, nem veszesen sok), es veszek belole DKJ-t 14%-on, akkor az nem penzkereses?

en vettem AMD-t 7 dollar korul, es irto sokat kerestem rajta, most megis parkoltatok 14%-on HUFot.

Nem biztos, hogy CHF-ből érdemes átváltani, hacsaknem erősödni fog jelentősen a forint, vagy pont jókor váltottál. Ezt mindenki maga számolja ki. Az a szint amit írsz, az már eleve több mint megtakarítási kategória. :P

Egyébként onnantól, hogy aktívan figyeled (dolgozol vele), és vállalod a kockázatot, az már inkább pénzkeresés jellegű. :) Az AMD-s dettó ilyen.

Mindenki maga eldönti, hogy számára mi a megfelelő.

HUF-ban tartok valamennyit, igy jar ra a 14% latra szolo kamat. 408-as CHF/HUFnak 465-ig kene gyengulnie, hogy ne erje meg akar valtassal is, de nekem most jo ez a penz HUFban.

kinek mi a megtakaritas kategoria, ugye. trey is erre gondolt. masnak 1 millio forint nagyon sok penz, neki meg lehet kerekitesi hiba. :)

Szerintem az állampapír egy tök jó eszköz, de akkor a 14%-os forint alapú hozam mellé mondjuk nézzük meg, ugyanennyi idő alatt, ha euróban tartod a pénzt, eurós államkötvényekből forintba visszaváltva hány százalék jön ki.

Az állampapír pont az, amit mondasz: parkoltatás. Erre tényleg jó. 

eleg megneznem azt, hogy ha CHF-be atvaltom amikor beutaltak hozzank a HUF-ot (398 CHF/HUF) meg most (409.11 CHF/HUF) az ~ -2.79%, de kozben 3%-nyi kamatot kaptam ra (a decemberi ebben nincs benne, csak a novemberi, a decemberit majd januarban irja jova az IB).

en nem vizionalok itt 453-as CHF-et, annal sokkal jobban lemegy orban kutyaba az EUnak szerintem.

most kivancsiva tette, megneztem, a 10 eves olasz allampapir 4.43% (a gorog csak 4.42 amugy!).

 

mindenesetre remindme! 1 ev mulva, es megnezzuk igazam lett-e (fenntartom a jogot h barmikor likvidaljam a HUF poziciomat kozben persze, ha latok jobbat :P)

Az EUR-ban tartod c. történet szintén jó, csak ahhoz időben kell váltani, és nem 430-nál, hogy aztán most pillogj, amikor 402. Annyira időben, hogy aki 355-360-370 körül váltott, az még mindíg bőven jóljárósban van, ezen az időtávon jobb, mint az állampapír. A PEMAP szintén egy jó történet, pláne ha még a 2027-esekből tudtál venni, ott az eurókamat sem kutya. Talán akkor lehetett alacsony kockázattal valóban jól keresni, ha az utolsó 2027-es PEMAP-ból vett valaki, még 355 körül árfolyamon, és most kapja rá a 8%-os EUR kamatot. Csak az árfolyam nyereség 12%-os, és EUR lévén követi a piac hullámzását, bár ott van a visszaerősödési kockázat.

A PMAP szintén egész jó dolog, de attól inkább egy nagyjából értéktartás várható, mint eszetlen kaszálás. Az való igaz, hogy ha valaki 100 millióért vesz, akkor majd a 10-15-20 milliós kamatok roppant szépen fognak kinézni, csak közben a vásárlóérték bőven csökkent annyit.

Kiszámolták, hogy 480-ig kéne gyengülnie a forintnak ...

Látható, hogy az eurós állampapír nagyon nagy hátrányból indul, amelyet csak extrém forintgyengülés esetén lenne képes ledolgozni. A Prémium Magyar Állampapír több mint 300 ezer forintnyi nyereséget termel: ugyanekkora hozamot csak nagyjából 481 forintos euróárfolyam esetén realizálhatnának a PEMÁP befektetői. (A jelenleg 410 körüli árfolyamhoz képest ez még további 17 százalékos forintgyengülést kívánna meg.) Éppen ezért a forintgyengülésre irányuló spekuláció már csak nehezen válhat kifizetődővé.

Azóta 410-ről 402-re erősödött a forint ... vagyis, bukta ... 

Link: https://bankmonitor.hu/cikk/euroban-vagy-forintban-tartsam-most-a-megta…

trey @ gépház

Nem várok gyengülést, sőt. Amikor 355-365 körül vettem, illetve talán még 390 körül, akkor mint fix pont jó volt, azóta meg PEMAP-ban elvannak. Eurózóna infláció feletti eurókamatot ad, az jövőre sem lesz rossz euró alapon nézve. Biztosan nem ettől leszek gazdag, de ha esetleg mégis lenne gubanc a forint körül, akkor van euró alapon is zseton.

Ez nem hit kérdése, ahogy a forintosnál sem, hogy hiába érzem úgy, hogy nagyobb a forintos infláció, egyszerűen kis kockázattal ezt lehet elérni, illetve jövőre az infláció + 1,5%-ot. Értelem szerűen a hivatalos, Eurostat adat által mondott felett +1%-kal (ha jól emlékszem a %-ra). Akár hiszem, akár nem, ezt adja, és euró alapon elég jó kamat. A lentiből csak épphogy tudtam venni, maradtak a 2028-asok, és azok majd februártól váltanak kamatot.

Szóval akinek a lenti van, az 355 Ft körül vett 1db EUR, és perpill 12%-os árfolyamnyeresége van, és a lenti kamatot kapja, euróban.

Például (https://www.allampapir.hu/kamatok):

Prémium Euró Magyar Állampapír

2027/X_EUR 2022.09.17 9,80 %

Ne mosd össze a kettőt. A befektetés hozamának fogadom el, hogy adott dologhoz kötik és az annyi, amennyi, és speciel épkézláb hozam az erősen infláció környezetben, mindkét esetben. Egyébként a 8%-os eurózónás infláció szerintem közelebb van a valósághoz, mint a hazai 15% körülre várt éves. Azt hiszem harmadszor írom, hogy kis kockázattal ez a helyzet. Aki mindenféle rizikósabb (nem feltetlenül rizikós, hanem az állampapírnál kockázatosabb, mielőtt esetleg ezen lesz a következő próbálkozás) dolgot kezd a pénzével, azt ő tudja, hogy miért és mennyire.

Az eurózóna infláció állítólag már csökken, a hazait pedig épp az MNB várja az idei fölé jövőre. Emitt: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/prc_hicp_manr/default/ta…

Tehát jól éreztem: megint belemagyarázol... na mind1.

Az árak itthon láthatóan jobban megindultak, mint kint, ami kint igazán megindult (egy ideig) az a rezsi volt. A kaja mondjuk eleve drágább volt, meg a szolgáltatások. Ugyanakkor a "kinti" inflációk 20+ db statisztikai hivatalból jönnek, azért mindegyik csak nem kozmetikázik. Itthon érezhetően alulmérnek valamilyen felindulásból.

"Ühüm, cool stroy, bro. Lehet itt reálértékkel maszatolni, de ha meg nem teszed semmibe, akkor folyamatosan buksz.Tehát, mégiscsak pénzt keresel. A "meggazdagodsz" állítás sehol nem szerepelt, azt te költötted oda."

Ez itt epic :) Végre elértünk a történet végére, ahol is hősünk elismeri, annak örül, hogy 3 almából ne 2-őt csak egyet kellett kidobnia és nyereségről szó nincs. 

Persze, willynek, akik már szenilis és elfelejtette (valójában már ott sem értette), hogy azzal kezdtem, hogy ez a legócskább befektetés. Willynek, aki szerint valakinek a befektetési portfóliója úgy néz ki, hogy állampapír - 100% :D

Te röhögteted ki magad bazmeg :D

trey @ gépház

Nem willy, ne hazudj. Az a szál itt kezdődik, ahol befektetéseim-et írtam. Amire te mutattál, az a te kommented, ahol a befektetéseimet már elmaszatoltad kamatnyereségre ... értem miért tetted.

Segítségül, hogy milyen befektetések léteznek:

  • állampapír
  • ingatlan
  • luxusórák
  • valutaügyletek
  • részvénypiac
  • kripto
  • meg amihez semmi közöd

Ezeken mind lehet keresni. Ebből te kiemelted önkényesen a kamatnyereséget, ami az elsőre értelmezhető mindössze és végig a haverjaiddal azon rugóztatok, miközben megjegyeztem, hogy az biztos nyereség és a minimum, ami kihozható.

trey @ gépház

Nézd! Itt írnak tippeket is, hogyan lehet keresni a válságon/válságban!

Így keresheted rommá magad 2023-ban: elárulták a szakemberek, hová tedd a pénzed

  • Előétel: (bor), búza, békesség
  • Első fogás: állampapírok
  • Második fogás: vállalati kötvények
  • Desszert: tőzsde

trey @ gépház

Ez már megint egy szánalmas Trey féle "nem adom fel és megmutattam, nem úgy gondoltam"

- A topicban egy olyan üzenet jelent meg ahol az élelmiszerre vonatkozó _az inflációt_ jósolja a topic az infláció.

