Bill Gates Samsung Galaxy Z Fold3 mobilt használ

Bill pár nappal ezelőtt egy Reddit AMA (Ask Me Anything) szálban elárulta, hogy mindennapi telefonja egy Samsung Galaxy Z Fold3 félbehajtható androidos telefon. Egyeseket meglephetett, hogy a Microsoft alapítója nem mondjuk egy Microsoft Surface Duo-t nyúz ☝‍️

Hozzászólások

Munkatársamnak ilyen telefonja van. Nem rossz, de 650K-t nem adnék egy telefonért.

trey @ gépház

A 650K húzós, de csak nekünk, átlag embereknek. Neki multimilliárdosként ez nem tétel, naponta utazásra, kajára, hobbikra, többet költ, meg tőzsdén percenként többet keres/bukogat. Neki ez aprópénz, olcsó, eldobható játékszer.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Abban az időben annak látszott, de voltak vele gondok. Kurva nehéz volt, a processzora (AMD Elan SC450 486, 33 MHz) sokat zabált . Pénzkeresésre vettem (mindig elérjem az internetet), de buta volt a szoftvere / op. rendszere. Viszont, nagyon jó kis hordozható sakkgép volt! Pár évvel később 5 ezer forintért adtam oda egy ócskavasakat gyűjtő kollégának.

trey @ gépház

Nem tudom. Amikor magadról írsz és a vásárlásaidról, azok a szememben mind mulandó fogyóeszközök, még ha egyike-másika tartós fogyasztási cikknek is álcázza magát.

Ez persze lehet csak az én szememben az, mert én pl. egy ingatlanban is a tégla és a telek értékét nézem, a többi a lakó igénye a szememben. Ha az ár ennek epszilon sugarú környezetében van, akkor tudom jó vételt csinálok és jó eséllyel megveszem akkor is, ha semmi szükségem rá. Ipari ingatlannál sem tudok mást elképzelni, mint a közvetlen hasznosítást. Hiába mondják mások jó üzlet és egyre többet fog érni. Ekkor -kérdezem én-, minek köszönhető, hogy a világ tele van elhagyott ipari ingatlanokkal? Azt gondolom, hogy a fogyasztásomban jóval kritikusabb vagyok, mint te. De! Téged is a top racionális emberek közé sorollak. Azt vélelmezem, hogy valami belső fájdalomra kenőcs a fogyasztásod. Olyan tárgyakat villantasz, amivel te magad kívánsz értékesebbé válni, az értékedet kifejezni. Szerintem neked erre nincs szükséged.

Saját benyomásomat írtam le, nem a diagnózist.

Motor? Aki motorral rendelkezik, az valami lelki sebet gyógyít? :D

Motorom a legutolsó darab a régi klasszikus Ducati Monster-ből, jubileumi ritka sárga-fekete fényezéssel, ami többet ér jelenleg, mint amiért vettem. Nevezhetjük a befektetési portfólióm egyik lábának. Értéke csak nőni fog. 

Óra? Mint belső fájdalom gyógyítása? Nevezném inkább befektetésnek, mivel 10 milliós befektetésem jelenleg piaci értékben 22 milliónál jár, de nevezheted aminek akarod. Amikor lakást vettem, te azt is rossz befektetésnek ítélted, nem is tudom mennyit nyertem 2-3 év alatt rajta. 50%-ot? Eddig?

Szerintem te valamit benézel. Bár, ha úgy vesszük, hogy széles mosoly van az arcomon, amikor motorozok, vagy amikor reggelente felcsatolok egy órát, akkor lehet, hogy igazad van. Hangulatjavítónak mindegyik első osztályú! ;)

Visszakanyarodva a telefonhoz, sajnos arra nem igaz, hogy értéke csak nőni fog. Ellenben a felsoroltakkal.

trey @ gépház

> Motor? Aki motorral rendelkezik, az valami lelki sebet gyógyít? :D
Ennyi idősen: igen. A te korodban a  pszichológusok szerint szex helyett vesznek motort a férfiak. Piros kábriót is.

> Óra
Kínálati ár != piaci ár

> győri lakás
A kockázatról írtam anno. Audi miatt túl nagy.

Ennyi idősen: igen. A te korodban a  pszichológusok szerint szex helyett vesznek motort a férfiak. Piros kábriót is.

Szerencsére a szexszel sincs semmi probléma, viszont nekem nem ennyi idősen lett motorom, hanem minimális kiesésekkel 14 éves koromtól folyamatosan:

Romet -> Hercules -> Simson -> Yamaha -> Ducati

Ez nem a kapuzárási pánik. Piros kabriót nem vennék. A piros színt szarrá szívja a nap.

