Synology NAS replika

Sziasztok!

Adott egy Syno megosztás amiről szeretnék replikát készíteni egy távoli Syno-ra. A probléma, hogy közel 6TB-nyi adatot kéne neten keresztül "átlőni". Ezt 1-2 éve 5TB-al megcsináltam, ami kb. közel 2 hónap volt.... 🙂

Ezt szeretném most elkerülni. Elvileg a replika létrehozásánál lehetőség van egy másik megosztást megjelölni pl. (USB share). Azt átvinni a cél NAS-ra és utána már csak a változásokat kell neten replikálni.

De az USB elég lassú lesz. Gondoltam beteszek egy 8-10TB-os hdd-t, arra csinálok egy kötetet és megosztás, amit kijelölök mint cél share.

Kérdés, hogy replika után kiveszem az adatokat tartalmazó hdd-t és átteszem a cél NAS-ba, akkor azt látni fogom? Miként érem el azt az adatot?

 

Ha az USB megoldás mellett kell maradnom, akkor hogy fogom "importálni" az adatokat USB-ről? Gondolom a sima másolás itt nem járható út.

Csinált már valaki ilyet?

Hozzászólások

Nem lenne egyszerűbb a remote NAS-t a másolás időtartamára "hazahozni"?

Torrent? Nálam 4,5 tera adat van így családba körbelőve (fényképek, videók).

Egy resilio sync-re (ezt használom én) vagy syncthing-re (ezt szokták javasolni) néznék rá a helyedben.

en ugyanigy csinaltam, a pontos lepesekre mar nem emlekszem. egy diskre kimasoltam az adatokat, majd a masik nasba beraktam, a megfelelo helyre copyztam az adatokat, kapott egy rsync-et is, hogy a fajl datumok ugyanazok legyenek (egyszerubb volt mint tar-al szorakozni). vegen beallitottam a nas remote sync-et, az eldolgozott egy kicsit, de minimalis adatot kuldott at utana.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2022. 05. 25., sze – 08:39

Hasonló kínom volt nekem is, azzal a különbséggel, hogy a két NAS ott figyel egymás mellett. Lokális hálón is hetekbe tellett volna a másolás. Ráadásul selejtezni is akartam, mert volt rajta bőven duplikáció.

Nálam az volt a megoldás, hogy mivel mindkettő kétlemezes (nincs hely további diszknek), így a forrás oldali NAS-ból az egyiket kivettem, és egy külső USB-s adapterbe betettem, majd a laptopomba bedugva már el tudtam végezni a kívánt műveleteket. Természetesen ext4 van mindkét NAS-on, pont emiatt, hogy ha beüt a krach, egyszerűen hozzá tudjak férni az adatokhoz.

Ez egy linux, nincsen benne mágia. Beteszed, mountolod, ott van.

Amúgy meg rsync. Ha az 1 évvel ezelőtti másolás ugyanez az adat volt akkor az rsync-nek csak az azóta változással kell foglalkoznia. 
Rsync-et bármikor megszakíthatod, ésszel folytatja. 

Gábriel Ákos