"Ennyi volt, nincs többé ingyenes messengerezés mobilnettel"

Az eddigi szabályozás szerint több üzenetküldő alkalmazást (Facebook Messenger, WhatsApp, Viber, társkereső programok stb.) igénybe vehettek a mobilnetes felhasználók akkor is, ha már kimerítették a havi keretüket. Most egy új törvény miatt ez a lehetőség megszűnik.

Az európai távközlés-felügyelő hatóság (BEREC) a múlt héten frissítette az arra vonatkozó előírásait, és betiltották azt a gyakorlatot, amely bizonyos alkalmazásokat mentesített a szolgáltatók által előírt adatkorlátok alól. A változtatás értelmében

az eddig ingyenesen használható alkalmazások is fogyasztani fogják a mobilnetet.

A hatóság a döntésnél az európai bíróság egyik ítéletére hivatkozott, amely kimondta: sérti a szabad versenyt, ha bizonyos alkalmazásokat a felhasználók ingyenesen igénybe vehetnek, másokat pedig nem.

A döntés kizárólag az európai piacot érinti.

[...]

Link: https://index.hu/techtud/2022/06/20/facebook-messenger-ingyenesseg-elto…

Hozzászólások

Fájóbb, hogy ennek tudatában a zenei és a filmes appok is törlésre kerülnek a kedvezményezettek közül a TÖKETLEN és KÖCSÖG EU miatt. Mindezek mellett megnyugvással tölt el, hogy az EU-s állampolgárokat nem kérdezve már a sokadik eurómilliárdot szórják el egy feltételezhetően soha nem lesz EU-s ország, a hohol birodalom megtámogatására, felfegyverzésére. És csak remélhetjük, hogy nem ellenünk fogják majd egy morzsáját használni annak, amit küldtek - bármilyen formában is.

Már bocsássál meg... de tőlem a kijevi nagyonnagyfejedelemség is lehet :D

Miért, aki cigány az mi? Jobb az olasz, norvég cserediák, rejtett erőforrás vagy nem idén barnult - hülye szöveg?!

A netsemlegességgel kapcsolatban pedig ebben a kontextusban annyit, hogy lényegében teljesen lefedte a felhasználók által használt pár zenei vagy chat szolgáltatást a paletta. WeChat -et senki nem használ itt, a többi szar meg benne volt. Még a tiktok és snapchat is, aminek normális értékrendű országokban tiltólistán lenne a helye.

lényegében teljesen lefedte a felhasználók által használt pár zenei vagy chat szolgáltatást a paletta

A Signal es Telegram hasznalatara is volt ingyenes keret?

WeChat -et senki nem használ itt

Gondolom Azsiaban a tobbi uzenetkuldore mondjak ezt a turistaknak es odakoltozotteknek :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A netsemlegességgel kapcsolatban pedig ebben a kontextusban annyit, hogy lényegében teljesen lefedte a felhasználók által használt pár zenei vagy chat szolgáltatást a paletta. WeChat -et senki nem használ itt, a többi szar meg benne volt. Még a tiktok és snapchat is, aminek normális értékrendű országokban tiltólistán lenne a helye.

Valahogy a Signal kimaradt ezekből a csomagokból... De általában a telegram is, meg minden olyan szolgáltató, ami nem adta el utána az adataidat 1 centért bárkinek.

Ha igaz hogy ez a paletta lefedte a felhasználók igényét, akkor nem lenne egyszerűbb korlátlan netet adni? Nagyjából ugyanezt forgalmaznák rajta akkor is.

Nagy Péter

nevetseges hozzaallas! nem igaz, hogy nem latjatok, hogy ez teljesen megfojt mindenfele versenyt, minden kezdemenyezest. Hiaba van valakinek jobb szoftvere/otlete/.../akarmije, egyszeruen nem fogjak hasznalni, mert az a par 'kivalasztott' akkora elonnyel indul.

nagyon erosnek erzem, hogy egy unix portal-on ezt ki kell fejteni. linux-rol hallott mar valaki? netscape? soroljam meg?

Nem lenne jó, ha egy szociálisan kényszerű viselkedésforma miatt a "trigger" és a "nigger" kifejezés közt sztereotip, kirekesztő társítás lépne fel. Annál is inkább, hiszen pl. a kreolok is meghúzzák a ravaszt, amikor az általuk elszenvedett társadalmi szükségszerűség sarokba szorítja őket. Most pedig – afféle progresszív imámként – egy perc néma térdelésre hívok mindenkit.

:)

"A kapor (Anethum graveolens L.) közismert fűszer- és gyógynövény, az Anethum növénynemzetség egyetlen faja. Népies elnevezései: fűszerkapor, kertikapor, kertikömény, uborkafű."

De van egy olyan érzésem, hogy nem erre gondolt :D 

Nem kell, de aki hasznalja, az talan tisztaban van a jelentesevel. En is csak a haborus propagandabol ismerem.

Egyebkent fuggetlenul attol, hogy kire mondjak primitivnek tartom az effele gunynevek hasznalatat, akar csoportokra, akar szemelyekre. A konkret esetben kicsit irrital, hogy egy egyebkent informatikai portalon erdekes net neutrality temaba mar rogton az elso kommentben sikerult a temahoz nem tartozo aktualpolitikat keverni es velemenyt is mondani.

LOL

A labancokat negatív felhanggal használjuk a mai napig.

A labanc szó a 19. század óta, a nemzeti történetírás intézményesülésétől fogva negatív jelentéstartalommal bírt és ezen jelentését gyakorlatilag mindmáig megőrizte. A labanc szó a köznemesi-protestáns szellemű történetírás képviselői számára a gyávaság, ravaszság és hazafiatlanság szinonimája lett.

trey @ gépház

Oke, igazad van, nem tudtam, hogy ebben az ertelemben is hasznaljak, sosem talalkoztam vele.

Akkor a teljesseg kedveert: szerintem nincs azzal baj, ha tortenelemkonyvben, regi muveszeti alkotasban megjelenik barmelyik hasonlo pejorativ szo. Hiba lenne kitorolni a multat. Haveri korben, beszelgetes kozben is kb. elfogadhatonak tartom ezeknek a kifejezeseknek a hasznalatat. Szerintem az egyes vallasi, nep, stb... csoportokhoz kapcsolodo sztereotipiak kifigurazasa is rendben van pl. viccekben. Ami nincs rendben, az a nyilvanosan, serto cellal torteno hasznalat.

Szerintem megint az erőltetett PC-ség erős jelenléte miatti reakcióról van szó részedről. Miért kell ez az álca? Ha haveri körben elengedsz egy ilyen szót, akkor egy fórumon miért nem? Nekem ez egy kicsit kettős. Nyilván egy hivatalban nem használ ilyet az ember. De ezt itt nem a hivatal.

trey @ gépház

Az én tapasztalatom az, hogy általában azokat bántanak az ilyen kijelentések, akiket nem is érintenek:

  • a buzizás a nem buzikat
  • a cigányozás a nem cigányokat
  • ezek szerint a hoholozás a nem ukránokat

Funfact: van ukrán kollégám, a véleményét ha olvasnátok az ukránokról asszem' besírnátok :D

trey @ gépház

Engem nem bant, csak annyira zavar, mint mondjuk az utcan szemeteles. Elhetnenk egy mas mellett bekeben, boldogan, mint a tundermeseben, ehelyett nehany visszamaradott alak sportot uz abbol, hogy masokat baszogat a sajat szorakoztatasara. Lasd buccaneers multkori sztorija a melegveresrol.

