Folytatom az olasz blogom

Újra aktualitását nyeri a blog folytatása. Kényelmi és tartalmi szeparációs okokból ezt a témát nem ide fogom bloggolni. 

Újraindulás első bejegyzése:

https://olaszorszagiingatlanvasarlas.linuxuser.hu/2022/01/30/olaszorsza…

Hozzászólások

Olvasva. Megnezve.

Gondoltam, hogy lesz valtoztatas, mar neztem, hogy mit, hogyan pukkantanek szet ossze ujra fust es labdob.

Amit nem lattam/figyeltem a klima. Az nincs ? Nem is lesz ?

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

A San Cataldo-i lakásban a középső előszobában van egy nagyteljesítményű inverteres klíma. Az elintézi az egész lakást hűtés-fűtés szinten. 

Mivel itt délen a lakások belső hőfoka nem tud 14 fok alá süllyedni, így a klíma is gazdaságos tud lenni fűtésre.  Én is elgondolkodtam rajta, hogy a lakásomban felrakok nagyobb radiátorokat és egy hőszivattyút. Évente csak a gáz alapdíja és a kötelező felülvizsgálata szumma 300 euro.  A leccei lakásomban 6 db split 6 db kültérivel van felrakva. Minimum 3x annyit tud, mint a valós igény.  De!!! Ugye én nem élek itt, így a gyors befűtéshez vagy lehűtéshez sokkal nagyobb energia kell, mint a  folyamatos üzemeltetéshez. El is döntöttem, hogy a  radiátorok teljesítményét megnövelem. Ez az első tél, hogy lejöttem. Radiátorokkal 14,4-ről 24 fokra 2 nap felfűteni. Ez becslés, első 10 óra alatt 3 fokot sikerült emelnem. Sajnos benéztem és a klímán a szellőztetés ikont és nem a fűtés ikont választottam ki, így első nap csak ventilátor ment és gázkazán. :) 

Ez teljesen rendben van. A levego viz hoszivattyu amugy egesz jo, de a 300 eurt nem erzem soknak. Reszemrol nem indokolna egy ilyen atalakitas szuksegesseget. Beruhazas es helyigeny szintjen, viszonylag nagy a volumen, szerintem.

Legkobmeter, falak, ablakok tenyezoje es a radiatorok merete az ami meghataroz, a legtobb lakasban a kazan teljesitmenye tobb mint a radiatorok holeadasa.

Teljesen ertheto, a teljes lezaras, en sem tennek maskent.

Nem poen kifizetni 470 elfolyt kobmeter vizet egy csotoresbol. Biztosito azt nem teritette.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

A Kubuntut is olaszol használod ezentúl? :)

Nem gondoltam volna, hogy csak belevagsz magad, le a kalappal. (sokan csak szovegelnek).

 

A vizszuresre: Tegyel fel egy kozponti szurot, en ilyet vettem:

https://netkazan.hu/termek/1136/honeywell-ff06-1-aa-vizszuro-ivovizre

Lehet 3/4" vagy 1"-ossal is kapni, olyannal vedd, hogy kenyelmes legyen. A szurojet magad moshatod (az az also csap), de szet is lehet szedni es cserelni is lehet.

Ha keramiabetetes csapjaid vannak, akkor "kotelezo":)

 

A tömítésre: Én a kócra esküszöm:), de ehhez kell valaki, aki megmutatja. Ha nem ismered, akkor vegyel loctite 55-ot, ilyet:

https://www.henkel-adhesives.com/id/en/product/thread-sealants/loctite_…

 

A vizet le kellene tesztelni egyszer mindenkeppen, a csapok helyere dugot becsavarva, ilyet:

https://www.vasmuszakibolt.hu/1_2-probadugo-kek

 

Egy jótanács: mindenhova tegyél mofém elzáró csapot. Általában 3/4", de lehet 1/2"-os is.

Nálam olyan 25-30 db lehet a házban.

Erre gondolok:

https://www.vasmuszakibolt.hu/1_2-kb-hollanderes-golyoscsap-mofem-aha

Hollanderest ajánlom, mert a másiknál csak meg a fejvakarás, amikor szét kell szedni, hogy melyik végétől bontsd vissza.

 

Múltkor elment a víz (itt rendszeres több órára is elmegy). Majd mikor visszajött, a wc-tartály (geberit) nem zárt el.

Többször is lehuztam és semmi. Elzártam csak azt az ágat, és ment tovább az élet.

Majd este, amikor volt rá időm, akkor megnéztem. Annyi volt, hogy fellevegősödött, szóval egész nap használtuk a vizet, és este csak lehuztam és utána jó is lett.

