[POL] USD/RUB - 2018-as szintig erősödött vissza

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220526/kamatot-vagott-az-orosz-jegy…

Hogy is volt régen?  Haldokló kapitalizmus? Most meg a haldokló Orosz állam, hallgatjuk.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 05. 26., cs – 21:39

nem erosodott az sehova. egyre inkabb ugy erzem, hogy makrogazdasagilag nem vagy egy nagy nostradamus :) elosszor az ingatlanokat temetted, 2020 ota a tozsdet temeted, most ez...

ha van egy arum, amibol csak venni lehet, eladni nem, akkor igazi-e az ar, amit latsz a tozsden?

ehhez meg vegyuk hozza az oroszorszagon beluli devizaszankciokat, es nem csoda, hogy "papiron" erosodik.

 - Magyarországon most sem fektetnék ingatlanba. Nem az ingatlan tartom rossznak, hanem a magyarországi ingatlant. 
 - Tőzsdével az a bajom, hogy szar esetén beragqd az ember, vagy leír. Szar esetén így elmegy mellette minden lehetőség. 

Mit nem látok át makróban? Mutass rá kérlek.
Lehetett számítani itthon a kamtstopra? A hitelek felfüggesztésére? Árstoppokra?  Mindezt 2020-ban!!!
Szerinted ezekett nem azért csinálták, nehogy az történjen amit jósoltam?  Vagy csak ezek hobbi intézkedések?
 

Minden jóslásom az adott pillanatra szólt ceteris paribus.

 

Ps.; Nézz utánna mennyivel esett a hitelkérelmek száma. OTP becslés -50 -70%

"ha van egy arum, amibol csak venni lehet, eladni nem, akkor igazi-e az ar, amit latsz a tozsden?

ehhez meg vegyuk hozza az oroszorszagon beluli devizaszankciokat, es nem csoda, hogy "papiron" erosodik."

 

Szását és Mását ez nem hatja meg, az érdekli mennyit törleszt. Így a nagy orosz forradalom elmarad, a lakosság köszöni szépen csinálja tovább az életét, bigmac helyet elnyammog egy pirogot.

"Nekem nem számít mennyi a dollár meg az euró, én forintban fizetek itthon a boltban" - most mintha ezt mondtad volna ki, csak orosz színekben.

"Lehetett számítani itthon a kamtstopra? A hitelek felfüggesztésére? Árstoppokra?  Mindezt 2020-ban!!!
Szerinted ezekett nem azért csinálták, nehogy az történjen amit jósoltam?  Vagy csak ezek hobbi intézkedések?"

Olyan intézkedések jönnek, mintha a két 5 és egy 8 éves unoka zsírkrétarajzai alapján lenne irányítva az ország. Az elmúlt 12 év intézkedéseit sorba állítva mindig azt hittük, hogy ennél nagyobb ökörség már nem jöhet, ennél hülyébb nem lehet a kormány? És mit csinált a kormány: még nagyobb hülyeséget! Hol van ennek a vége? Hol az alja? 

Ezek az intézkedések sokakat megmentenek, a bajt.későbbre tolják és elnyújtják. Az egy dolog, hogy a lakosság nem kamat formájában fizeti meg az árát, hanem egyéb fogyasztása közben, de azt gondolni, hogy nem fizeti meg tévedés.

Nem a kormányt szidom, mert a covid és az ukrán helyzet nekik sem tervezett esemény volt. Egyszerűen gyűlik a szar és még az EU erre átmegy önszopatásba.

Nem tudom mi mást reagálnék a helyükbe, bár nekem ezek eszembe sem jutottak volna.

Ezek az intézkedések sokakat megmentenek, a bajt.későbbre tolják és elnyújtják.

Ez megint egy féligazság. Mivel itt sem azokat "mentették" csak akik mentésre szorultak, mivel az "rezsicsökkentés" nem differenciált. Ergo "pistike" Baktalórántházán meg lett mentve (került nekünk 320k-ba) és "lőrinczke" Budapesten is meg lett mentve a budai villájába (került nekünk 4 millióba)

Persze ilyenkor a kalapból előjön hogy "de azt a 4 milliót elkölti és bevétel lesz belőle" -> ja vagy ingatlant vesz felhajtva az árat, vagy...

Már a COVID előtt is szar volt a rezsifight mivel teljesen torz, az árstop pedig pontosan ugyanazért nem ér semmit. 

EU önszopatás? Ne haragudj, de ha neked az egyik kliensed (kereskedő) kizárólagosságot kap állami megrendelésre, majd a tőled vásárolt és továbbadott áru utáni hasznot arra használja, hogy kiépítse és átvegye a helyed te olyan hülye vagy hogy folytatod neki az eladást segítve, hogy lassan öljön meg mert arra a bevételre is szükséged van?  Vagy te az vagy aki ilyenkor feladja és önként adja át a boltot, vagy az a fajta aki "addig csinálom amíg lehet".

Az oroszoknál nincs határ, még egyszer. Mindig van egy cél amit el akarnak érni, majd várnak és újra eljátsszák. Előre menekülnek, mivel pontosan tudják a nyersanyag amin ülnek véges és az alternatív megoldásokra való áttéréssel még hamarabb problémájuk lehet, amit csak és kizárólag mesterségesen felhajtott árral/kitermelés stoppal tudnak ellensúlyozni ideig óráig.

