MÁP+ -> MÁK konverzió

Az elmúlt hetekben már volt, hogy a diszkontált árfolyamú papírokban a hozam 8,4% fölé ment. Ez a 8,4% állt 2,5% fix kamatból és árfolyam veszteségből az eladó oldalán. Ezek a papírok szabadpiaci papírok, nem lakossági papírok. A lakossági papíron nem tudsz bukni, csak max keveset nyerni. A szabadpiaci papíroknál, ha a hozam felmegy, akkor a te papírod értéke lemegy azért, hogy ugyanakkora hozamot tudjon adni a tulajdonosnak, mint  a környezetben lévők. Ez azzal is járhat, hogy egy kamatemelés mellett évekre nem realizálsz még nominálisan sem nyereséget vagy akár bukhatsz is a papíron. Fordítva viszont, amikor a kamatok csökkennek  a te papírodban lévő prémium a tied lesz. Így simán előfordulhat, hogy veszel egy 10 éves papírt 8%-os hozammal, közben a kamatkörnyezet ezen papíroknál leesik 5%-ra, így a 10 év kamatprémiuma  (az  +3%) a tiéd.  Ha egy ilyen szakaszt kifogsz simán duplázhatsz is  a hozammal. Nekem ebből a szempontból a 2010-2013 volt maga a Kánaán. Olyan papírokban ültem amik infláció +4,5% prémiumot adtak vagyis amikor az infláció beesett 3% alá, mg akkor is 7% felett hoztak. Ezeket  apapírokat adtam el egy alacsony hozamú időszakban, így simán 15% felé kúszott a visszaszámolt hozamom mértéke.

Az, hogy mi fog történni nálunk ma már elég nehéz megjósolni, mivel az állami transzferek simán beindíthatnak egy ellenkező irányú folyamatot.  TFH, a kamatok csökkennek majd, a munkanélküliség is. (nem mostanról beszélek, hanem 5++ évről, lén recesszióra számítok) Ez normál esetben az új építésű ingatlanok megugrását jelentené. De mi van, ha ezzel egyidejűleg a jelenlegi transzfereket kivezetik? Fogalmam sincs. 

Miért számítok recesszióra?
Egyre több helyről jön az az infó, hogy a háztartások elkezdtek spórolni. Míg a szegényebbek a hétköznapi kiadásaikon, addig a felső réteg a beruházásai halasztásán. Több ismerősöm is olyan papírban van, amivel jelenleg mínusz 20-50%-ban ül. Ezt kellene pénzért tennie és felárral beruháznia. Nem fog. Az ilyen emberek, most csak akkor tudnak beruházni, ha hitelképesek és hozzáférnek alacsony kamatozású hitelekhez. Nálunk az a helyzet a cégnél, hogy nominális árbevétel nem nőtt az áremelkedés ütemében, a tonnában lévő kibocsátás stagnál, ami annyit tesz, hogy az olcsóbb termékek fogynak jobban.

 

ps.: Nem mellesleg a 30 millás eladási korlát már él a MÁP+-nál, de N*29.999.999-et simán eladsz.

Hozzászólások

Nem diszkontjegyek, csak diszkontált áron vannak.

pl ebben a pillanatban: MÁK 2024/C Hozam 7.81%

Alkalmazásban keress rá, kb naponta változik a hozam. Mindegyiknek MÁK a neve. 

Alkalmazás kezdőoldal  -> scroll le : Új értékpapírok -> Több értékpapír -> paraméterek megadása és rendezés 

 

ps.: szerintem a holnapi kamatdöntés feljebb tolja a hozamokat

https://www.allamkincstar.gov.hu/hu/gyik/tartalom/4973/

7.7655*0.85 = 6.6

Vagyis minimum 7.77%-ot kell adnia, hogy jobban járjunk a MÁK valamelyik adóköteles sorozatával, mint a PMÁP-pal. Persze az is érték, hogy ez hamarabb lejár.

Ha MÁP+ utolsó két évéhez mérjük, akkor: (sqrt(1.055*1.06)-1)/0.85 = 0.0676 vagyis 6.76% felett már jobb a hozama a MÁK valamely régebbi adóköteles sorozatának, mint bent maradni a MÁP+-ban.

A MÁP+-hoz viszonyítva jobb az említett MÁK, igen, de jóval kevésbé rugalmas konstrukció. Ha rövid távra kell valami, az említett 6.6-6,8%-ot némelyik Diszkont Kincstárjegy is felülmúlja: https://www.allampapir.hu/kincstari_arfolyamjegyzes/DKJ/ (2022.12.28. utáni lejáratúak), bár gondolom ezeket is nézted. De még a hónapon belüli lejáratúak is 6.2%-ot adnak épp, jelenleg a MÁP+-nál ez is jobb, és ez is mehet feljebb ha kamatemelés lesz. A már megvásároltat ez nyilván nem befolyásolja, de az újonnan beszállókat igen.

Ami a PMÁP-ot illeti a következő kamatperiódusában 10+% kamat lesz rajta és fizet is évente ("rendesen", nem 2.5%-ot). Kérdés hogy meddig marad az infláció és ezáltal a kamata ilyen magas.. Szóval ez ilyen tippelős játék, magasabb-e a PMÁP "átlagos kamata" a MÁK papír mínusz adó szintnél az általad választott időszakra. Én a PMÁP-ra szavaztam. Az első két év ami nagyjából látszik ott ~8.5% átlagot mutat a PMÁP az 1%-os visszaváltási költséget levonva is.

Félig off és buta kérdés a diszkont kincstárjegynél kell kamatadót fizetni?

https://www.allamkincstar.gov.hu/hu/gyik/tartalom/4973/

 

Benne a válasz. Nem. Ha...

"Mentesül a kamatadó megfizetése alól a magánszemély valamennyi Kincstár által forgalmazott lakossági állampapír esetében, amelyet 2019. június 1. napja után bocsátottak ki (kivéve az idő előtt megszüntetett TBSZ esetében)."