blackPantherOS free, élt 20 évet.

Időnként ránézek a nem mainstream disztribúciókra, hátha látok valamilyen érdekesebb megoldást, amit át lehet emelni a mindennapokban használtakba.
Ma a blackPanther OS került volna terítékre, de a blackpantheros.eu és a blackpanther.hu is CERT hibával fogadott. Az előbbi egy hosting55 oldalra irányított át, az utóbbi pedig egy szomorú fekete macska és scrollozó betük tudatták, hogy megszűnt az OS ingyenes változata. A projectről menüpont alatt az alábbi magyarázat fogadott:

"

Magyar operációs rendszer

A blackPanther-projekt 2002-ben született. A legnagyobb felhasználói tábora 2006 körül volt, amikor a kormány bevezette az elektronikus adóbevallási kötelezettséget, ami csak Windows-on működött. Peresítés, és online botrányok után két évvel később mejelent egy multiplatformos változat, de a felhasználók száma 90%-al esett vissza. Számos kormányzati ígérgetés, és hazudozás után az akkori Informatikai Minisztérium nem tette lehetővé, hogy egyenlő esélyekkel induljon a közbeszerzéseken ez vagy más magyar fejlesztés a Microsoft mellett.

Oktatás

Az Oktatási Hivatal több alkalommal egy "rejtélyes" úton meg nem válaszolt elektronikus levélre hivatkozva elutasította, hogy ez a magyar fejlesztés bekerülhessen a magyar okatási rendszerbe. Valójában találtak egy ürügyet, hogy a Microsoft hegemóniát, és a fejtőstehenet fenntartsák, ezzel tovább mélyítették a korrupciót és a Microsoft termékfüggőséget.

Kormányváltások

2010-ben az MDF/SZDSZ/MSZP korrupciót leváltotta a Fidesz korrupció, akik belecsaptak a lecsóba rendesen! A létrejöttek az olyan milliárd-temetők mint a "Digitális Jólét", "Vállalkozz digitálisan", "Nemzeti adattörlő", stb. Még 2016-ban megjelent egy Kormány-rendelet, hogy "Nemzeti Operációs rendszert" és "Office" programcsomagot fejlesszenek milliárdokért. Ebbe a rendeletbe azonnal beleálltunk, hogy abszurd, hiszen ezzel a termékcsoporttal akkor már 16 éve rendelkeztünk. Elkezdtük a tárgyalásiokat a Nemzeti Fejlesztési minisztériummal, melyenek a végén az Államtitkár jelezte, hogy a lakossági szoftvercsomagot a blackPanther OS-re szeretnék építeni. Ehhez képest 2021 februárra a leválatott Államtitkár hivatala közzétette az alábbi rendszerek másolásából létrejött produkciót, mint "Nemzeti rendszer": Debian->Ubuntu->LinuxMint->Nemzeti Szofver. A "nezeti szoftvercsomag" 2 Milliárd forntos szakértés után született meg. Valószínűleg a másolás folyamata igényelte ezt a költséget, mert a "kiadott" rendszerben semmilyen fejlesztés nem történt!

Ingyenes változat

A Magyar Állam részésre ingyen kínáltuk a blackPanther OS-t a lakossági szofvercsomag megvalósításához. Mi az ingyenes változatot 20 évig önerőből tartottuk fenn! A projekt soha egy fillér állami támogatást nem, ellenben életveszélyes fenyegetést azt kaptunk többet is, így 2022-ben mindennemű ingyenes elérhetőséget felszámoltunk, amikor a korrupt Fidesz újra megnyerte a választásokat.

A Fidesz szavazóknak javasoljuk, hogy bár a rendszer használhatatlan, számos hiányosság, és kompatibilítási probléma van vele, hiszen nem a magyar igényekre készült, csak használják ezt a Fidesz-Linux-ot, mert mi soha többé egy bitet nem adunk azoknak akik a korrupciót és a diktatúrát választották, főleg nem ingyen!

Összehasonlítás

A másolatok és a magyar blackPanther fejlettségét és szolgáltatásait ebben a táblázatban lehet összehasonlítani!"

Mit mondjak, szomorú....

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 06. 17., p – 22:52

Te valami ko alatt laksz? Kb 1 honapja vagy meg tobb mar ki lett beszelve.

Amugy mi a szomoru? Mondjuk a helyesirasi hibaktol sirhatnekom van az igaz.

Akkor én is a kövek alatt élek, mert lemaradtam róla.

Szomorúnak nem tartom, van egy csomó rendes disztró. Van bőven választék mindenféle felhasználási körre és hardverre, ingyen, politikamentesen. Felesleges ezért fizetni. Olyan szintre nincsenek magyarítva, mint a bP, de nem is kell. A felhasználói felület mindenhol elérhető magyarul, a shellt, meg az alap CLI eszközöket meg felesleges is magyarítgatni, aki olyanokat használ, megtanulja mi micsoda, eleve az a műfaj, ami úgyse kezdőknek lett kitalálva. Az ilyen default integrált banki appokba, meg kkv-knek szánt számlázó mindenfélében amúgy sem bízna meg sok ember, meg nem lenne hasznára az átlag usereknek.

A nemzeti alapcsomag vagy micsoda nevű rendszerről is ez a véleményem, igaz az nem fizetős, de akinek ez jönne be, tegyen fel inkább a Mintet, eredeti forrásból, 99,9%-ban ugyanazt kapja, megbízhatóbb háttérből, politikamentesen. A Linuxnak amúgy is az lenne a lényege, hogy bárki számára hozzáférhető és hasznos legyen, politikai nézettől függetlenül, és a nyílt szabványokat és ellenőrizhető nyílt megoldásokat terjessze.

Igazából még meg is lepődök, hogy életben maradt az ingyenes változatuk bP-jéknek, 20 évig bírták, ez azért derekas tőlük, még politikai harcokra is futotta az erőforrásaikból.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyébként az valóban szomorú, ahogy általában kezelik a kormányok nyílt forrású dolgokat. Azt nem látom problémának, hogy nem a bp lett a befutó, kockázatos olyan disztróra alapozni bármit is, ami mögött nem áll egy komoly mérető közösség és fejlesztőgárda.

Ami nálunk történt, az olyan, mint Mátyás király esete azzal az eszes lánnyal, aki vitt is ajándékot a királynak, meg nem is.

Hazudsz, hiszen ha nem nyomozol, hogy ki-kicsoda, akkor fogalmad sem lehetne erről, hogy hol és milyen módon jelentem meg eddig, hiszen tőlem tuti nem hallottad, ha pedig ezt még meg is jegyezted az nagyon beteges (vagy fizetnek neked ezért). Miért van az, hogy engem senkinél sem érdekel innen, hogy hol jelenik meg, vagy mikor?

Amúgy baromi nagy nyomozás, kell hozzá. Ott viritottál a honlapon (bP), meg ott víritasz a saját, honlapodon amit megadtál is, a honlapod elérhetősége meg a hupon van.  Mivel ezeket mind a te műved, te csináltad. Ehhez semmiféle nyomozás nem kellett. Bár lehet, hogy annak tűnik a te értelmi színvonaladon, de erről én nem tehetek ...

Nah de a kérdésre még mindig nem kaptam választ abban lennél ennyire buzgó :D

Az meg:

Miért van az, hogy engem senkinél sem érdekel innen, hogy hol jelenik meg, vagy mikor?

A te dolgod, nekem honnan kéne tudnom, bár értelmi színvonaladbol kiindulva nem csodálkozom rajta :D

Fedora 38, Thinkpad x280

"Miért van az, hogy engem senkinél sem érdekel innen, hogy hol jelenik meg, vagy mikor?"
Hazudsz!

Egy korábbi fórum szálban - amikor megijedtél végül, hogy esetleg személyesen is megsimogatom a pofikádat - tettél egy aljas és primitív megjegyzést a fuvolára, tehát egyértelmű volt, hogy nyomoztál utánam és belenéztél a csatornán a tanyasi fuvola óra című sorozatba.

Politikusi pályán nem gondolkodtál még el?

Egy korábbi fórum szálban - amikor megijedtél végül, hogy esetleg személyesen is megsimogatom a pofikádat 

Te beteg vagy mentálisan, ez már biztos. Soha nem ijednék meg olyan senkiktől, mint amilyen te is vagy, bármekkora is a pofátok. A hozzád hasonlók vergődnek itt és az ehhez hasonló topicokban, mint egy keselyű, pedig csak békák vagytok, akik azt brekegitek, hogy a gólya milyen kis senki hozzájuk képest... és a gólya itt most Vector. Nyomába sem ér egyikőtök sem a linux tudást tekintve. Az, hogy emberileg ő milyen, az már egy másik téma.

Erre elfelejtettél reagálni:

Állításod: Miért van az, hogy engem senkinél sem érdekel innen, hogy hol jelenik meg, vagy mikor?"
Cáfolatom: tettél egy aljas és primitív megjegyzést a fuvolára, tehát egyértelmű volt, hogy nyomoztál utánam és belenéztél a csatornán a tanyasi fuvola óra című sorozatba.

Most akkor hogy is van ez bééééjbi? Had ne kelljen feltúrnom az archívumot, megkeresnem és belinkelnem ide, hogy belenyomjam az orrodat a kakádba, tudod te pontosan, hogy így volt.

"Az, hogy emberileg ő milyen, az már egy másik téma."

Itt most nem arról volt szó, hogy ő milyen emberileg, hanem arról, hogy te milyen vagy emberileg...
Azt pedig épp az imént állapítottuk meg immár többedszerre, hogy milyen is vagy. ;) :D Ideje lenne beleállnod a klótyóba és lehúzni a WC-t.

Cáfolatom: tettél egy aljas és primitív megjegyzést a fuvolára, tehát egyértelmű volt, hogy nyomoztál utánam és belenéztél a csatornán a tanyasi fuvola óra című sorozatba.

Nos, hogy elhúzd végre a szivoládat... izé... a fuvoládat, téged nem az itteni sunyiságaid miatt találtalak meg, hanem az egyik fb csoportban bemutatott aljas produkcióid miatt. 

Végtelenül sajnálom, hogy Vectornak olyan a stílusa amilyen, mert a hozzád hasonló, becsületben hátrányos helyzetűekkel kapcsolatban, mindenben igaza volt és te, valamint a hozzád hasonlók emiatt hánytok epét a párduc hallatán bárhol és bármikor. Persze mindig van pár droid, akik bár nem tudják miért, de mennek utánatok a mocskolódásban és a hazudozásban.

Tehát továbbra sem sikerült feloldanod a belső konfliktusodat a között, hogy állítólag te ilyen vagy:

"Miért van az, hogy engem senkinél sem érdekel innen, hogy hol jelenik meg, vagy mikor?"

...és a között, hogy utánam nyomoztál.

...és nem, nem akkor amikor szerinted a szánalmas kis bandátokat hátrányos megkülönböztetés érte a saját facebook csoportomban, hanem amikor a HUP-on elfogytak az érveid (kb 1 másodperc alatt) és csak a pronyó vagdalkozás maradt. Tehát egy hazug ember vagy, aki próbálja azt hazudni rólam, hogy én hazudok. LOL és XD

Egyébként sokadszorra írom le, hogy miután hoztátok a csoportban szokásos primitív faluvégi strici stílusotokat, kiírtam egy szavazást, hogy a BP téma tiltva legyen-e (pro és kontra is) a közösség elsöprő fölénnyel megszavazta. Tudod, ez a demokrácia. Nem kértek belőletek a népek, én meg betartattam. Ezért nem kell telesírni a netet, mint a fürdős kurva, próbálj meg végre férfiként viselkedni, ennyi idősen illene már...

Vectornak meg ugyan abban van igaza, mint neked: lófaszba se.

