Játék: Keresd az apró "hibát"

Címkék
Megfejtés: https://github.com/rozniak/xfce-winxp-tc

Hozzászólások

- Nagymama! Miért olyan nagy az arcod?
- Mert Debiant használok!

:)

De igy nem tudja elinditani az NTAuthority/System a 60 sec mulvai ujrainditast. ;)

Ja, az is, bár elvileg PAE-vel megoldható XP alatt is (nem használható, de egy screenshot erejéig abszolválható). Az a Linux 5.10.0-9-amd64 már gyanúsabb. Nem csak a Debian felirat, de a Brasero, Cheese, Atril is árulkodik, azt leszámítva meg kell emelnem a kalapom, mert nagyon meggyőző. Pár napja láttam ezt az Xfce-s témát a redditen, linkeltem is ide hajbazernek ajánlva, de nem bújt elő. Ami még gyanúsan lemaradt, IE6-8, tele toolbarral, és millió megnyíló popup ablakkal, jó kis kínai kémprogramok ikonja a tálca rendszerértesítési területén, stb.. Azokat még egy echte XP-től elvárnám. Esetleg még az aktiválja a Windowst vízjel kívánkozna még oda a bal alsó sarokba.

A Debiant egyébként ki se kéne írni, az 5.10-es, egyel ezelőtti LTS kernel régi verziójából is kiolvasható.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, azt el is felejtettem, hogy van 64 bites XP, de én úgy emlékszek, hogy az kicsit máshogy néz ki témára, és ránézésre is meg lehet különböztetni. Az is igaz, hogy az is x64, és nem amd64-et ír talán magáról.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem, ugyan ugy nezett ki a 64-bites verzio is, az about boxban meg 1-2 helyen kiirta hogy x64 edition, de kb. ennyi volt a kulonbseg. A nagy kulonbseg az az volt, hogy az igazabol egy kicsit atszabott windows server 2003 volt, igy pl mashogy jottek ki hozza az updatek meg service packek, de ez inkabb ilyen motorhazteto alatti kulonbseg volt.

I hate myself, because I'm not open-source.

Megszokás gondolom. Én már vagy 8 éve nem használok magyar nyelvű OS-t és szoftvert, de már előtte is részben angol nyelvűt használtam, de nem kizárólagosan. Sokan túlértékelik ezt a magyarítást. Az OS egy eszköz, futtatja a gépen a programokat, az ember megszokja, reflexből kattint, nyom dolgokra, kialakult workflow alapján, úgyse olvasgatja el az az összes menüt, kiírást, stb.. Igazából, hogy ezek magyarul vagy angolul vannak, kb. semmit sem ad hozzá. Sőt, ha angolul fut a rendszer, és valami hibaüzenet van, arra könnyebb megtalálni a megoldást a neten, mint a magyar hibaüzenetre, és nincsenek félrefordítások se. Az egyszeri userek inkább csak megszokták, hogy ilyen téren is ki vannak szolgálva, és reflexből elvárják.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért van különbség, hogy aki nem gyépés, az azért elolvassa, ha gond van. De ritkán van rá szükség, mert gond is ritkán van, ilyenkor viszont jól jön az angol üzenet, mert arra könnyebb netes megoldást keresni.

Szerintem az a kínos, mikor még az is megvan, hogy mit írt ki, teszi be róla fórumon a kérdező a hibaüzenetet, ami világosan írja, hogy mi a baj, meg mit kéne hozzá csinálni, de erre megkérdi, hogy mit csináljon. Mondják neki, hogy a hibaüzenet világosan tartalmazza a tudnivalókat, többet itt az oldalon se lehet írni róla, erre megsértődik, hogy ő nem szakember, möhh-möhh, neki élete van, egész napos Facebook jelenlét mellett, természetesen.

Vagy pl. Linus Sebastian esete a Pop OS-sel, írja neki az apt, hogy az adott csomag telepítése az alábbi fontos rendszercsomagok eltávolításával jár, (xorg, gnome, dbus, stb.) még pirossal írja is, hogy nem javasolt folytatni, csak akkor gépelje be a do as I say-t, ha biztosan tudja, hogy mit csinál. Persze, hogy nem olvassa el, hosszú litánia, bla-bla, kit érdekel, do as I say, erre meglepődik, hogy eltört az egész rendszer, mi lehetett a gond. Oda volt leírva világosan, a saját anyanyelvén ráadásul, csak nem kérdez, nem olvas, nem gondolkodik, csak nyom neki. Ráadásul egy tech youtuber, akkor a mezei user mennyire olvashat el bármit is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ilyen szempontból igaz, de megkockáztatom hogy ritka az olyan fizikai vas amin tényleg elfut egy XP x64 és van benne 16gb ram. Ha jól emlékszem, az átlag gépben akkortájt 256/512mbyte ram volt.

A 16gb kifejezetten extremitás kategória volt akkor.

Mondjuk, VM-ben még elképzelhető.