Kínálati ár != piaci ár

Szívesen vásárolnék azonnal kp-re általam megadott modelleket retail áron. Szólj ha tudsz!

  • Rolex Submariner
  • Rolex GMT Master II
  • Rolex Daytona
  • Audemars Piguet Royal Oak Jumbo
  • Patek Philippe Nautilus

Ezek az órák gyakorlatilag nem léteznek retail áron. A másodpiacon megvehetők 100%-1000% felárral. De, mondom. Ha van valamelyik, keress! Azonnal fizetek!

A kockázatról írtam anno. Audi miatt túl nagy.

Az árak nem ezt mutatják.

trey @ gépház

Az a kockázat benne, hogy egy helyen gyűjtőd őket.  Mivel a legtöbb embernek 1 db ingatlana van, így nem a portfólió kockázata befolyásolja az ingatlan árát, hanem a munkalehetőség/megélhetés. Ebben most jó Győr. Anno Detroit is jó volt. Ez a kockázat. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet pénzt keresni vele. Számomra a btc ugyanez. Semmit sem ér, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet pénzt keresni vele.

Összehasonlítani ingatlant a BTC-vel az még tőled is meredek :D Milyen kockázatot látsz olaszországi lakás ingatlanban? Én pl. egy forintot sem adnék ilyenért. Idegen országban, egy helyen van, egy háború esetén mehet a levesbe stb. Befektetésnek rizikós, nyaralónak szar (mindig ugyanott nyaralni? inkább bérelek), lakásnak messze van ...

trey @ gépház

Blogomon ezt már levezettem. Jelenleg a  környéken (Lecce) 160.000(felújítandó)-230.000(átlagos állapot) euro egy ilyen lakás, nekem 230.000-ben van a teljes berendezéssel együtt. Ha csak 2,5% kamatot számol erre a pénzre, valamint amortizációra 2%-ot és a fenntartásra 2.000 eurot, akkor évi 12.350 euro költség jön ki. Ebből kell levonni a nyaralás költségét és az értéknövekedést. Ha almát az almával hasonlítom, akkor egy ilyen lakás rövid távra (6-8 hét) kb 10.000 euró bérleti díjat jelentene. Jelentene, de nincs ilyen lakás. Ha te augusztusban Salentoba le akarnál jönni, akkor a 1 heti autóbérlés (Fiat500 - Bari repülőtér) már most nincs 300.000 HUF alatt, szállás meg kb reménytelen, már most is. BTW ide a magyar átlagparaszt soha nem jut el, mert túl drága neki, akkor inkább megy Törökországba szállodázni.

San Cataldoban a házban van egy ugyanolyan lakás, mint amit vettem az kicsit jobb állapotban, 2x-ért. Nem idén fogják eladni, de nincs eladó ingatlan ennyire közel a  tengerhez, normális alaprajzzal. Nekem full felújítva berendezve sem lesz annyiban. Nem azért vettem, mert kellett, hanem mert jó árban volt.

Amiről írsz azok a te preferenciáid és élethelyzeted. Tudod a legtöbb ember amikor összevissza megy nyaralni, akkor a vége: napfény+víz. Ne keverjük össze a nyaralást a városnézéssel. Tudom a legtöbben 2in1 letolják egyben.

Elkezdtem kiszámolgatni hogy "de hát bagón nem is lehet 10 milliót spórolni" de igazából 1-2 évtized alatt lehet. :)

Ha feltételezzük hogy ~20 éven keresztül elszivsz naponta egy 1500 forintos dobozzal akkor kb pont 10 millió. Ez pedig nem extrém sok, egy "rendes" bagós pont ennyit cigizik.

Persze a cigi régebben sokkal olcsóbb volt, de a nagyságrendek azért kb stimmelnek.

Szerintem elbeszéltek egymás mellett.

NagyZ hozott múltkor egy jó példát, ami valamennyire itt is érvényes lehet. Nagyon leegyszerűsítve a lényege az volt, hogy a vagyon nagyságával fordított a kockázatvállalás mértéke, mert másak a célok. Ha Oregonnak van annyi pénze, aminek a relatíve értelmes elköltéséhez több generáció szükséges, illetve a portfólió nagyobb része olyan asset, ami aktívan termeli a további vagyont, akkor minden ilyen dologban (BTC, Rolex, stb.) csak egy felesleges kockázatot fog látni. Akkor is, ha százalékosan a te portfóliód jobban teljesít éppen.

