AlmaLinux 9

Megjelent az AlmaLinux 9! A kiadás az Intel/AMD (x86_64), ARM64 (aarch64), IBM PowerPC (ppc64le) és IBM Z (s390x) architektúrákat támogatja. Részletek a bejelentésben. Kiadási megjegyzések itt. A kiadás alapjául szolgáló Red Hat Enterprise Linux 9 kiadási megjegyzései itt olvashatók.

Hozzászólások

Szerintem ez egy pozitív dolog, hogy nem csak hogy sokáig van támogatás, valami 5-10 évig, hanem aki viszont nem hosszú támogatást akar, hanem gyakrabban frissíteni, de még stabil alapon maradni, annak is van kínálva lehetőség, hogy nem kell 5 évet várni a következő fő kiadásra, hanem hamarabb lehet újabb verziókra átállni.

Azt kell mondjam, hogy a CentOS rollinggá alakítása jót tett. Felkavarta az állóvizet, megolajozta a fejlődést, épp néztem a legutóbbi phoronixos disztróbenchmark tesztben, hogy mennyire élmezőnyben vannak a CentOS és klónjai, pl. Alma, maguk mögé utasítják a Fedorát, Archot, pedig a régi CentOS-eses időkben meg a CentOS olyan lassú volt, hogy mindig minden benchmarkban a legvégén kullogott, jól lemaradva az egész mezőnytől, még az aktuális Ubuntu, Debian is torony magasan verte akkoriban, pedig azok sose voltak sebességbajnokok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem úgy volt lassú, hogy lefő egy kávé, mire megcsinálsz rajta valamit. A Phoronix nevű linuxos oldal szokott közzétenni automatizált disztróteszteket, amit egy sok elemű Phoronix Test Suite fut, és mindenféle van benne, hálózati benchmarkok, SQL szerveres benchmark, JS-es benchmarkok, lemez I/O, médiaformátumok konvertálása, kódforgatás, még sakkprogramos benchmark is. A 8-as verzióig a CentOS ezeken a teszteken konzisztensen a legutolsó helyen kullogott, voltak tesztek, ahol 20-50%-os volt a lemaradása (jó, az 50%-os lemaradás azért ritkán jött össze, pár szélsőséges tesztben), de összességében is jóval lemaradt egy Archhoz, Fedorához képest. Na, most ez fordult nagyot, és nem csak a CentOS-nél, hanem az új klónjainál is, Rocky, Alma. Általában ezeket a teszteket évek óta az inteles Clear Linux nyeri, mert az spéci felhős felhasználásra rommá van optimalizálva, nagyon agresszív flagekkel fordítva, de könnyű nekik, mert tényleg a szerverre mennek rá, meg a modern hardverre, és nem generic desktop disztró, aminek mindenki igényeit és gépét ki kéne szolgálja. Nyilván a Clear Linuxot nem tudja semmi verni azóta se, de a CentOS és klónjai feljöttek a második helyre, és az első helytől is csak lényegtelen százalékkal vannak lemaradva. Azt kell mondjam, hogy ez fejlődés, jót tettek mégis az utóbbi fejlemények a CentOS házatáján, ahhoz képest, hogy sokan világvégének élték meg.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem ez nettó hülyeség. A lemaradás, "lassúság" egyszerűen abból jött, hogy konzervatív a verziókat illetően, nem hoz be mindenféle iszli faszli rc-ket mint mondjuk a fedora, és egyszerűen a régebbi mysql, vagy cryptlib, vagy kernel, vagy akármi ennyit tudott. Azt viszont betonstabilan tudja, 10 évig. Nekem ez teljesen megfelel és nem akarok ezen változtatni.

"Sose a gép a hülye."