Amit a kormány csinál az a populista formája annak mikor azt mondjuk "nyitott szájjal rohan a f*szerdőben". Amikor pedig bekövetkezik a baj akkor néz körül pislogva "jaj, hát erre nem számítottunk" persze hogy nem, ezért kell úgy kormányozni, hogy ha baj van az ne járjon katasztrófával. Ezt hívják felelősségnek amit nem szabadna feláldozni a rövid távú nyereség oltárán. De játszani a politikust "hogy ez számunkra megoldhatatlan most" miközben tudod hogy direkt kormányoztak ebbe a helyzetbe az full gáz. Védeni szerintem még nagyobb probléma.

Mit kellene reagálni? Megegyezni az EU-val tisztességes módon, kapni kompenzációt és elhajtani az oroszokat a fenébe.

Úgy látszik ezzel a nemértéssel nem vagyok egyedül. ;)

https://www.portfolio.hu/bank/20220616/ev-vegeig-velunk-lesz-a-kamatsto…

"A piaci mechanizmusok attól tudnak jól, sőt a leghatékonyabban működni, hogy megbízható módon és hosszú távon igazíthatják hozzájuk a döntésüket azok, akik értik a működésüket. A kamatstop és a hitelmoratórium év végéig történő meghosszabbítása viszont azt üzeni, hogy a magyar hitelfelvevőknek és hitelezőknek nem érdemes érteniük a hitelpiaci mechanizmusok működését, és rábízniuk sem érdemes magukat ezekre, mert ezeket valaki fentről bármikor felfüggesztheti"

Lesz@rom a rúbelt, meg a dollárt is. Lenne már Eurónk, mert az Ft-t úgy rángatják és nyújtják mint rossz rongyot "nemzetgazdasági" szempontokból. Nem akarok tőzsdézni, deviza-valuta ügyletekkel foglalkozni, ezek miatt az adóval bajlódni, szeretném félrerakni a fizetésem egy részét, úgy hogy ne romoljon meg, de amikor akarom fel is használhassam.

CZ bank beteti kamat helyenkent 4~5% most.
RB 4.5% barmikor leveheto , 10M felett 5% 12hora
equa 4%.

Nincs euro, de eurot is betehetsz kamatozni.

Max 2% volt "regen", "most" ugrott meg.

HUF:
https://www.money.hu/betet

van jobb ?

15,91 huf/czk most ugrott, huf/euro 392,91 szinten.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Igazából mindegy is a pontos érték - úgyse tudod definiálni úgy hogy mindenkinek közelítse az élethelyzetét. De azt mindenki érzi, hogy messze nem annyi, mint amit összeollóznak az MNB-ben. És a lényeg, hogy ennek az értéknek a környékén sehol sincs a kockázatmentes befektetés által adott kamat. 

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20220421/ez-fajni-fog-a-magyar-vasa…

CZ-ben a tej kb 11% al ment feljebb.

Tojas: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20220526/brutalis-tojasdragulas-mag… "25 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának árát"

Marcius eleje: https://index.hu/gazdasag/2022/03/09/inflacio-ksh-februar-statisztika/
"A KSH közleménye szerint az élelmiszerek ára 11,3 százalékkal nőtt, ezen belül a margariné 25,8, a kenyéré 25, a száraztésztáé 22,1, a baromfihúsé 19,2, a sajté 17,9, a péksüteményeké 17,8, a liszté 17,6, a vajé 16,3, a tejtermékeké 15,5, a cukoré 3,8, a szalámié, a szárazkolbászé és a sonkáé 2,5, a sertéshúsé 1,3 százalékkal emelkedett. "
 

Ugyhogy legalabb 11.3% at kene mutatni, de 25%-nal tobb talan nem kell.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Szerkesztve: 2022. 05. 27., p – 13:09

Az állítólag nem működő szankciók eltörlését kérik az oroszok: https://www.themoscowtimes.com/2022/05/26/russia-ready-to-help-overcome…

Összefoglaló cikk a hétköznapi életről:

Ahogy olvasgatom, a helyzet rossz de nem fenyeget élelmiszerhiány.

 

"Before Russia invaded Ukraine, Mike Bazhenov was eyeing a new MacBook for work and an SUV for his nature photography trips near Lake Baikal. 

Instead, the 30-year-old software developer bought 10 pounds of rice and buckwheat after the computer became unavailable and the price of the car doubled."

https://www.wsj.com/articles/ukraine-war-sanctions-hit-home-for-everyda…

Akkor szerintem vegyél rubelt, mert még erősödni fog.

ugyanaz az infláció, a Fidesz Által A Világra Szabadított Infláció, és a Putyin Indokolatlan És Illegális Háborúja Miatti Infláció a neve a függetlenobjektívben

 

persze igazad van, a petrodolláros, természeti kincsekkel és gyarmatokkal rendelkező, pénznyomtató usa tényleg sokkal jobban áll, mint o1g fasiszta diktatúrája

Én csak annyit kívántam jelezni, hogy Magyarországon nem a kormány miatt van nagyobb infláció, mert ilyet leírni nem lehet, akkor célszerűen gáz ha valaki cikizi az US kormányt mert ott viszont ők okozzák. Persze olvasd úgy ahogy akarod, de javasolnám megnézni mi az US esetében az inflációt összeadó tényező, majd gondolkozni, majd beszarni mi lesz szeptemberben.