xlsx -> pdf CLI vagy rubygem

Fórumok

Webalkalmazás backendjét adó ruby programban kellene xlsx fájlok nyomtatási képét létrehozni pdf formában. Könnyítés, hogy jelenleg csak 1 munkalapos fájlokról van szó. Nehezítés, hogy többnyire Manciki szépen kézzel beállította bennük, hogy hány % nagyítással és mekkora margóval fér ki a kívánt módon.

A legjobb valami gem lenne, amivel közvetlenül ruby-ból megcsinálhatom, de mivel nincs nagy terhelés, ezért külső cli program meghívása sem ördögtől való ötlet.

Hozzászólások

esetleg libreoffice:

/usr/bin/soffice --headless --invisible --nodefault --view --nolockcheck --nologo --norestore --nofirststartwizard --convert-to pdf --outdir $2 $1

Nem hát. A MS-os formátumoknak pont az a lényege, hogy bloat kelljen hozzá, mert ha valami egyszerű implementációval tökéletesen kezelhető lenne, akkor senki nem venne Windowst meg MS Office-t hozzá. Elméletben lehetne próbálkozni pandoc-kal, de a kolléga írta, hogy gányolt meg egyedileg méretezett táblázatokról van szó, amit Mancika már szétcseszett, azzal a pandoc nem fog tudni mit kezdeni, vagy csak katasztrofálisan kinéző eredménnyel, így az egyetlen esélyes szerintem is a LO. Lehet nem is kell a komplett LO, csak valami alap csomag belőle, Writer, Calc, helpet, stb.-t nem kell vele felrakni.

Amit még lehetne csinálni, hogy a feltöltőt kényszeríteni, hogy csak pdf-ben tölthet fel, a többit oldja meg saját maga.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez már nagyon közel jár, ahhoz, ami kellene.
Egy dolgot nem találok még: Nekem csak egy worksheet-et kellene kinyomtatni, nem az összeset.

Elvileg (https://help.libreoffice.org/latest/he/text/shared/guide/convertfilters…) a --convert-to paramétere: OutputFileExtension[:OutputFilterName[:OutputFilterParams[,param]]]

Ebből az OutputFilterParams akár még segíthetne is, de sehol nem találók leírást róla. :(

Ha valaki kézzel izélgetett táblázatáról van szó, nem lenne egyszerűbb szimplán PDF-ben feltölteni?

Sajnos Mancika jelen esetben az állam bácsi. Kapunk egy "formanyomtatványt", amibe sok helyen még a SUM függvényt se sikerült beleírni, de legalább cserébe van benne 4 betűcsalád x 3 betűméret x normal/bold/slanted, meg vagy 8féle cellaszínezés, stb.  Ebből kell több száz példányt kitölteni, (technikai és ízlésbeli hibákat javítani szigorúan tilos!) és visszaküldeni egyrészt xlsx formában, másrészt digitálisan aláírt pdf formájában.

Hasonló problémával küzdöttem csak rtf->pdf volt a cél, a környezet pedig java. Két hét keresgélés után soffice hívása lett a megoldást a fent leírt módon. Gusztustalan, de működik.

Természetesen azzal is meg kellett küzdeni , hogy a Word-ben elmentett rtf és az elkészített pdf ugyanúgy nézzen ki. Szóval nem lehetetlen. 

üdv.,FS