Szerkesztve: 2022. 05. 24., k – 16:18

illegális háttérkép és trademark használat?

így van, egy cease and desist-et lehetne a projektre küldeni szerzői jogsértés miatt. A projekt meg védekezhetne hogy csak egy paródia. Az is megállna.

Egyébként sztem gnome+dash to dock a linux végleges formája. Ezzel sztem beérték a macost és megnyerték a GUI-k háborúját.

GPLv3-as hozzászólás.

Nem vagyok amcsi jogász, de mintha lenne olyan kitétel, hogy ha nem védi meg az intellektuális propertyjét, akkor automatikusan elvesztheti. Persze gondolom nem fognak minden egyes weblapot egyenként leellenőrizni, de ha valami jobban bekerül a köztudatba, akkor muszáj nekik eljárást indíttatni. Sokszor ezért szívóznak régi szoftverek vagy játékok kapcsán is, hogyha nem akarják a public domainné válást.

Szerintem ilyen skin már évekkel ezelőtt is volt...

A kép alatt kijelölés után látható lesz a githubos link..

Linux kernel, Debian, Wastebasket. A hiba az, hogy bárki is másolni akarja ezt az ocsmány XP témát. 

Egyetértek, ezt más sokszor én is leírtam. Az XP témáját én már akkor sem szerettem, mikor én is, meg mindenki még XP-t használt. Egyszerűen hányingerem volt a zölddombos háttérképtől, meg ettől a bumfordi, vastag ablakkeretes, nagy kontrasztos, rikító kék Luna témától, az első volt a rendszerhangokkal együtt, amit kinyomtam a vérbe, helyette ment fel rendes jobbfajta háttérkép, meg kapcsoltam be a klasszikus Win9x témát. Nem tudom ki akarná ezt magára, főleg Linux alatt, ahol ráadásul a rendszer felülete testre szabható, sok alternatíva van rá, és jobban tud kinézni az ember desktopja, mint akármelyik Windows alatt valaha is. Ugyanez a véleményem a Mac-témákról is, hogy akinek az kell, használjon MacOS-t, Linux alatt nem erőltetném.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Vajon miért ezt a szart másolja a klasszisokkal jobb klasszikus téma helyett?

:)

Persze a tapasztalt veterán észreveszi majd ha nagyon megnézni.

Ha te egy whislteblower vagy, aki egy publikus helyen nem akar feltűnést kelteni azzal, hogy Linuxozol, ez teljesen megfelel arra, hogy hozd a teljesen fogalmatlan átlagfelhasználót. Főleg, ha arra is fordítasz energiát, hogy a géped kívülről egy lepattant szarnak nézzen ki :D Tapasztalt veterán nem fog olyan közel jönni, hogy feltűnjön neki, az about fülön Debian szerepel.

trey @ gépház

Sok egyszeri usernek ez a default Luna XP téma nosztalgikus, azt ismerték meg, nem állították át, és így használták évekig. Klasszikus Win9x téma meg már amúgy is van sok X-es WM/DE-re, fvwm95-től elkezdve egy csomó Xfce, IceWM, stb. téma. Ha már Windows, a Win9x-es klasszikus témát preferálom (meg a Win 3.x-eset), de végül is az opensource arról szól, hogy mindenkinek mindenre csinálnak alternatívát, és van bőven választék, így aki erre az XP Lunára gerjed, az most kiélheti magát.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Anno még 2010 környékén volt ismerősöm aki ódákat zengett az XP-nek, ellenben a gépe már akkor is vékony jég volt. Celeron 2,4 ghz, 512 ram, talán mx 400-as vga.

Emberünk hajlamos volt arra amire a legtöbb XP-s user, félévente kukára szemetelte a gépét a raklap toolbar és egyéb telepítés közben opt-out cuccok (amik nyilván maradtak) sokasága. Nála játszottam meg hogy szereztem a gépébe ramot, lett neki 2 giga, felment egy xubuntu és ment rá egy hasonló xp skin. Onnantól éveken át nem hallottam hogy gond lett volna a gépével, amikor beszéltünk mindig mondta hogy látod-látod, én megmondtam hogy az xp a király. Magamban kuncogtam, kifele helyeseltem.

... és nyilván az sem tűnt fel az ismerősödnek, aki folyamatosan telepítgetett korábban mindenfélét is az XP-re, hogy ezt nem tudja megtenni azok után, hogy te belenyúltál, nyilván simán belenyugodott, nyilván nem szólt neked emiatt, nyilván...

Én elég sok közeli és távoli rokonnak, ismerősnek, kollégának tettem már fel Linuxot, de soha nem erőszakkal, soha nem titokban. Akinek nem tetszett, aki nem tudta megszokni, akinek nem volt jó valami miatt, annak nem erőltettem, mert az erőlködésnek nem látom értelmét. A többségük a mai napig jól elvan vele, elégedettek azzal, amit kaptak, meg persze nekem is sokkal könnyebb, mert nem kell folyamatosan reszelnem a gépeiket.