...és nem, nem akkor amikor szerinted a szánalmas kis bandátokat hátrányos megkülönböztetés érte a saját facebook csoportomban, hanem amikor a HUP-on elfogytak az érveid (kb 1 másodperc alatt) és csak a pronyó vagdalkozás maradt. Tehát egy hazug ember vagy, aki próbálja azt hazudni rólam, hogy én hazudok. LOL és XD

Egyébként sokadszorra írom le, hogy miután hoztátok a csoportban szokásos primitív faluvégi strici stílusotokat, kiírtam egy szavazást, hogy a BP téma tiltva legyen-e (pro és kontra is) a közösség elsöprő fölénnyel megszavazta. Tudod, ez a demokrácia. Nem kértek belőletek a népek, én meg betartattam. Ezért nem kell telesírni a netet, mint a fürdős kurva, próbálj meg végre férfiként viselkedni, ennyi idősen illene már...

Vectornak meg ugyan abban van igaza, mint neked: lófaszba se.

Annak a pár, valóban tisztességes embernek írom le, akiknek segítség lehet a jellemed megismerésem hogy később ne érje hátrány.

Az fb csoportodban, pont olyan sunyin és aljasul mentek a dolgok, mint amit itt is csinálsz, hazudsz, vagy éppen féligazságokkal operálsz.

Röviden: a fb csoportodban teret engedtél, több esetben magad is részese voltál olyan sunyi provokációknak, amikben szándékosan lejáratni igekezett, egy jól behatárolható "mag" a BlackPanther OS-t. Ami minden határon túlment az, hogy bárki is próbálta meg kulturáltan kifejteni, hogy nem kellene nyilvánosan hazudozni a rendszerről, pláne olyanoknak nem, akik soha nem is próbálták ki, a válasz erre az volt, hogy aki szót emelt a hazugok ellen, az lett kitiltva, vagy toxikusnak bélyegezve azokkal szemben, akik rendszeresen hazudoztak. Ennek az egésznek az volt az aljas célja, hogy a csoportban lévő tisztességes felhasználóknak elegük legyen egy idő után magából a BP-ből is, hiszen ha sokat látják azt, hogy a BP ilyen vagy amolyan, akkor elegük lesz már a névből is. Természetesen a sok hazudozás után a szavazás mi más is lehetett volna, mint az, hogy a BP ne lehessen téma ott. Azt azért jó tudni, hogy abban a csoportban, soha, egyik BP felhasználó sem bírált más linuxokat, még akkor sem, amikor folyamatosak voltak a BP lejáratására tett hazugságok.

És te erre vagy büszke. Gratulálok!

röviden: nem így volt

te valami alternatív univerzumban élsz. Mivel ez nem a csillagkapu parancsnokság, így az van, hogy szimplán egy kibaszott nagy idióta vagy.

Innen meg ezzel a történettel zárom a veled (hiába)való csevejt:

– Mester, mi  lehet a boldogság titka?
– Ne vitatkozz idiótákkal.
– Én nem hiszem, hogy ez lenne a titok.
– Igazad van –  mondta a mester…

Nem tudom a konkrét történetszálat amiről ketten beszéltek, de ami megragadta a szememet, az az hogy bármilyen bP téma felmerül (akár itt, akár máshol) mindig szóba kerül az a mesébe illő dolog, hogy "tisztességes bP felhasználó"... Azért mesébe illő, mert mindenki beszél róla, de senki nem látott még olyat.

 

Én az ilyen témák esetében 90%-ban csendes megfigyelő vagyok, de valahogy még nem tűnt fel, hogy ezen témákba bárki értelmes bP oldali becsatlakozott volna... Mindig csak azok kezdtek fröcsögni, akiknek hasonló volt a stílusa az atyaúristen vector-al. Szardobálás, a másik a szidása, értelmes érvek messzire kerülése, ferdítések (Ubuntu Cloud EULA, valaki?)... Múltkor vector mellett bthomyka volt akinek legjobban habzott a szája itt a fórumon...

Bár azért hozzátenném, félig cáfolva az előbbi kijelentésemet, hogy feltűnt egy-két szórvány comment, egy-egy nicktől, hogy ők mennyire elégedettek a rendszerrel, meg az a legjobb, meg egyebek... Bár ezen felhasználók valamilyen oknál fogva mindig akkortájt regisztráltak, amikor egy-egy balhé kibontakozott... De ez már lehet csak összeesküvéselmélet. 

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Nem tudom a konkrét történetszálat amiről ketten beszéltek, de ami megragadta a szememet, az az hogy bármilyen bP téma felmerül (akár itt, akár máshol) mindig szóba kerül az a mesébe illő dolog, hogy "tisztességes bP felhasználó"... Azért mesébe illő, mert mindenki beszél róla, de senki nem látott még olyat.

Saját magad minősíted azzal, amikor emberek ezreit tartod tiszességtelennek. Hidd el, ez a minősítésed csak becstelen embereknek szimpatikus.

Nem értem mi magyarázni valóm lenne, azon amit leírtam, de azért megpróbálom:

Mint ahogy te is, és sok mások a bP közösségből egy-egy vita és balhé alatt előszeretettel dobáljátok be, hogy rengetegen, több ezren vannak olyan felhasználók, akik szeretik a rendszert és nem olyan a stílusuk, mint vector-nak, bthomyka-nak, vagy jelen esetben neked.

Én csak arra világítottam rá, hogy bármilyen felületen (HUP, FB, fórumok, stb. ...) amikor felmerül a bP mint téma, bármilyen kontextusban, nem láttam még olyat, aki tényleg értelmesen, ésszerű érvekkel próbálta volna megfogalmazni, hogy miért is jó a rendszer.