- Amire közölted, hogy egy ricsirics vagy és milliókat keresel közben (idéztem)

- Linkeltem, hogy azt írom "Amit te itt leírsz semmi köze nincs az inflációhoz közvetlenül."

- Te levezetted, hogy azt mondom nyomorogsz (nem mondtam)

- Konkrétan rákérdeztél honnan van a 25% 

- Elmagyaráztam, hogy miért kellene 25%-ot kapnod, ahhoz hogy _ezen_ keress (te terelted erre a témát, én eleve arról beszéltem, hogy nem releváns amit leírsz)

- Erre elkezdted bizonygatni, hogy de mennyire is jó a PMÁP (a facepalm kijelentést ki sem emelem ebből a hozzászólásból)

- Ekkor kérdeztem meg, hogy te most tényleg annak örülsz, hogy csak 1 almát veszítesz 1 helyett (folyománya az előzőnek, hogy erre terelted a szót)

- Ezután már _tisztán_ arról értekeztél hogy "Ez a legpurdébb befektetés, amivel a pénzt lehet keresni. Ez a zéró kockázatú, nem hogy tőke, hanem még hozamgarantált befektetés is." Sőt még meg is vádoltál azzal hogy: "Hallod, olyan dezinformációkat nyomtok, hogy az ember pofája leszakad." (amire azóta sem írtál semmit, csak úgy itt hagytad sározásnak)

- Majd, hogy bizonyítsd igazadat elkezdted a _három havi_ diszkont kincstárjegyeket behozni a képbe "Itt a jelenleg 11,32%-kal futó (szintén kamatadómentes) BMÁP következő kamatperiódusának kamata: 14,60%" holott addig mindenhol éves viszonylatokról beszéltünk. (tehát itt is azt próbáltad bizonygatni mennyire jól lehet ezen keresni)

- Ekkor elmondtam mekkora baromságot írsz mert a negyedéves viszonylat is 10% bukó (11.32%) az ugye 21% infláció melletti kamat a 14.6% meg majd 23-24% infláció melletti kamat lesz  

- Ekkor mikor megértetted mekkora baromságot írtál témát váltottál, és már azt mondtad: "Hahaha, ti vagytok azok, akik az éves infláció helyet YoY balfaszságokon rugóztok", holott végig a KSH által kiadott átlagos inflációról beszéltünk. 

- Majd elismerted, hogy valóban ezen csak bukni lehet "Lehet itt reálértékkel maszatolni, de ha meg nem teszed semmibe, akkor folyamatosan buksz"

- Majd odaszúrod "Nem willy, ne hazudj. Az a szál itt kezdődik, ahol befektetéseim-et írtam" holott csak "sallalala, nem is arról beszéltem, nem próbáltalak meggyőzni arról hogy a kamatbefektetéseimmel is nyerek"

Na, csak ennyit erről, hogy is intézed a dolgaidat. Persze ez a linkekkel dokumentált terelés biztos csak a képzelet műve. Mindegy.

Ja, hát willy úr, nem kellett volna már az első mondatomnál terelned, a befektetéseimet leegyszerűsítened kamatnyereségre és utána végigvinned a terelésed. Ugyanis már az első kommentemnél úgy ügyeskedtél, hogy az neked feleljen meg.

Zárjuk rövidre: vitatod,, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben lehetnek olyan befektetéseim, amikkel milliókat keresek?

trey @ gépház

 nem kellett volna már az első mondatomnál terelned

Szerintem elég nagy gond, ha nem ismered fel mi a gond itt, elég részletesen leírtam. 

 vitatod,, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben lehetnek olyan befektetéseim, amikkel milliókat keresek?

Nem vitattam. Azt vitattam, hogy ennek közvetlenül köze lenne az inflációhoz (amit te terelésnek hívsz, de ugye az infláció és abból is az élelmiszerek inflációja volt a téma

Szóval mit szólsz ahhoz, hogy az Orbán kormány barom intézkedésekkel (mint például az ársapka, a személyi jövedelemadó visszacsorgatása, egyéb osztogatásokkal) +8-10% ot tett rá az inflációra és a _legérzékenyebb_ réteget (ilyen minden társadalomban van, és több tiszteletet, mert közvetve belőlük élsz) sújtó várható élelmiszerár növekedés? (csak hogy a témánál maradjunk, mert a téma _nem te_ voltál, hanem Magyarország és az _infláció_)

Már megint terelsz. Maradjunk a témánál és menjünk sorba. andrej_ feljebb a végén kénytelen volt elismerni, hogy csak állampapírral ki lehet hozni kb. 0-ra az inflációt:

Utólag valóban megkapod a hozamot, ez kétségtelen, és kb. így leszel talán a pénzednél.

Te ezt vitatod?

trey @ gépház

Ne csináld, nem ez a téma. Tudod te is jól ezt hívják terelésnek a téma: infláció, feltettem egy kérdést, értem kellemetlen válaszolni.

Ne érezd, hogy magadra hagytalak:

Fentebb közöltem veled, hogy jövőbe látni  és nézni nem érdemes, de a jelenleg valószínű és ismert adatokkal (1 év) jövő év végére sem lesz annyi pénzed, hogy elérje az 2022/01/01-lévő vásárlóértékét. Ha ezt nem érted, vagy nem akarod érteni az a te bajod.

A kb talán rész azért fontos... Továbbá az, hogy továbbra sem kerestél pénzt valójában, csak nagyjából pénzednél leszel. Szintén állampapírozok, mert én kockázatkerülök, és remélem a legjobbakat. Hogy mennyire leszünk a pénzünknél az állampapírokkal, azt a 2023-as inflációs adatból lehet kideríteni majd. Ha tényleg sikerül 1 számjegyűre legyűrni, legalábbis papíron, akkor esetleg. Tudom a 2024-es kamat majd a 2023-as inflációból jön a PMÁP-nál, de ehhez PMÁP kell, és nem lehet DKJ közben.

Tehát, továbbra is ... az állampapírral meg tudod őrizni a pénzed értékét, vagy ha neked úgy tetszik, közel az értékét. De ki mondta, hogy csak állampapír lehet a portfóliódban? Senki. Szintén megegyeztünk, hogy az idei béremelések is a magas infláció miatt lesznek szokatlanul magasak.

Az állampapír hozama is az infláció miatt annyi, amennyi. Hol lenne ennyi 3-4%-os átlagos évi infláció mellett? Sehol. Erre azt mondja willy, hogy semmi köze az inflációhoz 🤣

trey @ gépház

De ki mondta neked, hogy csak ezzel keresek pénzt? Befektetéseket említettem. Vagy azzal jössz, hogy nem lehet a jelenlegi inflációt meghaladó profitot ma összehozni? Nem tud ma egy bróker vagy akár te, összerakni egy olyan befektetési portfóliót, aminek egy része állampapír, a többi más, és a pakk a végén az infláció felett hoz?

trey @ gépház

Tehát, ha decemberben megállapítják, hogy az éves infláció 2022-ben mondjuk 15% volt

2023 január 23.-án fogják megállapítani. 

  akkor millióim februártól 16,5%-kal kamatoznak 1 éven keresztól a PMÁP-ban

A millióidért addigra már csak a 90% veszed meg annak amit eddig megvehettél, számolj utána, azt is kiszámolhatod, hogy még a 16.3% kamattal jövőre sem fogja elérni a 2022/01/01 vásárlási értékét a pénzed.

Ugye.

Most komolyan, kit akarsz megvezetni?

Nagyon úgy néz ki, hogy ezt a munkát már valaki más elvégezte.

Jah, csak jövőre 42% lesz.

Milyen fasza lehet Trey-jel beszélgetni a baráti körében a világ dolgairól... Ja, bocs', nem tudtam, hogy olyan már egy barátja sem.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
Szerkesztve: 2022. 12. 22., cs – 14:02

Közben meglett az aranyérem, európában mindenkit lekörözünk inflációban.

Hallelujahh.

Bocs ha már valaki linkelte, van róla ezer cikk, mindenki elolvassa ott ahol a neki tetsző valóságot tálalják.

Ezekről eszembe jut a Totalcar egy friss cikke: "Globális ranglista: nem nálunk a legrosszabbak az utak"

Ugye erre szokott jönni a válasz, hogy te egy "félig üres a pohár" ember vagy. Miközben már azon örömködünk, hogy másoknak rosszabb.

Amúgy a cikk szerint Szlovákiában rosszabbak az utak, cserébe Izlandon meg jobbak (hozzátenném, ha vannak... :) ).

Az inflációt ugyan elúrták, nem is kicsit hanem nagyon. Cserébe a vakcina gyár sem épült meg, pedig oda is jó sok milliárd el van kúrva...

Csúnyán öregszik ez a téma.

A KSH szerint 20% feletti, az EU szerint 19.9%, míg az EU átlag meg 6.4% az infláció!

