Segítsetek Dash Cam-et választani!

Ma majdnem megölt egy (román rendszámú) kamion. A részletekkel nem untatnám a kedves közönséget, de a végén a kiérkező rendőr megkérdezte, hogy van-e ilyen az autóban. Persze, hogy nincs.

Nos, utánanéztem. Rengeteg van a piacon. 

Olyan kellene, ami előre is és hátra is néz. Két kamera. Elég hosszú kábelek tartoznak hozzá, hogy egy hosszabb autóba se legyen gond beszerelni.

Ez egész jónak tűnik, viszont nem tudom eldönteni, hogy tényleg két kamera van-e a csomagban, vagy csak egy. Itt az mondják róla, hogy a hátsót külön kell hozzá venni.

Nem feltétlenül ragaszkodom ehhez, sőt kíváncsi lennék a tapasztalatokra, ajánlatokra.

Hozzászólások

"Termékkód: Midrive A500s + RC06" az RC06 a hátsó kamera, tehát kell, hogy legyen a csomagban.

Viszont ebben a bundleben nem éri meg, 28k körül van az A500s, az RC06 meg 7k körül, ÁK szerint.

Nekem öt éve van egy GS65H, ami egy dobozban két kamerás. A hátra néző kamera nem sok részletet lát az autó körül, célszerű egy különálló egységet felszerelni a hátsó ablakra. Ferdehátú kocsinál persze szívás a kábelezés. GPS vevőn és a minőségi SD kártyán nem szabad spórolni. Ha vákumtappancsos a rögzítése és nem ragasztós, akkor könnyen át tudod rakni a dashcam-et pl. céges autóba is.

Érdemes szétnézni a Viofo-nál (https://viofo.com/). Nekem egy A128 Duo Plus van. Avensis kombi, elér simán hátra, bár az ajtó fölött vittem a kábelt, nem a padlóban, úgy lehet, hogy rövid lenne. Szerencsére még nem volt szükség a felvételre, de párat megnéztem, nekem jó minőségűnek tűnt. Hardwire kittel vettem, fixen be van kötve, úgyhogy megy mindig magától, nem kell foglalkozni vele.

subs. (van, de kellene jobb).

echo crash > /dev/kmem

Mivue 792 van, hátul Mivue A30-al, több, mint 2 éve. A kamerákkal elégedett vagyok, a telefonos wifi-s szoftver elég gyenge volt, amikor utoljára néztem, nem is használom. A Duett-nál szerelték be, azóta sem volt vele semmi gond. Ha érdekel a képe, akkor felteszek nyers videót valahová.

Szerkesztve: 2022. 06. 27., h – 09:25

Sub. Engem is érdekel, és olyan kéne ami parkoláskor is rögzít ha megmozdul az autó, vagy mozgás van körülötte. (akár úgy is hogy rákötök egy powerbank-et, mert az autó parkolva nem ad áramot). Ja és jó Aliexpresses is, ha van valakinek pozitiv tapasztalata velük.

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

nekem ez a szett van, amit a kérdező linkelt - bár a hátsó kamerát még nem szereltem fel.
a kamerának van valamennyi akkuja, de a parkolás rögzítéséhez árulnak hozzá egy külön kábel-szettet,
amivel emlékeim szerint figyeli az autó akkuját is, és túlmerülés előtt lekapcsolja a kamerát.

A kamera tud normál és "emergency" rögzítést is - utóbbi külön folder-be kerül, de én kikapcsoltam ezt a "feature"-t mert minden második kátyúnál aktiválódótt.

Az érzékenységet lehet állítani, mióta tekertem rajta egyet (vagy kettőt?) lefelé, azóta nem riaszt minden zökkenőnél. :)

Az akksit sajnos kajakra leszopta a szett ellenére is. Egy 2019-es Vitarába, gyári (mármint Suzuiki) szervíz által beszerelve, és az illető - máskor már kiderült - egyébként érti a dolgát. Hogy miért jártam így, nemtom, de azóta kézzel kapcsolom ki-be...

A kamera akksija másfél év alatt meghalt amúgy.

<-------
You can't grep on dead trees.

Én elégedetten használom a 70mai tükör változatát hátsó kamerával együtt.
https://www.youtube.com/watch?v=ZByOEI9MZYw

Dashcam kétféle érzékenység beállítással, mikor maga indítja a vész-tárolást, de manuálisan is lehet rögzíteni. Amúgy végtelenítve tárol, úgyhogy SD-kártya mérettől függően sokáig megvan a korábbi videó is.

Tolatókamera is: tolatólámpára van kötve, hogy tudja, mikor indulok hátra. Ilyenkor "lenéz" a kamerakép és segédvonalakat rajzol.

Visszapillantó helyettesítő is: akkor volt hasznos, mikor a kombi tele volt pakolva és nem láttam hátra. Amúgy mikor kikapcsol a képernyő, akkor a tükröződő fekete felület adja a hagyományos tükör funkciót, teljesen jól.

Előre is jól lát: párás éjszakai erdőben szabad szemmel alig láttam, de az első kamera képét a tükörben nézve tudtam ellenőrizni, hogy mi van előttem.

Elvileg wifi-app van hozzá, de a másolás gyorsabb, ha az SD-kártyát viszem a géphez.

Nekem ilyen 70mai van a hátsó kamera nélkül. Alapvetően jól működik, de az időt sehogy nem tudom beállítani rajta helyesen, mindig hülyeséget ment a videóra. Inkább kikapcsoltam.

Nekem is ez van, bekapcosltam, működik, de valahogy be kell lőnöm majd hogy akkor is rögzítsen ha nem menetközben megyek, mert a minap belémtolattak amig strandon voltunk, de a kamera nem rögzített, így hiába... :/ 

Elvileg van hozzá valami kábel, azzal be lehet lőni: https://ipon.hu/shop/termek/70mai-hardwire-kit-12v/1895967

Hááát, hogy ezt kötötték-e be rosszul, vagy a kis kínai dobta össze sz.rul az elektronikát, vagy a Xiaomi a terveket kutyulta el, nem tudom. Több helyen is lehet a hiba forrása (hibának gondolom, mert elvileg pont erre kéne figyelnie az elektronikának), szóval passz...

<-------
You can't grep on dead trees.

Saját megoldásként az utastérvilágítás állandó tápjára (amiről akkor világít, ha kézzel direktben felkapcsolod) kötöttem rá egy pici saját készítésű tápot: 7805 hűtőbordán, lábai közt SMD 100 nanók, illetve egy elkót föléhajtottam és kiöntöttem epokittal az egészet. a borda hátulját hővezető ragasztóval feltaknyoltam a tető egyik keresztáthidalójára. A visszapillantó fölött kidugtam egy pici USB kábelvéget.

Előnye, hogy leállítás után valamennyi idővel lekapcsolja a beltérvilágítás tápellátását az autó elektronikája, így álló helyzetben kikapcsol, nem tudja leszívni az akksit (parkoláskor nem akarok rögzíteni). Indításkor pedig amikor feszültség alá helyeződik, automatikusan indul a kamera.

Először kapcsolóüzemű modullal próbálkoztam, de az nagyon leültette a rádió AGC-jét, így végül megépítettem ezt a pici lineárisat.

Parking surveillance csak hardwire kit-el működik, de sajnos csak a mozgás-/ütésérzékelés éleszti a kamerát, így az eseményt nem, csak az utólagos történéseket rögzíti :/ (élesben még szerencsére nem teszteltem, csak pl. ajtócsapásra, vagy ha fáról valami potyog a kocsira beindul, már semmi nincs a felvételen :( )

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Nekem pont ez a kombináció van 2 autóban is itthon (A500s + RC06). Teljesen jól működik kb 8 hónapja, a kamera képe nagyon jó.

A linkelt csomag szerintem is drága, olcsóbb külön megvenni az első és hátsó kamerát.

ha teljesen jó a képe, akkor hadd kérdezzek, mert én elvesztem.
Ha max felbontáson van, tömörítés nélkül - akkor panaszkodik a kártya sebességére (64G sandisk high endurance - direkt dashcom-hez fejlesztett - kártyám van)
ha bekapcsolom a tömörítést, akkor közelse olyan jó a kép.

Apple gyártmányú van? Vagy ilyen kínai szarokat kell használnom az iPhone-ommal?!?

trey @ gépház

Xiaomi van nekem is, ugyanez, szerintem a képe gyönyörű, viszont a magyar utakon érdemes kikapcsolni az ütközés figyelést, mert minden árokra bejelez és veszi fel a vész videót amit ugye utána nem ír felül. Sikerült a múltkor már ~15 percre redukálni a maximális felvételi időt a sok vész videó miatt.

Nem gaz egy ilyet hatrahagyni a kocsiban? Mi van, ha jofej emberek a lepukkant-aruhaz (tm) parkoljoban be****ak az ablakot, es elviszik a dashcamet + autoradiot + kesztyutartot? Nem is az ara miatt, csak ugye kellemetlen, amikor tobbe van az ablakcsere, mint amit elvittek :(

 

A masik. Nezett mar valaki dashcam app-et? Ha nem kell annyira durva recording, hanem pl. csak elore, egesz jo background-ban futo appek vannak. Es a mai mobilok wide kameraja igencsak jo mar kozepkategoriaban is.

sajnos ez benne van a pakliban - ezért is érdemes az in-dash-audio mellett dönteni, az kevésbé "csábító".
Ha jól be van kábelezve, felragasztva, azért idő kibontani - remélhetőleg annyit nem kockáztatnak...

Próbáld ki, hogy a műszerfalra kiteszed az okostelódat napsütéses időben 2 órára, utána gyorsan megérted, hogy mi a különbség...

Próbáld ki, hogy a műszerfalra kiteszed az okostelódat napsütéses időben 2 órára, utána gyorsan megérted, hogy mi a különbség...

Pontosan ezert rikito feher csillogo a mobilom. Es nem muszerfalon van, hanem ablakra rogzitett tartoban. Tok nelkul. Meglepoen kevesse melegszik igy, de teny, hogy nyaron a melegedes problema, ez nem is kerdes. Klima itt is tud valamelyest segiteni.

Szerkesztve: 2022. 06. 28., k – 15:50

Én is szeretnék dashcam-et. Nem túl sok a kívánságom: elöl-hátul kamera, 4K felbontás legalább elöl (nem bánnám, ha elöl-hátul 4K lenne, de eddig csak olyan rendszereket láttam, ami elöl 4K, hátul meg 1080p). GPS és legyen szuper egyszerű megőrizni egy felvételt (ideális esetben hangvezérlés, de kiegyezem azzal, ha meg kell érinteni egy jól látható nagy gombot vagy ilyesmi). Vegyen hangot, ne legyen túl nagy. Ha a kabint is veszi, az jó, de nem muszáj. Nem szükséges, hogy saját kijelzője legyen. Ha lehet, inkább tapadókoronggal rögzíteném, nem ragasztva. Az lenne jó, ha USB-A csatlakozója lenne valami hosszú drót végén, amit a szivargyújtós átalakítóba tudok betenni.

Amazonról rendeltem 3 különbözőt, amik a leírás szerint jók lehettek volna. De eddig egyik se tetszik. Mindháromnak van kijelzője, 3 és 4 inch közötti mérettel. Az egyik 3 csatornás, de így nem tudja 4K-ban rögzíteni az első kamera képét csak 3x1080p. Emellett a mentéshez is egy gombsorban kell tapogatni, hogy mit nyomjak meg.

A második egész jó, érintőképernyőn egy viszonylag nagy ikont kell megérinteni a mentéshez, viszont valami miatt a GPS vevő egy külön gyufásdoboznyi kis egység, amit külön fel kell ragasztani az ablakra. Nem tetszik.

A totalcaron olvastam egy cikket a Xiaomi 70MAI M500 dashcamről, aminek tetszik a kivitele meg minden, csak a felbontása nem meg nincs hátsó kamera meg nincs hangvezérlés.

Szóval az Amazonos keresés láthatólag nem elég jó, a leírásokból sok fontos dolog nem derül ki.

A fentieket elolvasva esetleg nem ugrott be valakinek egy típus, hogy hát az X az pont ezt tudja, mint amit keresel?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

sajnos fentebb tévesen írtam - nem az van nekem, amit a kérdező írt, hanem a Xiaomi A800S  és ehhez a rear camera kiegészítés (ami még nincs beszerelve) https://www.youtube.com/watch?v=4Zs5Yfmj5FQ - emergency video: balról a 2. gomb megnyomása. ilyenkor külön folder-be kerül a videó.

Ez nem rossz a leírás alapján, egyetlen baj, hogy az Amazonon azt írják, hogy megrendelés után 6-8 héttel adnák postára valahol külföldön.

Ahhoz képest, hogy a másik 3 megrendelés után másnapra itt volt, ez elég gáz.

Megnézem majd, van-e más, gyorsabb de megbízhatónak gondolható beszerzési forrás

emergency video: balról a 2. gomb megnyomása.

Ó, úgy láttam más 7MAI eszközben volt hangvezérlés.

Mit mondanál, miben jobb ez mint egy másik, átlagos 4K-s dashcam?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szia!
Nekem ilyen kamerám van, első-hátsó. én a 70mai oldaláról rendeltem Hollandiába, és valami 6 nap volt amíg beért, de áfa/vám nélkül. Hardwire kit mellé volt rendelve, de még nem tudtam beletákolni a kocsiba. A kamera helyét jól válaszd meg, mert a szélvédő tükröződései nagyon világosban és nagyon sötétben erősen látszanak (A-oszlop tükröződés, mobiltartó/telefon tükröződései).

Sajnos hangvezérlés ebben a kamerában nincs, de a 70mai fórumán kb petíció indult, hogy fejlesszék bele. Előrelépés az ügyben nincs :(

A megrendeléseid valószínűleg országon belüli raktárról jöttek, azért tudnak odaérni olyan hamar. Bár néha még akkor sem :)

bementem a MediaMarkt-ba és polcról elhoztam...

igen, én is olvastam, h másik 70Mai-ban van voicecontrol - ebben sajnos nincs (még?)

miben jobb? nem tudom. ebben kb mindent megtaláltam ami kellett nekem (folyamatos rögzítéssel használom, egyébként olyat is csinál, hogy pár10sec pre-recording megy RAM-ba, és (nem folyamatos rögzítés esetén) ez is mentésre kerül.

+1 az A800S-re tőlem is. annyit érdemes átgondolni, hogy érzésre a 4K rögzítés sokkal jobban gyilkolja az SD kártyákat (igen, high endurance és márkás darabok voltak, de néhány havonta már reklamált a kamera hogy lassú), 1080p-re visszavéve - ami az esetek többségében szerintem bőven elég - sokkal jobban bírja.

az emergency recording kikapcsolása szinte kötelező, Bp-en nem tudsz egy háztömbnyit menni hogy ne kapcsolna be.

Bár nem tapasztalat, csak tesztek alapján, de _állítólag_ a 4K-s A800S valós, használható képminősége nem jobb annyival az UHD-s A500S-nél, amennyivel drágább és amennyivel így feleslegesen nagyobb file-okkal dolgozik (nagyobb kártya, rövidebb idő, lassab wifi-s letöltés).
A hátsó kamera meg ugyanaz a 1080p-s mindkettőnél.

Azt viszont eléggé hiányolom mindkettőnél, hogy a manuális "emergency" rögzítésre nem adnak v.mi egyszrűbb gyorsgomb megoldást.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

mi volna annál egyszerűbb, h megnyomod balról a második gombot a kamerán? az, hogy "hey siri! record emergency" ?

Pontosan.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

őszintén szólva nem teljesen értem az igényt - amennyiben folyamatos rögzítésre van kapcsolva a kamera, akkor rögzítve lesz a kérdéses rész.
Amennyiben nem így van, akkor csak remélheted, hogy a pre-recording időrésben elindul a felvétel amikor kimondod, hogy dejó lett volna ezt felvenni...
szerintem

Ugye a kamera loopban rögzít, felülírja a korábban rögzített dolgokat, kivéve, ha szólsz neki, hogy valamit ne írjon felül.

Természetesen lehet azt csinálni, hogy az ember mondjuk hazaérkezve aznap gyorsan átnézi az összes kis klipet, hogy volt-e valami, amit meg akar tartani. Ha elég nagy az SD kártyán a használható hely, akkor még nem lesz felülírva.

Nem tudom, hányan használják a dashcamjüket így, de pl. YT videók alapján elég sokan inkább szólnak azonnal.

Ha szólsz neki, hogy rögzítse a mostani klipet, akkor egyfelől nem baj, ha nem azonnal keresed meg és másolod le, mert nem lesz felülírva, plusz keresni is egyszerűbb, mert látod, hogy melyik klipek védettek.

Mindenesetre én nem ebben a kérdésben próbálok állást foglalni, én csak azt mondom, hogy szerintem pl. szólni, hogy Hey Garmin, save video, az egyszerűbb, mint elengedni egy kézzel a kormányt benyúlni a visszapillantó mögé és vakon kitapogatni a gombokat, majd elkezdeni számolni, hogy akkor melyik is a második vagy az akárhanyadik.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

nem mondom, hogy nincs igazad a dologban (bár a fenti kamerára pl wifi-n okostelóval rá lehet csatolni és pillanatok alatt letölteni a kérdéses fotót, ahonnan akár egyből megoszthatod YT-ra) - ezért is írtak petíciót a gyártónak, h ugyan tegye már vissza a köv fw-be ezt a feature-t.

mondjuk az is lehetne opció, h bármely gombot nyomva kell tartani 5sec-ig, akkor emergency-t rögzít, akkor kevesebbet kell keresgélni :-)

En olyat igyekeztem venni, aminek 170 fok a latoszoge. A legtobb altalaban 140 fokos. Soknak nikkel akuja van, es ez gyorsan problemat okoz, ha valami mas is ra van dugva az aramra. Es ahogy masok irtak, nehany kornyeken jobb, ha leszereli az ember.