Ha valaki mégis megpróbálta, de csak féligazságot közölt vagy nem volt egyértelmű a mondandója és erre valaki rávilágított akkor rögtön jött a vagdalkozás és a másik szidása. Értelmes, tényekkel alátámasztott párbeszéd sosem bontakozott ki, és még mielőtt azzal érvelnél, hogy biztos a másik fél kezdte... NEM!!! Egy felmerült problémára jött egy bP tag egy féligazsággal, ami a bP-t hozta ki győztesen, más ezt értelmesen felvetette, hogy ez nem teljesen így van, mire az előbbi bP tag jött a szokásos szöveggel, hogy akkor menjen vissza és használja a Bubuntu-t és hasonlók, majd jött a többi bP-s, hogy ők is alátámasszák a másik szidalmazását.

Ez egy átlagos bP téma, bármelyik felületen. Lehet vannak tényleg olyanok akik szeretik a rendszert és elégedettek vele, de hogy a bP-t érintő témáknál sosem jelenik meg egyik sem, hogy értelmesen megvédje a rendszert. Mindig csak a véresszájúak gyűlnek oda, mint legyek a döghúsra. Na és ha bármilyen témánál csak ilyeneket lát az ember, akkor nehéz mást elképzelni a közösségről...

 

De az ilyen, másik rendszert járassuk le kampányokban a bP élen jár. Mikor a "hivatalos" YT csatornán mutatták be, hogy egy-egy rendszer telepítése mennyi ideig tart és az is direkt úgy lett manipulálva, hogy a bP az első, az Ubuntu az utolsó. Kicsit sem volt feltűnő, mikor az Ubuntu telepítését azzal indították, hogy a telepítő médián nem a telepítőt indították el, hanem először betöltötte a Live rendszert és utána indított rá a telepítőre.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Mikor a "hivatalos" YT csatornán mutatták be, hogy egy-egy rendszer telepítése mennyi ideig tart és az is direkt úgy lett manipulálva, hogy a bP az első, az Ubuntu az utolsó

Offtopik, de az ilyen farokméregetésnek pláne nem tudom, mi értelme van. Évek óta nem kellett semmilyen OS-t telepíteni otthon, a cégnél meg nem next-next-finish módszerrel telepítik őket. Mennyi idő számít gyorsnak? Öt perc? Két óra? Fogalmam sincs. A YouTube videókban benne volt, hogy telepítés után hetekig még nincs belakva a rendszer?

Legyen igazad... Értsd úgy a dolgokat ahogy akarod, ahogy neked jobb...

Én csak leírtam, hogy a bP kapcsán bármilyen témában, a bP hívek azon része van CSAK jelen, akik habzó szájjal szidalmaznak mindent és mindenkit... Úgy nehéz külsős szemmel képet alkotni bármilyen közösségről, hogy a fejlesztője és a legnagyobb szószólói is alpári stílussal kommunikálnak mindenkivel. De ezen felül fenntartom, hogy biztos vannak olyanok akiknek a stílusa nem bicskanyitogató és semmi gondjuk azokkal, akik mást használnak, csak ők csendben vannak, így a marketinget viszont a hangos tábor viszi...

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Már pedig pont az ilyen hozzáállás miatt nem volt sikeres a bP. Egy jó Linux disztrónak mindenkinek hozzáférhetőnek kell lennie, és nem lehet róla a kommunikáció ilyen agresszív. Ez ilyen műfaj, itt aki a disztródat használja, nem érdekli, hogy milyen gólya meg übertudású vagy. Az az igazság, hogy Linux disztrót fejleszteni és életben tartani nem könnyű, nagyon sokféle skill kell hozzá, beleértve szociális skilleket, professzionális, semleges kommunikációs technikák, rohadt sok idő, dizájn, weboldalba befektetés, stb.. Nem is csinálja mindenki a sarkon, főleg nem sikeresen. Néhány amatőr megpróbálkozik vele, hogy csinál telepítőscripteket, meg generál saját iso-kat, de azt mikor látják, hogy hosszú távon milyen temérdek munka, mennyi idő és türelem kell  hozzá, főleg ha általános disztrónak csinálják (széles publikum), nem csak maguknak, hogy nem éri meg. Aki csinálja is, az vagy multi szokott lenni, aki nagy tőkéből veszteségként leírja, vagy támogatásokból élő alapítvány, vagy olyan lelkes közösség, aki a technológia szeretetéért, meg szabad szoftveres ideológiai, mozgalmi okból, stratégiailag foglalkozik vele, és tisztában van azzal, hogy anyagilag és időügyileg sose fog megtérülni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kicsit túlreagálod, nem?

Az én emlékezetem is tele van mindenféle felesleges információval adattal, az ilyesmihez nem kell nyomozómunka. 

Miért van az, hogy engem senkinél sem érdekel innen, hogy hol jelenik meg, vagy mikor?

Lehet, hogy őt sem érdekli különösebben, csak egyszer megnyitott egy honlapot, aztán megnyitott egy másikat, és azt mondta, jé, ez ugyanaz a csávó. Semmi ördögtől valót nem látok ebben, de lehet, hogy én vagyok túl naiv.

Szerintem a BlackPantherék kommunikációs stratégiáját még 20 év múlva is tanítani fogják, mint elrettentő példát...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez egy korlenyomat a 2000-es évek magyar valóságából. Az Mplayer (angol hangja Gabu) sem kommunikált nagyon más stílusban. Az mplayert a katasztrofális kommunikáció és Árpi kiszállása sem ölte meg. A bP valószínűleg remek kommunikációval sem vitte volna sokra. 

Volt valami pereskedés egy éve talán. Többen érintettek voltak a hup-ról is. Annak van köze ehhez? 

> Mplayer (angol hangja Gabu) sem kommunikált nagyon más stílusban

hja. trollkodni kellett, mert addig senki se vette eszre, hogy ilyen is van...  es ez manapsag sincs maskepp, ha valaki ki akar tunni a zajbol, akkor oltari nagy baromsagokat kell mondjon, mert csak akkor foglalkoznak vele, beszelnek rola :(

> Árpi kiszállása sem ölte meg

nem, de azert elegge lelassult a fejlesztese... mondjuk nem is nagyon volt mar hova.

A'rpi

Ezt nem is tudtam, hogy te is mplayer fejlesztő voltál, és hogy Gabu is az. Az mplayer fejlesztése meg annyira lelassult, hogy kb. nem látom, hogy akárki is használná. Én is meg az összes linuxos, akiről tudok, mpv-t használ helyette (a normik VLC-t). Az SMPlayer frontend is kísérletezett mplayer2-vel, míg át nem állt az is mpv-re. A mencoder meg az ffmpeg dominanciája miatt halt ki.

Egyébként az arrogancia gyakori fejlesztési vonás, anno míg el nem küldték polkorrektségi pihenőre, Torvalds is elég keményeket szólogatott be (bár sokszor tényleg jogosan), meg pl. a neovim fejlesztőknél is tapasztaltam, jelentve van egy átméretezési bug, sok terminálban néha csak fél terminálni területre méreteződik az nvim (mivel figyelmen kívül hagyja a SIGWINCH szignált), erre megy a szájhabzás, hogy az összes user hülye, rosszul használjuk, az összes terminálemulátor szar, náluk nincs hiba, ők a helikpoterek, nem lesz javítva, kussoljon mindenki. Ugyanez az Arch fórumon, többen jelezzük, hogy az ffmpeg5-tel eltört a videólejátszás meg egyéb formátumok lejátszása más appokban, erre jön a leoltás, hogy user error, mert az adott topikot felügyelő Arch modnál nem jön elő. Persze, mert elfelejtett frissíteni, és neki még 4.4.x-es ffmpeg volt fent, és ffmpeg5-höz kell a legacy 4.4-es csomag, amit elfelejtettek függőségnek beemelni, hogy pótolják az ffmpeg5-ből eltávolított codec-ek kezelését, ami még nem lenne baj, de ha egyszer bugként jogosan jelentve van, ne oltogassanak már le senkit.

Persze a globális multik se jobbak ilyen téren. Ott nincs leoltogatás, de kiállítanak egy öltönyös-nyakkendős, professzionális sajtós PR emberként, aki lenyom valami marketing bullshitet, hogy így meg úgy köszönik a visszajelzést, elnézést a kellemetlenségért, möh-möh, udvariaskodás, több kiló polkorrektkedés, így dolgoznak rajta, úgy erőforrások, majd kész lesz vagy lesz valami, amikor lesz, ha lesz, nem tudni, addig mindenki várjon. Majd jelentkeznek. De inkább kiderül, hogy nem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> te is mplayer fejlesztő voltál

ehh

> mpv-t használ helyette

az is mplayer... egy fork, es egesz jo, en is azt hasznalom mac-en :)

mpv was forked by Vincent Lang, also known as wm4, in 2012 from mplayer2, which was forked in 2010 from MPlayer.[8] The motive for the fork was to encourage developer activity by removing unmaintainable code and dropping support for very old systems

> bár sokszor tényleg jogosan

> összes user hülye

es legtobbszor tenyleg az user a hulye, akkor is ha azt hiszi, hogy nem...

mplayernel is volt par hires eset, pl. a gcc 2.96 amit a redhat alapu distrok szallitottak evekig, es azzal bugosan fordult le

https://gcc.gnu.org/gcc-2.96.html

az userek szerint mi voltunk a hulyek, pedig olyan gcc verzio hogy 2.96 nem is letezett soha (gnu-nal), azt a redhat eszkabalta a 3.0 egy nagyon korai beta verziojabol, de az meg full bugos volt... es nem tudtuk mi kijavitani az mplayerbe a bugot ha egyszer a bug a gcc-ben volt, de a sok idiot user ezt nem volt kepes felfogni, es minket basztatott nonstop ezzel... a vegen mar nekem si elgurult a gyogyszer, elkuldtem a redhatet a picsaba, azok meg be akartak erte perelni :)

meg volt valami bugos nvidia driver is, amivel mplayerrel szar volt a kep. mas lejatszokkal meg jo volt, igaz azert, mert azok nem hasznaltak ki teljesen a hw gyorsitast. user kovetkeztetese: mplayer szar...

> náluk nincs hiba, ők a helikpoterek, nem lesz javítva, kussoljon mindenki

azt elfelejted hogy az ilyen fejlesztok 99%-a ingyen, szabadidejeben, hobbibol, szorakozasbol csinalja amit csinal. es baromira szarik ra hogy nalad nem jo valami, amig nala mukodik. es igaza is van. szerintem. az userek pedig megerdemlik, plane hogy meg egy bugreportot sem kepesek altalaban normalisan megirni, csak a "szar a minden" tipusu odabofogest es varjak a csodat...

Azt tudom, hogy fork forkja, csak azt mondom, hogy magát az alap mplayert nem látom, hogy valaki is használná. Én még Windowson is használom az mpv-t, ha olyan gép elé kell ülni. Ez a gcc 2.96 elég érdekes, valóban már az alverziószám is gyanúsan magas, meg a nagy cégektől, mint a Red Hót, nem is vártunk mást, csak gányolást. Ezt egyébként a mai napig játsszák, hogy ősrégi verziókba portolgatnak vissza mindent a végtelenségig, ami a minőségre elég kétes hatással van. Az is igaz, hogy fordítók terén ma már jobb a helyzet, mert ha pl. a gcc-vel valami baj van, akkor llvm clang-et felrakva is neki lehet menni, a legtöbb projekt már támogatja azt is, meg a legtöbb disztró repójában alapból benne van.