Nem tűnt fel neki mert mindent feltettem amit kért és szépen kipakoltam az asztalára. Amik telepítők felkerültek anno azok inkább voltak balfaszkodások és a tipikus végignyomkodtam next-next-finish módszer anélkül hogy tudta volna mit csinálok kategória.

Azóta már én is kinőttem az erőltetést, már ez is inkább a saját életem megkönnyítése volt mert sokadik alkalommal járt nálam a gépe.

A családi kör nálam is ugyanez a helyet, mindenki tudatosan lett átpakolva, bár a legtöbb userigény kimerül egy böngészőben, egy torrentkliensben meg egy vlc-ben. Nagyritkán valami office de inkább nem mint igen.

Ja, ezen röhögök én is, állandóan ezzel csesztetem. Egyébként az a 16 évvel ezelőtt is alsó-közép kategóriának számító laptopja ma már kenyérpirító kategória. Azon már egy fullosra frissített (post SP3, unofficial SP4, POSready) XP is eléggé köhög, modern böngészőkről és webről nem is beszélve, és a GDI sem rajzol ki 0-5 ns alatt. Persze, hogy modern OS-sel kicsit komótos, erről nem a X.org meg Gtk3 tehet neki, hanem hiába a lájtos Linux, BSD, azon a gépen alapvetően nem segít már semmi, se SSD, se light OS, olyan muzeális. Nagyon megszorulva használgatni lehet nagyon lightos felhasználásra, így hogy SSD-vel upgrade-elte, meg a RAM-ot kimaxolta 4 gigára, modern OS GPU gyorsítást is használ (ezekben a gépekben még integrált grafikus lassítóegységek voltak), de sokat nem kéne tőle elvárni, meg ns-okon rugózni, meg a szoftveripart azon lemérni, hogy egy olyan gépen hogy fut.

16 éves még autóból se fiatal, nem hogy PC-ből, laptopból. Nem érti meg hajbi, hogy most egy ilyen 16 éves gépet használni olyan, mintha valaki a Win95-ös időkben még C64-et próbált volna használni, vagy a Win2000/XP-s időkben egy DOS-os XT-t. Ezért szoktam győzködni a minimál Linuxról vagy BSD-ről, mert egy olyan gépet komolyan úgyse tud használni, de arra a hobbira valóban jó, hogy régi gépből mit lehet kihozni. Az XP-t már próbálta, unásig használta, ott már nincsen tovább fejlődési ív, viszont más irányokban még van, ami tágíthatná az informatikai szemléletét, hogy túllásson a windowsos szemellenzőjén.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hogy lehet ezt Manjaro-ra telepíteni?

XFCE-m van. Ki kéne próbálni :))

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Hogy lehet ezt telepíteni valami debianra? Van deb repo? Nem nekem kellene, én elvagyok a forrásból telepítéssel, de egy gyors keresés után sem jöttem rá, hogy miként lehet egy telepíthető deb csomagot összeütni :(

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Elkezdtem felépíteni. A cél az ismerős gépén telepíthető egy vagy több csomag lett volna. Sosem használok debiant desktopra, de gondoltam ahová ez kellene egy xp helyére, jó lehet (legfőképpen régi játékok futtatására kellene, mint például a Risk-II. Eddig xp volt virtualboxban és amúgy mind megy wine alatt).

Mivel itt volt korábban egy xfce-s debian alapú peppermint cikk, ezzel kezdtem a telepítést virtualboxban. A packaging könytárban minden alkönyvtárat bejárva kell a shell-scriptet futtatni a megfelelő módon, így gondoltam nem gond, exportálom a virtuális gépet vagy a végén összeszedem a deb-eket és majd egyszerűen feltöltöm valahová, hogy ő letölthesse. Na! Minden egyes shell-szkriptnek kell valami amit még telepíteni kell pepperminten. Persze nem ám csak úgy hülyegyerek módjára, szépen leírja, hogy mit hiányol. Nem ám csak hübelebalázs módon, de nem ám! Nem a csomag nevét, hanem gtk+-3.0 vagy garcon-1, stb... Ezeket aztán szépen lehet keresgélni, hogy hogy is hívják a rendszeren, mert pontosan ezeken a neveken nincs csomag!!! Persze deb-et épít. Már lassan 5-600MB telepített függőség van és még a felénél sem járok, kíváncsi leszek, hogy a végén elkészült csomagokat simán lehet-e telepíteni vagy a cél rendszeren is telepíteni kell az építés során használt függőségeket. Gondolom nem a dev csomagokat, hanem mindnek megfelelően a futásidejűt. Azt hiszem ebben az esetben egyszerűbb lenne eltüntetni minden DE jellemzőt (az egész xfce-re gondolok), egy fluxbox és csak simán a játékok ikonjait kitenni az asztalra „oszt hagy jáccon”. Kár, hogy a wine nem megy windows 10 alatt, még egyszerűbb lenne :)

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt