Fontos a balansz!

Avagy ha hülyeség, de működik, akkor nem hülyeség!

Nos hát az van, hogy hetek óta borzasztón fáj a nyakam!
Mivel mindig reggelre fájdult meg, kézenfekvő gond, hogy tuti a párna nem jó amin alszok. Biztos a korral jár, hogy már nem mindegy min alszik az ember...
Így aztán vettünk is speckó párnát, ami semmit nem segített. 
Oké, akkor próbáljuk ki egyéb párnákat. Semmi javulás.

Rendben, akkor biztos a szék beállítása nem jó amiben szinte egész nap ülök. 
Ennek is állítottam a fejtámláján, plusz úgy belett kalibrálva, ahogy a nagy könyvben megvan írva, hogy kell ülni a gép előtt. Azon kívül, hogy totál kényelmetlen lett így, ez sem hozott változást.

És akkor egyik nap beugrott, hogy mi okozhatja a nyakfájást! És hogy én eddig erre nem is gondoltam!
Hát az, hogy én szinte minden nap, legalább 1 - 1,5 órát VR-ozok! 
Na mármost a VR fejes kb. 450 grammot nyom, ami az ember arcán nehezedik csak. Ez ugyan nem nagy súly, de igy egy év VR-ozás után, úgy hogy minden nap pár órára az ember nyakának ezt meg kell emelnie, már ilyen fájdalmak jelentkezhetnek. 
Érdekes módon VR-ozás közben sosem fájt a nyakam, ezért nem is gondoltam erre.

És mi a megoldás?
Kell hátra is egy kis súly, hogy ne kelljen az embernyakának korrigálnia a súlyelosztást.

Lehet kapni olyan VR fejpántokat, amikben hátul akksi is van, ami azért is jó, mert eleve adott a hátsó súly.
De mi van ha az embernek nem ilyenje van? 
Hát, aggassunk rá súlyokat. Ami legyen minél kisebb, és nehezebb. 
Így készült az alábbi konstrukció is, ami áll egy vasmagos tekercsből és 3 db AA ceruzaelemből :D
Ez így 400 grammot tesz ki.

Az egész fehér szigszalaggal lett körbe tekerve és mivel a fejes hátulján van egy rés, oda pont be lehet akasztani a tekercs fémlábát, ami kapó alakba meglett hajlítva. Így bármikor levehető, feltehető! :)

Az eredmény: Ronda, de működik! Máris kényelmesebb viselni! Érezhetően jobb, hogy nem kell a nyaknak folyamatosan hátra húzni  a súlyt. 

Kép 1
Kép 2
Kép 3

1-2 hétig használom így és meglátom, hozott-e javulást.
Ha jobb lesz így, akkor persze veszek egy akksis pántot, hogy nézzen is ki valahogy, meg a plusz töltés miatt eleve hasznos is az.

Szóval pro tipp:
Ha VR fejest vesztek, egyből balanszoljátok ki, mert lehet csak egy év múlva fogjátok megérezni a hátrányát, de akkor rohadt szar lesz az egész napos nyakfájás! :)
 

 

Hozzászólások

"...szerelj a húsra vitorlát,
az agyadra izzó trafót..."

Legyél szerintem egy kicsivel óvatosabb. Pl. az F1-es pilóták nyaki izmait dedikáltan fejlesztik, hogy elbírják az extrém terhelést, így akár 30-40 kg-ot meg tudnak vele tartani. A te nyakadnak nem kell ekkora terhelést rendszeresen elviselnie, de már a fél kilónál jelentkező rendszeres fájldalom jelezheti, hogy néhány izom erősítésre szorul. Keress fel szerintem egy szakembert a problémával, lehet elküld csak valami edzőterembe, ahol van nyaki izmok erősítésére lehetőség. Ne kockáztasd, hogy krónikussá váljon a fájdalom.

Én azért gondolnám, hogy elég az egyensúly, mert vegyük csak alapul a motorosokat. 
Egy bukósisak súlya 1+ kg. Na most az én VR fejesem jelenleg 950 gramm. Tehát kevesebb mint egy bukósisak. 
Nyilván ott a súlyelosztás eleve adott, elért nem fáj a nyakuk. Legalább is motoros haverjaim még nem panaszkodtak erre. :)

 

És mi a megoldás?
Kell hátra is egy kis súly, hogy ne kelljen az embernyakának korrigálnia a súlyelosztást.

 

OMG! Megis erre a megoldasra hogy lehet jutni? :)

 

 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem egészen jó megoldás az sem, ugyanis a VR nekem inkább az edző mint a játék eszközöm.
Minden nap 1 óra Beat Sabert játszok már közel egy éve. Erősebb, izmosabb lett a karom, sokkal jobb az állóképességem. Nem köpöm ki a tudómét 20 lépcső megmászása után és még a vércukrom is jobb a rendszeres mozgástól. És közben még jól is szórakozok. 
A nyakfájás volt most az egyetlen hátránya, ami remélhetőleg megszűnik a jobb súlyelosztásnak köszönhetően. Most azért egy hétre leveszem napi fél órára a VR használatot, azt is 10 percekre feldarabolva: délelőtt, délután, este.
Szóval azét a napi edzéssel sem szeretnék felhagyni. 
VR-nak köszönhetően végre nem vagyok lusta disznó, aki egész nap csak a gép előtt döglik :D

Nem tudok róla. Talán ebben, de majd megnézem.

Bár ezekkel a fitnesz programokkal nem szoktam játszani, mert képtelen vagyok a mozgásomat úgy összekoordinálni, ahogy a virtuális edzőpartnerem mutatja. Bár ez az én fogyatékosságom, mert táncolni is képtelen vagyok megtanulni. :) 

Beat Saber jó, mert ott csak a kezeket kell használni, bár azt elég durván. Régen a vállam is fájt, meg izomlázam volt napokig, meg 20 percnél többet nem is bírtam játszani. Ma már inkább szellemileg, mint fizikaileg fáraszt le, akár órákat tudni hadonászni. :)

Szerkesztve: 2022. 05. 26., cs – 18:05

Bemész az Ikeába és vásárolsz egy ilyen vagy egy ilyen párnát. Nekem is fájt a nyakam (én nem játszok, de napi 8+ órát töltök gép előtt), egy ilyen párnán nagyságrendekkel jobban alszok.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.