Az utolsó pontban kifejezetten nem értek egyet. Valós hibát jelentenek a userek, nem kéne bunkónak lenni. Ha a fejlesztőt nem érdekli a visszajelzés, mert szabadidő, meg bla-bla, akkor ne tartson fent bugtrackert, ha nem akar dolgozni már a szoftveren, akkor archiválja a git repót és kész. Ha viszont ezeket nem csinálja, akkor fejlesszen tisztességesen. Főleg a neovim-nél, ami még egy friss fork, náluk külön ajánlott lenne, hogy a jó öreg vim-ről hozzájuk váltsanak az emberek. Az meg aztán végképp a legalja, hogy nem csak hogy nem javítja, írhatná, hogy lusta, hanem a hibát próbálják a terminálemulátorokra kenni, mert persze abból is az összes szar szerintük. Egyelőre a közösség kidolgozott workaroundot, a .vimrc vagy init.vim konfigfájlba automatikusan lefuttatni egy függvényt, ami a neovim betöltése után újraküldi a proginak a SIGWINCH szignált, de nem valami elegáns hack:
function TerminalFix()
!pkill -28 nvim
redraw
endfunction
autocmd VimEnter * call TerminalFix()

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> hibát próbálják a terminálemulátorokra kenni, mert persze abból is az összes szar szerintük

ez pedig siman hiheto... meg az mplayer elott, a 90-es evek vegen sok konzolos terminalos interaktiv dolgot irtam, pl. levelezot, mp3 lejatszot, mc-hez patcheket stb, es nagyon hamar ra kellett jonni hogy a terminal uber gaz, nagyon szarik mindenki, beleertve a linux konzoljat es az xterm-et is a szabvanyokra es a termcap/terminfo fileokra. reszben azert mert ha betartanak beture akkor meg azert nem mukodne sok program, ezert tele vannak workaroundokkal meg direkt maskepp mukodnek mint kene, hogy pl. a vim :) es tarsai ne bugzzanak, cserebe aki szabvanyosan probalja meg hasznalni az fog szivni. en is irtam akkor egy getch2.c filet amit hasznaltam a sajat programjaimban terminal kezelesre, sok oldalnyi if-es workaround van benne a kulonbozo terminalok hibas viselkedese miatt. ugyan nem neztem utana, de eleg valoszinunek tartom, hogy a neovim-nel valakinek elege lett siman a ganyolasbol, es ugy van vele, hogy javitsak mar ki a bugokat a terminalokban inkabb. es az hogy mind bugzik csak annyit jelent, hogy egy elkezdte a hibas mukodest a tobbi meg atvette hogy kompatibilis legyen vele... sok ilyet lattam en is.

Jó, de érted, minden konzolos, terminálos alkalmazás jó, csak a neovim-mel van baj. Akkor szerinted ki a hibás? Mert akármilyen terminállal néztem, csak a neovim problémás, se vim, se mc, se Vifm, se cmus, se ncmpcpp, se semmilyen más CLI/TUI program, csak a neovim, de az minden terminálemulátorban, függetlenül attól, hogy mi a terminfo. Ez mindig is ilyen volt, ha egyedül vagy, akinek mindenki szembe jön, akkor te mész szembe mindenkivel. Ilyen egyszerű, nincs mit rajta elemezni. Mondom, még így se akkora baj, hogy nem javítja, mert lusta, nincs ideje, stb., de akkor azt vallja be, és ne próbálja másra kenni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> függetlenül attól, hogy mi a terminfo

vs

>> szarik mindenki, beleertve a linux konzoljat es az xterm-et is a szabvanyokra es a termcap/terminfo fileokra

mplayerrel is futottunk bele nem 1x (fentebb emlitettem 2 peldat is) abba hogy csak az mplayer volt szar, minden mas lejatszo mukodott, megse nalunk volt a hiba. lehetett volna workaroundolni, de nem az a megoldas. lehet, hogy 1 millio legy szereti a szart, de ha te nem, akkor nem kell neked is azt enni.

Sajna az van, hogy a user az videót akar lejátszani a gépén, az más kérdés, hogy ezért nem fizet.

A gcc 2.96 nyilván úgy született, hogy a RedHat képtelen volt kivárni a gcc 3 megszületését, és kiszolgált vele valamilyen igényt. Maguk a RedHat disztrók amúgy jók voltak, volt kereskedelmi termék hangulatuk, ami a Debianból nekem nagyon hiányzott… és csóró középiskolás voltam, egy kelet-európai faluban, ahol a Celeron számítógépem annyit ért mint a szoba (vagy talán a lakás) összes többi tárgya együtt.

Nyilván az állami képzésre szerencsésen bekerült, azt túlélt, majd az IT iparban dolgozó informatikusként simán kifizetem a Windows/macOS licenszet (sőt, Netflixem is van, bár anyám nézi), de akkor én ott videót akartam nézni a redhatemen, linux-árban: ingyen

Akkor se voltam ez a mindenből legújabbat frissitgetős típus (az 56k modem meg az iskolai 1 megabit 1000 gyerekre nem is támogatta ezt nagyon), azaz félevente-évente lecseréltem a disztrómat miután az egész gépet kiírtam CD-kre backupként (új vinyóra nem volt pénz).

De mindegy, valahogy megbarátkoztam a DivX kedvéért az Mplayer fordítási mizériáival, megnéztem vele a Falat (Pink Floyd), életem meghatározó élménye volt, köszönöm, meg hogy ment framebufferen (rendes videókártyára se volt pénzem, éljen az S3 Trio 3d) évekig volt macen is az alapértelmezett lejátszóm, parancssorból néztem filmet még talán El Capitanon is, annyira megszoktam, de….

de a szoftvertől valójában új képességeket vár a user a meglévő rendszeréhez, és nem igazán érdekli, ki a hibás, mint ahogy a kormányablakba belépve se érdekel, melyik 3 hivatal közt pattogva lehetne elintézni amit szeretnék (felkészül: egészségügy. Szemhéjgyulladással a szemészet és bőrgyógyászat pingponglabdája leszel, tapasztalat).

Az még jobb, ha ő volt „A” fejlesztő. Láttam egyébként régen is, hogy magyar név is fel van tüntetve, de sok más név között nem volt jelezve, hogy „A” fejlesztő. A többiek viszont nem tűntek magyarnak, így nem elég magyaros termék, hogy a Bp-be bekerülhessenek :D

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én, majdnem hogy a bP születésétől kezdve használtam a rendszert. A fejlesztői , mint kezdő linux felhasználónak sokat segítettek, mert akkoriban még teljesen hülye voltam a linux hasnálatában. Vagy két éve azonban egy hozzászólásban megemlítettem, hogy a másik gépre, csak ugy kisérlrtezés képpen felraktam az Arch-ot majd a Gentoo-t. Innentől kezdve én (is) szarházi lettem ki is töröltek a csoportól.

