Cherry KC 6000 UK - tapasztalatok közel 3 hét után.

Szóval pár hete feldobtam egy fórumtopicot, keresném a sokéves Genius Slimstar i222 utódját. Alapvetően megtette a dolgát, de már pár éve gondolkodtam rajta, hogy vennék valami normálisabbat, ami nem csörög-zörög-lötyög. Az meg megy egy másik helyére, amin már a takarítás sem segít a ragadáson.

Kritériumok a következőek voltak:

- standard kiosztás, megvan rendesen az insert/delete/home/end/pgup-down hatos, és felette a printscreen, break
- fn gomb nem a control helyén van (ha van)
- slim, szigetes elrendezés
- vezetékes
- strapabíró
- van rajta hangerőszabályzó gombok (elég a némítás és a halkítás/hangosítás)
- magyar vagy angol kiosztás. Igazából mindegy, mióta egyszer volt angol kiosztású billentyűzetem, azóta többnyire altgr-rel írom a hosszú í-t úgy is :)
- beszerezhető itthon.

Végül a Cherry KC 6000 UK mellett döntöttem. (De köszönöm mindnekinek a javaslatot.) közel három hete használom, gondoltam most már merem leírni róla a véleményem.

  • Ára kicsit borsos (17000 HUF), de ha ennyi, akkor ennyi. Normális perifériára hajlandó vagyok költeni.
  • Masszív, van benne egy vaskos fémlemez, így van egy kis súlya.
  • Nincs neki kihajtható talpa, viszont adnak hozzá felragasztható bakot. Nagyon pici az emelkedése a legtöbb billentyűzethez képest, már-már notiszerű.
  • Nem lötyög, csendes, jól lehet rajta gépelni. Egyedül talán a space fura egy picit, de ott inkább én fogom nagyon a szélén.
  • Ha már space: amit szokni kell az az, hogy kifejezetten széles a space a mai billentyűzetekhez képest. A legtöbb mai billentyűzeten végetér az M-nél, itt már a mellette lévő , alatt ér véget. Majdnem mint a 20 évvel ezelőtti billentyűzetek. Emiatt eleinte sokszor félrenyomtam az ALT+GR helyett.
  • Ugyanígy megszokást igényel, hogy a funkcióblokkok helyén nincs 4-es osztás, mert betettek két extra gombot (egy lezáró és egy böngésző gyorsindító gombot). Talán ezt nevezném a legnagyobb hátrányának a billentyűzetnek. Szerintem értelmesebb lett volna, ha vagy szimplán lehagyják, vagy a jobb windows gomb helyett egy FN gomb lenne és váltógombbal lehetne előhozni. Szerencsére arra is hamar ráállt az agyam, hogy az F12-t kicsit odébb keressem, és ne zároljam le a gépet. Nem mondom, hogy akkora agyrák, mint a 90-es évek végén/2000-res évek elején a kikapcsoló meg sleep gomb a numerikus blokkok felett, de azért na.
  • Másik eltérés a szabvány kiosztáshoz képest az az, hogy a numerikus blokkon a plusz gomb fele akkora, mint szokott a mínusz gomb egyel lejjebb csúszott és helyére bekerült egy plusz backspace. Nem mondom, hogy ne lettem volna el nélküle, de látom a hasznát. Aki gyakran használ számológépet, annak hasznos lehet. Mint ahogy a numerikus blokkok felett lévő hangerőszabályzó melletti számológép-gyorsindító.
  • Ezen kívül a gombok körül van egy kis vöröses szín, szerencsére nem LED vagy hasonló okosítás. Viszont a Casp lock, num lock, stb. ledek azok pirosak. (Kivéve az ezüst színű modellen, mert ott fehér).

Szóval összességében tetszik, kényelmes, jól lehet rajta gépelni, nem bántam meg. Pici megszokást persze (ez is) igényelt, de sajnos ez van, valami hülyeséggel mindig fel "kell" okosítani egy billentyűzetet.

És az előre felmerülő kérdésekre:

Miért slim? Csak, mert, azért. Tetszik. Megszoktam, szeretem. Ennyi. Nincs semmi mágikus vagy megideologizált oka, jobban tetszik, mint a normál billentyűzet. Nem, nem azért, mert gyorsabb rajta gépelni, egyszerű személyes preferencia. És egyébként is szoftverfejlesztés közben szerintem kb. a legritkább esetben a gépelés sebessége a limitáló tényező, főleg, hogy átlag 100-300 sornyi kódot ír egy fejlesztő.

Miért szigetes? Tapasztalataim szerint kevésbé koszolódik és könnyebb tisztítani. Viszont, ha alámegy és ragad, akkor nehezebb a meló.

Miért kábeles? Mert nem szeretném se elhasznált elemekkel terhelni a környezetem (igen, tudom egy évig kibírja), mindig működik és egyszerűbb a monitorba épített HUB-ot átdugni a céges noti dokkolója és a saját asztalim között az egérrel, webkamerával együtt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 05. 28., szo – 21:00

Egyetlen Apple termékem, az a billentyűzetem.
Jó vékony, nem szar műanyagaz egész. Letisztult, kényelmes, még játékokhoz is teljesen jól használható. 
Külön jóság a két oldalában a talpba épített USB port. Valamihez kell, egyből kéznél van. 
Igaz drága volt mint a fene (asszem 30 darab ezres), de megérte!

Cherry és nem mechanikus? Nem is tudtam, hogy létezik ilyen. Úgy tűnik, hogy az én ideális billentyűzetem a te kritériumaidnak majdnem az ellentéte. :)