MacOS upgrade -- a legrosszabb UX, amit valaha láttam

Munkahelyi laptopomon Monterey fut, és ma reggel úgy döntött az OS, upgrade-el. Azonnal. Kuss nekem, nehogy már dolgozni akarjak, netán időben belépni valami értekezletre. Most ő upgradel. Aztán sutty, feketévé válik a képernyő. Telnek a percek. Elkezdem nyomkodni az okádék touchbar melletti bekapcsológombot (na, touchbar... aki ezt engedélyezte, annak azonnali tarkónlövést adnék jutalmul), de nem történik semmi. Aztán megjelenik az alma logó, és némi szarakodás után befejeződik (megszakad?) az update. Nyilván semmi közöm hozzá, és még egy "okés, vagy francokat" üzenetre se méltat a Monterey.

Mibe került volna ennél kissé informatívabbra barkácsolni az upgrade folyamatát? Ha nem is képes valamiféle progress indicatort kirakni, de legalább ne legyen teljesen fekete a képernyő. Egy bivalyerős, modern MacBook Pro ez a szutyok, a legmodernebb OS-sel. És erre sem képes a mai tudomány.

Vagy a teljesen fekete képernyő valamiféle kikacsintás, egyfajta "black mirror", és csak álmodom ezt az egész covidos, ukrajnás, lmbtqblm-es tragikomédiát? :)

Hozzászólások

Akkor állítsd be hogy ne induljon automatikusan, ennyi az egész.
Az upgrade folyamán általában van progress bar - egy esetben nincs: amikor firmware upgrade is van. 
Valóban lehetne informatívabb alapból is, de kis utánajárással megszerezheted magadnak ezeket a fenti infókat.

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2022. 05. 26., cs – 10:33

Ott valamit nagyon elrontottal, en 10+ ev Mac hasznalat alatt nem talalkoztam meg ilyennel hogy egyszer csak munka kozben ujraindult volna upgrade-elni, mindig megkerdezi, altalaban szoktam neki is mondani hogy 'majd este' vagy 'inkabb holnap', teljesen kulturaltan tudomasul veszi... 

Az upgrade soran meg huz progress bart, a hatralevo ido kijelzesevel (gondolom van valami hotkey vagy beallitas hogy reszleteiben is lathasd mit csinal, nem volt erre meg igenyem...)

Az az első minden új macOS install-kor, hogy a System Settings -> Software Update -> Advanced... ablakban az "Automatically... [x] Install macOS updates" checkboxból kiveszem a pipát. És ellentétben a Windows update-ekkel, ezt nem is kapcsolja vissza sose. (Legalábbis eddig nekem még nem tette.) Így megkapom az értesítést, hogy van új OS, le is tölti, de csak akkor rakja fel, amikor kérem tőle.

És is utálom, mióta az Apple ezt alapból bekapcsolva hagyja, te közben meg látom, hogy az átlag user, még egy tech cégnél is mennyire proaktív abban, hogy frissítéseket tegyen fel magának - semennyire. Pár éve még simán találtam olyan laptopokat, amiken a megjelenés körüli macOS futott (ilyen Yosemite, El Capitan, meg mittomén, pedig már Mojave volt az aktuális), ami meg nyilván durván sechole pozitív...

Mondjuk azóta az IT szintet lépett, és már távolról adminelik a szoftverfrissítéseket, de még ők is úgy állították be, hogy opt-in az azonnali frissítés... (Igaz, csak miután egy C-level meeting kb. elmaradt, mert minden nagyfej laptopja egyszerre kezdett kötelező frissítésbe, hehe...) Amúgy meg megmondja a Kandji h. mikor fogja feltenni. A privát gépemen meg továbbra is a fenti módon járok el.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nekem be van checkolva az autoinstall, de meg sosem indult ujra a gep mikozben hasznaltam.

Egyszer volt olyan hogy ujraindult este, gondolom emiatt, de ezt is csak abbol vettem eszre hogy nem csak az unlock, hanem login ablakot kaptam, es kellett par masodperc mire visszatoltodott a session, amugy ha ez nem tunik fel, eszre sem vettem volna :)

A Pegasus vagy valami hasonló állat frissítette magát.

:)