A nyest elég részletesen leírja, mit is jelent valójában. Inkább az a sajnálatos, hogy politikai indíttatás miatt ezt is átértelmezik.

Érdekes, hogy a bozgorozás teljesen szabadon folyhat, az a bolsi érzékenyeket nem zavarja.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Dehumanizálás, megkönnyíted a katonáidnak az ölést, hisz nem tekinti teljes értékű embernek az ellenfelet. Lásd "niggerek" szóhasználata és bizonyos ezen népcsoportok könnyed, akár sportként űzött öldöklése,  lásd: nácik-komcsik a II. világháborúban és a leghevesebb harcok is itt dúltak. Nem feltétlen a gyengeelméjűek buta játéka ez, hanem tudatos tömegpszichológia eredménye. 

Nem feltétlen amiatt engedékeny az ukrán média az ork szó használatára, mert buta, hanem mert szerintem a dehumanizált oroszt könnyebb gyűlölni, az ukrán katonák kisebb hezitálással öldökölhetnek a harctéren.

Az oroszok is emiatt illetik ilyen jelzőkkel az ukránokat, nácinak titulálják őket, mert így könnyebb lelőni tankkal a bicikliseket.

Az Uniónak sem most fáj igazán Orbán, hanem a saját hibáról könnyebb elterelni a figyelmet egy ügyes hazugsággal, megbélyegezni egy rendkívül negatív jelzővel és a buta polgár máris ősellenségként tekint a bemocskolt emberre anélkül, hogy tudná mit takar a globális minimumadó jelenlegi tervezete.

Valószinűleg azért Csajkovszkijjal kapcsolatban ritkábban jön elő, mint pl egy ukrán lányokat erőszakoló orosz katonával...

+ a Mordor is akkor jött be az ukrán köztudatba - a práhuzamokat gondolom nem kell magyarázni.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

>>Valószinűleg azért Csajkovszkijjal kapcsolatban ritkábban jön elő, mint pl egy ukrán lányokat erőszakoló orosz katonával...

akkor hogy jön ide a 14? saját magukra (fiúkat-lányokat erőszakoló milíciáikra) alkalmazták 22-ig a hoholok?

aztán később eldenisovázódott?

Helyes. Nem kell tovább a gigacégek seggét nyalni.

Egyébként nekem így egyáltalán a forgalomkorlátos mobilnet is hihetetlen így 2022-benm főleg az ilyen 4-6-8-10GB-os adatkeretekkel. Röhej. Ugyanúgy kéne, mint a vezetékes, rég unlimitednek kéne lenni, legyen rajta egy sebességkorlát, ami attól függ hogy mennyit fizetsz és milyen csomagban vagy. Kész, pont.

"Sose a gép a hülye."

Értelmetlenekben is. Az a lényeg, hogy a mobilnet lényegét öli meg, ha a felhasználónak centizgetni kell.

Kíváncsi vagyok, hogy a telekom cégek próbálják-e valahogy kárpótolni azokat akiknek ez volt a szívük vágya, hogy korlátlanul társalogjanak és ezért is választottak csomagot. Én mondjuk nem ezért választottam pár hónapja, de nekem is felhívták a figyelmemet erre a lehetőségre.

meanwhile in Magyarország:

Ha pl. a mostani szolgáltatómnál korlátlan netet akarok venni, az 8000 forint (a mostani 1890 helyett, de ettől most nagyvonalúan eltekintek). Viszont ezt nem veheted meg csak úgy, mert a korlátlan nethez kell vásárolnod hangelőfizetést is, amiből természetesen nem jó a legkisebb.

Az a lényeg, hogy a mobilnet lényegét öli meg, ha a felhasználónak centizgetni kell.

Nem, szerintem a facebook, insta, tiktok meg hasonloknak oli meg a lenyeget, amik arra epulnek, hogy a felhasznalot (aka. az arucikket) folyamatosan rajta tartsa a platformon. Nyilvan, ha a kedves felhasznalok agyaban ott a tudat, hogy a felhasznalas fuggvenyeben majd fizetnie kell, akkor maris nem fog annyira onfeledten naphosszat logni a face-en.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Legjobb kommemt, pont a lényeget mondtad ki! Évek óta mondták hogy felnőtt egy olyan generáció ahol az internet = Fbuk, szinte el se hagyják az oldalt, az összes "információt" onnan szerzik be.

Persze hogy konteoznak, ha egy külső oldal mást mond, mint a tényellenőrök.

Nem. Tv-telefon-vezetékes net. Bármely kettő és a három együttes kombinációjánál olcsóbb az előfizetés. Mobiloknál ugyanígy, az otthoni és a mobil összevonva pedig mindegyikre 30%.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Persze, hiszen külön is megrendelheted.

Igaz, ilyen alapon a mobilon a telefon és a net előfizetést is lehetne külön számolni, azonban itt a hívás és netezés csomagoknak nincs egymásra hatása, bármelyik kettőt kombinálod, nincs hatása az alapárakra.

Szerk.: most látom, az előbbiben kicsit félreérthető voltam a mobilteló előfizetéssel kapcsolatban. Az a jó, amit ebben a hsz-ben írtam.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A telóm 4G-s, most csak ezért megnéztem, a 8K/60 fps videók simán futnak, max. 6 Mb/s letöltéssel.

Ha tényleg ezt írták, akkor kamuznak, nem akarnak fejleszteni, hiszen az általuk is szinte kizárólagosan árult okostelók megjelenése óta a „telefon” már nem telefon, hanem egy zsebben hordható számítógép, amivel mintegy mellékesen telefonálni is lehet. Hiszen sokan még a beszélgetéseiket is netes appokon keresztül folytatják, még videó nélkül is.

A „nincs egymásra hatása” itt azt jelenti, hogy mindegy, melyik csomagot választod a hang és a net csomagokból, egyik kombinációval sem lesz olcsóbbak az adott csomagok, mintha csak hang vagy csak net csomagot választanál, miközben az otthoni előfizetéseknél bármelyik kombinációval mindkettő, mindhárom olcsóbb, sőt, a mobil előfizetések is olcsóbbak, ha a Magenta 1 csomagba rakod az összeset, akkor minden előfizetésed 30%-kal olcsóbb. Ki a fene ne venné egy csomagba az összeset? 🙂

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ezzel azért óvatosan. Igen, létezhet olyan 8k/60fps videó aminek elég a 6Mbps. Azt inkább parasztvakításnak hívnám mert eléggé messze van a széptől. A másik végén az van hogy 4k/60fps és 125Mbps kell neki. Illetve biztos van még feljebb de én ilyet láttam eddig max (LG OLED demo video). Na ez már pl. elég jól teszteli a TV hálózati képességeit is, innen derült ki nekem pl. hogy a TV-m valamiért csak 100BaseTx-en kapcsolódott és persze akadt a video. Wifin nincs gondja.

4k60fps inkább 10-20Mbps szerintem átlagban de az ország legnagyobb részén ez is megy a Telekomnak.

Gábriel Ákos

Ez a gyakorlatban mit jelent?

Mármint itthon simán el tudom képzelni, hogy pellengérre állítják Kovács 2 József informatikai analfabéta kisnyugdíjast, amiért a kódolatlan wifivel segítette elő egy nemzetközi pedo-hálózat terjeszkedését, de ez mi? Btk, és felfüggesztett? Vagy ÁSZF-sértés és írásbeli ejnyebejnye a szolgáltató részéről?

Csak okoskodom, de a kódolatlan wifi max gondatlanság lehet, szóval ha valaki azt használva csinál valamit, akkor nagyon kell igyekezni, hogy Btk-t húzzanak rá. ÁSZF simán lehet, az akkor esetleg megfenyegetnek azzal, hogy legközelebb korlátozzák a szolgáltatást (pár hónapja a digitől kaptam egy levelet, hogy valaki DOSt vélt látni tőlem, és nézzem már meg, mert ejnyebejnye lesz. Az más kérdés, hogy 5 db packet volt valaki szerint DOS)

Zugügyvédkedés következik. :)

  1. A bűncselekmény megállapításának egyik feltétele (kicsit körkörös definícióval, de sebaj), hogy a Btk. büntetést rendeljen egy adott tevékenységhez. (4. § (1))
    • Ezen belül a gondatlanság csak ott értelmezhető, ahol explicit jelölve van
       
  2. A gondatlanság fogalma viszonylag alulspecifikált ("tőle elvárható figyelmet", stb.), (8. §)
     
  3. Ebben az esetben elég nagy könnyítés a 20. §: "(1) Nem büntethető az elkövető olyan tény miatt, amelyről az elkövetéskor nem tudott. (2) Nem büntethető, aki a büntetendő cselekményt abban a téves feltevésben követi el, hogy az a társadalomra nem veszélyes, és erre a feltevésre alapos oka van."

    Itt ugye kérdés lehet, hogy az egyszeri telkó ügyféltől mekkora tudás várható el infosec téren, tippre semekkora, de ebben meggyőzhető vagyok.
     

  4. Ha végignézem a gondatlansággal elkövethető bcs-ket, igazából nincs olyan, amire rá lehetne húzni.
    • A hanyag kezelés (377. §) még úgy-ahogy ráhúzható lenne, de ott is van egy "idegen vagyon törvényen alapuló kezelése" kitétel (tehát jogszabályi kötelezettség alapján történik, nem elég polgári szerződést kötni valakivel). Nagyon erőlködnöm kellett, hogy el példát kiizzadjak magamból, de ha pl. gyámja vagy egy nem beszámítható rokonodnak, te állítod be nála az AP-t, nem állítasz be jelszót, és azon valaki bejön, MITM megszerzi a netbanki adatait a rokonnak, és ellopja a pénzét, az Btk 377. Nyilván érezzük, hogy ez mennyire valószerűtlen. :)

a baj az, hogy biro es helyzet fuggvenyeben szigoru ejnyebejnye es borton kozott barmi lehet a vege.

De mar csak a puszta procedura elkerule meger annyit, hogy beallits valami alap jelszot. Ha jelszo van, es nincs az ajtora laminalva, akkor mar oke vagy jogilag; aki igy hasznalta  a wifi-d, az jogosulatlanul tette es torvenyt sertett.

Akkor azt is erted mar, hogy miert van az, hogy plaza/kavehaz/etterem/... nem logat parezert havonta egy AP-t a legolcsobb adsl-re 'free wifi' gyanant, hanem kifizet kemeny 50-100K-t egy cegnek, aki ugyanezt csinalja (esetleg valami captive portal, miheztartas vegett). Nem azert, mert nem ert hozza, bar ez is valoszinu, de sokkal inkabb a jogi oldala miatt. A jogi felelosseget ugyanis a szolgaltatast nyujto ceg viszi.

plaza/kavehaz/etterem/... nem logat parezert havonta egy AP-t a legolcsobb adsl-re 'free wifi' gyanant

El is tudom képzelni, hogy a random noname étterem, ami arra is sajnálja a pénzt, hogy bejelentse az alkalmazottait, majd nem a filléres megoldást választja :)

Olyat is láttam, ahol 5ghz-n a staff, 2.4ghz-n a vendégek neteztek, amúgy ugyanarról az eszközről, ugyanazt a networköt elérve. 

A németeknél, ha szerzői jogsértésen kapnak (pl torrent feltöltés), akkor büntetés lesz. Vannak direkt honeypotot üzemeltető irodák, ahol közjegyző azonnal hitelesíti az ip listát és a szolgáltatónak ki kell adnia, melyik ügyfél használta adott időben a kapcsolatot. Jogszabály van rá, nincs hőbörgésnek helye. Van pár jogi loophole (pl gyerek csinálta, kedvezménes 100 euro büntetésre csökkenteni). Megy a fizetési felszólítás, nem tudom most mennyi a tarifa, pár éve 800 euro körül volt. Ha nem fizetsz egyszerűsített kártérítést, akkor bíróság. 

Volt egy időszak, amikor a wifi szolgáltatókat is sújtotta ilyesmi https://www.tanaza.com/tanazaclassic/blog/private-wi-fi-access-operator…

Más bűncselekményeknél gondolom nem alapból bűnös, hanem azért bizonyítani is kell, hogy ő tette vagy milyen szerepe volt benne.

😀 Ilyen „birkatürelmű” Fidesz-ellenzék polgárokból szinte bármikor össze lehet rántani ekkora tömeget Persze, csak ha nem esik az eső vagy éppen nem kezdődik a hétvégi baszatáska. Emlékszel, ezek a birkatürelmű polgárok voltak, akik a szervezők kérésére vittek magukkal számítástechnikai eszközöket, amikkel aztán megdobálták, megrongálták a Fidesz-székházat. Az agresszív rendőrség pedig könnygáz, gumibot és gumilövedék alkalmazásával oszlatta fel brutálisan a békés megmozdulást.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Az ÁVH-s Komlós szövegeivel „rendszerkritikus” Hofi valószínűleg sosem mondta ezt, ellenben ő még pár éves volt, amikor ez a mondat már elhangzott a nyilas>ÁVH-s tranzit kapcsán.

A maiak a DK-ban és a Jobbik 1 és 2 környékén vannak.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Bizony. A csőcselékre jellemző a dühödt agresszív tombolás, amit ti szoktatok, tomboltatok a Fidesz-székháznál, lepofoztátok Gulyás Mártont, füstgránáttal dobáltátok a rendőröket, szétvertétek a szánkókat és felgyújtottátok a karácsonyfát, az éjsötét és segg hülye esszenciátok pedig korlátra mászott, földön fetrengett, biztonsági őrt gáncsolt, bekötözte a farmernadrágját, miután egy ajtónak futott és kurva erős képeket csinált.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Abszolút le tudtam írni. Röhögni akkor röhögtem, amikor ezeket a kreténkedéseiteket Orbán-buktató forradalomként adtátok elő, meg akkor, amikor szembe ment veletek a valóságexpressz, országosan legutóbb idén április 3-án. Na, ekkor a földön fetrengve-gurulva röhögtem. Remélem, ti is.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Láthatóan nem tudod két hsz-ben leírtakat részleteiben összekötni. Nehéz lehet az életed. A káröröm kifejezés azt jelenti, hogy valaki a másik kárának örül. Politikai csatározások esetében eléggé szánalmas még csak felvetni is, hiszen a győztes mindenképp örül, de a te kis egoista világodban ez nem úgy értelmeződik, hogy ő sajátjai győzelmének örül, hanem annak, hogy a másik a vereség miatt rosszul érzi magát. Talán keress fel egy pszichológust!
És igen, ahogy bolond írja: a rosszat így mindenképp sikerült elkerülni.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Semmi előnyöm nem volt a viber, facebook, whattsapp társkereső oldalak ingyen elérésével, szóval nekem hótmindegy.