Link

Szerintem látra szólóan kellett volna tartani. Itt tart a magyar lakosság egy része:

Túri Anikó szerint a folyószámlákon tartott összeg 6-7 ezermilliárd forintra becsülhető, ekkora összeget már „érdemes lenne megmozgatni”.

Willy és társai pedig előszeretettel bizonygatják, hogy a befektetési portfólió ~ zéró kockázatú elemének 16%-os hozama szar. Majd kíváncsi leszek jövőre a 6-7-8%-os infláció mellett 19-20%-on ketyegő papírokra milyen mesét fabrikálnak majd.

trey @ gépház

Mondod te, aki - ha emlékeim nem csalnak - anno a hitelkártyán elérhető néhány ezer forint mellett érvelt? Azt tudod, hogy ha betették a 1,5 milliót, a 0,5% (most 1%) "büntit" (ha netán idő előtt kellene) ledolgozta pár nap alatt és onnan már csak pluszt termelt?

BTW: vitatom az 1,5M / főt is, a rinya az, hogy nincs az embereknek semmilyen megtakarítása, a felső néhány százalék kiváltsága a megtakarítás. Magasabb lesz a /fő összeg.

trey @ gépház

Sajnos nem. A jelentős résznek egy hűtőcsere is komoly problémát okozna ("váratlan 100-200e forint közötti kiadás"), van egy jelentősebb rész akinek kb. 1 hónapra előre nem okoznak gondot a fizetése kiesése, és egy kisebb rész van ahola 2-3 hónap nem okozna gondot, és van utána egy kb. 10% amin belül szintén meredek a különbség, de mármár hozza a nyugati középszintet az alsó része.

Igen, és aki 3 milát tart a számláján, mert neki az a cashflow igénye, az mellé simán tart sokmilliót ittott lekötve, befektetve. Ezek az emberek nem biztos, hogy motiváltak arra, hogy mondjuk a 3 milás folyószámla egyenlegből 2 milát csináljanak úgy, hogy N évre lekötik a pénzüket, amivel nyernek évente 150k forintot, legalábbis jelenleg 150k körül.

Hagyjuk már a havi 1,5-3M forint cashflow igényű "éhezőket". Havi 1-2 százezer forintom van nem lekötve ... pedig én nem panaszkodom. Egy szavazást ez is megérne ... meg is csinálom.

BTW: PMÁP állampapírból lehet csak annyit eladni, amennyire éppen szüksége van. 1 Ft alapú

trey @ gépház

Azok nem az éhezők, csak így szeretik, és mivel messze az átlag felett él, ezért nem is indul rá, hogy lehajoljon a néhány ezresért. A kedvencem amikor ugyanezek közlik mittom 10e forintra, meg EUR 50-re, sajnos elég drága, "most nem fér bele", persze olyan dolgok, amik messze nem létkérdések, de nem is kéne szóvá tennie, hogy sajjjjnos hát nem fér bele. Mindíg elképzelem, hogy a büdzsészalámit negyedekre vágva, egy szárazkiflire teszi rá, és közben nézegetik a bankszámlaegyenleget.

Közben épp lett egy ilyen: https://hang.hu/belfold/egyre-tobb-csaladnak-okoz-gondot-a-mindennapi-k…

Azok nem az éhezők,

Ezért tettem idézőjelbe. Az emberek nagy része nem azért "szegény", mert nem keres eleget, hanem azért, mert nem ért a pénzügyekhez és kifolyik a pénz a kezei közül. Tipikusan ilyen a nem teszek 1,5 milliót állampapírba, mert minek?

A válasz: évi 240 ezer forintért, ami havi 20 ezer forintot jelent. Ezért.

trey @ gépház

Sajnos kis hazánkban az emberek többségének nem ez a problémája. Az biztos, hogy nem tudják beosztani a pénzüket, de jóval kisebb jövedelemmel esnek csapdába.

Akinek 1,5M-s egyenlege van a bankszámláján, vagy 3M, ott vélhetően komoly egyéb vagyon van, és ezért érzi úgy, hogy azt már ő nem pakolgatja, mert utazik jön megy bizsereg, és lehet hogy igazából az egy, vagy félhavi bére, és nem érzi, hogy az nem kevés pénz. Ez egy nagyon más világ mint, az ahol hóvégén már nagyon nézik mit tudnak megvenni, és egy 10-20k-t sem tudnak félretenni. Ezért nagy probléma az élelmiszer infláció, mert ezek a népek a pénzük nagy részét (alap kajákra, nem háromkiló rántotthúsra) költik.

Nem buta. Sosincs igazán megtanítva a pénzzel bánás, illetve nagyon kicsi az a réteg, ahol ez felmerül, van értelme. Lásd a nemrég linkelt felmérést, nem az lesz a problémájuk, hogy a folyószámlán van mittom 500e forint parlagon a hóvégén, akkor mittom 100e-ből vesz valami középhosszútávos állampapírt, a maradékból meg DKJ-t. Még a havi 10-20-30k-s megtakarításig is nehezen jutnak el. Ezen segít az olyan munkáltató, ahol önkéntes nyugdíjba mindenképp fizetnek, sőt úgy, hogy mondjuk duplázzák a dolgozó álal berakott pénzt.

Eleve a példában szereplő szerencsét egy létbizonytalanságból kellett volna hirtelen váltson egy sorosgyuri light szerepre.

Pár éve amikor közöltem a lottózókkal, hogy hacsak nem 150-200M felett nyer, jóval felette, akkor egy problémát nyert valójában, akkor néztek rám. Rögtön előbocsátom, hogy nagyon szivesen nyernék ennyit, jöhet a pénz,nem ugrom el, de ebből csodát nem lehet tenni. :) Vesz az illető szépházat, szépautót, és nagyon ügyes volt, akkor már csak fenn kell ezeket tartania, meg az a kocsi előbb-utóbb csereérett lesz, ha tartani akarja a szinvonalat stbstb. Persze lehet okosan is, csak ha állampapírba teszed egy nagy részét, a mardékból egy kocsicsere és mondjuk valami utazás kijön, akkor valójában nyugdíjtakarékoskodtál, és valójában nem leszel előrébb, de persze annyival mindenképp, hogy egy izgalommal kevesebb.

Mondod te, aki - ha emlékeim nem csalnak - anno a hitelkártyán elérhető néhány ezer forint mellett érvelt?

Nem csalnak, de nalam a ketto igy nem fugg ossze. A hitelkartyaval elerheto nehany ezer forint ~ingyen van. Annyi idot kellett raforditanom, hogy atallitsam az Apple Pay-ben a default kartyat, es jon a "nehany ezer". Ho vegen az ottani kolteseimet visszafizetem – abbol a folyoszamlaegyenlegbol, amirol epp szo van.

ha betették a 1,5 milliót, a 0,5% (most 1%) "büntit" (ha netán idő előtt kellene) ledolgozta pár nap alatt és onnan már csak pluszt termelt?

De a folyoszamla az forgotoke, nem? Nem mindig "ugyanaz" a masfelmillio van rajta, legalabbis nalam. Ha egy honapra lekotom, akkor kitermel 16/12 = 1.3% hozamot mondjuk, abbol meg lejon az 1% bunti, es marad az, hogy havi ~4500 forintert kene ugyeskedni az allampapirokkal, futva azt a kockazatot, hogy az 1% sem kobe vesett. Raadasul itt mar ugye aktivan foglalkozni kell vele, ellentetben pl. a fenti hitelkartyas peldaval, ahol egy sima beszedes begyujti a tartozast.

tl;dr szerintem az allampapir tovabbra is jo dolog, nekem is van belole jo sok, de hogy az utolso fillerjet is tegye bele mindenki (tetszoleges ertekpapirba), az imho faszsag

De mi a szarra kell neked 1,5M buffer? Komolyan kérdezem.

Amit itt látok, az megint az emberek hozzá nem értése. Bebaszom a lóvét PMÁP-ba, hagyok annyit, ami a számlákra, plusz a havi szokásos kiadásokra kell.

A PMÁP rövid idő alatt ledolgozza a jelenlegi 1% büntetést, utána tisztán profitot termel.

Ha közben kell mégis pénz, akkor csomó lehetőségem van. Legegyszerűbb - megint kevesen tudnak róla - munkahelyen fizetéselőleg, ami a mindenkori minimálbér 6x-osa max., kamatmentesen visszatörleszthető 6 hónap alatt (rugalmasabb cégeknél 12 hó). Arbitrázsra is tökéletes 🤣

De ingyenes hitelkátya hitel, vagy rossz esetben, pár óra eladni a PMÁP-ból, ott a lóvé a folyószámlán.

Az a baj, hogy a legtöbb embernek a pénzügyi kultúrája és ismeretei a béka segge alatt vannak. Azért is tartanak ott, ahol.

trey @ gépház

De mi a szarra kell neked 1,5M buffer? Komolyan kérdezem.

Barmire kellhet, azert 1.5M nem olyan sok penz.

Sot, pont most volt konkret pelda egy masik threadben a halaleseti rendelkezes, amit allampapirra nem tudsz adni, folyoszamlara viszont igen. Ha igy nezem, meg keves is.

