Gophie - nyílt forráskódú Gopher böngésző

Hogy miért foglalkozunk 2022-ben Gopher böngészővel? Mert a napokban egy játékokról szóló bejelentés nem a weben, hanem a Gopherspace-en jelent meg. Mivel a modern böngészők vagy nem támogatják a Gopher protokollt, vagy csak kiegészítőn keresztül, van létjogosultsága egy Gopher böngészőnek. A Gophie egy nyílt forráskódú Gopher böngésző Linux, Windows és macOS és egyéb operációs rendszerekre. Segítségével navigálhatunk a Gopherspace-en, olvashatunk szöveget, nézegethetünk képeket, vagy tölthetünk le fájlokat az integrált letöltésmenedzser segítségével.

Hozzászólások

Régi szép idők... mikor még nem volt telesz@rva a 'zinternet. Én jól megvoltam emodzsik meg cicás videók nélkül is.

Meg nem voltak JS hegyek, webfontok, stb.. Egyébként ez most is lehetséges lenne, Gopher, Gemini, stb. nélkül,  ha a HTML-nek valami teljesen statikus, JS nélküli, leszigorított subsetjét használnák. Csak ugye a webdeveknek, soydeveknek kell a sok JS plugin meg bloat szutyok, mert anélkül nem tudnak meglenni. Szóval nem a HTTP-vel és HTML-lel van probléma, hanem azzal, ahogy használják.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ingatlant nézegetek:

jófogás: 15 megányi JS szutykot tölt be, mire rá lehet kattintani a galériára, különben a kép jön be nagyban. Nem lehet egyből településre szűrni, hanem a megyét kell kiválasztani hozzá. A 15 megányi pakkba nem fért volna bele egy hasznos funkció? És ha én két egymással szomszédos faluban keresgélek, amik más megyében vannak, akkor szopcsi.

ingatlan.com: MI EZ? A tetűség. Betölt az oldal, elkezded gépelni, hogy hol keresed, majd ezután magához tér az oldal (mit csinált eddig??? - 2 másodperc eltelt, gigabites net, kábelen, modern i5 procis gép, vödör ram, nvme ssd) ha begépelted volna hogy "békéscsaba" akkor lesz belőle "késcsaba"... Ráadásul egy felugró ablakbe kell beírni a települést... miért? beírod, hogy szolnok, enter és visszarak a főoldalra, üres a keresési mező. Kattintani kell külön a keresésre, nem entert nyomni! 

Természetesen a hibákat három alkalommal már jelentettem, kaptam is rá választ, hogy majd kivizsgálják... gondolom a mélyen tisztelt - oldalt sohasem használó - UX mágusok és szörnyen hozzánemértő egyéb menedzserek szerint jól van ez így.

Az meg, hogy mobilon az oldalak döntő többsége nem működik, 2022-ben, külön bejegyzést érdemelne... pedig:

 

http://bettermotherfuckingwebsite.com/

Az elmúlt pár évből néhány történet:

1.) 3500 hallgatónak csináltunk online szintfelmérőt, úgy, hogy egyszerre írták meg. Rengetegen tiltakoztak, hogy de hát nekünk amikor Moodle-be 3-400 hallgató egyszerre belép, akkor már rogyadozik alatta a szerverfarm. Hát ja, itt viszont ketten dobtunk össze egy saját rendszert, és a 10éves asztali gépemen elfutott a háttérben. A csúcsterhelés (az utolsó 5-10 másodperc) majdnem 10% volt.

2.) Egy adatgyűjtő/kezelő és abból jelentéseket generáló oldalnál sikerült a generálások idejét 15 percről 0.36 másodpercre letornázni. Igaz, ehhez nulláról újraírtuk az egészet, újraterveztük az adatbázist, kikukáztuk a php-t, nem használunk külső fontokat és scripteket.  Összesen lett 36 kbyte html kód, 30k css, 240k javasript.

3.) Nemrég kértek segítséget egy vállalat belső adminisztrációs webes alkalmazása kapcsán. Kb. úgy néz ki, hogy beírom a logint és a jelszót, aztán kb. 10-15 másodperc után már meg is jelenik a nyitóképernyő. (Nem kívülről authentikál, saját userdb van.)

 

És egy kis nosztalgia:
A 90-es években a port.hu-ról wget-tel lehúztuk a moziműsort (1 szál html fájl), aztán grep-pel kerestünk benne :)

Várjuk következőnek a teletext felvirágzását

Hmmm... HIX MOKA... 2 hónappal előbb voltak fent a viccek, mint Antal Imre elmondta a TV-ben

Ehhez már nem kockának kell lenni, hanem hipszternek.

Szerkesztve: 2022. 05. 25., sze – 17:10

Rakeresve a Veronican Magyarorszagra, micsoda idoutazas...

Valahogy elfog a nosztalgia, a vilag is jobb lenne, ha az internet igy nezne ki (most eltekintve a CIA adatbazistol), tomor, egyszeruen formazott szoveges dokumentumok, nincs reklam, kep akkor jon, ha kattintok ra, stb.

Így van. Ezt egyébként most is megkapni, gopher, gemini, stb. oldalakon, pár BBS is üzemel még. Én ezért preferálom a terminált is, meg a CLI/TUI szoftvereket. Tiszta a megjelenésük, tömören, zagyvamentesen adják át az információt, egyfajta pihentető, distraction free jellege van az egésznek, kifejezetten megnyugtató használni, letisztult, minden low level formában könnyen átlátható. Nincs felesleges zaj, információ, komplexitás benne, nincsenek popupok, értesítések, izgő-mozgó szarok. Tényleg nem csak arra jó, hogy régebbi, gyenge hardveren is használható legyen, hanem egyrészt modern hardveren is villámabban fut, plusz az ember idegrendszerét is kíméli. Plusz az ilyen minimalista megoldásoknak, plain text only protokolloknak az a másik előnye, hogy kevesebb kódsor, kevesebb függőség, kisebb esély, hogy sechole-ok vannak benne, kisebb esély, hogy valami frissítéskor eltörik benne, stb.. Plusz a plain text könnyen logolható, elmenthető, jól tömöríthető, plain text toolokkal könnyen feldolgozható, elemezhető, stb..

Chatelésnél is bármikor jobban preferálok egy IRC-t a mai napig, mint az ilyen Skype, Discord és egyéb agyrémeket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 05. 26., cs – 18:31

Ahogy nézem, ez a Gophie Java-alkalmazás, nálam már ennél fogva hátrányban indul.

A Gopher helyett én a Gemini-t preferálom, és terminálban az Amfora-t használom. Aki GUI-s megoldást akar, az tegyen fel mainstream böngészőkre Gopher meg Gemini addonokat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)