Többre mentem volna valami mással. Mondjuk email forgalom, play áruház forgalom, korlátlan térképapp adatforgalom.

Erre tudok ellenpéldát, engem mentett így meg waze dugóból. M3-on jöttünk családostúl befele és sokkal hamarabb lehozott a pályáról kisfalvalkon át hazáig, néztem is hogy wtf. Hazaérve neten olvasgattam hogy baleset volt és 3 órára beállt az egész kb 3 perccel tovább attól a lehajtótól ahol lehozott.

Amúgy az is tény amit mondasz, sokszor visz be kis utcákba indokolatlanul amikor párhuzamosan ott van mellette a védett út. De ezt ha nagyon akarnák tudnák javítani, csak gondolom nem akarnak bonyolítani egy "ez a rövidebb, ez a jobb" algoritmust.

Én meg pont ellentétes stratégiát követek. Garmin navim van (lifetime support a térképekre és a TSMC-re). Offline vagyok vezetés közben, csak egy SIM kártya van kihangosítva (BT-on). Bármikor kerülök dugóba, stau-ba itthon és külföldön. Mindig úgy vagyok vele, hogy legalább az 50%-a az utazó közönségnek elmenekül valamerre, ami szinte egy és ugyan az az útvonal. Na már most én inkább araszolgatok még plusz fél órát a pályán, mint beálljak egy lakodalmas menetbe. Ahol mindenki ideges és menne és soha életében nem járt még arra. Szerintem ott sokkal nagyobb a rizikó egy figyelmetlenségből keletkező balesetnek, mint a pályán a seggemen maradva.

Nem is tudtam, hogy ez szabályozás volt (facepalm)

De egyébként kretén konstrukció volt az egész, netet akarok, kifizetem, szerintem pont a normális versenynek tesz be, hogy "hát persze persze, jó drágán 4 Giga, de a Netflix fele (ezt is fent nézem, miafasz) elmehet még 20, meg a spotynak még 6". Add ide a 30at a 4 áráért, aztán lapozzunk.

Eddig fizettem 1890 forintot egy olyan mobilnet csomagért, amivel orrba-szájba hallgathattam ingyen az Apple Musicot. Ebben a hónapban ~18 gigánál tartok. A járulékos ingyen messenger & co. appoktól tekintsünk el, az kb. tökmindegy.

Ezután a szabad verseny nevében vehetek 5-10x ennyiért egy korlátlan netcsomagot? Hát az EU is vegyen be inkább a szájába egy faszt.

Szerintem azok a tartalomszolgaltatok lobbiztak ki, akik eddig hatterbe szorultak, es ok leszarjak, hogy amugy a mobilszolgaltato mit ker a usertol.

Eddig a nagy adatkeretes csomag mesterseges piacszegmentalassal eloallitott premium szolgaltatas volt, aki meg beerte a nehany "ingyenes" vacakkal, az az olcsot vette. A jovoben valoszinuleg azt mondjak majd az elofizetok, hogy 2 ora spotify nem er meg 2000 Ft-ot, igy majd kicsit ki kell tolni az adatkereteket, kulonben a kutyanak sem kell a mobilnet. Megtehetik, hiszen a szolgaltato szempontjabol az adatforgalom az adatforgalom, a megrendelt csomagodtol es kedvezmenyektol fuggetlenul ugyanannyi radios es gerinchalozati kapacitast igenyel, nem hiszem, hogy jelentos tobbletkiadasokkal jarna a valtozas.

Nem teljesen egyszerre használják az emberek és van ahol a fordulónap sem egységes, hanem felhasználónként van, nagy átlagban szétszóródva a hónapban. Minden szolgáltatás erre épít, ahol overprovision van. A véges, vezeték nélküli szolgáltatást nem is lehet máshogy, különben csak pár felhasználónak lehetne dedikált és méregdrága előfizetése. Az adatkorlát maga arra ösztönzi az ügyfeleket, hogy osszák be. És nem 64kbps egész havi net lesz 24/7, hanem a hálózat teherbírása szerint sokkal gyorsabban is használhatja, ha éppen kell valamit letöltenie. 

Most is van overprovisioning mobilneten is, nem garantált a sebesség. Csak sokkal több ügyfél közt kell megosztani a kapacitást, mert itt minden szolgáltató ugyanazon a médián osztozik, nem külön-külön kábelük van, amin tetszésük szerint használhatják a kapacitást. És párhuzamosítani sem lehet a vezeték nélkülit, vezetékesen lehet több kábelt fektetni.

Jóval kisebb adatforgalmat bír el a frekvenciasáv, mint a saját kábel. Ezért kell vele szűken bánni. A szolgáltatók úgy döntöttek, hogy adatforgalmi limit és nagy sebesség a jobb megoldás, mint a nagyon kicsi sebesség, de korlátlan ideig használhatóan. Te el tudnád fogadni, hogy folyamatosan van korlátlan LTE/5G elérésed, de 128kbps-ben maximalizálva?

Tudom :) (Mármint tényleg, 10 év ericsson után van képem :) ) Valamiért úgy értettem azt a mondatot, hogy egymás lábára is lépnek menet közben, ami meg nincs, mert mindenkinek megvan a saját frekije, de most újraolvasva már nagyon erőlködnöm kell, hogy ne azt olvassam ki belőle, hogy az egész frekitartomány véges, szóval nyilván benéztem valamit.

Miért ne férne össze? A net neutrality arról szól, hogy mindent ugyanúgy érhess el.

Az adatkorlát meg arról, hogy mennyire érheted el az Internetet. Ugyanolyan, mint a lebeszélhető perc/küldhető SMS. Illetve ugyanolyan, mint amikor valaki fix kWh-ra fizet elő az áramszolgáltatónál.

Ha Te leszerződesz egy munkaadóval (tök mindegy, hogy munkavállalóként vagy vállalkozóként), akkor X pénzért korlátlan munkaórát kínász neki, vagy van valami felső korlát arra, meddig vehetik igénybe az idődet/tudásodat? Vagy van olyan "csomagod" (pénzösszeg), ami korlátlan "használatot" enged a megbízónak?

Én itt azért kettős mércét sejtek...

A hálózati kapacitás sem végtelen (az eladható munkaórák analógiájára), így mivel van hard limit, ezért praktikus soft limitet is tartani, és minél többet vennél igénybe, az annál drágább.

Az meg, hogy eddig pár nagy szereplő úgy szorította ki a piacról az újonnan belépni akarókat, hogy a nagyok adatforgalma ingyenes az ügyfélnek, de a kicsikét az ügyfél fizeti. Ez a gyakorlatot mindenképp meg kellett szüntetni. Sőt, nem is szabadott volna soha engedni.

Ezt nem a szolgáltatók védelmében írom, hanem azért, mert már zavar ez a sopánkodás, mikor valaki valamit ingyen kapott egy ideig, és nem annak örül, hogy eddig ingyen volt, hanem azon bosszankodik, hogy most már nincs ingyen.