Bebaszom a lóvét PMÁP-ba, hagyok annyit, ami a számlákra, plusz a havi szokásos kiadásokra kell. ... munkahelyen fizetéselőleg ... pár óra eladni a PMÁP-ból, ott a lóvé a folyószámlán.

Nekem erre a szintu mikrooptimalizaciora nincs igenyem, meg ha penzugyi szempontbol akar jo is lehet.

Neked nincs, de itt az "éhezőkről" volt szó, akik jobban tennék, ha lehajolnának azért a néhány ezresért ...

Vagy olyan jól állnak a magyar éhezők, hogy évi 150+ ezer forint nem pénz? Azért még én is lehajolok (kevesebbért is) ...

trey @ gépház

Képviselni nem kell senkit, de belátni, hogy igen sokan óriás pofont kaptak a holdról is jól látható inflációtól azt igen. Kinek mit intézett a kormánya, hogy egy klasszikust lehessen idézni.

Sőt, valójában mindenkinek a zsebéből kivesznek több kevesebb pénz, mert minden fillért nem lehet valami kamatozó dologba tenni, hanem kajarezsi, autókázás (vö. USDHUF pluszáfa) stb.

Szerkesztve: 2023. 08. 29., k – 09:37

A populizmus gazdaságpolitikája természetéből adódóan előbb vagy utóbb devizaleértékelődésben, inflációban és gazdasági összeomlásban csúcsosodik ki. Dornbusch és Edwards kiváló latin-amerikai tipizálása alapján.

Magyarország sajnos hasonló pályát jár be évek óta, mint amit a fenti szerzők leírtak, semmi meglepő nincs az események alakulásában. Azonban az infláció nemcsak a klasszikus módon, a fogyasztóiár-indexben tud megnyilvánulni, hanem egyéb rejtett vagy kevésbé rejtett módokon is.

A populista gazdaságpolitika alapvetése, hogy bármi áron fenn kell tartani a gazdasági növekedést, különben veszélybe kerül a politikai hatalom.

Amikor a korábbi növekedési szakasz (pozitív sokk) természetes forrásai (például jó termés, új aranybánya, cserearányok váratlan javulása, kedvező külső finanszírozási környezet, kilábalás hosszú recesszióból, EU-pénzek, stb.) kimerülnek, a populista gazdaságpolitikusok mindig arra kényszerülnek, hogy a növekedést, vagy végső esetben legalább a növekedés látszatát fenntartsák, de mivel ehhez már nincs elég erőforrásuk, ezért ezt (más út nem lévén) végül pénznyomtatásból, támogatott, piaci kamatszint alatti hitelekkel, devizaleértékeléssel, inflációval próbálják elérni (kiváló példa Törökország az elmúlt években).

Ezek gyakran valóban adnak egy újabb lökést a gazdaságnak, de eközben egyre fenntarthatatlanabb pályára terelik azt – bár épp Törökország példáján látjuk, hogy kellő szerencsével sok évig húzható a már szemmel láthatóan is fenntarthatatlan szakasz. Az infláció generálásának klasszikus módja a deviza leértékelése (ezt folyamatosan űzi Magyarország évek óta), a piaci alatti kamatozású hitelek folyósítása (jellemzően, de nem kizárólagosan baráti vállalkozásoknak), illetve a hitelből történő lakossági pénzosztás (ez szinte minden országban jellemző választási években, de például Magyarország 2022-ben ezt is nagyon túltolta).

Ugyanakkor van más módja is annak, hogy a kevesebb/nem elegendő erőforrás ellenére megpróbálja egy kormány fenntartani a népszerűségét, méghozzá a rejtett infláció segítségével. 

[...]

Mindaddig, amíg egy adott ország nem néz szembe a gazdasági realitásokkal, nem lép le a politikai/gazdasági populizmus útjáról, és nem hoz olyan intézkedéseket, amelyek a valódi, hosszú távú organikus gazdasági növekedést támogatják (pl: oktatás fejlesztése, szakképzett, demokratikus intézményrendszer erősítése, jogrendszer gyors, átlátható működése), addig kénytelen-kelletlen egyre jobban belesodródik a látható és a rejtett elinflálásba. Magyarország ezen az úton halad továbbra is, annak ellenére, hogy az Európa-rekorder inflációs „eredmények” (amely legalább 50 százalékban a gazdaságpolitikai hibáknak köszönhető) után most várhatóan egy ideig még jobb hírek jönnek hivatalosan az inflációs frontról.

link

Én értem a frusztrálságod, azt viszont nem, hogy miért akarod, hogy más is rosszul érezze magát. Nem vagy Te egy kicsit önző?

Mindig fogsz találni országokat, ahol valami jobbnak tűnik, és olyat is ahol vannak rosszabbnak tőnű dolgok. Na jó, segítek egy kicsit a nyavalygásban: Jaj, jaj, jaj, mi lesz velünk, a szankciókkal kivéreztetett oroszoknál nem kicsit olcsóbb a benzin. Kész, végünk.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

[...]

Ám az ábráról az is világosan kiolvasható, hogy a mai napig újra és újra felbukkanó, Európa-bajnok magyar inflációt hangoztató sommás véleményeknek már ekkor sem volt valóságalapjuk. 

2023 januárjában a magyar drágulási ütem még dobogós sem volt. A Cseh köztársaság, Szlovákia és Lengyelország esetében is magasabb inflációt mért az OECD, mint hazánkban.

A listavezetőket tanulmányozva az is egyértelműen látszik, hogy az inflációs sokk valóban régiós jelenség volt, hiszen az első négy helyen a V4-es államokat találjuk. Ám hazánk ezek közül a legjobb, legalacsonyabb mutatóval rendelkezett. 

[...]

A 2. ábra emellett azt is megmutatja, hogy nemcsak Európa-bajnokok nem vagyunk, de kifejezetten jó inflációs mutatónk van régiós szinten. Az itteni országok közül Lettország és Litvánia kivételével minden államban magasabb volt az árak emelkedésének mértéke, mint nálunk. A csehek mutatója pedig több mint másfélszerese volt a magyar értéknek. 

Link: Ezért lesz egy számjegyű a magyar infláció

trey @ gépház

Ez biztos nem igaz. Mindenhol olvastam az Európa és világbajnok magyar inflációról, meg árakról, és a szlovák Billában igen csak pilláztunk, hogy minden milyen drága. És nem csak az árstopos (amiről ugye lekerült az árstop és csaknem drágultak :D ). De mindenütt szar, de legszarabb ahol Zorbán kormányoz. Gyurcsótán jobb vóna! Már azóta lenne buziházasság, meg genderválaszték a személyi igazolványos és nem azzal foglalkoznánk, hogy nincs jövőképünk, meg terveink, hanem hogy a heroint is legalizáljuk, vagy elég a csak a kokaint.

Csirke és disznóhús, gyümölcs, zöldség. Semmi extra.

 

Én a műszaki cikkeket találom itthon vérlázítóan drágának! Pl bármi olcsóbb az amazon.de-ről, mint itthon. Ha meg a sógoromhoz rendelem, akkor meg pláne.

pl sony e 70-350 objektív itthon a legolcsóbb helyen: 329.800 forint

Amazon.de: 629 euro ami ma 240.000 forint

7% svájci áfával: 560 euro, ami 215.000 forint.

 

Mennyi haszna van 1-1 terméken a kereskedőnek? De a Zorbán a hibás, a kereskedőink csak kartelleznek, amivel semmi gond nincs. https://www.arukereso.hu/fenykepezogep-objektiv-c4191/sony/e-70-350mm-f…

Egy kormánynak szabályozó szerepe kellene hogy legyen. Nem tudom ennél a terméknél mennyi az áfa (elhibázott módon nálunk a legnagyobb*), mennyi a szállítás, hány kereskedőn megy keresztül(mind haszonert dolgozik), mekkora a most célkeresztbe állított** haszonkulcs. 

* Elhibázott, mert válságban törvényszerűen visszaesik a fogyasztás, ezzel fokozza az állam bevétel csökkenését, ezáltal szűkítve a pénzügyi mozgásteret a válság kezelésre. 

** érdekes hogy a kormány minden negatív jelenségre talál egy magától független jelenséget és arra hárítja a felelősséget, saját tevékenységét, szerepét nem vizsgálja, nem vagy lassan és későn korrigál

Mint bárki más. Nincs az ellenzéknek támogatottsága, mert:

+külföldi érdekeket szolgálnak ki. Eladnak mindent, csinálni nem tudnak semmit.

+Nincs egységes baloldal

+A fidesz lop, de ha véletlen megválasztják őket egy város vezetésére, akkor hirtelen meglátszik, hogy hogyan kell eltapsolni 200 milliárdot, meg eladni a városházát.

+ELon Musk az emberiség ellen tört, mert azt mondta SOROS!!!

+Minden vidéki Fidesz szavazó disznószarral etetett gomba

Az is jo kerdes, hogy te mi a francrol irsz.

