Desktop

Gtk vajon mi?

Megint eljött egy választás elé állító kérdés.

A gtk vonal sokaknak zsákutca a hülye kinézete/kezelhetősége miatt. Nekem is. Eddig jól elvoltam gtk3 alatt a gtk3-nocsd-vel, mert legalább megvoltak az ablak keretei, igaz a hamburgermenü ott éktelenkedett. Egyre több alkalmazás vonja be a gtk4-et, mint függőséget. Ezek egy része már fittyet hány a korábbi gtk3-nocsd-re és se keret se régi gombok se semmi hatása, amelyiknél pedig van ott a külcsín (bár az elviselhető fájdalom) hagy kívánnivalót maga után.

Az alapfelállás: sötét mód, compiz+emerald leginkább a jól kezelhető témák miatt. Igaz, csak kifejezetten egy témát használok ami a SolidSlate téma. Az egyetlen amit a compiz hozzáad, az a wobbly-windows, ezt szeretem, mert él tőle a felület, a többi gyakorlatilag számomra szükségtelen csicsa.

A sötét mód a szememnek tesz jót, a világos témáktól kifolyik :) Ez nem úri szórakozás, sajnos egy szembetegség miatt a közellátásom egyre rosszabb és nem minden nap egyforma vagy ahogy szoktam mondani a szemem tökéletes csak a kezem lesz egyre rövidebb. Ez az agyament alapértelmezett gtk témázás (itt a Win10 se különb!) a keretek nélküli ablakokkal egy agyrém! Ha egy ablakot szélesebbre/keskenyebbre szeretnék állítani, vadászni kell az ablak szélét két átfedő sötét ablak között és persze rendszeresen a másikat találom el.

Aki esetleg nem olvas(s/t)a a korábbi hozzászólásaim, gentoo az alapértelmezett rendszerem már vagy 20 éve. Úgy alakítom ahogy akarom, azt teszek vele amit akarok, ez a szabadság volt mindig is ami miatt sosem váltottam másra. Most szeretném a következő nagy váltást (vagy visszaváltás :D ) elvégezni. Évekkel ezelőtt sokat kínlódtam, hogy a systemd működjön, értsem mit miért csinál és azt hiszem elég jól megtanultam használni, logokat olvasni, hibát keresni és kijavítani, de sosem éreztem, hogy teljesen érteném. Amúgy használom szervereken, mert a debian alaprendszer része (ami életem első linux telepítése is volt még a 90-es évek közepe táján 11-2 floppyról). A systemd kezdetektől van valami  megmagyarázhatatlan érzésem, hogy elvesztettem a kontrollt a rendszerem felett. Elég a systemctl parancsot kiadni és látni a mindent IS kezelő systemd szolgáltatásokat amik jelentős részét sosem konfiguráltam, még csak rá se pillantottam, hogy mi a fenét csinál és hogyan. Nem érzem viszont azt, hogy a logolás így kellene működjön. Ez a journalctl egy nem is tudom mi (egy tegnapi telepítés pl. így néz ki egy VPS-en: Aug 16 14:58:04 test systemd[1]. Na most vagy a jövőből jött vagy a múltba megy, de a dátum amúgy rendben van a gépen. Mindegy is...).

Tehát a desktop rendszerem szeretném megint nulláról felépíteni, most azonban visszatérve a sysemd előtti világhoz. Bár kényelmes és használható, szeretném eldönteni, hogy kell-e ez nekem a helyi gépemen. Ez azt hiszem menni fog, minden fájdalom nélkül csak a desktop, na ez ami kérdéses maradt. Mit lehetne használni a gtk helyett/mellett? Volt valami kezdeményezés a gtk3-nocsd mellett egy idétlen nevű projekt, ami gtk2-3-4 kompatibilitást „ígért”, de mivel sehol semmit nem találok róla (már a nevére sem emlékszem), azt gondolom, hogy nem létezik :). QT? Megoldás lehet? Sosem szerettem a KDE és QT felületét, ráadásul a korábbi gépeimen mindig érezhetően lomhább volt, mint a Mate vagy az XFCE. Jah, XFCE! Mivel követik a gtk vonalat, nem látom alternatívaként esélyesnek. A task nekem ezzel a csoportosítással zavaró és felesleges munkát ad. Biztosan át lehet valahogy állítani, de egy rövid játék után összességében sem hinném, hogy bele tudnék szeretni.