Ha Te leszerződesz egy munkaadóval

Ne fárasszatok már ilyen kicsavart példákkal légyszi. :D

Ha annyit olvasol ki a kommentjeimből, hogy szerintem ez "jár", akkor valamit félreértesz. Van egy megállapodásom valakivel, hogy X forintért Y szolgáltatást kapok. Erre jön egy harmadik fél (akit lehet, hogy egy negyedik biztatott erre, ez már sosem derül ki), aki elkezdi osztani az észt, hogy ez így nem jó, nekem 4*X-et kellene fizetnem azért, hogy más konstrukcióban, de lényegében ugyanazt az Y szolgáltatást igénybe vehessem.

Vagy ha mindenképpen ezeket a megerőszakolt példákat akarom tovább vinni, akkor itt az történt, hogy felvettem egy alvállalkozót, aki 100 petákért vállal 10 óra fix munkavégzést és szükség szerint unmetered ügyeletet, de csak egy adott projekthez kapcsolódóan. Pörög a biznisz, de odajön valaki, hogy szerinte nekem ki kellene fizetni mind a 730 órát a hónapra munkadíjban, ami igaz, hogy többször annyiba kerül, de nézzem a jó oldalát, mert így 730 órában dolgoztathatom a vendort.

Hát igen, csak nincs rá szükségem.

Optimális esetben nem kellene sokkal többet fizetned, a szolgáltatónak kellene átkottáznia kicsit a csomagjait. Az adatforgalom ugyanannyi marad, ez neki elméletben nem jelent többletköltséget, a te "olcsó" csomagod csak azért van lebutítva, hogy el lehessen adni a drágábbat is. Az új helyzetben egy középútnak kellene létrejönnie, amiben egy jelentősen nagyobb adatkeretet kapsz egy picit több pénzért, amit így már nem tudnak a "drága" előfizetőkről lehúzni.

Aztán persze ilyenkor jön a szolgáltató és felmutatja a középső ujját.

Egyébként érdekes, hogy az állami beavatkozás zavar, de az nem, hogy gyakorlatilag a mobilszolgáltatód diktálja, hogy milyen tartalmakat fogyassz.

Annyival egészíteném ki, hogy a szolgáltató az alacsony díjas, de ingyenes forgalmazást tartalmazó csomag ellenértékét részben az előfőzetőtől, részben a tartalomszolgáltatótól kapta. Most a tartalomszolgáltatós bevételt kivették a zsebéből a netsemlegesség szabályozással (szerintem helyesen). Viszont ha marad a rendszer használt mennyiége (ugyan annyi tartalmaz fogyaszt az előfizető az eddigi tartalomszolgáltaktól), akkor a "különbözetet" valakinek fizetnie kell... Az teljesen biztos, hogy a szolgáltató nem fogja ajándékba adni szokásjog alapján azt, amiért eddig valakitől bevételt realizált.

fel vilag FB fuggo, ha a szolgaltatonak van olyan csomagja ahol freeben lehet nyomni a fb-t, akkor az vonzo a fuggoknek. es ha ezert tobb ugyfele lesz a telekomnak, neki mar megerte. persze nyilvan a szolgaltato se hulye, fb messeger, meg whatapp, meg a snapchat nem termel akkor forgalmat, hogy megerezze. yt/netflix meg igen... 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Feltételezés részemről, a kapitalista működési modell és egyszerű logika alapján.

Egy szolgáltató semmit sem ad ingyen (ugyanis pénzkeresésre hozták létre és azért szolgáltat, nem karitatív), ami neki pénzébe került és/vagy pénzt hozhat, azt kifizetteti valakivel. A sávszélesség pedig elég komoly pénzébe került, ergo csak marketing okokból (több előfizetőt vonz majd az ingyenes forgalmazás lehetősége) kizártnak tartom az ingyenességet. Pláne, hogy nem igazán számítható előre ki, hogy pontosan mennyi sávszélességet adnak is oda ajándékba. Így az sem, ezzel mennyi pénzt buknak - mert ugye átvitt adatmennyiséggel arányos most a bevételük, ergo azt a pénzt nem kapják meg az előfizetőtől, pedig elhasználja a szolgáltatást...

Ezen felül szerintem van összefüggés a között, hogy nemrég kitalálták ezt a "nagy sávszélességet használó szolgáltatások szálljanak be az infrastruktúra fejlesztésébe" és e között a mostani netsemlegességi szigorítás között. Nyilván egy ideje már tudták, hogy az "ingyen FB-t" (meg a többi ingyeneset) ki kell venni végül (így az onnan eddig befolyó pénz megszűnik), és kellett valami ötlet honnan lehetne ezt pótolni.

A marketing az egy, nem elhanyagolhato ertek.

Tovabba a tartalomszolgaltatok adnak/adhatnak (technologia es kesz termek is van erre) feluletet a szolgaltatoknak, hogy reklamot szurjanak be. Ez is egy szep beveteli forras.

Szoval, annyira azert nem jarnak rosszul...

 

Hogy a tartalomszolgaltatok beszalljanak az infrastrukturafejlesztesbe nem egy uj otlet. Azonban nem biztos, hogy pont az internetszolgaltatok vagy infrastruktura uzemeltetok talaljak ezt ki. Van ebben egy nagy adag geopolitika, EU-US kozti izmozas is.

Miért lenne nagyobb a befizetendő összeg? A szolgáltató számára ugyanannyi adatforgalmad lesz. Gondolj bele, most is jóval több adatot forgalmazol, mint amennyi a csomagodban van, a szolgáltató számára tök mindegy, hogy az a 30-40Gb valójában mire megy el. Csak éppen fizettek neki, hogy kivételezzenek bizonyos szolgáltatásokkal. Ez rossz. Ugyanúgy 30-40 GB adatért fizettél eddig X forintot, nem 4-5 GB-ért, a szolgáltatódnak ennyit kellett feléd adnia. Miért nőne meg az összeg? Csak felszabadul, ha eddig X forintért 4-5 GB-t szabad adatot és 25 GB "promotált" adatot kaptál, ezután fogsz kapni 30 GB szabad adatot. A szolgáltatód ugyanannyit szolgáltat feléd, neki a költsége ugyanannyi, te ugyanannyit kapsz, csak éppen nem lesznek promotált szolgáltatások.

Miért lenne nagyobb a befizetendő összeg? 

Eddig 1890 forint volt a számomra megfelelő csomag, ezután ugyanannál a szolgáltatónál ~8000 lenne.

A szolgáltató számára ugyanannyi adatforgalmad lesz.

Többek között ezért sem tetszik, hogy négyszer annyiba fog kerülni.

Csak felszabadul, ha eddig X forintért 4-5 GB-t szabad adatot és 25 GB "promotált" adatot kaptál, ezután fogsz kapni 30 GB szabad adatot.

ismerve a magyar mobilszolgáltatók árazását, ezzel kapcsolatban marhára szkeptikus vagyok, de remélem, igazad lesz!

neki a költsége ugyanannyi

Nem teljesen értem, állítólag ezért a tartalomszolgáltatók fizettek, ezután nyilván nem fognak. A havidíj sem változik az elképzelésed szerint. Valami itt nem stimmel a matekban.

Ja, így vett magának piacot az apple, a spoty, meg a többiek, hogy bárki más még csak véletlen se tudjon belépni semmi viszonylag adatintenzív piacra, mert senki nem fog miatta 5-10x annyiért netet venni.