Az megvan, hogy az inflacio definiciojaban is benne van, hogy eves? (Egyebkent a trey altal linkelt cikk is ferdit kicsit a Year To Day-jel)

Miert sugallsz 1.33 ^ 24 aremelkedest (penzromlast) az elmult ket evbol rossz fogalmazassal, vagy rosszabb esetben tudatlansaggal, propaganda benyelessel?

Netan tudsz egyetlen termeket mondani, ami ma 938x annyi magyar forintba kerul, mint 2021-ben? Vagy akar csak 500x annyiba? 10000 Ft azert boven tobbet er ma, mint 20 Ft 2020-ban, na. :)

Miert sugallsz 1.33 ^ 24 aremelkedest (penzromlast) az elmult ket evbol rossz fogalmazassal, vagy rosszabb esetben tudatlansaggal, propaganda benyelessel?

Nézd, ha neked ennyire személyes, hogy így fogalmazol, legalább tegyél erőfeszítést. Ezek egyszerű pénzügyi fogalmak.  Akkor a két évre vetített pénzromlás mértéke 33%: 2021/08/01-én lévő 1000 Ft forint  2023/08/01-én 751 forintot ér, mivel csak 1330 Ft-ért tudod megvenni ugyanazt amit 2021/08/01-én megvettél. Mit keres ott a havi? Hónapra vetítettet kívántam írni, de van olyan, hogy hibázok. Ettől ez pontosan érthető mindenki számára, aki érteni akarja.

Miért fontos ez egyáltalán? Azért mert az infláció 2022 második félévében szált el. Azaz ahhoz képest nem csoda csökkenő inflációt bemutatni, a véres az lenne, ha ezt is képtelenek lennének véghezvinni. A tény az, hogy a kormány balfaszsága miatt a különböző megtakarításokon ekkora mértékű veszteség könyvelhető el. Ebből 11-12% kizárólag és dedikáltan a magyar kormány balfaszsága, semmilyen külső tényező nem indokolta. 
Azaz a _bravúr_ és a valódi tevékenység nem a decemberi 8% lenne, hanem a szeptemberi 7% decemberi 4%

Ettől ez pontosan érthető mindenki számára, aki érteni akarja.

Ki akarja azt a szerinted is hibas mondatodat pontosan ugy erteni, ahogy a valosagban van? Elenyeszu szamu ember probalta meg pont ugy erteni.

Azaz a _bravúr_ és a valódi tevékenység nem a decemberi 8% lenne, hanem a szeptemberi 7% decemberi 4%

Mar a decemberi 6.5% is bravur lenne. De en is biztos vagyok benne, hogy meg a decemberi 9% is a jobbik eset a valosagban. De te meg a decemberi 3%-ra is kitalalnad, hogy hol vegzett rossz munkat a kormany.

Csak az lehet világbajnok, akit meghívtak a versenyre! Meg az sem mindegy melyik időszakban versenyeznek. A peso már korábban elszált, de ha azt bézzük a magyar fizetőeszköz volt mindenidők abszolúlt világbajnoka, egy hasonló jobboldali nemzetikonzervatív kormányzás után. 
Jó a fideszes f@szon csüngeni!?

carlcot eredeti kérdésére:

Argentína 1945 folyamatosan lejtőn van, 1998-2002 között pénzügyileg összeomlott. Perón autokrata törekvéseinek eredménye, hogy világgazdaság jelentős szereplőjéből a 3. világ legszegényebb gazadaságává vált. Mellé lehet tenni a jóbarátot Pinochet és az általa lezülesztett Chilét.

Node hogy lehet összemosni egy nettó folyamatos 40 éves lejtmenetet, egy totális háború utáni helyzettel? Úgy, hogy 1944 közepétől bábkormány volt?

Azért finoman jelezném, hogy 1989-90-91-ben nem azért lett ám vége az elvtársaknak, mert a fénylő üstökösként száguldó szoci gazdaságot épphogy kilőtte a hanyatló nyugat pofára esés közben.

Valójában a kulcs az, hogy ha a nemzetközi fősodorból, pénzügyi rendszerből kiiratkozol, akkor hát sajjjnos véletlenek egész sorozata jön, és persze saját magad nem tudod fenntartani.

Vannak ám a délamcsi témában ilyen vonatkozások: https://en.wikipedia.org/wiki/Augusto_Pinochet#U.S._backing_of_the_coup

A kormányzati munka "eredménye":

2020/12/31 -> 2022/12/31 -> 34.6% pénzromlás

2021/01/31 -> 2023/01/31 -> 35.6% pénzromlás 

Emelkedő infláció a balfasz cselekedetek hatására elérte a maximumát amit a társadalom képes volt elviselni:

2021/02/28 -> 2023/02/28 -> 35.8% pénzromlás

2021/03/31 -> 2023/03/31 -> 35.8% pénzromlás

2021/04/30 -> 2023/04/30 -> 35.7% pénzromlás

2021/05/31 -> 2023/05/31 -> 34.5% pénzromlás

Kormán meghozza az első intézkedéseket az infláció letaposására "árfigyelő" és hasonló baromságok (07/01)

(https://kormany.hu/hirek/uj-intezkedesek-a-szankcios-inflacio-letorese-…)(kérem senkit ne tévesszen meg az ábra, a pillanatnyi mozgás szezonális csökkenés, minden évben van)

2021/06/30 -> 2023/06/30 -> 34.1% pénzromlás

2021/07/31 -> 2023/07/31 -> 33.7% pénzromlás

Tapossák keményen, visszatért a májusi szint:

2021/08/31 -> 2023/08/31 -> 34.5% pénzromlás

És növekszik kitartóan:

2021/09/30 -> 2023/09/30 -> 34.7% pénzromlás

 

Reméljük ezzel abbamaradt az infláció "letörésére" kiadott akcióterv, ami persze sikerre van ítélve... (taps)  mert októbernek 10.5%-nak kellene lenni hogy 18% alatt maradhasson az éves átlagos infláció.

Értem. Szóval feltaláltad a kétéves inflációt. Még valami tudományosat akarsz idefingani, vagy maradunk a te képzeleted szörnyszülötteinél?

 

Kétéves infláció bazdmeg, röhögtesd már ki magad. Miért nem a 13 éveset nézed akkor? Nagyobb szám jönne ki.

 

Kétéves infláció. Már a havi infláció is marhaság (mert éves van) de legyen. Kétéves. Willy módra.

Értem. Szóval feltaláltad a kétéves inflációt.

Nem, én leírtam, hogyan b*szta el a kormány a tanácsok ellenére ezt az egészet, és hogy mennyire szarul öregszik a "nem is olyan rossz a magyar infláció..." 

De a legszomorúbb ebben az, hogy azt sem érted mit írsz le, mivel ez egy hivatalos adat:

https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/#/hu/document/far2301 

Nincs benne olyan, hogy kétéves. Ezt csak te találtad ki magadtól? Olyan okos vagy, de légyszives szólj a KSH-nak, hogy ne éves adatot nézzen, hanem miattad 2 éveset, mert te osztán megmondtad. AZ jobb. Megvizsgáltad és jobban mutat --> mit is mutat és mivel igazoltad ezt? Tudom, bolondoknak bármi jó, de mégis feltaláltad a 2 éves inflációt, kérlek, mutasd be nekünk! Szerencsétlen.

Fölösleges a vita. Több olyan objektív probléma van, ami a teljes inflációs adatból nem jön le, hiszen az "csak" egy szám. Az egyik, hogy Magyarországon az emberek jelentős része a fizetése jelentős részét költi kajára, lakhatásra, amiért az élelmiszer infláció, a rezsi (tudom rezsistop, ami aztán nem olyan stoppolt, és van közösköltség is), esetleg az autót tankolni kell. A másik dolog, hogy van az ún. jelenérték számítás, ami a hivatalos inflációs adatok kamatos kamattal számítása, nincs ebben semmi izgalmas. A harmadik dolog az ún. bázishatás, azaz ha például van egy nagy ugrás, akkor ugye már a magasabb alapról hiába 2%-os az infláció, attól még az a bármi drága marad.

Éppen kijött a szeptemberi KSH adatsor: https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/far/far2309.html

A teljes Y/Y infáció 12,2%-os, de az élelmiszer bő 15%-kal, és még vannak ott bőven 20%+ tételek, ami inkább érinti az embereket, mint a zokni ára. Érdemes végignézni, mert ami úgy igazán érinti a népet, az jóval az átlag felett drágult (az energiaár fixen szabott, ott valami piaci cuccot néznek, ugye az nem könnyít a terheken). Bónuszként már most tudjuk, hogy jövőre 16% körül drágul az autópályázás, és hogy lesz egy 40Ft-os üzemanyag áremelés január 1-től a jövedéki adó miatt. Szóval igen, baromira veszít a pénzünk az értékéből, illetve a vásárlóerejéből.

Ha esetleg az érzékelt infációra gondolsz ebben a formában, akkor pont azért magas, mert jellemzően kaját veszel, és nem bútorszerelvényt.