Szóval kell az elzáró csap szerintem. Plusz a nyomáspróbánál lehet lokalizálni, hogy hol a hiba (melyik ágban).

 

Lehet nyomáspróbázót bérelni is (rothenberger) ilyet:

https://netkazan.hu/termek/7639/rothenberger-rp50s-precizios-probapumpa…

 

Én inkább csináltam egyet magamnak. Vizet lehet 3-6barral tesztelni (vizmuvek is eloirja a pontos erteket), de megnezhetem a jegyzetemet. Csak a csapok nem birjak, ezert kell leszedni elotte, vagy elzarni. Fél bar esésig nincs gáz. 2 napra szoktam úgyhagyni.

 

Csempézés:

gondolom vettél éket hozzá, azzal egyszerűbb. Az első nap egyet rakj le, az legyen a referenciád. Aztán utána már adja magát:)

 

Ablakok festése:

remélem nekem sose kell. Utálok csiszolni. Ha nagyon muszáj lenne, lehet, hogy nylonkefet tennek flexbe és azzal nyomulnék.

Ilyenre gondolok:

https://flexshop.hu/Csiszolastechnika/Drotkorong-drotkefe-fazekkefe-ecs…

 

Szigorúan maszkban. Festékből valószínű remmerst vennék. Kívülről én olajjal csináltam (ajtót), és az azért jó, mert nem kell lecsiszolni fáig, hogy következő éven rákenj.

 

Kár, hogy megtört Sergio:( Így a kihívás része megkopott.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Köszi a tanácsokat, pár nem érint engem. Próbadugóval kezdtem és folyt mellette a víz. Emiatt másnap vettem sarokszelepet, azt raktam bele. Vizet itt ívásra használni kb reménytelen. Olyan meleg jön nyáron a csapból, hogy azzal nem lehet mit kezdeni. Itt nincs fagyhatár, a csövek nem olyan mélyen futnak, mint otthon.

Sergio megrendesedett! :) Annyiért nem csinálok semmit. Max a burkolást vinyllel és a szegélyezést, na meg a villanyszerelést.

Jövőhéten már jön le hozzám egy barátom egy hétre, mivel teherautóval jöttem, így hoztam egy extra kerékpárt, bízva abban, hogy valamelyik barátom lejön és majd tekerünk egyet. 

kozponti szurot

Nálunk is ajánlotta a vízvezetékszerelő, hallgattunk rá.

mindenhova tegyél mofém elzáró csapot

Valami központi víz-elosztót rakott fel nálunk a fentebbi szaki, képet hirtelen nem találok (réz+minden kimeneten egy-egy elzáró).

Ha már ilyen hozzáértő vagy: kerti csaptelepre mi a javaslatod? Alig néhány éves, és már itt-ott spriccel, a vízsugár is elég érdekes. Azaz van-e olyan, ami igazán tartós.

> Ha már ilyen hozzáértő vagy

Ez kikerem magamnak!:)

 

Erre gondolsz?

https://imgur.com/a/S8KgkgH

 

Itt nem voltam kulonosebben markahu, 2x vettem, ketfelet kaptam, egyikkel sincs baj. Bar eleg hitvanynak nez ki mindketto (vekony fal).

Nem lehet, hogy telen megfagyott neked? Hol csopog?

 

Ezek nem kulonosebben dragak, en a helyedbe addig cserelnem, mig egy be nem valik:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem lehet, hogy telen megfagyott neked? Hol csopog?

Nem hinném, a téli csapot mindig elzárjuk. Csöpögni nem csöpög, csak ha megnyitod, nem szép, egy darab sugárban jön ki a víz, hanem ott is, ahol a víz normál üzemkörülmények között jön ki, szóval az felett pár centivel nagyon vékony sugárban egy kicsit spriccel - természetesen ott nem kéne, hogy egy csepp is kijöjjön.

Ezek nem kulonosebben dragak, en a helyedbe addig cserelnem, mig egy be nem valik:)

Persze, főleg ha több évre leosztod, főleg nem drága, csak ha van olyan, ami jobbnak tűnik, megvenném.

Nem beszélnek angolul. Van akikhez beszélhetsz te angolul, de nem tudnak rá válaszolni, de sokszor megértik.

Google translate, párbeszéd funkció, de leginkább whatsapp írásban. Ügyeket is online chaten intézem, ha tehetem, mert akkor a fordítást gyorsan megcsinálom. Párbeszéd elején közlöm, hogy nem beszélek olaszul a beszélgetésünkhöz a google translate-t használom. Kérem egyszerűen fogalmazzon. Köszönöm.