Hú, ezzel vigyázni kell, Bill Gates gyerekei is így lettek kitagadva a végrendeletből, az apjuk valami független Linuxot talált a gépükön, meg rejtek androidos telót a windowsos helyett, aztán megnézhették magukat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

LOL, ez a két oldal nagyon jól tolja a trollkodást. Főleg a másodiknak van nagyon igaza, hogy a Alkalmazásraktárban sok szoftver eleve nem magyar nyelvű, mert a fejlesztő nem külföldi, nem tud magyarul. Épp ezért mondtam én is, hogy úgyse lehet mindent lemagyarítani, vagy kismillió CLI tool, meg több ezer oldal manpages és kerneldokumentáció, egyik se magyar, a másik 20-30 ezer GUI appról nem is beszélve, ezeket akkor se tudnák mind lemagyarítani, ha a nap 24 órájában dolgoznának rajta.

Arról nem is szólva, hogy magyar OS-nek eladni olyat, amiben a legtöbb kód elve nem magyar, a Linux kernel ~30 millió kódsora, a Fürgeróka ~25 millió kódsora, és még lehetne sorolni, glibc, mesa, stb.. Maga a Linux kernel is olyan, hogy még az amcsik se mondhatják magukénak, hiába pénzelik ők, eleve egy Finno.-ból jött svéd projektje, és bedolgozik neki mindenféle náció, az orosztól, a kínain át az indiaiig és németekig mindenféle, akkor ez most melyik nemzet terméke? Még a systemd is olyan, hogy hiába amerikai Red Hat pénzeli, német viszi a projektet.

Ha valaki annyira magyarkodni akar, a manpagest, nagyobb disztrók Wiki-jeihez (Arch, Gentoo, Debian), alkalmazásokhoz (pl. LibreOffice, Gnome alkalmazások, stb.) tud beküldeni egyéniben is fordításokat, akár csak apróbb részletekben, ahhoz nem kell saját disztrót fejleszteni és mindenféle államtitkárnál politizálni, hogy nemzeti legyen.

Szerk.: a másik, hogy a magyarkodásnak, meg túlzott magyarításnak azért sincs értelme, mert lassítja a verziók adoptálását, egy adott új verzió (amik egyre sűrűbben jönnek ki mindenből) állandóan extra fordítgatási terhet jelenthet. Plusz kicsit vendor-lock-in is előjöhet, pl. ezt nekem bzs se hitte el, hogy azzal, hogy BME-s MagyarLaTeX-et használ, azzal beszorította magát egy elavult LaTeX verzióba, ahol se Unicode, se OpenTpye, se egyéb modern feature-ök, közben meg ha a MagyarLaTeX kódjába belenézni, onnan átimplementálhatná sima TeX-nek valami modern variánsába, XeTeX, LuaTeX, vagy amit akar, és nem lenne régi verziókhoz, elavult megoldásokhoz kötve.

Ez még filmeknél, sorozatoknál, könyveknél is előjön, hogy mire szinkronizálják, felirat készül hozzá, lefordítják, stb., az egy csomó idő lehet, és addigra az egész az újdonságerejét, aktualitását elvesztheti.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Beérett végre a munkám gyümölcse, ezért fizetett nekem S. György havi 121.213$-t, hogy aknamunkával megsemmisítsem ezt a disztrót. Sikerült, küldöm a végső számlát, mert siker esetére járt még 450.120$ bónusz és egy köztársasági érdemérem nagykeresztje is Viktortól gratis.

már ezért megérte, hogy a fidesz győzött!

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Az egyik legérdekesebb disztró volt, igazi színfolt. Komoly reformot toltak. Végre valakik, akik az ópenszósz "mindent is ingyen, jófejségből csinálom" hazug imázsát megpróbálták helyre tenni. Igazuk volt, a felhasználó legyen hálás, ha ilyen nagyszerű emberek zsenialitásának részese lehet. De sajnos egy fecske nem csinál nyarat. Pedig milyen gerinces gárda! Igaz a megcélzott felhasználói bázisuk zöme FIDESZ -re szavaz, ők mégis bátran politikát kevernek a megjelenésükbe és kimondják az igazságot: "a felhasználók zöme hülye".

"BP, a leggerincesebb macska!"

Szerintem több nagyságrenddel előrébb lennének.  Nem csak a kommunikáció volt khm gyenge, hanem a stratégia is. 

Ha pár iskolát be tudtak volna mutatni, ahol full bP van, akkor már más a kopogtatás hangja a minisztériumnál. Ehhez pénz kellett volna és rengeteg társadalmi munka. Megjegyzem ez anno az UHU közösségénél részben megvolt. Én magam is állítottam át iskolát UHU Desktopra. 

A hálát meg összekeverik. Nem a usernek kell és a rajongónak hálásnak lennie, hanem a gyártónak/előadónak. Ugyanis ezzel nyer meg magának több embert.

Szerintem indítsunk kampányt itt a HUP-on és forkoljuk :D

 

Na hol is van az a forráskód, amit szerintem életemben nem láttam náluk?

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Most ez egy valós rácsodálkozás a bPOS kimúlásának (mámint a free verziónak) tényére? Vagy ismét egy köztudatba visszaoktrojáló marketingkampány kísérlet kezdete? (megfigyeltem, hogy ezek a hadjáratok ciklikusak, olykor a témakör gerjedelme, de olykor valós időmérték határozza meg a ciklus hosszát..)

Ez egy foshalom társaság volt eddig is, most se változott semmi ...