Egyébként a KSH egészen hosszú adatsorokkal rendelkezik az infációról, és mindent szereti publikálni a weboldalukon. Bármennyire is fals a megélhetést tekintve, ettől még az a mérvadó, amit a KSH mér, mert egységes a módszertan.

Te sem érted a két éves infláció fogalmát? Ezt magyarázzad meg, most ez a trendi. Novemberben a 3 éves jön. De a kormány elbaszta, Illés a 444-ről szólt nekik. Decemberben jön a 4 éves infláció bemutatása nagy számokkal 

Nem érted? Az a jó! Higgy nekem! Ne gondolkozz, légy olyan, mint willy.

foglalmam sincs micsodák, hogy és mit számolt ki, hiányzik a forrás. Összeadta, szorozta, mit vett figyelembe?  2 éves időszakra számolt, ha figyeltél, nem 3 éves kummulatív inflációt.

Egyre nagyobb a zavar gyerekek. De jó, ne foglalkozzunk vele, így nem lehet építeni a kommunizmust!

Továbbra sem létezik kétéves infláció, ha létrehozod a definíciót sem jelent semmit. Éves infláció van. Kitalálhatjátok az újdonságokat, meg minden, csak legyen már valami alapja.

Azért mert valamit explicit nem mérnek, vagy adnak ki, attól még kiszámolható. Ki tudod számolni, az N éves pénzromlást, az adott éves inflációk kamatos kamatával, ha a bázis évet 100%-nak tekinted. Azért ez mint jelenérték számítás elég hamar előjön a megfelelő közgáz képzésen. Ez önmagában nem teljesen releváns, mert van bérnövekedés, meg reálbér, meg van olyan, hogy mire is költ a lakosság, mennyire vág neki oda az infláció.

Ha veszel egy elméleti 500e nettót kereső bárkit, ami messze a magyar átlagbér felett van, és havi 200e-t költött kajára N. évben, majd N+1. évben 300e-t költött, akkor ott lesz baj, hogy ha nem kapott igen masszív emelést. Ezt a plusz költést nem tudja megtakarítani, nem tudja nyaralásra, "nagyobb hozzáadott értékre" költeni.

Van mégegy tantusz amelyik lebeg, hogy lehet örömködni a magas állampapír hozamokon, ahogy nekem is van, de ettől még az országnak kell kifizetnie ezt. Jövőre a 2000-2500mrd körüli adósságszolgálat 4000mrd körülire csusszan fel, és közben az adóbevételek, pl. áfa elmarad bőven a tervtől, hiszen épp növelték a hiánycélt, ami jövőre sem lesz rózsás. Rögtön január 1-től érkezik a jövedéki adó emelése az üzemanyagokra (inyenceknek tüzelőanyagokra) például, és már vagy 3x leírtam, hogy érdekes módon ilyenkor elmarad a szabadságharc, sőt 435Ft-os euróval sikerül számolni. Egyébként mindenki annak örül aminek akar, és annyira lehet rövidlátó és önző, ahogy gondolja.

Tehát, röviden, ha jól értem.

Nem jó a két éves infláció, mert közben fizetésemelés történhet, illetve a százalékokat nem csak összeadni kell, mert sokminden függ tőle, és egyébként is magas lesz az állampapír kamata, meg 200.000 forintról 50%-kal többet, 300.000 forintot fog kajára költeni és ez baj.

Mert az emberek retardáltak. Ha nincs pénze, akkor simán többet költ. Eddig megszokta, hogy az X terméket veszi meg 2000-ért, nem sok pénze van, és simán 3000-et fog majd adni érte. Értem. A magyar vásárló olyan, hogy ha nem kap fizetésemelést, és emelkedik a termékek ára, nem fogja keresni az olcsóbb termékeket.

Erre nem jöttek rá sem a vásárlók, sem a kereskedők, mert mindenki retardált fideszes és nem normális.

A boltok sem érzik a forgalomcsökkenést, és nem mentek bele az árversenybe, és nem kezdett el csökkenni a termékeknek az ára, mert nem. Nem lehet. Csak az lehet a valóság, amit a Romentum, meg a komcsidéká megmondott és vidéken éheznek az emberek, éhes emberek hordái fosztogatják a boltokat.

Hát mit csinált willy? Összeadta, szorozta, mit csinált? Kétéves, havi bontású infláció számítás? Nem elég, hogy kétéves, ami nincs, de még havi bontású is :D

A haviakat összeadta, összeszorozta? Hogy jött ki és mit jelent?

Ha minden júniusban 10%-ot emelkednek az árak és júliusban 10%-ot csökkennek, akkor a 2 éves júniusi infláció (ami baromság) 1,1*1,1= 1,21, tehát 21%-os a kétéves júniusi infláció (ami nincs)?

A júliusi meg 0,9*0,9= 0,81 19 %-os defláció?

Ha minden más hónapban változatlanak az árak, akkor most nőttek vagy csökkentek?

Mire jó a havi bontású 2 éves infláció?

Miert, az eves inflacio mibol szamolodik? Havonta megnezik a YoY szamokat, es abbol. Ezek alapjan boven ki lehetne szamolni, hogy mondjuk 11 vagy epp 13 honap alatt mennyit valtozott a fizetoerteke a penzednek, csak erre ritkan vagyunk kivancsiak. 

Ami willy problemaja, hogy semmi nincs megmagyarazva a matekbol, lehet akar teljes faszsag is, ha senki nem tudja, mire gondolt a kolto.

Ami a te problemad, hogy igazabol te se tudod, csak sokadjara leirod, hogy csak eves inflacio van, ami egy onkenyes meroszam, lehetne 14.5 honapos is egy penzugyi ev, konszenzus kerdese.

A havi bontású 2 éves infláció nem jelent semmit. Azt sem tudom hogyan számolta ki és miből és senkinek nem jelent semmit, de mivel nagy számot ír, ezért megnyugtatja a lelkedet, hogy mindenszar.

Tényleg megbukott már? Vörös csillagot visszaemelitek az Országházra? Régen leverték onnan a nácik, vissza kellene rakni!

Énekeljük el együtt az internacionálét :D

Nem havi bontású, legalábbis nem úgy, ahogy te érted. Itt leírtam, szerintem egyszerűen a 2022-ben és a 2023-ban havonta közölt éves inflációkat (pl. "2023. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 12,2%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat") gyűjtögette ki, és ezeket szorozta össze (vagy az csinálta meg ezeket, akitől/ahonnan szedte az adatokat).

Tehát nem az egy hónapra eső inflációk szerepelnek a hozzászólásában, hanem az, hogy 2023. szeptemberében mennyivel kell többet fizetni, mint 2022. szeptemberében (pontosabban 2021. szeptemberében). Csak ugye, ha a hivatkozott hozzászólásomat megnézed, pont azért kell neki a két évre számolt infláció, mert ott nemigen látszik csökkenés, míg az egy évre számoltakban igen.

Miért tenném? Ott a KSH honlapja ha ilyen érdekel, minden adat onnan van. A bázisértékhez való eltérés a kérdés, mert ez mutatja meg a topic valódi értelmét.
Az eredeti topic 2022 májusában arra született hogy bemutassa, hogy a magyar infláció _nem is olyan rossz_.
Akkor ugye a buta intézkedések hatására (amit már sokszor felhoztunk) az infláció jelentősen megemelkedett ehhez az emelkedett mértékhez mérten kell vizsgálni az új értékeket, mert ez mutatja a teljesítményt. Illetve az, hogy az állítólagos "intézkedések" hatása milyen. (link az eredeti írásban)

Szóval az eredeti topic van folytatva. A megoldás pedig az, hogy:  De. Nagyon rossz a magyar inflációs adat. Nagyobb a pénzromlás mértéke mint előtte 12 év alatt kumulatívan összesen. Valamint, hogy ennek jó részét a saját kormányunk intézkedéseinek köszönhetünk. 

Valamint azt is miért jó az ha inkább semmit nem tesz a pénzügyi agytröszt a kormányban.

Én nem tehetek róla, hogy nincsenek meg az alapfogalmak. 
Tavaly az átlagos éves infláció (hivatalos) 14.5% volt.
Idén ilyen nincs mivel ezt jövő év január 13-án fogják bejelenteni, és lehetett volna 17.2% is akár ha nem okos megint a kormány, de ők megküzdenek, hogy ne legyen 18% alatt (tapossák).  A fenti egy predikció. Ha jól olvasod akkor benne van a jövő hónapi adat is aminek kellene lenni ahhoz, hogy majd az éves átlagos infláció 18% alatt maradjon.

Az hogy nem tudod hova tenni, hogy ez téma _tavaly_ indult az nem az én problémám, legalább is így gondolom

Én nem tehetek róla, hogy nincsenek meg az alapfogalmak.

Elhiszem, hogy nem tehetsz róla, hogy nem volt lehetőséged megtanulni rendesen a százalékszámítást és a mértani közepet, meg hogy a kettő (év) és az egy (év) között nem látsz különbséget.

