Zajlik az OpenBSD r2k22 hackathon

Címkék

A belga Brugge város ad otthont a 2022-es OpenBSD Hackathon-nak. A 24 fejlesztő részvételével zajló kódfesztivál tegnap kezdődött és jövő hét péntekig tart.

Hozzászólások

Érdekes lenne, ha valaki össze tudná hasonlítani a BSD, Unix, Windows rendszereket ebből a szempontból, a jelenlegi állapotukban, akár, de inkább, főleg technikai szempontból!

Nem a marketing +/- érdekel, hanem a tények. Tudom ez sose kifizetendő, de hátha.

ʕ -`ᴥ-'´ʔ 

Ilyet nem fogsz találni, hacsak te magad nem feccolod bele az energiát. Amikor én kerestem hasonlókat, sosem találtam megfelelő tartalmi minőségben.

Jutubon csak az inluenszerkedős szarok vannak amerre nézel. Mindegyik csak rád akar sózni valami szart a szponzortól, és ezt becsomagolják időrabló 20 perces videókba. Egy 15 perces videóból pedig általában 13 perc az időkitöltő bullshit, a senkit nem érdeklő töltelék, a hosszú ömlengős felvezetés, minden mondatot 3x elismétel átfigalmazva, mert az átlag amerikai olyan hülye h. 2 mondatnyi figyelemre nincs már az agyának képessége.

Nehéz értékeset találni abban a hatalmas szennyben amit ma jutubnak hívnak. Ipsec vpn-ről túrkáltam nagyon sokáig. Van fent kb 500 ezer videó a témában, 95%-a valami angolul beszélni képtelen hülye indiai szarja. A maradék 10%-ból is jó ha 1-2 ütötte meg a szintet amit keresek, a többi mint a semmitmondó hülyeséget szajkózta, látszik hogy nem értenek hozzá amiről beszélnek.

Szerintem sok jó tartalom van a YouTube-on, BSD-s is kezd egyre több lenni. Csak az indiaiakat érdemes kerülni. Egyedül ezek a security témák valóban gázak, sok önjelölt szakértővel, ezeket az infókat nem a YT-ról kell beszerezni.

Egyébként szerintem az OBSD elég biztonságos. Nem csak azért, mert biztonsági paranoiás rendszer, hanem minimalista, egyszerű, átlátható, kevés kódra törekednek, amibe nehezebb belekötni. Plusz egy elég kevesek által használt rendszer, ezért a hackereknek nem éri meg túl nagy munkát tenni a támadásába, és aki használja, az általában profibb, és tudja, hogy hogyan kell beállítania a rendszerét, meg nem gányol, így kevésbé esélyes rajta támadási felületet találni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez az egész hackatlon, meg OpenBSD egyébként a suckless-re emlékeztet, azok is tartanak minden évben ilyen összejövetelt, általában Németországban. Na már most, semmi szabadidőtöltés vagy ilyesmi, nyomják az előadásokat, ha meg épp az nincs, leülnek körbeülnek egy nagy asztalt, és konkrét szervezett program keretében szétnyitják a ThinkPad-eket, és nyomják egyéniben, némán a kódolást, semmi ilyen szép napunk van, nem kockulni jöttünk, ezt lehetett volna otthon is, úgyis ezt nyomjuk az év többi 364 napján, stb.. Nem hiába, vannak, akik tudnak élni. Csak azok nem ezek a srácok, az tuti. És mikor azt írom, hogy srácok, akkor szó szerint, mindegyik 30-35 alatti, ez nem Gnome meg Linux alapítvány, hogy esélyegyenlőségből nők, vagy ilyen indiaik, tranny-k, stb. CoC-alapon be lennének tolva, hogy legyen diverzitás. Á, ezek meg az OpenBSD-sek nem abban a műfajban indulnak. Bár ki tudja, lehet érdekelné őket ez is, csak lemaradtak arról a polkorrektkedős eligazításról, már akkor is bele volt ragadva a fejük a laptopba. Pedig ha nem mulasztották volna el, lehet Soros is pénzelné őket :D

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)