Beszélgetés alatt tőmondatokat használok, azokat fordítom. Odafigyelek arra, hogy ne mondjak ilyeneket: "Ez jól esik nekem" :) Ezt biztosan szarul fordítaná. 

 

Ha végképp elveszek, akkor felhívom a sógornőmet aki fordít. Ez nagyon ritka, leginkább a parasztokkal van így, akik nem beszélnek rendesen olaszul, mindenre van valami tájszólásuk.

Itt egy példa magyarról angolra. :)
https://translate.google.com/?sl=hu&tl=en&text=Rossz%20cul%C3%A1ban%20a…

Marmint ez az androidos google translate alkalmazas, nem? (a parbeszed funkcio)

 

Amugy gazkazannal miert szivatod magad? Miert nem veszel  egy hoszivattyut, vagy ha van tetod, akkor napelemet felteszel oszt' csa.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen a telefoné. Egyik nap a kamerájával fordítottam kb az össze festéket, hogy mi-mire való.

Ez a leccei lakás. Itt új a kazán is, mint minden, Amikor csináltam, akkor nem tudtam, hogy ez itt szívás.  Nem akarok ide bojlert. Na meg minőségibb a gázos fűtés, mint a klímás. 
San Cataldóban már nem fizettem elő gázra, ott villanyról fog menni minden.

> Na meg minőségibb a gázos fűtés, mint a klímás. 

 

Ezt nem ertem. Nem mindegy a padlofutesnek vagy radiatornak, hogy mibol jon a ho?

A gazkazan mindenhol szivas. Itthon is.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jelenleg a gáz a minden, mert a fával/gázolajjal/stb fűtésnek most nagyobb a co lábnyoma. De nyugi, 2035-re pl a franciáknál már nem vehetsz lakossági célú gázkészüléket. Tűzhelyt sem....

Addigra áttérítenek mindenkit valami kedvezőbbre új építésnél, a többi meg kikopik a 2050-es céldátumig.

De szerintem ez ahogy a villanyautók is, át fog szivárogni az összes EU államba hamarosan....

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

A kulturember itthon is elviszi az elemet/akksit nagy bevasarlokozpontban kihelyezett elemgyujtobe (pl. auchan), cegekhez, alapitvanyokhoz kihelyezett elemgyujtobe. Ha minden kotel  szakad akkor van itthon hulladekudvar, ahol egy idoben le lehetett adni, mostanaban nem neztem.

En itthon gyujtom egy dobozba es egy evben egyszer elviszem tipikusan az auchanba.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

engema mu dolgoktol kiver a viz, de a kitartasert plusz egy pont!;)

Nem akartal volna igazi zoldtetot csinalni? En itthon azt csinaltam, es teljesen gondozasmentes. (bar ahhoz olyan novenyt kell valasztani lehetoleg minel tobbfelet).

 

Amugy a vizszigetelest miert csinaltad? Innen nezve ott nagyon nincs fagy, igy ami eso van az lefolyik a maradek meg par nap alatt kiszarad. A teglak kozotti fugak sose vizzaroak.

 En lehet inkabb valami porustomitot kerestem volna a teglahoz. Csak nem tudom mi a konkret problema.

 

A tuldolgozassal ovatosan. Nekem a hatam allt be es tobb honapig kellett pihentetnem mire megjavult. Pedig nagyon kellett volna nyomni a ketkezi melot....

Szoval legyen par nap atmenet, mielott ejfelkor utvefursz:) Szomszedokat is szoktatni kell:)

 

Amugy miert nem vitted le valamelyik haverodat segiteni? Mondjuk lehet felnyomnanak a szomszedok....

Bar ilyenkor szokott nagyon leszukulni a haveri tarsasag....:) Foleg ha a korosztaly is 50+os...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem látom a gondozásmentes zöld tetőt. Szomszédaimnál is műsövény van. Gondolom okkal. Itt nyáron kiszárad minden fű. kb január-februárban tavasz és virágzik minden.

Szigetelésnél csak tutira mentem, plusz kaptam egy felületet amihez tudtam ragasztan a füvet. 

Napi 3 óránál többet nem fogok dolgozni, csak annyit ami még örömet okoz. kb leszarom mikor lesz kész.

Volt egy barátom lent egy hétih,, kb 1 órát dolgozott velem, a füvet vittük fel a tetőre és feldaraboltuk. A többi közös faszkodás volt.

Amúgy nyaralni se sok olyan ember van akit lehívnék és le is jön.

hat a fu az minden csak nem gondozasmentes. En a gondozasmentes alatt tenyleg azt ertem. Nem nyirom nem locsolom es nem permetezem.

Itthon javareszt varjuhaj van  de van meg torpeorgona is benne, meg meg vagy 20 egyeb cucc.