Megnéznék egy független/elfogulatlan tesztet a rendszerről. Összehasonlítva mondjuk egy Fedora/Mint/Ubuntu/Debian-nal. Mik az erősségei, gyengeségei. Az utóbbira mondjuk már most van tippem. Nem túl szimpatikus a projekt kezdőoldalán elhelyezett politikai hangvételű kirohanás. Mondjuk ettől még lehet jó is. Azt is elfogadom, hogy nincs ingyen. Miért ne kérhetne pénzt a fejlesztő csapat a beletett munkájáért.

Most már igazán kiváncsi vagyok erre a linux disztróra.

Én próbáltam. Működött. Nem én vagyok a célcsoportja, de sokaknak megfelelhet, használható rendszer. Nekem nem a rendszerrel van bajom, hanem az ilyen kiképzőféle IQ harcos BP náczikkal. Valahogy összefújja az idiótákat a szél a rendszer körül. Persze valószínűleg van egy csomó normális felhasználó is, aki használja csak és nem a neten fröcsög (ezt onnan sejtem, hogy az egyik ügyfél is kérte a gépére telepíteni és normális arc), de ez a népség alapvetően elrontja a disztrib megítélését. No és a tulajról se feledkezzünk meg, az ő megnyilvánulásai se sokat lendítenek a jobb megítélésen...

Én próbáltam anno keresni rendes teszteket, bemutatókat a rendszerről, de magyarul csak olyanok jöttek szembe, amik istenítették, de komolyabb technikai részleteket nem említettek. Az angol nyelvű tesztek (ha már egy magyaroknak szánt magyar nyelvű rendszerről van szó, ami elérhető külföld számára is) már egy kicsit jobban belementek a dolgokba. Legjobb az angol oldalról letöltött ISO default magyar nyelvű telepítője, keresse meg a hülye külföldi a nyelvet, már ha tudja mit és hol keressen. Full magyarított parancsok egy angol nyelvű telepítésben. Az összegzés mindegyiknél az volt, hogy ha ennyire kifejezetten magyarnak szánták, akkor miért elérhető külföldi verzió belőle, illetve összességében egy teljesen átlagos disztró az egész, amibe összeollózták a nagyobb disztrók néhány pozitív elemeit. (Egy apró statisztika a GitHub oldalukról: 348 repóból 314 fork. A maradék 34 között van ami csak más kódjának feltöltése, illetve meglévő megoldásokra húzott GUI...)

 

Plusz a legjobb poén, hogy magyar viszonylatban tűzzel-vassal irtják azt a köztudott tényt, hogy az bP az egy Mandrake/Mandriva fork. Még a Distrowatch is be lett általuk fenyítve és már Independent-ként tüntetik fel ott is, viszont bármi másik külföldi oldalon szépen fel van tüntetve, hogy ez egy fork.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Figyelj, nem a szoftverrel van a baj. Vagyis nem tudom, a szoftverrel van-e baj, mert valamikor akkor használtam utoljára élesben, amikor a csattogós lepkét is tologattam.

Van Szlovákiában (Párkány, talán?) egy étterem, ahol a kaja mellett az az attrakció, hogy elküldenek a faszba. Vagy adnak egy sallert. Megvan a célközönség, aki ilyen közegben jól érzi magát, mások meg nem. A kaja ettől még jó.

Én valahogy így képzelem a BP közösséget.

Jó pár évig nagy örömmel használtam, aztán továbbsodort az élet a Debian felé. Szerintem kifejezetten jól összerakott disztro volt.

Kövezzetek meg, de kedvelem Vectort.

"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Oké, már nem ingyenes... de azért pár kérdés felmerül:

- van-e teszt lehetőség, ha esetleg kipróbálnám mielőtt megvenném?

- hol, hogyan, mennyiért lehet hozzájutni?

[Falu.Me]==>[-][][X]

Ez(ek) lett(ek) volna a következő kerdése(i)m. Mert anyázás az van az oldalukon, de hasznos infó már kevesebb, mint pl. milyen keretek között tudom kipróbálni, mielőtt fizetek érte. Ezt azért még a Microsoft is meg tudta ugrani a Windows-al.

Ezt a projektet az elcseszett kommunikáció ölte meg szépen, lassan. Anno még a kemény XP-s időkben találkoztam vele, karöltve a Mandriva Spring kiadásával. Már akkor is a telepítőben volt egy lekezelő fennhang. Az, hogy ez miért került bele. Vagy ennek is volt anno előzménye, nem tudom. Olyan sügér kis PC próbálgató emberke voltam, hogy szó szerint jól esett, hogy egy magyar fejlesztő Charles Barcza keze munkája kommunikál velem. Aztán ott meg is rekedtem tudatlanságom révén. Semmit nem értettem a linux világából. Annyit láttam a kis PC-men, hogy nem XP-t telepítettem, de baromira úgy néz ki. Jól megnyomogattam azt a rendszert, majd "kilépett a KDE-ből" meg "kilépett a GNOME-ból" és hasonlók fogadtak. Mandriva Spring-en sem volt jobb a helyzet, lópikulát nem értettem az egészből. A Linuxot Windows-ként akartam használni. Hasonlóan jártam valami akkori Ubuntu-val és PCLinuxOS-el is.
Évekig hosszú szünet, majd a Win10 érkezése előtti időkben, már öregebb fejjel és másabb hozzáállásal ismét a disztrók kipróbálgatásánál kötöttem ki. Jött minden, mint egy kezdőnek, ahogy illik. Arra a magyar linuxra még emlékeztem. Rákerestem, kipróbáltam, használgattam egy ideig.

Innen már mindenki tudja a történetet.

Nem tudom és nem is akarom megítélni, de valami nagyon el lett szúrva.

Barcza Károly rengeteg munkát ölt bele az évek alatt, nem kétséges, hogy az alap ötlet is jó volt.
De a menyasszony csúnyán lett felöltöztetve és nem kelt el.

Egy rövid ideig, anno azt gondoltam, hogy megtaláltam életem disztróját. Majd ez ugyanolyan rövid alatt szerte foszlott.

Ennyi.