Kíváncsi vagyok, hogy van-e még rajtam kívül aki hasonló gondokkal küzd a desktop kinézetét illetően és esetleg megoldást is talált már. Szeretnék a Mate-Desktop mellett maradni vagy legalább valami olyasmit ami erre hasonlít. Van még 15 évem a nyugdíjig, jó lenne ezt a kis időt áthidalni ;)

Hozzászólások

Valahogy desktopon soha nem éreztem semmilyen kényszert, hogy mindenféle logokban turkáljak. Nem érdekel, hogy milyen init rendszer van alatta. Arra kell, hogy el tudjam indítani az alkalmazásokat, amiket használok. Kb pont lesz.rom, hogy néz ki az ablak keret, meg hogy lötyögnek amikor ide oda húzgálom őket. Amiket használok, ugyanúgy tudom futtatni linuxon, mint windowson, tök mindegy, az os-ek vele csomagolt fasságait nagyon ritkán használom. A lényeg, hogy gyorsan, következetes módon hozzáférjek a cuccaimhoz. Nekem ugyanolyan jó az Ubuntu, mint a Windows. Soha nem használtam macOS-t, vagy desktop bsd-t, de valószínűleg azokon is csak azokat használnám, mint eddig.

[Falu.Me]==>[-][][X]

Most ezt nem értem mit akarsz ezzel mondani! Az init rendszer csere (vagy visszaállítás) problémamentes lesz szerintem, nem ezzel van a baj, hanem a szememmel. A logokban turkálást nem tudom megkerülni sem a saját gépeimen sem a szervereken (néha összefügg a kettő). Amiket én használok azok leginkább szövegszerkesztő(k), fájlezelő(k), terminál és böngésző. Munka közben hallgatok zenét esetleg. 

Ami a legzavaróbb az a fájlkezelő és a gui-s szövegszerkesztők vagy egy képnézegető. Ezeknek a szélei ha fedik egymást, nem különülnek el, ez a bajom! Ez akkor sem különül el ha világos a rendszertéma! Tényleg örülök, hogy neked ez nem okoz problémát (és nem is kívánom senkinek, hogy ilyen gondja legyen), de mint írtam szembetegségem van ami lassan, de biztosan egy irányba vezet. Amíg látok szeretnék dolgozni és nem mérgelődni, ezért a felvetés! Az ubuntu-windows-macos-bsd választás szerintem ma már csak hitvita! Az én munkámhoz is megfelelne bármelyik, csak én ezt szoktam meg ami eddig volt ezért ezen a vonalon szeretnék maradni.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Lehet, hogy nem segítség vagy offtopic, de én pont szembetegség miatt tilinges wm-et használok inkább (i3-gaps). Így ki van küszöbölve az egymásra lógása az ablakoknak, plusz, ha több ablakot kell átlátnom egyszerre a gap-ek segítenek normálisan megkülönböztetni, hogy hol vannak az ablakok határai.

Én Mate-val nyomom, sötét témával. Most Ubuntu 22.04 alatt nagyon jó lett a default MATE téma is, és az Archos se annyira rossz. A systemd-t nem nagyon merem leváltani, mert a legtöbb új cucc már ezt támogatja, és igazából eléggé elviselhető. 

A logolás része, amit írsz, azért nem akkora gond, mert a legtöbb alkalmazás rávehető, hogy ne STDOUT-ra logoljon, hanem fájlba / syslogba, és azt már a jó öreg rsyslog / syslog-ng el tudja vinni, ha úgy van (márpedig általában úgy van). Ami necci lehet, az ilyen docker meg társai. De a syslog-ng például tud átvenni üzeneteket a systemd journal-jából is.

Adj egy esélyt a MATE-nak, ha nem tetszik, még mindig leválthatod valami tilin wm-re.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

A Gnome2->3 váltás idején hanyatlökött a 3 verzió. Egy darabig maradtam a réginél, de szép lassan nálam is a Mate lett „Az Asztal” :) Most is  az és ha rá bírom venni a nekem fontos alkalmazásokat a nocsd-re, akkor marad is! Amíg aktív csapat áll mögötte nem is szeretnék lemondani róla. Egyetlen alkalmazás van amit rendszeresen újrafordítok (írtam rá ebuildet) az pedig a számológép. Szerintem valami szótárral a magyar Törlés helyett „Leürítés” került szegénykémbe :) A lényeg a Mate rendben van. A systemd meg egy lufi szerintem. A koncepció jó lenne... Ezt most csak szeretném kipróbálni, mert már elfelejtettem milyen volt az élet nélküle. A journald-vel akkor szembesültem amikor elfogyott a hely és 50 GB bináris log keletkezett 2-3 hónap alatt!  Kaptunk fix IP-t, kitettem a gépet DMZ-be, hogy távolról is tudjam használni. Tartottam a támadásoktól, igyekeztem a legmegfelelőbb tűzfal szabályokat beállítani és a tűzfal ugyan mindent megfogott (szerintem) de az állandó kapcsolódási kísérletek mind logolva voltak. Ez ha helyi hálón marad, persze sosem derül ki számomra. Már tudom, hogy hogyan dobjak el régi logokat, de „mittudomén” érzésem van ráadásul ha rsyslog/syslog-ng is logol akkor minden legalább kétszer (is) tárolva van :) Biztosan lehetne a szűrés után azonnal törölni is, de egyszerűen feleslegesnek érzem a journald-t ha egyéb syslognak kell mellette futnia.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Nem is tudtam, hogy már van GTK 4.