A nap képe: 20 MB-os hordozható merevlemez 1985-ből

Címkék

Manapság akár több terabyte is elfér a zsebünkben, de 1985-ben az is nagy szó volt, hogy nem kapott sérvet az ember, ha a 20 MB-os merevlemezét haza akarta vinni a melóból ... 😂

Hozzászólások

No igen, akkoriban a "kényelmes" adathordozásra nagyjából az 5.25"-os 360kB-os flopi volt használatos. (Nem emlékszem pontosan vissza, de talán az AT-k "hozták magukkal" az 1.2MB-os flopit, nagyjából ebben az időszakban...)

90-es evek elejen a Magyar Radio archivumaban meg mosogep meretu, cserelheto lemezes 10MB-os HDD_kkel dolgoztak

Szerkesztve: 2022. 05. 23., h – 07:58

Nevetséges is lenne, ha 37 éves tecnológiát használnánk.

Sokkal menőbb, ha 53 éveset használunk. :-D

Volt szerencsém egy hasonlóhoz, hónapokig nálam volt. Azt hiszen, MFM interfészen lehetett csatolni. Beindulásnál rázta az asztalt. Állítólag az északi sarkot is megjárta a cucc, valami kutatóállomáson használták.

Kinem nem inge, ne vegye gatyára

Az hagyján, hogy dög nehéz, mert arra akkoriban mindenki felkészült, hogy ezek a hordozható cuccok nem mobilis, zsebbe való kategória, hanem nehéz, luggable cuccok. Hanem az ára milyen magas volt, mai szemmel hihetetlen, hogy régen a háttértárak milyen brutálisan drágák voltak, minden formája, memória, floppy, HDD, stb.. Sőt, régen ezek tették ki egy számítógép árának a nagyját, háttértárak, memória, CRT kijelző. A proci meg a vezérlőchipek ezekhez képest olcsók voltak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Pedig a gazdaság szabályai szerint a termék ára csökken, ha nő a feldolgozottság foka és a sorozatnagyság.

A régi cuccok nehezek voltak. A zsebben elférő méret sokszor rövidebb élettartammal párosul. Bár itt sincs különösebb látnivaló.

A mai technikai fejlődés mellett, a milliószor gyorsabb és nagyobb kapacitású eszközökön igen gyakran ugyanaz a feladat ugyanolyan sebességgel végezhető el.

Na, ez a hihetetlen!

Ez inkább csak emberi természet. A mai hardver hiába milliószor gyorsabb, meg milliószor több benne a kapacitás, lehetőség, az emberek ezt nem arra használják, hogy minden milliószor gyorsabb legyen, hanem többet várnak, több kényelmet az egésztől, és a komplexitási fokot is milliószorosára emelik. Ami valahol indokolt is lehet, mert pl. a komplexitást indokolja, hogy ma minden neten lóg, multitasking, multi processzoros, stb., így egy rendszer eleve nem lehet olyan egyszerű, mint mondjuk egy 40 évvel ezelőtti, egy feladatos, offline DOS, vagy egy C64 ROM Basic és Kernal (nem elírás). Ami nekem ezzel gondom van, hogy ma már úgy emelik a komplexitást, hogy nincsen rajta tényleges nyereség, inkább csak a mesterséges elavultatást, fejlesztői lustaságot, és felhasználóknak végletekig lebutítást hoz magával, de a produktivitást, hatékonyságot nem emeli.

Az még, hogy valami olcsóbb, meg belefér a zsebbe, nem jelenti a rövidebb élettartamot. Mert ne feledjük, hogy kisebb, olcsóbb, de pl. a fogyasztása se nagy, nem melegszik, nem folyik át rajta sok áram, emiatt a chipeket, kondikat se teszi ki nagy stressznek, így tarthat tovább meghibásodás nélkül. Ami sokkal inkább hátránya ennek az olcsó miniatürizálásnak, hogy a termékek már nem javíthatók. Egy filléres SoC chip egy nyákon, nincs mit rajta javítani, eleve minden oda is van forrasztva, meg egy chipbe integrálva, ha elromlik, a kukába lehet kidobni, és venni másikat, szintén fillérekért. Míg ezeket a régi batár, tank méretű cuccokat, mint amit a cikk is bemutat, még lehetett javítani, mert diszkrét alkatrészekből álltak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

de a produktivitást, hatékonyságot nem emeli

Pont erről van csak szó. Vettem részt már pár projektben. Ha a 10-100x nagyobb és gyorsabb gépen ugyanaz a feladat 10-100x lassabban megy, akkor már ott is a szorzó. És itt egy C64-nál kissé nagyobb gépről (rendszerről) van szó. Ettől kezdve az ok - technológia, trehányság vagy hozzánemértés - érdektelen, csak az okozatot nézem. Mintha az egész napos gyaloglás helyett mehetnénk helikopterrel is, de leszállunk minden kocsmánál, ezért három napig is tarthat az út. ;)

Az olcsóbb alatt a kifejezetten olcsóbbat értem. Tehát az "akkor még volt benne vas" mondás nem az ektronikát jellemzi, hanem a mechanikai stabilitást. Akár egy pc ház is lényegesen drágább, ha a régi márkásabbakhoz hasonló a kivitel. Még a $26.000 árú nyomtató műanyag házának a kivitele is kissé más... Szóval ne hasonítsuk össze a tényleg zsebben hordásra szánt dolgokat az ipari felhasználásra szánt eszközökkel.

A filléres cuccokat meg pont azért nem javítják (sőt a drágábbakat sem), mert automaták szerelik fillérekért emberi beavatkozás nélkül. Bármilyen emberi munkaerő bevonása és a szervizhálózat kiépítése rontaná a versenyt.

Kernal (nem elírás)

Pedig de :)

https://handwiki.org/wiki/Software:KERNAL

"The KERNAL was known as kernel inside of Commodore since the PET days, but in 1980 Robert Russell misspelled the word as kernal in his notebooks. When Commodore technical writers Neil Harris and Andy Finkel collected Russell's notes and used them as the basis for the VIC-20 programmer's manual, the misspelling followed them along and stuck."

Azt olvastam valahol, hogy nem elírás, szándékosan írták így eredetileg is, és állítólag az volt a cég, hogy egy levédethető név legyen, ne egy általános szó. Bár ki tudja, ennyi idő távlatából mindenki azt mond, amit akar, meg utólag belemagyarázhat bármit, trademark, rövidítés, elírás, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)