 

Ott is az eghajlathoz kell valasztani, lehetoleg olyat ami nem kerul penzbe...:)

 

Az lehet, hogy kaktusz es valamelyik falusi gazdaval kell leboltolni, hogy az ut mellett levo kaktuszat kiassa neked.

 

Innen nezve ugy all a dolog, hogy fogsz felvinni random buzinehez novenyeket amiket mig ottvagy locsolnod kell, mikor eljosz/telere le kell cipelned.

 

Nezz korbe, hogy azon a videken az ut szelen erdoben mi el meg. Es abbol valogass ossze egy csokorral. Lehet igazi olajfa kibirna, az meg arnyekot is adhat. Vagy fenyo.

Csak ahhoz hogy gondozasmentes lehessen kell egy foldmennyiseg, hogy a vizet megtartsa, szoval az olajfa lehet hogy egy dezsaban nem veszeli at a telet...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En aldom magamat, hogy feherre vakoltam, es igy a komplett festest skippelhetem:)

 

Csiszolas: flex es nagyflex.

 

Nagyflex az fahoz valo, ilyen lagy csiszolotanyerral:

https://www.szerszamoutlet.hu/index.php?kat=3763&id=79324

 

Haladosan kell vele dolgozni, mert nagyon adja:) Es tenyleg kell a maszk.

 

Kell egy 9eFt-os lidlis szabalyozhato kisflexszet venni. Ha az elso heten nem adja be a kulcsot, akkor birja.

Ilyen drotkorongot kell bele venni (fazekkefe):

https://flexshop.hu/Csiszolastechnika/Drotkorong-drotkefe-fazekkefe-ecs…

 

Evvel mindennek nekimesz ahol sokat kell enni. A fordulatszamszabalyzas kell a flexbe, kulonben szetrazza a kezed, es bazi veszelyes.

Viszont alacsony fordulaton le lehet szedni a regi festeket, laza vakolatot.

 

A finom dolgokhoz tepozara csiszolotanyert veszel kisflexbe:

https://timarszerszam.hu/csiszolotanyer-tepozaras-125mm-010503-0010/t

 

Es ehhez egy adag tepozaras csiszolotanyert.

 

Jah es veszel vagy egy szatyorni maszkolo szalagot. Azt az ablakot korbe be kell ragasztani,

mert ha veletlenul belekaristolsz a drotkefevel, akkor ha szerencsed vagy egy karc nelkul meguszod.

 

Amugy a munkatol valahogy felszabadul az ember. Csak nem szabad tulzasba vinni:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> mivel a spaletta lamelláihoz akármivel nem férek hozzá.

szivas

 

Mas utan felujitani mindig szivas. Latod mennyi hulyeseget valasztott anno, amivel most teged szivat...:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

en anno pont azert vetettem el a xiaomit (tipust mar nem tudok),  mert ilyen lehetetlenul rossz vizparti videot csinalt. A hang ertekelhetetlen volt.

 

Neked mar van egy testbed, igy egy-egy uj telefont azzal a lendulettel dobhatod is el...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

5retegu szerszamot ha veszel, mindenkeppen nyomasprobazzal.

Egyszer mindenkeppen, hogy jo lett e a szerszam, amit vettel (ha nem ismert markat vettel volna, mint pl. a Rems).

 

Egyebkent biztos egeszseges az, hogy egesz nyaron nem latod a csaladodat, nekik meg nincs kedvuk lemenni olyan messzire?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Nyomáspróbálót is kinéztem. 50e huf.

azt en csinaltam.

 

> Miért ne látnám? Ők is itt vannak a másik lakásban.

Azt hittem, hogy le se mennek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Amikor Fausto a sógoromnak átadta a kulcsot, kb 5 percen belül a végösszeg a számláján volt (Ebben is kényszeres vagyok. Kényszeresen jól fizető.).

Hatalmas +1.

De utálom, amikor még hetekig tartsam fejben, meg majd akkor legközelebb ennyivel kevesebbet, meg majd mittudomén. Engem az is feszélyez, amikor mondjuk a melóban ebédnél nem lehet az egyik helyen megbontani a számlát, és akkor megy a műsor, hogy most ezt kifizetem, majd legközelebb visszahívsz. Nem. Utalok.

A jó barátság alapja a pontos elszámolás. :)

"A jó barátság alapja a pontos elszámolás. :)"

A másik házamnál idén kiderült, hogy ez is kevés. Egy barátom a generál és már faszom kivan velük. Alig várom, hogy elmenjenek. Egy blogbejegyzést a "pumpika" módszertan megérdemelne. 
Most leállok egy évre az egésszel. Ezt ki kell pihennem lelkileg.