Nem, leírom Oregon hozzáállását: amit ő csinál az jó, amit más, az hülyeség. Példa, hogy almát az almával hasonlítsunk: ha én lakást veszek Győrben az hülyeség, ha ő lakást egy másik országban, az jó.

trey @ gépház

Ez nézőpont kérdése. Ha pihenési céllal jövök, akkor nem, amikor pedig ügyintézés miatt (sohasem volt eddig ilyen), akkor hozzáadnám a beszerzési költséghez. Az új lakás bekerülési költéségét terheli a mostani utam, pedig kb a fele pihenés, a másik fele is jelentős része ügyintézés és nem munka. Hétfőn egy hétre jön ide egy barátom, együtt fogunk tekerni (van itt két kerékpárom).

Nem fogom tudni elmagyarázni neked, hogy miért nem. Kevés hozzá a tudásom.  Számvitel, kontrolling a tárgyak amelyek ezt rendbe teszik a fejben.

Talán egy példa segít: Ha veszel egy új teherautót (0 km), akkor a tankolást hová számolod? Szervizt? Alkatrészek költségét?

Hát, ha nem nem. Nekem az komoly költségtényezőnek látszik, hogy egy ingatlant, ami a tulajdonomban van, a rendeltetésszerű használatához 400K forint fejében lehet igénybe venni. Ez nekem azt jelenti, hogy szar befektetés.

És valóban, másik a kockázatok. Ha lezárják a határokat, nem tudom használni a külföldi ingatlant. Ez sem a plusz oldalt gyarapítja.

trey @ gépház

Hülyeségnek nem mondanám, mert más célok és más lehetőségek alapján kell döntenetek, de ha már lakás:

Már nem emlékszem az olasz blog elejére, de IIRC a sztori egy olcsó környéken indult, ami valószínűlebb, hogy felfele megy, a te lakásod pedig Győrben van, ami valószínűbb, hogy stagnál, esetleg lefele megy. Ettől még az ingatlan lehet jó dolog, valahol úgyis kell lakni.

Megelőztek, jól emlékeztem. :)

A környék nem olcsó, az árak azok. Helyi viszonylatban mindkettő ingatlan kifejezetten jó környéken van.

 

A "Milliomos agy" a téma szakirodalma, hogyan vásárolnak a gazdagok ingatlant fejezet.
https://bookline.hu/product/home.action?_v=Thomas_J_dr_Stanley_A_millio…

Akkor a könyv szerinti meg a képzeletbeli néha átfedi egymást :)

Ha felteszem hogy most van a legjobb pillanat az eladásra majd holnap a majomhimlő miatt megint 2 évig nem tudsz eljutni az ingatlanodig, akkor lehet hogy elvitte az egészet a fene, mert nem tudod majd eladni. Árfolyamnyereséget realizálni is kell. Nekem is lesz jövő héten fizetésem, mégis az előző havit kell költenem.

De érthető, a könyvben meg a portfólióban benne van, csak likviddé is kell tenni valahogy ahhoz, hogy kézzelfogható legyen.

Ebben a felvetésben az a hiba, hogy egy szkenárióban gondolkodik és azt is fixnek veszi.

A valóság meg az, hogy üzleti ügyben végig lehetett utazni. Három perc alatt kreálok ilyen ügyet a Föld bármely országában.

Eszköz függő, hogy mit mennyivel diszkontálok a gyors eladás esetén. Ez is egy becslés. A valóság az, hogy sok eszközre kapok 60 napon belül hitelt és ilyenkor csak annak a költségével kell foglalkoznom, ami vélhetőleg pár évre is alacsonyabb, mint a kapkodásban elszenvedett veszteség. A valóság meg itt is az, hogy nem volt még szükségem erre soha.

Helyesen: is. Számítottak a költségek. Számított az is, hogy mi a pénz alternatív befektetési lehetősége. Számított a portfólió mix is.
BTW: Nekem belefér, ha valami kétfunkciós. Tudok vele számolni.*

Érzelmi része: Elsődleges funkció, hogy jó minőségben éljek és nyaraljak. Még ez is sokszor kicsi 2 hónapra. Simán el tudnék képzelni kétszer ekkorát. Ha nem vettem volna, csak kis fos szart tudnék bérelni, ott max két hetet szenvednék és húznék haza. Fontos számomra, hogy a gyerekeim nyaraljanak egész nyáron az unokatestvéreikkel, akik szintén itt vannak. Ezért Lecce. Elmenni egy másik saját otthonba, ahol mindened megvan, kurvajó érzés. Ami meg hiányzik megveszem. (Most egy forrasztópáka és ón kellene. Az egyik távirányítom elemtartóját megette az elem.)

