KDE Plasma 5.25 Beta

Címkék

Tesztelhető a KDE Plasma (KDE desktop) 5.25-ös kiadásának bétája. Bejelentés itt.

Hozzászólások

KDE használóktól érdeklődés:

Kiforrottnak érződik mostanság a KDE mint munkakörnyezet? Régebben apró de bosszantó hibákról lehetett hallani panaszokat, mostanában hogy áll a dolog?

Ubuntu 20.04, KDE Plasma 5.18.8

2nd gen i7, régi NVS quadro VGA bináris nVIDIA driverrel.

- Tálcán történő aktivitás (pld. hálózati ikonra kattintok) során néha eltűnnek a panelek (alsó+felső tálca) kikapcsol a redshift, majd pár mp visszatölt minden. Nem veszélyes, de zavaró.

- Van egy dokkoló monitor setupom (másik setuppal nincs ilyen gond) aminél ha dokkolón feljön a suspendbőlnem lehet a fókuszt a jelszómezőre tenni - nem tudom beírni a jelszavam. Ez KDM issue lehet, régen jó volt, kb. egy fél éve romlott el.

- Lock screennen nem lehet megadni mit tegyen power gombra (nyilván suspendet szeretnék...)

- Network managerben végre meg lehet adni, hogy melyik hálózat forgalomkorlátos, a szoftverfrissítés kereső ezt nem veszi figyelembe frissít ha kell ha nem.

- Virtualboxban hiába van leshutdownolva/elmentve minden megakadályozza a leállítást elsőre.

Van még pár idegesítő dolog, de azok annyira nem sűrűek/gázok de most nem jut eszembe.

Nekem kb. 3 éve volt utoljára gondom a plasma-val. Akkor a taskmanager-ben mutatta az összes task-ot, nem csak az adott screen-en lévőt. Hetente frissítem és nincs semmilyen gondom sem vele. Arch-ot használok. Ryzen 3800x, Nvidia1060 (bináris driverrel). Bár persze lehet, hogy csak pont nem használom a bugos részeit...

Szintén 20.04, napi szinten használom munkára. Semelyik általad leírt hibát nem tapasztalom, a VirtualBoxosat sem :) ThinkPad laptop, Intel vga, usb-c dokkolóval.

Ami bajom van vele:

- ha átdugdosom a monitorokat, néha elfelejti a geometriát

- suspendből ha visszajön, meg kell mozgatni az egeret, hogy a password box fókuszban legyen (kb elég hozzáérni a tapipadhoz), enélkül az ujjlenyomatos login sem megy

22.04-em is van, de azt ritkán kapcsolom be, de eddig semmi baja nem volt.

Szerintem teljesen rendben van, évek óta stabilan megy nálam több gépen is.

Pl  a kmail  találomra "csak úgy" nem jelenít meg beágyazott képeket. Aztán egyszer csak igen. A miértre nincs érdemben válasz. Akonadira gyanakszom, de annak lelke eléggé komplikált és pilótavizsgás. 😟

Szerkesztve: 2022. 05. 20., p – 07:23

Hali!

Nem akarok okoskodni, de a 20.04-es ubuntuban lévő 5.18.8-as KDE-t én nem mondanám mainak. Most nem tudom tesztelni az általad leírt apró hibákat frissebb KDE-vel, de annyit észre vettem, hogy Kubuntu LTS-ben nekem is voltak apró bugok amelyek egy friss archon pl. nem jöttek elő...

Lehet hogy más igen, tökéletes sose lesz, de még így is sokkal jobban beállítható és intelligensebb a többmonitor-kezelés, hangeszközök, touchpad tiltás ha van egér stb. mint egy gnóm vagy w$ (nekem).