Miközben az erre való forgalmat a szolgáltató valójában lebonyolította neked (jó, csak félig, gondolom vastag CDNek vannak lebaszva cserébe mindenki adatközpontjába, hogy ne kelljen peeringelni annyit).

Szóval igen, értem a felháborodást, csak akkor kellett volna a köcsögöket tarkón baszni, amikor ezt először megcsinálták, és akkor nem lenne most ez a kretén helyzet, hogy hát eladunk neked 1 gigát, és elvagy vele, mert masszívan több az ingyen leves.

És igen, az ideális a korlátlan volna, de in reality a korlátos sem akkora katasztrófa, ha a korlátok nem tarthatatlanok. Most azok, köszönhetően többek közt az ilyen gyakorlatoknak.

Valóban jobb volna, ha nem volna, de az, hogy hogyan finanszírozódnak a tartalomforrások, egy másik kérdés. Ma is lehet fizetni a legtöbb szolgáltatásért, és akkor nincs (vagy legalábbis sokkal kevesebb) reklám van. És pl ezért izzó kötőtűt pl a netflix pislőjébe, mikor kitalálja, hogy majd lesz reklám. Hát anyukátok :)

más még csak véletlen se tudjon belépni semmi viszonylag adatintenzív piacra, mert senki nem fog miatta 5-10x annyiért netet venni.

Szerintem nem (csak) ez az oka.

Ezek a szolgáltatások azért tudtak ekkora szeletet kiszakítani a piacból, mert vagy először csináltak meg (legalább elég jó minőségben) valamit, vagy volt egy baromi erős alap, amire lehetett építkezni, pl. iTunes->Apple Music.

Amikor jött egy niche player, mondjuk a Tidal, akkor az elég hamar el tudta vinni azokat a usereket, akiknek pont ez a niche kellett, pedig iirc egyik szolgáltatónál sem korlátlan a Tidal adatforgalma, ha hifi minőségben streamelsz.

1500 forintért veszek 50 GB netet és korlátlan beszélgetést meg sms-t bármelyik hálózatba (100 GB 2300 Ft míg 150 GB és 5,35 GB SEE roaming 3100 Ft lenne). Nekem soha nem szokott elfogyni pedig sokszor meg otthonról is mobilnetről nyomom a spotifyt meg a yt-t de még a telefon és app updateket is. Nincs a csomagban semmi korlátlan app forgalom szóval én nem tudom hogy lehet egy hónap alatt 50 - 100 - 150 GB-t elhasználni?

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Appból fizetem, vagyis levonja automatikusan a kártyámról. Gondolom van Magyarországon is hasonló megoldás, hasonló árazással ... 

PS: Látom megváltoztattad a hozzászólásodat. Nézd meg a linket és számolj utána ... 

Amúgy itt a Vodás megfelelője, 500 forinttal drágábban de van benne 100 perc nemzetközi hívás. Ennek utána sem kell számolni mert euróban van: 
https://www.vodafone.ro/flex/

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Igen! Közben utánakerestem és rájöttem én is. Nem is értem miért nincs pl Magyarországon digitális mobilelőfizetés, mint nálunk a YOXO vagy a Voda Flex? Azt sem értem hogy nem fejlettebb az infrastruktúra, mert mind üvegszálat húzni, mind rádiójelt továbbítani könnyebb ott ahol nincsenek földrajzi akadályok (alföld ws Erdély). Érdekelne a magyarázat hogy miért van ez így. Én egy dologra tudok csak gondolni, hogy Romániában nem igazán volt és még most sincs teljesen szabályozva (vagy nem tartják be) az infrastrukturális fejlesztések engedélyeztetését, így mindenki kb oda húz üveget ahova akar tulajdonképpen anyagáron, így sokkal olcsóbb kiépíteni a hálózatot, és olcsóbban is adhatod a szolgáltatást (illegálisan kihúzott kábelen persze más járulékos költséged sincs mint pl valamilyen bér).  

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Ott folyamatosan megy az aukció az megmaradt frekvenciákért, egyre több sávon forgalmazhatnak a szolgáltatók, ahogy éppen az igények növekednek.

https://www.broadbandtvnews.com/2021/07/02/romania-preparing-new-freque…

 

Nálunk az NMHH baszik új frekvenciákat eladni, fontosabb előbb, hogy a NER kezébe kerüljenek ezek a cégek.

Ha beleállok valamibe nagy pofával, hogy én majd megoldom, aztán a végén nem lesz semmi, csak ilyen félmegoldások, akkor az ügyfél joggal lehet rám dühös, nem?

Ha én lennék az EU, én sem tudnék most hirtelen egy mindenkinek jó megoldást virítani, viszont ezzel tisztában vagyok, ezért jogszabályalkotás helyett egy kicsit gondolkodnék, hogyan is kellene ezt csinálni.

jaj hagyjuk mar. Akinek van penze iphonera, annak legyen penze hozza netre is.

 

Eddig azert fizettem en dragabb mobilnetet, hogy te ingye' potyazhassal.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Remek. Jöhet a következő lépés, a forgalomkorlátok eltörlése. Elég diszkrimnatív, hogy az ember reklámokért, erőforrás pazarló keretrendszerekért fizessen.
Legyenek sebességkategóriák, de a forgalom mennyisége legyen korlátlan.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Helyes, semmi értelmét nem látom szolgáltatásokat megkülönböztetni. Ráadásul ezek az üzenetküldők eszik a legkevesebb sávszélességet, nem ezen fog múlni valakinek a korlátos netje.

Látjátok, a telekommunikációs cégek jó fejek, ők nem hárítják át az extraprofitadót. Az ügyfelek maguktól vesznek nagyobb csomagokat.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Szerkesztve: 2022. 06. 21., k – 11:22

Személy szerint sose értettem (no jó, ötleteim voltak), hogy miért kivételeznek az én kontómra bizonyos cégek appjaival, szóval természetesnek veszem, hogy megszűnt ez a furcsa kettősség. Fent valaki a weechat-et emlegette; én speciel ismerek olyat, aki nem sűrűn, de használja, szóval rossz példa. Valamint az a véleményem, hogy ha fair akarnék lenni (természetesen tudom, hogy ilyesmiről szó sincs egy szolgáltató esetében), akkor pl. kategóránként lehetne ingyenes szolgáltatásokat "venni", mondjuk tényleg az összes (*) chat alkalmazás. De akkor mások jönnének olyasmivel, hogy de nekik nem csak szöveges chat kell, hanem izgő-mozgó biszbaszok (amitől én speciel hideglelést kapok, a Vibert ezért rühellem, mert az ottani ismerőseim előszeretettel tolnak ilyeneket; de sajnos signalon is van, meg nyilván kb. mindenen.) Aztán persze ne csak szöveges (Unicode :-)) chat, hanem hangátvitel (nevezzük VOIP-nek), majd jöhet a képtelefonálás, innentől kb. végtelenek a lehetőségek arra, hogy valaki jelentkezzen egy olyan igénnyel, amit ingyenesen kéne biztosítani "chat" kulcsszóval - más netforgalommal szemben. Ugyanilyen módon ha van korlátlan Spotify / Applemusic a csomagban, akkor az összes kiba streaming legyen benne ugyanúgy (és megintcsak akár a saját otthoni zenéim streamelése). Vagy mondjuk hallgathassam ingyé a Radio paradise-ot is.

(-) összes alatt azt is értem, ha holnap csinálok egy saját protokollt használó chatprogramot, amit kizárólag a családtagjaim telefonján lehet elérni.

pedig nagyon egyszerű... olyan streaming szolgáltatatást akartak nyújtai, ami az otthoni vezetékessel versenyképes. Azaz, a streaming előfizetés tartalmazza a szolgáltatáshoz szükséges adatforgalmat is. Aztán kezdődött a rinyálás, ezért nem adott előfizetéshez, hanem általában streaminghez csináltak adatopciót, amibe bármelyik streaming szolgáltató kérheti a belevételét (technikai egyeztetés kell hozzá, hogy milyen címek tartoznak hozzá). De ez sem volt elég... csak verték a tamtamot, hogy a streaming előfizetéshez ne tartozzon opcióként se korlátlan adat, hanem külön fizessen adatért a felhasználó, mert úgy van verseny. Ekkor az lett, hogy nem számolja a streaming előfizetéshez tartozó forgalmat, de azt is lekapcsolja, ha az általános adatkeret elfogy. Tam-tam... azért is számolja bele általános forgalomba a cél előfizetés forgalmát is.

Ja, a vezetékes szolgáltatók meg röhögve fetrengenek a hátukon, hogy kicsinálták a mobil konkurenciát. Vezetékesen nem kell külön adat forgalmat és tévét fizetni tévézésért, pedig sok helyen ip alapon megy, mégsem kötelező a netelőfizetés mellé. Vezeték nélkülinél mindig lesz valamilyen korlátozás, mert nem lehet véges frekvenciáből kettőt kihúzni párhuzamosan, ha egyik betelt. Veztéken meg az egész spektrummal úgy garázdálkodik a szolgáltató, ahogy akar. úgy párhuzamosít, ahogy akar.

A szöveges csetes programoknál, vagy nagyon kis sávszélességet igénylő kommunikációs programok meg akkor is tudnak működni, ha lelassítják valami minimál sebességre a netet, ha elfogy az adatcsomag, van ahol így van. Már várom, hogy azt is betiltsák, mert nem olyan módon a 8k kecskepornó és ez versenyellenes.

helyes!

javaslom még: minden csoki egy árban legyen. minden whisk(e)y. minden autó!

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Rossz a párhuzam. Az inkább helytálló hogy eddig a VW-be ingyen volt a benzin (spotify, fb), a Fordba (bármi más messaging, streaming) meg nem. Most már mindegyikbe pénzbe kerül, fair game.

Az emberek kicsit lejjebb szoknak a FB-ról, nem fog ártani nekik. A FB elesik némi reklámbevételtől mert kevesebben fogják nézni. (ez se elhanyagolható szempont mondjuk az EU-nak).

Abban kevésbé hiszek hogy ez a lépés akármilyen új forradalmi dolog megjelenéséhez közvetlenül hozzájárulna.

Gábriel Ákos

még rosszabb, mint a benzines hasonlatod, mivel a rádió az broadcast és nem limitált autónként.
De tudod mit, csavarjuk az üzemanyagoson.

Van a trolibusz, ami vezetékről szedi az áramot, nem kell megállni tankolni. Van a dízel busz, amit tankolni kell. Mindkettőre lehet bérletet venni és a szolgáltató gondja, hogy mindig kellőképp meg legyen tankolva a busz, hogy ne álljon le. Mindkettőnél van fogyasztási költség, a szolgáltató baja, hogy kigazdálkodja a bérlet díjából. 

De valaki elkezd hisztizni, hogy taxival kilométerre lehető előfizetni, amivel bárhová elmehet, de a megtett kilométerek szerint fogy. Szóval a buszbérletesek is fizessenek már a megtett távolságért is a kötött útvonalas bérleten felül, mert úgy lesz verseny a japánok és a németek közt. Na ezért kreténség.

Közben a troli szolgáltató röhög a markába, sőt, valószínűleg ő finanszírozza a lobbistákat.

Valójában a mobilszolgáltatót szopatják, nem cset vagy streaming cégek konkurenciáit segítik.  Szóval szerintem a vezetékes netszolgáltatók lobbiznak. Nem minden szolgáltatónak van vezetékes net + tévé + mobil lába. Van tisztán vezetéknélküli szolgáltató is.  Lásd telenor / yettel és a tévé szolgáltatásuk. És marhára kicsesznek a csak mobilszolgáltatókkal, hogy ott a streaming előfizetés ne legyen ugyanolyan élmény, mint a vezetékes előfizetéssel, hanem fogyjon el az adat alóla vagy legyen drágább a plusz netfogyasztás miatt. A szöveges üzenetes forgalom meg tényleg fika, de el ekarják lehetetleníteni. A mobilszolgáltatónak az lehet kiút, ha adatkorlát után lassítást alkalmaznak és nem lekapcsolást, amíg azt is be nem tiltják. Bár ez csak a cseten segít ,a streaminget lábon lövi a lassítás is. Ezért vagy korlátlan mobilnet kell drágábban (ami nem lehet mindenkinek), vagy olcsó vezetékes korlátlan net.

Áh de az én példám is rossz, mert a valódi troli vezetékkel kötöttpályás, de a streaming kapcsán a vezetékes szolgáltató korlátlanul bárhová tud adatforgalmat biztosítani. Szóval atomerőmű van ezen a fiktív trolin és bárkit elvisz bárhová külön is :D

Szóval a mobilszolgáltatót szopatják azzal hogy nem kell annyi fb és spotify forgalmat átküldenie, vagy ha igen akkor azért pénzt is kap. Értem.

Miközben az összes mobilszolgáltató ad helyhez kötött ténylegesen korlátlan mobil előfizetést.

Szegény mobilszolgáltatók.

Gábriel Ákos

Nem minden mobilszolgáltató és nem mindenütt ad korlátlan mobilnetet. Az sem mindegy mennyiért. És amelyik ügyfél nem hozzájuk szerződik azért, mert sokkal drágábban lehet rajtuk keresztül elérni szolgáltatásokat, az után aztán sok profitot lát. 

Az lesz, hogy összeolvadnak a maradék független mobil szolgáltatók is vezetékesekkel, mert a mobil szolgáltatást hatóságilag butítják és drágítják. Azoknak a cégeknek kedveznek, akik vezetékes net + tévé mellé tudnak adni mobilnetet és mobil hívást. Mert úgy kevésbé fáj az ügyfélnek a mobil korlát, ha otthon ugyanazért a pénzért vezetékest is kap. Mobil szolgáltató mellé mindenképp kell vagy drágább adat csomag vagy plusz vezetékes előfizetés. Ehelyett kedvezményes árat kap a minden egyben szolgáltatónál.

Szerkesztve: 2022. 06. 21., k – 12:10

Azert az indexen ujabban feltuno cimek neha nagyon durvan irritaloak. Az utobbi fel evben szemmel lathatoan jelennek meg az:

  • "Ennyi volt, itt a vége!"
  • "Az oroszok most már végleg meghaltak"
  • "Ennyi, megjött a levél!"
  • "XY megmondta, mi lesz Z -vel!"
  • "XY nagyon durván kiakadt!"
  • "XY kijelentette, mikor kezdődik a következő világháború és nagyon durván kiakadt!"
  • "Olcsóbb lett a magyarok egyik kedvenc gyümölcse, azt is megmondjuk, melyik!"

cimmel generalt csodak.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Pont nem érdekel, ha a jövőben is ugyanannyiért kapok annyi adatkeretet, amibe ezzel együtt is belefér a forgalmam. (hiszen az "ingyen" forgalmat is ki kellet fizetni valamiben, szóval most nyugodtan növelhetőek az adatkeretek azonos árban)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerkesztve: 2022. 06. 21., k – 17:25

Ezzel az EU utólag beismerte, hogy a netsemlegesség szolgáltatók általi lábbal tiprását évekig csendben tűrte.