Anyagi része: Nulla közelin fusson a projekt, de mindenképpen olcsóbb legyen, mintha másnak fizetnék érte. Ezt többféleképpen tudom számolni és egyik számolás sem okoz fájdalmat vagy érezhető veszteséget. Kérdés az, hogy 5 embernek mennyibe kerülne a nyaralása évi 2 hétre? Ezt a négyzetmétert és komfortot 5*-os szálloda lakosztályában sem kapnám meg. Az mennyi is? Annyit mindig elvernék. Amióta ez van, arra semmit sem költök. Sőt! A wellnesshétvégék és ma már inkább csak a megvetést érdemlik a  részemről. Annyit fürdők egész nyáron, hogy otthon év közben már nem is megyek be vízbe.

======================================================================
*Többieknek (a megértést segítendő kérdés):
Van egy pc-d amin dolgozol és játszol. Napi 7 órát dolgozol és 2 órát játszol. A háttértár 75% a privát és a játékok, a többi munka. A videókártya kizárólag a játék miatt van, de néha használod munkára is. Az áram felhasználás nem 7:2 arányban osztódik, hanem 6:3. A PC ára 400e huf volt a videókártyának 200e huf. A gépben nincs alaplapi videókártya. Napi áramfogyasztási díj 300 huf.

Mennyibe kerül egy gépóra önköltsége, ha a gép maradványértéke videókártyával együtt  3 év múlva 100e huf? :) Hogyan számolnád ki? Hogyan osztanád a költségeket el?
======================================================================

Én se adnék ki. Pedig ki tudnám fizetni, csak ilyen gyorsan elavuló hülyeségre nem adnék ki ennyi pénzt. Főleg, hogy a telefonokat amúgy sem szeretem, tapicskolós-korlátos, fingóappos viccnek tartom mindet, csak akkor használom, ha nem vagyok otthon és rákényszerülök. Főleg telónál értelmetlen nagy pénzt beletenni, mert összetörhet, elveszhet, ellopják, stb.. Még otthoni PC-be oké, mert azok modulárisan bővíthetők, meg ott a fejlődés kvázi lelassult, egy jó gép 10+ év után is bőven használható még, így már nem akkora pocsékolás komolyabb pénzt beletenni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 05. 24., k – 12:25

Nem csoda.

Nem csak a Fold-et, de a galaxist is uralni akarja.

Szimbolikusan már mindkettő a zsebében van.

 Egyeseket meglephetett, hogy a Microsoft alapítója nem mondjuk egy Microsoft Surface Duo-t nyúz

TIL a Surface Duo egy létező, megvásárolható termék.

Szerkesztve: 2022. 05. 24., k – 14:37

Ha valakinél ez kiváltja a tabletet is, akkor versenyképes opció. Én megtapogattam, de nem dobnám ki érte a 10 colos tabletet. Ráadásul az a kijelző elég sérülékeny, karcolódó.

Háát azért én még mindig azt mondom hogy attól függ. 650 rugóról beszélünk. Ennyibe kerül egy közepesen rendes business vagy gamer laptop, nem egy csicskadék telefon/tablet, ami mindenre (is) csak kompromisszumokkal jó.

Akinek meg 650 ezer forint etwas hogy kiszarja vagy telefonra költi, annak nyilván mások a gondolatai erről a témáról :D

Hogy micsoda??? Neki azért illett volna a régi idők emlékére Windows Phone-on maradni. Így veszik oda a világ dicsősége, ráadásul pont a konkurens Androidra váltani kész árulás, legalább vett volna iPhone-t, amerikaiaknál az úgyis berögződés, hogy csak azt vesznek, mindegy, csak Apple legyen, más nem jó.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én sikitva dobtam el amikor az volt az UX innováció hogy az alkalmazások, beállitási lehetőségek és minden egyéb "dolog" egymás alatti, scrollozható folyó szövegként volt beömlesztve. Mintha két km -t scrollozni egy appért olyan fun lett volna.

Nem tudom már melyik verzió volt, lehet hogy valamelyik korábbi, de durva élmény volt.

Én elgondolkodtam ilyen vásárlásán, mert aránylag sokszor jönne jól, hogy ilyen normálisabb méretű képernyővel elférjen a zsebemben, és tudjak SSH-t, RDP-t kényelmesen használni, megjelenített billentyűzet mellett. Igen, egy laptop ára, de a laptophoz már egy táskát is magamnál kell tartani, amiben hurcolom, telefon meg mindig van a zsebemben úgy is, ha semmi mást nem viszek magammal.

De egyenlőre győzött a józan ész, hogy nagyon jó lenne, de nem annyira hiányzik ez a képesség, hogy 650k HUF-ot költsek el rá.