Segítek: 2023-2021 = 2. Ha éveset akarsz használni, akkor a kettő évre számolt infláció (teljesen mindegy, hogy január-január, vagy szeptember-szeptember) nem lesz jó. Még ha gyököt is vonsz belőle, akkor is csak egy fokkal jobb), mert csak a két év (egy évre számolt) átlagát kapod.

Azaz a 30-akárhány százalékokat ne vesd össze a 18 százalékkal. Inkább azt kellene, hogy pl. 2021.09.30 -> 2022.09.30 -> 2023.09.30-ra a két darab egyéves hogy alakult. De ezt nem akarod, mert nem jönne az ki, amit szeretnél. KSH:

2023. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 12,2%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Egy éve:

2022. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1%-kal meghaladták az egy évvel korábbit.

És a kettő szorzata szépen ki is adja az általad közölt 34,7%-ot. Viszont ha ennyire felbontanád, akkor már nem jön ki a növekedés (20,1 > 12,2).

Sőt, ha megnézed, akkor 2023. januártól 2023. szeptemberéig az előző év azonos hónapjához képest az inflációk rendre: 25,7; 25,4; 25,2; 24,0; 21,5; 20,1; 17,6; 16,4; 12,2. Nekem ez csökkenőnek látszik.

Ugye nem is olyan rossz a magyar infláció, ahogy eddig gondoltad? :P

Szóval itt állítasz valamit, amit egyszerűen csak azzal tudok magyarázni, hogy gondod van az olvasással:

mértani közepet, meg hogy a kettő (év) és az egy (év) között nem látsz különbséget.

Pontosan látom a kettő közötti különbséget, ezt próbáltam levezetni miért 12,2% a szeptemberi infláció, és miért nem több, látni kellene a valódi romlás nominális mértékét és azt, hogy hol követték el a hibákat. 

És a kettő szorzata szépen ki is adja az általad közölt 34,7%-ot. Viszont ha ennyire felbontanád, akkor már nem jön ki a növekedés (20,1 > 12,2).

Ne haragudj, de a második mondat számomra teljesen értelmetlen, nem tudom mit nem értesz. Észrevetted, hogy a 2 évre vonatkozó infláció vonala közel egy egyenes? Miért? Elgondolkoztál ezen? Újraolvasnád akkor amire válaszoltál?
 

ezt próbáltam levezetni miért 12,2% a szeptemberi infláció

Szerintem szemészhez kell mennem, mert valahogy sehol se látom nálad ezt a tizenpár százalékot, minden értéked 30 százalék fölötti.

a második mondat számomra teljesen értelmetlen, nem tudom mit nem értesz

Nem írtam sehol, hogy valamit nem értek, teljesen egyértelmű a motivációd. És még nekem van gondom az olvasással...

Észrevetted, hogy a 2 évre vonatkozó infláció vonala közel egy egyenes?

Arra gondolsz, hogy vízszintes?

A fenti egy predikció.

Inkább egy prédikáció.

 

Ha jól olvasod

:D

 

Az hogy nem tudod hova tenni, hogy ez téma _tavaly_ indult az nem az én problémám, legalább is így gondolom

Nem ti mulasztottatok el tavaly kormányt váltani? Nem ti sírtatok tavaly, és nem ti sírtok idén is?

:)

Semmilyen konkrétum nincs abban amit írtál. Amit én írtam konkrét adatok vannak, pontosan bemutatják a kormány balfaszságát, de még jövőre vonatkozó kijelentés is van benne, visszajöhetsz és ellenőrizheted majd. 

Szóval, majd, ha valami konkrétat írsz nem csak az érzelmeid szólj.

Te olyan konkrétumot írtál, amit te találtál ki. Még nem tudjuk, hogy mire jó, meg nem így kell kiszámolni, ha ilyesmit számolunk, de nem baj. Szólsz majd, ha megtalálod, hogy mire lehet használni a kétéves inflációt? Lehet tied lesz a következő közgáz Nobel! Bízom benne, hogy az is hazakerül.

Szerkesztve: 2023. 09. 18., h – 15:58

Fokózódik Orbán fejfájása:

A augusztusi 16,4% éve ráta messze a legmagasabb az EU-ban. Európában csak a törökök állnak rosszabban infláció tekintetében. A decemberre belengetett 7% bizonyosan orbáni vágy marad.

 

link

Aha, szép mentés. A probléma vele, hogy előtte szóltak a kormánynak, ne csináljon ársapkát mert nem segít, hanem _elrejti_ az inflációt és felerősíti. Akkor épp az volt hogy azt írtátok hülye aki ezt mondja. Az is el lett mondva, nem kellene osztogatni választás előtt (SZJA) mert az akkor már erősen emelkedő inflációt fel fogja turbózni. El lett mondva, hogy az "extraprofit" adó inflációt okoz. Ezeknél is elhangzott, hogy mindenki hülye aki ezt mondja. Most épp utólag értékelik a teljesítményt. Erre:  "utólag mindenki okos" és betol mellé valami blődséget

Örülök, hogy a messzi távol homályában még számotokra is felsejlik a kritikus önvizsgálatot szorosan rejtő leplek sejtelmesen derengő árnyai közül, hogy talán valami nem jól volt, van, hiszen bár ti folyamatosan kamuztatok és kamuztok az embereknek, mégsem sikerült kormányt váltanotok. Kár, hogy a lidércszerűen előbukkant halovány pislákolást szempillantás alatt elnyomta az alázatot nem ismerő ragyogó nagyszerűségetek, és megint sikerült ráeszmélnetek, hogy más a hibás. Egy, száz, ezer és sok millió más. Elbukott az egyén, és elbukott a közösség számottevő része. Meg az Orbán. Már csak ti vagytok talpon, ti, a szellem világítótornyai, az erkölcs iránytűi, a lélek menedékei. No, hát 2026-ig még van idő. Hajrá! Csak felfelé!

:)

Örülök, hogy a messzi távol homályában még számotokra is felsejlik a kritikus önvizsgálatot szorosan rejtő leplek sejtelmesen derengő árnyai közül

vs:

2,5millió. Fidesz által hipnotizmusban tartott retardáltak és a hozzájuk tömörülő opportunisták hada. 

Azt felejted el, ezek nem fanatikusok, szóval eltéríthetők. A kérdés jó e, hogy más ejti őket hipnózisba. 

Tudtad, hogy amit te vonításnak titulálsz (nem tudom mi lehet ez, mert mindig összekened a véleményed a többesszámmal) nem muszáj olvasnod/nézned. Simán elmehetsz mellette. Az pedig, hogy (legyen az bármi) te vonításnak deklarálod, az tekinthető persze egy értékelésnek, csak elég vékony amikor egy olyan hozzászólásra érkezik ahol konkrétan arra hívja fel a figyelmet, hogy az a 2,5 millió ember akár neked is lehet probléma a jövőben. 

És az ársapka hozzájárult egy 3%-nyi inflációval. De arról nem szólt, hogy hogyan marad a kevés pénzű ember talpon enélkül? Hogy? Akinek kevés a jövedelme, velük mi lesz? Fizessenek a gazdagok elve alapján ők olcsóbban? Vagy lecsökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját 5%-ra? Ezt mondta a baloldal nem? Régóta 5%, de igen! Jól megmondták és jó ötletet mondott a baloldal. Mit is? Nem emlékszem! Csak olyat, hogy a kormány semmit ne csináljon, de nem is csinál semmit! Ó, de szeretem a fogalmatlanokat, akik mindentis elhisznek.

Mondjuk eladhattuk volna az Országházat, a Dunát, meg Dél-Baranyát.

Már megint kezded a szakértést? Igen, szakértők mondták el a véleményüket, illetve ellenzéki politikusok is (tudom, egyesek szerint a szakértelem is csak kommunista ármány). Ettől még igazuk lett és nem véletlenül csak úgy...

De olvashatod azt is amit én írtam itt (nem szakértőként). Nem volt ezt mágia látni, ők is tudták. Szándékos volt. A pillanatnyi előny többet jelentett számukra. Tudod ezek ilyen patkányok. Ez van. 

Az a helyzet, hogy egészen addig ment a szekér, amíg 2020 elejéig húzott az EU-s gazdaság előre mindent is, különösen a német. Ugyanerre az időszakra meg kell nézni, hogy milyen volt az EU pénzek felhasználása, azaz 1 EUR-ból mennyi extra lett, és mindez átlagosan, hogy sikerült a környékünkön.

Elég alap közgáz dolog, hogy amikor magától halad a gazdaság akkor nem, vagy célzottan, érdemes pörgetni.

A másik dolog, hogy 10 év alatt nem sikerült valódi energia függőséget csökkenteni, a hatékonyság növelésével. Leírtuk már 1000x mindenféle topikban itt, pedig nem is értünk hozzá azon a szinten, na ekkora a probléma.