Persze, jobb később, mint soha.

Szerkesztve: 2022. 06. 21., k – 20:27

amely kimondta: sérti a szabad versenyt, ha bizonyos alkalmazásokat a felhasználók ingyenesen igénybe vehetnek

Ez csak most tűnt fel nekik? 2006? óta van F,  azóta van előnyben a Pistike BT-vel szemben, akinek az oldalát csak pénzért lehet megnézni mobilon. Amúgy már olyan szinten függő rengeteg, főleg fiatal ember hogy az elképesztő.

Én elhagyom az agyam, ha túl sokáig nézek ilyen "vicces" videokat, amiket ők napi 14 órában folyamatosan nézegetnek

Szerkesztve: 2022. 06. 22., sze – 07:17

Ez kb a törvényben előírt  egyenes uborka hossza szintje. Nagyjaból erre számithat az polgár az Európai Uniótól. Ehhez értenek ezért fizetik őket. Lesz még ruhaszellőztetési rendelet és "nefürgyéle" kampány várhatóan ősztől. Tényleg nincs megállás fontos dolgok terén az EU-ban.

Engem nem zavar a hülyeség, sőt.
Utána kell néznem hogy a XVII századból való kutyabőr okán pontosan melyik címre leszek jogosult (tekintetes, méltóságos).

A pallosjogra meg az első éjszaka jogára picit még várni kell gondolom, de majd valami lopással együtt idővel az is meglesz.
 

Gábriel Ákos

Az ingyenes Messenger vs nem-ingyenes Signal, vagy a nem.ingyenes Messenger vs ingyenes Messenger, vagy hogy érted? Az, hogy bizonyos szolgáltatások nem számítottak bele a netforgalomba, az szerintem nem korlátozás volt, hanem piactorzítás. (Mondjuk a magyarországi internet óvodás korában is volt olyan, hogy csak e-mail le és feltöltésre alkalmas számot lehetett nem aranyáron hívni, asszem napi 10 perc erejéig.)

nem... az ubokra alakját nem az eu írja elő. 

"az uborkaszabályt még csak nem is az EU találta ki, hanem az ENSZ gazdasági bizottságának ajánlását vette át, amivel a gyümölcs- és zöldségkereskedők követelését teljesítette, hogy könnyebben egységesíteni tudják az árukat."

"Végül a legendás rendeletet 2009-be eltörölték, pedig az akkori 27 tagállamból 15 ragaszkodott volna hozzá. Utána az egyik német agrárszövetség keményen neki is ment Brüsszelnek, amiért egy ilyen szimbolikus hülyeség miatt átírják a zöldségek szabályozását. Egyébként a kereskedők azóta is a 10 milliméteres szabályhoz tartják magukat. "

Itt mindenki hülye? Itt? Mindenki!

Átmeneti állapot, flat rate előbb utóbb értelmetlenné teszi ezt a kérdést. 

Szerkesztve: 2022. 06. 22., sze – 17:59

BTW jobban örültem volna a külföldön is helyi hívásként működő VOWIFI-nek. Voltam nagyon külföldön, ott jó lett volna (de talán VPN-nel most is megy, nem vagyok benne biztos)

Legalább ezek a vevőcsali appok is elfogyasztják az adatkeretet és nő a nyomás a szolgáltatókon, hogy alapból többet adjanak.
Nevetséges a havi 1GB és az alatti adatkeret. A másik dühítő, hogy ha kiegészítő adatot veszek, az 1 hét után vagy 30 nap után lenullázódik. Tehát nem lehet olyat, hogy veszek 50GB-ot és majd ha elfogy veszek másik nagyobb adagot. Nekem előre tudnom kell, hogy azon a héten vagy abban a hónapban pontosan mennyit fogok elhasználni. Mert ha óvatos vagyok és apróbb adagokban veszem, akkor is ráfizetek, ha meg sokat veszek és "megmarad" az nem marad meg mert a határidő után lenullázzák!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem tudom máshol hogy van, de a Vodafonnál, ha az előfizetésedben lévő adatkereten túl vásárolsz adatot, azt legfeljebb abban a hónapban el kell használnod, vagy lenullázzák.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Amúgy meg a mobilnetre is alig van szükségem, mert szinte mindig hálózat közelben vagyok.
De ha éppen nyaralok vagy külföldön vagyok, akkor jól jönne a nagyobb adat.
Én ezt úgy oldottam, meg, hogy ha külföldön vagyok nagyon jól működik a DIGI-s SIM  kártyával a sok olcsó mobil adat. Jobb a lefedettsége mint itthon.
 

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Tudom, hogy az adat nem párizsi, de ezt soha nem értettem, hogy veszel pluszban adatjegyet és azért fizetsz arányosan mert 1,2,5... GB-ot vásárolsz és mind ezt ha valamiért nem használod el akkor  buktad a hónap végén vagy 30 nap elteltével. Tehat mérik a felhasználásod és mégis szívesen benyelik, ha megmarad az idő lejártaval. Ez úgy ahogy van nem korrekt. Bár a kommunikációs szolgaltatások terén kevés fair dolog.

Mivel a limit erejéig a szolgáltatás lehetőségére fizetsz elő. Határozott időtartamra. Ha nem használod el, akkor is van költsége a szolgáltatónak, nem lesz ingyen az infrastruktúra és a dolgozók fenntartása akkor sem, ha épp nem netezel, mert spórolsz.

Szoktak felemlegetni pici netet használók pár száz forint spórolás kapcsán olyan csomagot vagy opciót, ahol egy nagyobb időszakra van elfogyasztható keret vagy bizonyos maximumig tud halmozódni egymás utáni hónapok előfizetésében, de ott más az árazás is. 

Szerkesztve: 2022. 06. 23., cs – 14:32

Ez alapból egy jó szabály csak 10+éve kellett volna kikényszeríteni amikor még nem húzott el ennyire mindenki. (ha azért van erre szükség, hogy ne legyen verseny előnye azoknak akik bekerülnek az ingyenes kategóriába azokkal szemben akik nem: ennek akkor van értelme amikor még nincs kialakult felhasználóbázis és x db meghatározó piaci szereplő kiterjedt szolgáltatásokkal...)

Én, - a "mobil adatkeretre" transzformálva, észszerűen - elfogadom az aktuális uniós irányelvet. "ritkábban kell mosakodni"!

Ez jót tesz a szolgáltatók sávszélének, a szükségszerű hálózat-fejlesztések optimalizálásának, a környezet,- és klíma védelmének is.

:)

Elvi szinten zavar, gyakorlati szinten viszont épp ez nem, semmi olyat nem használok, ami benne van/volt a támogatott alkalmazások között, a mobilnet használatom is tipikusan 1GB alatti szóval nem fáj. :)

Windows 98-on használtam utoljára, ez valami boomer dolog?

sudo mount -o ro /hup.hu

Megintcsak elmúlt valami a világból amit még ki sem próbáltam.... hüpp hüpp :D