A "háborús" infláció jelentős részét az okozta, hogy irgalmatlan mértékű deviza kitettséget sikerült állami szinten kiépíteni az észnélküli rezsicsökkentéssel, és ezzel együtt a pazarlásra ösztönzéssel. Ugye érzed, hogy a minimalista energia ár azt mondja, hogy csapassad a 25 fokot télen, nem baj, ha kimegy az ablakon, plafonon, és a falon, had szóljon. Bónuszként az EU feladta mindenkinek házi feladatnak, hogy kibocsájtás csökkentés, hatékonyság növelés, meg csupa ilyen "libsi mantra", amire még egy vagon pénzt is adnának (ez valójában a kulcs benne). Továbbá itt ülünk európa egyik legjobb geotermiával ellátott területén, hát nagyon rossz lett volna jobban kihasználni. Igen, ezek stratégiai dolgok, sokéves fejlesztések, és senki se mondja, hogy puff miért is nem volt minden kész, hanem állami szinten alig volt ennek nyoma. Ahol támogatás volt alig volt zöldítés előírva, vagy olyan feltételek voltak, amik kimondottan a tehetőseket (tehát itthon a felsőbb jövedelmi osztályba lévőek, akik valójában még azért nem gazdagok valóban) tolták meg mégjobban (lásd még 7 személyes autó).

Erre tartjuk az államot, hogy legyenek valós szakértői, dolgozzanak ki stratégiát, elemezzék a kitettségeket satöbbi satöbbi. Nem, nem a szakértő kormányt mondom, hanem minden minisztériumnak az alá tartozó területről kellene valamiféle vízióval rendelkeznie, haladni valahova, és nem csak sodródni, vagy pattogni mint a flippergolyó.

Különösen jó lett volna, hogy ha a haladó energiahatékonysági ügyeket a Repower EU-val (2021-es projekt emberek, azaz 1 évet kidobtunk az ablakon még a háborús idők előtt) mégjobban meg lehet tolni. Tessék megnézni a rendkívüli módon hanyatló Cseheket, akik épp megkapták a +2 mrd eurójukat (igen ez most 780mrd forint, azért lenne helye na) energiahatékonyságra, és hasonló dolgokra.

Tessék megnézni, hogy a cseh koronát mennyivel kevésbé rángatták meg, és közben a horvátok már eurót vezettek be. Lehet, hogy ez utóbbi fogösszeszorítva volt, és okoz bajokat, de hosszú távon biztosan jól járnak vele. A félreértés elkerülése végett, nem fetisizálom az eurót, azt most bevezetni hirtelen nem szabad, és nem is lehetni, lasd ERM II és maastrichti kritériumok, pusztán arról volt szó, hogy a horvátok kitűzték a célt, teljesítették, és várják a hatást.

A "mantrátok", és hasonló marhaságok nem érdekelnek, és totális h...eség esetemben, de mind1, mindenki azt gondol amit akar. Teljesen fájdalmas már, ahogy láthatóan olyan torz valóságképek vannak, hogy igen nehezen képzelhető el, hogy egyesek miből pakolják össze.

Nem tudom, hallottál-e már a gonoszról, a csúf, kopasz képviseleti demokráciáról?! Tudod, az olyan hókuszpókusz, hogy nevezést kell beadni, és aztán jó eredményt elérni a versenyen. A jó eredmény azért jó, mert segítségével a világról való nagy felismeréseidből levont következtetésekből fakadó kiváló gondolataid az áfonyabokor melletti törpöléshez képest effektívebben artikulálhatod illetve válthatod valóra.

:)

Mi a túró köze van a demokráciának ahhoz, hogy egy bármelyik minisztérium végezzen szakmai munkát? Meg ahhoz, hogy a bármelyik választott képviselő, végső soron kormánytag, az a szakmai érveket megfogadja, és ne állandóan valami populista őrület legyen? Neked még lehet nem tűnt fel, de egy választás már elég régóta arról szól, hogy ki tud többet ígérni, vagy valamilyen módon szavazatot venni. Ez lehet egy zsák krumpli, vagy ingyenpénz, vagy komolyabb célzott támogatás, illetve ki tud kellő ellenségképet gyártani. Egyébként még ezek mellett is simán lehetett volna energiahatékonysági program, hiszen az a holdról is látszik, hogy kell (látszott 5 éve is, meg 10 éve is, nem most).

Ha technokrata kormányzást szeretnél, technokrata erő(k)nek kellene kormányt alakítani. Ha ilyen vagy olyan kormányzást szeretnél, ilyen vagy olyan erő(k)nek kellene kormányt alakítani. A magyar képviseleti demokráciában ehhez az ún. országgyűlési választásokon keresztül vezet az út. Tudod, a kommunikációs lehetőségek fejlődése nem csak a hírek (tények) terjedését tette gyorsabbá és tömegesebbé, hanem a politikusok és a közélet alakításában résztvevők reagálási idejét is lerövidítette. Tehát amikor a technológiai fejlődést szopkodjátok, akkor a populizmust szopkodjátok (rosszabb esetben a diktatúra valamilyen formáját (ld. pl. a "progresszívek" agresszív hordája által építgetett új Szovjetunió)). Javaslom, törpöljetek tovább azon, hogy az általatok felmagasztalt kulturális (pl. gondolat- és szólásszabadság mint általános jog) és technológiai fejlődés vívmányainak használatából hogyan zárjátok ki a nektek nem tetszően gondolkodókat. ;)

:)

Nem szeretnék, direkt írtam, hogy "szakértői" kormányra a fene se vágyik. Tőlem a Fidesz is csinálhatná jól, sőt 2010-ben megadtam énis nekik a felhatalmzást, hogy akkor tessék.

Ismét: Minden minisztériumnak szükséges, hogy az adott terület szakmai, országos, nemzetépítő jövőjét próbálja vázolni, illetve szólni, hogy figyeljmár, kéne szigetelni, mert gáz lesz.

Nagyon nem szerencsés a másik fél (majdnem vitapartner írtam, de vita nincs, mert érveket nem látok), rátolása egy kb. ugyanolyan ellenszenves bagázsra, amivel vált a kormányzópárt. A szopkodási vizíóid magánügyek, progresszálhatsz amerre gondolod.

Nem tudom, hallottál-e már a gonoszról, a csúf, kopasz képviseleti demokráciáról?! 

 

De és annak a megcsúfolása az, hogy az orrukig nem látó választóknak azt mondják, hogy a gazdaság nő _tehát_ van lehetőség az osztogatásra (SZJA), vagy azt mondják, hogy bennük aztán meg lehet bízni, mert ők a béke pártján állnak (utcai harcosunk mondott ilyet, a kárpátok pincsije, aki addig hős ameddig van rajta póráz és a gazdi tartja, így tudja senki nem bánthatja). 

Pedig pontosan tudták, ha kiosztják, akkor a már meglévő infláció elszabadul?

Javaslom tanulmányozásra: https://szolgaltat.com/kereset/brutto-netto/27-os-afa/

Hanyatlóéknál általában minden élelmiszer 7-10%-os áfával megy, és ez egyben fékezi az inflációt, bár valszin minimálisan, de azért mégis. Nálunk csak a benzinen literenként 12-13Ft-tal fizetsz többet a 25%-oshoz képest, és január egytől +30Ft-tal emelik a jövedéki adót, ami áfástul +38Ft. (Egyrészt ez 435Ft-os EUR árfolyamhoz van igazítva, másrészt akár még felmentést is kérhettünk volna, csak valahogy itt épp nem sikerült a szabadságharc.) A benzin és gázolaj árát nem a tranzitdíjak emelik, az pár forint per literre jön ki, és van olyan benzinkút társaság, ahol eleve nem is abból az irányból érkezik az alapanyag. Ez még biztosan meg fogja tolni a jövő évi infációt, ráadásul méginkább fel fogja turbózni a határmenti tankolást, illetve a fuvarozók nagyon meg fogják nézni, hogy hol és mennyire tankoljanak, és ezzel csökkeni fog az adóbevétel.

Orbán:

A jegybanknak beletört a bicskája az infláció elleni küzdelembe

link

Bezzeg amikor bemegyek a bóltba, és elmondom az nyuggereknek, hogy kurva jó minden, mert csak 12% az infláció, szinte majdnem mindíg meg akarnak verni: Háborús infláció, MZP háborút akar, meg Bfprüsszel hörgik a nyanyák... :D

Gyakorlatilag lenullázódott a növekedés

Az ipari termelés volumene 5,3 százalékkal maradt el 2023 augusztusában az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1 százalékkal mérséklődött – erősítette meg második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.

link

A hét elején a Brent nyersolaj hordónkénti ára  5,2 százalékkal megugrott a korai ázsiai kereskedésben, majd stabilizálódott, és 3,8 százalékkal 87,83 dolláron kereskedtek vele. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj keveréke hétfőn hordónként 89 dollárig is emelkedett, mivel aggodalmakat keltett, hogy a Hamász Izrael elleni támadása növeli a feszültséget az egész Közel-Keleten, és hatással lesz a vezető olajtermelők kitermelésére. 

Ami eddig volt, az semmi, most jön majd csak az igazi háborús infláció

Sajnálom az ICE tulajdonosokat. :(

Törökország és Izland után Szerbiában is magasabb lett a novemberi éves infláció, mint nálunk.

trey @ gépház